TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vatrogasac

#15251 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vatrogasac »

Skont'o sam za memoriju. Očito da Android 9 uzima znatnije više memorije od Androida 8, a to ne pokazuje u iskorištenoj internoj memoriji slično mobitelu. Memorija se može proširiti USB stickom kada ga TV formatira, ali po običaju ne garantuju ispravan rad svih aplikacija koje se mogu prebaciti na stick.

Ono što me sada zeza je što želim da zadržim način slike Prilagođeno na fabričkim postavkama jer od svih modova naprijatnije je za moj ukus gledanje filmova na Kodiju kada pokrenem jaču rezoluciju. Isto se dešava i sa drugim modovima kao što je Film ili Fotografija. Namjestim i potvrdim, ali mi u jednakim intervalima od 5-6 minuta prebaci na Živopisno, a to izbija oči. Isključeni su Senzor ambijetalnog svjetla i Automatski način prikaza slike, ali i dalje sam prebacuje. Tu ne mogu koristiti mogućnost posebnih postavki za svaki HDMI ulaz.

Testirajući sam spojio HDR10 i Živopisno i dobio ambilight na svim zidovima. :mrgreen: Ta kombinacija možda može poslužiti za hipnozu i ništa drugo. :mrgreen:
Vanzemaljac Bronhi

#15252 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Vanzemaljac Bronhi »

još ako je sony smeće i njihov neprilagođeni android
MeanMachine

#15253 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MeanMachine »

vatrogasac wrote: 26/09/2020 13:31 Skont'o sam za memoriju. Očito da Android 9 uzima znatnije više memorije od Androida 8, a to ne pokazuje u iskorištenoj internoj memoriji slično mobitelu. Memorija se može proširiti USB stickom kada ga TV formatira, ali po običaju ne garantuju ispravan rad svih aplikacija koje se mogu prebaciti na stick.

Ono što me sada zeza je što želim da zadržim način slike Prilagođeno na fabričkim postavkama jer od svih modova naprijatnije je za moj ukus gledanje filmova na Kodiju kada pokrenem jaču rezoluciju. Isto se dešava i sa drugim modovima kao što je Film ili Fotografija. Namjestim i potvrdim, ali mi u jednakim intervalima od 5-6 minuta prebaci na Živopisno, a to izbija oči. Isključeni su Senzor ambijetalnog svjetla i Automatski način prikaza slike, ali i dalje sam prebacuje. Tu ne mogu koristiti mogućnost posebnih postavki za svaki HDMI ulaz.

Testirajući sam spojio HDR10 i Živopisno i dobio ambilight na svim zidovima. :mrgreen: Ta kombinacija možda može poslužiti za hipnozu i ništa drugo. :mrgreen:
Što kaže tek registrovani vanzemOljac bronhi očito si fulio što si uopšte kupio to smeće od Sony-ja, još 75" - katastrofa :lol:

Nego, probaj jednu od sljedećih stvari u postavkama da bi prestalo automatsko prebacivanje na Vivid Picture mode (možda pomogne):

1. Isključi "Auto Picture Mode" (Postavke - Picture & Display - Picture adjustments - Auto Picture Mode (OFF)
2.Isključi "Picture Reset Mode" (Postavke - System Preferences - Retail Mode Settings - Picture Reset Mode (OFF)
zippoo87

#15254 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

da priupitam ovdje,mozda se ko javi u poruku

imali neko od vas da prodaje svoj TV,dakle prva ruka ...pozeljno ove poznate marke a ne bjezim ni od slabije,po odgovoarajucoj cijeni
buzet oko 250 KM

naime,kontam uzeti neki polovan tv,velicine od 43-46 inca ...veci ne bih,jer mi stoji iznadglave i iznad racunara,pa nekada gledam utakmicu ili film sa stolice od racunara...udaljenost maximalno 1 metar
sada imam stari lg 32 inca ali on mi je svakako premal i kada gledam sa kreveta...sa nekih 3,5-4 metra

jos jedan razlog za zamjenu je i sto sam kupio ps4 i uskoro cu biti deloziran iz dnevne u drugu sobu...pa da mogu igrati kako treba a ne da se patim na 32 inca :D
mc-twin

#15255 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

Blago se pojedincima... :zid:
vatrogasac

#15256 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vatrogasac »

MeanMachine wrote: 26/09/2020 15:57
Što kaže tek registrovani vanzemOljac bronhi očito si fulio što si uopšte kupio to smeće od Sony-ja, još 75" - katastrofa :lol:

Nego, probaj jednu od sljedećih stvari u postavkama da bi prestalo automatsko prebacivanje na Vivid Picture mode (možda pomogne):

1. Isključi "Auto Picture Mode" (Postavke - Picture & Display - Picture adjustments - Auto Picture Mode (OFF)
2.Isključi "Picture Reset Mode" (Postavke - System Preferences - Retail Mode Settings - Picture Reset Mode (OFF)
E, hvala ti. Nije kod mene ovaj put do isključivanja, ali si mi dao ideju i čini mi se da je uspjelo jer nije evo duže vrijeme vraćalo. Uradio sam na ovaj način pa možda nekome bude od koristi.

https://www.sony-asia.com/electronics/s ... s/00173830

A ovi uskoci, ja to preskočim. Od ponude do savjeta. :mrgreen:
TwixFix

#15257 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

Android 11 on TVs: Here’s what to expect

https://www.androidauthority.com/androi ... t-1161178/
CooK

#15258 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Vanzemaljac Bronhi wrote: 26/09/2020 15:20 još ako je sony smeće i njihov neprilagođeni android
Bravo! Sony je poznat po tome sto je uvijek proizvodio smece. Philips je najbolji! Boze padobranca...
CooK

#15259 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zippoo87 wrote: 26/09/2020 16:08 da priupitam ovdje,mozda se ko javi u poruku

imali neko od vas da prodaje svoj TV,dakle prva ruka ...pozeljno ove poznate marke a ne bjezim ni od slabije,po odgovoarajucoj cijeni
buzet oko 250 KM

naime,kontam uzeti neki polovan tv,velicine od 43-46 inca ...veci ne bih,jer mi stoji iznadglave i iznad racunara,pa nekada gledam utakmicu ili film sa stolice od racunara...udaljenost maximalno 1 metar
sada imam stari lg 32 inca ali on mi je svakako premal i kada gledam sa kreveta...sa nekih 3,5-4 metra

jos jedan razlog za zamjenu je i sto sam kupio ps4 i uskoro cu biti deloziran iz dnevne u drugu sobu...pa da mogu igrati kako treba a ne da se patim na 32 inca :D
Tesko da ce ti iko dati potpuno ispravan 43-46" za 250KM. To mozda mozes naci na OLX-u ali i to sumnjam da ce biti 100% ispravan nego ce imati neku manu koja se vjerovatno ne vidi na prvu a kad ga doneses kuci i primjetis onda trpi.
Bolje povecaj budzet za 100-150KM pa uzmi polovan TV da valja nego da se zezas pa poluispravnim TV-om.
CooK

#15260 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

brazzo19 wrote: 26/09/2020 02:07 Eh taman da i ja uletim :D i meni treba tv za djeciju sobu ali sam ogranicen sa velicinom 32" moze stati tv na ovom zidu gdje sam vec pripremio kablove ulaze i sve ostalo, tv ce ici na zid znaci nema komode ni nista cak sam i nosac postavio ali maximum moze ici do 32" tv , u dnevnom imam 55" u spavacoj 43" sad mi treba nesto 32" da je android, gledao sam dosta modela i nekako mi se ovaj cini kao best buy da je 32" i da je android.

https://www.olx.ba/artikal/34846082/tcl ... garancija/

340KM cijena ok i ima 5 godina garancije ... sta mislite ?
U danasnje doba kod tih 32" televizora nema neke velike razlike u kvaliteti slike i panela i svi su uglavnom low end. Primarno ti treba biti da trazis 32" TV sa sto duzom garancijom a ostalo je manje bitno.
zippoo87

#15261 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

CooK wrote: 26/09/2020 19:51

buzet oko 250 KM

Tesko da ce ti iko dati potpuno ispravan 43-46" za 250KM. To mozda mozes naci na OLX-u ali i to sumnjam da ce biti 100% ispravan nego ce imati neku manu koja se vjerovatno ne vidi na prvu a kad ga doneses kuci i primjetis onda trpi.
Bolje povecaj budzet za 100-150KM pa uzmi polovan TV da valja nego da se zezas pa poluispravnim TV-om.
ima ih 42-43 inca puno po olxu...ima od svercera iz uvoza a ima i od kucnih korisnika
za vecu dijagonalu bi dao i malo vise...a ne zelim puno da ulazem a i ne treba mi prevelik,jer mi stoji iznad glave i vise ga tako gledam,dok sam na racunaru,nego iz kreveta...pa ako uzmem prevelik,onda ce mi slika biti katastrofa kada gledam iz blizine
ne treba mi nista posebno...samo da je FHD i ova velicina...necu da dajem vise za nesto sto necu koristiti...fakticki televizor koristim kao drugi monitor i spojen je sa kompom i onda tu pustam multimediju i gledam utakmice

znas li kakav je ovaj model @cook ?

https://www.olx.ba/artikal/38665796/lg-led-tv-42-inc/
ili ovaj
https://www.olx.ba/artikal/39177767/tv-jvc/
Nadzornik

#15262 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

Za te pare vise nego dobar ali daleko brate.
Bice skuplja pita neg tepsija.... :-D
CooK

#15263 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zippoo87 wrote: 26/09/2020 22:46
CooK wrote: 26/09/2020 19:51

buzet oko 250 KM

ima ih 42-43 inca puno po olxu...ima od svercera iz uvoza a ima i od kucnih korisnika
za vecu dijagonalu bi dao i malo vise...a ne zelim puno da ulazem a i ne treba mi prevelik,jer mi stoji iznad glave i vise ga tako gledam,dok sam na racunaru,nego iz kreveta...pa ako uzmem prevelik,onda ce mi slika biti katastrofa kada gledam iz blizine
ne treba mi nista posebno...samo da je FHD i ova velicina...necu da dajem vise za nesto sto necu koristiti...fakticki televizor koristim kao drugi monitor i spojen je sa kompom i onda tu pustam multimediju i gledam utakmice

znas li kakav je ovaj model @cook ?

https://www.olx.ba/artikal/38665796/lg-led-tv-42-inc/
ili ovaj
https://www.olx.ba/artikal/39177767/tv-jvc/
Znam da ima ali kao sto sam ti iznad napisao, za te pare ti niko normalan nece dati 100% ispravan 43-46" TV. Ili ce imati neku gresku/icu ili ce biti toliko star da svakog dana ili mjeseca mozes ocekivati neki problem sa njim.
Taj LG necu ni komentarisati s obzirom da je 7 godina star i ja ti takvo nesto ne smijem preporuciti jer s obzirom na njegovu starost nisam siguran koliko dugo ce jos raditi bez problema.
Za taj JVC ne pise nigdje broj modela pa da vidim kakav je a fotografisao ga je tako da sljaste prozori oko TV-a i nemoguce je vidjeti kakva mu je slika. Cak malo i sumnjam da ga je namjerno fotkao ovako bez zastora i to u pola dana da se ne vidi dobro slika na TV-u.
Postoji jedna stara narodna izreka koja kaze: "jeftino meso - corba za plot(smece)". Kazem ti opet, bolje dodaj jos cca 100KM pa uzmi kako treba polovan 43" TV nego da zbog 100KM posle par mjeseci fasujes i tih 250KM. Uglavnom, tvoj novac - tvoj izbor i radi sta hoces.
edd_77

#15264 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by edd_77 »

TwixFix

#15265 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

edd_77 wrote: 27/09/2020 13:56 šta kažete na SLED?

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200927034
kad standard bude tehnologija bez pozadinskog svjetla, onda možemo pisati o inovaciji!
CooK

#15266 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

edd_77 wrote: 27/09/2020 13:56 šta kažete na SLED?

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200927034
U teoriji izgleda fino ali u praksi ce se vjerovatno pokazati puno losije ili nekomercionalno za masovnu proizvodnju. To je moj zakljucak na osnovu mnogobrojnih pokusaja usavrsavanja LCD televizora koji se u praksi ili ne pokazu kao nesto posebno ili oni koji se pokazu budu nekomercijalni(preskupi za ono sto nude).
Do sada jedino dobro i isplativo poboljsanje LCD-a je ono gdje se dodaju kvantne cestice.
markmark

#15267 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by markmark »

SONY KD-85XH9096 LED TV

Kako gledam neke cijene u DE od 2599 EUR za ovaj tv pa mi svasta pada na pamet, 85" :-)

No, ako bi se preko ovoga gledalo, 3 metra udaljenost + recimo EON aplikacija i PS5, kako:
- bi izgledali SD kanali? Da li bi bolji izbor za isti model bio 75"? Isto pitanje i za HD?
- mogu li se ocekivati ikakva "trzanja/lagovi/nesto trece" prilikom gaminga s obzirom na velicinu ili velicina nema veze?
vojopd

#15268 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vojopd »

Ja sam sebi na 3-3.5 metra udaljenosti uzeo 55" (drugi model, ne taj), prvih 7 dana dok se nisam navikao mi je bilo preveliko. Nakon toga, mislim da bi 65" bilo taman. Kao sto svi kazu, bolje je uzeti veci TV, ako to budzet dozvoljava. A SD kanali izgledaju ocajno, iskreno. :lol:
CooK

#15269 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

markmark wrote: 28/09/2020 10:56 SONY KD-85XH9096 LED TV

Kako gledam neke cijene u DE od 2599 EUR za ovaj tv pa mi svasta pada na pamet, 85" :-)

No, ako bi se preko ovoga gledalo, 3 metra udaljenost + recimo EON aplikacija i PS5, kako:
- bi izgledali SD kanali? Da li bi bolji izbor za isti model bio 75"? Isto pitanje i za HD?
- mogu li se ocekivati ikakva "trzanja/lagovi/nesto trece" prilikom gaminga s obzirom na velicinu ili velicina nema veze?
- SD kanali ce izgledati lose ali kad bi svi uzimali televizore za SD kanale onda niko ne bi trebao kupiti televizor veci od 43" pa mislim da se ne bi trebao sa tim puno zamarati jer je SD kanala sve manje a u danasnje doba postoji puno izvora video sadrzaja sa vecom rezolucijom.
- HD kanali takodje nece izgledati najbolje na 85" TV-u sa 3 metra udaljenosti ali ce biti sasvim gledljivi.
- 4K ce izgledati odlicno.
- Za gaming neces imati nekih vecih problema zbog velicine TV-a ali ces imati manji PPI.
Kada se bira izmedju veceg i manjeg TV-a i ja sam za to da se uvijek ide na veci TV ako finansije to dopustaju ali i tu postoji granica kada je dobro uzeti ogroman TV u odnosu na udaljenost gledanja a kada je pametnije preci na projektor. Razlog je taj sto televizori rade na principu isijavanja pojedinacnih piksela pa kada gledas preveliki TV iz velike blizine onda mozes vidjeti pojedinacne piksele ili grupe piksela dok projektor radi na principu isijavanja svjetlosti na povrsinu koja se gleda i kada svjetlost dodje na tu povrsinu pojedinacni pikseli se "stapaju" na njoj i koliko god bio blizu neces primjetiti pojedinacne piksele ili grupe piksela.
Usput, malo pogledaj ovu tabelu:
Image
TwixFix

#15270 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

CooK wrote: 28/09/2020 17:06
- HD kanali takodje nece izgledati dobro na 85" TV-u sa 3 metra udaljenosti ali ce biti gledljivi.
HD kanali ovde ne izgledaju dobro ni na 65 inčnom tv još su gori na panelima od 70 i 75 (samsung ru 7172 imam pa znam) posebno ovo što nudi telemah i TTV

IPTV, NETFLIX, HBO GO druga priča, imam i Roku Premiere 4k Streaming TV Stick pa preko VPN gledam razne sadržaje HD se ne može poredit sa navedenim od telemah i slično.
CooK

#15271 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

TwixFix wrote: 28/09/2020 17:20
CooK wrote: 28/09/2020 17:06
- HD kanali takodje nece izgledati dobro na 85" TV-u sa 3 metra udaljenosti ali ce biti gledljivi.
HD kanali ovde ne izgledaju dobro ni na 65 inčnom tv još su gori na panelima od 70 i 75 (samsung ru 7172 imam pa znam) posebno ovo što nudi telemah i TTV

IPTV, NETFLIX, HBO GO druga priča, imam i Roku Premiere 4k Streaming TV Stick pa preko VPN gledam razne sadržaje HD se ne može poredit sa navedenim od telemah i slično.
Ma kablovski operateri toliko kompresuju video i smanje mu bitrate da se on moze samo zvati HD jer mu je ta rezolucija a kvaliteta videa nidje veze sa HD-om. To rade da bi mogli natrpati sto vise kanala.
Bez obzira na to, i kod servisa koji nude HD sadrzaj sa visokim bitrateom odnosno dobrom kvalitetom videa opet je 85" TV sa 3 metra udaljenosti pomalo overkill za HD ali je gledljivo.
TwixFix

#15272 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

Nigdje nisam primjetio da se HD sadržaj pretvori u kocke ko na SK kanalima na tv od 65-75 inča totalno negledljiv sadržaj, jučer me iznenadilo kada je bika tekma barselona na SK vidno poboljšan bitrate, ha je utakmica završila zakocka se sve ponovo :lol:
Aleksa83

#15273 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Aleksa83 »

CooK wrote: 21/09/2020 23:27
Aleksa83 wrote: 21/09/2020 23:00 Veceras je grmilo a tv mi bio ukljucen i nesto caknu i samo se ugasi sad nedaje nikakve znakove zivota sta mislite kakav kvar moze biti?
Nadaj se da je napajanje ili maticna ploca a moli Boga da nije panel. U principu nista se ne zna dok se ne otvori TV a kvar moze biti od prilicno jeftin ako je npr napajanje pa do toliko skup da ti se ne isplati popravljati ako je panel. Pravac servis i nadaj se najboljem.
Otisla maticna a tesko mogu nabaviti drugu tako da moram hitno sutra uzeti novi tv jer me djeca izludise :-) Uzimam na rate pa nemam ni mogucnost nekog velikog izbora pa ako moze preporuka sta da uzmem od ovih 6 ponudjenih modela?

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 0plc-9245/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 0pla-6799/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 2020-9226/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... txxh-8334/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... uxxh-8703/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... baep-5219/
CooK

#15274 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Aleksa83 wrote: 28/09/2020 17:50
CooK wrote: 21/09/2020 23:27
Aleksa83 wrote: 21/09/2020 23:00 Veceras je grmilo a tv mi bio ukljucen i nesto caknu i samo se ugasi sad nedaje nikakve znakove zivota sta mislite kakav kvar moze biti?
Nadaj se da je napajanje ili maticna ploca a moli Boga da nije panel. U principu nista se ne zna dok se ne otvori TV a kvar moze biti od prilicno jeftin ako je npr napajanje pa do toliko skup da ti se ne isplati popravljati ako je panel. Pravac servis i nadaj se najboljem.
Otisla maticna a tesko mogu nabaviti drugu tako da moram hitno sutra uzeti novi tv jer me djeca izludise :-) Uzimam na rate pa nemam ni mogucnost nekog velikog izbora pa ako moze preporuka sta da uzmem od ovih 6 ponudjenih modela?

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 0plc-9245/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 0pla-6799/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 2020-9226/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... txxh-8334/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... uxxh-8703/

https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... baep-5219/
55Q60R za 1380KM je definitivno najbolji izbor. To ti je skoro isti TV kao ovogodisnji 55Q70T koji trenutno kosta oko 1950KM.
TwixFix

#15275 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by TwixFix »

Nevjerovatno je kako je ova LG nanocell serija riknula sa cijenama prije godinu i manje nisi mogao naći 50 inča ispod 2000 maraka
Post Reply