Mehriban
Nagorno Karabah
- bh.tornjak
#4903 Re: Nagorno Karabah
svi za koje je Kiki navijo uvijeksu iz koljektivne raspaljotke izalazili iz*jebani da ni hodati nisu mogli.... 
-
ultrajvosa 1987
#4905 Re: Nagorno Karabah
Ne daj Boze da se kod nas zarati ....valjda Kiki ne bude u ARBiH.
Popusili smo ga
Popusili smo ga
- Kikibombona
#4906 Re: Nagorno Karabah
Ako se zarati Kiki ce biti u Njemackoj.ultrajvosa 1987 wrote: ↑03/10/2020 23:29 Ne daj Boze da se kod nas zarati ....valjda Kiki ne bude u ARBiH.
Popusili smo ga
Ali nece se zaratiti, nebesima hvala, mi smo sa ratovima na srecu zavrsili.
- Nadzornik
#4907 Re: Nagorno Karabah
Rusi mogu ovo zaustaviti vec sutra da hoce ali nece,vjerovatno im je nepoznat ovaj gore tvoj nabrojani spisak.Challenger_ wrote: ↑03/10/2020 23:11 Ako dođe do realizacije te ideje, podvlačim, ako dođe, to će:
1. Okončati stradanje Azera i Jermena;
2. Stvoriti preduslove za pregovore o političkom rješenju krize;
3. Sasjeći nerealne ambicije Tajipa Erdogana na Kavkazu;
4. Istisnuti Izrael iz Azerbejdžana;
5. Istisnuti SAD iz Azerbejdžana;
6. Prevenirati destabilizaciju sjevera Irana i osnažiti njegovu sjevernu granicu koja će biti nepropusna za njegove neprijatelje;
7. Višestruko ojačati uticaj Rusije na Jermeniju i Azerbejdžan, posljedično i uticaj Irana;
8. Posredno osnažiti OEBS kao antitezu američkim mirovnim ili pseudomirovnim formatima nadomak ruskih granica...
Još pita "šta će?" Eto, neće ništa.
_______
Da je jedno, mnogo je, a ima toga još ovoliko...
Trebalo bi ovo kopirati i proslijediti Rusima,da im otvorimo oci...
Moj Cheli,sve ovo Rusi znaju a znaju i ono sto mi nikada necemo saznati...
-
ultrajvosa 1987
#4908 Re: Nagorno Karabah
Salji nam paketeKikibombona wrote: ↑03/10/2020 23:33Ako se zarati Kiki ce biti u Njemackoj.ultrajvosa 1987 wrote: ↑03/10/2020 23:29 Ne daj Boze da se kod nas zarati ....valjda Kiki ne bude u ARBiH.
Popusili smo ga![]()
Ali nece se zaratiti, nebesima hvala, mi smo sa ratovima na srecu zavrsili.
Evo ga..... sad ce se zaratiti ...neka te bolan
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#4909 Re: Nagorno Karabah
Nadzorniče. Ono, svakako, nije bila replika tebi.
- Nadzornik
#4910 Re: Nagorno Karabah
Nemoj vamo zivota ti,taman sam se malo skucio,nesto para ustedio,djecu izveo na pravi put i polako zaokruzujem svoje zivotno djelo a ti baksuz da mi sve to pokvaris jer znamo da te bije maler...
- Nadzornik
#4911 Re: Nagorno Karabah
Znam i sve te razumijem ali moramo biti realni.
- Challenger_
- Challenger_
#4913 Re: Nagorno Karabah
Nadzorniče, drmn'o si po vinu, priznaj.

- Nadzornik
#4914 Re: Nagorno Karabah
In vino veritas...
- Challenger_
#4915 Re: Nagorno Karabah
Quod nomen mihi est?
-
Romanija
#4916 Re: Nagorno Karabah
Kako bolan ljudi znate sva ova sela i zaseoke, bio u Azerbejdzanu 2014, is'o na svadbu u Jerevan 2018, vjerovatno sam i preletio NK, pa pojma nemam gdje kako i sta od onih gudura i goleti, ovo haman ispade da je BiH zemlja najboljih kartografa na svijetu. Samo su me Azerbejdzanci iznenadili kao totalni opusten narod, i na neki smjesan nacin mi se svidio i Baku, imaju i dobre plaze, samo plahe daleko izvan Bakua zbog zagadjenja. A Jermene sam vazda volio, gorstaci ko i mi, samo ubise zurle ili kako se vec zove ono u sta duvaju, glavobolja dva dana nakon svadbe.
- Vitezanin
#4917 Re: Nagorno Karabah
Ja bih malo da se vratim na posjetu Kavkazu: moram priznati da kod Armenaca s kojima sam bio u kontaktu (mladi, urbani, normalni, veoma pro-europski raspoloženi) nisam primjetio mržnju niti prema Azerima niti prema Turcima. Ljudima je problema preko glave i oni žele da se ovo riješi. Ko misli da je njima stalo do rata, nije. Istina je da Armenci pitanje Karabaha promatraju pomalo fanatično i ja to nekako mogu shvatiti. Taj narod je od početka 20. st. izgubio skoro sve što mu je vrijedno i dobili su ovu crkavicu od države na rubu njihovog nekadašnjeg centra, tj prostora gdje je bilo najviše Armenaca. Karabah im je prva, ako ne i jedina, vojna i strateška pobjeda u zadnjih 100 godina. A i ovo mogu lako izgubiti i već su na tom putu.
Ovo nikako nije opravdavanje onoga što su napravili jadnim Azerima na području koje danas Armenci kontroliraju. Kada sam vidio nekada azerski grad Shushi (iznad Stepanakerta) iskreno uhvatila me je tuga. Nekada moćan kulturni centar Azera je danas najjbjednija varoš jer jednostavno nema naroda koji je tu nekada živio. Tek sam tada shvatio koliko su i Azeri stradali. Također, tu sam shvatio i ovaj bijedni naš rat jer je sve podsjećalo na Bosnu odmah poslije rata. Nažalost, ja moram istaknuti da Azeri ni na koji način ne žele da iko od stranaca ulazi u Karabah je ulaz faktički ilegalan (teritorij je službeno azerski, a u praksi imaš ulaz samo preko Armenije), ali oni ne vide dalje od toga, tj da mi stranci, kada odemo tamo, vidimo i sve ono azersko što je uništeno od strane Armenaca i da zahvaljujući posjeti Gorskom Karabahu možemo prenijeti objektivnu sliku i pokazati svijetu kako su i Azeri najeb... Armenci su daleko, daleko bolji u prikazivanju toga od Azera.
Tu i tamo vidiš te skrivene orijentalne ornamente i lijepe azerske kuće, ali tu nema ljudi. Sve je zaraslo. Ali samo želim reći da većina nas, da nije bilo ovog sad rata u Karabahu, ne bi znali u čemu je stvar. Stvari su daleko kompleksnije i potezi koje vuku i jedan i drugi narod (države) imaju decenije i decenije pozadine. Nije ovo od jučer. Zato bi bilo dobro da ovo tamo što se dešava prekinete promatrati ostrašćeno.
Ovo nikako nije opravdavanje onoga što su napravili jadnim Azerima na području koje danas Armenci kontroliraju. Kada sam vidio nekada azerski grad Shushi (iznad Stepanakerta) iskreno uhvatila me je tuga. Nekada moćan kulturni centar Azera je danas najjbjednija varoš jer jednostavno nema naroda koji je tu nekada živio. Tek sam tada shvatio koliko su i Azeri stradali. Također, tu sam shvatio i ovaj bijedni naš rat jer je sve podsjećalo na Bosnu odmah poslije rata. Nažalost, ja moram istaknuti da Azeri ni na koji način ne žele da iko od stranaca ulazi u Karabah je ulaz faktički ilegalan (teritorij je službeno azerski, a u praksi imaš ulaz samo preko Armenije), ali oni ne vide dalje od toga, tj da mi stranci, kada odemo tamo, vidimo i sve ono azersko što je uništeno od strane Armenaca i da zahvaljujući posjeti Gorskom Karabahu možemo prenijeti objektivnu sliku i pokazati svijetu kako su i Azeri najeb... Armenci su daleko, daleko bolji u prikazivanju toga od Azera.
Tu i tamo vidiš te skrivene orijentalne ornamente i lijepe azerske kuće, ali tu nema ljudi. Sve je zaraslo. Ali samo želim reći da većina nas, da nije bilo ovog sad rata u Karabahu, ne bi znali u čemu je stvar. Stvari su daleko kompleksnije i potezi koje vuku i jedan i drugi narod (države) imaju decenije i decenije pozadine. Nije ovo od jučer. Zato bi bilo dobro da ovo tamo što se dešava prekinete promatrati ostrašćeno.
- Vitezanin
#4918 Re: Nagorno Karabah
Duduk.Romanija wrote: ↑03/10/2020 23:58 Kako bolan ljudi znate sva ova sela i zaseoke, bio u Azerbejdzanu 2014, is'o na svadbu u Jerevan 2018, vjerovatno sam i preletio NK, pa pojma nemam gdje kako i sta od onih gudura i goleti, ovo haman ispade da je BiH zemlja najboljih kartografa na svijetu. Samo su me Azerbejdzanci iznenadili kao totalni opusten narod, i na neki smjesan nacin mi se svidio i Baku, imaju i dobre plaze, samo plahe daleko izvan Bakua zbog zagadjenja. A Jermene sam vazda volio, gorstaci ko i mi, samo ubise zurle ili kako se vec zove ono u sta duvaju, glavobolja dva dana nakon svadbe.
-
pyrocool1
#4919 Re: Nagorno Karabah
Ljepota te citati a i vidjeti da medju nama ima normalnih ljudi zdravog razuma. Toliko.Vitezanin wrote: ↑03/10/2020 23:59 Ja bih malo da se vratim na posjetu Kavkazu: moram priznati da kod Armenaca s kojima sam bio u kontaktu (mladi, urbani, normalni, veoma pro-europski raspoloženi) nisam primjetio mržnju niti prema Azerima niti prema Turcima. Ljudima je problema preko glave i oni žele da se ovo riješi. Ko misli da je njima stalo do rata, nije. Istina je da Armenci pitanje Karabaha promatraju pomalo fanatično i ja to nekako mogu shvatiti. Taj narod je od početka 20. st. izgubio skoro sve što mu je vrijedno i dobili su ovu crkavicu od države na rubu njihovog nekadašnjeg centra, tj prostora gdje je bilo najviše Armenaca. Karabah im je prva, ako ne i jedina, vojna i strateška pobjeda u zadnjih 100 godina. A i ovo mogu lako izgubiti i već su na tom putu.
-
invincible1921
#4920 Re: Nagorno Karabah
al kakvo pismo..ko ka ti zabaguje windowsKikibombona wrote: ↑03/10/2020 23:13 Predsjednik Karabaha koji je danas posjetio linije kaze da napreduju na terenu.
Mislim da nije tako, da je ovo isto sto rade Azeri, propaganda da se podstakne moral koji je kljucni faktor za svaki uspjeh
-
sitni svercer
#4921 Re: Nagorno Karabah
ovako to sad izgleda
obrana puca po svim savovima

- Vitezanin
#4922 Re: Nagorno Karabah
Gruzijci imaju slično, ali skroz drukčije.
Neka od najstarijih pisama u svijetu upravo su s tog dijela svijeta.
- Haris.ba
#4923 Re: Nagorno Karabah
To ti je isto kad bi Italiji objasnjavali da ima 3 miliona ljudi trziste u BiH. Mi sa Italijom imamo finu razmjenu, ali nema potrebe glumiti neki ekonomski faktor. Koliko je bdp Armenije, a koliki nas?Vitezanin wrote: ↑03/10/2020 22:03Ipak imaš potencijalno tržiše od 3.000.000 ljudi s kojim dotad Turci nisu imali nikakvog kontakta, nije to zanemarivo, posebno na istoku Turske koji je daleko siromašniji od ostatka Turske i kojem su potrebni veći projekti i trgovinske mreže. A i Jerevan nije neki bijedni grad, u pitanju je, za kavkaske uvjete, dosta razvijena sredina.
-
Romanija
#4924 Re: Nagorno Karabah
Jel', eto ti onda! Ma na YT ima kao razlicite Armenske folk muzike, al' ovo je bio samo taj duduk kako kazes, dva dana covjece, pa jos ovi njihovi vinjaci, konjacii i taj duduk. Da ne kvarim temu Kiki bomboni i ovom Nadzorniku, ali drugacije kad odes negdje, zao mi ljudi kad vidis ove slike, ali tako ti je to kad hoces da budes drzavotvoran!Vitezanin wrote: ↑04/10/2020 00:02Duduk.Romanija wrote: ↑03/10/2020 23:58 Kako bolan ljudi znate sva ova sela i zaseoke, bio u Azerbejdzanu 2014, is'o na svadbu u Jerevan 2018, vjerovatno sam i preletio NK, pa pojma nemam gdje kako i sta od onih gudura i goleti, ovo haman ispade da je BiH zemlja najboljih kartografa na svijetu. Samo su me Azerbejdzanci iznenadili kao totalni opusten narod, i na neki smjesan nacin mi se svidio i Baku, imaju i dobre plaze, samo plahe daleko izvan Bakua zbog zagadjenja. A Jermene sam vazda volio, gorstaci ko i mi, samo ubise zurle ili kako se vec zove ono u sta duvaju, glavobolja dva dana nakon svadbe.![]()
-
aerodinamika
#4925 Re: Nagorno Karabah
nije gorbacov iy reda radi cita mira rekao mi cemo biti kako se kaye turisti, niti se rusi mogu "uozbiljit i zavest reda", ni onda a ni sad problem su pare i naucno-tehnoloska zaostalost.Challenger_ wrote: ↑27/09/2020 23:12Ne mislim na to. Sve je počelo sedamdesetih, prije Afganistana, kada je grupa iz moskovske vrhuške odlučila da promjeni paradigmu, i okonča Hladni rat. Predvodnik te elite je bio Jurij Andropov. Nije uspio za života ali je uspio njegov favorit, Gorbačov, čiji je bio proteže.aerodinamika wrote: ↑27/09/2020 23:01turizam je pao globalnp, u evropi deset posto sad kazu na tv, rusi su islu i idu u tursku najviise, sa avgustom
Sad se pitaš kakve to ima veze sa ovom situacijom? Itekako ima. Prati priču dalje...
Gorbačov krajem osamdesetih saopštava Amerikancima i Reganu da se njima više ne igra igre, da su odlučili DA SE ISPIŠU IZ HISTORIJE I DA SE UPIŠU u glupe TURISTE. Regan i ekipa su bili oduševljeni i dali su obećanje da se NATO neće širiti na istok i sve ostale miroljubive priče. Rusi su se ispisali iz historije i postali turisti, dok druga strana nije držala ni do slova ugovora.
Širili su NATO na istok, slali vehabije na Kavkaz, otvarali baze u Centralnoj Aziji i tako dalje.
Stvar je provaljena i sada dilema ne ide "to be or not to be", već "turizam i smrt ili historija i smrt". Svaka šuša im pravi lom u Kijevu, u Minsku, evo na Kavkazu.
To je posljedica ruskog turizma.
Kada se uozbilje i odluče da zavedu red širom bivšeg SSSR-a, prestaće turizam a nastupiće mir.
Do tada će sve budale svijeta širiti *urac na narodima tog prostora.
Turska je sjetlosnim godinama ispred skoro svake zemlje stoi se tice modernog oruzja, dronovima dominiraju nebom, rusija danas zivi na krilima stare izgradnje slave i nastancovanog oruzja prije sto godina-danas-kompjuter je buducnost