USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
Point.

#3376 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 20/09/2020 16:19 ovaj Joe Biden je veci neprijatelj muslimana 100% ,Trump je previse glup da bi bio opasan
Biden je prijatelj Bosne i Hercegovine. I to veliki.
sadie_forever

#3377 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sadie_forever »

Point. wrote: 21/09/2020 10:50
sadie_forever wrote: 20/09/2020 16:19 ovaj Joe Biden je veci neprijatelj muslimana 100% ,Trump je previse glup da bi bio opasan
Ma na rijecima samo, ko i clinton

Muslimani masovno oduvijek podrzavaju demokrate no sve je to isto
bunk

#3378 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

Iskreno ,u slucaju nase Drzave me interesuje iskljucivo ko je na nasoj strani i ko je otvoreni neprijatelj chetnika.
Sta taj radi u ostatku planete me ne zanima.
Jer mi ( Muslimani u BiH) smo ovdje sami i okruzeni sa svih strana.
To sto nam je SAD prijatelj i saveznik je garant naseg bioloskog opstanka.
Nikakvi arapi,turci ili neko deseti.
Samo SAD.
Preko njih i Njemacka.
Ostatak Europe bi najradje da mi nekako mirnim putem i necujno nestanemo.
To samo dalabu ne vidi..
I love America!!
ultima_palabra

#3379 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

sadie_forever wrote: 21/09/2020 12:11

Jel to svekrva skontala?
jeza u ledja

#3380 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote: 19/09/2020 16:40 Sad sam malo provrtio, u historiji Amerike nikad se nije desilo da je sudija Vrhovnog suda izabran tokom lame duck session (period poslije predsjednickih izbora, a prije 1. januara), znaci nakon sto je aktuelni predsjednik izgubio izbore i nakon sto je jedna stranka izgubila vecinu u Senatu. Nasao sam nekoliko izabranih u decembru poslije izbora, ali uglavnom u slucaju kad je predsjednik ponovno izabran, ili kad je izabran novi predsjednik, ali iz iste stranke.
Da nadodam ovdje, jos sam malo provrtio, nijedan sudac Vrhovnog suda nije bio postavljen u oktobru ili novembru u godini predsjednickih izbora, niti u januaru nakon toga. Za jednog pise da je postavljen u septembru ali ga je Senat odobrio u augustu.

Gledam juce senatora iz WY (Barasso) kako nesto trkelja kako je ovo normala, desilo se mnogo puta u izbornoj godini (osim kad je McConnell odlucio da to nije fer) i bla bla, ali zaboravlja da kaze da se desilo najkasnije u augustu izborne godine, nakon cega se tek obicno zahuktavaju kampanje, a niti da se desilo netom nakon izbora u kojim je jedna stranka izgubila, bilo Senat bilo predsjednicku poziciju.
Takodje sam vidio klipove Lindsay Grahama kako opetovano u razmaku od nekoliko godina ponavlja kako ako se ovo desi sacekace se izbori i rezultati, i jos ponavlja u kameru kao drzite me za rijec.
Bukvalno se ne moze zamisliti veci stepen ocitog laganja i licemjerja od ovog.

Meanwhile, Collins i Murkowski su se vec izjasnile protiv nominovanja prije izbora. Ali to nije dovoljno. Potrebna su bar jos 2 republikanska senatora.
geralt

#3381 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by geralt »

Imaju Demokrate vrlo jednostavan nacin da se bore protiv toga, a to je court packing. Ustav nigdje ne definise tacan broj sudaca Supreme Courta, broj od 9 je samo ustaljena praksa. Samo zaprijete da ce, ako bude lame duck imenovanje, oni u januaru imenovati jos 10 novih "svojih" ako pobijede.
ultima_palabra

#3382 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Meni nije jadno zasto su oni morali ignorisati nominaciju Garlanda... imali su glasove da ga obore. Haman godinu dana ignorisati nesto sto je donio predsjednik drzave je bezobrazno i dugo se pamti.

Poznavajuci McConnella, mislim da on ima sve ostale glasove i da je rekao ovim dvjema da mogu glasati protiv kako bi zadrzale status “mavericka”.

Ali zasad mi se cini da ovo vodi ka vecoj mobilizaciji na demokratskoj strani nego na republikanskoj.
Point.

#3383 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 21/09/2020 12:11

Dajmo mu šansu.
ultima_palabra

#3384 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Kazu da je moguc i drugi impicment protiv Trumpa ili prvi protiv Billa Barra, kao dio strategije da se otegne imenovanje sudije :mrgreen:

Kakvi ce se filmovi snimati o ovoj godini.
dale cooper

#3385 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 21/09/2020 15:18
jeza u ledja wrote: 19/09/2020 16:40 Sad sam malo provrtio, u historiji Amerike nikad se nije desilo da je sudija Vrhovnog suda izabran tokom lame duck session (period poslije predsjednickih izbora, a prije 1. januara), znaci nakon sto je aktuelni predsjednik izgubio izbore i nakon sto je jedna stranka izgubila vecinu u Senatu. Nasao sam nekoliko izabranih u decembru poslije izbora, ali uglavnom u slucaju kad je predsjednik ponovno izabran, ili kad je izabran novi predsjednik, ali iz iste stranke.
Da nadodam ovdje, jos sam malo provrtio, nijedan sudac Vrhovnog suda nije bio postavljen u oktobru ili novembru u godini predsjednickih izbora, niti u januaru nakon toga. Za jednog pise da je postavljen u septembru ali ga je Senat odobrio u augustu.

Gledam juce senatora iz WY (Barasso) kako nesto trkelja kako je ovo normala, desilo se mnogo puta u izbornoj godini (osim kad je McConnell odlucio da to nije fer) i bla bla, ali zaboravlja da kaze da se desilo najkasnije u augustu izborne godine, nakon cega se tek obicno zahuktavaju kampanje, a niti da se desilo netom nakon izbora u kojim je jedna stranka izgubila, bilo Senat bilo predsjednicku poziciju.
Takodje sam vidio klipove Lindsay Grahama kako opetovano u razmaku od nekoliko godina ponavlja kako ako se ovo desi sacekace se izbori i rezultati, i jos ponavlja u kameru kao drzite me za rijec.
Bukvalno se ne moze zamisliti veci stepen ocitog laganja i licemjerja od ovog.

Meanwhile, Collins i Murkowski su se vec izjasnile protiv nominovanja prije izbora. Ali to nije dovoljno. Potrebna su bar jos 2 republikanska senatora.
Mislim da bi možda i Mitt Romney mogao biti protiv. On se ne bori za reizbor doduše, ali se već par puta usprotivio Trumpu i generalno
nije neki njegov poklonik.
jeza u ledja

#3386 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Jest al ovo nema toliko veze s Trumpom, vise sa zeljama Republikanaca i njihovim obecanjima, kao i sa ono malo principa sto bi trebali kao da imaju.

Jos jedna stvar, koliko shvatih, utrka za Senatora u Arizoni, posto je u pitanju specijalna trka za mjesto upraznjeno smrcu Johna McCaina, pobjednik iste bi mogao zasjesti u fotelju vec krajem novembra. Na McCainovo mjesto je privremeno postavljena Martha McSally, koju ce sve su prilike pobjediti Demokrat Mark Kelly. Posto su to specijalno izbori, on moze na to mjesto zasjesti ranije. To bi moglo igrati ulogu ako se nominacija oduzi do decembra, tj. tad bi Demokratama trebala samo 3 Republikanca.

Novi Senat zasjeda ako se ne varam od 1. januara (ne kao predsjednik tek od 20 i nekog).
TomANDJerry

#3387 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by TomANDJerry »

Da je kojim slucajem danas 2000-ta godina i da pobjeda visi od nekoliko stotina glasova iz Floride --- tamo bi rat izbio, nema veze koja strana pobjedi.

Trenutno je velika bojazan da ce na noc izbora mozda Trump pobjediti, proslavit ce se pobjeda itd, a onda ce sljedeci dan glasovi postom (kojih ce ove godine biti puno zbog korone) u tacno potrebnim drzava biti dovoljno glasova postom da Bidem pobjedi. Neki stavljaju sanse za takvo nesto oko 5-10%, ali ako bi se to dogodine --- bye,bye USA 1776 - 2020 :D
jeza u ledja

#3388 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Znas ko je na kraju stavio tacku na rezultate izbora 2000-e, nekad tamo u decembru?
Vrhovni sud. :D :run:
jeza u ledja

#3390 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Danas dvije nove ankete, u Iowi i Georgiji, bare-bare. :-) Te drzave nisu uopste sto bi rekli na mapi kao potencijalni gubitak za Trumpa.
ultima_palabra

#3391 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Eto i Mito bekrija je za... sad da vidimo reakciju demokrata.
jeza u ledja

#3392 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Demokrate mogu mahat usima realno.

I tako, sad zamislite neku novu veliku progresivnu legislativu, za 2, 5, 10 godina. Sve one revolucionarne ideje koje je Sanders spominjao. Universal health care, Green New Deal, taxing the millionaires...zamislite to posto ovi danasnji establishment Demokrati, na celu sa Clintonistima i sad Bidenom nisu u stanju ili nece da naprave. Zamislite kako je raji prekipilo i masovno nekad u skorijoj buducnosti glasaju za progresivce, sve down the ballot. Velika vecina u Kongresu, AOC u Bijeloj kuci, i tako nesto. I sad hajmo zakone, regulative, izvrsne naredbe....sve super. I onda - prc. Debelo konzervativni Vrhovni sud jedno po jedno srusi (kao sto su mic po mic sa Obamacare). Narod hoce promjene, Vrhovni sud ne da. Zasto?
Pa, jer je neko mislio da je pametnije glasat za Jill Stein, Trumpa, ili ostat kod kuce 2016-e. Iz protesta, znate. Da se nauci demokratski establisment, sastavljen od dedica i bakica sa milionima u dzepovima nauci lekciju. :oops: Za 10 godina, svi ce oni biti u penziji ili pod zemljom, njihova djeca sa finim nasljedjem, a omladina koja se preseravala prije 4 godine ce da provede zivot uzivajuci u blagodatima svojih odluka koje su donjeli 2016-e. :oops:

Ni izbor Bidena i landslide Demokrata u novembru to ne bi promjenio.

Pa nek sad tarlahaju usima. Oni i mi svi zajedno.
Ameriku vodi manjina, koja je za razliku od ostatka zemlje ujedinjena, naostrena i zna sta radi. Svakome po zasluzi, realno.
ultima_palabra

#3393 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Imaju oni dosta opcija, ali nijedna ne ukljucuje da ostanu fini :oops:

Biden ce pokusati da deeskalira jer mu je takva kampanja bila i do sada i nema razloga da popravlja nesto sto radi ok. A ostali demokrati treba da rade na tome da se imenovanje odgodi makar do iza izbora. A onda poslije izbora (ako pometu) staviti sve opcije na sto i reci izvolite gospodo pa probajte.
sinuhe

#3394 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sinuhe »

Lyndon Johnson prije skoro 60 godina boomerima -Trumpu i Bidenu :D
Gdje li su bili, sta li su radili.
Within your lifetime powerful forces, already loosed, will take us toward a way of life beyond the realm of our experience, almost beyond the bounds of our imagination.

For better or for worse, your generation has been appointed by history to deal with those problems and to lead America toward a new age. You have the chance never before afforded to any people in any age. You can help build a society where the demands of morality, and the needs of the spirit, can be realized in the life of the Nation.

So, will you join in the battle to give every citizen the full equality which God enjoins and the law requires, whatever his belief, or race, or the color of his skin?
jeza u ledja

#3395 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:24 Imaju oni dosta opcija, ali nijedna ne ukljucuje da ostanu fini :oops:

Biden ce pokusati da deeskalira jer mu je takva kampanja bila i do sada i nema razloga da popravlja nesto sto radi ok. A ostali demokrati treba da rade na tome da se imenovanje odgodi makar do iza izbora. A onda poslije izbora (ako pometu) staviti sve opcije na sto i reci izvolite gospodo pa probajte.
Pa, sudeci po nekim izjavama centristickih demokrata zadnjih par dana, sumnjam da ce ici na ista radikalno. Pazi, da se ne zanosimo, Demokrate u najboljem slucaju mogu preuzeti Senat sa vecinom kakvu sad imaju Republikanci, znaci 53-54 senatora. S obzirom na likove poput Mnuchina sumnjam da ce se ista radikalno moci desiti samo s takvom vecinom.
Ne znam uopste sta je potrebno da se doda broj sudija ili da se npr Portoriko primi kao drzava?

Sigurno je samo da se ne moze na finjaka nista postici.

Da znaju zbit redove ko McConnell, ja bi direktno udario na glavu - Trumpa. Zaprijeti mu krivicnim gonjenjem za sto stvari koje je napravio, njemu, djeci mu, Barru, itd. Svakako je o tome bilo rijeci. Pa nek postavlja sudiju, da vidimo kako ce ga on izvuci iz drzavnih tuzbi.

Naravno, sve pod uslovom da se dobiju izbori, sto je daleko od sigurnog.
ultima_palabra

#3396 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 22/09/2020 20:26
ultima_palabra wrote: 22/09/2020 18:24 Imaju oni dosta opcija, ali nijedna ne ukljucuje da ostanu fini :oops:

Pa, sudeci po nekim izjavama centristickih demokrata zadnjih par dana, sumnjam da ce ici na ista radikalno. Pazi, da se ne zanosimo, Demokrate u najboljem slucaju mogu preuzeti Senat sa vecinom kakvu sad imaju Republikanci, znaci 53-54 senatora. S obzirom na likove poput Mnuchina sumnjam da ce se ista radikalno moci desiti samo s takvom vecinom.
Ne znam uopste sta je potrebno da se doda broj sudija ili da se npr Portoriko primi kao drzava?

Da znaju zbit redove ko McConnell, ja bi direktno udario na glavu - Trumpa. Zaprijeti mu krivicnim gonjenjem za sto stvari koje je napravio, njemu, djeci mu, Barru, itd. Svakako je o tome bilo rijeci. Pa nek postavlja sudiju, da vidimo kako ce ga on izvuci iz drzavnih tuzbi.

Pa nece sad radikalisati jer nisu sigurni da ce dobiti izbore. Da ne ispadne da prijete praznom puskom, a nije ni dobra prica za swing glasace.

Mislim da moraju uzeti Bijelu kucu i oba doma Kongresa i ukinuti filibuster u Senatu.
belfy

#3397 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by belfy »

bunk wrote: 21/09/2020 12:21 Iskreno ,u slucaju nase Drzave me interesuje iskljucivo ko je na nasoj strani i ko je otvoreni neprijatelj chetnika.
Sta taj radi u ostatku planete me ne zanima.
Jer mi ( Muslimani u BiH) smo ovdje sami i okruzeni sa svih strana.
To sto nam je SAD prijatelj i saveznik je garant naseg bioloskog opstanka.
Nikakvi arapi,turci ili neko deseti.
Samo SAD.
Preko njih i Njemacka.
Ostatak Europe bi najradje da mi nekako mirnim putem i necujno nestanemo.
To samo dalabu ne vidi..
I love America!!
u slucaju koje Vase drzave? zasto ti pises Muslimane ovako?
bunk

#3398 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

BiH.
Ma ne pratim gramatiku na forumu.
jeza u ledja

#3399 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 22/09/2020 21:07
jeza u ledja wrote: 22/09/2020 20:26

Pa nece sad radikalisati jer nisu sigurni da ce dobiti izbore. Da ne ispadne da prijete praznom puskom, a nije ni dobra prica za swing glasace.

Mislim da moraju uzeti Bijelu kucu i oba doma Kongresa i ukinuti filibuster u Senatu.
hm, pa ima i tog. vidjecemo.
CikCikCikPogodi

#3400 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by CikCikCikPogodi »

Ova tacno u srz udara
Post Reply