Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
Capljina74

#10001 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 24/09/2020 08:57
spreca wrote: 24/09/2020 08:46 Kako da vam Bosna pomogne kad Hercegovinu drze HDZ i SNSD?
Hercegovinu bratski popola drze SDA i HDZ. Zanemarimo taj dio sto se danas zove RS, a i tu je SDA kriv sto se povratak nikad nije ostvario.

Nista u HNK ne prolazi bez potpisa SDA. To je jedna farsa koja se pravi, sta god ne valja hrvatima se plasira da je kriva "vlada FBiH" tipa kad je ugasen Aluminij, kao da tamo ne stoji pola ministara iz HDZ-a, a Bosnjacima sta god ne valja kazu ne da Covic i HDZ, ko da u skupsitini Federacije i HNK nije pola SDA.

A nije to da smo pusteni niz vodu samo od danas, odavno to ide. Hercegovina i RS za Sarajevo ne postoje, mi to osjetimo, i boli to. Ali hajde nije to sada tema, nazad na djetice
Vidiš gore čovjeka!? Šako, Šako..

Nema pojma na primjer da je Vučji do 6 kilometara od Bileće.

Da je u bici poginulo 54 Hercegovca koji se imenom znaju.

Poginulo je i 17 Crnogoraca, dobrovoljaca.

Koliko god ti mrska bila to je i tvoja, bolan, istorija. Jesi Bosanac, ali nauči nešto i o Hercegovini.
Blek Stena

#10002 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Blek Stena »

Hercegovina je regija Bosne :P
Capljina74

#10003 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

spreca wrote: 24/09/2020 08:31
Capljina74 wrote: 24/09/2020 08:30
Škobo Habu wrote: 24/09/2020 08:17

Ja, i? U historijskim dokumentima nigdje se ne spominju Srbi, već Crnogorci ili crnogorska plemena.

Imaš zapise Arthura Evansa ili onoga ruskog konzula, Giljferdinga, iz tog doba gdje jasno navode da kod katolika i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini ne postoji nacionalna svijest, već samo vjerska. Nacionalni preobražaj dolazi tek kasnije...
Ja, i?

Da se pita Bosna, otišla bi Hercegovina u tri...
Tiha voda brege valja
Глас Црногорца, су писале о овој победи у духу косовског завета: "...за слободу српском роду... да косовски бој освети... у бој лете Косово да свете..."

http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php? ... 291&skrd=1#

стричеви кнеза Николе из Котора му честитају ту победу речима: "да оствариш оно, за чим су наши отци вазда од Косова крв лили! Бог те живио на корист Српства..."

http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php? ... 289&skrd=1#
spreca

#10004 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

spreca wrote: 24/09/2020 08:46 Kako da vam Bosna pomogne kad Hercegovinu drze HDZ i SNSD?
Hercegovinu bratski popola drze SDA i HDZ. Zanemarimo taj dio sto se danas zove RS, a i tu je SDA kriv sto se povratak nikad nije ostvario.

Nista u HNK ne prolazi bez potpisa SDA. To je jedna farsa koja se pravi, sta god ne valja hrvatima se plasira da je kriva "vlada FBiH" tipa kad je ugasen Aluminij, kao da tamo ne stoji pola ministara iz HDZ-a, a Bosnjacima sta god ne valja kazu ne da Covic i HDZ, ko da u skupsitini Federacije i HNK nije pola SDA.

A nije to da smo pusteni niz vodu samo od danas, odavno to ide. Hercegovina i RS za Sarajevo ne postoje, mi to osjetimo, i boli to. Ali hajde nije to sada tema, nazad na djetice
Sto se tice SDA sve si u pravu,ipak oni imaju manje od polovine vlasti,hajmo u Cg nazad
dr_Evil

#10005 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Blek Stena wrote: 24/09/2020 09:27 Hercegovina je regija Bosne :P
Uvijek bila osim za vrijeme izdajice Ali-bega Rizvanbegovica, sad mu se sve vraca sta je radio, da moze da vidi na sta mu Stolac lici sada.
Capljina74

#10006 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 24/09/2020 09:36
Uvijek bila osim za vrijeme izdajice Ali-bega Rizvanbegovica, sad mu se sve vraca sta je radio, da moze da vidi na sta mu Stolac lici sada.
Ćuti,
saće da naleti neki stoljetni...
spreca

#10007 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Capljina74 wrote: 24/09/2020 09:34

Ja, i?

Tiha voda brege valja
Глас Црногорца, су писале о овој победи у духу косовског завета: "...за слободу српском роду... да косовски бој освети... у бој лете Косово да свете..."

стричеви кнеза Николе из Котора му честитају ту победу речима: "да оствариш оно, за чим су наши отци вазда од Косова крв лили! Бог те живио на корист Српства..."

Ti napisa boli Bosnu briga....isto kao sto vas boli za Bosnom,vec vidjeno mnogo puta ,hajmo nazad na temu
Capljina74

#10008 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 24/09/2020 09:36
spreca wrote: 24/09/2020 09:34

Sto se tice SDA sve si u pravu,ipak oni imaju manje od polovine vlasti,hajmo u Cg nazad
Teško i to kada su 2/3 Crne Gore Hercegovina.
Duka Dizel II

#10009 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 24/09/2020 08:17
Capljina74 wrote: 23/09/2020 18:36
Bolan, hercegovački ustanak...
Ja, i? U historijskim dokumentima nigdje se ne spominju Srbi, već Crnogorci ili crnogorska plemena.

Imaš zapise Arthura Evansa ili onoga ruskog konzula, Giljferdinga, iz tog doba gdje jasno navode da kod katolika i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini ne postoji nacionalna svijest, već samo vjerska. Nacionalni preobražaj dolazi tek kasnije...
Škobo, pišeš bezveze i napamet.

Svuda na ovim prostorima je razvoj nacionalne svesti išao uporedo sa tim ustancima.
Ako govorimo o tom vremenu, u Srbiji i Crnoj Gori naconalna svest je uveliko razvijena jer su to već slobodne države.
Ona naravno se razvija od gore pa na dole. To jest, od političke elite prema nepismenom i neukom narodu, koji naravno niti je razumeo koncept nacije i političke interese, niti mu je to nešto značilo u životu.

Evo ti prvi broj "Glasa Crnogorca" iz 1873, koji je bio neka vrsta službenog glasnika Kneza Nikole.

Image

Za uvećano:

http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php? ... 123&skrd=1
Capljina74

#10010 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

spreca wrote: 24/09/2020 09:39
Capljina74 wrote: 24/09/2020 09:34

Tiha voda brege valja

Ti napisa boli Bosnu briga....isto kao sto vas boli za Bosnom,vec vidjeno mnogo puta ,hajmo nazad na temu
Nećemo tako Dino...

Čovjek gazi Hercegovački ustanak i turi Crnogorce kao da su oni Marsovci...

Ovo da se vidi šta su tada oni smatrali zašto se uključuju u ustanak.
dr_Evil

#10011 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 24/09/2020 09:43
Nećemo tako Dino...

Jel ti stvarno mislis da je nastao nemir jer su eto zeljeli da se zovu srbima, a niko im to u osmanskom carstvu nije dao. Ili zbog toga sto im je dosadilo biti donji u drustvu?

I jel stvarno mislis da je seljak iz Bilece i Gabeli imao ijedan drugi identitet osim pravoslavac i hercegovac? Ili seljak u CG? Jel vi mene zezate, govorimo o periode gdje je citava familija od 25 clanova spavala u jednoj sobi i pila vodu iz jedne case koja je bila okacena na kantu :S wtf
Škobo Habu

#10012 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Ja, i?

Šta je imala Bosna sa tadašnjim događajima, kao geografski i politički pojam?

Ustanak je bio započet i u Bosni, no nije bilo nekog većeg odjeka. U Posavini katolici nisu talasali, u Krajini, koliko znam, su bašibozici ubili oko 200 pravoslavaca u okolini Prijedora. Bašibozuci su bili plaćenička rulja skupljenja iz svih dijelova Osmanskog carstva.

Kao prvo i osnovno, tada Porta šalje nizame u Bosnu. Znači već moderno ustrojenu vojsku. Iskrcali su se u Sutorini, i dalje krenuli putem Hercegovine i C.Gore.
Kao drugo, upravo je katolički živalj započeo prvi ustanak, da bi onda za njima ustao veći dio Hercegovine. No, ubrzo je pukla ta katoličko-pravoslavna ljubav, to ti je bar jasno. Interesi im se nisu poklapali.
Kao treće, ustanak je podržan, incognito, od mnogih evropskih država, kao i carske Rusije. Na strani ustanika su se borili Poljaci, Francuzi, Rusi i mnogi drugi.

Ono što je evidentno iz svega toga i sanmog ustanka - jeste da su za vrijeme njega i poslije njega najviše stradali domći muslimani.
Veliki dio Istočne Hercegovine je pretrpio štetu, a muslimansko stanovništvo se iseljavalo ka unutrašnjosti.
I Meše Selimovića su preci pobjegli ispred komitske kame u Tuzlu.

U Evansovom putopisu postoji zabilješka o monstruoznosti samih zločina nad muslimanskim stanovništvom, pa tako navodi primjer iz Ljubinja kako su ustanici pekli muslimansku djecu na ražnju pred roditeljima. On barem tako navodi riječi jednog od svjedoka.
dr_Evil

#10013 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Škobo Habu wrote: 24/09/2020 09:51
Ja, i?

Šta je imala Bosna sa tadašnjim događajima, kao geografski i politički pojam?

Ustanak je bio započet i u Bosni, no nije bilo nekog većeg odjeka. U Posavini katolici nisu talasali, u Krajini, koliko znam, su bašibozici ubili oko 200 pravoslavaca u okolini Prijedora. Bašibozuci su bili plaćenička rulja skupljenja iz svih dijelova Osmanskog carstva.

Kao prvo i osnovno, tada Porta šalje nizame u Bosnu. Znači već moderno ustrojenu vojsku. Iskrcali su se u Sutorini, i dalje krenuli putem Hercegovine i C.Gore.
Kao drugo, upravo je katolički živalj započeo prvi ustanak, da bi onda za njima ustao veći dio Hercegovine. No, ubrzo je pukla ta katoličko-pravoslavna ljubav, to ti je bar jasno. Interesi im se nisu poklapali.
Kao treće, ustanak je podržan, incognito, od mnogih evropskih država, kao i carske Rusije. Na strani ustanika su se borili Poljaci, Francuzi, Rusi i mnogi drugi.

Ono što je evidentno iz svega toga i sanmog ustanka - jeste da su za vrijeme njega i poslije njega najviše stradali domći muslimani.
Veliki dio Istočne Hercegovine je pretrpio štetu, a muslimansko stanovništvo se iseljavalo ka unutrašnjosti.
I Meše Selimovića su preci pobjegli ispred komitske kame u Tuzlu.

U Evansovom putopisu postoji zabilješka o monstruoznosti samih zločina nad muslimanskim stanovništvom, pa tako navodi primjer iz Ljubinja kako su ustanici pekli muslimansku djecu na ražnju pred roditeljima. On barem tako navodi riječi jednog od svjedoka.

I to mozemo dobrim dijelom Ali Rizvanbegovicu na kosti, on je uvezao u Hercegovinu pravoslavno zivlje (naravno da je bilo domicilnog, ali govorimo o dodatnom) da mu radi zemlju, ko da je 16stoljece budala.
horkesh

#10014 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by horkesh »

Duka Dizel II wrote: 24/09/2020 08:56
horkesh wrote: 23/09/2020 23:29
Duka Dizel II wrote: 23/09/2020 21:26

A prva?
Mislim da su obe registrovane 2007 godine, nakon što je Srbija (p)ostala samostalna.
Prva je osnovana, odnosno obnovljena, 1993. godine.

Koja?
Ajd budi malo konkretniji.
Rekoh ti već, ne želim da oftopičarim na temi o Crnoj Gori. Srbija je 2006. godine donijela Zakon o vjerskim zajednicama, nakon čega dolazi do osnivanja Islamske zajednice Srbije. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je osnovan 1993. godine. Danas su svakako obje zajednice obespravljene.

Nije nešto narod pohrlio na ulice nakon što se država uplela u islamske zajednice, a što je bila originalna teza. Crkva se ne može ni po čemu porediti s islamskom zajednicom.
Škobo Habu

#10015 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel II wrote: 24/09/2020 09:40

Svuda na ovim prostorima je razvoj nacionalne svesti išao uporedo sa tim ustancima.
Ako govorimo o tom vremenu, u Srbiji i Crnoj Gori naconalna svest je uveliko razvijena jer su to već slobodne države.
Ona naravno se razvija od gore pa na dole. To jest, od političke elite prema nepismenom i neukom narodu, koji naravno niti je razumeo koncept nacije i političke interese, niti mu je to nešto značilo u životu.

Šta je napamet? Navodim ti zaključke Arthura Evansa i ruskog konzula iz doba Hercegovačkog ustanka.

Nikakve naširoko raspostranjene nacionalne svijesti ne postoji kod tadašnjegt življa u Bosni i Hercegovini. Ako priča iko napamet - to si ti.

Ti sada hoćeš da mene ubjediš da se katolik iz Posavine identifikovao u nacionalnom smislu sa katolikom iz Hercegovine, što je za sredinu 19. stoljeća najobičnija glupost.
Capljina74

#10016 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

dr_Evil wrote: 24/09/2020 09:50
Nećemo tako Dino...

Jel ti stvarno mislis da je nastao nemir jer su eto zeljeli da se zovu srbima, a niko im to u osmanskom carstvu nije dao. Ili zbog toga sto im je dosadilo biti donji u drustvu?

I jel stvarno mislis da je seljak iz Bilece i Gabeli imao ijedan drugi identitet osim pravoslavac i hercegovac? Ili seljak u CG? Jel vi mene zezate, govorimo o periode gdje je citava familija od 25 clanova spavala u jednoj sobi i pila vodu iz jedne case koja je bila okacena na kantu :S wtf
Ama, bolan,
sirotinja. Država nije dala da prodiše čovjek.

Knjaz je imao drugo na umu, da širi državu.

Ono što ponavljam je da CG nisu Marsovci.

Nismo vezani ni sa Bosnom koliko smo mi Hercegovci vezani sa CG.

Od mentaliteta do rodbinskih do toga da je 2/3 današnje CG Hercegovina.
breuer

#10017 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by breuer »

Škobo Habu wrote: 24/09/2020 09:55
Duka Dizel II wrote: 24/09/2020 09:40

Šta je napamet? Navodim ti zaključke Arthura Evansa i ruskog konzula iz doba Hercegovačkog ustanka.

Nikakve naširoko raspostranjene nacionalne svijesti ne postoji kod tadašnjegt življa u Bosni i Hercegovini. Ako priča iko napamet - to si ti.

Ti sada hoćeš da mene ubjediš da se katolik iz Posavine identifikovao u nacionalnom smislu sa katolikom iz Hercegovine, što je za sredinu 19. stoljeća najobičnija glupost.
pa kao što se nije identifikovao sa katolikom iz Hercegovine, nije sigurno ni sa muslimanom iz Sarajeva...
dr_Evil

#10018 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 24/09/2020 09:56
dr_Evil wrote: 24/09/2020 09:50
Nećemo tako Dino...

Ama, bolan,
sirotinja. Država nije dala da prodiše čovjek.

Knjaz je imao drugo na umu, da širi državu.

Ono što ponavljam je da CG nisu Marsovci.

Ama to se ja i ti slazemo, sigurno su crnogorci i hercegovci isti narod, to ko god nas upozna kad se loza naspe moze da shvati odma, moze se isto reci za dalmatince, samo sto su se oni sticajem okolonosti "pogospodili", ali mojne mi teze o tome da su cg i hercegovci Srbi, imamo veze sa Sumadincima ko Svabo sa Spancima.

Jedini identitet koji je obican covjek tada imao je vjera i regionalna pripadnost. Vladajuce kuce svakako nemaju identitet, oni su se uvijek okretali centrima moci, vjera i nacija im nista ne znaci, suplja prica za mase.

Mozemo mi do sutra citirati franjevce sta pisu o bosanskom jeziku, ili popove o srpskom jeziku, oni su pisali sta su oni osjecali, obican seljak a to je 99% stanovnista je gledao samo da prekopa krtolu i plati porez spahiji
Škobo Habu

#10019 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Pa, naravno da niste kada su migracioni tokovi išli iz C.Gore ka Hercegovini i dalje prema Dalmaciji.

No, plemenski običaji Crnogoraca nemaju ništa sa običajima Srba u to doba. U tome je razlika.

Ja sam već negdje pisao o tome da je nakon pobune Crnogoraca u 17. stoljeću, oko 3.000 njih raseljeno od strane Osmanlija na Romaniju.
Škobo Habu

#10020 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

breuer wrote: 24/09/2020 10:00

pa kao što se nije identifikovao sa katolikom iz Hercegovine, nije sigurno ni sa muslimanom iz Sarajeva...
Ko tvrdi da jeste? :roll:
dr_Evil

#10021 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Škobo Habu wrote: 24/09/2020 10:03

Pa, naravno da niste kada su migracioni tokovi išli iz C.Gore ka Hercegovini i dalje prema Dalmaciji.

No, plemenski običaji Crnogoraca nemaju ništa sa običajima Srba u to doba. U tome je razlika.

Ja sam već negdje pisao o tome da je nakon pobune Crnogoraca u 17. stoljeću, oko 3.000 njih raseljeno od strane Osmanlija na Romaniju.
I zato mozemo sresti prezimena koja imaju katolici u zapadnoj hercegovini, sa pravoslavcima na Romaniji, tipa Cavar. Vlasko porijeklo, ali posto niko ne moze tacno da definise sta kod nas znaci Vlasko porijeklo zbog prevelike nezapisane migracije reci cemo da je sa planina iz tih krajeva.
Capljina74

#10022 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Hercegovački Muslimani i Srbi su bili tješenje povezani nego što je slučaj u Bosni.

Hrvati su na svoju ruku. Još ne mogu da se riješe stigme da su bili Srbi.
Duka Dizel II

#10023 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

horkesh wrote: 24/09/2020 09:55
Duka Dizel II wrote: 24/09/2020 08:56
horkesh wrote: 23/09/2020 23:29

Prva je osnovana, odnosno obnovljena, 1993. godine.

Koja?
Ajd budi malo konkretniji.
Rekoh ti već, ne želim da oftopičarim na temi o Crnoj Gori. Srbija je 2006. godine donijela Zakon o vjerskim zajednicama, nakon čega dolazi do osnivanja Islamske zajednice Srbije. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je osnovan 1993. godine. Danas su svakako obje zajednice obespravljene.

Nije nešto narod pohrlio na ulice nakon što se država uplela u islamske zajednice, a što je bila originalna teza. Crkva se ne može ni po čemu porediti s islamskom zajednicom.
Znaš i sam da nije tačno to što pišeš, pa valjda zato ne želiš oftopičariti.
Nije nikakav mešihat IZ u Srbiji osnovan 1993 godine.
Zukorlić je te godine osnovao mešihat Sandžaka. Što znači, osnovao je mešihat Bošnjaka u Sandžaku, kao nekakvo istureno odeljenje rijaseta u Sarajevu.
Ja bih rekao da to baš nije bilo u skladu sa pravilima teritorijalne organizacije Islamske zajednice.

Sledeće godine, 1994, u Beogradu je osnovan rijaset IZ Srbije, koja i danas ima mešihate na celoj teritoriji Srbije i koja obuhvata sve muslimane.

Ova Zukorlićeva IZ je ostala i dalje deo rijaseta u Sarajevu.

Nema baš nikakve analogije sa onim što se dešava u CG.
dr_Evil

#10024 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Capljina74 wrote: 24/09/2020 10:09 Hercegovački Muslimani i Srbi su bili tješenje povezani nego što je slučaj u Bosni.

Hrvati su na svoju ruku. Još ne mogu da se riješe stigme da su bili Srbi.
Nisam ovo ocekivao od tebe zemljak, kud ces u mitomaniju

Jel to ono kad je ugarski kralj slao misionare po bosni pa pricao kako katolicko zivlje poznaje najbolje starobosanske obicaje dok pravoslavni ne poznaje jer ih je turska uvezla da popune granicna podrucja.

Lutas
spreca

#10025 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by spreca »

Capljina74 wrote: 24/09/2020 09:56 [ da je 2/3 današnje CG Hercegovina.
Hocemo traziti da nam vrate te 2/3 i kolika je onda stvarna CG i dali ona uopste postoji,mozda pricamo o necemu sto ne postoji
Post Reply