Sta trenutno slusate IV
Moderator: _BataZiv_0809
- Hajvan
- ExNihilo
#62405 Re: Sta trenutno slusate IV
Tamo negdje 2007. kupio MS-ov MP4 player. A na plejeru došao ovaj video.
- dale cooper
- ExNihilo
- Maja
#62409 Re: Sta trenutno slusate IV
@ExNihilo zasto mislis da nas zanima sta slusas?
- ExNihilo
- dale cooper
- DEMONIKA
- SaraFina
-
Škobo Habu
#62414 Re: Sta trenutno slusate IV
Matalac sam od 13 godine, al' vala kad vidim da slušaš Xandriu, Nightwish i slična epic, power i viking sranja, zapitam se da li evoluiraš backward?
- ExNihilo
#62416 Re: Sta trenutno slusate IV
Pitanja duha i umjetnosti nemaju svoju mjernu jedinicu u sistemu mjernih jedinica SI. Drugim riječima, ne daju se izmjeriti na način koji impliciraš svojim postom, a potom umjetnike poredati prema izmjerenom i utvrditi šta konzumira čovjek koji je na višem stadiju evolucije.Škobo Habu wrote: ↑08/10/2020 09:55Matalac sam od 13 godine, al' vala kad vidim da slušaš Xandriu, Nightwish i slična epic, power i viking sranja, zapitam se da li evoluiraš backward?
Takvo shvatanje umjetnosti je površno i banalno, jer diskurs o umjetnosti efektivno svodi na pitanja iz spomenara, poput "koji je najbolji muzičar/režiser/pisac", kao da je umjetnost utrka na stotinu metara, pa možemo takvo šta porediti i pobjednike zakititi. Smatrati da postoji određena linearna progresija, gdje se sa 13 godina slušaju tačno određeni muzičari, da bi se kasnije isti napustili i slušali neki drugi, opet tačno određeni muzičari, znači povlađivati stereotipima i dopustiti da ukus određuje masa koja takve stereotipe i producira.
A među brojim stereotipima koji se vežu za metal muziku, onaj da su melodični i simfonijski zvukovi tipični za bendove sa ženskim vokalom, poput ovih koje spominješ, dakle Nightwisha i Xandrie, valjda po prirodi stvari manje vrijedni od death zvukova, koji trenutno dominiraju industrijom, ipak spada među gluplje. To iz razloga što takav stav pogoni uvjerenje da je metal nužno agresivan, nužno muški, i da probijanje zvučnog zida znači kvalitet. Ako je pak melodičan, ako je lepršav, ako je pride žena vokal, onda i ne govorimo o istinskom metalu, i ostavljamo ga neprosvijećenima i tinejdžerima.
Naravno, zapravo je takav stav nezreo. Sa 13 godina, kao i danas, slušao sam bendove u kojima sam prepoznavao kvalitet, ma koji da je žanr/podžanr u pitanju, a ne zato što slijedim nečiju evolucijsku ljestvicu. A o tome zašto u Nightwisu prepoznajem kvalitet, zašto je Nightwish značajan i uticajan bend za moderni metal, možemo nastaviti na temi Heavy Metal, pa možda te uvjerim, a možda i ti meni argumentovano pokažeš kako ti nije slučaj.
Usput, "evoluirati backward" je oksimoron. Evoluirati se može samo naprijed. Riječ koju si tražio je regresija.
- hadzinicasa
- hadzinicasa
- hadzinicasa
#62419 Re: Sta trenutno slusate IV
koliko sam je samo puta pustila prije kojih par decenija...
-
Škobo Habu
#62420 Re: Sta trenutno slusate IV
Umjetnike?ExNihilo wrote: ↑08/10/2020 12:06
Pitanja duha i umjetnosti nemaju svoju mjernu jedinicu u sistemu mjernih jedinica SI. Drugim riječima, ne daju se izmjeriti na način koji impliciraš svojim postom, a potom umjetnike poredati prema izmjerenom i utvrditi šta konzumira čovjek koji je na višem stadiju evolucije.
Shvatanje umjetnosti?Takvo shvatanje umjetnosti je površno i banalno, jer diskurs o umjetnosti efektivno svodi na pitanja iz spomenara, poput "koji je najbolji muzičar/režiser/pisac", kao da je umjetnost utrka na stotinu metara, pa možemo takvo šta porediti i pobjednike zakititi. Smatrati da postoji određena linearna progresija, gdje se sa 13 godina slušaju tačno određeni muzičari, da bi se kasnije isti napustili i slušali neki drugi, opet tačno određeni muzičari, znači povlađivati stereotipima i dopustiti da ukus određuje masa koja takve stereotipe i producira.
Po tebi su solaže na temu nordijski bogova ili Tolkinovih fanatzija i Poovih priča - umjetnost?
Veliš - površno i banalno? Ono što je površno i banalno jeste tvoje poimanje pop-kulture. Većina pop-kulture nije umjetnost uopšte, već junk - food od umjetnosti. Svaki od nabrojanih žanrova kojih sam se dotakao su samo jedna od polica namjenjenih za konzumerističku svijest.
Hell yeah, jeste da Norvežani po svijetu promoviraju black metal kao dio svog nasljeđa, ali to uopšte ne znači da je to neka aman-zaman umjetnost.
Xandriu, Witin Temptation ili Nightwish u 90 % slučajeva slušaju teenageri. Tačka. To nije nikakav sterotip, već njihova ciljana publika.
Niđe veze. To je tvoj zaključak. Ja sam već u predhodnom postu odgovorio na to pitanje. Uzmeš prosjek godina publike i zaključiš sam.A među brojim stereotipima koji se vežu za metal muziku, onaj da su melodični i simfonijski zvukovi tipični za bendove sa ženskim vokalom, poput ovih koje spominješ, dakle Nightwisha i Xandrie, valjda po prirodi stvari manje vrijedni od death zvukova, koji trenutno dominiraju industrijom, ipak spada među gluplje. To iz razloga što takav stav pogoni uvjerenje da je metal nužno agresivan, nužno muški, i da probijanje zvučnog zida znači kvalitet. Ako je pak melodičan, ako je lepršav, ako je pride žena vokal, onda i ne govorimo o istinskom metalu, i ostavljamo ga neprosvijećenima i tinejdžerima.
Imaš bandove tipa Arch Enemy ili Kittie koji uopšte ne baštine takav zvuk, a imaju ženski vokal.
Ja sam sa 13 godina slušao Sepulturu, al' to ne znači da sam razumio poruku Roots, bloody roots albuma. Tako da je apsurdno da si ti sa svojih 13 imao i predstavu o bilo kakvom kvalitetu. I zvuka, i tehničkim karakteristikama, i produkciji, i lirci...uglavnom zvučiš prenapuhano sa svojim tvrdnjama.Naravno, zapravo je takav stav nezreo. Sa 13 godina, kao i danas, slušao sam bendove u kojima sam prepoznavao kvalitet, ma koji da je žanr/podžanr u pitanju, a ne zato što slijedim nečiju evolucijsku ljestvicu. A o tome zašto u Nightwisu prepoznajem kvalitet, zašto je Nightwish značajan i uticajan bend za moderni metal, možemo nastaviti na temi Heavy Metal, pa možda te uvjerim, a možda i ti meni argumentovano pokažeš kako ti nije slučaj
Ja sam kao teenager slušao Sepulturu radi bijesa i trans-agresije, a ne o tome što mi je srce pucalo za amazonskim plemenima i ugrožavanjem njihovih životnih staništa od Eona. Ovako kad te se čita - ti ispadaš genije. Sve si razumio još od malih nogu...
Još sve to podveo po umjetnost. Umjetnost je dosta širok pojam i teško može apsorbovati neke bandove koje si naveo kao čist umjetnički izraz. To su tvoji lični dojmovi, a oni uopšte ne korespondiraju sa kriterijima koji određuju šta je danas umjetnost.
Po čemnu je Nightwish umjetnost? Jesu li više od Teater of Tragedy?
Zapravo, bio sam ironičan. Ali je to, očito, bilo dovoljno da ti napišeš disertaciju...Usput, "evoluirati backward" je oksimoron. Evoluirati se može samo naprijed. Riječ koju si tražio je regresija.
Last edited by Škobo Habu on 08/10/2020 13:58, edited 2 times in total.
- dale cooper
#62421 Re: Sta trenutno slusate IV
Stalno je puštaju na VH-1 Classic odnosno na sada ovom novom preimenovanom kanalu MTV 80's. Slušao i gledao sam je sigurno 10-tak puta
u zadnjih mjesec dana, a ranije još i više. Tako da mi je malo muka od nje.
- hadzinicasa
#62422 Re: Sta trenutno slusate IV
nisam je ja sebi pustila, a ni cula nigdje sigurno nekoliko godina. tv ne gledam.dale cooper wrote: ↑08/10/2020 13:24Stalno je puštaju na VH-1 Classic odnosno na sada ovom novom preimenovanom kanalu MTV 80's. Slušao i gledao sam je sigurno 10-tak puta
u zadnjih mjesec dana, a ranije još i više. Tako da mi je malo muka od nje.![]()
a haman sam vene rezala na nju kad sam bila mlada i luda u tinejdzerskim godinama.
ah ta mladost...
- dale cooper
#62423 Re: Sta trenutno slusate IV
Hair metal fan?hadzinicasa wrote: ↑08/10/2020 13:33nisam je ja sebi pustila, a ni cula nigdje sigurno nekoliko godina. tv ne gledam.dale cooper wrote: ↑08/10/2020 13:24Stalno je puštaju na VH-1 Classic odnosno na sada ovom novom preimenovanom kanalu MTV 80's. Slušao i gledao sam je sigurno 10-tak puta
u zadnjih mjesec dana, a ranije još i više. Tako da mi je malo muka od nje.![]()
a haman sam vene rezala na nju kad sam bila mlada i luda u tinejdzerskim godinama.![]()
ah ta mladost...
- hadzinicasa
#62424 Re: Sta trenutno slusate IV
I was und am many, many things...dale cooper wrote: ↑08/10/2020 13:41Hair metal fan?hadzinicasa wrote: ↑08/10/2020 13:33nisam je ja sebi pustila, a ni cula nigdje sigurno nekoliko godina. tv ne gledam.dale cooper wrote: ↑08/10/2020 13:24
Stalno je puštaju na VH-1 Classic odnosno na sada ovom novom preimenovanom kanalu MTV 80's. Slušao i gledao sam je sigurno 10-tak puta
a haman sam vene rezala na nju kad sam bila mlada i luda u tinejdzerskim godinama.![]()
ah ta mladost...I ja sam bio, kad sam bio osnovac.
![]()
- dale cooper
#62425 Re: Sta trenutno slusate IV
hadzinicasa wrote: ↑08/10/2020 13:46I was und am a lot of things...dale cooper wrote: ↑08/10/2020 13:41Hair metal fan?hadzinicasa wrote: ↑08/10/2020 13:33
nisam je ja sebi pustila, a ni cula nigdje sigurno nekoliko godina. tv ne gledam.
ah ta mladost...I ja sam bio, kad sam bio osnovac.
![]()
![]()
bilo bitno, tako da sam mišljenja da ništa ne treba odbaciti zato što je izašlo iz mode ili zato što se više ne smatra cool.
I u to ime: