Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#11576 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@haso hasic
Sto se tice ovog slucaja loseg rada klime zbog neoravilne montaze. Ja sam mu rekao da ti se javi, clan je ovog foruma, ako hoce nek se javi da potvrdi.Jos mu je ugradio "ovlasteni Gree servis".
E de nas sad malo edukuj, u takvoj situaciji koja se desila, da montaza nije korektno uradjena, gdje je 1 klima dosla sa iskrivljenim/slomljenim nosacem, nije u vaser vagi, nema 3 metra instalacije, sta ciniti?
Kako bi ti postupio da si ti klijent? Da li se obratiti recimo uvozniku i zahtijevati ponovnu montazu(posto obracanje tom servisu ne donosi rezultate), da li ic na zastitu potrosaca? Ima li pravo trazit 2 nove klime i da mu ugradi drugi servis?
Mozda se neko nadje u ovoj situaciji pa da zna postupit
Sto se tice ovog slucaja loseg rada klime zbog neoravilne montaze. Ja sam mu rekao da ti se javi, clan je ovog foruma, ako hoce nek se javi da potvrdi.Jos mu je ugradio "ovlasteni Gree servis".
E de nas sad malo edukuj, u takvoj situaciji koja se desila, da montaza nije korektno uradjena, gdje je 1 klima dosla sa iskrivljenim/slomljenim nosacem, nije u vaser vagi, nema 3 metra instalacije, sta ciniti?
Kako bi ti postupio da si ti klijent? Da li se obratiti recimo uvozniku i zahtijevati ponovnu montazu(posto obracanje tom servisu ne donosi rezultate), da li ic na zastitu potrosaca? Ima li pravo trazit 2 nove klime i da mu ugradi drugi servis?
Mozda se neko nadje u ovoj situaciji pa da zna postupit
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#11577 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trebao bi se obratiti deltronu.
Neka oni probaju pricati sa tim ko je ugradio, da se vrati i uradi ponovo kako treba.
Neka oni probaju pricati sa tim ko je ugradio, da se vrati i uradi ponovo kako treba.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11578 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Ermin ZM
Ja ne znam u kojem svijetu ti živiš ermine, kod tebe svaka druga "ako mi ne vjerujete".
Kakva silna zaštita potrošača, kakve ustanove, kakvi jadni jadovi od firmi koji sebe nazivaju "ovlaštenim", džaba trubiti ovdje.
Čuj još i član, pa u šta je gledao i čitao, eto @haso hasic je objasnio koja je najbolja opcija za nabavku, ali i to ne pije vode, jer ga ovi koji su mu ugradili ni za suhu šljivu ne fermaju.
A poštenih kao @haso hasic je malo, a o znanju da ne pričam.
Zato napišite koja firma, koji monter itd, da se napravi blacklista za takve.
A on može sada svašta tražiti, veliku sa lukom i kajmakom...samo je pitanje šta će dobiti.
Ja ne znam u kojem svijetu ti živiš ermine, kod tebe svaka druga "ako mi ne vjerujete".
Kakva silna zaštita potrošača, kakve ustanove, kakvi jadni jadovi od firmi koji sebe nazivaju "ovlaštenim", džaba trubiti ovdje.
Čuj još i član, pa u šta je gledao i čitao, eto @haso hasic je objasnio koja je najbolja opcija za nabavku, ali i to ne pije vode, jer ga ovi koji su mu ugradili ni za suhu šljivu ne fermaju.
A on može sada svašta tražiti, veliku sa lukom i kajmakom...samo je pitanje šta će dobiti.
-
Ermin ZM
#11579 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A nez hbg, ja sam mozda kod sebe krivo postupio, al da ne rizikujem kad su mi dosli, rekao momci bice na kafu radite kako hocu i sve su me ispostovali maximalno sa osmijehom.. tako da ja licno imam dobro iskustvo sa nasim monterima.. jedan radio, jedan jeo mezu i dodavao alat 
A spominjao sam i slucaj sto mi je pokazivao monter slike, katastrofalna montaza Mitsubishija FH35, gdje su toliko joj ubili protok zraka da nije mogla grijat garsonjeru pa su oni popravljali iza jer im se servis nije javljao... bjez samo se nazivciram...
A vidis to ne bi bila losa ideja, kad bi se neki podforum otvorio sa crnom i bijelom listom gdje ce ljudi staviti svoja iskustva. Msm ne citaju svi forume, mozda ne bi imalo neki velik uticaj al koliko toliko bi makar nekima pomoglo oko pravog izbora strucnog servisa po regiji, nije svakome Haso blizu, pa da se isfiltrira koliko toliko makar par kvalitetnih servisa
A spominjao sam i slucaj sto mi je pokazivao monter slike, katastrofalna montaza Mitsubishija FH35, gdje su toliko joj ubili protok zraka da nije mogla grijat garsonjeru pa su oni popravljali iza jer im se servis nije javljao... bjez samo se nazivciram...
A vidis to ne bi bila losa ideja, kad bi se neki podforum otvorio sa crnom i bijelom listom gdje ce ljudi staviti svoja iskustva. Msm ne citaju svi forume, mozda ne bi imalo neki velik uticaj al koliko toliko bi makar nekima pomoglo oko pravog izbora strucnog servisa po regiji, nije svakome Haso blizu, pa da se isfiltrira koliko toliko makar par kvalitetnih servisa
- Idemedosumom
#11580 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdravljam drustvo 
Supruga i ja kupujemo stan, i vec sada razmatramo koju vrstu grijanja odabrati. Stan je povrsine ca. 75 m2 (bez balkona), novogradnja je u pitanju, topla fasada, kvalitetna stolarija (troslojna stakla).
S obzirom na visoku cijenu grijanja preko gradske toplane (stajalo bi nas otprilike 130,00 KM mjesecno- cijelu godinu + izuzetno skup prikljucak), razmatramo mogucnost grijanja na termoblok.
Sistem za grijanje je vec razveden kroz stan. Podno grijanje u hodniku, trpezariji i kuhinji uz po koji radijator, + radijatori u sobama i dnevnom boravku. Bojler je kombinovani, spojen na sistem. Ima cak predvidjeno mjesto u kupatilu za el. kotao.
Da li je kotao jacine 9kW dovoljno jak, kako bi se gore navedena povrsina adekvatno grijala? U stanu je monofazni prikljucak struje, a na internetu sam citao da je za kotao te jacine dovoljan monofazni prikljucak. Ako je to istina, "koliki" mi prikljucak treba za kotao te jacine, a da mi ne iskacu osiguraci
?
Svaki savjet ili sugestija je dobro dosla, hvala unaprijed.
Supruga i ja kupujemo stan, i vec sada razmatramo koju vrstu grijanja odabrati. Stan je povrsine ca. 75 m2 (bez balkona), novogradnja je u pitanju, topla fasada, kvalitetna stolarija (troslojna stakla).
S obzirom na visoku cijenu grijanja preko gradske toplane (stajalo bi nas otprilike 130,00 KM mjesecno- cijelu godinu + izuzetno skup prikljucak), razmatramo mogucnost grijanja na termoblok.
Sistem za grijanje je vec razveden kroz stan. Podno grijanje u hodniku, trpezariji i kuhinji uz po koji radijator, + radijatori u sobama i dnevnom boravku. Bojler je kombinovani, spojen na sistem. Ima cak predvidjeno mjesto u kupatilu za el. kotao.
Da li je kotao jacine 9kW dovoljno jak, kako bi se gore navedena povrsina adekvatno grijala? U stanu je monofazni prikljucak struje, a na internetu sam citao da je za kotao te jacine dovoljan monofazni prikljucak. Ako je to istina, "koliki" mi prikljucak treba za kotao te jacine, a da mi ne iskacu osiguraci
Last edited by Idemedosumom on 23/09/2020 09:43, edited 1 time in total.
- drndalo
#11581 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam koliko moze pomoci, ali mi drug kaze da kod njega vec x puta ozbiljna prijetnja (kad se drugoj strani cini da znas o cemu pricas i da ne prijetis u prazno) Fed.Trzisnom inspekcijom daje rezultate. Do sada je vec dobijao povrat novca za robu, za koju mu nisu htjeli dati ni zamjenu, jer je istekao rok od 12 mjeseci, jer Zakon kaze 24. Dobio je kablovsku u pola cijene jer mu operator nije mogao isporuciti vise od 50% obecane brzine interneta. Vratio je u Motorexu remen koji nije mogao na auto, i dobio povrat para, iako ga nisu htjeli uzeti nazad jer je raspakovan... Ne ide lako, natezanje je, ali se njemu to vec svidilo da ih prca ako su bezobrazni... Uslov, fiskalni racun.piplica wrote: ↑22/09/2020 20:04 @Ermin ZM
Zasto radi? Jer je firmama navodno sam dolazak ove inspekcije da kazu “Dobar dan” = 5.000 KM. Ako kazu i “kako ste?”, ode to u 3 PM...
Za ovaj slucaj GREE klima, mozda da proba fino pricati sa prodavcem/uvoznikom, da posalju drugog servisera jer ove dundjere nece vise da gleda, da ih sviju ne bi sa fiskalnim racunom prijavio inspekciji. Nakon toga, ide pismena prijava istoj, i kad se to protokolise, tockici se pocnu okretati. Onda oni pocinju zvati da se dogovorite...
-
Ermin ZM
#11582 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zavisi koliko si spreman investirat. Posto imas podno i kvalitetnu izolaciju mozda da vidis kakvu toplotnu pumpu. Gledao sa najjeftinije u zeki 5500 km od 5kw, ako sam skontao komplet set. Investicija jest al ce se sigurno otplatit u odnosu na elektricni kotao... otprilike 3 put manja potrosnja..Idemedosumom wrote: ↑23/09/2020 08:58 Pozdravljam drustvo
Da li je kotao jacine 9kW dovoljno jak, kako bi se gore navedena povrsina adekvatno grijala? U stanu je monofazni prikljucak struje, a na internetu sam citao da je za kotao te jacine dovoljan monofazni prikljucak. Ako je to istina, "koliki" mi prikljucak treba za kotao te jacine, a da mi ne iskacu osiguraci?
Druga opcija za jeftino grijanje klime.. tu bi moga mozda za jedno 3000 proc da pokrijes sve. Tu je isto 3.5-4 puta manja potrosnja i to bi se otplatilo brzo...
Elektricno grijanje zadnja opcija, ja i mnogi drugi smo imali losa iskustva(sa cijenom)
Nek ti treba prosjecno 4kw, pomnozi sa 16 feninga, 24 h i 30 dana pa ces vidjet koliko trosi mjesecno..
Sad to podijeli sa 3.5 pa sracunaj za koliko sezona ce se tp ili inverter otplatit(brzo)
-
baho
#11583 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nova brojila imaju limitere, pa tako "koliki" prikljucak imas od EP toliko mozes i povuci. Cim dodje do prekoracenja iskljucuje ti struju. Mislim da je monofazni prikljucak do max 7,5kW, preko toga ide trofazni.Idemedosumom wrote: ↑23/09/2020 08:58 Pozdravljam drustvo
Da li je kotao jacine 9kW dovoljno jak, kako bi se gore navedena povrsina adekvatno grijala? U stanu je monofazni prikljucak struje, a na internetu sam citao da je za kotao te jacine dovoljan monofazni prikljucak. Ako je to istina, "koliki" mi prikljucak treba za kotao te jacine, a da mi ne iskacu osiguraci?
Na 9kW struje su oko 40A, sto je puno za monofazni sistem.
Izvedi elektricara da ti pregleda kakva instalacija je razvedena. Tako ces znat na cemu si i dal postoji mogucnost da predjes na trofaznu.
-
baho
#11584 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To u Zeki je totalni no name, cini mi se. Znas li ista o tim TP da bi mogao reci da ce se sigurno otplatiti. Jos bolje pitanje, bil je sebi ugradioErmin ZM wrote: ↑23/09/2020 12:30 Zavisi koliko si spreman investirat. Posto imas podno i kvalitetnu izolaciju mozda da vidis kakvu toplotnu pumpu. Gledao sa najjeftinije u zeki 5500 km od 5kw, ako sam skontao komplet set. Investicija jest al ce se sigurno otplatit u odnosu na elektricni kotao... otprilike 3 put manja potrosnja..
Druga opcija za jeftino grijanje klime.. tu bi moga mozda za jedno 3000 proc da pokrijes sve. Tu je isto 3.5-4 puta manja potrosnja i to bi se otplatilo brzo...
Elektricno grijanje zadnja opcija, ja i mnogi drugi smo imali losa iskustva(sa cijenom)
Nek ti treba prosjecno 4kw, pomnozi sa 16 feninga, 24 h i 30 dana pa ces vidjet koliko trosi mjesecno..
Sad to podijeli sa 3.5 pa sracunaj za koliko sezona ce se tp ili inverter otplatit(brzo)
- Idemedosumom
#11585 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prije svega, hvala na izdvojenom vremenu.Ermin ZM wrote: ↑23/09/2020 12:30
Zavisi koliko si spreman investirat. Posto imas podno i kvalitetnu izolaciju mozda da vidis kakvu toplotnu pumpu. Gledao sa najjeftinije u zeki 5500 km od 5kw, ako sam skontao komplet set. Investicija jest al ce se sigurno otplatit u odnosu na elektricni kotao... otprilike 3 put manja potrosnja..
Mislim da bi bio jazuk ne iskoristiti razvedeni sistem, a navikli smo centralno/gradsko grijanje (toplo kupatilo
Na kojem principu radi ta pumpa? ako moze ukratko, nisam trenutno u prilici da guglam. Da li ta pumpa mnogo prostora zauzima?
Iskustva poznanika s termoblokom ukazuju na to, da i nije toliko katastrofalno skupo. Istina, kod njih je stan nesto manji bio (65 m2), ali sigurno sa slabijom izolacijom. U vrijeme kada su imali malu bebu, grijali su se tako, da im je "sauna" bila u kuci (malte ne nonstop upaljeno grijanje), racun od struje u najhladnijim mjesecima nije prelazio 250 KM -ako ne lazu.
Kod mene i supruge je raspored takav, da od 7:30 do 14:00 nema nikoga u kuci zbog posla, po noci nema potrebe da se grije, pa sam mislio da ni kod nas ne bi racun bio veci nego kod poznanika?
baho wrote: ↑23/09/2020 12:42 Nova brojila imaju limitere, pa tako "koliki" prikljucak imas od EP toliko mozes i povuci. Cim dodje do prekoracenja iskljucuje ti struju. Mislim da je monofazni prikljucak do max 7,5kW, preko toga ide trofazni.
Na 9kW struje su oko 40A, sto je puno za monofazni sistem.
Izvedi elektricara da ti pregleda kakva instalacija je razvedena. Tako ces znat na cemu si i dal postoji mogucnost da predjes na trofaznu.
Hvala. Kako sam shvatio, 9kW kotao ipak mora ici na trofazni prikljucak, posto kod nas monofazni prikljucak ne moze ici preko 7,5kW? Koliko kW bi bilo neophodno, ako bi grijanje vuklo 9kW? 15 kW?
-
baho
#11586 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mnogo lakse je da sami malo istrazite (youtube, google) i vidite o cemu se radi.Idemedosumom wrote: ↑23/09/2020 13:17 Prije svega, hvala na izdvojenom vremenu.
Mislim da bi bio jazuk ne iskoristiti razvedeni sistem, a navikli smo centralno/gradsko grijanje (toplo kupatilo), tako da klime ne dolaze u obzir.
Na kojem principu radi ta pumpa? ako moze ukratko, nisam trenutno u prilici da guglam. Da li ta pumpa mnogo prostora zauzima?
Iskustva poznanika s termoblokom ukazuju na to, da i nije toliko katastrofalno skupo. Istina, kod njih je stan nesto manji bio (65 m2), ali sigurno sa slabijom izolacijom. U vrijeme kada su imali malu bebu, grijali su se tako, da im je "sauna" bila u kuci (malte ne nonstop upaljeno grijanje), racun od struje u najhladnijim mjesecima nije prelazio 250 KM -ako ne lazu.
Kod mene i supruge je raspored takav, da od 7:30 do 14:00 nema nikoga u kuci zbog posla, po noci nema potrebe da se grije, pa sam mislio da ni kod nas ne bi racun bio veci nego kod poznanika?
Hvala. Kako sam shvatio, 9kW kotao ipak mora ici na trofazni prikljucak, posto kod nas monofazni prikljucak ne moze ici preko 7,5kW? Koliko kW bi bilo neophodno, ako bi grijanje vuklo 9kW? 15 kW?![]()
Kada su u pitanju kW, od prilike 15tak kW bi bilo dovoljno, opet zavisno od vasih potreba.
-
Nera_22
#11587 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
to ti je isto kao klima samo sto unutra nije ona kutija sto puse zrak iz nje nego kao mali ormaric koji se spoji na centralno grijanje. Znaci ima vanjska jedinica kao kod svake klime a unutra je taj ormaric kao taj termoblok sto planiras da uzmes. ako imas prostora za termoblok imas i za toplotnu pumpu. vanjsku ces vjerovatno staviti na balkon jer je malo veca od vanske od klime.Idemedosumom wrote: ↑23/09/2020 13:17 [
- piplica
#11588 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa imaš li u projektu izračunate toplotne gubitke, koji je energetski razred za gradnja?Idemedosumom wrote: ↑23/09/2020 08:58 Pozdravljam drustvo
Ako nema bježi od toga.
- Idemedosumom
#11589 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala finoNera_22 wrote: ↑23/09/2020 13:52
to ti je isto kao klima samo sto unutra nije ona kutija sto puse zrak iz nje nego kao mali ormaric koji se spoji na centralno grijanje. Znaci ima vanjska jedinica kao kod svake klime a unutra je taj ormaric kao taj termoblok sto planiras da uzmes. ako imas prostora za termoblok imas i za toplotnu pumpu. vanjsku ces vjerovatno staviti na balkon jer je malo veca od vanske od klime.
Bezbeli bih trebao nekog majstora za grijanje upitati da se na licu mjesta utvrdi, da li je potrebno puno burgijanja, da bi se sistem prikljucio na tu pumpu. Ima li neki proizvodjac/brend tih pumpi koji preporucujes?
Last edited by Idemedosumom on 23/09/2020 15:34, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#11590 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moj rodjak je nedavno uselio u stan gdje je u komplet gradi uradjeno grijanje preko toplotnih pumpi i to zasebno za svaki stan po jedna toplotna pumpa. stan je u sarajevu. toplotne pumpe su marke daikin. on isto ima radijatore u stanu. moj savjet je daikin jer je provjeren ili fujitsu ali mislim da je fujitsu poskup.
-
Dzontra_Volta
#11591 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bravo.drndalo wrote: ↑23/09/2020 09:07Ne znam koliko moze pomoci, ali mi drug kaze da kod njega vec x puta ozbiljna prijetnja (kad se drugoj strani cini da znas o cemu pricas i da ne prijetis u prazno) Fed.Trzisnom inspekcijom daje rezultate. Do sada je vec dobijao povrat novca za robu, za koju mu nisu htjeli dati ni zamjenu, jer je istekao rok od 12 mjeseci, jer Zakon kaze 24. Dobio je kablovsku u pola cijene jer mu operator nije mogao isporuciti vise od 50% obecane brzine interneta. Vratio je u Motorexu remen koji nije mogao na auto, i dobio povrat para, iako ga nisu htjeli uzeti nazad jer je raspakovan... Ne ide lako, natezanje je, ali se njemu to vec svidilo da ih prca ako su bezobrazni... Uslov, fiskalni racun.piplica wrote: ↑22/09/2020 20:04 @Ermin ZM
Zasto radi? Jer je firmama navodno sam dolazak ove inspekcije da kazu “Dobar dan” = 5.000 KM. Ako kazu i “kako ste?”, ode to u 3 PM...
Za ovaj slucaj GREE klima, mozda da proba fino pricati sa prodavcem/uvoznikom, da posalju drugog servisera jer ove dundjere nece vise da gleda, da ih sviju ne bi sa fiskalnim racunom prijavio inspekciji. Nakon toga, ide pismena prijava istoj, i kad se to protokolise, tockici se pocnu okretati. Onda oni pocinju zvati da se dogovorite...
Ljudi su kod nas navikli da klapnu ušima, slegnu ramenima i kažu: takva nam je država.
Bez da pokušaju bilo šta.
- haso hasic
#11592 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi zubadan toplotne pumpe.Nera_22 wrote: ↑23/09/2020 15:16 Moj rodjak je nedavno uselio u stan gdje je u komplet gradi uradjeno grijanje preko toplotnih pumpi i to zasebno za svaki stan po jedna toplotna pumpa. stan je u sarajevu. toplotne pumpe su marke daikin. on isto ima radijatore u stanu. moj savjet je daikin jer je provjeren ili fujitsu ali mislim da je fujitsu poskup.
Nema dalje.Jedini koji na -15 ne gubi uopste snagu.
Cop mu opadne na ispod 2 ali snagu drzi.
Ali i najskuplje su.
Fujitsu isto dobre, jeftinije oko 20%.
- piplica
#11593 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako već linkaš deltron, javi ovima da covjeku poprave sto su zakenjali sa montažom.
- haso hasic
#11594 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma pusti piplica vidis danas se registrovao,jedan jedini post i to kao padobranac odmah reklama.
-
Ermin ZM
#11595 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
msm da nije reklama, vec ciljano da se izazove ponovno prepucavanje na temi... msm da znam ko stoji iza profila 
Eh da odgovor bahi. Kako god, kad bi isao na t.p a imm samo 5 miljaa uzeo bih tu. Nije bas no name, barem kompresor je copeland(jedan od najvecih proizvodjaca kompresora za t.p)
I sta ce mu tp od 15kw za super izoliranih 75 kvadrata?
Uzmi neke gubitke od 70w po metru, nije neizoliran prostor. Plus stan je grijace se svuda. 8kw plafon mu treba da ima rezerce. Nek je cop 3, opet na tu kvadraturu bi se otplatila, plus haman je garancija 5 godina.
Kad bi imao para da mi je svejedno, onda Mitsu Zubadan ili Panasonic...nije ni Gree Versati losa, fina je cijena al bolji je Zubadan daleko..
Eh da odgovor bahi. Kako god, kad bi isao na t.p a imm samo 5 miljaa uzeo bih tu. Nije bas no name, barem kompresor je copeland(jedan od najvecih proizvodjaca kompresora za t.p)
I sta ce mu tp od 15kw za super izoliranih 75 kvadrata?
Uzmi neke gubitke od 70w po metru, nije neizoliran prostor. Plus stan je grijace se svuda. 8kw plafon mu treba da ima rezerce. Nek je cop 3, opet na tu kvadraturu bi se otplatila, plus haman je garancija 5 godina.
Kad bi imao para da mi je svejedno, onda Mitsu Zubadan ili Panasonic...nije ni Gree Versati losa, fina je cijena al bolji je Zubadan daleko..
Last edited by Ermin ZM on 23/09/2020 17:49, edited 1 time in total.
- Idemedosumom
#11596 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači toplotna pumpa gubi na efikasnosti pri ekstremno niskim temperaturama? Pa više nije 1kW = 4kW?
- piplica
#11597 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gubi, ali da bi ti znao šta ti trteba moraš poznavati svoje poztrebe za grijanjem/hlađenjem.
Pošto očito nemaš nikakvih proračuna u projektu, to divlje da divljije ne može biti.
Pošto očito nemaš nikakvih proračuna u projektu, to divlje da divljije ne može biti.
-
Ermin ZM
#11598 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ti ono imas Mitsu t.p ? Koja je ktb Zubadan il ecodan?
Znas sta me najvise zanima. Sa obzirom na cijenu ulaganja, jesil racunao za koliko bi se godina trebalo isplatit ulaganje u t.p u tvom slucaju u odnosu na pelet i drva? Posto kazes da si metodican vjerujem da si detaljno sracunao. I koji je ocekivani zivotni Mitsu t.p?
Znas sta me najvise zanima. Sa obzirom na cijenu ulaganja, jesil racunao za koliko bi se godina trebalo isplatit ulaganje u t.p u tvom slucaju u odnosu na pelet i drva? Posto kazes da si metodican vjerujem da si detaljno sracunao. I koji je ocekivani zivotni Mitsu t.p?
- haso hasic
#11599 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam piplici ugradio zubadana 8kw na 130 m2 ektremno dobro izolovanog prostora.
Eto on vam najbolje u detalje moze objasniti svoja iskustva,ako ga uhvatite da nije nerevozan
Eto on vam najbolje u detalje moze objasniti svoja iskustva,ako ga uhvatite da nije nerevozan
-
Ermin ZM
#11600 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja se taman ponadao, al ako zavisi o tome zadnjem, nista od toga. Piplica cim se probudi opsuje nesto da ga krene 
Al pristaje mu nick, i onaj Piplica golman je bio zivcan
Al pristaje mu nick, i onaj Piplica golman je bio zivcan