Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...
-
Nikola Testa
#2626 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Angažman Republike Hrvatske uzrokovan je time da je Covic izgubio sve diplomatske pozicije pa on sam ne može nikome direktno da se obrati. Ovim je pokazano da Covic brani interese Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a prije izbacivanja iz predsjedništva to bi bilo predstavljeno samo kao unutrašnji politički problem u kojem eto zli Bošnjaci ne dozvoljavaju da naša demokratski uređena država prodise. Zašto se Vucic direktnije ne angažuje, nema potrebe jer Dodik ima milion mogućnosti da to uradi sam. Komsic je natjerao Hrvatsku politiku da nastupi otvoreno bez rukavica. Onaj Milanovićem intervju je puno rekao.
-
Nikola Testa
#2627 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Bosanska strana će zasluzit poštovanje ako posalju HDZ u nezasluženu penziju, ako pristanu na ultimatume HDZ biće samo nebitno smetalo za narednih 50 godina ako uopšte opstane ovaj frankestajn od države. Mi imamo jedan fenomen, HDZ politički nikad nije bio bliže da postane marginalna igrač, i u takvoj situaciji traže više nego što trenutno imaju. Cilj je natjerat ih da pregovaraju, ako ne budu htjeli moraće povlačiti puno radikalnije poteze. Bošnjacka strana nema sta izgubit, jer ovo što sad ima je zapravo put u siguran politički poraz kroz par decenija.
- spreca
#2628 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Nikola Testa wrote: ↑26/09/2020 10:20 Angažman Republike Hrvatske uzrokovan je time da je Covic izgubio sve diplomatske pozicije pa on sam ne može nikome direktno da se obrati. Ovim je pokazano da Covic brani interese Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a prije izbacivanja iz predsjedništva to bi bilo predstavljeno samo kao unutrašnji politički problem u kojem eto zli Bošnjaci ne dozvoljavaju da naša demokratski uređena država prodise. Zašto se Vucic direktnije ne angažuje, nema potrebe jer Dodik ima milion mogućnosti da to uradi sam. Komsic je natjerao Hrvatsku politiku da nastupi otvoreno bez rukavica. Onaj Milanovićem intervju je puno rekao.
Za srpsku politiku je sve jasno,Dodik vise provodi vremena u BG nego u Predsjednistvu BiH ,samo izgleda da se Vucic ne trudi oko uticaja u BiH,Vucic je najveci i podmukli lazov kakvog odavno nije bilo na Balkanu
- nosara
#2629 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Onima koji su na pozicijama bit ce objasnjeno koliko je vazan kompromis i postovanje dogovorenog. Kao i kod Malog Sengena. Neki marginalci ce otpasti, neki propasti. Sve u cilju napretka domovine. Dogovor kucu gradi.

-
Nikola Testa
#2630 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
https://kamenjar.com/hebrang-dodikova-p ... ima-u-bih/HDZ-ova politička veterana prof. dr. Andriju Hebranga portal Direktno.hr upitao je je li primjereno da najviši državni vrh prima tako kontroverznog političara koji ne skriva svoje krajnje ambicije o otcjepljenju Republike Srpske, a koji je na crnoj listi američke administracije.
“U njemu, iako postoje tri konstitutivna naroda, samo je jedan dobio svoju teritorijalnu autonomiju, a to je, kako znamo, Republika Srpska. Dok su Hrvati ‘prilijepljeni’ puno brojnijim Bošnjacima i zajedno čine Federaciju BiH. I u početku je bilo jasno da je to za Hrvate loša situacija. Nadalje, Bošnjaci su iskoristili svoju prevagu i doveli do toga da Hrvati nemaju svoga izabranog predstavnika u središnjem državnom tijelu, zbog čega su izgubili bilo kakav utjecaj na svoju sudbinu.
Naime, uvjeren je da su svi svjesni da Dodik sigurno nije prijatelj Hrvata u BiH, ali štiteći interese svoje Republike Srpske, on definitivno želi pomoći i Hrvatima da bi oslabio bošnjačku komponentu.
Sve to zajedno je dovelo u pitanje ulogu Republike Hrvatske koja po svom Ustavu, ali i Daytonskom sporazumu ima dužnost i obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Do sada su se iz Hrvatske uistinu trudili i pokušavali dokazati na taj problem ističući prava Hrvata u BiH, tražeći i na međunarodnom planu diplomatsku podršku, ali rezultati su minimalni”, ističe Hebrang.
“Ako Hrvati ne dobiju podršku od Dodika, onda oni više u tijelima BiH nemaju što tražiti. Mislim da je to zadnja slamka spasa i da ona mora rezultirati zajedničkim zahtjevom i hrvatskog i srpskog dijela u BiH prema SAD-u, koji je mentor Daytonskog sporazuma za njegovom revizijom kako bi Hrvati mogli ostvariti prava iz svoje konstitutivnosti”, ističe Hebrang, koji stoga opravdava Dodikov posjet jer “Hrvati bez suradnje s Dodikom imaju puno manje šanse”.
- 512MB
#2631 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
I šta bi ti, zabranio ljudima da se u skladu sa zakonom kandidiraju? Kad ne bude Komšića biće Prlićke, kad ne bude nje biće neko treći.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 09:17Čović perfidno igra na kartu Komšića cijelo vrijeme i on mu je jedan od aduta.Point. wrote: ↑26/09/2020 09:07
Ako nije toliko bitno zasto ovolika doza kmecanja od strane Covica jos od dana objavljivanja izbornih rezultata? Cudno da ulaze u saveznistvo sa dokazanim neprijateljima hrvatskog naroda, sto u Hrvatskoj sto u BiH, te blokiraju sve sto mogu, zbog nebitne funkcije. Meni tu nesto tukne.
Mi smo zbog Komšića ušli u ozbiljan "tihi" sukob sa Hrvatskom, odnosni cjelokupnom njenom političkom scenom od već dobro poznatih političkih neprijatelja iz devedesetih pa sve do tradicionalno naklonjene ljevice.
Možda ti to ne pamtiš, ali ja dobro pamtim kada je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, tada je Plenković bio prvi partner Lagumdžiji.
Danas je Plenković na posve suprotnim stranama od onoga što predstavlja i Komšić, i Lagumdžija.
U tom kontekstu se valja zapitati šta to ne valja sa ove strane? I ne pita se samo Plenković po tom pitanju, već i strani faktor koji je svijestan da je Komšić politički fail, te da ne prinosi nikakvoj relaksaciji međuetničkih odnosa, već eskalaciji.
Komšić je eksperiment međunarodne zajednice i on je kao takav propao. To što bošnjački demagozi, koji u liku Alije i Bakira vide smisao svog života, nikako ne kontaju - nije neko iznenađenje.
- spreca
#2632 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Komsicu je dosta a mozda i sam vise ne htjedne,Ali Prlicka zasluzuje ,prva zena u predsjednistvu i neko ko je stvarno mladji,dosta vise i ovih starih prdonja512MB wrote: ↑26/09/2020 11:21I šta bi ti, zabranio ljudima da se u skladu sa zakonom kandidiraju? Kad ne bude Komšića biće Prlićke, kad ne bude nje biće neko treći.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 09:17Čović perfidno igra na kartu Komšića cijelo vrijeme i on mu je jedan od aduta.Point. wrote: ↑26/09/2020 09:07
Ako nije toliko bitno zasto ovolika doza kmecanja od strane Covica jos od dana objavljivanja izbornih rezultata? Cudno da ulaze u saveznistvo sa dokazanim neprijateljima hrvatskog naroda, sto u Hrvatskoj sto u BiH, te blokiraju sve sto mogu, zbog nebitne funkcije. Meni tu nesto tukne.
Mi smo zbog Komšića ušli u ozbiljan "tihi" sukob sa Hrvatskom, odnosni cjelokupnom njenom političkom scenom od već dobro poznatih političkih neprijatelja iz devedesetih pa sve do tradicionalno naklonjene ljevice.
Možda ti to ne pamtiš, ali ja dobro pamtim kada je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, tada je Plenković bio prvi partner Lagumdžiji.
Danas je Plenković na posve suprotnim stranama od onoga što predstavlja i Komšić, i Lagumdžija.
U tom kontekstu se valja zapitati šta to ne valja sa ove strane? I ne pita se samo Plenković po tom pitanju, već i strani faktor koji je svijestan da je Komšić politički fail, te da ne prinosi nikakvoj relaksaciji međuetničkih odnosa, već eskalaciji.
Komšić je eksperiment međunarodne zajednice i on je kao takav propao. To što bošnjački demagozi, koji u liku Alije i Bakira vide smisao svog života, nikako ne kontaju - nije neko iznenađenje.
- 512MB
#2633 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Najbolje da prije izbora pitamo Srbiju i Hrvatsku koji kandidat njima paše, pa onda svim drugima zabranimo da se kandiduju. Zbog mira u regionu.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 10:02Nikada Čović, niti jedan HDZ-ovac prije njega, nije imao naklonost ljevice u Hrvatskoj.Point. wrote: ↑26/09/2020 09:40
Nismo mi zbog Komsica usli u tihi rat sa Hrvatskom nego zbog Covica i njegove ucjenjivacke politike. Kakav je to partner sa druge strane koji vodi politiku "meni ne pasu izborni rezultati, kocim sve" i "bit ce kako ja kazem". Komsic nije uzrok toj politici, nego rezultat te politike.
Ti sad bukvalno imas situaciju gdje HDZ trazi trecu izbornu jedinicu, sto u principu znaci crtanje i stvaranje granica treceg entiteta, i daljno dijeljenje BiH po svim osnovama. To bi vec bio propali eksperiment.
Činjenica je da je Milanović prvi podržao Komšićevu kandidaturu i bio uz Lagumdžijin SDP. Danas imamo totalno obrnutu situaciju.
Ja i dalje mislim da mi prisustvom Komšića, više od jednog mandata, nismo ništa dobili.
Komšić i njegova piljarska stranka su obični vazali SDA, o partnerstvu se tu ne može ni pričati. To su politički subjekti koji su vezani pupčanom vrpcom.
Gdje se to Komšić nametnuo kao "korektiv vlasti" u kojoj učestvuju? Gdje je to javno osudio kriminal SDA? Šta je uopšte uradio za građane da bi im bilo bolje sve ove godine? Tog čovjeka na političkoj sceni samo još Bakir hvali...
-
Nikola Testa
#2634 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Večernji list: Znate da na to u Sarajevu odmah komentiraju da – nema raspada zemlje bez rata!
Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovdje biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance. Evo, postavljam pitanje: što bi Sarajevo učinilo da mi to napravimo?
Večernji list: Pa, vi to recite.
Ja bih to učinio još večeras, što se njih tiče. No, nisu oni problem, nego realni međunarodni odnosi. A zanima me i što bi učinilo Sarajevo. Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Daytona te povlačimo potez o izlasku iz BiH. Izetbegović ode u Predsjedništvo, tamo nema mene i ne može angažirati vojsku ni protiv Banjaluke ili Mostara. Ako bi se vojska uporabila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banjaluku. Federalna policija ne može prijeći entitetsku granicu, niti iz jedne županije u drugu
Večernji list: Podsjeća li vas BiH na Jugoslaviju, uz ponavljanje istih pogrešaka većinskog naroda?
Naravno. Odnos unutarnjih snaga gotovo je identičan. Glavni narodi bivše Jugoslavije bili su Srbi, Hrvati i Muslimani, kasnije Bošnjaci. Da su Hrvati i Srbi postigli dogovor u bivšoj Jugoslaviji, ona se ne bi raspala. Hrvati sada imaju svoju državu, Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. To su realnosti. Sada uspoređujući to stanje, vidimo aroganciju većinskog naroda. U nekim dijelovima Srbi su se toliko arogantno ponašali u godinama raspada Jugoslavije da su dali pravo drugima da pronađu razloge za izlazak iz Jugoslavije. Bošnjaci su još gori. Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao.![]()
https://www.vecernji.ba/vijesti/intervj ... ji-1434013
- Maraschino
#2635 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Dva na jedan, vec naviknuta igra.Nikola Testa wrote: ↑26/09/2020 11:15https://kamenjar.com/hebrang-dodikova-p ... ima-u-bih/HDZ-ova politička veterana prof. dr. Andriju Hebranga portal Direktno.hr upitao je je li primjereno da najviši državni vrh prima tako kontroverznog političara koji ne skriva svoje krajnje ambicije o otcjepljenju Republike Srpske, a koji je na crnoj listi američke administracije.
“U njemu, iako postoje tri konstitutivna naroda, samo je jedan dobio svoju teritorijalnu autonomiju, a to je, kako znamo, Republika Srpska. Dok su Hrvati ‘prilijepljeni’ puno brojnijim Bošnjacima i zajedno čine Federaciju BiH. I u početku je bilo jasno da je to za Hrvate loša situacija. Nadalje, Bošnjaci su iskoristili svoju prevagu i doveli do toga da Hrvati nemaju svoga izabranog predstavnika u središnjem državnom tijelu, zbog čega su izgubili bilo kakav utjecaj na svoju sudbinu.
Naime, uvjeren je da su svi svjesni da Dodik sigurno nije prijatelj Hrvata u BiH, ali štiteći interese svoje Republike Srpske, on definitivno želi pomoći i Hrvatima da bi oslabio bošnjačku komponentu.
Sve to zajedno je dovelo u pitanje ulogu Republike Hrvatske koja po svom Ustavu, ali i Daytonskom sporazumu ima dužnost i obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Do sada su se iz Hrvatske uistinu trudili i pokušavali dokazati na taj problem ističući prava Hrvata u BiH, tražeći i na međunarodnom planu diplomatsku podršku, ali rezultati su minimalni”, ističe Hebrang.
“Ako Hrvati ne dobiju podršku od Dodika, onda oni više u tijelima BiH nemaju što tražiti. Mislim da je to zadnja slamka spasa i da ona mora rezultirati zajedničkim zahtjevom i hrvatskog i srpskog dijela u BiH prema SAD-u, koji je mentor Daytonskog sporazuma za njegovom revizijom kako bi Hrvati mogli ostvariti prava iz svoje konstitutivnosti”, ističe Hebrang, koji stoga opravdava Dodikov posjet jer “Hrvati bez suradnje s Dodikom imaju puno manje šanse”.
Bosnjaci saburaju ovi se tope.
- 512MB
#2636 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Jednostavno ne postoji "hrvatsko pitanje" u BiH, niri "srpsko", ako išta onda postoji pitanje Bošnjačkog naroda koji je pretrpio genocid i koji još uvjek trpi razne uvrede i diplomatski pritisak susjednih država koje su optužene za UZP i indirektno podržavanje genocida.
Vrijeme je da se probosanske snage trgnu iz zimskog sna i počnu sa aktivnom politikom, a ne samo da kao papagaji odgovaraju na raznorazne napade.
Vrijeme je da se probosanske snage trgnu iz zimskog sna i počnu sa aktivnom politikom, a ne samo da kao papagaji odgovaraju na raznorazne napade.
-
Škobo Habu
#2637 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ko pričao uopšte o kandidaturama?
Druga stvar, nije problem u meni u već u mentalnom sklopu kojem Komšić služi kao paravan da dodatno rastače unutrašnje tkivo ove države.
Ti nikako da skontaš da je hrvatski narod konstanta po pitanju unutrašnjeg uređenja, a ne Komšić. Komšić je svoje odradio.
-
Škobo Habu
#2638 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
A Komšić sebe nije otkrio kao politički projekat iza kojeg stoji SDA?Nikola Testa wrote: ↑26/09/2020 10:20 Komsic je natjerao Hrvatsku politiku da nastupi otvoreno bez rukavica. Onaj Milanovićem intervju je puno rekao.
-
Miloduh
-
cimara
#2640 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ako je HDZ i narod koji glasa za njih ta konstanta onda tu konstantnu treba politički eliminisati za sva vremena.Nije normalno živiti u BiH,rasturati je i raditi za interese druge države pa onda bezrazložno cviliti da si ugrožen.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 11:45Ko pričao uopšte o kandidaturama?
Druga stvar, nije problem u meni u već u mentalnom sklopu kojem Komšić služi kao paravan da dodatno rastače unutrašnje tkivo ove države.
Ti nikako da skontaš da je hrvatski narod konstanta po pitanju unutrašnjeg uređenja, a ne Komšić. Komšić je svoje odradio.
-
Škobo Habu
#2641 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Upravo si dao definiciju bošnjačkog šovinizma.
- 512MB
#2642 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Hrvatski narod nije nikakva konstanta u BiH, konstanta su stranke koje čine vlast.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 11:45Ko pričao uopšte o kandidaturama?
Evropski sud za ljudska prava je se službeno očitovao po pitanju diskriminacije ostalih etničkih skupina.
-
Miloduh
#2643 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Komšić: "Bakire bolan šuti, sjedio si kod oca u kabinetu."Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 11:46A Komšić sebe nije otkrio kao politički projekat iza kojeg stoji SDA?
-
Škobo Habu
#2644 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
To su oni koji ruše vlast na kantonalnom nivou da bi spasili Državu?
I onda pozivaju sve pro-bosanske snage pod jedan politički kišobran. Smiješno.
-
Škobo Habu
#2645 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Šta ovim dokazuješ?Miloduh wrote: ↑26/09/2020 12:00Komšić: "Bakire bolan šuti, sjedio si kod oca u kabinetu."Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 11:46A Komšić sebe nije otkrio kao politički projekat iza kojeg stoji SDA?
![]()
Ideološku evoluciju Komšića od Lagumdžijinog do Izetbegovićevog junoše?
- 512MB
#2646 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Mislim na one stranke koje su na vlasti.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 12:01![]()
![]()
To su oni koji ruše vlast na kantonalnom nivou da bi spasili Državu?
I onda pozivaju sve pro-bosanske snage pod jedan politički kišobran. Smiješno.
-
cimara
#2647 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Ja samo veoma dobro znam tko je neprijatelj ove zemlje i da bi sve što su radili 90-ih ponovili i danas.Čuj šovinizam nazivati stvari svojim imenom
-
Miloduh
#2648 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Izetbegovic je postao Komsicev junosa.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 12:03Šta ovim dokazuješ? Ideološku evoluciju Komšića od Lagumdžijinog do Izetbegovićevog junoše?
Zlatni ljiljan je najvece odlikovanje, koje je dobio Zeljko Komsic. Lupetas kao maksim po diviziji.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 07:01Mnogima, daleko hrabrijim od Komšića, pogaženo je dostojanstvo na najgori mogući način, a nisu, poput njega, uspjeli kapitalizirati svoj ratni put.
Last edited by Miloduh on 26/09/2020 12:06, edited 1 time in total.
- Point.
#2649 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Milovanović sada, kada po Evropi pušu malo više desni vjetrovi, pokazuje svoje pravo lice. Kada Mesić, Kosor pa i Josipović promijene mišljenje onda se može pričati o tome da je Hrvatska okrenula skroz ploču.Škobo Habu wrote: ↑26/09/2020 10:02Nikada Čović, niti jedan HDZ-ovac prije njega, nije imao naklonost ljevice u Hrvatskoj.Point. wrote: ↑26/09/2020 09:40
Nismo mi zbog Komsica usli u tihi rat sa Hrvatskom nego zbog Covica i njegove ucjenjivacke politike. Kakav je to partner sa druge strane koji vodi politiku "meni ne pasu izborni rezultati, kocim sve" i "bit ce kako ja kazem". Komsic nije uzrok toj politici, nego rezultat te politike.
Ti sad bukvalno imas situaciju gdje HDZ trazi trecu izbornu jedinicu, sto u principu znaci crtanje i stvaranje granica treceg entiteta, i daljno dijeljenje BiH po svim osnovama. To bi vec bio propali eksperiment.
Činjenica je da je Milanović prvi podržao Komšićevu kandidaturu i bio uz Lagumdžijin SDP. Danas imamo totalno obrnutu situaciju.
Ja i dalje mislim da mi prisustvom Komšića, više od jednog mandata, nismo ništa dobili.
Komšić i njegova piljarska stranka su obični vazali SDA, o partnerstvu se tu ne može ni pričati. To su politički subjekti koji su vezani pupčanom vrpcom.
Gdje se to Komšić nametnuo kao "korektiv vlasti" u kojoj učestvuju? Gdje je to javno osudio kriminal SDA? Šta je uopšte uradio za građane da bi im bilo bolje sve ove godine? Tog čovjeka na političkoj sceni samo još Bakir hvali...
- 512MB
#2650 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...
Dakle šovinizam je u skladu sa zakonom i ustavom izbaciti HDZ iz vlasti?