Ko je u pravu?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

funeral blues

#1 Ko je u pravu?

Post by funeral blues »

Pozdrav svima,

zamolio bih za misljenje u vezi sa sljedecim: Jedan stan u zgradi ima svoj vodomjer, dok ostali stanovi placaju srazmjerno broju stanara, standardno. Problem je sto na računu za privatni vodomjer dolazi 1 m3, sto nije realno, obzirom da tu stlano zivi cetveroclana porodica. ViK navodno izasao na teren i nije ustanovio nepravilnosti, iako sumnjam da su ista uraili obzirom da je vodomjer zakljucan u sandučetu. Jasno je da to ne moze biti realna potrošnja, ali isto tako, na papiru je sve čisto. Šta uraditi? Nije OK plaćati tuđu vodu, ali kako to dokazivati? Na koje zakone se pozvati?
holowey

#2 Re: Ko je u pravu?

Post by holowey »

samo jedna vertikala ili vise njih? moguce da vodomjer mjeri potrosnju samo jedne vertikale pa zato niska potrosnja... a moguce i da su stanari stedljivi kako placaju stvarnu potrosnju...
kod vas ostalih zajednicka potrosnja pa ne vodite racuna koliko tece cesma dok perete zube, pet puta zaredom povlacite vodu, kod nekoga curi cesma, kod nekoga curi kotlic, zajednicki sat neispravan, itd...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

Privatna tužba, spremite pare :D.
yasaq

#4 Re: Ko je u pravu?

Post by yasaq »

nije ni ok plačati vodu paušalno, odnosno nije po zakonu. Napravite zahtjev vodovodu da vam ugrade svima vodomjere o njihovom trošku što je propisano zakonom i svi sretni.
zposao

#5 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

yasaq wrote: 21/09/2020 15:40 nije ni ok plačati vodu paušalno, odnosno nije po zakonu. Napravite zahtjev vodovodu da vam ugrade svima vodomjere o njihovom trošku što je propisano zakonom i svi sretni.
Zašto bi vodovod ugrađivao privatne vodomjere ako to nije uradio investitor kad je pravio zgradu? Uostalom kako bi to napravili kad dosta zgrada ima više vertikala koje bi se u svakom stanu trebale povezati na jedno brojilo pa opet rastaviti... Jeftinije novu zgradu napraviti. :lol:

Ne vjerujem da postoji zakon koji ih može prisiliti na to.
yasaq

#6 Re: Ko je u pravu?

Post by yasaq »

zposao wrote: 21/09/2020 15:44
yasaq wrote: 21/09/2020 15:40 nije ni ok plačati vodu paušalno, odnosno nije po zakonu. Napravite zahtjev vodovodu da vam ugrade svima vodomjere o njihovom trošku što je propisano zakonom i svi sretni.
Zašto bi vodovod ugrađivao privatne vodomjere ako to nije uradio investitor kad je pravio zgradu? Uostalom kako bi to napravili kad dosta zgrada ima više vertikala koje bi se u svakom stanu trebale povezati na jedno brojilo pa opet rastaviti... Jeftinije novu zgradu napraviti. :lol:

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA U BOSNI I HERCEGOVINI Član 35.
Bobi
Forum administrator

#7 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

Ama oni su nesto smutili kod uredjenja stana. Imas stelu u ViK-u i oni sve odrade. U vecini zgrada stanovi imaju dvije vertikale, kod mene su tri. Znaci on je morao dovesti cijevi za svoj stan prikljucit se prije vodomjera glavnog sprovest do stana i razvest po stanu, to jew bruka para i da se nalazi stan u prizemlju.Stemanje, kopanje pa kroz stan do kuhinje i kupatila ili do wc-a. Kome se to isplati da ima mjesecni racuna manji na primjer 20 km, sa placanjem racuna za 1m3 isplati mu se u kratkom periodu jer nije propisno sve uradjeno. Mutljavina na kub :D.

Uzet advokata ili ako ima neki stanar skolovan da to sve pošalje na sud. Inspekcija izlaze na teren i sve pregledaju. Zato pitam jel imate para :D ? Treba to platiti.
zposao

#8 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

yasaq wrote: 21/09/2020 15:47

Nigdje ne piše da svako mora imati pojedinačno brojilo. Možda se odnosi na to da mora imati barem veliko brojilo za zgradu?

I da je to istina, ne vidim načina kako to izvesti (još na teret vodovoda). To bi bili ogromni građevinski zahvati na skoro svim zgradama u Sarajevu.

Valjalo bi da je tako, ali prosto nemoguće je ugraditi svakome pojedinačno brojilo za vodu. Tu bi trebalo snositi i dio odgovornosti investitori koji su zgrade pravili.
moonca

#9 Re: Ko je u pravu?

Post by moonca »

pa po "satu ' se otkrije da je neko na --witness protection- programu. bolje ne cackati.. :oops: :-D
zposao

#10 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

Bobi wrote: 21/09/2020 15:50 Ama oni su nesto smutili kod uredjenja stana. Imas stelu u ViK-u i oni sve odrade. U vecini zgrada stanovi imaju dvije vertikale, kod mene su tri. Znaci on je morao dovesti cijevi za svoj stan prikljucit se prije vodomjera glavnog sprovest do stana i razvest po stanu, to jew bruka para i da se nalazi stan u prizemlju.Stemanje, kopanje pa kroz stan do kuhinje i kupatila ili do wc-a. Kome se to isplati da ima mjesecni racuna manji na primjer 20 km, sa placanjem racuna za 1m3 isplati mu se u kratkom periodu jer nije propisno sve uradjeno. Mutljavina na kub :D.

Uzet advokata ili ako ima neki stanar skolovan da to sve pošalje na sud. Inspekcija izlaze na teren i sve pregledaju. Zato pitam jel imate para :D ? Treba to platiti.
1000% nešto smuljano.
A lako je dokazati, ako imaš nalog za ući u stan :D
Zatvori se ventil na privatnom vodomjeru, i provjeti se ima li vode igdje u stanu. Ako nema vode ni na jednoj česmi, onda je u redu. Ako ima vode koja ne ide preko vodomjera, onda znači da troši vodu od zgrade.
Ali ko bi te normalan pustio u svoj stan? To nema niko pravo.

Jedino da se probate ljudski sporazumiti, da sazovete sastanak stanara i kažete da nije u redu da uzima vašu vodu, i da sam svojevoljno pristane da mu se isporučuje račun i sa glavnog vodomjera pored tog njegovog.
Ako necce, onda na sud. A sud ce utvrditi jel ko krade vodu.
Bobi
Forum administrator

#11 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

zposao wrote: 21/09/2020 15:56
Bobi wrote: 21/09/2020 15:50 Ama oni su nesto smutili kod uredjenja stana. Imas stelu u ViK-u i oni sve odrade. U vecini zgrada stanovi imaju dvije vertikale, kod mene su tri. Znaci on je morao dovesti cijevi za svoj stan prikljucit se prije vodomjera glavnog sprovest do stana i razvest po stanu, to jew bruka para i da se nalazi stan u prizemlju.Stemanje, kopanje pa kroz stan do kuhinje i kupatila ili do wc-a. Kome se to isplati da ima mjesecni racuna manji na primjer 20 km, sa placanjem racuna za 1m3 isplati mu se u kratkom periodu jer nije propisno sve uradjeno. Mutljavina na kub :D.

1000% nešto smuljano.
A lako je dokazati, ako imaš nalog za ući u stan :D
Zatvori se ventil na privatnom vodomjeru, i provjeti se ima li vode igdje u stanu. Ako nema vode ni na jednoj česmi, onda je u redu. Ako ima vode koja ne ide preko vodomjera, onda znači da troši vodu od zgrade.
Ali ko bi te normalan pustio u svoj stan? To nema niko pravo.

Jedino da se probate ljudski sporazumiti, da sazovete sastanak stanara i kažete da nije u redu da uzima vašu vodu, i da sam svojevoljno pristane da mu se isporučuje račun i sa glavnog vodomjera pored tog njegovog.
Ako necce, onda na sud. A sud ce utvrditi jel ko krade vodu.
Pa da, ali nema tu ljudskog dogovora kad je bio spreman mutit,Odmah na sud pa ona ViK tuzit sto su to ugradili. Ama ima advokata besposlenih jedba cekaju da to urade,pogotovo ako je ocit slucaj,nece ni uzet nista unaprijed,samo treba se raspitat. Uzmes listu advokata,e-mail adrese i ozezi..javit ce se neko.
funeral blues

#12 Re: Ko je u pravu?

Post by funeral blues »

Hvala na odgovorima. Stanovi imaju po 2 vertikale, barem moj, tako da je vrlo vjerovatno vodomjer samo ona ovoj koja je i zidu stubista. To mi je padalo napamet, ali kako do rjesenja, me racunajuci ovu opciju 'dogovora' jer niko nece dobrovoljno priznati muljazu? :)
funeral blues

#13 Re: Ko je u pravu?

Post by funeral blues »

funeral blues wrote: 21/09/2020 16:04 Hvala na odgovorima. Stanovi imaju po 2 vertikale, barem moj, tako da je vrlo vjerovatno vodomjer samo ona ovoj koja je u zidu stubista. To mi je padalo napamet, ali kako do rjesenja, ne racunajuci ovu opciju 'dogovora' jer niko nece dobrovoljno priznati muljazu? :)
Bobi
Forum administrator

#14 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

funeral blues wrote: 21/09/2020 16:05
funeral blues wrote: 21/09/2020 16:04 Hvala na odgovorima. Stanovi imaju po 2 vertikale, barem moj, tako da je vrlo vjerovatno vodomjer samo ona ovoj koja je u zidu stubista. To mi je padalo napamet, ali kako do rjesenja, ne racunajuci ovu opciju 'dogovora' jer niko nece dobrovoljno priznati muljazu? :)
Pa citas li, sud da izda nalog inspekciji da udje u stan.
zposao

#15 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

funeral blues wrote: 21/09/2020 16:04 Hvala na odgovorima. Stanovi imaju po 2 vertikale, barem moj, tako da je vrlo vjerovatno vodomjer samo ona ovoj koja je i zidu stubista. To mi je padalo napamet, ali kako do rjesenja, me racunajuci ovu opciju 'dogovora' jer niko nece dobrovoljno priznati muljazu? :)
Ako je citava zgrada upoznata sa problemom, sazovete sastanak stanara da raspravite. Ako nema dogovora i ako ga nije stid, onda na sud. A sud ce utvrditi ko koristi ciju vodu.

P.s. ne znam postoji li ijedna inspekcija u moru institucija koja bi se bavila tom problematikom. Mozda pokusati sa time?
yasaq

#16 Re: Ko je u pravu?

Post by yasaq »

zposao wrote: 21/09/2020 15:52
yasaq wrote: 21/09/2020 15:47

Nigdje ne piše da svako mora imati pojedinačno brojilo. Možda se odnosi na to da mora imati barem veliko brojilo za zgradu?

I da je to istina, ne vidim načina kako to izvesti (još na teret vodovoda). To bi bili ogromni građevinski zahvati na skoro svim zgradama u Sarajevu.

Valjalo bi da je tako, ali prosto nemoguće je ugraditi svakome pojedinačno brojilo za vodu. Tu bi trebalo snositi i dio odgovornosti investitori koji su zgrade pravili.
Piše, pročitaj Član 34. pa onda Član 35. sve će ti se samo kazati. I što bih ja i ostali korisnikci usluga sada trebali da brinemo kako će to vodovod izvesti ? Dosta su oni i toplane nelegalno uzimali pare.
Bobi
Forum administrator

#17 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

zposao wrote: 21/09/2020 16:10
funeral blues wrote: 21/09/2020 16:04 Hvala na odgovorima. Stanovi imaju po 2 vertikale, barem moj, tako da je vrlo vjerovatno vodomjer samo ona ovoj koja je i zidu stubista. To mi je padalo napamet, ali kako do rjesenja, me racunajuci ovu opciju 'dogovora' jer niko nece dobrovoljno priznati muljazu? :)
Ako je citava zgrada upoznata sa problemom, sazovete sastanak stanara da raspravite. Ako nema dogovora i ako ga nije stid, onda na sud. A sud ce utvrditi ko koristi ciju vodu.

P.s. ne znam postoji li ijedna inspekcija u moru institucija koja bi se bavila tom problematikom. Mozda pokusati sa time?
Ma mora da postoji, ali je pitanje da li ce oni izaci na teren...sutra,prekosutra za dvi godine :D, vidis da je sve to uvezano :D. To jedino advokat(pravni zastupnik) brzo uradi. Zato pitam jel imaju para :D .
zposao

#18 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

yasaq wrote: 21/09/2020 16:11
Piše, pročitaj Član 34. pa onda Član 35. sve će ti se samo kazati. I što bih ja i ostali korisnikci usluga sada trebali da brinemo kako će to vodovod izvesti ? Dosta su oni i toplane nelegalno uzimali pare.
Gledaj, slazem se da bi za sve režije i komunalije trebalo fakuturirati račune na osnovu utroška. Ali čisto sumnjam da cemo to ikad dočekati, jer bi sud koji bi to naredio vodovodu (ne samo u Sarajevu nego bilo kojem vodovodu) praktički gurnu isti u propast.

To su beskonačni građevinski radovi na skoro svim zgradama.
A mislim da je vodovod dužan dostaviti vodu i ugraditi mjerilo na ulazu u objekat, instalaciju u objektu nisu vlasništvo vodovoda nego investitora (i stanara).

Daj Bože da si u pravu, ali ne vjerujem da cemo to ikad dočekati. Jer taj problem nije napravio vodovod (nego onaj ko je projektirao zgrade), a ne mislim da ga je iko spreman natovariti na leđa ViK-u.

To je moje viđenje situacije.
zposao

#19 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

Bobi wrote: 21/09/2020 16:14
zposao wrote: 21/09/2020 16:10

Ma mora da postoji, ali je pitanje da li ce oni izaci na teren...sutra,prekosutra za dvi godine :D, vidis da je sve to uvezano :D. To jedino advokat(pravni zastupnik) brzo uradi. Zato pitam jel imaju para :D .
:thumbup:

A ako se stanari ne mogu skupiti i zajedno izdvojiti neku sumu novaca da se to riješi, onda se nemaju sta ni buniti.
moonca

#20 Re: Ko je u pravu?

Post by moonca »

.u jednoj zgradi na AP - stanarima je nametnuto da moraju imati ind. satove.----------- i platili su o svom trosku, po instrukcijama, koje satove moraju imati - kao i placanje ugradnje...--oko 600 km .
yasaq

#21 Re: Ko je u pravu?

Post by yasaq »

zposao wrote: 21/09/2020 16:17
yasaq wrote: 21/09/2020 16:11
Gledaj, slazem se da bi za sve režije i komunalije trebalo fakuturirati račune na osnovu utroška. Ali čisto sumnjam da cemo to ikad dočekati, jer bi sud koji bi to naredio vodovodu (ne samo u Sarajevu nego bilo kojem vodovodu) praktički gurnu isti u propast.

To su beskonačni građevinski radovi na skoro svim zgradama.
A mislim da je vodovod dužan dostaviti vodu i ugraditi mjerilo na ulazu u objekat, instalaciju u objektu nisu vlasništvo vodovoda nego investitora (i stanara).

Daj Bože da si u pravu, ali ne vjerujem da cemo to ikad dočekati. Jer taj problem nije napravio vodovod (nego onaj ko je projektirao zgrade), a ne mislim da ga je iko spreman natovariti na leđa ViK-u.

To je moje viđenje situacije.
do građana je, hoće li ih natjerati ili ne !
zposao

#22 Re: Ko je u pravu?

Post by zposao »

moonca wrote: 21/09/2020 16:18 .u jednoj zgradi na AP - stanarima je nametnuto da moraju imati ind. satove.----------- i platili su o svom trosku, po instrukcijama, koje satove moraju imati - kao i placanje ugradnje...--oko 600 km .
Ko im je naredio?
moonca

#23 Re: Ko je u pravu?

Post by moonca »

zposao wrote: 21/09/2020 16:20
moonca wrote: 21/09/2020 16:18 .u jednoj zgradi na AP - stanarima je nametnuto da moraju imati ind. satove.----------- i platili su o svom trosku, po instrukcijama, koje satove moraju imati - kao i placanje ugradnje...--oko 600 km .
Ko im je naredio?
..iz vododvoda.. do tada su pojedini imali svoj sat - - i osoba, koja je imala svoj - morala je ugraditi novi ..po njihovim uputama..
Bobi
Forum administrator

#24 Re: Ko je u pravu?

Post by Bobi »

Pa sve je to od zgrade do zgrade, evo ja imam tri vertikale morao bih 3 sata ili da zatvorim dvi vertikale i jedan vodomjer a d asa jedne vertikale razvedem po stanu a i ta jedna vertikala nema propusnost da zamijeni sve tri vertikale :D. Promjer vertikale je projektovan na primjer za kupatilo i sve stanove na vertikali, sad na tu jednu nakacit kuhinju i wc..pa nemore :D.Ugradit tri vodomjera u tri prostorije u stanu pa da ovi ulaze u stan da mjere pa da sabiraju...ma krmeči posao :D.
nivla

#25 Re: Ko je u pravu?

Post by nivla »

sto se tice uvodjenja pojedinacnog vodomjera u stan procedura je poprilicno pojednostavljena i ne treba nista mutiti
iz licnog iskustva govorim
- treba zk izvadak
- misljenje upravitelja da je ugradnja pojedinacnog vodomjera u stanu na odgovornost vlasnika stana
- na svakoj vertikali koja se koristi u stanu vertikali vodomjer sa radio vezom koji kosta oko 350km
-ukoliko je moguce sa jedne vertikale sve razvesti razvede se s jedne vertikale a druga zatvori
-prije nego se ode na prijavu vodomjera on se treba ugraditi tako da prije i poslije vodomjera ima ventil
- 40.25km da se uplati vodovodu da dodju na registraciju
- kad ekipa iz vodovoda dodje na registraciju zavrnu ventil prije vodomjera i na pojedinacnim mjestima(cesmama,vodokotlicu i gdje sve voda moze teci) provjere da li voda tece, ako ne tece nigdje, time je provjera zavrsena i instalacija vodomjera se plombira
-takodjer provjere i kad je ventil odvrnut da li se sat okrece kad voda tece
- potpis pojedinacnog ugovora za koristenje nakon registracije
-citava procedura traje 7 dana i krace

sto se tice neispravnosti vodomjera znam da svakih 3-5 godina vodovod vrsi planiranu zamjenu i bazdarenje montiranih/demontiranih
Post Reply