SDP
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#61801 Re: SDP
mora se priznati da su ovi iz sdpa majstori za euforiju. toliko sami sebe ubijede da ce sdp biti pobjednik izbora, i toliko truda uloze da i druge ubijede u isto, da to nije normalno.
nebitno sto poslije godinu dana hodaju pognute glave, a ima i djonasa koji tvrde da su im pokrali cca 50 tisuca glasova.
nebitno sto poslije godinu dana hodaju pognute glave, a ima i djonasa koji tvrde da su im pokrali cca 50 tisuca glasova.
-
costacurta
#61802 Re: SDP
Off topic:izvrsni direktor wrote: ↑24/09/2020 06:24Ne mogu a da ne primijetim bosnju koji kulturnu manifestaciju naziva idiotizmom. Kultura=idiotizam?costacurta wrote: ↑23/09/2020 09:29Da. Upravo u tome i leži krivica SDPa. Prihvatili su pravila igre SDA. Što reče kolega, razlika je samo u vremenskom trajanju na vlasti, ali metodologija je ista. Možda su SAMO 5 god bili u vlasti ali 20 su opozicija i sa te pozicije može se mnogo toga uraditi, koja su njihova postignuća kad govorimo o kvaliteti života i poboljšanju standarda običnog građanina BiH?drug_profi wrote: ↑23/09/2020 08:30 U nekim stvarima SDP i SDA su dvije sestre.
Ali reći da su isti po svemu, ne ide.
Po meni je krivica u nepostojanju sistema, a zna se ko ga je ovakvog napravio/razvalio.
Posmatram sa lokalnog nivoa,
SDP u Tz je dno socijaldemokratije, nikakvog programa nemaju, 25 god su tu, nema SDA ali opet svaki izbori im se baziraju SAMO na pljuvanju po SDA, Banovićima, Arapima, Kukiću i Sarajevu jer eto Sarajevo je krivo jer nas zakidaju za budžet i raspodjelu. Al nema veze što svo vrijeme u Sarajevu kako u Federalnoj tako i u Državnoj vlasti učestvuje/valo bezbroj njihovih kadrova (Bijedić, Bešlagić, Hadžić, Ilić, Mladina, Mašić, Bećirević itd itd). Samo mlate gloginje. Sad je Bijedić najnoviji lik u plejadi krivaca, mrzitelja, napadača na Tuzlu i naraFno SDA satelita.
Ovaj faraon tuzlanski nema ambicija za napredovanje, nije što je skroman već jer je nesposoban i dovoljno mu je lokalni nivo da zadrži. Njegova želja i snovi su da ostane upamćen u Tz kao velikan (neki, nečega), živi u iluzijama, priča bajke, troši pare na idiotizme tipa Neolitsko naselje, Cumgranosalis, renoviranje užeg gradskog jezgra (više puta, stepenica skoro urađenih), fontana koje su već sad u jadnom stanju jer se ne održavaju al to se njega ne tiče jer budžet koji ima troši kako hoće, daje kome želi i koliko želi. Najnoviji primjer budalaštine je davanje novca graničnoj službi (120k KM) iz gradskog proračuna. Da Fak?!dok bi inače u nekim "nepovoljnim" okolnostima znao reći da problemi granične policije, kao ni rupe na Južnoj magistrali koja btw prolazi kroz centar grada, čišćenje snijega, otvaranje tj omogućavanje i stvaranje uslova za razvoj biznisa nije u njegovoj nadležnosti tj nadležnosti grada. Missim
![]()
SDP je jedina koja može srušiti SDA ali sa ovom garniturom političara u SDPu, ovom politikom koju vode ovi zeleni ne trrba da se sikiraju, barem kad je u pitanju ovaj bošnjački dio Federacije.
Vjerujem da bi bio sretniji da je dao kakih para ramizu zmaju ili sabitu iz tarcina...
CGS je skup alkoholičara i bakutanera koji se skupe na Banji kod Zoke, zaduhanjaju u ateljeu i i skrše 170k KM kenjajući kroz haiku poeziju i dodjeljujući nagradu bombastičnog naziva "Meša Selimović" računajući valjda da će tako biti ozbiljniji.
Na početku je to i bilo možda ozbiljno dok je učestvovao Marinko Koščec i Đikić ali vremenom su mnogi ozbiljni pisci shvatili da je to tek ublebeha lokalnog kabadahije i služi za samopromociju istog.
A još nešto,
Taj isti koji je dao naziv Cum Grano Salis je bio pijan jer u prevodu i značenju pojma je SKEPTICIZAM i da sam ja autor romana baš bi me imponovalo da dobijem nagradu na tamo nekom skupu skeptika
Samo još jedan dokaz da ova garnitura SDP lidera nema apsolutno nikakve vizije i pod hitno trebaju u mirovinu. Žive u paralelnom univerzumu.
- Leverage
#61805 Re: SDP
costacurta wrote: ↑27/09/2020 08:23 Taj isti koji je dao naziv Cum Grano Salis je bio pijan jer u prevodu i značenju pojma je SKEPTICIZAM i da sam ja autor romana baš bi me imponovalo da dobijem nagradu na tamo nekom skupu skeptika
Samo još jedan dokaz da ova garnitura SDP lidera nema apsolutno nikakve vizije i pod hitno trebaju u mirovinu. Žive u paralelnom univerzumu.
-
costacurta
#61806 Re: SDP
Jaaaa
Ocam'!!
Vrh!
In the mean time u Tuzli, SDP gradonačelnička vizija "grada za ljepše življenje" je nenadjebiva:

Ocam'!!
Vrh!
In the mean time u Tuzli, SDP gradonačelnička vizija "grada za ljepše življenje" je nenadjebiva:
Isto ko u Bečuukupna površina predviđena za ukop umrlih je okvirno 36 hektara. Ovim projektom se pitanje mjesta za ukop umrlih osoba rješava za naredne 62 godine", dodao je Imamović.
- Leverage
#61807 Re: SDP
To je jedan od najvećih problema u Tuzli, sada se taj problem trajno rješava a ti se na to klebariš i očekuješ da te neko ozbiljno shvata. Sam si kriv što te ljudi sprdaju.
-
costacurta
#61808 Re: SDP
Vizionarskim idejama šefa ti Imamoglua nema kraja.
30M u 3 mjeseca hoće da skrši. Kao rezultat rada možeš od 15 do 17h vidjeti gužve na semaforima kod livnice kao i jezero također na istim semaforima zahvaljujući "rekonstrukciji" nakon svake kiše.
Klebarim se idejama tvog idola Jasmina, ja i još pola balkana, npr onoj banderi usred asfalta ili kristaliku. Hoće lik Crystalico od milijardu da pravi a objekat 15. Maj ne može ni nakon 10 god da useli.
Pitaj ljude ko će pristati da umrlog ukopa na šljakište.
Pitaj ljude iz prigradskih MZova šta misle o šefu ti.
Prođi Mosnikom i Mejdanom da vidiš "grad ugodnog življenja".
120k za graničnu policiju iz gradskog proračuna?! Jel to nije za klebarenja
Obiđi radove na rekonstrukciji Neolitskog naselja, da vidiš sa kojim materijalom se gradilo prije 7000 god
Idi posjeti poslovnu zoni Kreka Sjever i prebroji poslovne objekte u istoj reci da nije za klebarenja. Sve ijedan načelnik u ostalih 12 opština na TK je uspješniji u biznisu od shupka. On groblje pravi
o žebo žebo
Mogu ti ja ovako u nedogled, ali tebi je Jasmin božanstvo i uzalud sav trud.
Volio bih da ljigavi ode sa pozicije načelnika nakon ovih izbora. Dosadio je i Bogu i narodu. Ali bgmi kakva mu je konkurencija dabogda.
SDP nema čovjeka koji ima karizmu. Ima egoiste, narci oide i samoljube u vrhu partije i SDA kao glavni argument u predizbornoj kampanji. Čak su na TK u koaliciji sa Kukićevom PDA, pa možel niže?
I ono će nekom "umij se" i klebariš se
E blago meni
30M u 3 mjeseca hoće da skrši. Kao rezultat rada možeš od 15 do 17h vidjeti gužve na semaforima kod livnice kao i jezero također na istim semaforima zahvaljujući "rekonstrukciji" nakon svake kiše.
Klebarim se idejama tvog idola Jasmina, ja i još pola balkana, npr onoj banderi usred asfalta ili kristaliku. Hoće lik Crystalico od milijardu da pravi a objekat 15. Maj ne može ni nakon 10 god da useli.
Pitaj ljude ko će pristati da umrlog ukopa na šljakište.
Pitaj ljude iz prigradskih MZova šta misle o šefu ti.
Prođi Mosnikom i Mejdanom da vidiš "grad ugodnog življenja".
120k za graničnu policiju iz gradskog proračuna?! Jel to nije za klebarenja
Obiđi radove na rekonstrukciji Neolitskog naselja, da vidiš sa kojim materijalom se gradilo prije 7000 god
Idi posjeti poslovnu zoni Kreka Sjever i prebroji poslovne objekte u istoj reci da nije za klebarenja. Sve ijedan načelnik u ostalih 12 opština na TK je uspješniji u biznisu od shupka. On groblje pravi
Mogu ti ja ovako u nedogled, ali tebi je Jasmin božanstvo i uzalud sav trud.
Volio bih da ljigavi ode sa pozicije načelnika nakon ovih izbora. Dosadio je i Bogu i narodu. Ali bgmi kakva mu je konkurencija dabogda.
SDP nema čovjeka koji ima karizmu. Ima egoiste, narci oide i samoljube u vrhu partije i SDA kao glavni argument u predizbornoj kampanji. Čak su na TK u koaliciji sa Kukićevom PDA, pa možel niže?
I ono će nekom "umij se" i klebariš se
E blago meni
- Leverage
#61809 Re: SDP
Meni vala Jasmin ništa naročito nije drag, vidim ga kao najboljeg među ponuđenim kandidatima i to je sve, al' vidim da je tvoja velika opsesija i da radi njega ne spavaš noćima, voza te insomnia
A ti nađi jedan moj post na kojem glorifikujem Jasmina, jer ovo trpanje u moja usta tuđeg mišljenja završilo je potpunim fijaskom po tebe.
Za nekog ko živi u Tuzli ti kažeš "prođi Mosnikom i Mejdanom", pa jel te stid? Stvarno misliš da ja nisam nikad prošao tu i da mislim da su ti putevi dobri? Ovo pitanje oko stida bilo je retoričko, znam da te nije stid, kao da ti znaš šta je sramota.
Loši putevi u Mosniku nemaju nikakve veze sa činjenicom da je gradsko groblje gorući problem grada. Pa takav neko poput tebe bi skakć'o k'o pajac kad bi se ljudi počeli kopat po gradskim parkovima jer objektivno više nema mjesta. Isto tako bi neko poput tebe skakć'o k'o pajac da svaki dan imaš redukcije vode kakve su bile ranije i kakve trpe mnogi gradovi u BiH. A kada se u oba slučaja pristupilo trajnim rješenjima onda kuknjava zašto pare ne idu tamo. Da su pare otišle tamo bili bi zašto ne idu vamo. Ti si jednostavno nesposoban da uputiš konstruktivnu kritiku jer si frustriran i zadojen mržnjom prema Jasminu, to te zaslijepilo do te mjere da više ne znaš ni šta klepećeš po tastaturi.
Rješenje gužve u velikom gradu nisu uspjeli riješiti ni mnogo sposobniji od Jasmina Imamovića. Bio sam prije dva dana u Sarajevu i od Pofalića do Semizovca sam se vozio preko sat i po, tek sam nakon kružnog prvi put uspio ubaciti u treću. Šta bi oni dali da imaju tu "strašnu gužvu" kakva je u Tuzli?
A ovo da je svih 12 načelnika uspješnije od Jasmina uopšte ne bih komentarisao, sve go Emerik Blum
Hajde bježi, smisli nešto bolje
Za nekog ko živi u Tuzli ti kažeš "prođi Mosnikom i Mejdanom", pa jel te stid? Stvarno misliš da ja nisam nikad prošao tu i da mislim da su ti putevi dobri? Ovo pitanje oko stida bilo je retoričko, znam da te nije stid, kao da ti znaš šta je sramota.
Loši putevi u Mosniku nemaju nikakve veze sa činjenicom da je gradsko groblje gorući problem grada. Pa takav neko poput tebe bi skakć'o k'o pajac kad bi se ljudi počeli kopat po gradskim parkovima jer objektivno više nema mjesta. Isto tako bi neko poput tebe skakć'o k'o pajac da svaki dan imaš redukcije vode kakve su bile ranije i kakve trpe mnogi gradovi u BiH. A kada se u oba slučaja pristupilo trajnim rješenjima onda kuknjava zašto pare ne idu tamo. Da su pare otišle tamo bili bi zašto ne idu vamo. Ti si jednostavno nesposoban da uputiš konstruktivnu kritiku jer si frustriran i zadojen mržnjom prema Jasminu, to te zaslijepilo do te mjere da više ne znaš ni šta klepećeš po tastaturi.
Rješenje gužve u velikom gradu nisu uspjeli riješiti ni mnogo sposobniji od Jasmina Imamovića. Bio sam prije dva dana u Sarajevu i od Pofalića do Semizovca sam se vozio preko sat i po, tek sam nakon kružnog prvi put uspio ubaciti u treću. Šta bi oni dali da imaju tu "strašnu gužvu" kakva je u Tuzli?
A ovo da je svih 12 načelnika uspješnije od Jasmina uopšte ne bih komentarisao, sve go Emerik Blum
Hajde bježi, smisli nešto bolje
-
costacurta
#61810 Re: SDP
Eno redukcija. Znao sam, pa kreditom je riješio Selimovu ideju. Krefitom koji i danas plaćam kroz račune za vodu. I da zlo bude veće, tada su im stručni ljudi govorili da se mora zamijeniti vodovodna mreža, da su tu najveći gubici i da su redukcije bile kako bi se smanjili gubici u mrrži. Da je potrebno 23M da se to sve renovira. Al opet egoizam, IMT i nagrada za knjigu u Budimpešti bile su presudne kod izbora kredita od 10M + 1.5M kamata, znači 11.5M ukupno. I šta se desilo? Danas, 10 god poslije realizacije projekta mi se zadužujemo još 20M da zamijenima vodovodnu mrežu. Sa onih već potrošenih 11.5M to će nas izaći 31M iako smo mgli sve uraditi za skoro 10M jeftinije.
Groblje jeste gorući problem ali zadnju deceniju minimalno. On se toga sjeti obavezno pred izbore.
Ista priča, iste ove skice i nacrti, ugovor o prenosu vlasništva sa TE je potpisan 2015. kad se mahalo isto ko i danas sa idejnim rješenjem, 5 godina burazeru?! U šta se ukrhalo 5 godina? Da stvar bude još smješnija regulacioni plan je prezentiran još 2013. god a danas frajer veli da će izgradnja trajati naredne 3 godine, znači do 2023 nema novog groblja!
da sve bude još patetičnije pozivaju se na prostorni plan 2010-2030. Ako sve sabereš i oduzmeš od ideje do realizacije projekta izgradnje groblja Tuzlanskim glavonjama treba najmanje 13 godina
moj onaj ti.
Pametni ljudi su Imamoviću govorili da se urade tri kružna ali ta će njemu ko govorot šta da radi. Vele nije moglo na Južnoj zbog kamiona i gužvi a šta je sa semaforima na Paša Bunaru i Kreki? Korona kad je bila kad nikog živog nije bilo na ulici, mogli su sve semafore zamijeniti kružnim tokovima al u tome i leži fol. Pa semafore održava SiK. Šta će raditi ako nema semafora i parkinga?
Mogao bi malo povesti računa o kulturi dijaloga. Ne vrijeđam tebe već spočitavam tvom bossu sve idiotizme. To što si se ti pronašao u tome je tvoj problem ali ne vrijeđaj. Ono jel, znam da vam i u Tuzli gori pod nogama ali svemu dođe kraj pa i SDP lažima
Groblje jeste gorući problem ali zadnju deceniju minimalno. On se toga sjeti obavezno pred izbore.
Ista priča, iste ove skice i nacrti, ugovor o prenosu vlasništva sa TE je potpisan 2015. kad se mahalo isto ko i danas sa idejnim rješenjem, 5 godina burazeru?! U šta se ukrhalo 5 godina? Da stvar bude još smješnija regulacioni plan je prezentiran još 2013. god a danas frajer veli da će izgradnja trajati naredne 3 godine, znači do 2023 nema novog groblja!
Pametni ljudi su Imamoviću govorili da se urade tri kružna ali ta će njemu ko govorot šta da radi. Vele nije moglo na Južnoj zbog kamiona i gužvi a šta je sa semaforima na Paša Bunaru i Kreki? Korona kad je bila kad nikog živog nije bilo na ulici, mogli su sve semafore zamijeniti kružnim tokovima al u tome i leži fol. Pa semafore održava SiK. Šta će raditi ako nema semafora i parkinga?
Mogao bi malo povesti računa o kulturi dijaloga. Ne vrijeđam tebe već spočitavam tvom bossu sve idiotizme. To što si se ti pronašao u tome je tvoj problem ali ne vrijeđaj. Ono jel, znam da vam i u Tuzli gori pod nogama ali svemu dođe kraj pa i SDP lažima
- Leverage
#61811 Re: SDP
Ne možeš nekom govoriti da mu je Jasmin boss i očekivati kulturu dijaloga, kad se naučiš kulturi onda možda i dobiješ kulturan odnos sa druge strane.costacurta wrote: ↑27/09/2020 18:18 Mogao bi malo povesti računa o kulturi dijaloga. Ne vrijeđam tebe već spočitavam tvom bossu sve idiotizme. To što si se ti pronašao u tome je tvoj problem ali ne vrijeđaj. Ono jel, znam da vam i u Tuzli gori pod nogama ali svemu dođe kraj pa i SDP lažima
Kad se ponašaš ko džiber onda očekuj da budeš i tretiran kao džiber.
-
Patton44
#61812 Re: SDP
Udruzenje za podrsku tudjim kandidatima.
Nasta su spali da se i faktor zajebava sa njima.
Ovo NN lice je veca budala i od Bakira,imali iko da ovog debila nabije nogom iz SDP-a,ili cekate ne da zakljuca kancelariju vec SDP.
Nasta su spali da se i faktor zajebava sa njima.
Ovo NN lice je veca budala i od Bakira,imali iko da ovog debila nabije nogom iz SDP-a,ili cekate ne da zakljuca kancelariju vec SDP.
- Leverage
#61813 Re: SDP
Opet glasači SDA rone krokodilske suze i brinu brigu zbog poteza SDP-a, mislim da bi njima najteže pao loš rezultat SDP-a 
-
Patton44
#61814 Re: SDP
Sta kaze budaletina.. otkrice tajnu....u Zenici pobjedjuje nacelnik koga mi podrzimo.
U Sarajevu cemo imati nekoliko nacelnika i gradonacelnika , a sta je sa Trnovom mili predsjednice.
Sta napravi od stranke,oca j.....
U Sarajevu cemo imati nekoliko nacelnika i gradonacelnika , a sta je sa Trnovom mili predsjednice.
Sta napravi od stranke,oca j.....
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#61815 Re: SDP
ako je popuštanje sdpa na lokalnim izborima u sarajevu, da bi dobili više mjesta u budućoj vladi ks i eventualno gradonačelničku poziciju, onda je to razumljivo i opravdano.
-
belfy
#61816 Re: SDP
kakva je ovo lobotomijska misao? gdje se i u cemu vidi popustanje SDP-a na lokalu? a, pogotovo, u cemu se prepoznaje ta dalekovidnost?
- malakh
#61817 Re: SDP
kakva lobotomijska misao? svi su poletili da pljuju sdp zbog jednog kandidata za načelnika i to u trnovu. sve ostalo je pripalo dini, osim centra i starog grada.
ja sam samo pretpostavio da je to sdpov kapital u nekim budućim pregovorima unutar četvorke. može biti vezan za novu vladu ks, a može biti i za poziciju gradonačelnika. koliko vidim, već se kao kandidat sdpa za gradonačelnika najavljuje bogić bogicevic.
-
costacurta
#61818 Re: SDP
Razmišljanje jednog SDPovog načelnika:
Da barem reče zadnjih par godina, ali "prvih 20 godina"?!
samo je zaboravio sitan detalj, u tih 20 godina on je raspolagao sa budžetom od 1B KM. Sramota bi bilo da je nisu preporodili, mada u ovom slučaju riječ "preporoditi" ima relativno značenje.
prve dvije decenije 21. stoljeća moji saradnici i ja smo uspjeli preporoditi Tuzlu, govori Imamović.
Da barem reče zadnjih par godina, ali "prvih 20 godina"?!
- malakh
#61819 Re: SDP
i kazu postoji razlika izmedju sda i sdpa. da, ali u duzini vladanja.
inace zastupnik sdpa u federalnom prlamentu, mislim.Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić osuđen na četiri godine zatvora
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200929065
-
Patton44
#61820 Re: SDP
Naravno da postoji,vidi se po visini kazne. Ovaj SDP-ovac 4 god. a SDA-ovac 6mj.malakh wrote: ↑29/09/2020 18:10 i kazu postoji razlika izmedju sda i sdpa. da, ali u duzini vladanja.
inace zastupnik sdpa u federalnom prlamentu, mislim.Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić osuđen na četiri godine zatvora
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200929065
-
belfy
#61821 Re: SDP
ali gdje se tu vidi popustanje na lokalu? taj dio si preskocio...malakh wrote: ↑28/09/2020 22:12kakva lobotomijska misao? svi su poletili da pljuju sdp zbog jednog kandidata za načelnika i to u trnovu. sve ostalo je pripalo dini, osim centra i starog grada.
ja sam samo pretpostavio da je to sdpov kapital u nekim budućim pregovorima unutar četvorke. može biti vezan za novu vladu ks, a može biti i za poziciju gradonačelnika. koliko vidim, već se kao kandidat sdpa za gradonačelnika najavljuje bogić bogicevic.
- malakh
#61822 Re: SDP
@Patton44 pa možda se smanji i na 6 mjeseci. ovo je samo prvostepena presuda, svasta se može dogoditi u drugostepenoj, naravno, pod uslovima da uloži žalbu.
edit: begic je član predsjedništva sdpa. samo treba pratiti da li će podnijeti ostavku ili će ga nikšić sankcionirati.
@belfy dovoljna je činjenica da je jedini kandidat sdpa u trnovu.
edit: begic je član predsjedništva sdpa. samo treba pratiti da li će podnijeti ostavku ili će ga nikšić sankcionirati.
-
belfy
#61823 Re: SDP
pa, zapravo nije, nego je cinjenica da nigdje drugo ne bi mogli dobiti. jel tako?malakh wrote: ↑29/09/2020 20:58 @Patton44 pa možda se smanji i na 6 mjeseci. ovo je samo prvostepena presuda, svasta se može dogoditi u drugostepenoj, naravno, pod uslovima da uloži žalbu.
- malakh
#61824 Re: SDP
stvar trgovine. možda bi i mogli da su bili uporni, ali to je naravno faktura za sve buduće dogovore.belfy wrote: ↑29/09/2020 21:03pa, zapravo nije, nego je cinjenica da nigdje drugo ne bi mogli dobiti. jel tako?malakh wrote: ↑29/09/2020 20:58 @Patton44 pa možda se smanji i na 6 mjeseci. ovo je samo prvostepena presuda, svasta se može dogoditi u drugostepenoj, naravno, pod uslovima da uloži žalbu.
-
belfy
#61825 Re: SDP
pa, opet, zapravo nije. to je faktura za sve prosle... zato i rekoh prvi put da bulaznis, jer pricas kao da su se povukli sto je apsolutna idiotarija. ne samo da se nisu povukli (jer bi to znacilo da su krenuli sa necim), nego nisu ni pokusali. a znamo i zasto.malakh wrote: ↑29/09/2020 21:06stvar trgovine. možda bi i mogli da su bili uporni, ali to je naravno faktura za sve buduće dogovore.belfy wrote: ↑29/09/2020 21:03pa, zapravo nije, nego je cinjenica da nigdje drugo ne bi mogli dobiti. jel tako?malakh wrote: ↑29/09/2020 20:58 @Patton44 pa možda se smanji i na 6 mjeseci. ovo je samo prvostepena presuda, svasta se može dogoditi u drugostepenoj, naravno, pod uslovima da uloži žalbu.