USA - Izbori za predsjednika 2020
- ultima_palabra
#3551 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jos je uspio i reci insallah 
- jeza u ledja
#3552 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
https://www.newsweek.com/joe-biden-elec ... te-1535283
Joe Biden's chances of winning the presidency in November increased overnight following a chaotic and fiery first debate with Donald Trump, according to bookmakers.
Betting experts Oddschecker said the debate had led to the "biggest swing in the market in six months," with a shift of 5.63 percent in the Democratic former vice president's favor.
It reported that Biden's odds had shortened from -125 to -140, while Trump's have lengthened from +120 to +138 in the wake of the first presidential debate.
That means Biden's implied probability has risen from 55.60 percent to 58.34 percent, while Trump's has dropped from 45.50 percent to 42.10 percent.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#3553 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
razlika je i u tome sto veliki mogu priustiti najbolje accountants i nije ih jedan nego ih je 7 recimo, zbog tog je mali covjek uvijek donji jer ih ne moze priustiti... i tako se vrtimo u krugoaza85 wrote: ↑30/09/2020 19:51Jeste, samo sto onaj koji ima korporaciju nadje nacina da opet nista ne plati ni na licnu dobit.jeza u ledja wrote: ↑30/09/2020 19:44Licne takse i korporativne takse su dvije razlicite stvari. Trumpova korporacija ne placa Trumpove takse na licni dohodak.oaza85 wrote: ↑30/09/2020 17:49
Kako nije problem do Trumpa, a prvo sto je uradio smanjio korporacijama porez sa 34% na 21%.
Ovim bolidima samo smanjio procenat koji im uzima od plate, a ostavio iste procente na dobit, pa smo na kraju godine svi duzni drzavi.![]()
Plasticno, ako si zaradio 100k godisnje, duzan si 22% federalnog poreza, a on ti od plate u toku godine uzimao 12%. I jos hajvani vikali, vidi sto je dobar, sad nam vece plate.da bi mu na kraju godine ispostavili racun.
Sto je najgore, majmuni jos uvijek vicu, a jest ovo dobro, svaka mu cast, najbolji predsjednik.
Ja se bojim da sta god da se uvede da ce privatnici, a bogami i korporacije, nalaziti loop holes. Mislim, zakon bi morao biti dobro detaljan i jasan. Novac korporacija je kao voda - po prirodi nalazi rupe koje mu daju da iscuri.
A sve kroz troskove biznisa.
A obicnim smrtnicima je poskido sve opcije, dao mu 24k godisnje kredita ako je u braku, ili 12k ako je samac, i razguli. Ne da mi se sad o detaljima kako je to bilo prije, posto sigurno i sam znas. Zabio ga srednjoj klasi.
-
kio01
#3554 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moras biti pravi debil ako mislis da ce bilo koja debata, pogotovo ova imati ikakav uticaj na izbore...
- MaksprotivMarksa
#3555 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moras biti pravi debil i ne znati da su ovakve debate odlucile par trka za predsjednistvo, a kakav god si debil znas barem za slucaj Kenedi - Nikson 
-
kio01
#3556 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Izvini, nisam znao da zivimo u 20. stoljecuMaksprotivMarksa wrote: ↑30/09/2020 21:04 Moras biti pravi debil i ne znati da su ovakve debate odlucile par trka za predsjednistvo, a kakav god si debil znas barem za slucaj Kenedi - Nikson![]()
Sta mislis, sta je relevantnije, debate 2016. sa istim republikanskim kandidatom koji je navodno izgubio debatu isto kao sada( tad jos vise koliko se sjecam), ili nenasminkani Nikson?
Plus, izgleda da je viewership ove debate znatno manji nego 2016., a i 1960. kad je vec spominjemo.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
- jeza u ledja
#3558 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sad sam malo zavrtio trumpofilska glasila tipa Washington Times, New York Post, Federalist ili smijesnu stranicu pod imenom American Greatness, da vidim naslove o debati. Jedinu relativno pozitivnu ocjenu su dali ovi zadnji (cijela stranica je napravljena u MAGA fazonu), no cak i oni su napisali "Trump Wins Round One, Barely".
Ostali su uglavnom osvanuli s naslovima o katastrofalno losoj debati, sveopstoj svadji, galami, te o neuspjesnom moderiranju iste od strane Chris Wallacea.
Na primjer, Washington Times ima Winners and Losers clanak i njima su pobjednici "Chaos", "Clowns", "Cimate-Change Activists" i "Illegal Immigrants", te - "Joe Biden". I to Biden jer, citiram: "He got through it without a major mental meltdown or one of his eyeballs exploding"
Federalist na primjer pise u naslovu: "A Two-Man Debate Turns Into A Free-For-All, But Did Anyone Win?" i onda podnaslov: "While Trump failed to land the early blows he seemingly could have, Biden failed to make the case for why he should be president."
Dok na NY Post, koji je kao malo vise mainstream, jedini naslov koji vidim je o Komisiji za debate i fijasku, moderatoru Wallaceu, itd.
Da znate kakve gluposti ovi mediji inace pisu ne izlazeci Trumpu iz guzice, shvatili bi da ni njegove najvece pristalice ne smatraju sinocnju debatu uspjehom.
Sinoc sam gledao samo kratko FOX nakon debate, dok im nije pocela emisija sa Hannitijem, i vidim ni oni nisu imali nista pozitivno reci o Trumpovom nastupu.
Unatoc svemu tome, mi ovdje na forumu imamo par likova koji smatraju da je "Trump razvalio Bidena" i slicno. To dovoljno govori o njima.
Ostali su uglavnom osvanuli s naslovima o katastrofalno losoj debati, sveopstoj svadji, galami, te o neuspjesnom moderiranju iste od strane Chris Wallacea.
Na primjer, Washington Times ima Winners and Losers clanak i njima su pobjednici "Chaos", "Clowns", "Cimate-Change Activists" i "Illegal Immigrants", te - "Joe Biden". I to Biden jer, citiram: "He got through it without a major mental meltdown or one of his eyeballs exploding"
Federalist na primjer pise u naslovu: "A Two-Man Debate Turns Into A Free-For-All, But Did Anyone Win?" i onda podnaslov: "While Trump failed to land the early blows he seemingly could have, Biden failed to make the case for why he should be president."
Dok na NY Post, koji je kao malo vise mainstream, jedini naslov koji vidim je o Komisiji za debate i fijasku, moderatoru Wallaceu, itd.
Da znate kakve gluposti ovi mediji inace pisu ne izlazeci Trumpu iz guzice, shvatili bi da ni njegove najvece pristalice ne smatraju sinocnju debatu uspjehom.
Sinoc sam gledao samo kratko FOX nakon debate, dok im nije pocela emisija sa Hannitijem, i vidim ni oni nisu imali nista pozitivno reci o Trumpovom nastupu.
Unatoc svemu tome, mi ovdje na forumu imamo par likova koji smatraju da je "Trump razvalio Bidena" i slicno. To dovoljno govori o njima.
- Point.
#3559 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ako misliš pod izdominirati tako da ti se čitava taktika svodi na prekidanje sugovornika i voditelja emisije, bez imalo argumenata i laganjem onda je vaistinu izdominirao.muhafuca wrote: ↑30/09/2020 16:46impresirao me nije - odradio je tacno prema ocekivanjima. tj izdominirao bidena.Point. wrote: ↑30/09/2020 12:50Ne čudi me ni millisekunde da je tebe impresionirao Tvump i ubio nepostojećim argumentima. Kojim argumenatima, tim kojim je upadao u riječ i sagovorniku i voditelju programa, nazivao dječijim upadicama i nadimcima Bidena, lagao, izmišljao. Američka verzija ruljka Dodika.
ne iznenadjuje me da je tebi zao ... al sta je tu je.
Trumpovce nisu drugo ni očekivali.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3560 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Mah, kao poluprofesionalni kockar, ovo samo znači da je neko sinoć dobro natrp'o na Bidena.jeza u ledja wrote: ↑30/09/2020 20:30 https://www.newsweek.com/joe-biden-elec ... te-1535283
Joe Biden's chances of winning the presidency in November increased overnight following a chaotic and fiery first debate with Donald Trump, according to bookmakers.
Betting experts Oddschecker said the debate had led to the "biggest swing in the market in six months," with a shift of 5.63 percent in the Democratic former vice president's favor.
It reported that Biden's odds had shortened from -125 to -140, while Trump's have lengthened from +120 to +138 in the wake of the first presidential debate.
That means Biden's implied probability has risen from 55.60 percent to 58.34 percent, while Trump's has dropped from 45.50 percent to 42.10 percent.
Što itekako ima smisla. Proteklih dana je bio na 1.75... To baš djeluje kao free money
- exliberal-ex
#3561 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
kako ljudi reaguju na sinocnju debatu

- ultima_palabra
#3562 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sto bas sinoc?Velkoski wrote: ↑01/10/2020 00:00Mah, kao poluprofesionalni kockar, ovo samo znači da je neko sinoć dobro natrp'o na Bidena.jeza u ledja wrote: ↑30/09/2020 20:30 https://www.newsweek.com/joe-biden-elec ... te-1535283
Što itekako ima smisla. Proteklih dana je bio na 1.75... To baš djeluje kao free money![]()
- jeza u ledja
#3563 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Al kad Trump rece: "Before I came here, I was a private developer. I was a private business people."
A private business people. Kako bi se to prevelo? "Prije nego sto sam dosao ovdje, bio sam privatnici."
A private business people. Kako bi se to prevelo? "Prije nego sto sam dosao ovdje, bio sam privatnici."
-
breba
#3564 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
jeza u ledja wrote: ↑01/10/2020 01:21 Al kad Trump rece: "Before I came here, I was a private developer. I was a private business people."![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A private business people. Kako bi se to prevelo? "Prije nego sto sam dosao ovdje, bio sam privatnici."![]()
Trump je bio vrlo napet. Ni blizu onog sarkazma, odmahivanja rukom, ismijavanja drugog i komfora na tribini iz prošlog ci(r)kusa.
U više navrata mu je bilo vidno nelagodno, posebno tokom kovid teme.
Last edited by breba on 01/10/2020 01:39, edited 1 time in total.
- saint_mirad
#3565 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Najjače kad Biden kaže da je Antifa samo ideja, a ljudi imaju pokret koji zapali pola USA. 
- oaza85
#3566 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nacelo ga, stresan je to posao.breba wrote: ↑01/10/2020 01:37jeza u ledja wrote: ↑01/10/2020 01:21 Al kad Trump rece: "Before I came here, I was a private developer. I was a private business people."![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A private business people. Kako bi se to prevelo? "Prije nego sto sam dosao ovdje, bio sam privatnici."![]()
![]()
Trump je bio vrlo napet. Ni blizu onog sarkazma, odmahivanja rukom, ismijavanja drugog i komfora na tribini iz prošlog ci(r)kusa.
U više navrata se mu je bilo vidno nelagodno, posebno tokom kovid teme.
Ja mislim da bi on bio najsretniji da se kako hinjski moze izvuci iz svega, al’ previse je zabrljao. Nema sad kud.
-
breba
#3567 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Misliš na požar u Kaliforniji?saint_mirad wrote: ↑01/10/2020 01:38 Najjače kad Biden kaže da je Antifa samo ideja, a ljudi imaju pokret koji zapali pola USA.![]()
- ultima_palabra
#3568 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pola USA ne moze da spava navecer od Antifa sekiracije. Odvadi malo.saint_mirad wrote: ↑01/10/2020 01:38 Najjače kad Biden kaže da je Antifa samo ideja, a ljudi imaju pokret koji zapali pola USA.![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#3569 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
@ultima
Pa nije baš ekstremna promjena koeficijenta (0.5/0.10) da mogu sa sigurnošću reći da je nekog debata natjerala da natrpa.
Generalno opada odavno. Trump je tamo u februaru bio favorit po 1.50 skoro, od tad se situacija dramatično promijenila, što ima i smisla. Stavljanje bruku para trenutno na Bidena je common sense... Svi pušu u jogurt zbog 2016, ali meni je ovo čisti landslide u novembru. Nema ba ovaj ni promil šanse.
Moguće je i da su pojedinci čekali da vide hoće li Trump sinoć izvući nekog keca iz rukava, ali toga nije bilo.
Pa nije baš ekstremna promjena koeficijenta (0.5/0.10) da mogu sa sigurnošću reći da je nekog debata natjerala da natrpa.
Generalno opada odavno. Trump je tamo u februaru bio favorit po 1.50 skoro, od tad se situacija dramatično promijenila, što ima i smisla. Stavljanje bruku para trenutno na Bidena je common sense... Svi pušu u jogurt zbog 2016, ali meni je ovo čisti landslide u novembru. Nema ba ovaj ni promil šanse.
Moguće je i da su pojedinci čekali da vide hoće li Trump sinoć izvući nekog keca iz rukava, ali toga nije bilo.
Last edited by Velkoski on 01/10/2020 02:03, edited 2 times in total.
- saint_mirad
#3570 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Iste stvari su se govorile i kad je bio protiv Killary. Some people never learn.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#3571 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Druga vremena.saint_mirad wrote: ↑01/10/2020 02:03 Iste stvari su se govorile i kad je bio protiv Killary. Some people never learn.
Prije svega puno je veća mobilizacija. PUNO je više ljudi danas koji će jednostavno izaći da glasaju protiv Trumpa, dok je 2016. bilo dosta ljudi koji nisu željeli da glasaju za nju smatrajući da je pobjeda svakako osigurana.
- ultima_palabra
#3572 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Stoji sve to, ali ovi izbori su posebna prica zbog Covida, poste i svega ostalog. Puno je prostora za manipulaciju.Velkoski wrote: ↑01/10/2020 02:01 @ultima
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#3573 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ali realno šta mogu uraditi po tom pitanju? Moraju oteti glasove u svakom swing stateu
- ultima_palabra
#3574 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Puno toga, republikanci kontrolisu legislative u vecini swing states.
- jeza u ledja
#3575 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moguce da si u pravu. Vidjecemo.saint_mirad wrote: ↑01/10/2020 02:03 Iste stvari su se govorile i kad je bio protiv Killary. Some people never learn.
No samo zato sto se nesto desilo u proslosti, ne znaci da na osnovu toga mozemo predvidjeti buducnost. Upravo su izbori 2016-e primjer za to.
Ako vec hoces uzimati 2016-u kao primjer, onda moras uzeti u obzir i da se Trumpu dosta toga poklopilo. Recimo uzeo je 3 drzave sa ukupno 46 elektorskih glasova za manje od 1% razlike. S druge strane Clinton je uzela samo New Hampshire (sa samo 4 elektorska glasa) za manje od 1%. Trump je dodatno uzeo jos 4 drzave plus 1 distrikt za manje od 6% glasova, sa ukupno 72 elektorska glasa. S druge strane, Clinton je uzela slicno 4 takve drzave plus 2 distrika (sa manje od 6% razlike) sa 40 elektorskih glasova.
Znaci ukupno Trump je 118 elektorskih boba uzeo u 7-8 drzava sa razlikom pobjede manjom od 6%, a Clinton na isti nacin samo 44.
Ukupno 70k i kusur glasova u 3 kljucne drzave je napravilo razliku. Znaci ako uzimas 2016-u kao primjer, onda moras uzeti u ozbir i tu drugu stranu medalje - da je jedva dobio.
Sad, fast forward na 2020-u, vec tu vidis da Trump ima mnogo vise drzava da odbrani nego Biden. Trump nema gdje napredovati u odnosu na 2016-e, a osim ako ankete ne fulaju ne za par procenata, vec za 10-15%, (i tako 4 godine predsjednikovanja), Trump moze jedino pobjediti ponavljanjem opet, vrlo slicnog scenarija - tj. provlacenja kroz iglene usi. Sad, Trump itekako ima realne sanse da pobjedi, ali isto tako realno, moraju mu se mnoge stvari opet poklopiti.
Postoji uzrecica kako se historija ponavlja. Ja nekako mislim da se historija nikako ne moze ponoviti, upravo iz razloga sto se vec jednom desila.
Sto smo blizi izborima, a ankete ostaju na istom, to Trump ima manje sansi. Sad kad ulazimo u ciljnu ravninu, sve vise mislim da Trump ima sansu da pobjedi jedino ako se desi neki October surprise. Ja sam poprilicno uvjeren da ce se nesto desiti, samo je pitanje koliko ce to i da li ce donjeti njemu prevagu. Prije 4 godine to je bio Comey sa svojim glupim "otvaranjem istrage protiv Clinton". Sad kad Trump kontrolise poluge vlasti, ne sumnjam da se vec nesto sprema. Mene ce prije iznenaditi da se tako nesto ne desi.
Neko spomenu kako je razlika u anketama izmedju Clinton i Trumpa cijelo vrijeme varirala. Tacno. Razlika izmedju Bidena i Trumpa, i generalno Trumpov approval ratings sve ove 4 godine, je jedna od najstabilnijih razlika koju su anketne kuce ikad mjerile. Evo ovdje pa poredi grafikone (drugi sa trecim):
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... 0-vs-2016/
Ko hoce nek potrazi Gallupove historijske approval ratings svih predsjendika od WWII na ovamo, pa pogleda koje su to oscilacije tokom godina predsjednikovanja, pa nek poredi sa Trumpove 4. Frajer nije mrdnuo u rasponu 35-45% cijelo ovo vrijeme. Prvi predsjednik u historiji koji ni u jednom trenutku nije imao approval ratings iznad 50%.
Ukratko, ako ankete ostanu ovakve jos mjesec dana (bice nekih pomaka sigurno samo je pitanje kolikih), dakle ako ostanu ovakve (generalno >5% za Bidena), onda da bi Trump ponovo pobijedio ankete moraju napraviti jos vece greske nego sto su napravile prije 4 godine. Znaci prije 4 godine su svi fulali za 1-2% procenta (a po nekim drzavama i za 5-6). Ovaj puta, posto ankete (za sad) daju vecu prednost Bidenu nego prije 4 godine Clinton, to bi znacilo da moraju fulati jos vise nego tada.
Koja je sansa da ce anketari biti jos gori nego prije 4 godine? Covjek bi mislio da ce biti obratno, da su kalibrirali uzorak, skontali nacine kako da izvuku skrivene glasace. Ali eto sve je moguce, pa i to da su anketari postali jos gori. Ali koliko je to realno?
Cuo sam komentar neki dan, kaze ciko - on misli da je veca sansa da postoje skriveni Bidenovi glasaci, a ne Trumpovi. Upravo ljudi koji bili Trumpovi simpatizeri ili su okruzeni istim, pa ih strah reci sa im se zgadilo sve. Nesto sam takvo rekao prije nekoliko mjeseci. Mislim da postoji realna sansa da je to istina.