Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
dr_Evil

#10201 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 09:48
sandzokan wrote: 24/09/2020 22:07

Apsolutno nebitno. Taj mešihat je nasljednik IZ iz vremena Kraljevine Jugoslavije
Država je trebala da ostane izvan toga
Ova druga IZ je kažu naslednik one iz vremena Kneževine Srbije.

Ne može država posve da ostane izvan toga, jer donosi zakon kojim treba prepoznati tradicionalne verske zajednice.

To što su muslimani u Srbiji podeljeni i imaju dve IZ, je isključivo njihov problem.

To veze nema sa onim što se dešava u CG, niti postoji analogija.

Analogija bi postojala da država Srbija, odluči zakonom nacionalizovati sve džamije i imovinu islamskih zajednica. I recimo da metom proglasi ovu čiji je centar u Sarajevu.
Niti CG nacinalizuje crkve niti je proglasila metom SPC. Receno je da ce se nastaviti koristiti (sada treba da ne vjerujem Milu, ali moram da vjerujem na rijeci Krivokapicu!?), moraju da se registruju, i da pokazu vlasnistvo. Sta je problem, i u Srbiji su crkve drzavno vlastnistvo, a SPC koristi.
dr_Evil

#10202 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Prema podacima katastra, Srpska pravoslavna crkva zavedena je kao "držalac objekta", odnosno Hrama Svetog Save koji se nalazi na parceli u katastarskoj opštini Vračar, a u opisu svojine navode se "drugi oblici". U opisu pravnog statusa Hrama stoji da je u pitanju "objekat koji ima odobrenje za gradnju, a nema odobrenje za upotrebu". Zabeležba da za objekat nije izdata upotrebna dozvola upisana je 25. juna 2007. godine.

U elektronskoj bazi katastra stoji da je država vlasnik i javnog parka oko Hrama koji se prostire na 8122 kvadratna metra, na kom Srpska pravoslavna crkva ima pravo korišćenja. Starešinstvo Hrama Svetog Save nije odgovorilo na pitanja RSE koja se tiču imovinsko-pravnih odnosa na parceli.

Slična je situacija i sa parcelom u katastarskoj opštini Stari grad na kojoj je Saborna crkva u Beogradu. Prema podacima katastra, i ta parcela je u državnom vlasništvu, dok na njoj SPC ima pravo korišćenja. Za zgradu Saborne crkve navodi se da ima 814 kvadrata, u opisu načina korišćenja zgrade stoji podatak da je to "zgrada Srpske pravoslavne crkve". Za crkvu postoji zabeležba da je upisana kao kulturno dobro, dok se u opisu svojine navode "drugi oblici".

Država je vlasnik i parcele na kojoj se nalazi Crkva svetog Marka na Tašmajdanu. Prema katastarskim podacima, korisnik te parcele je Grad Beograd, a pravo korišćenja ima i Srpska pravoslavna crkva. Sama zgrada crkve nalazi se u privatnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu SPC.

Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja.

Pitanje imovine pravoslavne crkve aktuelizovano je pošto se SPC u Crnoj Gori protivi donošenju zakona koji predviđa da će država postati vlasnik svih verskih objekata i zemljišta koji su bili u državnoj svojini ili su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica.

Podsetimo, SPC u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovesti, a sam zakonski akt nazvan je "otimačinom".

"Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine, i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije 15. juna, na Trojčindanskom saboru ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kome se okupilo više hiljada ljudi u znak podrške SPC.
Duka Dizel II

#10203 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 08:40
92' kad je sve krenulo, stari sjedi na balkonu pusi cigaru i smije se granatama, govori ovo ce par dana, nema nista od toga. Za dvije sedmice logor u Bileci.
Čuju li se sad neke granate?
dr_Evil

#10204 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 09:56
92' kad je sve krenulo, stari sjedi na balkonu pusi cigaru i smije se granatama, govori ovo ce par dana, nema nista od toga. Za dvije sedmice logor u Bileci.
Prije granata su dosli crnogorski (citaj srpski) rezervisti, isto ovako nosali trobojke i pjevali o dzeneralu drazi. Polahko, korak po korak, prvo trobojke i setanje, pa balvani, pa "googlaj" uborak ;)
mO k3

#10205 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by mO k3 »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 09:57
Prije granata su dosli crnogorski (citaj srpski) rezervisti, isto ovako nosali trobojke i pjevali o dzeneralu drazi. Polahko, korak po korak, prvo trobojke i setanje, pa balvani, pa "googlaj" uborak ;)
:thumbup:
Duka Dizel II

#10206 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 09:55
Prema podacima katastra, Srpska pravoslavna crkva zavedena je kao "držalac objekta", odnosno Hrama Svetog Save koji se nalazi na parceli u katastarskoj opštini Vračar, a u opisu svojine navode se "drugi oblici". U opisu pravnog statusa Hrama stoji da je u pitanju "objekat koji ima odobrenje za gradnju, a nema odobrenje za upotrebu". Zabeležba da za objekat nije izdata upotrebna dozvola upisana je 25. juna 2007. godine.

U elektronskoj bazi katastra stoji da je država vlasnik i javnog parka oko Hrama koji se prostire na 8122 kvadratna metra, na kom Srpska pravoslavna crkva ima pravo korišćenja. Starešinstvo Hrama Svetog Save nije odgovorilo na pitanja RSE koja se tiču imovinsko-pravnih odnosa na parceli.

Slična je situacija i sa parcelom u katastarskoj opštini Stari grad na kojoj je Saborna crkva u Beogradu. Prema podacima katastra, i ta parcela je u državnom vlasništvu, dok na njoj SPC ima pravo korišćenja. Za zgradu Saborne crkve navodi se da ima 814 kvadrata, u opisu načina korišćenja zgrade stoji podatak da je to "zgrada Srpske pravoslavne crkve". Za crkvu postoji zabeležba da je upisana kao kulturno dobro, dok se u opisu svojine navode "drugi oblici".

Država je vlasnik i parcele na kojoj se nalazi Crkva svetog Marka na Tašmajdanu. Prema katastarskim podacima, korisnik te parcele je Grad Beograd, a pravo korišćenja ima i Srpska pravoslavna crkva. Sama zgrada crkve nalazi se u privatnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu SPC.

Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja.

Pitanje imovine pravoslavne crkve aktuelizovano je pošto se SPC u Crnoj Gori protivi donošenju zakona koji predviđa da će država postati vlasnik svih verskih objekata i zemljišta koji su bili u državnoj svojini ili su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica.

Podsetimo, SPC u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovesti, a sam zakonski akt nazvan je "otimačinom".

"Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine, i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije 15. juna, na Trojčindanskom saboru ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kome se okupilo više hiljada ljudi u znak podrške SPC.
Šta pesnik želi reći?
Škobo Habu

#10207 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Analogija bi postojala da država Srbija, odluči zakonom nacionalizovati sve džamije i imovinu islamskih zajednica. I recimo da metom proglasi ovu čiji je centar u Sarajevu.
Sama činjenica da IZ, sa sjedištem u Beogradu, najveći radius uticaja ima 500 metara od Bajrakli džamije mnogo govori.

Gro muslimanski vjernika je ipak locirano na jugu Srbije, odnosno Sandžaka, a za njihov položaj devedesetih klan Jusufspahić naklonjenih režimu Miloševića, kasnije Koštunice i sličnih nikada nije imao sluha.
Ako je iko "nacionalizirao" uticaj manjinskih vjerskih organizacija onda je to Srbija, podmečući konstantno poltrone režima na njihovo čelo.

Analogija ti ne stoji, jer prema crnogorskom zakonu ne postoji državna crkva u smislu u kom je to SPC.
Last edited by Škobo Habu on 25/09/2020 10:05, edited 1 time in total.
Kikibombona

#10208 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Jedan zanimljiv komentar clanice stranke URA da se vidi koliko je kompleksno identitetsko pitanje u CG :roll:
Ovako, moram iznijet svoje mišljenje o svemu što se trenutno dešava u NAŠOJ Crnoj Gori i time završila dalje razglabanje na ovu temu.

Dobro bre ljudi, jeste li vi normalni? Prije svega, Crna Gora ima mnogo većih problema od suvereniteta, ali ajde prvo njega da razložimo, jer očigledno je ovo pitanje odgovorno za ovoliko trajanje diktature u jednoj državi, odnosno vlasti.

,,Neće ona niđe", jer njen suverenitet uopšte nije upitan. Naravno da postoje građani Crne Gore koji žele ponovno ujedinjavanje sa Srbijom, bilo ih je 2006., ima ih i danas. I to je sasvim okej, svako ima pravo na politički stav koji želi i u tome je cijela poenta demokratije.
Međutim, nas je ubjedljivo više koji želimo jasno definisane ovako male, ali nama najdraže i najljepše granice Crne Gore.

Iz namjere da budem jasnija, ponovo ću naglasiti da sam Crnogorka srpskog porijekla i da sam neko ko je glasao za pad diktature i mafije u Crnoj Gori.

Dakle, ljudi koji su glasali za pad DPS-a, među kojima su i Crnogorci i Srbi, nisu glasali za 'pad' Crne Gore. Dok sa druge strane ljudi koji su glasali za DPS su oni koji se boje za nezavisnost naše države, oni koji se boje za svoje poslove i kako će da prehrane porodice, oni kojima se ljulja fotelja i žene koje su zaljubljene u Mila (ima držanje čovjek, mora mu se priznat).

Da vas pitam, šta nam je Milo Đukanović dao osim suvereniteta i nesloge, a koliko nam je uzeo? Shodno tome, prestanite slijepo da skupljate mrvice koje vam se serviraju 30 godina i to u cilju opstanka iste te vlasti zbog koje danas svi živimo, tj. preživljavamo od minimalca.

Prestanite suverenitet da poistovjećujete sa DPS-om. Prestanite Crnu Goru da poistovjećujete sa DPS-om. Prestanite da grizete udice.

Prestanite Srbe da gledate kao neprijatelje države. Ne samo iz razloga što većina Srba želi suverenitet, već jer su isti ti Srbi i Srpkinje možda vaša rođena braća i sestre, možda kumovi, možda prijatelji, možda prve komšije. Prestanite, jer su nas zavadili dobro da bi vladali ovoliko.

Kao Crnogorka srpskog porijekla cijeli život sam ubjeđivana da sam nešto drugo, prinuđena da se izjašnjavam ili kao jedno, ili kao drugo, kako u konverzacijama tako i u zvaničnim anketama i popisima. Ako sam Crnogorka, onda ne mogu biti Srpkinja i obratno. Da li je moj osjećaj identiteta pogrešan ili 'pak nije?

Da ne bih bila licimjerna, pomenuću i to da prije nego li sam počela da razmišljam o široj slici, ista ja sam ubjeđivala druge u to da ukoliko si Crnogorac onda moraš biti porijeklom Srbin. Sada sam sama sebi smiješna i ovom prilikom se izvinjavam svakom ko se našao u prilici da vodi ovu debatu sa mnom, ta je bila poslednja.

To jeste moje mišljenje, ali svjesna sam da ne mora nužno biti tačno. Svaka priča ima dvije strane, tako da ja ne znam šta se dešavalo vijekovima unazad, nisam sigurna ni u ono čemu svedočim, ali ne znaš ni ti, možemo samo da vjerujemo u nešto, ili ne. Ali ljudi, stvar je u tome da nije bitno.

Smiješno je i nebulozno preispitivat ispravnost i tačnost nečijeg identiteta. Cijela poenta je u tome da svako treba i mora da ima pravo na identitet, kao i da se svačiji osjećaj identiteta poštuje.

Malo sam skrenula sa teme, ali krenula sam ovim smjerom da bih objasnila da razumijem zašto su se Crnogorci osjećali ugroženim od strane Srba. Razumijem ljutnju jer moraju da dokazuju postojanje svoje narodnosti, razumijem bijes jer im je ista narodnost negirana, razumijem strah da će im granice opet biti 'oduzete', razumijem zašto im je suverenitet važniji od boljeg sutra, razumijem ugroženost koju trenutno osjećaju, razumijem sve vas kojima srpska zastava šalje anticrnogorsku poruku, razumijem strah jer su se ekstremni Srbi našli na vlast.

Razumijem bijes radi diktature koju je ekstremni 'Crnogorac' (pod navodnicima, jer njemu se ne zna šta je) vršio nad Srbima zadnjih 30 godina, razumijem bijes jer ste predstavljeni kao neprijatelji države, razumijem sve vas koji ste izgubili posao kako bi sačuvali pravo na identitet, razumijem sve vas koji ste izgubili pravo na identitet kako bi sačuvali posao, razumijem ljutnju svih vas kojima je rečeno da idete iz vašeg ognjišta kako bi srbovali u Srbiju, razumijem sve vas kojima je svetosavlje dovedeno u pitanje, razumijem vas kojima zvanična zastava Crne Gore šalje antisrpsku poruku, razumijem vas koji ste izgubili pravo glasa i državljanstvo Crne Gore jer ste se izjasnili kao Srbi.

Razumijem svu euforiju radi konačnog prava glasa, razumijem euforiju jer ćete konačno biti ravnopravni građani Crne Gore, razumijem euforiju jer više nećete biti pod prijetnjom progona iz iste, razumijem euforiju radi slobode...

Sve razumijem, ali ne opravdavam.

Ne opravdavam odgovor na fašizam fašizmom. O čemu se radi? Razumijem zastave koje su prije svega kulturno naslijeđe Crne Gore, razumijem srpske zastave koje predstavljaju vašu narodnost koja je bila diskriminisana, ali čemu zastave Srbije na proslavi pada vlasti i diktature u Crnoj Gori? Čemu četničke pjesme, čemu dodatni nacionalizam? Čemu kada znate da je to provokacija neistomišljenika?

Samo dokazujete da niste ništa manji nacionalisti i fašisti u odnosu na one od kojih ste bili ugroženi. Treba li sada Crnogorci da se smatraju ugroženim? Jel to poenta bila, novi revolti i novi nemiri? Treba li Albanci, Bošnjaci i Hrvati da se smatraju ugroženim? Treba li ponašanjem da potvrdimo priču na kontu koje se vladalo 30 godina da su Srbi neprijatelji države?

Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv Srbije i njene zastave, volim Srbiju i smatram da nemamo bližu familiju, u bukvalnom smislu te riječi, jer makar 80% građana Crne Gore ima ili majku, ili oca, babu, đeda, strica, ujnu, tetku, brata, ili sestru koji su rođeni u Srbiji i žive u istoj.

Ja znam da i vi koji želite ujedinjenje Crne Gore i Srbije volite Crnu Goru na svoj način, na onaj koji mislite da je ispravan. Sve to stoji, ali to je glasano i izglasano prije 14 godina. Većina Crne Gore je odlučila i na to je stavljena tačka. Dakle, otvarati tu temu, pogotovo u ovakvom trenutku, znači ili da ste maloumni, ili da namjerno izazivate nemire i sabotirate korak ka jednakoj slobodi za sve u ovoj državi.

Takođe znam da među vama, ako vas i ima 10 000 koji činite što činite, makar polovinu vas čine Milove maskote. Svi znamo Milovu politiku, ko je nije shvatio za ovih 30 godina nema dva grama mozga u glavu, eto.

Pretpostavljam da je za skrnavljenje prostorija Islamske zajednica on odgovoran, mada ne isključujem ni drugu mogućnost, ima ljudskih splačina na svakoj strani, svake narodnosti i vjeroispovijesti. Bez obzira ko je ovo uradio, ovaj vandalizam mora oštro da se kazni i osudi.

Poenta je da ne nasijedate na pravokacije. Postoji jedna vrlo gadna i opasna stvar u cjelokupnom društvu, a to je potreba da generalizujemo. Ne smije postojati kolektivna odgovornost ili krivica, ne pripisujte grupi ono što pojedinci rade. Ne mrzite grupe radi pojedinaca. Ne budite ograničeni. Svaki pojedinac je odgovoran za svoje postupke, način razmišljanja i svoju mržnju.

Tuđi revolt ne daje tebi pravo na revolt.

Shvatite da ono što dovodi do suprotnog revolta jesu upravo vaši postupci koji su taložili ljutnju koja je čekala da ispliva, dakle svako od vas ima udio u ovome, svaka strana podjednako. I ti koji dižeš dva prsta, i ti koji dižeš tri prsta kao izraz bunta, nisi ništa drugo do ozlojađenog nacionaliste, pod maskom patriote.

Da volite ovu državu mislili biste o njenom napretku, mislili biste o njenim ljepotama i resursima, mislili biste kakvu ćete je ostaviti budućim generacijama. Jedino o čemu vi mislite jeste kako da je prisvojite.

Crnogorci, Crna Gora nije samo vaša;
Srbi, Crna Gora nije srpska Sparta;
Albanci, Crna Gora nije dio velike Albanije.

Crna Gora je podjednako država svih nas, mala i multietnička, u kojoj živi 630 000 ljudi koji, da su pametni, bi mogli živjeti kao 'bubrezi u loju'.

Ne generalizujte stavove i postupke 10 000 ljudi, neka ih bude i 50 000, na masu od
300 000 ljudi. Ove podjele nisu nastale preko noći, naivno je i pomisliti da će preko noći nestati. Ali hajde da napravimo makar korak napred, a ne tri koraka unazad.

Hajde da se naša kolektivna svijest razvije. Hajde da rasuđujemo dublje, a ne samo površinski generalizujemo-jer je jednostavnije. Hajde da prestanemo da djecu od dvije godine učimo ratnim pjesmama, da prestanemo da ih učimo da dižu dva prsta, da prestanu da dižu tri prsta, hajde da prestanemo da ih učimo o krvoprolićima kroz istoriju koje 'nikad ne smiju zaboravit'.

Hajde da ih umjesto toga učimo ljubavi, jer je i nas neko naučio mržnji.

Hajde da stanemo svi rame uz rame pod zastavom Crne Gore, da naša zastava ne bude ni antisrpska, ni anticrnogorska.

Kakve veze ima što je par ekstremnih Srba došlo na vlast? Zašto kada osobe koje vuku konce su jedan Crnogorac, jedan Srbin i jedan Albanac?

Ja sam lično glasala za Albanca koji možda djeluje protiv volje svog naroda, možda i svoje porodice, radi višeg, zrelog ideala koji ima, a to je ravnopravnost svih građana u Crnoj Gori. Dakle, Dritan nije stao na stranu Srba, stao je na stranu demokratije u Crnoj Gori; uprkos tome što mu je glava na panju, bukvalno, a vi mu odmažete samo ovakvim ponašanjem.

Ljudi, konačno, prvi put u istoriji Crne Gore, narod ima osjećaj da njegov glas znači nešto i da se broji.

To je veliki korak za državu koja nije ni u jednom smislu napredovala. Zašto nije napredovala? Jer zbog nacionalizma nemamo kada da se bavimo stvarnim problemima države, što nas samo čini ovcama bez mozga.

Dakle, jedan od problema ove države jeste što sam ja, koja ne želim da je napustim, prinuđena da razmišljam o načinima da odem 'sa strane' kako bih zaradila dovoljno da mogu nešto da stvorim. Problem je što je omaldina koja je imala mogućnosti već napustila ovu zemlju; ostala omladina gleda da stvori mogućnosti da napusti zemlju.

Problem ove države je što je prosječna plata 300 eura, a potrošačka korpa pojedinca za osnovne potrebe 700 eura. Šta će da jedu ti ljudi kada poplaćaju račune?

Problem ove države je što je prezadužena. Problem je što pošten narod nema hleba, a mafija ima vile. Problem je što ljudi ne mogu da riješe stambeno pitanje. Problem je da i oni koji su to čudom uspjeli, prenjeće dug bankama svojoj đeci u naslijeđe. Problem ove države je da ljudi sa diplomom nemaju gdje da se zaposle. Problem je što su penzije ljudima, koji su radili kao konji cijeli život, 120 eura.

Problem je što ljudi kukaju, ali ništa ne čine; počeće kada riješe nacionalno pitanje i prevagne kome je tijesno, a kome široko ođe. Problem ove države je što sve uvozimo, a ništa ne izvozimo. Problem ove države je zamućena rijeka Tara. Problem je ljudi što ne možemo da živimo, jer preživljavamo od plate do plate.

Ako svi napustimo ovu državu kako bismo stvorili sebi i porodicama budućnost, pritom mislim na osnovni komfor, ko će ostati da brani Crnu Goru i od koga?

Među Crnogorcima se osjećam kao Crnogorac;
Među Srbima se osjećam kao Srbin;
Među budalama sam prvi put.

Da je vječna! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Duka Dizel II

#10209 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Pa dobro. Ima li rezervista nekih na vidiku?
dr_Evil

#10210 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:00
Šta pesnik želi reći?
pEsnik zeli reci, da je to javno dobro, i apsolutno se zalazem da sve sta nema papir da je privatno vlasnistvo treba da se stavi u funkciju drzave tj. naroda. I pEsnik je apsolutno za to da se treba ustupiti crkvi da nastaviti koristi pod koncesijom.

Svi ti sta su pravili crkve i dzamije su ih pravili od poreza kojeg su uzimali od naroda, i red je da se narodu vrati.

Kaze beg ostavio vakuf, a to sto je taj isti beg kupio porez od raje da bi to napravio, i nije nesto vazno :D
dr_Evil

#10211 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:01

Vidju ih:

0:19

https://www.aktuelno.me/crna-gora/a-jel ... wsource=cl

OD TOPOLE OD TOPLE SVE DO RAVNE GORE :D pravo evropejci
dr_Evil

#10212 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Ali upratis video jedan momak stao, kao ono "sta pevate bre", zagrlise ga, pognu glavu i on nastavi pEvat :D

psihologija mase
Duka Dizel II

#10213 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 25/09/2020 10:00

Sama činjenica da IZ, sa sjedištem u Beogradu, najveći radius uticaja ima 500 metara od Bajrakli džamije mnogo govori.
Odakle ti to?

Nisam uopšte siguran da su pristalice Zukorlića i njegovog mešihata, brojnije od pristalica rijaseta u Beogradu.

Recimo, mešihat iz Preševa, gde su 99% muslimana u stvari Albanci, pripada rijasetu u Beogradu.

U stvari su najveće podele u samom Novom Pazaru, gde su i bili najveći sukobi.

Analogija ti ne stoji, jer prema crnogorskom zakonu ne postoji državna crkva u smislu u kom je to SPC.
Ni po zakonu u Srbiji, SPC nije državna crkva, već samo jedna od tradiconalnih verskih zajednica.
Duka Dizel II

#10214 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:03
Šta pesnik želi reći?
pEsnik zeli reci, da je to javno dobro, i apsolutno se zalazem da sve sta nema papir da je privatno vlasnistvo treba da se stavi u funkciju drzave tj. naroda. I pEsnik je apsolutno za to da se treba ustupiti crkvi da nastaviti koristi pod koncesijom.

Svi ti sta su pravili crkve i dzamije su ih pravili od poreza kojeg su uzimali od naroda, i red je da se narodu vrati.

Kaze beg ostavio vakuf, a to sto je taj isti beg kupio porez od raje da bi to napravio, i nije nesto vazno :D
E vidiš, problem je što papir postoji.
Zato sam ja tebe pre neki dan pitao kako ti dokazuješ da si vlasnik imovine koju poseduješ.
Odeš valjda u katastarsku službu i izvadiš papir gde piše dr Evil, vlasnik 1/1...i mahneš nekom ispred nosa.

Sve te papire ima i SPC, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori.

Ali zamisli država donese zakon kojim kaže, to što ti dr Evile imaš papir da si vlasnik 1/1 nečega...to mačku o rep.
Nego će država da ti nacionalizuje imovinu, a ti se onda žali sudu i ako dokažeš da si bio vlasnik te imovine i pre 1768 godine...onda ćemo ti je možda vratiti.

Valja li tako?
bingov buraz

#10215 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by bingov buraz »

Gro muslimanski vjernika je ipak locirano na jugu Srbije, odnosno Sandžaka, a za njihov položaj devedesetih klan Jusufspahić naklonjenih režimu Miloševića, kasnije Koštunice i sličnih nikada nije imao sluha.
Ako je iko "nacionalizirao" uticaj manjinskih vjerskih organizacija onda je to Srbija, podmečući konstantno poltrone režima na njihovo čelo.

A muftije po zadatku

https://preokret.info/index.php/2020/06 ... ka-srbije/

I postave Ivana Trifunovića za muftiju :lol:

Jok uopšte se ne petljaju.
Duka Dizel II

#10216 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:05

Vidju ih:

Gde su rezervisti?

Tog folklora će biti uvek.
Samo što se ti praviš da samo taj vidiš, a s one druge strane ćeš gledati da relativizuješ.
Duka Dizel II

#10217 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

bingov buraz wrote: 25/09/2020 10:26

A muftije po zadatku

https://preokret.info/index.php/2020/06 ... ka-srbije/

I postave Ivana Trifunovića za muftiju :lol:

Jok uopšte se ne petljaju.
Koliko generacija unazad mora se biti musliman, da bi postao muftija?
dr_Evil

#10218 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:22
dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:03
Šta pesnik želi reći?

E vidiš, problem je što papir postoji.
Zato sam ja tebe pre neki dan pitao kako ti dokazuješ da si vlasnik imovine koju poseduješ.
Odeš valjda u katastarsku službu i izvadiš papir gde piše dr Evil, vlasnik 1/1...i mahneš nekom ispred nosa.

Sve te papire ima i SPC, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori.

Ali zamisli država donese zakon kojim kaže, to što ti dr Evile imaš papir da si vlasnik 1/1 nečega...to mačku o rep.
Nego će država da ti nacionalizuje imovinu, a ti se onda žali sudu i ako dokažeš da si bio vlasnik te imovine i pre 1768 godine...onda ćemo ti je možda vratiti.

Valja li tako?
Ima i Covic papir od moje familije (a i od capljine74) gdje pise da se odricemo komplet moje imovine u korist Herceg-Bosne. Isti ko sto su logorasi kad su napusatli Manjacu morali potpisat da se "dobrovoljno odricu komplet imovine u korist Republike Srpske".

Papir trpi sve kazu, ali sve sta je pod prisilom ne moze se potpisati, time njihov zakon gdje traze 1918 ima smisla jer znamo da je CG ugasena i prisjedinjena Srbiji.

Iz istog osnova se po Beckom kongresu mahalo da Osmansko carstvo ne moze upravljati srbijom, bosnom, cg jer eto nemaju od kralja mohur da im je dao zemlju.
un flic

#10219 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by un flic »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 08:27
Gluposti, ne desava se promijena stanovnista preko noci nego konstantim strahom u tih 12-13 godina. Poslije rata u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Kosovu, te etnickog ciscenja i zlostavljanja po Sandzadku, vjerujem da je super bilo biti nesto drugo nego Srbin. Ohani
Ma, kako da ne. Znaci, srpski nacionalizam na vrhuncu, godina 1991, a broj Srba na popisu - 9%. Onda dolazi 2003, situacija radikalno drugacija. Slobe nema na vlasti vec 3 godine, cak ni Djindjic vise nije medju zivima, svi ratovi gotovi. Crna Gora se potpuno ponasa kao nezavisna drzava, propaganda o potrebi samostalnosti u punom pogonu u svim rezimskim i vecini nerezimskih crnogorskih medija. I onda se, po tebi, kao rezultat iz nekog straha od Srba broj Srba penje na 32%. Nidje veze.
dr_Evil

#10220 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:27
dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:05

Vidju ih:

Gde su rezervisti?

Tog folklora će biti uvek.
Samo što se ti praviš da samo taj vidiš, a s one druge strane ćeš gledati da relativizuješ.
Nije to folklor nego fasizam. Nikad mene neces cuti da relativizujem fasiste, ako iko prica protiv mladomuslimanskih bosnjackih fasista onda sam to ja. Dakle fasisti=ubice prvom prilikom= rezervisti. I rezervisti su dosli u Mostar da se brinu o ugrozenom srpskom zivlju i o svetinjama, negdje kad su se mosti nosale.
dr_Evil

#10221 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

un flic wrote: 25/09/2020 10:30
dr_Evil wrote: 25/09/2020 08:27
Gluposti, ne desava se promijena stanovnista preko noci nego konstantim strahom u tih 12-13 godina. Poslije rata u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Kosovu, te etnickog ciscenja i zlostavljanja po Sandzadku, vjerujem da je super bilo biti nesto drugo nego Srbin. Ohani
Ma, kako da ne. Znaci, srpski nacionalizam na vrhuncu, godina 1991, a broj Srba na popisu - 9%. Onda dolazi 2003, situacija radikalno drugacija. Slobe nema na vlasti vec 3 godine, cak ni Djindjic vise nije medju zivima, svi ratovi gotovi. Crna Gora se potpuno ponasa kao nezavisna drzava, propaganda o potrebi samostalnosti u punom pogonu u svim rezimskim i vecini nerezimskih crnogorskih medija. I onda se, po tebi, kao rezultat iz nekog straha od Srba broj Srba penje na 32%. Nidje veze.
Ako oduzmes sve sta se desilo u periodu 1991 do 2013 izgleda tako, ali ne moze se oduzeti, zna se sta se radilo, sve je to jos frisko bilo
Škobo Habu

#10222 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel II wrote: 25/09/2020 10:28

Koliko generacija unazad mora se biti musliman, da bi postao muftija?
Opet igra "gluhi telefona".

Ne postavljaš pitanje kome je i čemu ovaj muftija svrha?

Šaćici beogradskih muslimana i emigrantima na proputovanju kroz Srbiju?

Većini muslimana u Srbiji on ne predstavlja ništa. Niti je vjerski, niti moralni autoritet. Od toliko autohtoni muslimana u Srbiji na čelu beogradske IZ - konvertit? :lol:
90minut

#10223 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by 90minut »

Koliko su me nasmijali oni snimci krivokapica to ispod komentari bošnjaka ober dobar dobro ovo dobro ono i onda dođem na ovu temu listam crno na bijelo sve bili i ostali četnici svi do jednog ponovljeno 100 puta.
dr_Evil

#10224 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

90minut wrote: 25/09/2020 10:36 Koliko su me nasmijali oni snimci krivokapica to ispod komentari bošnjaka ober dobar dobro ovo dobro ono i onda dođem na ovu temu listam crno na bijelo sve bili i ostali četnici svi do jednog ponovljeno 100 puta.
Nisu svi, i nisu vecina, ali su nazalost najglasniji i imaju sredstva. Dugo se kontrarevolucija spremala
90minut

#10225 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by 90minut »

dr_Evil wrote: 25/09/2020 10:38
90minut wrote: 25/09/2020 10:36 Koliko su me nasmijali oni snimci krivokapica to ispod komentari bošnjaka ober dobar dobro ovo dobro ono i onda dođem na ovu temu listam crno na bijelo sve bili i ostali četnici svi do jednog ponovljeno 100 puta.
Nisu svi, i nisu vecina, ali su nazalost najglasniji i imaju sredstva. Dugo se kontrarevolucija spremala
Ma sve znam, znam recimo da je Milu danas srce na pravom mjestu jer želi da se potpuno odvoji da krene pravim putem prema evropi da izgradi novi put Crne Gore gdje se ne spominje srbin nigdje u recenici.

Pod stare dane shvatio konacno, al' više govorim za prošlost svi koji danas pokušavaju to probiti crnogorstvo su bile obicne srpske kuje 90tih. :D
Post Reply