Hajmo prvo docekat da neki opozicioni kandidat u rusiji ne zavrsi u sibiru ili ne popije slucajno caj sa isteklim rokom pa cemo onda uvodit demokratiju u SADmuhafuca wrote: ↑30/09/2020 16:57generalno se slazemo - samo sto ja smatram da je momenat za trecu partiju (ili cak i nesto vise) jako dobar i da ce u buducnosti samo jacati.corolla02 wrote: ↑30/09/2020 16:28ne znam cemu ovako dugacak post, da izgledamo dobro sta limuhafuca wrote: ↑30/09/2020 09:46
sto ce ti direktna demokratija? ona ne bi nista sustinski rjesila vec bi samo preselila bojno polje u najmnogoljudnije drzave, promjenila bi se strategija pro-milijarderskih stranaka i sve bi se ostalo isto.
trenutni sistem electors je mnogo bolji i posteniji za drzavu kakve je USA iako bi se dalo tu nekih ustimavanja uraditi.
trenutno su najmnogoljudnije drzave uglavnom pod sapom Demokratskog Establishmenta ali to definitivno nebi dugo trajalo
ako bi presao na direktnu demokratiju, jer bi Republikanski Establishment skrkao milijarde dolara koje sad trosi po Swing States u te drzave i izravnao bi situaciju.
Dok ljudi ne prestanu glasati za Dem i Rep nema tu rjesenja - Glasanje za ostale opcije je jedino rjesenje na duge staze
Monopol koji drze D i R se treba razbiti. Dug put do toga ali negdje treba poceti.
a poceti se moze npr od ogranicavanja donacija, zabrane kompanijama i svim ne fizickim licima da doniraju, zabrana superpac-ova ili ogranicavanje svote koja im se moze dati, trenutna transparentnost finansija svih koji ucestvuju u politickom agitovanju a ne odlaganje objave tih podataka do iza izbora,
ima tu stosta sto bi se dalo uraditi na poboljsanju stanja
sama cinjenica da demokratski establishment je za tu pricu oko uvodjenje direktne demokratije ti govori da taj potez nista sustinski nebi promjenuo, ima puno bitnijih stvari od toga.![]()
no, u sustini ti i ja isto pricamo; politicke promjene su nuzne na ovaj il onaj nacin ali amerika je i suvise tradicionalno drustvo tj. tvoj establishment, da bi se nesto vele dogodilo prekonoci; oni su to vec donekle probali, recimo u 30 i 40tim pojavom komunisticke partije i drugih manjih partija ili danas libeterijske partije ali sve su one beznacajne u ovakom dvo partijskom sistemu a da bi se bavio politiokom ili ucinio nesto moras imati kakav utjecaj, asociajacije i naravno $$$
pojavljivanje novog pokreta na politickoj sceni je jos manje moguce sve dok imas rupe u zakonu, utaja poreza, lobisticki utjecaj i sl.
i da, ono sto je karakteristicno za njihovo drustvo prije ce krv pasti tj. moja giljotina, nego da dozvole da se nesto promjeni; gle paradox, da su oni eto kao demokratska vodeca zemlja svijeta, slobode ovakve onakve, a 4 presjednika su ubijena dok su obnasali svoje duznosti i licno mislim tu nije kraj...
naravno to ce se desiti vrlo polahko ili postepeno a ne preko noci.
vecina ljevice je svjesna da se demokratska partija ne moze preuzeti jer establishment diktira pravila unutar stranke i trazit ce rjesenja sve vise izvan demokratske stranke.
no zivi bili pa vidjeli. mozda se ja vise tome nadam nego sto istinski, koliko pratim, postoji taj neki momenat.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- bunk
#20876 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- muhafuca
- bunk
#20878 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Iskreno ne bih,samo sam referirao na ideju o pojavi "trece" opcije u SAD.
- muhafuca
#20879 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#20880 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ne za nasih zivota svakako, tamo nekad poslje apsolutnomuhafuca wrote: ↑30/09/2020 16:57generalno se slazemo - samo sto ja smatram da je momenat za trecu partiju (ili cak i nesto vise) jako dobar i da ce u buducnosti samo jacati.corolla02 wrote: ↑30/09/2020 16:28ne znam cemu ovako dugacak post, da izgledamo dobro sta limuhafuca wrote: ↑30/09/2020 09:46
sto ce ti direktna demokratija? ona ne bi nista sustinski rjesila vec bi samo preselila bojno polje u najmnogoljudnije drzave, promjenila bi se strategija pro-milijarderskih stranaka i sve bi se ostalo isto.
trenutni sistem electors je mnogo bolji i posteniji za drzavu kakve je USA iako bi se dalo tu nekih ustimavanja uraditi.
trenutno su najmnogoljudnije drzave uglavnom pod sapom Demokratskog Establishmenta ali to definitivno nebi dugo trajalo
ako bi presao na direktnu demokratiju, jer bi Republikanski Establishment skrkao milijarde dolara koje sad trosi po Swing States u te drzave i izravnao bi situaciju.
Dok ljudi ne prestanu glasati za Dem i Rep nema tu rjesenja - Glasanje za ostale opcije je jedino rjesenje na duge staze
Monopol koji drze D i R se treba razbiti. Dug put do toga ali negdje treba poceti.
a poceti se moze npr od ogranicavanja donacija, zabrane kompanijama i svim ne fizickim licima da doniraju, zabrana superpac-ova ili ogranicavanje svote koja im se moze dati, trenutna transparentnost finansija svih koji ucestvuju u politickom agitovanju a ne odlaganje objave tih podataka do iza izbora,
sama cinjenica da demokratski establishment je za tu pricu oko uvodjenje direktne demokratije ti govori da taj potez nista sustinski nebi promjenuo, ima puno bitnijih stvari od toga.![]()
no, u sustini ti i ja isto pricamo; politicke promjene su nuzne na ovaj il onaj nacin ali amerika je i suvise tradicionalno drustvo tj. tvoj establishment, da bi se nesto vele dogodilo prekonoci; oni su to vec donekle probali, recimo u 30 i 40tim pojavom komunisticke partije i drugih manjih partija ili danas libeterijske partije ali sve su one beznacajne u ovakom dvo partijskom sistemu a da bi se bavio politiokom ili ucinio nesto moras imati kakav utjecaj, asociajacije i naravno $$$
pojavljivanje novog pokreta na politickoj sceni je jos manje moguce sve dok imas rupe u zakonu, utaja poreza, lobisticki utjecaj i sl.
i da, ono sto je karakteristicno za njihovo drustvo prije ce krv pasti tj. moja giljotina, nego da dozvole da se nesto promjeni; gle paradox, da su oni eto kao demokratska vodeca zemlja svijeta, slobode ovakve onakve, a 4 presjednika su ubijena dok su obnasali svoje duznosti i licno mislim tu nije kraj...
naravno to ce se desiti vrlo polahko ili postepeno a ne preko noci.
vecina ljevice je svjesna da se demokratska partija ne moze preuzeti jer establishment diktira pravila unutar stranke i trazit ce rjesenja sve vise izvan demokratske stranke.
no zivi bili pa vidjeli. mozda se ja vise tome nadam nego sto istinski, koliko pratim, postoji taj neki momenat.
- GandalfSivi
#20881 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sta bolan? Gomila teoretskih nebuloza nizasta. Evo ti konkretan primjer, pa mi odgovori. Znaci moj glas iz DC-a nicemu ne vazi. Niti ceme ko pitati po pitanju biranja predsjednika, niti imam senatora, niti cak ni kongresmena sa pravom glasa. Ali hajde, jebo mene. Cjelokupni izbori za predsjednika se svodi na devet drzava, ostale ko jebe, jer se vec zna za koga ce glasati. Gdje je tu logika?muhafuca wrote: ↑30/09/2020 09:46sto ce ti direktna demokratija? ona ne bi nista sustinski rjesila vec bi samo preselila bojno polje u najmnogoljudnije drzave, promjenila bi se strategija pro-milijarderskih stranaka i sve bi se ostalo isto.
sama cinjenica da demokratski establishment je za tu pricu oko uvodjenje direktne demokratije ti govori da taj potez nista sustinski nebi promjenuo, ima puno bitnijih stvari od toga.
- jeza u ledja
#20882 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Njemu je logika svaki narativ koji opravdava izbor Trumpa. A izbor Trumpa mu odgovara jer mrzi Ameriku.
Sto se tice DC-a, pa vi imate 3 bobe za predsjednika, zar ne? Sta ce vam vise?
Pridruzite se fino Virginiji ili Marylandu i rijesen problem.
Vi mislite da nemate uticaj, pa, ja bih rekao da je ogroman rast DC suburbs, pogotovo u Virginiji, dugotrajno promjenio demografsku sliku te drzave, koja je sada solid Democratic, sve zbog NoVa-e. A sve se to naslanja na DC.
Sto se tice izbora predsjednika i tih boba koje sve idu pobjedniku, to ne odlucuje nikakav federalni ustav ili neki federalni zakoni, izborna komisija ili sta vec. To odlucuju drzave, svaka pojedinacno, pa tako i DC sam za sebe.
Nigdje u konstitucionalnom ustavu ne pise da svaka drzava treba dati kandidatu koji dobije najvise glasova sve bodove. Pitaj Nebrasku i Maine.
Nego jednostavno su drzave brzo skontale da ako hoce njihov glas da se pika, najbolje da udruze bobe. I tako cim je dovoljno drzava to odlucilo, sve druge su pale ko domine. Realno, tesko da ce se to promjeniti ako vecina vecih drzava ne odluci tako.
To jeste problem. No po meni, sistem nije toliko los, samo sto ljudi ne kontaju da se radi o federaciji drzava, gdje bi barem u jednom domu trebale imati jednaku snagu. Problem je u poziciji predsjednika, koja je tokom godina postala prejaka. Kongres je dao previse ovlasti predsjedniku. Drugi problem je gerrymandering, koji se mora rijesiti presudama Vrhovnog suda. To su strukturalni problemi. Druga vrsta problema je prevelik uticaj novca u politici, koji se tokom zandnjih par decenija povecao, umjesto da se smanjuje. Kongresmeni su pod tolikim uticajem lobista da su u sve vecem raskoraku izmedju volje glasaca i onoga sto rade. Nije im u interesu da prave kompromis sa drugom stranom, samo im je u interesu da proguraju svoje, dok imaju vlast. Poslije kad njih vise ne bude, nije im vazno. To se mora rijesiti, pocevsi sa ukidanjem Citizens United.
Sto se tice DC-a, pa vi imate 3 bobe za predsjednika, zar ne? Sta ce vam vise?
Pridruzite se fino Virginiji ili Marylandu i rijesen problem.
Sto se tice izbora predsjednika i tih boba koje sve idu pobjedniku, to ne odlucuje nikakav federalni ustav ili neki federalni zakoni, izborna komisija ili sta vec. To odlucuju drzave, svaka pojedinacno, pa tako i DC sam za sebe.
Nigdje u konstitucionalnom ustavu ne pise da svaka drzava treba dati kandidatu koji dobije najvise glasova sve bodove. Pitaj Nebrasku i Maine.
Nego jednostavno su drzave brzo skontale da ako hoce njihov glas da se pika, najbolje da udruze bobe. I tako cim je dovoljno drzava to odlucilo, sve druge su pale ko domine. Realno, tesko da ce se to promjeniti ako vecina vecih drzava ne odluci tako.
To jeste problem. No po meni, sistem nije toliko los, samo sto ljudi ne kontaju da se radi o federaciji drzava, gdje bi barem u jednom domu trebale imati jednaku snagu. Problem je u poziciji predsjednika, koja je tokom godina postala prejaka. Kongres je dao previse ovlasti predsjedniku. Drugi problem je gerrymandering, koji se mora rijesiti presudama Vrhovnog suda. To su strukturalni problemi. Druga vrsta problema je prevelik uticaj novca u politici, koji se tokom zandnjih par decenija povecao, umjesto da se smanjuje. Kongresmeni su pod tolikim uticajem lobista da su u sve vecem raskoraku izmedju volje glasaca i onoga sto rade. Nije im u interesu da prave kompromis sa drugom stranom, samo im je u interesu da proguraju svoje, dok imaju vlast. Poslije kad njih vise ne bude, nije im vazno. To se mora rijesiti, pocevsi sa ukidanjem Citizens United.
- muhafuca
#20883 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
jel bolje da se devet pita ili tri, cetiri ili eventualno pet, kad bi isli na najoptimisticniju varijantu?GandalfSivi wrote: ↑01/10/2020 06:15Sta bolan? Gomila teoretskih nebuloza nizasta. Evo ti konkretan primjer, pa mi odgovori. Znaci moj glas iz DC-a nicemu ne vazi. Niti ceme ko pitati po pitanju biranja predsjednika, niti imam senatora, niti cak ni kongresmena sa pravom glasa. Ali hajde, jebo mene. Cjelokupni izbori za predsjednika se svodi na devet drzava, ostale ko jebe, jer se vec zna za koga ce glasati. Gdje je tu logika?muhafuca wrote: ↑30/09/2020 09:46sto ce ti direktna demokratija? ona ne bi nista sustinski rjesila vec bi samo preselila bojno polje u najmnogoljudnije drzave, promjenila bi se strategija pro-milijarderskih stranaka i sve bi se ostalo isto.
sama cinjenica da demokratski establishment je za tu pricu oko uvodjenje direktne demokratije ti govori da taj potez nista sustinski nebi promjenuo, ima puno bitnijih stvari od toga.
To da gledamo postavljenu hipotezu na tvojoj ravni jer ti ocito kompleksnija diskusija opterecuje mozdanu celiju.
pa eto mozda ce ti ovo 3 ili 5 naspram 9 biti lakse obraditi. nema na cemu.
- jeza u ledja
- GandalfSivi
#20885 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ti fakat ne vidis sumu od drveta. Kakve crne drzave, ne trebaju se one pitati, trebaju se ljudi pitati. Evo ti primjer. Florida ima nekih 20 miliona ljudi. Hajmo reci da nekih osam miliona glasa. I razlika bude u nekih 10-20 hiljada glasova. Znaci zbog 10 hiljada razlike, ti bacis u vodu cetiri miliona glasova. I tako za sve i jednu drzavu. Nigdje veze ba...muhafuca wrote: ↑01/10/2020 17:37
jel bolje da se devet pita ili tri, cetiri ili eventualno pet, kad bi isli na najoptimisticniju varijantu?
To da gledamo postavljenu hipotezu na tvojoj ravni jer ti ocito kompleksnija diskusija opterecuje mozdanu celiju.
- madner
#20886 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
US u USA treba nekako ispostovati, ovako manje drzave imaju vise uticaja nego u drugom sistemu. Sto je cilj federalnog ustroja, da neko razmislja kako dobiti Ohio i Vermont, a ne samo Texas, Californiju, NY i Floridu.
-
baglama
#20887 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trebalo je biti jak pa pobjediti ovu dobricu
https://www.youtube.com/watch?v=mlz3-OzcExI
https://www.youtube.com/watch?v=mlz3-OzcExI
- muhafuca
#20888 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
bacis cetiri miliona glasova iz daleko najmnogoljudnije drzave Californije koja je ujedno i demokratski bastion, radi 10 hiljada razlike iz swing state Floride.GandalfSivi wrote: ↑01/10/2020 19:29Ti fakat ne vidis sumu od drveta. Kakve crne drzave, ne trebaju se one pitati, trebaju se ljudi pitati. Evo ti primjer. Florida ima nekih 20 miliona ljudi. Hajmo reci da nekih osam miliona glasa. I razlika bude u nekih 10-20 hiljada glasova. Znaci zbog 10 hiljada razlike, ti bacis u vodu cetiri miliona glasova. I tako za sve i jednu drzavu. Nigdje veze ba...muhafuca wrote: ↑01/10/2020 17:37
jel bolje da se devet pita ili tri, cetiri ili eventualno pet, kad bi isli na najoptimisticniju varijantu?
ne znam ko ovdje ne vidi sumu od drveta.
znam da bi ti volio da California i Nju Jork odlucuju o sudbini cijele amerike al nisu amerikanci bas sisali veslo kad su razmatrali sta je najpostenije za cjelu ameriku a ne za samo dvje ili tri najmnogoljudnije drzave u Americi.
vjerovatno se i ibretis da u EU cak i Kipar ili Malta mogu blokirati bilo koju odluku i da je potreban koncenzus jer bi po tvome trebali sjediti i cekati sta ce gazde u Briselu odluciti sta je najpametnije za njih i poslusno aminovati.
A tek Svicarska - veliki upitnik iznad glave - Pa kako ta drzava uopste funkcionise - nevjerovatno
- GandalfSivi
#20889 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Svi primjeri koje si naveo su primjeri visoke autonomije, gdje centralne vlade nemaju toliko jak uticaj. U Americi kontra situacija, ogromna moc u rukama predsjednika...
- jeza u ledja
#20890 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Smanjiti predsjednicke ovlasti. To treba da bude mantra predsjednickim kandidatima u buducnosti.
- insaneinthebrain
#20891 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
jel nam to i precjednik fasovo coronu. ne brini se donalde. it will disappear 
- ljevoruki
#20892 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne vjerujem da je COVID-19, prije ce biti da su ga sklonili u karantin poslije debate i pripremaju za sljedecu.
- nosara
- insaneinthebrain
-
sumirprimus
#20895 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
op op donaldeeee eto bajkačeeee
doduse lako je njemu nije u opasnoj zoni...
doduse lako je njemu nije u opasnoj zoni...
- geralt
#20896 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dajte mu varikine.
-
daddy-kool
- geralt
#20898 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Prema statistikama, sanse za smrtni slucaj za Trumpovo godiste su izmedju 7 i 18%, s tim da ce za njega konkretno sigurno biti mnogo manje jer ce dobiti najbolju mogucu njegu. Pence je mladji i izgleda kao da je u boljoj formi, tako da su sanse da njemu nesto bude jos manje.
Moguce je cak da mu ovo cak ide u prilog. Izbjeci ce dvije debate nakon sto je u prvoj bio katastrofalan, pokupice simpatije i sazaljenje neutralnih glasaca, te ce eliminisati negativne napade Demokrata (ispadas supak ako napadas tesko bolesnog covjeka).
Moguce je cak da mu ovo cak ide u prilog. Izbjeci ce dvije debate nakon sto je u prvoj bio katastrofalan, pokupice simpatije i sazaljenje neutralnih glasaca, te ce eliminisati negativne napade Demokrata (ispadas supak ako napadas tesko bolesnog covjeka).
- madner
#20899 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Neutralise cijelu pricu za Covid, jedno je kada drugima kazes preuzeo sam rizik za vas a drugo i sam sam to uradio.
- AleksoMKD
#20900 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Medijumi ce sad 14 dana brujati o Trumpovom Covidu i sansi da odapne a manje o drugim stvarima. Da pomisli covek da Predsednil laze