sandzokan wrote: ↑25/09/2020 21:54
Kao što vidiš iz dokumenta iznad ta država je prepoznala tradicionalnu islamsku vjersku zajednicu ali je i pored toga riješila da formira ili dopusti formiranje, svejedno, još jedne.
Nisi u pravu. Sad si me natero da malo proučim tu materiju.
U stvari, prvo je registrovana upravo ta IZ Srbije, sa sedištem u Beogradu.
Ona na teritoriji cele Srbije i deluje znatno od duže od ove druge, koja je od svog osnivanje 1993 pa do 2007 godine, delovala samo na prostoru Sandžaka.
Znači, ne može se reći da ovi iz Beograda koriste Bajrakli džamiju nezakonito, kad na toj teritoriji nijedna druga IZ nije ni postojala.
2009 godine formirana je radna grupa u okviru Ministartsva vera R.Srbije, čiji je zadatak bio da utvrdi činjenice o istorijskom kontinuitetu kontinuitetu i pravnom legitimitetu Islamske zajednice u Srbiji.
Ovde se mogu pročitati zaključci te radne grupe:
https://insajder.net/attachment/73/sken ... download=1
Podjela je produkt politike, podjela nije nastala ni zbog jednog jedinog vjerskog pitanja.
Tačno. Ali ne toliko zbog politike države Srbije, već zbog politike nekadašnjeg muftije, a sad političara Muamera Zukorlića i drugih bošnjačkih političara iz Sandžaka.
Na priznavanje i njegove Islamske zajednice kao tradicionalne u Srbiji, ja gledam kroz 20-godišnji uticaj bošnjačkih političara iz Sandžaka u Vladi Srbije. Mislim da su to izgurali Rasim Ljajić, Suljo Ugljanin i Muarem Zukorlić.
Pogotovo od kada je i Zukorlić ušao u politiku i približio se Vučiću. Tako gledam i na taj dokument koji je potpisao Nikola Selaković.
Interesantno da u znatno manjoj Crnoj Gori, tamošnja IZ nije deo rijaseta u BiH, već imaju svog reisa u Podgorici. Zukorlić tamo nije baš prihvaćen, ali sad se preko URA ubacuje i u tamošnju politiku.
Ja ne bih ulazio u problematiku organizacije Islamske zajednice. Što se mene tiče, nemam ništa protiv da rijaset u Sarajevu poklopi sve muslimane u regiji.
Samo što bi oko toga trebalo da se dogovore muslimani, a ne da za svoje podele i sukobe krive državu i traže u njoj medijatora.