USA - Izbori za predsjednika 2020
- CikCikCikPogodi
#3326 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Puno ce vama dvojici biti lakse kada skontate da je rasizam iluzija.
- sinuhe
#3328 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Para k'o smeca, ali krivo mu sto se Trump prvi sjetio otici za predsjednika. 
- jeza u ledja
#3329 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sto dalje od politike to bolje, sto se obojice tice.
Inace, sto se $$$ tice, Trump i Bloomberg se ne mogu uopste porediti.
- sadie_forever
#3330 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
prvi put ni jedan mi se ne svidja,kao da biras izmedju kolere i kuge
- ultima_palabra
#3331 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Mikeu je karizma u minusu, ali eto odrijesio je kesu. Bas se neki dan pitam gdje su pare koje je obecao bez obzira ko bude kandidat.jeza u ledja wrote: ↑18/09/2020 21:37 Sto dalje od politike to bolje, sto se obojice tice.![]()
- jeza u ledja
#3332 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
RIP RBG.
E sad ce bit interesantno.
E sad ce bit interesantno.
- jeza u ledja
#3333 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Da je izdrzala samo 3-4 mjeseca, svakako smo joj brojali dane godinama.
Jbt zivot za jednog mandata 3 suca ce imenovati ovaj debil. Obama za 2 mandata imao samo 2.
Da vidimo sad kako ce McConnel napraviti salto mortale, vec je izjavio prije par godina da ce bez problema nominovati novog.
Jbt zivot za jednog mandata 3 suca ce imenovati ovaj debil. Obama za 2 mandata imao samo 2.
Da vidimo sad kako ce McConnel napraviti salto mortale, vec je izjavio prije par godina da ce bez problema nominovati novog.
-
kio01
#3334 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisam bas upoznat sa procedurom kada justice umre, ima li rok kakav, koliko traje procedura za imenovanje novog justice-a? Bit ce napeto sad.
- jeza u ledja
#3336 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Imaju sasvim dovoljno vremena da izaberu novog, ako ne do izbora, onda do januara. (sto bi u slucaju poraza R bila jos veca kontroverza)
A procedura...pa Trump nominuje nekoga, Senat confirms. To traje odredjen period, tako da nisam siguran mogu li stici do 3. novembra, ali siguran sam da imaju vec sve spremno, listu kandidata, itd.
Ne znam tacno koliko traje, mislim da nema odredjeno, ali vjerovatno barem mjesec.
- jeza u ledja
#3337 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Evo nadjoh:
According to the Congressional Research Service, the average number of days from nomination to final Senate vote since 1975 is 67 days (2.2 months), while the median is 71 days (or 2.3 months).
Al ono, bas kad smo mislili da 2020-a ne moze postati jos ludja.
Samo jos jednom da poselamim bracu liberale koji su 2016-e odlucili da ostanu kod kuce ili glasaju za nekog treceg.
Svaka cast, bas ste pravi.
Helem, Donald Trumpu ce ako uspije ovo biti 3-i postavljeni sudija Vrhovnog suda u 4 godine mandata. Tako nesto se nije desilo nijednom predsjedniku u modernoj historiji, da ima mandat sa tako znacajnim doprinosom sudu, koji ce imati posljedice decenijama nakon sto Trumpa vise ne bude.
Evo gledam sve nominacije:
Barack Obama-D (2 sudije u 8 godina)
George W. Bush-R (2 sudije u 8 godina)
Bill Clinton-D (2 sudije u 8 godina)
George H.W. Bush-R (2 sudije u 4 godine)
Ronald Reagan-R (4 sudije u 8 godina)
Jimmy Carter-D (0 sudija u 4 godine)
Gerald Ford-R (1 sudija u 3 godine)
Richard Nixon-R (4 sudije u 5 godina)
LBJ-D (2 sudija u 6 godina)
JFK-D (2 sudija u 2 godine)
Dwight Eisenhower-R (5 sudija u 8 godina)
Harry Truman-D (5 sudija u 8 godina)
Pa jebote treba ic unazad do Kennedija da se nadje ista usporedivo za Demokrate.
Od tada maltene svaki mandat Republikanaca je bio sa vecim prosjekom nominacija od Demokrata.
Zadnji D koji je nominovao vise od 2 suca je Truman.
Reagan je isto u svom drugom mandatu nominovao 3 sudija u par godina.
According to the Congressional Research Service, the average number of days from nomination to final Senate vote since 1975 is 67 days (2.2 months), while the median is 71 days (or 2.3 months).
Al ono, bas kad smo mislili da 2020-a ne moze postati jos ludja.
Samo jos jednom da poselamim bracu liberale koji su 2016-e odlucili da ostanu kod kuce ili glasaju za nekog treceg.
Helem, Donald Trumpu ce ako uspije ovo biti 3-i postavljeni sudija Vrhovnog suda u 4 godine mandata. Tako nesto se nije desilo nijednom predsjedniku u modernoj historiji, da ima mandat sa tako znacajnim doprinosom sudu, koji ce imati posljedice decenijama nakon sto Trumpa vise ne bude.
Evo gledam sve nominacije:
Barack Obama-D (2 sudije u 8 godina)
George W. Bush-R (2 sudije u 8 godina)
Bill Clinton-D (2 sudije u 8 godina)
George H.W. Bush-R (2 sudije u 4 godine)
Ronald Reagan-R (4 sudije u 8 godina)
Jimmy Carter-D (0 sudija u 4 godine)
Gerald Ford-R (1 sudija u 3 godine)
Richard Nixon-R (4 sudije u 5 godina)
LBJ-D (2 sudija u 6 godina)
JFK-D (2 sudija u 2 godine)
Dwight Eisenhower-R (5 sudija u 8 godina)
Harry Truman-D (5 sudija u 8 godina)
Pa jebote treba ic unazad do Kennedija da se nadje ista usporedivo za Demokrate.
Reagan je isto u svom drugom mandatu nominovao 3 sudija u par godina.
- ultima_palabra
#3338 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ovo je sad bas sranje, sve se mijenja i ovo postaje dominantan diskurs.
Koliko znam, 2. oktobra Kongres ide na pauzu do izbora.
Koliko znam, 2. oktobra Kongres ide na pauzu do izbora.
- dale cooper
#3339 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Evo vidim da Mitch McConnell uz izraze sućuti već gura ideju novog sudca do kraja godine.
Mali pogani štakor. 
- ultima_palabra
#3340 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne znam koliko mogu demokrati da proceduralno odlazu... ako dobiju vecinu u Senatu, onda ovi imaju samo do kraja godine.dale cooper wrote: ↑19/09/2020 03:31 Evo vidim da Mitch McConnell uz izraze sućuti već gura ideju novog sudca do kraja godine.Mali pogani štakor.
![]()
- jeza u ledja
#3341 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Po meni najvjerovatniji ishod je izbor novog suca nekad krajem novembra. Ako dobiju izbore nece bas biti toliko kontraverzno.
E sad, moze se desiti da zadrze Senat ali izbore predsjednicku fotelju, ili obratno (manje vjerovatno).
Ali da izgube senat, Biden pobijedi, i onda opet uspjesno izglasaju suca.....to bi bila tolika nevidjena hipokrizija da ih milion godina nece moci oprati.
Medjutim, boli ih kurac, 90% njih. Ovo im je najvaznija stvar decenijama, ali DECENIJAMA. Pogazice sve i jedan princip da to izguraju.
Jedino ostaje nada da ce neki od njih biti suzdrzani do izbora (a zbog opasnosti da izgube svoju fotelju) ili da ce glasati protiv jer su izgubili izbore.
No politika je takva - nema tu puno principa. Zato ocekujem novog Trumpovog suca do kraja godine i odnos 6-3 na sudu. Konzervativci su se borili za to pola vijeka. Kad se omladini koja tarlaha usima uskrate i zadnja prava, ukljucujuci i pravo na izbor naravno, onda ce biti hvatanja za glavu. To i jos milion drugih stvari krucijalnih za buducnost ove zemlje.
Izbori nesto znace. Izlazak na izbore nesto znaci. Izbori imaju svoje posljedice.
Misliti o tome.
E sad, moze se desiti da zadrze Senat ali izbore predsjednicku fotelju, ili obratno (manje vjerovatno).
Ali da izgube senat, Biden pobijedi, i onda opet uspjesno izglasaju suca.....to bi bila tolika nevidjena hipokrizija da ih milion godina nece moci oprati.
Medjutim, boli ih kurac, 90% njih. Ovo im je najvaznija stvar decenijama, ali DECENIJAMA. Pogazice sve i jedan princip da to izguraju.
Jedino ostaje nada da ce neki od njih biti suzdrzani do izbora (a zbog opasnosti da izgube svoju fotelju) ili da ce glasati protiv jer su izgubili izbore.
No politika je takva - nema tu puno principa. Zato ocekujem novog Trumpovog suca do kraja godine i odnos 6-3 na sudu. Konzervativci su se borili za to pola vijeka. Kad se omladini koja tarlaha usima uskrate i zadnja prava, ukljucujuci i pravo na izbor naravno, onda ce biti hvatanja za glavu. To i jos milion drugih stvari krucijalnih za buducnost ove zemlje.
Izbori nesto znace. Izlazak na izbore nesto znaci. Izbori imaju svoje posljedice.
Misliti o tome.
- ultima_palabra
#3342 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kada SCOTUS pocne gurati dzamahiriju na mala vrata, bit ce kriv Biden ili neki drugi demokratski predsjednik. Isto kao sto je Obama bio kriv sto nije isporucio "change", ali se ti sto je zahtijevaju nisu sjetili da izadju na mid-terms pa da mu omoguce da moze da ispuni ta obecanja.
Ali su republikanci stvarno sampioni politike. Sa nekih 40% realne podrske drze skoro sve poluge u svojim rukama. Mora se citava drzava dici na zadnje noge da ih skine sa vlasti, a i tada uspiju ostaviti govno na tepihu koje ce smrditi decenijama.
Ali su republikanci stvarno sampioni politike. Sa nekih 40% realne podrske drze skoro sve poluge u svojim rukama. Mora se citava drzava dici na zadnje noge da ih skine sa vlasti, a i tada uspiju ostaviti govno na tepihu koje ce smrditi decenijama.
- jeza u ledja
#3343 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa neka, svaka im cast. Svakome po zasluzi.ultima_palabra wrote: ↑19/09/2020 05:33 Kada SCOTUS pocne gurati dzamahiriju na mala vrata, bit ce kriv Biden ili neki drugi demokratski predsjednik. Isto kao sto je Obama bio kriv sto nije isporucio "change", ali se ti sto je zahtijevaju nisu sjetili da izadju na mid-terms pa da mu omoguce da moze da ispuni ta obecanja.
Jedna stvar koju sam cuo veceras, freneticno vrteci kablovske teve - je spominjanje ideja koje je vrtio Buttigieg (mislim, nije on prvi niti jedini to spomenuo, al sam ja prvi put od njega cuo) - da se Vrhovni sud moze izmjeniti, tj. napucati sa vecim brojem sudija. Nista u Ustavu ne ogranicava broj istih. Ako Republikanci misle krsiti norme i pravila da bi nabili sud svojim sudijama - zasto onda ne kontrirati sa necim slicnim...naravno, AKO budu imali vlast da to proguraju. Jednostavno - ako Republikanci u lame duck session proguraju sudiju - u naredne dvije godine izmjeniti zakone i nabiti broj sudija na recimo 13, ili vise. Dodati jos X sudija u medjuvremenu, progurati sta treba kroz Kongres, pa nek se jebu. I sa tim ici i kroz eventualne confirmation hearings koje bi se desile u ovih sada par narednih mjeseci, kao prijetnja.
Pa kad se kurcis - mrs.
-
baglama
#3344 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Hljeb te yebo panike.
Kao da je rahmetli TITO preselio.
Sto bi vas vodja rekao 4:1 ili 3:2 sve je to isto.
Tako i 6:3 ili 5:4 u tamo nekoj Cemerici, ma sta vas bre boli DJoka.

Kao da je rahmetli TITO preselio.
Sto bi vas vodja rekao 4:1 ili 3:2 sve je to isto.
Tako i 6:3 ili 5:4 u tamo nekoj Cemerici, ma sta vas bre boli DJoka.
- jeza u ledja
-
baglama
#3346 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Tu sam ja.
Samo je meni Alija Goro kad se naguzio Bushu, ogadio sve stranke sa nazivom demokratska za sva vremena.
Nemoj misliti da bih ja ikada glasao za republikance, samo ne mogu za senilne djuturume.
Samo je meni Alija Goro kad se naguzio Bushu, ogadio sve stranke sa nazivom demokratska za sva vremena.
Nemoj misliti da bih ja ikada glasao za republikance, samo ne mogu za senilne djuturume.
- sinuhe
#3347 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nije bila nista ni mladja ni zdravija za vrijeme Obame kad se mogla penzionisati. 
K'o kad se misli da oni na drugoj strani ne postoje.
K'o kad se misli da oni na drugoj strani ne postoje.
-
baglama
#3348 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Znam ja sve to ,zato i govorim.
Neki su cekali Godo(t)a, a ja najljepse 4 godine zivota provedoh cekajuci sestu flotu da opali sa Jadrana.
.
Kad sam skontao da na Balkanu nema mojih, ja se odmakoh daleko a ovamo ih ima jos manje.U stvari lazem,oni sto nisu dole ,koje sam trazio sad su ovdje daleko.
Neki su cekali Godo(t)a, a ja najljepse 4 godine zivota provedoh cekajuci sestu flotu da opali sa Jadrana.
Kad sam skontao da na Balkanu nema mojih, ja se odmakoh daleko a ovamo ih ima jos manje.U stvari lazem,oni sto nisu dole ,koje sam trazio sad su ovdje daleko.
- ultima_palabra
#3349 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne samo to, nego i proglasiti DC i Portoriko drzavama i jebat im mater za sva vremena.jeza u ledja wrote: ↑19/09/2020 06:43Pa neka, svaka im cast. Svakome po zasluzi.ultima_palabra wrote: ↑19/09/2020 05:33 Kada SCOTUS pocne gurati dzamahiriju na mala vrata, bit ce kriv Biden ili neki drugi demokratski predsjednik. Isto kao sto je Obama bio kriv sto nije isporucio "change", ali se ti sto je zahtijevaju nisu sjetili da izadju na mid-terms pa da mu omoguce da moze da ispuni ta obecanja.
Jedna stvar koju sam cuo veceras, freneticno vrteci kablovske teve - je spominjanje ideja koje je vrtio Buttigieg (mislim, nije on prvi niti jedini to spomenuo, al sam ja prvi put od njega cuo) - da se Vrhovni sud moze izmjeniti, tj. napucati sa vecim brojem sudija. Nista u Ustavu ne ogranicava broj istih. Ako Republikanci misle krsiti norme i pravila da bi nabili sud svojim sudijama - zasto onda ne kontrirati sa necim slicnim...naravno, AKO budu imali vlast da to proguraju. Jednostavno - ako Republikanci u lame duck session proguraju sudiju - u naredne dvije godine izmjeniti zakone i nabiti broj sudija na recimo 13, ili vise. Dodati jos X sudija u medjuvremenu, progurati sta treba kroz Kongres, pa nek se jebu. I sa tim ici i kroz eventualne confirmation hearings koje bi se desile u ovih sada par narednih mjeseci, kao prijetnja.
Pa kad se kurcis - mrs.
- jeza u ledja
#3350 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Stoji i to.
Doduse, ne znamo kako bi se ponasao McConnelov senat, s obzirom da su blokirali Garlanda.
Jedino da se penzionisala za vrijeme Obaminog prvog mandata, prije desetak godina.