Možete se vi ovdje kofrčit koliko hoćete, budućnnost putničkog prevoza su električna auta, za teretni nisam siguran moramo vidjeti hoćel se desiti neki novi momenat u tom segmentu.
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Veigar
#751 Re: Električna auta
-
4500
#752 Re: Električna auta
Iako pratim Teslu od samog pocetka, mislim da generalno ljudi previse uzimaju u obzir Teslu kada pricaju o eventualnoj kupovini el.auta, ili poređenjima.
kod nas je jos uvijek najbolja opcija el. Hyundai, neki europski auto, eventualno PHEV, ili Hibrid Toyota.
Tesla nam moze biti uvid gdje ce automobilska industrija ici, a tek par godina nakon sto se napravi Teslina fabrika u Berlinu, i dok se malo zasiti trziste europe, tek onda mozemo ocekivati da budu pristupacnije nama, i novi modeli a i polovni.
U BiH ljudi koji kupuju nova auta u narednim godinama do 2021+, vjerovatno ce jos samo jedno auto kupiti a da nije električno, vec slijedece auto vrlo vjerovatno ce biti elektricno, dok ljudi koji kupuju polovna auta oni ce vjerovatno promjeniti jos 2-3 auta prije nego kupe elektricno auto.
Bice tu jos jedan veliki otpor u vidu opadanja cijene nafte, tako da ce se obesmisliti prelazak na struju, ali to nije trajno,to ce samo u jednom trenutku usporiti prelazak na struju. Jer kad budes imao uticnice za punjenje na svakoj rasvjeti, na parkingu u garazama, tada ce gorivo biti bas zaostala tehnologija.
kod nas je jos uvijek najbolja opcija el. Hyundai, neki europski auto, eventualno PHEV, ili Hibrid Toyota.
Tesla nam moze biti uvid gdje ce automobilska industrija ici, a tek par godina nakon sto se napravi Teslina fabrika u Berlinu, i dok se malo zasiti trziste europe, tek onda mozemo ocekivati da budu pristupacnije nama, i novi modeli a i polovni.
U BiH ljudi koji kupuju nova auta u narednim godinama do 2021+, vjerovatno ce jos samo jedno auto kupiti a da nije električno, vec slijedece auto vrlo vjerovatno ce biti elektricno, dok ljudi koji kupuju polovna auta oni ce vjerovatno promjeniti jos 2-3 auta prije nego kupe elektricno auto.
Bice tu jos jedan veliki otpor u vidu opadanja cijene nafte, tako da ce se obesmisliti prelazak na struju, ali to nije trajno,to ce samo u jednom trenutku usporiti prelazak na struju. Jer kad budes imao uticnice za punjenje na svakoj rasvjeti, na parkingu u garazama, tada ce gorivo biti bas zaostala tehnologija.
-
Seawolf
#753 Re: Električna auta
15 kWh je energija koja je pohranjenja u 1,45 litara dizel goriva, ili u 1,6 litara benzina.basicm wrote: ↑28/09/2020 13:57Zasto bi joj trebalo? Mislim da joj je dovoljno impulsno upravljanje snagom motora. Ali nisam znalac
Ne znam da li me buni ili fascinira ovoliko mala potrosnja energije, pogotovo sto su tu i ostali potrosaci u autu. 15 kWh je ekvivalent koliko, 2,5-3 litra benzina? Ne znam efikasnost benzinskog motora.
Štos je u puno većem stepenu iskorištenja sistema auta sa baterijama i elektromotorima, nego u ukupnom stepenu iskorištenja auta sa dizel, ili benzinskim motorom i klasičnom mehaničkom transmisijom.
p.s: Šta ti znači "impulsno upravljanje snagom motora"?
-
4500
#754 Re: Električna auta
Tesla nema kvacilo ni mjenjac uopste.
1 brzina, koliko pritisnes pedalu gasa,tolliko energije prenosis na tockove.
Nema ni obrtaja tako da u svakom trenutku auto ide isto kao kad benzinac vrti na 4-5000 obrtaja, i više jer se ne gubi energija na raznim transmisijama, toploti i izduvnim gasovima. Tako da kad pritisnes papucicu gasa, auto ti da sve sto ima odmah i konstantno.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#755 Re: Električna auta
Bio sam blizu. Na testu im je trosila 20.9 kwh. Sto izadje oko 6.5 € na 100 km po cijenama struje u DE.direktor1 wrote: ↑28/09/2020 13:27https://www.adac.de/_ext/itr/tests/auto ... ge_AWD.pdf
E sada, koliko trosi slican auto sa 450 KS. Npr BMW M3?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#756 Re: Električna auta
vjerovatno se misli na PWM regulaciju, ne navlačite me da počnem o tomeSeawolf wrote: ↑28/09/2020 14:2115 kWh je energija koja je pohranjenja u 1,45 litara dizel goriva, ili u 1,6 litara benzina.basicm wrote: ↑28/09/2020 13:57Zasto bi joj trebalo? Mislim da joj je dovoljno impulsno upravljanje snagom motora. Ali nisam znalac
Ne znam da li me buni ili fascinira ovoliko mala potrosnja energije, pogotovo sto su tu i ostali potrosaci u autu. 15 kWh je ekvivalent koliko, 2,5-3 litra benzina? Ne znam efikasnost benzinskog motora.
Štos je u puno većem stepenu iskorištenja sistema auta sa baterijama i elektromotorima, nego u ukupnom stepenu iskorištenja auta sa dizel, ili benzinskim motorom i klasičnom mehaničkom transmisijom.
p.s: Šta ti znači "impulsno upravljanje snagom motora"?
-
Seawolf
#757 Re: Električna auta
Ovo što si ti opisao se u termodinamici naziva Perpetuum mobile druge vrste (i ne postoji).4500 wrote: ↑28/09/2020 14:24Tesla nema kvacilo ni mjenjac uopste.
Nema ni obrtaja tako da u svakom trenutku auto ide isto kao kad benzinac vrti na 4-5000 obrtaja, i više jer se ne gubi energija na raznim transmisijama, toploti i izduvnim gasovima. Tako da kad pritisnes papucicu gasa, auto ti da sve sto ima odmah i konstantno.
Dakle, ako je tako kako si ti napisao, u autu Tesla 3 ne postoji niti jedan hladnjak.
-
Seawolf
#758 Re: Električna auta
Pa je li imaju Tesla vozila PWM upravljanje radom elektromotora?
I ne mislim da ima na forumu neka bolja tema na kojoj bi se moglo o tome pisati, nego što je ova.
-
direktor1
#759 Re: Električna auta
a kolko košta to auto prilikom kupovinesime_cipol wrote: ↑28/09/2020 14:28Bio sam blizu. Na testu im je trosila 20.9 kwh. Sto izadje oko 6.5 € na 100 km po cijenama struje u DE.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#760 Re: Električna auta
Pa eto, daj nam cijene BMW M3 i Tesle 3 sa 450 KS.direktor1 wrote: ↑28/09/2020 14:36a kolko košta to auto prilikom kupovinesime_cipol wrote: ↑28/09/2020 14:28Bio sam blizu. Na testu im je trosila 20.9 kwh. Sto izadje oko 6.5 € na 100 km po cijenama struje u DE.
- basicm
#761 Re: Električna auta
@mk_ultra rece, PWM, ne znam ja sve termine iz rukava. Koliko znam svi koriste PWM u autima, ne znam sta bi mogli drugo.
Kao sto rekoh, zbog energetske iskoristivosti racunamo vecu potrosnju benzina, ali opet malo.
Kao sto rekoh, zbog energetske iskoristivosti racunamo vecu potrosnju benzina, ali opet malo.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#762 Re: Električna auta
Hyundai KONA ili nova Kia SOUL ,dobijes najvise za novac koji si ulozio. U to nema nikakve sumnje.4500 wrote: ↑28/09/2020 14:18 Iako pratim Teslu od samog pocetka, mislim da generalno ljudi previse uzimaju u obzir Teslu kada pricaju o eventualnoj kupovini el.auta, ili poređenjima.
Jeste da je KONA malo skucena nazad,ali kome ne treba vise,sve preporuke
-
4500
#763 Re: Električna auta
Seawolf wrote: ↑28/09/2020 14:31Ovo što si ti opisao se u termodinamici naziva Perpetuum mobile druge vrste (i ne postoji).4500 wrote: ↑28/09/2020 14:24Tesla nema kvacilo ni mjenjac uopste.
Dakle, ako je tako kako si ti napisao, u autu Tesla 3 ne postoji niti jedan hladnjak.
dobro pretjerao sam, u odnosu na SUS motor, gubitak energije je zanemariv.
Hladnjak sluzi da hladi baterije (i vozaca).
a samo sam htio docarati rad motora bez mjenjaca i obrtnog momenta,broja obrtaja...
nisam imao priliku voziti Teslu, vozio sam nekoliko ovih el.auta. na našim cestama Leaf, Zoe, eGolf
htio sam da docaram osjecaj da bez obzira sto je auto u mirovanju ti u svakom trenutku imas motor "spreman" kao kad recimo turbo-dizela drzis na 3.500 obrtaja sa turbinom upaljenom, a auto se ne cuje, tvoje je samo koliko ces pritisnuti gas.(vjerovatno cemo papucicu gasa morati preimenovati).
sto je kod prestizanja vrlo bitan sigurnosni aspekt.
cesto ljudi ne pripreme motor/obrtaje za prestizanje, kasno promjene brzinu ili kasno vide priloku za prestizanje i zafali im snage u kljucnim trenucima.
sa El.atomobilima to ne postoji. pritisnes gas i auto da sve sto može odmah.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#764 Re: Električna auta
pa jedna brzina dabome, 0-100kmh za 3 sec tj da ima 10 brzina polomilo bi sve vec prvi put bukvalno...4500 wrote: ↑28/09/2020 14:24Tesla nema kvacilo ni mjenjac uopste.
i naravno niti tekucina ima, niti beltova, sve pokrecu elektroni
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#765 Re: Električna auta
mora biti pwm, a prije pwm ide vektorsko upravljanje, ali čime upravljaju ne znam tačno, jer ima više metoda... trebala bi biti vektorska regulacija struje statora, sa permanentnim magnetima na rotoru (reluktantni SMPM motor)
mada imaju jedan dio na motoru kod modela3, koji oni kažu da je senzor brzine motora mada liči na sve ostalo nego na to, a ima smotuljak kao stator motora, što bi moglo da znači da ovo gore rade vektorskom regulacijom magnetnog polja što je isto moguće, mada je ovo prvo jednostavnije...
teško je ostati u koraku sa tim šta ko sad ugrađuje
prvo su radili asinhrone motore sa kontrolom i statora i rotora koliko se sjecam, pa onda na permanentne magnete
sve dalje ovisi o cijeni magneta, neko koristi ovo prvo, neko ovo drugo, pa onda ove tehnologije unutar mjenjača kod hibrida... opće ludilo
Last edited by mk ultra on 28/09/2020 15:22, edited 1 time in total.
-
4500
#766 Re: Električna auta
slazem se za Konu... ali stvari se brzo mjenjaju, mozda Skoda Eniaq bude bolja, a svi izlaze sa novim proizvodima.RagibUzoriti wrote: ↑28/09/2020 14:38Hyundai KONA ili nova Kia SOUL ,dobijes najvise za novac koji si ulozio. U to nema nikakve sumnje.4500 wrote: ↑28/09/2020 14:18 Iako pratim Teslu od samog pocetka, mislim da generalno ljudi previse uzimaju u obzir Teslu kada pricaju o eventualnoj kupovini el.auta, ili poređenjima.
Jeste da je KONA malo skucena nazad,ali kome ne treba vise,sve preporuke![]()
ja licno cekam malo bolje baterije, volim puno voziti u cugu, i malo mi je ovo sto sad nude.
samo je pitanje dana kada ce neko napraviti domet od 1000km(Tesla obecava 1600km za 3 godine), a da cijena ne bude veca nego trenutna auta.
taman za 5godina planiram mijenjati auto.
- madner
#767 Re: Električna auta
Ako politika nastavi da ih ovako forisira to je nazalost tacno. No ne jer je tehnoloski bolji proizvod.
- Veigar
#768 Re: Električna auta
E brate u svakom pogledu su električna vozila prešišala ove sa SUS motorima. Jedino u teretnom dijelu još uvijek nisu, tu primat drže klasični motori. Tako da tehnološki su standardna vozila prevaziđena, sad je samo pitanje pomoćne infrastrukture.madner wrote: ↑28/09/2020 15:48Ako politika nastavi da ih ovako forisira to je nazalost tacno. No ne jer je tehnoloski bolji proizvod.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#769 Re: Električna auta
apsolutno tocno
-
4500
#770 Re: Električna auta
Ako govorimo o potencijalu, itekako je tehnološki bolji prizvod.madner wrote: ↑28/09/2020 15:48Ako politika nastavi da ih ovako forisira to je nazalost tacno. No ne jer je tehnoloski bolji proizvod.
stavi Solarni panel preko krova, i mozes 70% potreba zadovoljiti. ostalih 30% imaju vjetro i hidrolektrane i solarne elektrane.
drugo je sto trenutno koristimo termoelektane.
pored ovoga, baterije ce biti reciklirane, a elektro-motor moze nekoliko miliona kilometara odvesti, tako da tehnološki je svjetlosnu godinu ispred nafte koja sama po sebi je otrov i ogranicena za razliku od el.energije. Ne postoje mjenjanje ulja, veliki servis, lamela...
Ovo govorim samo na osnovu tehnologije trenutne.A 2030.godine svi mozemo otprilike znati kakve cemo imati motore na benzin,i dizel ali el.motore i baterije nemamo pojma.
A napredak je tek poceo sada kada se veliki igraci ukljuce u igru.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#771 Re: Električna auta
Ko ce obezbjediti tu silnu struju??? Pored toliko potrošaća u kući, još auto natovari na punjac..... 
-
Seawolf
#772 Re: Električna auta
Našao sam odgovor na svoje pitanje.Seawolf wrote: ↑28/09/2020 13:12 Pitanje za znalce: Koliki je ukupan stepen iskorištenja automobila kao što je Tesla 3?
Odnosno, koliko se od tih potrošenih 15 kWh energije iz baterije pretvori u rad kretanja automobila na tom putu od 100 km?
Čini mi se da je taj stepen iskorištenja vrlo visok, jer za preći put od 100 km, nekom prosječnom brzinom od 60 km/h, treba energije u vrijednosti ne puno manjoj od tih 15 kWh.
Ukupan stepen iskorištenja pogonskog sistema automobila Tesla 3 je oko 93% i to kada ima pogon na sve točkove.
Dakle 93% od energije koja izađe iz baterija se potroši na savladavanje otpora koji nastaju pri vožnji.
Impresivan rezultat, u poređenju sa npr. pogonskim sistemom kod vozila sa dizel pogonom, kod koga ukupan stepen iskorištenja energije sadržane u gorivu, jedva da može dobaciti do 40%, a i to samo u slučaju da je jedna osovina pogonska. Kod vozila sa otto motorom je taj procenat iskorištenja još i manji.
-
Seawolf
#773 Re: Električna auta
Jesam li dobro skontao da je kod aktuelnih vozila Tesla model 3, primijenjena različita tehnologija AC motora na prednjoj i na stražnjoj osovini?mk ultra wrote: ↑28/09/2020 15:16mora biti pwm, a prije pwm ide vektorsko upravljanje, ali čime upravljaju ne znam tačno, jer ima više metoda... trebala bi biti vektorska regulacija struje statora, sa permanentnim magnetima na rotoru (reluktantni SMPM motor)
mada imaju jedan dio na motoru kod modela3, koji oni kažu da je senzor brzine motora mada liči na sve ostalo nego na to, a ima smotuljak kao stator motora, što bi moglo da znači da ovo gore rade vektorskom regulacijom magnetnog polja što je isto moguće, mada je ovo prvo jednostavnije...
teško je ostati u koraku sa tim šta ko sad ugrađuje
prvo su radili asinhrone motore sa kontrolom i statora i rotora koliko se sjecam, pa onda na permanentne magnete
sve dalje ovisi o cijeni magneta, neko koristi ovo prvo, neko ovo drugo, pa onda ove tehnologije unutar mjenjača kod hibrida... opće ludilo![]()
Da jednu osovinu pogoni asinhroni (indukcioni) motor, a da drugu osovinu pogoni sinhroni motor sa permanentnim magnetima.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#774 Re: Električna auta
Vanzemaljcikonektovan wrote: ↑28/09/2020 16:27 Ko ce obezbjediti tu silnu struju??? Pored toliko potrošaća u kući, još auto natovari na punjac.....![]()
- B6Redhell