BadBoy wrote: ↑17/09/2020 09:26
Sanjarko wrote: ↑17/09/2020 07:15
Hendrix wrote: ↑17/09/2020 00:57
Poenta je bila odgovor na tvrdnju kako se ni tokom kuge nije toliko zatvaralo...kad ono bilo i zatvaranja i karantene i svih zivih mjera da se sprijeci sirenje.
U prvoj rečenici sam rekao da je bilo, a u drugoj da nisu stali skroz. Nemože većina ljudi da stane skroz.
Njutn i Šekspir su mogli. Bile su karantene ali ne ovako, čitave države u lockdown. A to nije karantena.
Karantene i "lockdowni" (koji se nisu tako zvali prije) su kroz ljudsku historiju znali biti i još gori nego danas. Sve to i pored činjenice da je mobilnost ljudi bila 100 manja nego danas. Razlika je što su današnji ljudi prerazmaženi i ne mogu se odreći ni najmanjeg komoditeta. Moderni život nas je sve previše razmazio.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eyam
Englesko seoce Eyam se dobrovoljno odsjeklo od ostatka države na 14 mjeseci da bi spriječili širenje kuge.
Ali tim zajednicama sve donosili. Meni i mojima samo donijeli 1 paket s vrecom brasna. Znas li koliko to traje. Jos ne bi ni to dobili da sestra nije intervenisala u uredu gradonacelnika. Socijalni smo slucaj zesci, svi to znaju ovdje gdje zivim ali nas nisu htjeli stavit na listu.
Nemozemo ni socijalnu prodavnicu sebi da izganjamo i da to pravo ostvarimo. Ja bolestan, stara se snalazi a i ona je bolesna itd., sad da neduljim. Primanja samo od snalazenja stare imamo skoro. Uleti ponekad neko s manjim iznosima ili necim i to je to.
Evo nek drzava preuzme brigu na sebe o nama, sto moja stara kaze nemoze niko preuzet brigu o mojoj kuci, citaj porodici na sebe. Nek drzava i drustvo preuzmu brigu, pa nek zakljucava sve, a lockdown nije karantena opet ponavljam.
Obespravljeni smo skroz. Od rata naovamo.