Pitaću vlasnika zgrade za te proračune. Kada sam se raspitivao za ovu zgradu, ljudi (koji interesa ličnog nemaju) su mi rekli da je ovo najkvalitetnija novogradnja u Travniku, rađena po projektu, folovi golovi.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Idemedosumom
#11601 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11602 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svaki projekat mora imati i proračune za toplotne gubite objekta, inače nije rađeno kako treba.
Energetski certifikat samo ako se plati za njega.
Energetski certifikat samo ako se plati za njega.
Vjeruješ njima ili onome što vidiš?su mi rekli da je ovo najkvalitetnija novogradnja u Travniku
- piplica
#11603 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema razlike u početnoj investiciji između ova 3 načina grijanja.Ermin ZM wrote: ↑23/09/2020 18:03 ti ono imas Mitsu t.p ? Koja je ktb Zubadan il ecodan?
Znas sta me najvise zanima. Sa obzirom na cijenu ulaganja, jesil racunao za koliko bi se godina trebalo isplatit ulaganje u t.p u tvom slucaju u odnosu na pelet i drva? Posto kazes da si metodican vjerujem da si detaljno sracunao. I koji je ocekivani zivotni Mitsu t.p?
Kako?
Hydrobox od TP možes smjestiti u kupatilo, kuhinju, zauzima samo 0,5m2.
Za kotlovnicu ti treba min 10m2, cijena izgradnje ovih dodatnih 10m2 je oko 700m/m2.
Znači grijanje na pelet/drvo u mom slučaju je oko 13000KM, i imam tih 10m2 manje, TP je jeftinija i imam tih 10m2 za sve ostale stvari.
Trebam li onda računati kada če se odplatiti?
Životni vijek je oko 100000 on/off, za sada ima oko 7000.
-
baho
#11604 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako sam dobro upratio ti nemas bafera(spremnika) u sistemu, koliko je to dobro ili lose?piplica wrote: ↑23/09/2020 18:29Nema razlike u početnoj investiciji između ova 3 načina grijanja.Ermin ZM wrote: ↑23/09/2020 18:03 ti ono imas Mitsu t.p ? Koja je ktb Zubadan il ecodan?
Znas sta me najvise zanima. Sa obzirom na cijenu ulaganja, jesil racunao za koliko bi se godina trebalo isplatit ulaganje u t.p u tvom slucaju u odnosu na pelet i drva? Posto kazes da si metodican vjerujem da si detaljno sracunao. I koji je ocekivani zivotni Mitsu t.p?
Kako?
Hydrobox od TP možes smjestiti u kupatilo, kuhinju, zauzima samo 0,5m2.
Za kotlovnicu ti treba min 10m2, cijena izgradnje ovih dodatnih 10m2 je oko 700m/m2.
Znači grijanje na pelet/drvo u mom slučaju je oko 13000KM, i imam tih 10m2 manje, TP je jeftinija i imam tih 10m2 za sve ostale stvari.
Trebam li onda računati kada če se odplatiti?
Životni vijek je oko 100000 on/off, za sada ima oko 7000.
P.S.
Za Ermina
Racunao sam ja. Uzeo sam da 1kg peleta, kojeg trenutno koristim, da 4kWh. Potrosim oko 5t peleta za 8 mjeseci koliko se grijem, to je onda 20.000kWh. 20.000 podijeljeno sa prosjecnim cop-om 3 je 6.666kWh el.energije.
Po ovoj racunici, po trenutnoj cijeni peleta i el.energije potrebno je preko 20 godina da bi kroz ustedu vratio pocetno ulaganje za TP.
Takodje po trenutnoj cijeni peleta, za cijenu TP, mogu da se grijem 8 do 10 godina.
Za Piplicu
Prostor sam vec imao, cg sam vec imao, mijenjao se samo izvor toplote, tako da 3.000KM nije isto sto i 14.000KM.
Last edited by baho on 23/09/2020 19:28, edited 1 time in total.
-
baho
#11605 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zezas ti mene, de procitaj sta me je covjek pitao pa sam mu rekao da oko 15kW.Ermin ZM wrote: ↑23/09/2020 17:42 msm da nije reklama, vec ciljano da se izazove ponovno prepucavanje na temi... msm da znam ko stoji iza profila
Eh da odgovor bahi. Kako god, kad bi isao na t.p a imm samo 5 miljaa uzeo bih tu. Nije bas no name, barem kompresor je copeland(jedan od najvecih proizvodjaca kompresora za t.p)
I sta ce mu tp od 15kw za super izoliranih 75 kvadrata?
Uzmi neke gubitke od 70w po metru, nije neizoliran prostor. Plus stan je grijace se svuda. 8kw plafon mu treba da ima rezerce. Nek je cop 3, opet na tu kvadraturu bi se otplatila, plus haman je garancija 5 godina.
Kad bi imao para da mi je svejedno, onda Mitsu Zubadan ili Panasonic...nije ni Gree Versati losa, fina je cijena al bolji je Zubadan daleko..
Sto se tice TP iz Zeke ono je dno dna sto postoji.
- piplica
#11606 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam, samo je jako male zapremine, većina to zove spremnik, a li je to inače Hidrulična skretnica, samo zapremina varira.
Veća zapremina, sistem je elastičniji i manje efektivan, manja zapremina manje elastičan, ali više efektivan.
Veća zapremina, sistem je elastičniji i manje efektivan, manja zapremina manje elastičan, ali više efektivan.
-
baho
#11607 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je 1000L sa spiralom. Planiram nekad ici na TP, citav sistem sam podredio tome. Nadam se da velika zapremina nece bit problem.
- piplica
#11608 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Brkaš pojmove spremnik za pripremu tople vode nije isto što i hidraulična skretnica.
Sa prvim griješ vodu, drugi omogućava da sistem radi pravilno.
Za šta tebi treba 1000L tople vode?
Sa prvim griješ vodu, drugi omogućava da sistem radi pravilno.
Za šta tebi treba 1000L tople vode?
-
Ermin ZM
#11609 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prvo izvinjenje, preletio sam post, krivo sam protumacio. Sto se tice kvaliteta moze bit, nisam je licno vidio. Al opet je za nase uslove ko nmz vise, a nece strujanje zraka ni lozenja bolje od raznoraznih el kotlova. Evo malo grube matematike. Koliko je kotao, oko hiljadu? Eto ta losa t.p od 5kw je 5500. Za nekih 70 tak kvadrata dobro izoliranih(mada je bolje malo rezerve uzet). Uzecemo los scop 3 u proracun, posto kazes da je dno dna. Nek ti kotao trosi 1500km godisnje, ova losa tp 500km. Racunica kaze da tih 4500 km razlike ces vratit kroz 4.5 godine.. 5 godina je garancije ako sam upratio, nek odradi jos 4, eto ti ustedila 4000km za 9 godina(a ako imas srece jos bi koju godinu trebala, copeland fakat nije no name).baho wrote: ↑23/09/2020 18:55Zezas ti mene, de procitaj sta me je covjek pitao pa sam mu rekao da oko 15kW.Ermin ZM wrote: ↑23/09/2020 17:42 msm da nije reklama, vec ciljano da se izazove ponovno prepucavanje na temi... msm da znam ko stoji iza profila
Eh da odgovor bahi. Kako god, kad bi isao na t.p a imm samo 5 miljaa uzeo bih tu. Nije bas no name, barem kompresor je copeland(jedan od najvecih proizvodjaca kompresora za t.p)
I sta ce mu tp od 15kw za super izoliranih 75 kvadrata?
Uzmi neke gubitke od 70w po metru, nije neizoliran prostor. Plus stan je grijace se svuda. 8kw plafon mu treba da ima rezerce. Nek je cop 3, opet na tu kvadraturu bi se otplatila, plus haman je garancija 5 godina.
Kad bi imao para da mi je svejedno, onda Mitsu Zubadan ili Panasonic...nije ni Gree Versati losa, fina je cijena al bolji je Zubadan daleko..
Sto se tice TP iz Zeke ono je dno dna sto postoji.
Da ne shvatis pogresno, ne zagovaram uzimanje jeftine t.p, naravno posto je dugorocna investicija bolje ic na kvalitet, al sve je bolje od grijanja 1 za 1 pa i jeftina toplotna pumpa. Kad skontam da sam za 2 godine sa konvektorima dao oko 3000 km, sad bi si samar opalio sto se prije nisam zainteresovao za invertere..
-
baho
#11610 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Editovao sam post iznad pa procitajte 
A sta ako stane u po zime, nek i garancije, de se ti sa njima ganjaj da ti rijese. Ja je ne bi dzaba da mi je daju. Otidji da je vidis malo uzivo.
A sta ako stane u po zime, nek i garancije, de se ti sa njima ganjaj da ti rijese. Ja je ne bi dzaba da mi je daju. Otidji da je vidis malo uzivo.
- piplica
#11611 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisi imao, nego si napravio, uložio novac.
Da is kupio tako, opet si platio to niko ne računa.
I najbitnije od svega, tih par m2 su zauvijek izgubljeni, prljavi, hladni.
Da is kupio tako, opet si platio to niko ne računa.
I najbitnije od svega, tih par m2 su zauvijek izgubljeni, prljavi, hladni.
-
baho
#11612 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne brkam ja. Ne mislim na spremnik za pripremu tople vode. Mislim na akumulaciju tople vode za niskotemperaturne sisteme cg. Bafer jest hidraulicna skretnica, a hidraulicna skretnica(ona mala) nije bafer.
Treba mi da bi se pec sto redje palila, a cg imalo konstantan izvor tople vode.
- piplica
#11613 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
H. skretnica je sve to što si nabrojao, samo kapacitet je drugačiji. Već sam ti napisao zašto je tako.
-
baho
#11614 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako nisam imao. CG uradjeno prije nego se znalo za pelet, kamoli za TP. Sa uglja se preslo na pelet. Sad je apoteka, mozes zivjeti u kotlovnici. O TP sam mogao samo sanjati, s obzirom na cijenu.
-
baho
#11615 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
H.skretnica da. Bafer je to usput, al da bi nesto bilo bafer - spremnik (eng. Buffer, njem. Puffer) mora da ima znacajniji kapacitet u odnosu na sam sistem. H.skretnica to ne mora, imas je od 2L zapremine. U mom slucaju bafer nije ubacen zbog potrebe za h.skretnicom, vec zbog potrebe sistema da ima stalan izvor tople vode.
- piplica
#11616 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa napisao sam ti to gore, i nije usput jer mu je to namjena, da Hidraulično odvoji 2 kruga.
Ovisno o potrebama, tolika i zapremina.
E sada da li je 1000L dobar za tvoj sistem, pa sigurno da nije, što je veća zapremina imaši veće gubitke.
Nije nužno veće bolje.
Ovisno o potrebama, tolika i zapremina.
E sada da li je 1000L dobar za tvoj sistem, pa sigurno da nije, što je veća zapremina imaši veće gubitke.
Nije nužno veće bolje.
-
radiostar
#11617 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
sve i jedna Mitsubishi shema za toplotnu pumpu ukljucuje i buffer spremnik. ako nema prostora za buffer spremnik onda moze hidraulicka skretnica.
-
baho
#11618 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za sisteme sa kotlovima na cvrsto gorivo, posebno, a i za pelet, vazi upravo sto vece to bolje. Zavisno od kvadrature objekta, tj njegovih gubitaka.
Kad je u pitanju TP vjerovatno da nije, mada kada su defrosti ucestaliji pretpostavljam da veca akumulacija dolazi do izrazaja.
-
kenan77
#11619 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
valjaju li išta ovi FLINK termostati FT101? Dakle ovi što rade i na WiFi
- piplica
#11620 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I to nije tacno, treba ti onoliki kolike potrebe za toplom vodom imas.baho wrote: ↑23/09/2020 20:43
Za sisteme sa kotlovima na cvrsto gorivo, posebno, a i za pelet, vazi upravo sto vece to bolje. Zavisno od kvadrature objekta, tj njegovih gubitaka.
Kad je u pitanju TP vjerovatno da nije, mada kada su defrosti ucestaliji pretpostavljam da veca akumulacija dolazi do izrazaja.
Kod peci na cvrsto gorivo to treba biti malo vece jer te peci ne mogu da moduliraju, peci na pelet su malo "pametnije", pa ti ne treba toliki spremnik.
Druga stvar sva voda u spremniku se hladi sa vremenom, na svakom pise kolike gubitke ima za 24h.
Defroste kod TP ne osjetis, jer imas mega spremnik energije, ESTRIH, koji akumulira toplotu kao par k/l vode.
Sto bojje proracun napravis, sto imas manje start/stop slucaja, time ti je sistem efikasniji.
-
Dzemss
#11621 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav Rovac, prošle godine smo malo pričali o grijačima vanjske jedinice.rovac13 wrote: ↑21/01/2020 22:16 Naturlich
Kupio grijac i termostat u banjaluci firma matom,bave se toshibom.
Ali termostat sam izbacio.
Bolje mi funkcionise na vremensku uticnicu.
Produzio grijac obicnim kablom sa utikacem.
Ustekao u vremensku uticnicu koju isprogramiram da se upali 3-4 puta dnevno po 15 minuta.Full dovoljno,uvijek sve prohodno cisto.To ustekam samo pomekad kad su minusi tako,inace ne radi nikako,takp da je potrosnja struje totalno zanemariva.
Grijac je dobro postaviti ispod izmjenjivaca,kanalom za odvod i malo u samu rupu odvod,inace lijepio silikonom.Funlcionise godinama.
Tražeći silikonski grijač u kablu naletio sam na trakasti grijač. Nije mi bio interesantan jer se ne može lijepo savijati u tacni kao okrugli kabl.
Čudno mi je bilo jer u opisu tog grijača pisalo da zagrijava kompresor vanjske jedinice.

Sada slucajno gledajući vanjsku multisplit jedinicu od Gree vidio sam da oni taj grijač fabrički koriste.
https://www.youtube.com/watch?v=uZwG5MOKn90 Zaustavi video na 5:40

Jačine se kreću od 28W do 75W. Ako racunamo obim kompresora to dodje cca 500mm - 40W. Sad koliko bi bilo idealno W ne razumijem se.
Na ovaj način najvjerovatnije se dogrijava ulje u kompresoru na vecim minusima da bi mu se povećale performanse.
Ukoliko se neko u ovo razumije molio bi da se uključi.
-
Ermin ZM
#11622 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hercegovac ne bih ja 18ku sa jednoredim izmjenjivacem nazivao monstrumom..
-
Ermin ZM
#11623 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemoj samnom tog djecijeg inata, ako hoces da pricam sa tobom kao sa odraslim ponasaj se tako.
Budi malo odgovoran, nagovorices nekoga da je uzme gdje je jaca zima dosta od Hercegovine, pa ce kukat kad zazimi i nece mu Gree valjat jer je uzeo slab model.
LC modeli od Gree, imaju finu kulturu rada, nisku modulaciju. Ko je u Hercegovini il primorju ok, radice ko singerica. Sasvim druga prica ako je na planini il negdje gdje je jaca zima. Malo odgovornosti prema drugima...
LCLH su dobri na grijanju al su malo "siroviji". Sve zavisi od potreba
Edit: ne pricam sam sa sobom, obrisao je post
Budi malo odgovoran, nagovorices nekoga da je uzme gdje je jaca zima dosta od Hercegovine, pa ce kukat kad zazimi i nece mu Gree valjat jer je uzeo slab model.
LC modeli od Gree, imaju finu kulturu rada, nisku modulaciju. Ko je u Hercegovini il primorju ok, radice ko singerica. Sasvim druga prica ako je na planini il negdje gdje je jaca zima. Malo odgovornosti prema drugima...
LCLH su dobri na grijanju al su malo "siroviji". Sve zavisi od potreba
Edit: ne pricam sam sa sobom, obrisao je post
- piplica
#11624 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo je ocito samoregullirajuci grijac, ima ih u raznim jacinama po m1.Dzemss wrote: ↑24/09/2020 08:41
Jačine se kreću od 28W do 75W. Ako racunamo obim kompresora to dodje cca 500mm - 40W. Sad koliko bi bilo idealno W ne razumijem se.
Na ovaj način najvjerovatnije se dogrijava ulje u kompresoru na vecim minusima da bi mu se povećale performanse.
Ukoliko se neko u ovo razumije molio bi da se uključi.
A sigurno da je grijac ti da podpomogne togom grijanja.
- rovac13
#11625 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam za gree.....kod ostalih kineza sam gledao taj grijac oko kompresora......inace japanci to nemaju uopce....unutra u kompresoru je odradjeno to grijanje.....zato daikin fujitsu itd kad su ugasene ako je minus vani trose nesto struje 5-10-20w zavisno kolko je hladno.
Ali to nema veze sa performansama klime.
To sluzi kad vam je klima ugasena da odrzava ulje na ok temp......kad startujete klimu da je podmazivanje odma dobro.
Kad kompresor radi on je vruc i previse
Tad to grijanje kompresora ne funkcionira
Ali to nema veze sa performansama klime.
To sluzi kad vam je klima ugasena da odrzava ulje na ok temp......kad startujete klimu da je podmazivanje odma dobro.
Kad kompresor radi on je vruc i previse
Tad to grijanje kompresora ne funkcionira