Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- madesa
#11451 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
nadam se da ce te mi pomoci oko invertera jer se ne razumijem. planiram uvesti dvije klime(jedna bi grijala dnevnu i kuhinju a druga sobu i hodnik) nadam se da je to ok. stan ima 55m2. koju jacinu i marku izabrati. sta jos treba paziti pri kupovini? koliko vama struje otprilike dolazi za zimski period.hvalaa
i jos jedno pitanje. trenutno se grijem na konvektore inimam problema sa vlagom. Hoce li klime biti bolje ili gore po tom pitanju. da li da kupim i odvlazivac zraka? ima li ko iskustvo sa tim?
i jos jedno pitanje. trenutno se grijem na konvektore inimam problema sa vlagom. Hoce li klime biti bolje ili gore po tom pitanju. da li da kupim i odvlazivac zraka? ima li ko iskustvo sa tim?
-
Ermin ZM
#11452 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav. Ako hoces preporuku napisi vise o prostoru(spratnost, izolacija, kuca/stan), idealno skicu prostora...
Sto se tice potrosnje to ti mogu odgovorit da je razlika otprilike 3.5 puta manje sa klimom u odnosu na konvektore, iz licnog iskustca. A za vlagu ti odgovorim kad opises prostor tu moze dosta razloga bit. I na koliko si grijala sa konvektorima, koji su bili, tj koje jacine, koja ti je potrosnja bila...
Nastavak kad uradis domaci zadatak
Sto se tice potrosnje to ti mogu odgovorit da je razlika otprilike 3.5 puta manje sa klimom u odnosu na konvektore, iz licnog iskustca. A za vlagu ti odgovorim kad opises prostor tu moze dosta razloga bit. I na koliko si grijala sa konvektorima, koji su bili, tj koje jacine, koja ti je potrosnja bila...
Nastavak kad uradis domaci zadatak
- rovac13
#11453 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako su zidovi normalni i ako redovno prozracujes,trebalo bi bit ok.Ni klime u grijanju ni konvektori nemaju nista sa vodom vlagom.Nit proizvode vlagu nit ju uklanjaju.
Problem moze biti ako te konvektori deru na racunima,pa ih gasis da bi ustedio na grijanju.Cim se prostor pocne hladit ide napad kondenza na hladnim povrsinama,staklo zid itd.
Klime ce trosit manje pretpostavljam bar4 puta manje.Sto znaci da nebi bio problem grijat dovoljno.
Ja grijem kucu non stop,24h na dan,i nema kondenza.
-
hava123
#11454 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je klima predvidjena da radi do npr.minus 15 stepeni, sta se desava kad vani temp. padne ispod minus 15?
Klima nece raditi?!
Da li je potrebno onda da se kupi klima koja ide do npr minus 20...? Za svaki slucaj jer se u Sa nikad ne zna kakva ce zima biti.
Klima nece raditi?!
Da li je potrebno onda da se kupi klima koja ide do npr minus 20...? Za svaki slucaj jer se u Sa nikad ne zna kakva ce zima biti.
- rovac13
#11455 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja imam model koji je deklarisan do -15
Imao sam jedne zime -25 i klima je grijala odlicno.
Razlika je sto moja klima na -15 maximalno moze da grije snagom oko 6kw.....dalje ispod toga se ta snaga smanjuje.
Cuo sam negdje da je bio neki panasonic model koji na odredjenom minusu prestane sa radom,dok vanjska temp ponovo ne naraste iznad te granice.
Ne znam kako ostali,ali fujitsu znam da grije na svim temp.Samo se snaga smanjuje,logicno.
Imao sam jedne zime -25 i klima je grijala odlicno.
Razlika je sto moja klima na -15 maximalno moze da grije snagom oko 6kw.....dalje ispod toga se ta snaga smanjuje.
Cuo sam negdje da je bio neki panasonic model koji na odredjenom minusu prestane sa radom,dok vanjska temp ponovo ne naraste iznad te granice.
Ne znam kako ostali,ali fujitsu znam da grije na svim temp.Samo se snaga smanjuje,logicno.
- Kiki_Musampa
#11456 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upomoc!!
Spalio sam plocu u aprilu,te su majstori popravili plocu I od tada nisam palio klimu.
Jucer sam je prvi put upalio,I bruji ko luda,glasnija je unutrasnja jedinica nego vanjska. Ali ne vjerujem da se samo ventilator,iste sekunde kad se upali cuje se brujanje od struje. Sta bi moglo biti?
Spalio sam plocu u aprilu,te su majstori popravili plocu I od tada nisam palio klimu.
Jucer sam je prvi put upalio,I bruji ko luda,glasnija je unutrasnja jedinica nego vanjska. Ali ne vjerujem da se samo ventilator,iste sekunde kad se upali cuje se brujanje od struje. Sta bi moglo biti?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11457 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Skoro sam bio našao Panaosonic-a, treba mi još jedna klima.
Ali je pisalo da na - 15°C prestaje sa radom.
Ali se u međuvremenu prodala.
Ali je pisalo da na - 15°C prestaje sa radom.
Ali se u međuvremenu prodala.
Last edited by piplica on 20/09/2020 09:12, edited 2 times in total.
- piplica
#11458 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Snimi kako to izgleda, koji model, koji fabrikat?
- saiks
#11459 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja kupio atlantic konvektore auu ne budem li se mogao ugrijati
-
hava123
- piplica
#11461 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema toga ko se nije ugrijao sa njima, samo pitanje za koliko novaca.
-
hava123
-
Nera_22
#11463 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Daikin Sensira FTXC50B postavljena. Imao sam priliku da vidim dosta razlicitih majstora kako postavljaju al ovaj je najbolji sto sam vidio. Maximalno profesionalno odradjeno. Ispostovani svi propisi pri postavljanju. Vakumirano pola sata, cijevi ubacene u onaj debeli gumeni buzir. Izolacija na cijevima spojena bezprijekorno. Na krajevima buzira silikonirano. Proboj na zidu detaljno popunjen pur pjenom i silikoniran. Spojevi cijevi radjeni moment kljucem tacno po propisu a ne odoka kao sto vecina radi. Damperi nisu stavljeni jer mi je majstor garantovo da ne trebaju a ako budu trebali da ce doci da postavi besplatno. I stvarno klima kad radi i ruku kad naslonim na vanjsku kao kad frizider radi al bukvalno tako. Imam nocriju al ovo je jos za klasu bolje tako da gumice stvarno nisu potrebne. Nakon sto su zavrsili sve su fino pospremili rasklonili i ostavili cisto. Kad poredim recimo servis covic i ovog majstora ko nebo i zemlja a da ne govorim sa ovim drugim majstorima.
Kad krene ozbiljnije grijanje javit cu kako funkcionise. Okvirno na grijanju je unutrasnja tiha kao nocrija i na maximumu isto tako kao nocrija. Sad za sad sam prezadovoljan za 1500KM.
Mislim da slike govore sve o kakvom se majstoru radi i sa kakvim alatom radi. Ako kome treba broj neka se javi u privatne poruke. Slike neka govore same za sebe
Kad krene ozbiljnije grijanje javit cu kako funkcionise. Okvirno na grijanju je unutrasnja tiha kao nocrija i na maximumu isto tako kao nocrija. Sad za sad sam prezadovoljan za 1500KM.
Mislim da slike govore sve o kakvom se majstoru radi i sa kakvim alatom radi. Ako kome treba broj neka se javi u privatne poruke. Slike neka govore same za sebe
-
Nera_22
#11464 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu radila na -28 c bez problema
- piplica
#11465 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa je li ustima vakum pravio?
Ako pušta to se vidi za par minuta, vidi ako imaš pravu opremu.
Nije isto imati manometre od 1000e i 50km, pumpu od 100KM i 500KM.
Usisivač koji nije u stanju usisati ni običnu prašinu a kamoli smeće iz ovolike rupe.
Ja ne znam kakvi su ti ostali, ako je tebi ovaj toliko dobar.
Za ovakve stvari se isključivo koriste industrijske mašine, a ne stvari koje se kupe u Bingu.

Spomenuti moment ključ bi bio za pohvalu, ako je prije toga, nabavio kvalitene cijevi (nije svaka cijev ista), napravio kvalitetan spoj sa holenderom, koristio nepo zaptivno sredstvo, pa tek onda to dotegao.
O kakvom grijanju na +15 pričaš i već komparaciju praviš?
-
Ermin ZM
#11466 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gledam bas eurovent certifikat, za taj model i neke stvari su mi nevjerovatne(mada be volim taj eurovent al haj)
-npr na -14 izbacuje 2.37 kw sa copom 1.9kw. Znam da ovo nije max vrijednost snage, da moze vise od toga al opet nije impresivno nikako za klimu od 47kg, bas su je softverski ogranicili. Al je sigurno dobra opcija gdje temperature ne idu nisko.
https://www.eurovent-certification.com/ ... ds=FTXC50B
Koliki je kod nje min ispuh?
-npr na -14 izbacuje 2.37 kw sa copom 1.9kw. Znam da ovo nije max vrijednost snage, da moze vise od toga al opet nije impresivno nikako za klimu od 47kg, bas su je softverski ogranicili. Al je sigurno dobra opcija gdje temperature ne idu nisko.
https://www.eurovent-certification.com/ ... ds=FTXC50B
Koliki je kod nje min ispuh?
- rovac13
#11467 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje si vidio 47kg
- rovac13
#11468 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima uredjaj je puno vise od onoga stp na brzinu procitas u spec.Zvucis ko prije naxteen koji je swe pretvorio u brojke iz euroventa i to je to,kraj price.
Svo smo citali u pocetku.I ja sam tako glwdao tamo 2012-2013 .Ti si nedavno poceo o tome pa ti sve izgleda crno na bijelo.
Svo smo citali u pocetku.I ja sam tako glwdao tamo 2012-2013 .Ti si nedavno poceo o tome pa ti sve izgleda crno na bijelo.
-
Ermin ZM
#11469 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://www.klimakoncept.hr/hr/klima_ur ... 32/2233/23
Procitaj u specifikacijama, a ako.me pamcenje dobro sluzi cak si i ti licno rekao da je 47kg kad si opisivao onu kod roditelja..
Sto se tice euroventa znam da je scop test, i testira cop u sklopu odredjenog pdeesigna, a ne max snagu.
Al opet taj cop od 1.9 mi nije ni malo impresivan u kombinaciji sa ovim niskim tolpdesign-om na -14... doduse ulazni je model...nisam rekao da je losa, samo da nije bas za jacih zima...
Pitanje za tebe, na koliko max herza radi kompresor tvoje sensire i ova 18ka?
- rovac13
#11470 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Brzas.
Njegova je teska 39lkg.
Mi nemamo tu klimu koju on ima.
Ova kod nas je jos veca teza i jaca.
Pusti covjeka nek on prica o njoj,on ju ima,ti i ja nemamo.
Usput mozda sta naucimo o njoj.
Bezze je da ti ili ja donosimo zakljucke o njegovoj klimi.
Covjek je dobar,sve ce nam prenijet iz prve ruke,kako se urwdjaj ponasa.
Meni se svidja cijena npr.
Ako je uz to tiha sto ja volim.
A snage ako i nema ko neke bolje 18ke onda zasigurno ima snage ko odlicna 12ka.A odlicne 12ke nisu jeftine.
Njegova je teska 39lkg.
A snage ako i nema ko neke bolje 18ke onda zasigurno ima snage ko odlicna 12ka.A odlicne 12ke nisu jeftine.
-
Nera_22
#11471 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@ piplica covjek ima svu opremu bosch pro kakav crni bingo. Ja ne znam gdje ti zivis i radis al ja nigdje nisam vidio da neko koristi moment kljuc, da stavlja cijevi u tvrdi buzir, da nema centimetra cijevi bez izolacije itd. Jel ti tako radis? Ako da svaka ti cast al cumu ti ovdje pricas kad kod nas u BiH malo ko postavi klimu postujuci razmak od zida i da uradi vakumiranje.
Ne znam zasto ponizavas ovako extra uradjeno postavljanje klime. Kad nemas sta vidno za prigovorit onda spominjes da je postavi krs cijevi i nije koristio holender itd. Jok eto nije kotistio holender ni zaptivno sredstvo nego uzeo slauf za bastu i zicom stego. Mislim stvarno ti je nigdje veze komentar
Ne znam zasto ponizavas ovako extra uradjeno postavljanje klime. Kad nemas sta vidno za prigovorit onda spominjes da je postavi krs cijevi i nije koristio holender itd. Jok eto nije kotistio holender ni zaptivno sredstvo nego uzeo slauf za bastu i zicom stego. Mislim stvarno ti je nigdje veze komentar
-
Ermin ZM
#11472 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam nasao po onome sto je on napisao, sad da ima drugi model sa 39kg nisam znao. Nije napisao punu iznaku. Nista ja protiv Daikina nemam, vodeci proizvodjac na svijetu, pionir mnogih tehnologija. Ono sa cim ja nisam impresioniran su ovi ulazni modeli. Hardverski dobro izgledaju ali su ograniceni da odrze plusice. Ko zivi u toplijim krajevima super, za ozibljne zime ne. Vjerujem da ce mu dobro radit, ako se sjecam negdje je za kuce u Hercegovini trebao. Na plus temperaturama, a tamo je ugl cijela zima u plusu ce sigurno dobro odradit. Ulazni modeli Daikina su po meni idealni za spavace i manje sobe sa malim toplotnim gubicima za primarno grijanje vece povrsine ne.rovac13 wrote: ↑20/09/2020 12:36 Brzas.
Njegova je teska 39lkg.
Pravi Daikin pocinje od 2500km pa na dalje.. a to je za nas skupo..
A kazes da zanemarim specifikacije da se drzim iskustava. Pa bas iz iskustva poznanika i govorim. Ima 2 klime, 1 jacu u dnevnom(nebitno za raspravu koja je) i tvoj mali daikin u spavacoj. Kaze pun pogodak kod njega, potvrdio mi je da iznimno tih, sto mu je prioritet za spavace(zato cesto tu kombinaciju i prepirucujem)
Mana dosta ceato ulazi u defroste ispod odredjene temperature u skoro pravilnom vremenskom intervalu. Al isto kaze 2016-17 na onim minusima je otkazala na -20, hladan zrak puhala i nije mogla drzat temperaturu. Druga mu je radila cijelo vrijeme, a umjesto Daikina je koristio grijalicu dok nije otoplilo..
Da dodam, eurovent nije meni mjerilo snage, al eto ta 18 ka (kako ti kazes ko dobra 12ka) sa snizenim pdesighnom od 2.37 jedva ima cop 1.9.. koliki je onda cop ako radi max kapacitetom?
Last edited by Ermin ZM on 20/09/2020 13:54, edited 1 time in total.
- piplica
#11473 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Je li i onaj usisivač Bosch?
Potavio sam ti fotografiju kako izgleda kada se uloži u opremu.
Nije isto uzeti stvari za po kući i za posao, već sam napisao nije isto imati manometre od 100 i 1000e.
Ja ne postavljam ništa, ali itekako znam šta je dobro, a šta ne.
Kako drugi rade isto sam vidio, fuša je na svakom koraku.
Aaaa holender si već dobio na klimi, normalno da ga je koristio
Ja sam pričao o spoju.
Ako već spominješ extra, zašto nisu barem cijevi fino smotane pod 90°, zašto nije umjesto one obične trake neka fina šelna montirana da drži oni crijevo.
Nije za svakog extra, extra.
Potavio sam ti fotografiju kako izgleda kada se uloži u opremu.
Nije isto uzeti stvari za po kući i za posao, već sam napisao nije isto imati manometre od 100 i 1000e.
Ja ne postavljam ništa, ali itekako znam šta je dobro, a šta ne.
Kako drugi rade isto sam vidio, fuša je na svakom koraku.
Ja nisam rekao da je, nego trebao je. VAljda ljudi kod nas ne vole kritike.Kad nemas sta vidno za prigovorit onda spominjes da je postavi krs cijevi i nije koristio holender itd. Jok eto nije kotistio holender ni zaptivno sredstvo
Aaaa holender si već dobio na klimi, normalno da ga je koristio
Ja sam pričao o spoju.
Ako već spominješ extra, zašto nisu barem cijevi fino smotane pod 90°, zašto nije umjesto one obične trake neka fina šelna montirana da drži oni crijevo.
Nije za svakog extra, extra.
- piplica
- Maraschino
#11475 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
on sve zivo popljuje ali eto kod njega je extra.Nera_22 wrote: ↑20/09/2020 13:16 @ piplica covjek ima svu opremu bosch pro kakav crni bingo. Ja ne znam gdje ti zivis i radis al ja nigdje nisam vidio da neko koristi moment kljuc, da stavlja cijevi u tvrdi buzir, da nema centimetra cijevi bez izolacije itd. Jel ti tako radis? Ako da svaka ti cast al cumu ti ovdje pricas kad kod nas u BiH malo ko postavi klimu postujuci razmak od zida i da uradi vakumiranje.
neka je extra sto ne znaci da kod drugog ne valja ali to su takvi tipovi.
ima li iko ovdje da je pisao da on nije usao u konflikt sa njim, osim hase?