Nagorno Karabah

Post Reply
desni

#3951 Re: Nagorno Karabah

Post by desni »

Profesor međunarodnih odnosa :brusli:
Novosti

#3952 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Ukratko, ne možeš očima jednog balkanca tumačiti geopolitiku.

Sve se dešava na Ruskom pragu i nema nikakve šanse da se nije o tome pričalo na liniji Erdogan-Putin, a da Iran nije uključen u priču takođe. Rusi to ne bi tolerirali niti milimetra, da se sa njima nije usaglasilo. U istoriji su rizikovali nuklearni rat, napali Ukrajinu zbog manjeg povoda, a da na ovo nikako ne reaguju, nema nikakvog smisla. Dakle, nema nikakve veze što su Rusi vjerski sličniji Armenima ili Grcima, ako im oni ne donose bolji geopolitički položaj i strateško savezništvo. Samo totalna neznalica može pomisliti da bi Rusi ugrozili prolaz kroz Bosfor, zbog šačice bankrotiralih Grka, samo zato jer su pravoslavci. Šta, sa Grcima će okupirati prolaze i tako riješiti problem? Žrtvovati savezništvo sa drugom vojskom NATO-a i 70 miliona Turaka zbog 5 miliona Grka, uz rizik izazivanja trećeg svjetskog rata? Hahahahahahaahah.

Tako razmišljaju sitni mali narodi, poput balkanaca.

Zato je i veća glupost nada koju u Srbiji i RS polažu u Ruse. Ako su Armence gurnuli pod voz, zbog strateškog saveza sa Turcima, Armence koji su im na granici, u vojnom savezu, čemu da se nada RS? Ukratko, kiti od ovce.

Turci će im vratiti uslugu vjerovatno negdje u Libiji, Siriji... ja se nadam ne i na Balkanu. Kako stvari stoje, dva nova regionalna šerifa su podijelila rejone. U većini su saveznici, a ovim akcijama rješavaju neuralgične tačke, da se ne peglaju u budućnosti oko toga i da im neko sa strane ne bi potpalio neki rat, da ih zavadi. Rusija dobila kvalitetnog saveznika koji drži otvoren Bosfor. Time i druga stvar koju su dobili, baze na toplim morima, Sirija i Libija, dobijaju na važnosti, jer bez veze kroz Bosfor nemaju smisla.

Nesretni Trump je svojim idiotlucima stvorio vakuum, koji pune regionalni igrači. Turska im je najmanje bolan igrač, jer je još uvijek strateški saveznik koji ih opasno sikira, ali je još uvijek saveznik. Alternative, Rusi, Iranci, ko god, dosta strašnije zvuče. Turci su skontali svoju cijenu, znaju da su ključari Bosfora i bliskog istoka i trenutno im super ide. Amerikanci i Rusi jednostavno ne mogu sebi priuštiti da im okrenu leđa u potpunosti. Sloppy job, kako ga je Trump opisao, a misli se na puč protiv Erdogana, je dokazao da je Turska malo veći zalogaj, te se mora naći drugo rješenje. Rješenje je pristajanje na ulogu hibridnog saveznika, koji će biti jednako saveznik tebi i Rusima, što je sigurno manje loše od zero sum game-a, da Turci postanu Ruski saveznik i neprijatelj USA.

Cilj Irana je da sačuvaju rijetke ekonomske saveznike, a Armenija je jedan od njih, tako da nema šanse da otvoreno stanu na njihovu stranu. Puno im je bitnije razvijanje dobrih odnosa sa Turcima, Rusima, Kinezima, a to sve dobijaju sa ovim aranžmanom.

Isto tako, velika je istina da je za same države saveznice, javne i tajne, ovo veliki korak. Tursko savezništvo sa Pakistanom, Azerbejdžanom i Iranom (doduše dosta manje eksponirano), jeste nešto rijetko viđeno u muslimanskom svijetu i treba ga pozdraviti, jer prelazi sektaške granice i time izbija glavni argument za zlonamjerno eksploatisanje ovih razlika. Savezništvo tog tipa jedino može donijeti dugoročan mir na bliskom istoku. Zato me i čudi prepucavanje prilično kvalitetnih forumaša na ovu temu. Imperativ je navijati za savezništvo ovih država, jer samo tako je moguće ugasiti ratna žarišta u toj regiji.

Ovaj sukob je samo raskusuravanje Rusa i Turaka prije svih, da im ne bi ostali problemi za ubuduće. Nagorno Karabah je Turcima, ono što je Čečenija bila Rusima ili bilo koji drugi problem na silnim Tokovima, kost u grlu koja presjeca naftovode i plinovode. Turci i Rusi znaju ko najviše ima koristi ako se glođu i skontali su da riješe te probleme međusobno, da im ih ne bi neko drugi rješavao. Kada vidiš ko je trebao riješiti te probleme u mirovnoj inicijativi za Nagorno Karabah, sve se samo oklopi u čitavu priču i shvatiš kome odgovara ova neuralgična tačka sa vječitim problem
Zanimljiv post.

I ja mislim da je Putko imo razgovor s Erdom, prije il za vrijeme sukoba, sve u svemu linije Ankara-Moskva rade. Iran je manje bitan u toj priči, njihovi interesi ionako se poklapaju s Rusima, barem su sve do sada. Usput, nisu oni napali direktno Ukrajinu nego su podržavali ruske separatiste i preko njih oteli i Krim. Ovo oko Grčke nisam toliko pratio, znam da su Turci u zategnutim odnosima s njima no nebitno. Upravo tako geostrateški položaj je bitan i koja je država u kojoj zoni interesa. Al isto je bitna i ideologija, netko se indetificira s nečim neko s vjerom (islamisti, kršćanski fundamentalisti itd.), netko s nacionalizmom (ponekad to miješaju to s vjerom), neki su sekularisti itd. Ali šta Balkanac zna o tome? Ništa. To sam upravo i objašnjavo Nadzorniku al jbg... Balkaner. On o nekom šiitsko-sunitskom ratu. Inače da kažem vezano uz vjeru da je i Ukrajina pravoslavna zemlja pa opet :)

Eh sad što se tiče odnosa RS/Srbija i Rusije u pravu si. Rusi lako zabiju nož u leđa, dovoljan primjer je Afrin, i to je dogovoreno naravno s Erdom. Doduše, znaj da sve sile tako rade, nemogu samo Rusiju okrivljavat tu. Al tupi Balkanac to ne konta.

E što se tiče te usluge, u pravu si al ne brini za Balkan, Balkan je bitan za njih ko semafor u igrici "San Andreas" :D Vidiš da ni prosječnim Balkancima nije Balkan bitan haha. Ima još al napisat cu kasnije.
Capljina74

#3953 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

Challenger_ wrote: 01/10/2020 19:52 Kad sam već pomenuo holograme, pada mi sljedeće na pamet... Da sve ovo što radi Erdogan nije ništa drugo do hologram, odnosno distrakcija koja treba da skrene pažnju sa glavne stvari.

A to je... Hram u Jerusalimu?
Šah mat!

Gasi forum, motaj kablove! Ko je shvatio ok, ko nije neće ni da gleda očima!
Novosti

#3954 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

oaza85 wrote: 01/10/2020 20:07
Novosti wrote: 01/10/2020 20:04 Koji kralj ovaj Cheli hahahaha
Frajer se ufuro ko da je Robespjer i Hegel u jednom,
A ne tamo neki nas Himzo sto reda sudzuku u Bingu.
Nevjerovatno.
Lik ba puko, al neka piše da bude smješnije, sumnjam da i sam vjeruje u to. Ode čoek u matrix haha
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3955 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

desni wrote: 01/10/2020 19:06 Demonstracije podrške Azerbejdžanu u Iranu.
Demonstranti skandiraju: "Kurdi, Perzijanci i Armeni su neprijatelji Azrebejdžana" i "Karabah je naš"
- Glavna diplomatska dešavanja promiču očima i bolje upućenih posmatrača. Jedno od tih dešavanja je misija nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera (Anthony Tony Blair), koji koordinira poslove između Izraelaca , Arapa, Vašingtona i Cityja, a sa ciljem da se stvori jaka antiiranska osovina.

- HOĆU REĆI da ovim dešavanjima je više pogođen Iran nego sama Rusija, tim prije što su uvijek na stolu akcije za "preventivni napad" na Islamsku Republiku.

Dešavanja oko Karabaha treba obavezno sagledavati i iz te, antiiranske perspektive.
90minut

#3956 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Evo i hrvat iz capljine se slozio s njim. :lol:
oaza85

#3957 Re: Nagorno Karabah

Post by oaza85 »

90minut wrote: 01/10/2020 20:52 Evo i hrvat iz capljine se slozio s njim. :lol:
Sad ce opaliti po litijama i Djukanovicu,
Nekako su ga povezali sa sveukupnim globalnim gibanjima.
Sve je propalo, ostao nam Putin da se vratimo pravim vrijednostima u zivotu, i onaj Asad.
90minut

#3958 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

oaza85 wrote: 01/10/2020 20:55
Sad ce opaliti po litijama i Djukanovicu,
Nekako su ga povezali sa sveukupnim globalnim gibanjima.
Sve je propalo, ostao nam Putin da se vratimo pravim vrijednostima u zivotu, i onaj Asad.
Kontaš muslimani ne ostaje vam ništa napustice vas evropa napustice vas Erdogan, i onda idete pod mač bato. :lol:

Stara prica koja se vrti vec 20 godina i vrtice se debelo nakon što oni postanu kosturi zajedno s nama. :lol:
Last edited by 90minut on 01/10/2020 20:57, edited 1 time in total.
Nadzornik

#3959 Re: Nagorno Karabah

Post by Nadzornik »

Zao mi je ali mi stariji potpuno razumijemo Chelija,zamjerim mu samo sto se ne spusti na nivo mladjih i manje obrazovanih osoba i prostim rijecima im docara svoja racionalna i nadasve poucna razmisljanja.
Chelijeva psiha je tako misticnog karaktera da je apstraktno govoriti o morfologiji njene dijalektike,oprosti Cheli,morao sam... :thumbup:
Novosti

#3960 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Haha
Challenger_

#3961 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Filmadžija, bez srkleta. Ona replika zbog koje si se popalio nije bila upućena tebi već Spreči.
Challenger_

#3962 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Spasojeeeeeeeeeeeeeee, o Spasojaaaaaaaaaaaaa... Ima 'l kupusa i bakonja?

:lol:
90minut

#3963 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Challenger_ wrote: 01/10/2020 20:57
Filmadžija, bez srkleta. Ona replika zbog koje si se popalio nije bila upućena tebi već Spreči.
Znam brate nego me u globalu ta prica " nervira " ne ostaje vam niko još malo i idete pod mač to je stara šuplja.

Nato se raspada vec 50 godina i nikako da se raspadne, al' ti prognoziraš ubrzo. :lol:
oaza85

#3964 Re: Nagorno Karabah

Post by oaza85 »

Nadzornik wrote: 01/10/2020 20:57

Zao mi je ali mi stariji potpuno razumijemo Chelija,zamjerim mu samo sto se ne spusti na nivo mladjih i manje obrazovanih osoba i prostim rijecima im docara svoja racionalna i nadasve poucna razmisljanja.
Chelijeva psiha je tako misticnog karaktera da je apstraktno govoriti o morfologiji njene dijalektike,oprosti Cheli,morao sam... :thumbup:
Evo i ovog dezurnog meChaca slicica.
Zavrsila smjena.
Sad ce armenci u kontranapad. :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3965 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

Bezveze ste.
Novosti

#3966 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Bobi, gledaj s humoristične strane.
Challenger_

#3967 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Bobi wrote: 01/10/2020 21:01Bezveze ste.
Spasoja minira temu, *ebo li ga kupus.
oaza85

#3968 Re: Nagorno Karabah

Post by oaza85 »

Challenger_ wrote: 01/10/2020 21:02
Jedini koji miniraju temu su ti, kiki, nadzornik i onaj litijas capljina.
Sa nekim budibogsnama prognozama raspada nato pakta, eu, urusavanjem globalnog poretka na krilima crnogorskih litija, i sacuvaj boze i sakloni propagandnim twitovima.
Ne znam sto vas trpe.
Challenger_

#3969 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Pišem o temi i na tragu teme, Fudo. Digresiju je započeo neko drugi, samo sam se nadovezao. Sad tema:

Nagorno Karabah.

______
Capljina74

#3970 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

oaza85 wrote: 01/10/2020 21:06
Sa nekim budibogsnama prognozama raspada nato pakta, eu, urusavanjem globalnog poretka na krilima crnogorskih litija, i sacuvaj boze i sakloni propagandnim twitovima.
Ne znam sto vas trpe.
Ja sam rekao runneru, a sada i tebi da ponovim.

Sve ste pogodili! Litije su stale.
Novosti

#3971 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

Vidoviti Cheli :lol:
oaza85

#3972 Re: Nagorno Karabah

Post by oaza85 »

Capljina74 wrote: 01/10/2020 21:10
oaza85 wrote: 01/10/2020 21:06

Ne znam sto vas trpe.
Ja sam rekao runneru, a sada i tebi da ponovim.

Sve ste pogodili! Litije su stale.
Sta je docekala kuca Petrovica
Da Albanac spasava litije
Tctctc
O ovome ce gusle nabadat
_Reds_

#3973 Re: Nagorno Karabah

Post by _Reds_ »

Turcima je ovo dobro doslo da testiraji svoje oruzje uzivo na drugacijem području od Libije.. PKK i taj gerilski rat vise nema nikakve sanse po Turskoj, oni jednostavno nemaju ni odbrane za to.. Turska se nakon drugo vremena oslobodila te dugogodišnje unutrasnje prijetnje, i sada se okrenula okolini, i susjedima, prvo dijelom Siriji, pa Grčkoj, pa sada i Armenima.
Last edited by _Reds_ on 01/10/2020 21:16, edited 1 time in total.
Capljina74

#3974 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

Nadzornik wrote: 01/10/2020 20:57

Đe ćeš, bolan, to tražiti od čovjeka...

Da razloži do ciliophora opet ga ne bi skontali!
sadie_forever

#3975 Re: Nagorno Karabah

Post by sadie_forever »

_Reds_ wrote: 01/10/2020 21:13 Turcima je ovo dobro doslo da testiraji svoje oruzje uzivo na drugacijem području od Linije.. PKK i taj gerilski rat vise nema nikakve sanse po Turskoj, oni jednostavno nemaju ni odbrane za to.. Turska se nakon drugo vremena oslobodila te dugogodišnje unutrasnje prijetnje, i sada se okrenula okolini, i susjedima, prvo dijelom Siriji, pa Grčkoj, pa sada i Armenima.
kad te pipi cuje ..to za kurde :lol:
Post Reply