Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
Capljina74

#10276 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Novi_Nick wrote: 25/09/2020 16:20
Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 16:09
Novi_Nick wrote: 25/09/2020 15:49

Inace ja sam rodjeni sarajlija Bosanac i Hercegovac bosnjackog porjekla, pricam bosanskim jezikom i Islamske sam vjeroispovjesti!
Jesi li se stvarno tako izjasnio na poslednjem popisu?
Bosanac i Hercegovac?
Izjasnio sam se samo kao pripadnik Bosnjackog naroda, jer nije bila rubrika za nacionalnost pa da je upisem. Medjutim nacionalnost/drzavnost Bosnjaka kao naroda se podrazumjeva sama po sebi, jer im se maticna drzava i drzava porjekla zove drzava Bosna i Hercegovina, internacionalno priznata kao nezavisna i samostalna drzava svijeta, clanica UN-a a uskoro i clanica NATO pakta i EU.
Šta lupaš?

A meni kao Srbinu Hercegovcu nije matična, je li?

Koju ublehu prosipaš?

Šta piše u Ustavu koji su narodi konstitutivni?

Imaš li predstavu šta znači konstitutivan?

Idi, bolan, u školu, gledaj crtane prije dnevnika, jedi pure... pa se divimo za koju godinu...
Last edited by Capljina74 on 25/09/2020 17:27, edited 2 times in total.
Capljina74

#10277 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

U vezii te tvoje opsjednutosti političkom korektnošću...

Nick Cave:
“Political correctness has grown to become the unhappiest religion in the world”.
“Its once honourable attempt to reimagine our society in a more equitable way now embodies all the worst aspects that religion has to offer (and none of the beauty) – moral certainty and self-righteousness shorn even of the capacity for redemption.”

Poslušaj Pećinka, pametniji je od svake te tvoje internacionalne knjige.

Reci nekoj drugarici da je super treba, vjeruj više će joj biti godra nego da joj tri sata sereš o pravima žena.

A možda i uradiš nešto.

Pusti forum nama matorim prdonjama!
Last edited by Capljina74 on 25/09/2020 17:32, edited 5 times in total.
p206

#10278 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by p206 »

dragan53

#10279 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dragan53 »

Na kraju se suština pokaže kroz ovo...Nakon što je DF preuzeo vlast sveštenici SPC osveštali su opštinu Budva... Ovegrađanske opsicje koje sa njima prave vlast se zgražavaju ... :lol: :lol: :lol:

https://www.avaz.com/df-preuzeo-vla ... bi-uradio/
Duka Dizel II

#10280 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dragan53 wrote: 25/09/2020 18:21 Na kraju se suština pokaže kroz ovo...Nakon što je DF preuzeo vlast sveštenici SPC osveštali su opštinu Budva... Ovegrađanske opsicje koje sa njima prave vlast se zgražavaju ... :lol: :lol: :lol:

https://www.avaz.com/df-preuzeo-vla ... bi-uradio/
A nek prave vlast onda s ovima što su ih pendrečili letos u Budvi.

Mada, Bato Carević je tamo osvojio tako komotnu vlast, da je kao pravi gospodin ostao suzdržan kad se glasalo za njegov izbor za predsednika opštine :lol:
Capljina74

#10281 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Кривокапић: Политичка судбина Ђукановића и Марковића биће онаква какву заслужују
Hapsi ga, Dritane!
Nekako s proljeća

#10282 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Nekako s proljeća »

Image
Image
Capljina74

#10283 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Ekipa u čaršiji.

Odgledao poslijednjeg Johnny Rembo, nisam ni znao da postoji.

Postao uncle John iz 2019.!
sandzokan

#10284 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 09:48

Ova druga IZ je kažu naslednik one iz vremena Kneževine Srbije.
Pa kako može biti nasljednik one iz Kneževine kada je ta iz Kneževine prvo transformisana u muftijstvo za Srbiju i CG (SHS) a onda je 1930. pridodata Rijasetu u Sarajevu i tako je formirana IZ Kraljevine Jugoslavije.

A onda država Srbija priznaje da je IZuS pravni nasljednik te IZ Kraljevine Jugoslavije formirane 1930 (slika ispod).

Image
Ne može država posve da ostane izvan toga, jer donosi zakon kojim treba prepoznati tradicionalne verske zajednice.
Kao što vidiš iz dokumenta iznad ta država je prepoznala tradicionalnu islamsku vjersku zajednicu ali je i pored toga riješila da formira ili dopusti formiranje, svejedno, još jedne.
To što su muslimani u Srbiji podeljeni i imaju dve IZ, je isključivo njihov problem.
Podjela je produkt politike, podjela nije nastala ni zbog jednog jedinog vjerskog pitanja.
To veze nema sa onim što se dešava u CG, niti postoji analogija.

Analogija bi postojala da država Srbija, odluči zakonom nacionalizovati sve džamije i imovinu islamskih zajednica. I recimo da metom proglasi ovu čiji je centar u Sarajevu.
Srbija nije nacionalizovala imovinu IZuS, istina. Ali je dozvolila da novokomponovana IZ zaposjedne imovinu IZuS koju je i sama država priznala i prepoznala kao tradicionalnu vjersku zajednicu sa kontinuitetom od IZ Kraljevine.
Nadzornik

#10285 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Nadzornik »

Capljina74 wrote: 25/09/2020 16:46

Boga mi i meni je kao Austrijancu maticna ali imam i dvije rezervne... :D
Capljina74

#10286 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Nadzornik wrote: 25/09/2020 23:33
Capljina74 wrote: 25/09/2020 16:46

Boga mi i meni je kao Austrijancu maticna ali imam i dvije rezervne... :D
To kad krene u Evropi, ti motaj kablove, gasi mješalicu i pravac doma...
Nadzornik

#10287 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Nadzornik »

Capljina74 wrote: 25/09/2020 23:40

To kad krene u Evropi, ti motaj kablove, gasi mješalicu i pravac doma...
Ti si meni za brigu,sta ces bolan u Capljini pored onakve Budve ili recimo krajiske ljepotice Banja Luke... :-?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#10288 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

Nadzornik wrote: 25/09/2020 23:45Ti si meni za brigu,sta ces bolan u Capljini pored onakve Budve ili recimo krajiske ljepotice Banja Luke... :-?
Prag i dom su tamo gdje te Bog dotiče. Sve ostalo je tuđina.

Izvini na upadici.
Kikibombona

#10289 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Odlican intervju sa Milosem Konatarom, potpredsjednikom stranke URA. Narocito zanimljivo od 40-te minute.

https://youtu.be/8Jk_G3Dy-_k

Covjek kaze da ce donijeti zakon o dokazivanju porijekla imovine koji ce obuhvatiti sve gradjane koji posjeduju imovinu iznad odredjene cifre. To se uradilo s ciljem da se izbjegne mogucnost prebacivanja imovine na druge osobe.

...

Ako Crnogorci u ovome uspiju, ako lopovima oduzmu imovinu, to ce biti od velike pomoći za BiH, da i nama otvori oci, da stanemo stoci na rep.
JohnnyS

#10290 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by JohnnyS »

Kikibombona wrote: 26/09/2020 00:08 Odlican intervju sa Milosem Konatarom, potpredsjednikom stranke URA. Narocito zanimljivo od 40-te minute.

https://youtu.be/8Jk_G3Dy-_k

Covjek kaze da ce donijeti zakon o dokazivanju porijekla imovine koji ce obuhvatiti sve gradjane koji posjeduju imovinu iznad odredjene cifre. To se uradilo s ciljem da se izbjegne mogucnost prebacivanja imovine na druge osobe.

...

Ako Crnogorci u ovome uspiju, ako lopovima oduzmu imovinu, to ce biti od velike pomoći za BiH, da i nama otvori oci, da stanemo stoci na rep.

Nezavisni Kurdistan je realniji.
llull

#10291 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by llull »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:31
Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:27
dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:05

Vidju ih:

0:19

https://www.aktuelno.me/crna-gora/a-jel ... wsource=cl

OD TOPOLE OD TOPLE SVE DO RAVNE GORE :D pravo evropejci
Gde su rezervisti?

Tog folklora će biti uvek.
Samo što se ti praviš da samo taj vidiš, a s one druge strane ćeš gledati da relativizuješ.
Nije to folklor nego fasizam. Nikad mene neces cuti da relativizujem fasiste, ako iko prica protiv mladomuslimanskih bosnjackih fasista onda sam to ja. Dakle fasisti=ubice prvom prilikom= rezervisti. I rezervisti su dosli u Mostar da se brinu o ugrozenom srpskom zivlju i o svetinjama, negdje kad su se mosti nosale.
Fasizam je mnogo toga na balkanu, na fasizam nisu imuni ni srbi ni bosnjaci ni hrvati ... Neko me je simpa prizivati traktorijade, Ahmice, Srebrenicu, Omarsku, Kravicu, Vukovar... ali u svakoj od tih epizoda imas fasizam. Pa cak i da je usmjeren prema 5-10-15-20 ljudi to je fasizam.
Mi kao drustvo treba da se ogradimo od svega toga, i oni RS bez bosnjaka i hrvata, a i mi Federacije bez srba.
Kod nas se podrazumjeva da ako je neko druge nacije odmah je balija, cetnik, ustasa ... Na ovom forumu se milion puta to ponovilo ...
Ja sam ubjedjen da je sada veci fasizam nego devedesetih, i kod bosnjaka i kod srba i kod hrvata ... Umjesto da se ova BIH jaca ona se sve vise i vise slabi. Slabe je sva tri naroda jednako, svaki na svoj nacin.
Duka Dizel II

#10292 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

sandzokan wrote: 25/09/2020 21:54

Kao što vidiš iz dokumenta iznad ta država je prepoznala tradicionalnu islamsku vjersku zajednicu ali je i pored toga riješila da formira ili dopusti formiranje, svejedno, još jedne.
Nisi u pravu. Sad si me natero da malo proučim tu materiju.
U stvari, prvo je registrovana upravo ta IZ Srbije, sa sedištem u Beogradu.

Ona na teritoriji cele Srbije i deluje znatno od duže od ove druge, koja je od svog osnivanje 1993 pa do 2007 godine, delovala samo na prostoru Sandžaka.
Znači, ne može se reći da ovi iz Beograda koriste Bajrakli džamiju nezakonito, kad na toj teritoriji nijedna druga IZ nije ni postojala.

2009 godine formirana je radna grupa u okviru Ministartsva vera R.Srbije, čiji je zadatak bio da utvrdi činjenice o istorijskom kontinuitetu kontinuitetu i pravnom legitimitetu Islamske zajednice u Srbiji.

Ovde se mogu pročitati zaključci te radne grupe:
https://insajder.net/attachment/73/sken ... download=1

Podjela je produkt politike, podjela nije nastala ni zbog jednog jedinog vjerskog pitanja.
Tačno. Ali ne toliko zbog politike države Srbije, već zbog politike nekadašnjeg muftije, a sad političara Muamera Zukorlića i drugih bošnjačkih političara iz Sandžaka.

Na priznavanje i njegove Islamske zajednice kao tradicionalne u Srbiji, ja gledam kroz 20-godišnji uticaj bošnjačkih političara iz Sandžaka u Vladi Srbije. Mislim da su to izgurali Rasim Ljajić, Suljo Ugljanin i Muarem Zukorlić.
Pogotovo od kada je i Zukorlić ušao u politiku i približio se Vučiću. Tako gledam i na taj dokument koji je potpisao Nikola Selaković.

Interesantno da u znatno manjoj Crnoj Gori, tamošnja IZ nije deo rijaseta u BiH, već imaju svog reisa u Podgorici. Zukorlić tamo nije baš prihvaćen, ali sad se preko URA ubacuje i u tamošnju politiku.

Ja ne bih ulazio u problematiku organizacije Islamske zajednice. Što se mene tiče, nemam ništa protiv da rijaset u Sarajevu poklopi sve muslimane u regiji.
Samo što bi oko toga trebalo da se dogovore muslimani, a ne da za svoje podele i sukobe krive državu i traže u njoj medijatora.
spreca

#10293 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Duka Dizel II wrote: 26/09/2020 07:36

Ona na teritoriji cele Srbije i deluje znatno od duže od ove druge, koja je od svog osnivanje 1993 pa do 2007 godine, delovala samo na prostoru Sandžaka.
Znači, ne može se reći da ovi iz Beograda koriste Bajrakli džamiju nezakonito, kad na toj teritoriji nijedna druga IZ nije ni postojala.

2009 godine formirana je radna grupa u okviru Ministartsva vera R.Srbije, čiji je zadatak bio da utvrdi činjenice o istorijskom kontinuitetu kontinuitetu i pravnom legitimitetu Islamske zajednice u Srbiji.

Tačno. Ali ne toliko zbog politike države Srbije, već zbog politike nekadašnjeg muftije, a sad političara Muamera Zukorlića i drugih bošnjačkih političara iz Sandžaka.

Na priznavanje i njegove Islamske zajednice kao tradicionalne u Srbiji, ja gledam kroz 20-godišnji uticaj bošnjačkih političara iz Sandžaka u Vladi Srbije. Mislim da su to izgurali Rasim Ljajić, Suljo Ugljanin i Muarem Zukorlić.
Pogotovo od kada je i Zukorlić ušao u politiku i približio se Vučiću. Tako gledam i na taj dokument koji je potpisao Nikola Selaković.

Interesantno da u znatno manjoj Crnoj Gori, tamošnja IZ nije deo rijaseta u BiH, već imaju svog reisa u Podgorici. Zukorlić tamo nije baš prihvaćen, ali sad se preko URA ubacuje i u tamošnju politiku.

Ja ne bih ulazio u problematiku organizacije Islamske zajednice. Što se mene tiče, nemam ništa protiv da rijaset u Sarajevu poklopi sve muslimane u regiji.
Samo što bi oko toga trebalo da se dogovore muslimani, a ne da za svoje podele i sukobe krive državu i traže u njoj medijatora.
Dali bi bilo moguce da recimo u BiH Mitropolit bude neko koje do prije par godina bio musliman kao sto je to rijec o beogradskom Muftiji Abdulahu Numanu koji je pravoslavac i bio svasta nesta dok nije naznacen Beogradom za glavnog Muftiju dok vi ismijavate onog Crnogorskog Mirosa ili kako se vec zove koji nije promjenio vjeru da bi bio glavni u CG Crkvi
Duka Dizel II

#10294 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

spreca wrote: 26/09/2020 09:20

Dali bi bilo moguce da recimo u BiH Mitropolit bude neko koje do prije par godina bio musliman kao sto je to rijec o beogradskom Muftiji Abdulahu Numanu koji je pravoslavac i bio svasta nesta dok nije naznacen Beogradom za glavnog Muftiju dok vi ismijavate onog Crnogorskog Mirosa ili kako se vec zove koji nije promjenio vjeru da bi bio glavni u CG Crkvi
Nije taj Abdulah Numan musliman par godina, već bar 40 godina, koliko sam shvatio.

Mislim da je teoretski moguće da neko ko je pravoslavac postao pre 40 godina, visoko napreduje u hijerarhiji pravoslavne crkve.
Ne vidim zašto ne bi mogao.
Niko se ne radja kao pravoslavac ili musliman.

Ali sve je to bezveze priča
Sad je kao problem Abdulah Numan zbog svog konvertitstva.
A nisu valjali ni Jusufspahići koji su stara muslimanska familija ko zna koliko generacija. Njihov problem je valjda što su iz Beograda.

Očigledno je u pitanju politika i upliv nekakvog bošnjačkog nacionalizma u ovdašnji islam.

Treba da osnujete bošnjačku islamsku zajednicu, pa da dominirate kao Srbi medju ovdašnjim pravoslavcima.
Capljina74

#10295 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Daj, bolan, Spreča...

Kakav pravoslavac muftija?

Reci ljudski, smeta mi što je Srbin i gotovo. Šta uvijaš i fuliš.

Imaš na Hilandaru slučaj Hrvata koji je prešao u Pravoslavlje i visoko je.
spreca

#10296 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Duka Dizel II wrote: 26/09/2020 09:39

Nije taj Abdulah Numan musliman par godina, već bar 40 godina, koliko sam shvatio.

Mislim da je teoretski moguće da neko ko je pravoslavac postao pre 40 godina, visoko napreduje u hijerarhiji pravoslavne crkve.
Ne vidim zašto ne bi mogao.
Niko se ne radja kao pravoslavac ili musliman.

Ali sve je to bezveze priča
Sad je kao problem Abdulah Numan zbog svog konvertitstva.
A nisu valjali ni Jusufspahići koji su stara muslimanska familija ko zna koliko generacija. Njihov problem je valjda što su iz Beograda.

Očigledno je u pitanju politika i upliv nekakvog bošnjačkog nacionalizma u ovdašnji islam.

Treba da osnujete bošnjačku islamsku zajednicu, pa da dominirate kao Srbi medju ovdašnjim pravoslavcima.
Kazes niko se ne radja pravoslavcem ili muslimanom,naprotiv se rodjenjem odreduje kom toru ce se pripasti.

Jusufspahici i jesu unijeli razdor u IZ u srbiji....Jusufspahic nije izabran vecinom muslimanskih glasova nego naznacen Bg

Nemam ja nista protiv Abdulaha Numana ,nego sam te pitao dali bi neki musliman konvertit mogao biti Mitropolitom,Numan je nametnut i nije izabran vecinom muslimana srbije
Duka Dizel II

#10297 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

spreca wrote: 26/09/2020 09:56
Kazes niko se ne radja pravoslavcem ili muslimanom,naprotiv se rodjenjem odreduje kom toru ce se pripasti.

Jusufspahici i jesu unijeli razdor u IZ u srbiji....Jusufspahic nije izabran vecinom muslimanskih glasova nego naznacen Bg

Nemam ja nista protiv Abdulaha Numana ,nego sam te pitao dali bi neki musliman konvertit mogao biti Mitropolitom,Numan je nametnut i nije izabran vecinom muslimana srbije
Kako ti znaš koja je većinska volja muslimana u Srbiji?

Ja mislim ni da Irinej nije bio većinska volja pravoslavaca u Srbiji, kad je bio izbor za patrijarha. Ali niko nas nije pitao.
A ne pitaju se ni svi katolici sveta, kad se bira papa, ni kad se biraju lokalni nadbiskupi i biskupi.

Ne verujem ni da je tebe neko pitao za zdravlje kad se birao Kavazović za reis ulemu.

Verske vodje biraju neki ustanovljeni organi. IZ Srbije ima svoj Ustav, statut ili šta već koji odredjuje ko i kako bira reisa i muftije.

Posle Jusufspahića je bio Adem Zilkić iz Tutina. Dakle, iz Sandžaka.

Jel i on bio nametnut od Beograda?

Oni biraju lidere iz svojih redova.
Koga god da izaberu, ti ćeš reći da je nametnut.
spreca

#10298 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Capljina74 wrote: 26/09/2020 09:43

Daj, bolan, Spreča...

Kakav pravoslavac muftija?

Reci ljudski, smeta mi što je Srbin i gotovo. Šta uvijaš i fuliš.

Imaš na Hilandaru slučaj Hrvata koji je prešao u Pravoslavlje i visoko je.
Tebi smeta Mirosh, covjek je pravoslavac ali Crnogorac,mozda ti smeta sto je Crnogorac....Nesmata meni Sto je Abdulah Numan rodjeni kao Ivan Trifunovic Muftija Beogradski,nego mi smeta sto ga je naznacio Beograd a nije izabran po pravilima IZ.....
llull

#10299 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by llull »

Sad mene zanima kakva su to pravila IZ, nikad nisam upratio kako se biraju vjerodostojnici u IZ ?
spreca

#10300 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Duka Dizel II wrote: 26/09/2020 10:04
spreca wrote: 26/09/2020 09:56

Kako ti znaš koja je većinska volja muslimana u Srbiji?

Ja mislim ni da Irinej nije bio većinska volja pravoslavaca u Srbiji, kad je bio izbor za patrijarha. Ali niko nas nije pitao.
A ne pitaju se ni svi katolici sveta, kad se bira papa, ni kad se biraju lokalni nadbiskupi i biskupi.

Ne verujem ni da je tebe neko pitao za zdravlje kad se birao Kavazović za reis ulemu.

Verske vodje biraju neki ustanovljeni organi. IZ Srbije ima svoj Ustav, statut ili šta već koji odredjuje ko i kako bira reisa i muftije.

Posle Jusufspahića je bio Adem Zilkić iz Tutina. Dakle, iz Sandžaka.

Jel i on bio nametnut od Beograda?

Oni biraju lidere iz svojih redova.
Koga god da izaberu, ti ćeš reći da je nametnut.
Zna se kako se bira glavni Muftija....tako se vrse smjene Muftija.
Da Zilkic je stavljenik Beograda jer je Bg podjelio IZ na Beogradsku i Sandzacku
Sto se tice izbora Irineja i Pape zna se da ih nebira narod nego svestenstvo....tako i Reisa biraju predstavnici mesihata
Post Reply