Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16001 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

A sta ako su Tigar i Sava najbolje dohvatljive novcanikom?

Da se parkira auto do aprila :D
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#16002 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Evolution_IV »

mozda je ts860 los,ja nikad problem nisam imao sa ts850,osim po dubljem i utabanom snijegu...
530i wrote: 07/10/2020 14:57
Evolution_IV wrote: 07/10/2020 08:53 Pa sa svakim zimskim moras sporije nego sa ljetnim :-) ,na ap kad stavim zimske nikad ne idem preko 140,a i to rijetko,jednostavno mi ne uljevaju povjerenje,mozda je i do balon dimenzije 195/65 :-D
Ja zimske vozim istim brzinama kao i ljetne. Zapravo, ako se kad potrefi da je snijeg a ljetne mi gume, vjerovatno ću voziti dobro sporije nego sa zimskim.

Ovima kojima je argument da voze polako i samo loko mogu da preporučim neka pogledaju zaustavni put od 50 kmh do nule. Jedan metar razlike znači smrt ili život, par milja štete ili ništa ili par stoja...kome je to svejedno onda nemam šta da kažem. Gume treba kupiti najbolje moguće dohvatljive novčanikom, a ne se tješiti dobre su mi Sava, Tigar, protekt pa ih zato kupujem.
Ama o tome sam i ja pricao,to je uvijek suplja vulkanizerska da se prodaju jeftiniji brendovi...u Sarajevu zimi je najbitnije da je dobra po asfaltu mokrom,klizavom i masnom i tu je ta razlika sto kazes..

Kao ako ne ides na planine ne trebaju ti skupe :lol: :lol: :lol: ,sto se mene tice obratno je,jer ove gume zaista nisu nista posebno po snijegu i bolje sam prolazio sa savom ali je zato sava dosta losija kad je poledica,mokro i hladno :)

Svako nek kupi ono sto moze kupit,a nek ne prica kako je bacanje para na skuplje,ni ja ne letim zimi,niti bilo ko normalan...kroz nekih 5god sam imao dosta zeznutih situacija gdje je spasavao ABS i EBD skupa sa gumama od idiota nekog,a ne mojom greskom :thumbup:

ovi ljudi su najjaci,dadne 1500+ za mobitel ili 300+ za obucu,al skupe gume,ulje,filteri i majstor na kraju :D
hopi

#16003 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

530i wrote: 07/10/2020 14:57
Evolution_IV wrote: 07/10/2020 08:53 Pa sa svakim zimskim moras sporije nego sa ljetnim :-) ,na ap kad stavim zimske nikad ne idem preko 140,a i to rijetko,jednostavno mi ne uljevaju povjerenje,mozda je i do balon dimenzije 195/65 :-D
Ja zimske vozim istim brzinama kao i ljetne. Zapravo, ako se kad potrefi da je snijeg a ljetne mi gume, vjerovatno ću voziti dobro sporije nego sa zimskim.

Ovima kojima je argument da voze polako i samo loko mogu da preporučim neka pogledaju zaustavni put od 50 kmh do nule. Jedan metar razlike znači smrt ili život, par milja štete ili ništa ili par stoja...kome je to svejedno onda nemam šta da kažem. Gume treba kupiti najbolje moguće dohvatljive novčanikom, a ne se tješiti dobre su mi Sava, Tigar, protekt pa ih zato kupujem.
Ne mogu se baš složiti s tom logikom, imao sam za bolje ali opet kupio savu hp2 zato što je sasvim dobra. Barem za sada, ako ne bude u narednim zimama vidjećemo. I ne tješim se time, kupim šta mislim da odgovara i ćao.

A to argument zaustavni put pri kočenju pri brzini od 100km/h je duži za 1m, 28cm na suhom, 1,6m na mokrom i slično su stavrno gluposti. Tj samo neko naglabanje, čitanje testova do besvijesti i slično.
Ako je taj 1m presudan, ako je od tolikog značaja reci onda:
- U zadnjih 10 puta što si sjeo u auto, koliko si puta morao kočiti sa 100km/h do potpunog zasutavljanja. Koliko puta u zadnjih 100 vožnji?
- Ako je taj 1m baš tako bitan, a sva auta nemaju isti zasutavni put, što onda da to ne bude kriterij pri kupovini auta, tražiti auto sa što boljim kočenjem. I onda opet testove gledati je li citoren ima 2m kraći zasuatvni put u odnosu na lupam forda, ali 1m kraći u odnosu na vw itd.
- Možda i gume koje su već 3 godine stare su izgubile svojstva barem 5 posto, i njima se sada povećalo kočenje za lupam 0.8m, je li takve gume terba zamijeniti? Možda baš tih 0.8m bude presudno?
Ako je 1m bitan gdje povući liniju, onda je 0.6m nebitno?

Po meni tih 1m dužeg kočenja navoditi kao neki bitan argument toliko nije realno, tako rijetko se događa u praksi tj u vožnji. tj da bi taj podatak bio baš tako presudan u izboru guma i reći da se treba držati što kraćeg kočenja pri izboru gume.
To kao da je jedini faktor pri kočenju, a šta je sa rekacijom vozača, pričanjem na mob, stanjem kočnica itd.
Smatram da je vrlo mali broj sudara uzrokovan tom razlikom guma u kočenju od 1m, prije da će biti od nepažnja vozača, mobitela, nepoštivanja znaka, divljanja itd. A taj mali dio sudara što prozokuje razlika od 1m u kočenju su onda sa manjom štetom, i lakši sudari. A ako je već sudar baš zbog guma onda je što se voze ljetne gume zimi, što se zimske voze i ljeti itd.
Napisah se dobro, zaključak moj, naravno treba izabrati što bolje gume istina, ali navoditi tu razliku kočenja kao nešto baš presudno i bitno nije baš realno.
drug_profi

#16004 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

boshniak wrote: 07/10/2020 14:26
drug_profi wrote: 07/10/2020 14:16
boshniak wrote: 07/10/2020 09:03 Mislim da su tvrdnje da se Sava S3+ na mokrom ponaša kao po ledu ravno kleveti. Koristim ih sad će četvrta vjerovatno i posljednja sezona ovog seta, i bez ikakvih problema. A ko ne prilagodi vožnju uslovima, ni najbolja guma ga neće spasiti, čak štaviše naš mentalitet je da kupi neko Michelin ili Conti i dobije neki fantomski osjećaj da je zalijepljen za asfalt bez obzira na uslove.
Misliš ko ne prilagodi vožnju svojim gumama? Uslovi na cesti nisu isti kad imaš bolje i lošije gume.
Prilagodjavanje voznje gumama?? Svasta se moze cuti na forumu. Trebalo bi i medijima predloziti da pri saopstavanju saobracajnih vijesti obavezno navedu "prilagodite voznju svojim gumama".
Možda je tebi smješno, ali samo zato što nisi skontao šta ti govorim. A to je bogami do tebe.
vindfaker

#16005 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vindfaker »

prednjim gumama 3 godine, zadnjim 4-5

haj mogu do sljedece zime :-) :D
drug_profi

#16006 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2020 15:06 A sta ako su Tigar i Sava najbolje dohvatljive novcanikom?

Da se parkira auto do aprila :D
Pa onda radiš ovo što sam ja rekao, a ovaj gore ne konta.
Prilagodiš vožnju svojim gumama.
drug_profi

#16007 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

hopi wrote: 07/10/2020 15:25
Po meni tih 1m dužeg kočenja navoditi kao neki bitan argument toliko nije realno, tako rijetko se događa u praksi tj u vožnji. tj da bi taj podatak bio baš tako presudan u izboru guma i reći da se treba držati što kraćeg kočenja pri izboru gume.
U stvarnosti, losa guma je najlosija na mokrom i suhom hladnom asfaltu.
Tu ti je trag kocenja duzi za metar vec na brzinama sa 40-50 na nula.

I cifre koje se tada pojave su prestrasne. Ljudi koji pristaju na te rizike svjesno su isti ljudi koji misle da je osiguranje glupost.
Nece se njima desiti.
530i

#16008 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

hopi wrote: 07/10/2020 15:25 Ne mogu se baš složiti s tom logikom, imao sam za bolje ali opet kupio savu hp2 zato što je sasvim dobra. Barem za sada, ako ne bude u narednim zimama vidjećemo. I ne tješim se time, kupim šta mislim da odgovara i ćao.

A to argument zaustavni put pri kočenju pri brzini od 100km/h je duži za 1m, 28cm na suhom, 1,6m na mokrom i slično su stavrno gluposti. Tj samo neko naglabanje, čitanje testova do besvijesti i slično.
Ako je taj 1m presudan, ako je od tolikog značaja reci onda:
- U zadnjih 10 puta što si sjeo u auto, koliko si puta morao kočiti sa 100km/h do potpunog zasutavljanja. Koliko puta u zadnjih 100 vožnji?
- Ako je taj 1m baš tako bitan, a sva auta nemaju isti zasutavni put, što onda da to ne bude kriterij pri kupovini auta, tražiti auto sa što boljim kočenjem. I onda opet testove gledati je li citoren ima 2m kraći zasuatvni put u odnosu na lupam forda, ali 1m kraći u odnosu na vw itd.
- Možda i gume koje su već 3 godine stare su izgubile svojstva barem 5 posto, i njima se sada povećalo kočenje za lupam 0.8m, je li takve gume terba zamijeniti? Možda baš tih 0.8m bude presudno?
Ako je 1m bitan gdje povući liniju, onda je 0.6m nebitno?

To kao da je jedini faktor pri kočenju, a šta je sa rekacijom vozača, pričanjem na mob, stanjem kočnica itd.
Smatram da je vrlo mali broj sudara uzrokovan tom razlikom guma u kočenju od 1m, prije da će biti od nepažnja vozača, mobitela, nepoštivanja znaka, divljanja itd. A taj mali dio sudara što prozokuje razlika od 1m u kočenju su onda sa manjom štetom, i lakši sudari. A ako je već sudar baš zbog guma onda je što se voze ljetne gume zimi, što se zimske voze i ljeti itd.
Napisah se dobro, zaključak moj, naravno treba izabrati što bolje gume istina, ali navoditi tu razliku kočenja kao nešto baš presudno i bitno nije baš realno.
Ne radi se o brzini od 100 na sat, nego 50, što je uobičajena brzina i po gradu. Najbolje gume staju za otprilike 35 metara, ovoj što se proizvodi u Pirotu treba preko 50 metara (sa 100). Nije ni razlika samo jedan metar. Uz svu moju pažljivu vožnju, apsolutno ne korištenje mobitela tokom vožnje i dobro smanjenu kilometražu zbog korone, od ljetos do ovih dana sam dva puta morao da kočim maksimalno, sve po gradu i na nekim reklo bi se manjim brzinama. Jednom mi je neki dječak/momčić na biciklu izletio... Auta se gledaju, između ostalog, i po kočnicama....tako da ako hoću i mogu kupiti novog GLE sigurno mi ne pada na pamet da kupim BMW X5 iz 2001. godine.
Kočenje da nekog ne ubiješ je jedna od najbitnijih stvari, ne ide se na robiju džaba.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16009 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Puno brate pricate u krajnostima i beskompromisni ste.

Ljudi pristaju na razne vrste rizika u svim aspektima zivota jer su mogucnosti jedno a zelje drugo. Svaki izbor ima svoje posljedice i sta je nekome zadnja opcija, nekome je prva i jedina. A ta prica o nekom tjesenju majke mi isto kad dijasporu slusam kad pricaju o zavisti. Ko ima losije gume od mene tjesi se da su mu dobre/ko zivi ubosni zavidi mi...ista logika oba mi oca...nema izmedju :D

A to opet sve uglavnom pada u vodu obzirom sa ovdje uglavnom govori o kupovini novih guma i vozanju istih u okviru vremenskog intervala u kojima pokazuju optimalne uslove za eksploataciju.

A onda se osvrnite oko sebe i pogledajte na cemu sve ljudi voze i to ce biti dobar reality check. Po logici koja se iznosi ovdje ti bi ljudi trebali ginuti ko pjesadija na Istocnom frontu :D
ado-nekad-sampion

#16010 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-nekad-sampion »

Ja sam na TS850 5 sezona. Zimus na Bjalasnici bez ikakvih problema (zadnji pogon na autu), autoput preko Alpa nista sporije nego ljeti, a oprezan sam. Imaju sare za jos makar pola sljedece zime. U biti cim primijetim devijacije gume idu s auta.

Na Alpin 4 na proslom autu (predji pogon) nisam bio zaodovljan trakcijom po snijegu, zato sam presao na Conti.

Moja jedina zamjerka je sto su premekane u odnosu na Michelin. Sto se tice performansi, sto snijeg, sto mokro, sto suho, ko ljepilo. Super se ponasaju cak i kad je toplije.

Baska sam imao PC5 na proslom autu a i buraz je imao na svojem, isto sve pohvale, drze ko ljepilo. Trajnost ne znam, ostale su na autu. :)
530i

#16011 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2020 15:55 Puno brate pricate u krajnostima i beskompromisni ste.

Ljudi pristaju na razne vrste rizika u svim aspektima zivota jer su mogucnosti jedno a zelje drugo. Svaki izbor ima svoje posljedice i sta je nekome zadnja opcija, nekome je prva i jedina. A ta prica o nekom tjesenju majke mi isto kad dijasporu slusam kad pricaju o zavisti. Ko ima losije gume od mene tjesi se da su mu dobre/ko zivi ubosni zavidi mi...ista logika oba mi oca...nema izmedju :D

A to opet sve uglavnom pada u vodu obzirom sa ovdje uglavnom govori o kupovini novih guma i vozanju istih u okviru vremenskog intervala u kojima pokazuju optimalne uslove za eksploataciju.

A onda se osvrnite oko sebe i pogledajte na cemu sve ljudi voze i to ce biti dobar reality check. Po logici koja se iznosi ovdje ti bi ljudi trebali ginuti ko pjesadija na Istocnom frontu :D
Kompromis je ok ako razgovaramo o tome da li ću imati telefon od 300 ili 1000 maraka. Ili TV od 60" ili 43". Ili odmor na Jadranu ili negdje drugo. Sigurnost je već ozbiljnija stvar.
Ljudi u Africi žive bez vode, goli i bosi (nažalost), samo je bolje se porediti sa boljim, nego sa lošijim od sebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16012 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Poredimo sa uporedivim inace cemo se zapetljati u vjecno logiciranje i regresiju.
Mason

#16013 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Mason »

Pitanje; imam 205/55/16 H, uzet cu zimske ista velicina da li indeks brzine može biti T ili je preporučljivo da je H?

Pitam zbog cijena guma sa T i H indeksom.
Hvala
NediM17

#16014 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Ako nisi brzi od 190 km/h T je dovoljan.
nepass1

#16015 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

Dzontra_Volta wrote: 07/10/2020 14:40
_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2020 14:29 Bas dovodite pricu do apsurda :D

Ko sve osim mene ove zime kupuje nove? Koje sve gume razmatra? Ko je vec kupio nek napise sta je kupio i zasto?

Mozel' ovako?

Da ne vrtimo istu pricu non stop :thumbup:
Ja kupujem nove ove godine. Do prošle zime imao Michelin Alpin 5 (205/55R16)koje su me odlično služile 5 sezona.
Ove zime imam neke druge troškove, pa vjerovatno neću ići na premijum (osim ako se ne potvrdi ona neka cijena od 130 KM po gumi za Dunlop WS5).
Mislio sam uzeti Hankook I*cept. Ove godine su se na testovima pokazale dobro (bolje plasirane od GY i Continental). Iako ne vjerujem previše testovima, mislim da će mi biti dovoljne za neke naredne 2-3 sezone (do tada će se valjda i auto mijenjati, ako ova korona ne potraje).
U Maji ove Hankook su 125 KM, dakle ukupno 5 stoja plus montaža i balansiranje.

Edit: Gume ću vjerovatno kupiti tek krajem novembra, jer sam skontao prošle godine da budu pravo snižene cijene na Crni petak. Valjda do tada neće biti nekog velikog minusa i snijega.
Brat imao michelin i ja mu preporucim da kupi continental. Kaze conti dosta losiji od michelin. Vozi svaki dan 50km posao i nazad. Desavalo mu se da ne moze po snijegu krenuti ako je uzbrdica a sa michelinom mu se to nikad nije desilo.
Mason

#16016 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Mason »

NediM17 wrote: 07/10/2020 19:38 Ako nisi brzi od 190 km/h T je dovoljan.
Iskreno, nisam ni ljeti, dakle uredu je, T
di_natale

#16017 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by di_natale »

Apropo priče o Savi, konkretno S3+ je dobra (da ne kažem odlična) guma ako se poredi nekim lijevim markama. Međutim zaista njen najveći belaj jeste što je na kiši užasna i to nije otkrivanje tople vode.

PS. Kakve su ove Vredestein snowtrack 5?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16018 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

ja sam se ponovio ,pa vi trunite do sutra

Image
Al'din

#16019 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Al'din »

Seawolf wrote: 07/10/2020 14:48
Al'din wrote: 07/10/2020 00:43
nagibSA wrote: 06/10/2020 19:30 Ipak sam odlucio da idem na nesto malo bolje(skuplje) od Save tipa Hankook ili Dunlop, cirka 130ak KM. 5 stoja gore/dole mogu i moram izdvojiti, ipak je auto malo novije a i ne kupuje se svaki dan.

Bile su u Nestro petrolu nake akcije, npr Dunlop winter sport 5 tako nesto 205 55 r16 oko 130KM.

Ima li preporuka koja i gdje, tako nesto 120-130-140 KM.
NOKIAN 205/55 R 16 91T WR D4 ...142KM montaza balasiranje špura u cijeni, za 4 gume.
Je li imaš neke zimske gume (4 kom.) u dimenziji 165/65 R 14 79T?
NEXEN 165/65 R14 79T WINGUARD SNOW'G WH2 83,50 KM sa montazom, balansiranjem...
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#16020 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Evolution_IV »

bitanga_sa_otesa wrote: 07/10/2020 21:07 ja sam se ponovio ,pa vi trunite do sutra

Image
koji je DOT ?? :zoka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16021 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

Evolution_IV wrote: 07/10/2020 22:47
koji je DOT ?? :zoka:
sta ti je to?
Evolution_IV