Sta znaci kvaliteta civiliziranosti?
Tko postavlja standarde kvalitete neke civillizacije ili stepen iste?
Gdje je definicija idealnog stepena neke civilizacije?
Ne postoji
Postoje kutevi gledista i paradigme ili gestalti
Ti iz svog ugla osudjujes onaj koji je drugaciji
Ne postoji ultimativno objektivna skala, ali valjda se kvalitet civilizacije meri prema dostignucima. Ako jedna civilizacija izrodi Devetu simfoniju i katedrale, a druga one zemljane kuce kao po Africi, mozemo tvrditi da je prva kvalitativno u prednosti. O naucnim dostignucima ne zelim ni govorit. Naravno, ko zeli da relativizuje do kraja, uvek moze reci da je ovo eurocentricna perspektiva.
Ali da nebi bilo da podrzavam masakr klitorisa, sto je odvratan cin (takodjer iz mog ugla), i opcenito krsenje temeljnih ljudskih prava koja ukljucuju prava na tjelesni onyegriteg, odredjenih medjunarodnim konvencijama, ali onda dolazimo do tocke A i tocke B
Jedno je zakon drugo je je li zakon moralan
A onda ima i trecu tocku, iznad morala a to je je li eticno
Ova debata oko morala bi znacila skretanje sa same teme feminizma, ali dosta toga se vrti oko necijeg odnosa prema moralnosti - to jest da li smatra da je moralnost objektivna ili ne. Ako je ovo drugo, bilo koji cin se moze smatrati moralnim u nekim referentnim okvirima kulture. pa cak i FGM.
Ova stavka nije tocka feministickog pokreta nego zastita temeljnih ljudskih prava i zdravog razuma
I ja sam ovo isto pisao. Zenska prava su podskup ljudskih prava, i feministkinje nemaju monopol na to.
Ne mozemo usporedjivat glas zena za jednakopravnim statusom s muskarcima na npr. Trzistu rada i pravo da im se ne sije vagina
Upravo. Zato ja i razlicito vrednujem kulture jer kod nekih zena ovo prvo moze i jos mnogo stvari, a kod nekih drugih kultura opcije za zene su limitirane religijom i kulturom.
Nije slucajno sto se feminizam kao pokret rodio i razvio na Zapadu, to u nekoj drugoj kulturi ne bi nikako bilo moguce zbog nizeg stepena svesti i ljudskih prava. Ironicno, muskarci su postavili background za pokret koji se bori za prava zena.