PlayStation 5 - all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#1476 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

Kod nekih igara ce PS4 na PS5 upgrade podrzavati stari save dok kod nekih nece, do developera je hoce li se potruditi ili ne.

Nisam ljubitelj souls igara ali ovaj Demons Souls izgleda vrhunski i vjerovatno cu ga probati.

nepass1

#1477 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Mozda glupa pitanja ali moram :D
Koliko poboljsanje grafike mogu ocekivati na ps5 sa obzirom da mi je tv samsung 6872 serija 4k uhd ali nema hdr. Tj na internet stranicama koje su imale ovaj tv u ponudi pod specifikacijama pise da ima hdr, ali ja nmg naci/ukljuciti nit ps prepoznaje. Sad mi je obicni ps4. Npr kad sam igrao gow4 slika mi se nije razvlacila na citav ekran, mozda cenat falio sa svih strana, pa sam morao manualno podesavati.
A posto necu imati love ove g da se ponovim sa tv osudjen sam na ovaj.
arnes_king

#1478 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

nepass1 wrote: 29/09/2020 10:47 Mozda glupa pitanja ali moram :D
Koliko poboljsanje grafike mogu ocekivati na ps5 sa obzirom da mi je tv samsung 6872 serija 4k uhd ali nema hdr. Tj na internet stranicama koje su imale ovaj tv u ponudi pod specifikacijama pise da ima hdr, ali ja nmg naci/ukljuciti nit ps prepoznaje. Sad mi je obicni ps4. Npr kad sam igrao gow4 slika mi se nije razvlacila na citav ekran, mozda cenat falio sa svih strana, pa sam morao manualno podesavati.
A posto necu imati love ove g da se ponovim sa tv osudjen sam na ovaj.
Ako je 4K TV vidjet ces veliki napredak, cak neke igre i na PS4 dosta bolje izgledaju na pro vs na obicnom ps4. Pogotovo jer nisi nikako do sad igrao u 4K a i nije samo to fazon, ima mnostvo drugih stvari koje ce daleko bolje izgledati i raditi od same rezolucije. U pocetku ce vjerovatno biti manja razlika, iako je i na trenutno najavljenim igrama bas ocita, ali kako godine prolaze ta razlika ce biti jos veca.

Sto se tice HDR, taman i ako ti ga TV podrzava mislim da nije stvarni HDR i da je neka losija implementacija kao i kod mene, tako da te to ne treba zamarati. Sva raja govori da je HDR game changer ali mora biti bas dobar TV da ima pravi HDR. P.S. u samsungu se ne nalazi u postavkama slike nego u drugim postavkama je ima neka stavka ne znam sad na pamet kako se zove i tu ga moras aktivirati, proguglaj.

Evo kako upaliti HDR, meni na nekim igrama izgleda dobro, ali nije neka ogromna razlika kad ugasim, dok je na nekim lose pa moram upaliti dinamicni prikaz umjesto game mode da bi bilo bolje.
TMovac

#1479 Re: PlayStation 5 - all about

Post by TMovac »

Ima li jos neko osim mene da je narucio digitalnu verziju na rate u sancta domenici? Ukoliko ima, da li mu se podudaraju iznosi sa računa koji je poslala sancta domenica i onaj koji stoji u banci ( u opisu transakcije )?
nepass1

#1480 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Drugovi igrali gow4, to prica grafika vrh itd. Uzmem i ja haj da vidim tu grafiku. Kod mene nikakve razlike u odnosu na hzd. Nista za wow efekat. Carkao te postavke vidim igra ne prepoznaje hdr. Njima preko citavog ekrana kod mene crno sa strana.
Naredni tv uzimam samo da imam bolju grafiku na ps, ostalo nebitno.
arnes_king

#1481 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

nepass1 wrote: 29/09/2020 11:51 Drugovi igrali gow4, to prica grafika vrh itd. Uzmem i ja haj da vidim tu grafiku. Kod mene nikakve razlike u odnosu na hzd. Nista za wow efekat. Carkao te postavke vidim igra ne prepoznaje hdr. Njima preko citavog ekrana kod mene crno sa strana.
Naredni tv uzimam samo da imam bolju grafiku na ps, ostalo nebitno.
Nesto tebi ne valja s postavkama TV ili plejke cim ti nije full screen.
febo_acm

#1482 Re: PlayStation 5 - all about

Post by febo_acm »

Evo ja kupio 4k hdr samo za ps4/ps5 u startu(na ljeto ide jaci tv sa hdmi 2.1, a ovaj u spavacu).... Znaci sa ps4 daleko bolje izgleda nego na fhd tv ili 2k monitoru... Bas me zanima kako ce izgledati na ps5 :) imam sad dva tv u dnevnom boravku :D
nepass1

#1483 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Svaka igrica je do sad bila full screen osim gow4. Sigurno nekih 50ak igrica. Cod, bf, nfs, rdr2, hzd itd...
arnes_king

#1484 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

Spider-Man: Miles Morales preorder je aktivan na PS Store za 49.99$.

https://www.playstation.com/en-us/games ... s-morales/

"PS5™ digital version included at no additional cost with PS4™ version."

"If you already own the PS4™ version, you do not need to pre-order the PS5™ version of this game. PS4™ game disc owners can access this offer by inserting the disc into their PS5™ console. PS4™ game disc owners who buy the PS5™ Digital Edition disc-free console will not be able to access this offer."

"Software subject to license (us.playstation.com/softwarelicense).

You can download and play this content on the main PS5 console associated with your account (through the “Console Sharing and Offline Play” setting) and on any other PS5 consoles when you login with your same account."
Herr Flick

#1485 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Herr Flick »

Ja misim da velike razlike u grafici izmedju ps5 i ps4 neće biti jos barem naredne 3 godine,odnosno dok se developeri potpuno ne posvete next gen,donekle je to i razumljivo sto ce naredne eksluzive izlazit i za ps4 jer jbg sa finansijske strane nemozes napustit desetine miliona korisnika,tu su ogromne pare,ali s druge strane zadrzavas razvoj next gen
arnes_king

#1486 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

Herr Flick wrote: 30/09/2020 11:11 Ja misim da velike razlike u grafici izmedju ps5 i ps4 neće biti jos barem naredne 3 godine,odnosno dok se developeri potpuno ne posvete next gen,donekle je to i razumljivo sto ce naredne eksluzive izlazit i za ps4 jer jbg sa finansijske strane nemozes napustit desetine miliona korisnika,tu su ogromne pare,ali s druge strane zadrzavas razvoj next gen
Otprilike tako, pogotovo crossgen igre nece previse odstupati. Svaka generacija tako pocne, uporedi samo igre za PS4 koje su izlazile 2014 sa onim koje su dolazile nekoliko godina poslije, ili ove na kraju generacije. Opet mislim da ce manje vremena trebati jer npr PS3 i PS4 imaju potpuno drugaciju arhitekturu i zato je devovima trebalo dosta duze da se nauce iskoristit maksimum tog novog hardvera dok npr PS5 ima slicnu arhitekturu kao PS4 i ima vec mnogo izjava devova kako nisu imali konzolu za koju je lakse raditi development. Upravo zbog tog cemo puno brze vidjeti vece skokove nego ranije.

Ima opet jos jedna stvar, skok sa ps3 na ps4 eru je bio nekako veci, ps4 era je dovela mnogo ali bas mnogo novih efekata kojih ranije nije bilo, vec sada imamo igre koje su fotorealisticne, tako da trenutno nece biti takav skok nego vise u performansama i detaljima tih postojecih efekata, vjerovatno vise destrukcije okruzenja, bolji AI, fizika i slicno.

Ali eto, opet ima igara koje vec dobro odudaraju, npr Demons Souls, tu se bas vidi dosta next gen elemenata, mogu misliti kako ce tek biti uzivo na velikom TV-u. Vjerujem da ce i GT7 izgledati vrhunski, bar tako mislim zbog onog do sada prikazanog.
struja987

#1487 Re: PlayStation 5 - all about

Post by struja987 »

Pozz ekipa,
Narucio sam PS 5 u Tehnoshopu (disk verziju) kakve su sanse da ne budu tu 19 Novembra? Sa obzirom da u Americi dobijaju odgovore da ce im isporuke kasniti

I biti ce mi ovo prva konzola koju cu imati, pa me interesuje PS+ dali se mora napraviti acc i aktivirati prije dobijanja PS-a ili mogu acc napraviti po kupovini konzole i aktivirati PS+ da bi dobio onih 18 igara

Pozz
arnes_king

#1488 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

struja987 wrote: 30/09/2020 15:59 Pozz ekipa,
Narucio sam PS 5 u Tehnoshopu (disk verziju) kakve su sanse da ne budu tu 19 Novembra? Sa obzirom da u Americi dobijaju odgovore da ce im isporuke kasniti

I biti ce mi ovo prva konzola koju cu imati, pa me interesuje PS+ dali se mora napraviti acc i aktivirati prije dobijanja PS-a ili mogu acc napraviti po kupovini konzole i aktivirati PS+ da bi dobio onih 18 igara

Pozz
Prije cemo mi dobiti 19.11 nego amerikanci zato sto kod nas nije tolika navala i radnje su omogucile manje prednarudzbi kako bi sve pasalo, bar je u sancti tako. Dok npr u US su radnje uzimale daleko vise prednarudzbi nego sto ce imati konzola i svakako je taj broj nemjerljivo veci tako da se osiguravaju jer ne mogu svima poslati tad.

Ipak niko jos ne zna kakva ce realnost biti, ja sam optimistican da ce biti 19.11 jer mi je sancta vise puta potvrdila ali uvijek se moze nesto desiti.
Herr Flick

#1489 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Herr Flick »

Pozz

Mozes napravit po kupovini konzole,a mozes i otići na PlayStation.com i napravit akauntt pa se stim akauntom ulogujes na konzolu :D
Mustang1

#1490 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Mustang1 »

Pozz
19. Decembra :D Ja jucer pitao u Sarajevu u techno shopu. Mada realno oni mi svi izgledaju kao totalno neupuceni, cak i oni kao upuceni na prvu kada postavis par pitanja vidis da ustvari pojma nema o konzoli i njenom dolasku. U Zenici su jos veci duduci bili traze avans a ne znaju kako ce uzeti avans kad nemaju to sto placam :D
Kazu da ce dobiti kad i sancta i kao radi korone nece odmah. A sancta ce dobiti odmah 99%. Kazem ti neupuceni su totalno, ostaje da cekamo i vidimo.
Ja cu svakako gledati ako se mogne negdje drugo uzeti da uzmem, a od ovih kad stigne jbg prodat ce se.
struja987

#1491 Re: PlayStation 5 - all about

Post by struja987 »

Mustang1 wrote: 30/09/2020 17:12

Pozz
19. Decembra :D Ja jucer pitao u Sarajevu u techno shopu. Mada realno oni mi svi izgledaju kao totalno neupuceni, cak i oni kao upuceni na prvu kada postavis par pitanja vidis da ustvari pojma nema o konzoli i njenom dolasku. U Zenici su jos veci duduci bili traze avans a ne znaju kako ce uzeti avans kad nemaju to sto placam :D
Kazu da ce dobiti kad i sancta i kao radi korone nece odmah. A sancta ce dobiti odmah 99%. Kazem ti neupuceni su totalno, ostaje da cekamo i vidimo.
Ja cu svakako gledati ako se mogne negdje drugo uzeti da uzmem, a od ovih kad stigne jbg prodat ce se.
Ja sam u Tuzli narucio, dan poslije pojavljivanja na stranici, avans dao 50 KM dobio potvrdu za avans na kojem pise da je za PS 5 disk verzija i sam mi je rekao da u ostatku svijeta izlazi 19. 11. tako da i oni ocekuju tada
Mustang1

#1492 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Mustang1 »

struja987 wrote: 30/09/2020 17:23
Mustang1 wrote: 30/09/2020 17:12

Pozz
Ja sam u Tuzli narucio, dan poslije pojavljivanja na stranici, avans dao 50 KM dobio potvrdu za avans na kojem pise da je za PS 5 disk verzija i sam mi je rekao da u ostatku svijeta izlazi 19. 11. tako da i oni ocekuju tada
Eto vidis. A meni na dva mjesta rekli da ocekuju do kraja godine. Ali kazem ti bas izgledaju neupuceno. Kod mene na potvrdi avansa pise samo playstation 5 :D Nadajmo se da je taj tvoj upucen i da ce biti tada. Navodno su dobili 100 konzola oni, ni to ne vjerujem ali hajd.
ferratilis

#1493 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ferratilis »

Jedno pitanje za PS5 PS+ Collection, da li je vremenski ograniceno do kad se mogu ugrabit sve one igre ili su dostupne bez obzira kad se kupi konzola?
arnes_king

#1494 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

ferratilis wrote: 01/10/2020 09:25 Jedno pitanje za PS5 PS+ Collection, da li je vremenski ograniceno do kad se mogu ugrabit sve one igre ili su dostupne bez obzira kad se kupi konzola?
Nisu objavili nikakve zvanicne detalje, ali ne vjerujem da ce tako biti. Mislim da ce to biti kad god na PS5 aktiviras plus da su odmah dostupne te igre.

Novi Gran Turismo 7 ce raditi 4K 60fps :)

https://www.playstation.com/en-us/games/gran-turismo-7/

Evo detalja i o spiderman remasteru kao i gameplay u 60fps.

https://blog.playstation.com/2020/09/30 ... -detailed/

Image

Image

Dodali su u remaster mnogo tog New assets, character models, facial animations, ray tracing, ambient shadows, 60fps, new skin/hair, new suits, new photo mode, new trophies, more NPCs, more cars, greater draw distance, all DLC c’mon.

Image

PS5 vs PS4 verzija igre.

Image

rijads

#1495 Re: PlayStation 5 - all about

Post by rijads »

I sta velite za disc vs digital.

Uzeo bih disc samo zbog future proofinga ako mi slucajno zatreba... ali planiram sve igrice uzimati na us storeu digitally, neda mi se diskove mjenjati kad hocu drugu igricu, iako bih volio opet praviti kolekciju disk igara, ali to neplaniram raditi.
arnes_king

#1496 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

rijads wrote: 01/10/2020 11:45 I sta velite za disc vs digital.

Uzeo bih disc samo zbog future proofinga ako mi slucajno zatreba... ali planiram sve igrice uzimati na us storeu digitally, neda mi se diskove mjenjati kad hocu drugu igricu, iako bih volio opet praviti kolekciju disk igara, ali to neplaniram raditi.
I ja vecinom uzimam digitalno ali sam uzeo disk konzolu jer se ne zelim ograniciti a i cest se na disku naleti povoljno, ili ima drug igru pa posudi i slicno. A i za futureproof kao i za prodaju buducu lakse ce ovako biti.
TMovac

#1497 Re: PlayStation 5 - all about

Post by TMovac »

ja sam uzeo digitalu. Nemam se sa kime mjenjati. a svi u mojoj okolini uzimaju digitalne igre. a sad da se mjenjam sa nekim koga ne poznajem, da trazim po nekim grupama ili piku, necu te zajebancije. za razliku od 200KM uzeo sam ove 3D PULSE slusalice.
nepass1

#1498 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Ja sam se dugo omisljao, onda skontam da sam zadnju igricu kupio 2018 proljece, mislim u fizickom formatu. A ps imam od 2017 januar.
I jos sam posudio rdr2 na cd da odigram.
Isplativije kupovati igrice na store, nikad ne mjenjam cdove. Plus 200km razlike, uzeo digitalnu.

E sto bih volio da sony bar paypal dopusti iz bih da se koristi, red bi bio.
FoolControl

#1499 Re: PlayStation 5 - all about

Post by FoolControl »

nepass1 wrote: 01/10/2020 12:56 E sto bih volio da sony bar paypal dopusti iz bih da se koristi, red bi bio.
Možeš koristiti paypal, ako ti je ps account na usa regionu, napraviš i paypal za usa region, verifikuješ ga standardno i radit će ti. Testirano i provjereno :-D

ps. za svaku kupljenu igru paypal uzme provizije od transakcije.
arnes_king

#1500 Re: PlayStation 5 - all about

Post by arnes_king »

FoolControl wrote: 01/10/2020 15:06
nepass1 wrote: 01/10/2020 12:56 E sto bih volio da sony bar paypal dopusti iz bih da se koristi, red bi bio.
Možeš koristiti paypal, ako ti je ps account na usa regionu, napraviš i paypal za usa region, verifikuješ ga standardno i radit će ti. Testirano i provjereno :-D

ps. za svaku kupljenu igru paypal uzme provizije od transakcije.
Kako ces verifikovati US Paypal sa BiH karticom kad znaju banovat acc cim vide da se lokacija ne poklapa?

Mislim da ce se teze nasem narodu preprodavati digitalne konzole kad kod nas vecina raje i dalje ne zna online kupovati, pogotovo kad BiH nije podrzana za jednostavnije kupovine. Dosta raje nema paypal i ne zna kako sta preko neta naruciti, a kako sam vidio kod preprodaje 3 PS4 konzole vecina uvijek trazi de mu da mu je sve spremno da samo sjedne, kupi "CD" ubaci i igra :D

Hajd ti bosnji objasni da ne moze "CD" unutra i da mora naokolo s komplikacijama preko kodova kupovati igre digitalno i skidati :lol:

A da ne govorim o tome da novu igru mogu kupiti za stoju, odigrati i mijenjati je do besvijesti (nije komplikovano kako mislite) ili preprodati za skoro iste pare, polovne jos lakse.

Ja prije par godina naletio na disk verziju Detroit Become Human za 35KM, nova igra, odigrao je i prodao za 40KM :D

Digitalne cu opet vecinom kupovati ono preko acc u pola cijene koje takodjer kasnije mogu preprodati ili mijenjati, a na normalan nacin na svoj acc kupovati samo ako su dobra snizenja.
Post Reply