Nagorno Karabah
- Gusar-from-Riga
#5452 Re: Nagorno Karabah
Gledaj ti jadaChallenger_ wrote: ↑05/10/2020 22:24 Nema Erdoganu od Kaspijskog mora i prodora na Kavkaz ništa, kao što sam napisao prvi dan. Preostaje mu Egej i Grčka a tek tu čeka petarda.
- Nadzornik
#5453 Re: Nagorno Karabah
A ne ne,Putin je to strogo regulisao,po Azerbejdzanu mogu iskljucivo da patroliraju Ramzanovi ljudi a po Jermeniji mogu i alkosi pravoslavci...
A Suhojima,Migovima i strateskim Bjelim Labudovima mogu da upravljaju iskljucivo antialkoholicari Hriscani.
-
emirolini
#5454 Re: Nagorno Karabah
Pa dobro, ovo sada jeste najvece zariste u svijetu, to bi moglo biti dovoljan razlog?
-
Persepolis
#5455 Re: Nagorno Karabah
Ajde da se i ja jednom slozim sa tobomKikibombona wrote: ↑05/10/2020 21:36Ma jebo Azere i Armene, meni je najveca briga ovdje.
...
A tamo gdje babo udaje ščer logicno je da bude najvece siromastvo, zatucanosti i nepismenost u Evropi. I svako normalan ode iz ove primitivne vukojebine.
...
Izvinjavam se za off ali ovo je stvarno zalosno, kao da nismo izasli iz sedamnaestog stoljeća.
-
saimidin
#5456 Re: Nagorno Karabah
Naravno da jeste. Turska nabavlja po dvije kamere od Kanadjana pa im nije dosla danasnja fasunga pa su morali da stanu s dejstvima. Ako vec nemaju svoje kamere Turci su sigurno kupili na stotine hiljada istih. Logika vam je nula.HarTar wrote: ↑05/10/2020 22:16
znaci ovo bi mogao biti razlog smanjenog dejstva dronova zadnjih dan-dva
onda ni primirje nije daleko, samo sto sam pritisak ocekivao od rusa na azere, ali francuzi ipak prije pomogose armenima preko kanade
greska ce biti samo ako ih ne natjeraju na neko trajnije kompromisno rjesenje, jer u suprotnom se samo sukob zamrzava dok neka od strana ne krene ponovo, a mislim da se nece cekati 30 god
[/quote]
Imaju oni svoje, ASELSANOVE https://www.savunmasanayist.com/aselfli ... stemi/amp/
[/quote]
ok, cekaju vrijeme, ali to daje armenima vremena da se reorganizuju, a ide zima i vrijeme ce vjerivatno biti oblacnije
koliko mislis da se ovo moze razvuci, mjesec, godinu i kojim intenzitetom?
- HarTar
#5457 Re: Nagorno Karabah
Imaju oni svoje, ASELSANOVE https://www.savunmasanayist.com/aselfli ... stemi/amp/saimidin wrote: ↑05/10/2020 22:43Naravno da jeste. Turska nabavlja po dvije kamere od Kanadjana pa im nije dosla danasnja fasunga pa su morali da stanu s dejstvima. Ako vec nemaju svoje kamere Turci su sigurno kupili na stotine hiljada istih. Logika vam je nula.HarTar wrote: ↑05/10/2020 22:16
znaci ovo bi mogao biti razlog smanjenog dejstva dronova zadnjih dan-dva
onda ni primirje nije daleko, samo sto sam pritisak ocekivao od rusa na azere, ali francuzi ipak prije pomogose armenima preko kanade
greska ce biti samo ako ih ne natjeraju na neko trajnije kompromisno rjesenje, jer u suprotnom se samo sukob zamrzava dok neka od strana ne krene ponovo, a mislim da se nece cekati 30 god
[/quote]
ok, cekaju vrijeme, ali to daje armenima vremena da se reorganizuju, a ide zima i vrijeme ce vjerivatno biti oblacnije
koliko mislis da se ovo moze razvuci, mjesec, godinu i kojim intenzitetom?
[/quote]
Ne vjerujem još dugo, možda još mjesec dana, mada je i to upitno. Azerima je pod hitno potreban proboj na nekom dijelu bojišnice.
- salik79
#5458 Re: Nagorno Karabah
Izgleda da po svaku cijenu zele uvuci Iran u ovaj sukob:
Iranian state minister: If shelling of Iranian border territories is not stopped, we'll give a firm response to both Armenia & Azerbaijan.
- zigubigule
#5459 Re: Nagorno Karabah
Iran, regionalni kabadahija vazda je pozivao na mirno rjesenje sukoba i dijalog. Goni mraku, jedva cekaju. Jedino gore od toga da su ti komsije Srbi je zapravo da si zadnja sirotinja na kavakskoj pripizdini okruzen sa 4,5 razlicitih interesa moci koji mogu da te vozaju kako im je volja.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#5460 Re: Nagorno Karabah
Cionistička posla, ali ništa od toga. Inače, inteligentna, izbalansirana retorika.
- salik79
#5461 Re: Nagorno Karabah
I ja mislim da im ti jeftini trikovi, ako Bog da, nece proci.Challenger_ wrote: ↑05/10/2020 22:58Cionistička posla, ali ništa od toga. Inače, inteligentna, izbalansirana retorika.
- Nadzornik
#5462 Re: Nagorno Karabah
Ma nema od toga nista,sad ce ruski medo dolje da regulise stvari i zaustavi krvoprolice.

- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
-
baglama
#5464 Re: Nagorno Karabah
Ako mozes da nama starijim neobrazovovanim, koja je razlika izmedju upotrebe jatagana ili cakijice izmedju pijanih ciroznih Rusa, i visoko religioznih sljedbenika na Allah-ovom pravovjernom putu.turgut wrote: ↑05/10/2020 22:27aha, dakle, možemo očekivati zločine pijanih ciroznih Rusa sada i po gradovima i selima Azerbejdžana kao i po Siriji.
Stvarno bi zelio jednostavan odgovor na moje pitanje ,ako ne moze nemoj da se trudis.
Stvarno samo par recenica.
- desni
#5465 Re: Nagorno Karabah
Mape sa stanjem na terenu iz azerskih li proazerskih izvora.
Jučerašnja

Ova današnja nekako ljepša, preglednija

Jučerašnja

Ova današnja nekako ljepša, preglednija

- Nadzornik
#5466 Re: Nagorno Karabah
Zemljotres u Azerbejdzanu...e jos je samo on falio...
- Vitezanin
#5467 Re: Nagorno Karabah
@So What, samo da zahvalim na postu i da se složim s tobom da se ta i druge televizije za informacije o pozadini svega i generalno življenju tamo trebaju obratiti putnicima, a ne samo instant analitičarima s obzirom da mnogi svoje stavove temelje na "iznenađujućoj" eksploziji sukoba i čitanju par članaka o Karabahu. Ne osuđujem ih, ipak je ovaj dio svijeta u ćorsokaku i geopolitički je na jako klimavim nogama, a zemlje u neposrednoj blizii su daleko bitnije za velike sile. Dešavanja na Kavkazu pratim od 2006. godine i sasvim je bilo jasno da će do ovog doći. Bilo je i 2008, 2012, 2014, 2016... Svaki put intezivnije, evo sad su na pragu pravog rata.So What! wrote: ↑05/10/2020 19:42 Da se stignem oglasiti i ja, pratim, a nikako da uskočim na temu. Dakle, odlično praćenje sukoba, možda ponajbolje mjesto u državi, dosta informisane raje, koja prati vijesti koristeći različite izvore.
Problem ja zakliksavanje teme, dakle krene se u odličnom pravcu i dođu spameri i ubijaju temu dok se ne pojavi neka nova vijest. Pročitao sam preko posljednjih 100 stranica i iste bi se mogle reducirati na skoro 50 od silnog spamanja i priče u prazno.
Najdraži forumaš ovdje je svakako @Vitezan, kamo sreće da čovjek nije pozivan na Al Jazeeru u svojstvu nekog naaltičara jer sigurno je bolji od ovih bivših ambasadora u Ankari i profesroa sa FPN. Prava je šteta što njegove priče nisu dobile na popularnosti u cijeloj državi, s obzirom da neki travel influenceri dobiju mnogo više pažnje sa nekih basic putovanja, a čovjek je živi hardcore i planirao sam njegovim stazama obići par zemalja.
Ono što je ustvari čast u svemu je činjenica da je posjetio Nagorno Karabah još u formatu države, a pitanje je vremena da li će isti ikada više postojati. Što se tiče ostalih, pohvalio bih neke, ali navijaju brate i baš se svrstaju na jednu stranu.
Armeni jesu preživjeli genocid u Anadoliji, kao i pogrome u Azerbejdžanu prije rata devedesetih u Nagorno Karabahu. Impresivno je pomalo kako su realno i dobili taj rat devedesetih s obzirom da su tehnički bili inferiorniji u odnosu na Azerbejdžance.
Ali, činjenica je pri tome da su teški nacionalisti i cigle koje su u tom ratu također izvršili etničko čišćenje, poravnali gradove i zatrli traga Azerbejdžancima u toj regiji. Drže dio jedne zemlje okupiranom i 30 godina skoro, misle da sve dok tamo drže neku vojsku ne trebaju im nikakvi pregovori i u tom segmentu sam ponosan što smo mi u BiH, koliko-toliko pokazali da možemo pregovarati i postići dogovor, dok ovi unatoč svemu ne žele.
Ono što mi je čudno kako niko nije povukao paralelu sa Mađarima u Rumuniji koji su većina u planinskoj Transilvaniji, a odvojeni od matične zemlje.
![]()
I nešto nisam siguran da mainstream influenceri žele u Karabah
U slučaju da Azeri pobijede, posjeta Karabahu bi bila kao posjeta drugoj državi u odnosu na ono što sam vidio prije par godina.
- Grean
#5468 Re: Nagorno Karabah
Da je Azerbejdzan ovo planirao ne bi poceli ofanzivu u oktobru. Mada sve mirise na to da je bilo izazvano sa njihove strane ali ova odluka je nejasna. Zna se kad se pocinju ratovi.
- Nadzornik
- Nadzornik
#5470 Re: Nagorno Karabah
Izgleda da i Wagnerovci stizu u Jermeniju...
- Kikibombona
#5471 Re: Nagorno Karabah
Vjerovatno ocekuju da ce rat trajati mjesec ili maksimalno dva mjeseca, da ce dronovi razbiti protivnika i uraditi posao ekspresno kao u Libiji.
Izgleda nisu ocekivati ovakav otpor Armena koji za sada drze prve linije, uz dva mikro pomjeranja na sjeveru i jugu.
...
Uz to, vazno je istaci da su Armeni u zavrsnoj fazi izrade kamikaza dronova. Vjerovatno su Azeri skontali da je ovo posljednja prilika za napad. Kada i Armeni budu imali dronove, Azeri nece imati bas nikakve sanse.
...
Armenski kamikaza dron. Nema pouzdanih informacija kada ce poceti masovna proizvodnja. Da su znali sta im se sprema ubrzali bi proces.
https://youtu.be/Z4YBA2TDGtE
-
emirolini
#5472 Re: Nagorno Karabah
Nisu ocekivali a 30 godina prate jedni druge?Kikibombona wrote: ↑05/10/2020 23:43Vjerovatno ocekuju da ce rat trajati mjesec ili maksimalno dva mjeseca, da ce dronovi razbiti protivnika i uraditi posao ekspresno kao u Libiji.
Izgleda nisu ocekivati ovakav otpor Armena koji za sada drze prve linije, uz dva mikro pomjeranja na sjeveru i jugu.
...
Uz to, vazno je istaci da su Armeni u zavrsnoj fazi izrade kamikaza dronova. Vjerovatno su Azeri skontali da je ovo posljednja prilika za napad. Kada i Armeni budu imali dronove, Azeri nece imati bas nikakve sanse.
...
Armenski kamikaza dron. Nema pouzdanih informacija kada ce poceti masovna proizvodnja. Da su znali sta im se sprema ubrzali bi proces.![]()
- Kikibombona
-
Hrmpallier
#5474 Re: Nagorno Karabah
U operaciji "Milosrdni anđeo", onolikom NATO-u je trebalo 77/8 dana da skrše rogove Srbiji, isad neko "pametan" očekuje da ova operacia traje tri-četri dana.
Taip Rexhep je uložo sav svoj autoritet i teško je očekivati da ovo nakon nekoliko dana zariba. On si to ne može dozvoliti.
Im tu par detalja na informativnom planu koi ukazuju na vrlo temeljit pristup cijeloj operaciji.
Npr. Odsustvo krvavih scena i leševa, osim nešto malo na početku. Alahu-ekberanje arapskih boraca ( scena u zauzetom skladištu naoružanja ) je naknadno izbrisana.
Angažman plaćenika sa strane, koje se ne podvodi pod vlastite gubitke.
Izbjegavanje civilnih ciljeva, .....
Nema velike sumnje da će rat završiti onako kako je Azerbeidžan planirao, osim ako se ne desi veliko čudo ( utrčavanje Rosije/Irana ).
Taip Rexhep je uložo sav svoj autoritet i teško je očekivati da ovo nakon nekoliko dana zariba. On si to ne može dozvoliti.
Im tu par detalja na informativnom planu koi ukazuju na vrlo temeljit pristup cijeloj operaciji.
Npr. Odsustvo krvavih scena i leševa, osim nešto malo na početku. Alahu-ekberanje arapskih boraca ( scena u zauzetom skladištu naoružanja ) je naknadno izbrisana.
Angažman plaćenika sa strane, koje se ne podvodi pod vlastite gubitke.
Izbjegavanje civilnih ciljeva, .....
Nema velike sumnje da će rat završiti onako kako je Azerbeidžan planirao, osim ako se ne desi veliko čudo ( utrčavanje Rosije/Irana ).
- HarTar
#5475 Re: Nagorno Karabah
Kikibombona wrote: ↑05/10/2020 23:43Vjerovatno ocekuju da ce rat trajati mjesec ili maksimalno dva mjeseca, da ce dronovi razbiti protivnika i uraditi posao ekspresno kao u Libiji.
...
...
Armenski kamikaza dron. Nema pouzdanih informacija kada ce poceti masovna proizvodnja. Da su znali sta im se sprema ubrzali bi proces.![]()