Kakve gluposti, već imaju svoje ASELSANove koje se i koriste u novim serijama Bayraktara...dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2020 11:55 Iz Srbije nezvanicne vijesti da za sada nema nista od dronova, kanadjani uveli embargo Turcima konkretno komandnu/nadzornu stanicu bez koje bajraktar moze samo letiti na slijepo i vratiti se u bazu na gps.
Francuzi urgirali 100%.
Nagorno Karabah
- HarTar
#5526 Re: Nagorno Karabah
- dječak sa šibicama
#5527 Re: Nagorno Karabah
Mozda ti mislis da su gluposti ali Kanadjani su uveli embargo, ti se zapitaj za sta.
-
Novosti
#5528 Re: Nagorno Karabah
Nije tema Oluja, al u pravu su koji kažu da je dogovorena, samo ne na način na koji oni objašnjavaju.
-
pritchard
#5530 Re: Nagorno Karabah
Cemu nervoza? Pitao sam covjeka da li na isti nacin promatra i situaciju sa Kosovom jer je i jednom i drugom jednostrano ukinuta autonomija. U to vrijeme Albanci cine 82% stanovnistva Kosova, a Armenci 77% stanovnistva Karabaha s tim da su kroz povijest uvijek bili >90%... Frka i pogromi Armenaca i Azera su poceli jos i prije tog ukidanja, ali ja se samo referiram na sam cin ukidanja, mozes mi i ti svoje misljenje po tom pitanju izloziti. Dakle momak tvrdi da je djelovanje AZ vojske legalno i legitimno i da samo vracaju teritorij pod svoju kontrolu, onda je reciprocitetom i JNA legitimna na Kosovu i samo vracaju odmetnutu pokrajinu, zar ne?P.Starck wrote: ↑06/10/2020 09:47Ta vukojebina zvana Gornji Karabah nema skoro nikakve sličnosti sa Kosovom!pritchard wrote: ↑06/10/2020 02:04 Glupo je vuci paralele izmedju Balkana i Kavkaza jer su slicne, a opet bitno drugacije stvari oblikovale nas i njih i kao nacije, i kao drustva, granice etc, no svejedno me zanima smatras li i dejstvo JNA devedesetih na Kosovu legitimnim i neagresorskim, pokusajem povratka svoje teritorije? Milosevic jednostrano ukinuo autonomni status Kosovu i Vojvodini i nakon toga je nastala havarija = Azeri isto ucinili NK.
Od broja stanovnika pa nadalje, nije isto 120.000 ljudi na NK i 2.000.000. na Kosovu.
Dakle, tih recimo 120K Armena hoće prvo da se pripoje Armeniji, pa još `88 nekakve skupštine izglasavaju odluke o spajanju sa Armenijom.
Još smo u SSSR-u. SR Armenija prihvata pripajanje ali SR Azerbejdžan naravno odbija. Secesionistima to ne smeta jer je majčica Armenija rekla da bi ih primila tako da oni proglašavaju odvajanje autonomne pokrajine od Azerbejdžana. Fali im zadnji korak da se spoje, ali Armenija je dio SSSR-a pa ne ide baš totalno jednostrano. Uglavnom da ne dužim, SSSR ne prihvata ni jednu odluku, pokušava pomiriti strane, ali SSSR se raspada. Zatim 89-e u Jerevenu u Armeniji, secesionisti sa armenskim parlamentom donose rezoluciju o ujedinjenju.
Nadalje, 3 dana nakon što Azerbejdžan donosi deklaraciju o nezavisnosti, secesionisti proglašavaju svoju nezavisnost, ubrzo provode referendum na dijelu teritorije koju od kraja 80-ih ne kontroliše Azerbejdžan. Proći će još 3 mjeseca prije nego Azerbejdžan ukine autonomiju pokrajini koju ne kontroliše već godinama. U kasnijem ratu protiv Azerbejdžana, Armenija zauzima i zaokružuje teritoriju oko NK. Taj NK svo vrijeme ima stacionarnu vojsku od ca. 20.000 ljudi iako im je ukupna populacija 120.000 ljudi, koju naravno popunjava i plaća Armenija.
Tako da priča oni su ugnjetavani, ukinuli im autonomiju pa se oni kao pobunili, slobodarski narod, nema veze sa istinom.
Prema tome paralele sa Kosovom se ne vide, ali vide se itekako paralele sa Republikom Srpskom.
Ista ta Republika Srpska navodi oktobar `91-e kao vrijeme osnivanja Skupštine srpskog naroda, a dvije sedmice kasnije je provela plebiscit. Nakon toga proglašava autonomne pokrajine a u januaru `92-e proglašava "Republiku srpskog naroda u BiH". U aprilu proglašavaju nezavisnost i "ostanak" u Jugoslaviji, samo dan nakon što je EU priznala nezavisnost R. BiH. Ipak, slično kao i sa Armenijom ni tada Savezna republika Jugoslavija (svojim uspostavljanjem `92 faktički ukida autonomiju Kosova i Vojvodine), ne smijela tek tako anektirati tuđu teritoriju pa takva ni od koga priznata Republika Srpska tek u Dejtonu postaje entitet u državi BiH. Intersantno, slično kao i Armenija, tako i SR Jugoslavija tada, je plaćala i održavala na životu tu Republiku Srpsku, popunjavala vojsku ljudstvom, MTS-om i plaćala oficire čak i nakon Dejtona. A zo to vrijeme je i sama bila na koljenima jer je plata učitelja 93/94 bila 10ak maraka.
Neki dan čitam Armenija prijeti priznanjem NK, odnosno Republike Artsakh.
Sam sebe diskvalificiras iz diskusije ovako paualnim tvrdnjama i uporedjivanjem NK sa RS. Majstore, RS je nastala na genocidu i etnickom ciscenju Hrvata i Bosnjaka, nikada nije postojala kao upravna jedinica kroz historiju, dok je NK:
1. naseljen Armencima od 300 PNE do danas u kontinuitetu
2. na teritoriji danasnjeg NK opet kroz historiju postoje razne armenske knezevine, autonomije, ugl samoupravne jedinice
2. NK je dio originalne Armenije iz te 300 PNE, drzave koja je jedna od najstarijih drzava na svijetu i prva koja je sluzbeno primila krscanstvo
3. Na NK, u tadasnjim skolama/samostanima je u IV - V stoljecu nastalo armensko pismo po kojem su Armenci i danas specificni
4. >90% Armenaca kroz historiju, 89. 77%...
... Na poslu sam pa da ne idem dalje. Dakle nebitno na cijoj si strani, da li si neutralan itd, ipak treba biti realan jer su ovo cinjenice, a ne necije misljenje. Reci da je NK kao RS je jednostavno netacno pa ti kako hoces.
-
Novosti
#5531 Re: Nagorno Karabah
Russia neutral on Karabakh despite Armenia’s hopes, Aliyev says
https://www.dailysabah.com/politics/rus ... ssion=true
https://www.dailysabah.com/politics/rus ... ssion=true
- Haris.ba
#5532 Re: Nagorno Karabah
Zar nisi Kanadjani samo prodavali optiku i ziroskope? I valjda Turci imaju vlastitu zamjenu.dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2020 11:55 Iz Srbije nezvanicne vijesti da za sada nema nista od dronova, kanadjani uveli embargo Turcima konkretno komandnu/nadzornu stanicu bez koje bajraktar moze samo letiti na slijepo i vratiti se u bazu na gps.
Francuzi urgirali 100%.
-
Novosti
#5533 Re: Nagorno Karabah
Izgleda da i Iran staje uz AZ. Imal tko od pro-Iran ekipe da potvrdi?
Last edited by Novosti on 06/10/2020 12:50, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#5534 Re: Nagorno Karabah

Ono kad kazu da je BiH bila leopardova koza 1990.
Gdje su ove Kurde raselili pitam se.
-
zigzag
#5536 Re: Nagorno Karabah
Kakav je to Talish na dnu karte. Jel to ono osvojeno. 
-
saimidin
#5538 Re: Nagorno Karabah
Po bijelom svijetu.dječak sa šibicama wrote: ↑06/10/2020 12:49
Ono kad kazu da je BiH bila leopardova koza 1990.
Gdje su ove Kurde raselili pitam se.
Upravo sto sam ranije vidio da je taj dio izmedju armenije I Nk bio vecinski kurdi+planine bez plodne zemlje, mislim da bi I azeri pristali da to ostane armenima, ali ovaj pojas uz granicu sa iranom svakako bi trazili nazad, plus kao sto vidis postojala su azerska podrucja u juznoj armeniji koja bi se mogla spojiti u kodor za nachkivan.
Azeri sada najvise I napadaju uz granicu sa iranom, mislim da su napadi na sjever da razvuku armene.
Ali neko bi morao zestoko pritisnuti armene/azere da to prihvate
- zigubigule
-
Novosti
#5540 Re: Nagorno Karabah
U početku da, sad izgleda popuštaju, inače imaju zajebana pravila kad su mediji u pitanju, ni običan vojnik AzAF-a nesmije snimat preko mob. pa stavljat video-zapise na twitter il neke druge mreže.
-
Škobo Habu
-
Novosti
#5542 Re: Nagorno Karabah
Last edited by Novosti on 06/10/2020 13:40, edited 1 time in total.
-
Novosti
#5543 Re: Nagorno Karabah
Ok dokazo si, nije tako
-
Škobo Habu
#5544 Re: Nagorno Karabah
Na koji se to način Kosovo "odmetnulo"?pritchard wrote: ↑06/10/2020 12:34
Cemu nervoza? Pitao sam covjeka da li na isti nacin promatra i situaciju sa Kosovom jer je i jednom i drugom jednostrano ukinuta autonomija. U to vrijeme Albanci cine 82% stanovnistva Kosova, a Armenci 77% stanovnistva Karabaha s tim da su kroz povijest uvijek bili >90%... Frka i pogromi Armenaca i Azera su poceli jos i prije tog ukidanja, ali ja se samo referiram na sam cin ukidanja, mozes mi i ti svoje misljenje po tom pitanju izloziti. Dakle momak tvrdi da je djelovanje AZ vojske legalno i legitimno i da samo vracaju teritorij pod svoju kontrolu, onda je reciprocitetom i JNA legitimna na Kosovu i samo vracaju odmetnutu pokrajinu, zar ne?
Sam sebe diskvalificiras iz diskusije ovako paualnim tvrdnjama i uporedjivanjem NK sa RS. Majstore, RS je nastala na genocidu i etnickom ciscenju Hrvata i Bosnjaka, nikada nije postojala kao upravna jedinica kroz historiju, dok je NK:
Prolasilo nazavisnost?
Tražilo pripajanje Albaniji?
Demontaža Jugoslavije, odnosno njen raspad započinje upravo sa ukidanjem autonomije Vojvodini i Kosovu.
Ako je Srbija jednostrano ukinula autonomiju Kosovu, o kakvom tu legitimitetu i legalitetu pričamo?
Zamiljivo stajalište.1. naseljen Armencima od 300 PNE do danas u kontinuitetu
2. na teritoriji danasnjeg NK opet kroz historiju postoje razne armenske knezevine, autonomije, ugl samoupravne jedinice
2. NK je dio originalne Armenije iz te 300 PNE, drzave koja je jedna od najstarijih drzava na svijetu i prva koja je sluzbeno primila krscanstvo
3. Na NK, u tadasnjim skolama/samostanima je u IV - V stoljecu nastalo armensko pismo po kojem su Armenci i danas specificni
4. >90% Armenaca kroz historiju, 89. 77%...
... Na poslu sam pa da ne idem dalje. Dakle nebitno na cijoj si strani, da li si neutralan itd, ipak treba biti realan jer su ovo cinjenice, a ne necije misljenje. Reci da je NK kao RS je jednostavno netacno pa ti kako hoces.
E, hajde samo ove parametre pokušaj staviti u kontekst zemalja kao što su Amerika, Kanada, Australija ili na države Južne Amerike.
Trebamo Armence izuzeti iz te jednačine poput današnjeg Izraela?
-
jesam1
#5545 Re: Nagorno Karabah
Mi to ne mozemo da razumijemo jer smo "novi" izmisljeni narod.
Kod srba istorija traje 40-50.000 godina u kontinuitetu tako da je 2-3 hiljade godina nista. Jedan od rijetkih naroda koji moze da shvati Armence i njihovo pravo na "vekovne" zemlje.
Kod srba istorija traje 40-50.000 godina u kontinuitetu tako da je 2-3 hiljade godina nista. Jedan od rijetkih naroda koji moze da shvati Armence i njihovo pravo na "vekovne" zemlje.
-
Novosti
#5547 Re: Nagorno Karabah
Nešto dogovaraju s Gruzijcima.
-
pritchard
#5548 Re: Nagorno Karabah
Mijesas babe i zabe. Ovo sto si ti naveo, nesuglasja i konflikti do kojih je dolazilo na tim podnebljima su uzrokovani SASVIM drugacijim procesima za koje je odgovorna kolonizacija svijeta od strane europskih sila.Škobo Habu wrote: ↑06/10/2020 13:38
Zamiljivo stajalište.
E, hajde samo ove parametre pokušaj staviti u kontekst zemalja kao što su Amerika, Kanada, Australija ili na države Južne Amerike.
Trebamo Armence izuzeti iz te jednačine poput današnjeg Izraela?
Odnos Armenija: Azerbajdzan nema veze s tim, moze se usporedjivati samo zbog cinjenice da je zanimljivo, ne jer to poredjenje doista nosi tezinu. Ovdje smo ipak da diskutiramo i razmijenimo stavove, ali je paralela Francuzi&Britanci vs kolonizirani narodi dosta manjkava i nije uopce ista kategorija, bar po mom misljenju. Ne znam zasto se uvijek pozivate na Amere i Indijance.. Francuzi i Englezi u jacim valovima stizu u Kanadu i opcenito Ameriku u XVI, XVII, XVIII stoljecu i tamo zaticu domicilno stanovnistvo, nema veze sa ovim, Armenci od 300 pne do danas zive na NK i cine apsolutnu vecinu stanovnistva.
- Point.
#5549 Re: Nagorno Karabah
Ko je ubijao? Sami sebe naravno. To što su glupi ko kurac pa dozvoljavaju da ih neko destabilizuje dovoljno govori o kakvom zaostalom, srednjovjekovnom mentalitetu se radi.HarTar wrote: ↑06/10/2020 11:56Pa ko ih je destabilizovao? Marsovci?Point. wrote: ↑06/10/2020 10:47Valjaš teške gluposti. Navedi kojih 20 miliona muslimana je zaginulo američkom rukom? 90% muslimana koji su ubijeni zadnjih 20 godina je ubijeno u međusobnim sukobima.HarTar wrote: ↑06/10/2020 02:42
Kakve gluposti? Sigurno je direktno zaginulo 3,4 miliona ljudi što od amera što od međusobnih sukoba koje su ameri izazvali, indirektno od tih 3,4 miliona (prosjek kod arapa i afgana je 5,6 djece nastalo bi najmanje 15, možda i više miliona ljudi koji se uopšte nisu rodili i koji su isto žrtve tog američkog intervencionizma...
-
Škobo Habu
#5550 Re: Nagorno Karabah
Hoćeš da kažeš kako na Kavkazu nije bilo kolonizacije? Pa šta je to carska Rusija radila u 19. stoljeću po Kavkazu i koliko je autohtoni naroda prognala sa tog područja?
Ne poznaješ ti dobro taj teren da bi nekome držao predavanja o babama i žabama.
Kakve veze ima Armenija od prije n.e sa današnjim sukobom čiji je glavni uzrok započeo sa kraja 19. i početkom 20. stoljeća?Odnos Armenija: Azerbajdzan nema veze s tim, moze se usporedjivati samo zbog cinjenice da je zanimljivo, ne jer to poredjenje doista nosi tezinu. Ovdje smo ipak da diskutiramo i razmijenimo stavove, ali je paralela Francuzi&Britanci vs kolonizirani narodi dosta manjkava i nije uopce ista kategorija, bar po mom misljenju. Ne znam zasto se uvijek pozivate na Amere i Indijance.. Francuzi i Englezi u jacim valovima stizu u Kanadu i opcenito Ameriku u XVI, XVII, XVIII stoljecu i tamo zaticu domicilno stanovnistvo, nema veze sa ovim, Armenci od 300 pne do danas zive na NK i cine apsolutnu vecinu stanovnistva.
Pogledaj armensko kraljevstvo iz srednjovjekovnog doba i današnju Armeniju, to je kao da porediš današnju Srbiju sa Dušanovim carstvom.