Nagorno Karabah

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5301 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

Nadzornik wrote: 04/10/2020 23:59
Bobi wrote: 04/10/2020 23:54
Mislim da ima i jedna i druga strana :D.
Nemaju Azeri Iskander,jedini koji ga posjeduju su Rusija,Alzir i Jermenija.
Balisticke projektile navodjene.
Bobi
Forum administrator

#5302 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

HarTar wrote: 05/10/2020 00:03 Smoriste sa tim Iskanderima kao da je to nešto posebno, obična balistička raketa. Takođe i sa Kalibrima, obična krstareća raketa, ekvivalent Tomahavka.
Aha, obicna...preciznost 5 metara, 900 kg exp. brzina prema cilju 5 Mah...haj je skini :mrgreen:
Kikibombona

#5303 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

emirolini wrote: 04/10/2020 23:52

Ova Ruska balisticka... upotrijebit ce ovo Armenci, u to sam siguran ali je pitanje sta Azeri imaju za odgovor.
Upotrijebit ce samo u slucaju totalne eskalacije i totalnog rata. Potencijalne mete su rafinerije i ostale ekonomske poluge moci Azerbejdzana.

Ne treba zaboraviti, ako se ne varam, da Armenija ima nuklearnu elektranu. To je u fazi ludila veoma opasna meta od koje bi pola svijeta zabolila glava.

Za sada je ovo ogranicen sukob, ali ako totalno eskalira svi ce se zainteresovani, narocito Evropa, Rusija, Iran i ostale drzave iz okruzenja.

...

Armeni su opasno motivisani jer nemaju gdje bjezati, nemaju rezervnu drzavu.
HarTar

#5304 Re: Nagorno Karabah

Post by HarTar »

Bobi wrote: 05/10/2020 00:05
HarTar wrote: 05/10/2020 00:03 Smoriste sa tim Iskanderima kao da je to nešto posebno, obična balistička raketa. Takođe i sa Kalibrima, obična krstareća raketa, ekvivalent Tomahavka.
Aha, obicna...preciznost 5 metara, 900 kg exp. brzina prema cilju 5 Mah...haj je skini :mrgreen:
Imaju i Azeri Loru, Polonez, Tochku... Što se tiče "skidanja" antiraketni štit se je pokazao gotovo beskorisnim. U Izraelu Iron dome i Arrow (većinom) ne može da obori one bojlere što ispaljuje Hamas kamo li šta savremeije...
desni

#5305 Re: Nagorno Karabah

Post by desni »

Azerbejdžanske snage su saopštile da su oslobodile region Džebraila.
Na posljednjem popisu održanom prije nego što su tamošnje stanovnike Azere pobili i protjerali Armenci, živjelo je 82.000 ljudi od kojih 77.000 Azera.
Nakon uspješno provedenog etničkog čišćenja do danas je u regiji živjelo samo oko 1.000 Armenaca.
Na satelitskim snimcima se vidi da Armeni ni kamen na kamenu nisu ostavili :(
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#5306 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Što se tiče ratišta.

Kontradiktorne informacije, ali mislim da su Azeri imali uspjeha na pojedinim pravcima, samim tim što jermenski izvori saopštavaju da su pokrenuli protivofanzivu na par pravaca.

______

Laku noć.
Grean

#5307 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

foton wrote: 04/10/2020 23:28 Ovdje se neki takmice ko je koga prvi pobio, osvetu nad azerima za turske grijehe, armeni ovo, azeri ono, amebe itd. Negdje mora da se podvuce linija, kaze, jeste bilo je sranje i sta cemo sad.

Kakav god da je ishod i ovog rata, kad se saberu gubici i troskovi ratovanja npr sa azerske strane, to ce biti zivoti i milijarde eura/dolara ili neke trece valute. Znaci plate vojnika, gorivo, oruzje, municija, sva destrukcija pa gradnja iznova, pa penzije, invalidnine, pa izgubljeno vrijeme privredjivanja, sve... i jos zivoti i ljudi bez kojih drustvo nema smisla... I ovo nije bilo nepredvidivo prije 10 dana. Da li je bilo realno reci evo armenima odmah pola toga u investicijama u infrastrukturu, skole, turizam, obrazovanje, industriju bla bla a "za uzvrat" postepeno vracati protjerano stanovnistvo. Mirna reintegracija, koliko god to nekome fer ili nefer zvucalo. Negdje sam citao da je vijetnamski rat kostao ameriku vise nego da je svim vijetnamcima kupila po kadilak i izgradila im puteve. Bas bi se ovi bunili i bili protiv kapitalista.

Inace, totalno pogresno mi je i to spominjanje razmjene teritorija, koridori itd. Tako svijet ne funkcionise. Mislim da nema evropske zemlje bez neke znacajne "manjine" na svojoj teritoriji. Bas je ta izmijesanost neki indikator blagostanja i progresa, aktivnosti, a jednoobraznost indikator zatucanosti.

I da na planeti bude mir i sreca svuda... i puno pandi. :-)
Prijatelju, bilo bi to fino ali ima ono da ishodi ratova formiraju naciju i nacionalnu svijest ili sliku o samom sebi.

Mnoge nacije gubitnici I svjetskog nikad nisu prevazisli to kao nacionalnu traumu. Pogledaj samo Madjare i ne treba dalje ici. Turci su drugi primjer.

Mnogi kazu i duboko vjerujem u to, da nije bilo Oluje Hrvati nikad ne bi bili treci na SP :D i to ti je 100%. Pobjeda u ratu daje kokektivno samopouzdanje. Porazi naravno imaju suprotan efekat.
Bobi
Forum administrator

#5308 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

@desni znamo to sve, pitaj Alexu jel ima sta novo :D ?
addem

#5309 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

desni wrote: 05/10/2020 00:18 Azerbejdžanske snage su saopštile da su oslobodile region Džebraila.
Na posljednjem popisu održanom prije nego što su tamošnje stanovnike Azere pobili i protjerali Armenci, živjelo je 82.000 ljudi od kojih 77.000 Azera.
Nakon uspješno provedenog etničkog čišćenja do danas je u regiji živjelo samo oko 1.000 Armenaca.
Na satelitskim snimcima se vidi da Armeni ni kamen na kamenu nisu ostavili :(
E ovo se zove zatiranje, etnicko ciscenje. Ovako izgledaju sva mjesta na kojima su azeri zivjeli srusena do temelja i spaljena. Nije mi jasno da neko moze podrzavat ove separatiste i olupatore. Uzas gledajte na google earth sta su zivotinje uradile.
desni

#5310 Re: Nagorno Karabah

Post by desni »

Bobi wrote: 05/10/2020 00:22 @desni znamo to sve, pitaj Alexu jel ima sta novo :D ?
Što?
Alexa nepouzdan izvor?
Bobi
Forum administrator

#5311 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

desni wrote: 05/10/2020 00:26
Bobi wrote: 05/10/2020 00:22 @desni znamo to sve, pitaj Alexu jel ima sta novo :D ?
Što?
Alexa nepouzdan izvor?
Pa prelistaj temu...ima takvih stotinu titova na engleskom,lik to objavi na nama razumljivom i kao pouzdan :D i to nakon 6 dana od pocetka sukoba :D.
desni

#5312 Re: Nagorno Karabah

Post by desni »

Bobi wrote: 05/10/2020 00:29
desni wrote: 05/10/2020 00:26
Što?
Alexa nepouzdan izvor?
Pa prelistaj temu...ima takvih stotinu titova na engleskom,lik to objavi na nama razumljivom i kao pouzdan :D i to nakon 6 dana od pocetka sukoba :D.
Postoji veoma mala mogućnost da ne znaju svi engleski, a ni da na google maps nađu region Džebraila u Azerbejdžanu :kiss:
HarTar

#5313 Re: Nagorno Karabah

Post by HarTar »

LN Čeli :bih:
llull

#5314 Re: Nagorno Karabah

Post by llull »

Vitezanin wrote: 04/10/2020 23:47
Nadzornik wrote: 04/10/2020 23:09 Azerbejdzanske majke protestvuju zbog toga sto vlada vodi njihovu djecu u rat.

https://www.instagram.com/p/CF64TSnBg4t ... e=ig_embed
Ako idemo s pretpostavkom da je ovaj video istina, onda ćemo otkriti zapravo jednu od ključnih razlika između Azera i Armenaca kada je u pitanju rat u Karabahu. Nije da Azeri nemaju motiv, imaju ga, ali teško da će se ovakva scena dogoditi kod Armenaca. Njima je Karabah u kolektivnoj nacionalnoj svijesti pitanje života ili smrti. Svim Azerima to nije. Dobar dio Azera, ako ne i većina, nikada nisu bili u Karabahu. Tamo su Armenci bili većina i prije i sada i kulturološki su daleko manje vezani za taj dio u odnosu na Armence. Ključni motiv Azera nije zapravo Karabah nego sve oko Karabaha što su Armenci osvojili i ponizili daleko brojnije Azere.

Azerbejdžan je u nekim ranijim pregovorima bio voljan dati Karabah i završiti tu priču, međutim danas ipak imaju više motiva i samopouzdanja.
Tvoja teorija nije losa nikako ... cak veoma logicna a iskreno ti si jedini clan foruma koji je i bio u toj regiji ako se ne varam.
Vjerujem da si dobro upucen u stanje.
Armeni treba da prepuste sve teritorije u nizini jer ja stvarno ne znam sto ce im ... Da se azeri vrate na ognjista i da budu u svojoj zemlji i da se nastavi normalan zivot.
pinkman

#5315 Re: Nagorno Karabah

Post by pinkman »

Kikibombona wrote: 05/10/2020 00:06
emirolini wrote: 04/10/2020 23:52

Ova Ruska balisticka... upotrijebit ce ovo Armenci, u to sam siguran ali je pitanje sta Azeri imaju za odgovor.
Upotrijebit ce samo u slucaju totalne eskalacije i totalnog rata. Potencijalne mete su rafinerije i ostale ekonomske poluge moci Azerbejdzana.

Ne treba zaboraviti, ako se ne varam, da Armenija ima nuklearnu elektranu. To je u fazi ludila veoma opasna meta od koje bi pola svijeta zabolila glava.

Za sada je ovo ogranicen sukob, ali ako totalno eskalira svi ce se zainteresovani, narocito Evropa, Rusija, Iran i ostale drzave iz okruzenja.

...

Armeni su opasno motivisani jer nemaju gdje bjezati, nemaju rezervnu drzavu.
Mislim da Azeri ne bi udarili na nuklearnu elektranu. Ocito je da trenutno imaju podrsku zapada da oslobode svoj teritorij i svaki napad kojim bi pretjerali bi mogao znaciti gubitak te podrske.
Bobi
Forum administrator

#5316 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

desni wrote: 05/10/2020 00:32 Postoji veoma mala mogućnost da ne znaju svi engleski, a ni da na google maps nađu region Džebraila u Azerbejdžanu
Mi ovdje na temi smo sve po sto puta raspravljali, skoro u realnom vremenu se sva desavanja objavljuju,ko,sta,gdje,kako...zato ti kazem da je taj twit izmišljanje tople vode.
desni

#5317 Re: Nagorno Karabah

Post by desni »

Bobi wrote: 05/10/2020 00:39
desni wrote: 05/10/2020 00:32 Postoji veoma mala mogućnost da ne znaju svi engleski, a ni da na google maps nađu region Džebraila u Azerbejdžanu
Mi ovdje na temi smo sve po sto puta raspravljali, skoro u realnom vremenu se sva desavanja objavljuju,ko,sta,gdje,kako...zato ti kazem da je taj twit izmišljanje tople vode.
:thumbup:
Palmalma

#5318 Re: Nagorno Karabah

Post by Palmalma »

Gdje Rusija da se uključi?
O čemu ljudi svašta pišu!

Četiri rezolucije VS UN-a, bez ijednog glasa protiv ili suzdržanih, je manje više istog sadržaja - da se vojne formacije Armenije povuku sa okupiranog područja NK i da separatističke jedinice NK prestanu da ugrožavaju siverenitet Azerbejdžan.

Kako vi doživljavate Rusiju, to je za nepovjerovati, a to što se Armenija već decenijama oglušuje na rezolucije - došlo na naplatu. Vidi se po reakciji međunarodne zajednice.
Vitezanin

#5319 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

llull wrote: 05/10/2020 00:34
Vitezanin wrote: 04/10/2020 23:47
Nadzornik wrote: 04/10/2020 23:09 Azerbejdzanske majke protestvuju zbog toga sto vlada vodi njihovu djecu u rat.

https://www.instagram.com/p/CF64TSnBg4t ... e=ig_embed
Ako idemo s pretpostavkom da je ovaj video istina, onda ćemo otkriti zapravo jednu od ključnih razlika između Azera i Armenaca kada je u pitanju rat u Karabahu. Nije da Azeri nemaju motiv, imaju ga, ali teško da će se ovakva scena dogoditi kod Armenaca. Njima je Karabah u kolektivnoj nacionalnoj svijesti pitanje života ili smrti. Svim Azerima to nije. Dobar dio Azera, ako ne i većina, nikada nisu bili u Karabahu. Tamo su Armenci bili većina i prije i sada i kulturološki su daleko manje vezani za taj dio u odnosu na Armence. Ključni motiv Azera nije zapravo Karabah nego sve oko Karabaha što su Armenci osvojili i ponizili daleko brojnije Azere.

Azerbejdžan je u nekim ranijim pregovorima bio voljan dati Karabah i završiti tu priču, međutim danas ipak imaju više motiva i samopouzdanja.
Tvoja teorija nije losa nikako ... cak veoma logicna a iskreno ti si jedini clan foruma koji je i bio u toj regiji ako se ne varam.
Vjerujem da si dobro upucen u stanje.
Armeni treba da prepuste sve teritorije u nizini jer ja stvarno ne znam sto ce im ... Da se azeri vrate na ognjista i da budu u svojoj zemlji i da se nastavi normalan zivot.

Armenci su teritorij izvan Karabaha osvojili u najvećem naletu i u vrijeme totalnog kolapsa azerske vojske. Faktički je sporazum o primirju bio u skladu s njihovim ciljevima tj da koriste te nizine izvan Karabaha kao tampon zonu daleko od centra Karabaha. U svakom slučaju i Armenci su bili svjesni da u slučaju pregovora te regije moraju ići nazad Azerbejdžanu. U međuvremenu je prošlo skoro 30 godina, a Armenci su u nekim dijelovima tih regija naselili svoje ljude (s jako ograničenim uspjehom, ipak Armence ne zanima taj dio već samo Karabah gdje su stotinama godina živjeli). Ovo što su Azeri osvojili ovih dana je upravo jedan dio te tampon zone, a možda budu spremni da pregovaraju kasnije jer rat za sam Karabah će mislim biti totalno krvoproliće za obje strane.
Palmalma

#5320 Re: Nagorno Karabah

Post by Palmalma »

Vitezanin wrote: 05/10/2020 00:55
Armenci su teritorij izvan Karabaha osvojili u najvećem naletu i u vrijeme totalnog kolapsa azerske vojske. Faktički je sporazum o primirju bio u skladu s njihovim ciljevima tj da koriste te nizine izvan Karabaha kao tampon zonu daleko od centra Karabaha. U svakom slučaju i Armenci su bili svjesni da u slučaju pregovora te regije moraju ići nazad Azerbejdžanu. U međuvremenu je prošlo skoro 30 godina, a Armenci su u nekim dijelovima tih regija naselili svoje ljude (s jako ograničenim uspjehom, ipak Armence ne zanima taj dio već samo Karabah gdje su stotinama godina živjeli). Ovo što su Azeri osvojili ovih dana je upravo jedan dio te tampon zone, a možda budu spremni da pregovaraju kasnije jer rat za sam Karabah će mislim biti totalno krvoproliće za obje strane.
Nema Armenija kapaciteta za ništa više od onoga što je ostvarivala do jučer. Svako sutra će za Armeniji i Armena biti samo teže i teže.
Šta može zemlja sa 2,8 miliona stanovnika, katastrofalnom ekonomiom, demografiom, komišijama koji su je izolirali ....?

Budimo realni.
Guadalajara

#5321 Re: Nagorno Karabah

Post by Guadalajara »

salik79

#5322 Re: Nagorno Karabah

Post by salik79 »

Palmalma wrote: 05/10/2020 01:28
Vitezanin wrote: 05/10/2020 00:55
Nema Armenija kapaciteta za ništa više od onoga što je ostvarivala do jučer. Svako sutra će za Armeniji i Armena biti samo teže i teže.
Šta može zemlja sa 2,8 miliona stanovnika, katastrofalnom ekonomiom, demografiom, komišijama koji su je izolirali ....?

Budimo realni.
Sta je tebi slovo J u zivotu skrivilo, drug moi?
Last edited by salik79 on 05/10/2020 09:57, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#5323 Re: Nagorno Karabah

Post by Škobo Habu »

addem wrote: 05/10/2020 00:23
E ovo se zove zatiranje, etnicko ciscenje. Ovako izgledaju sva mjesta na kojima su azeri zivjeli srusena do temelja i spaljena. Nije mi jasno da neko moze podrzavat ove separatiste i olupatore. Uzas gledajte na google earth sta su zivotinje uradile.

Aremeni su čak i azerska groblja porušili i sravnili sa zemljom.
addem

#5324 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

Sve im se vraca na naplatu sto su radili. Samo da se Azeri ne svete da ne budu zivotinje ko oni.
Vitezanin

#5325 Re: Nagorno Karabah

Post by Vitezanin »

Škobo Habu wrote: 05/10/2020 08:45
addem wrote: 05/10/2020 00:23

Aremeni su čak i azerska groblja porušili i sravnili sa zemljom.
Ma isto su radili i jedni i drugi. Nisu ni Armenci bolje prošli u Nahičevanu.

https://youtu.be/_gdIDEgDKK4
Post Reply