Mali Šengen
-
mistek
#76 Re: Mali Šengen
A kakve veze ima ova inicijativa i organizacija sa prekrajanjem granica, nekim utjecajem jedne države na drugu i sl? Bescarinska zona, slobodan protok roba i ljudi, šta je tu konkretno problem? Apsolutno ne volim istočne komšije, volim da je među nama zid da ikako može, ali fakat ne shvatam čemu tolika paranoja oko ovog. Mislim da dobijamo jako mnogo intenzivnijim ulaskom na tržišta Kosova prije svega, Albanije i Makedonije. Niko nas tu ne može pretjerano handriti i naši dobici su veći svakako. RS svakako sa Srbijom ima odnos kakav ima, imat će i sa Malim Šengenom i bez njega. Status Srbije, ekonomski, ni politički, ništa neće biti bolji u FBiH, ni sa Malim Šengenom ni bez. S druge strane, puno bi nam olakšao normalan izvor na Kosovo, pojačan izvoz u Albaniju, Makedoniju, protok ljudi također ovdje.
Mislim, treba se preispitati, vidjeti šta su pozitivne i negativne stvari, šta je plan, ali mi je bezveze odmah izbjegavanje inicijative. U krajnjoj liniji, ljudi dragi, na ovom prostoru živi oko 15 miliona ljudi, što je ogromno tržište. Od toga, trećina su recimo muslimani (a više je, , što je prilično solidno tržište za neke halal proizvode i za generalnu tu vrstu izvoza.
Ekonomski, vrlo smislena ideja. Ne treba samo pretjerivati u idejama.
Mislim, treba se preispitati, vidjeti šta su pozitivne i negativne stvari, šta je plan, ali mi je bezveze odmah izbjegavanje inicijative. U krajnjoj liniji, ljudi dragi, na ovom prostoru živi oko 15 miliona ljudi, što je ogromno tržište. Od toga, trećina su recimo muslimani (a više je, , što je prilično solidno tržište za neke halal proizvode i za generalnu tu vrstu izvoza.
- Bascarsija1
#77 Re: Mali Šengen
A sta cemo mi to prodavati makedoncima? Mozda Ajvar?mistek wrote: ↑19/09/2020 00:49 A kakve veze ima ova inicijativa i organizacija sa prekrajanjem granica, nekim utjecajem jedne države na drugu i sl? Bescarinska zona, slobodan protok roba i ljudi, šta je tu konkretno problem? Apsolutno ne volim istočne komšije, volim da je među nama zid da ikako može, ali fakat ne shvatam čemu tolika paranoja oko ovog. Mislim da dobijamo jako mnogo intenzivnijim ulaskom na tržišta Kosova prije svega, Albanije i Makedonije. Niko nas tu ne može pretjerano handriti i naši dobici su veći svakako. RS svakako sa Srbijom ima odnos kakav ima, imat će i sa Malim Šengenom i bez njega. Status Srbije, ekonomski, ni politički, ništa neće biti bolji u FBiH, ni sa Malim Šengenom ni bez. S druge strane, puno bi nam olakšao normalan izvor na Kosovo, pojačan izvoz u Albaniju, Makedoniju, protok ljudi također ovdje.
Ukratko mi necemo imati nacina da zastitimo privredu u BiH. Ljudi ce igubiti I ovo malo posla sto ima.
Mi smo veci uvoznici nego uvoznici. Nase tvornice i preduzeca su unistene tokom rata i nikad se nisu oporavile (eto uzmi energoinvest kao primjer)
Na ostalim teritorijama nije bilo ratnih dejstava I njihova privreda nije ostecena.
Problem je sto smo vec bili u slicnoj tvorevini iz koje smo puno propatili dok smo izasli.
Ne zaboravi da postoji I uvoz iz tih zemalja. Mi nemamo sta da prodamo a vec uvozimo puno. Kad se to olaksa niko vise nece imat posla ovdije.
-
mistek
#78 Re: Mali Šengen
Šta god hoćeš. Od ruda nekakvih, struje, žica, drveta, pa tek onda voća i raznih proizvoda široke potrošnje. Bolje pitanje je kako bi mi izgubili? Je li fakat neko misli da bi albanski proizvodi široke potrošnje prošli ovdje, ili makedonski? BiH proizvodi tamo itekako hoće bolje nego kontra.
Nevjerovatan pogled "mi nemamo šta da prodamo". Pa pogledaj izvještaje vanjskotrgovinske komore. Pa i sa Albanijom, i sa Kosovom, i sa Crnom Gorom, BiH ima debeli suficit u robnoj razmjeni. I to ne mali. Izvoz u odnosu na uvoz je prema Albaniji veći za 70-80%, prema Crnoj Gori i do 10 puta, prema Kosovu 7-8 puta (prije onih mjera). S Makedonijom je uvoz veći, ali opet u nekom normalnom omjeru i baš bi ovakva inicijativa pomogla jačanje naše pozicije tu. Sa Srbijom imamo gotovo duplo manji izvoz u odnosu na uvoz, ali opet ponavljam, tu se stvari svakako neće mnogo promijeniti, jer je već sad tako kako je.
Dakle, ovo bi samo bilo jačanje CEFTA-e koje bi nama najviše godilo, zbog jačeg otvaranja tržišta prema Kosovu, jer mi imamo strašne gubitke zbog onih njihovih mjera tu. Također, promet ljudi mnogo znači u ovom kontekstu.
Nevjerovatan pogled "mi nemamo šta da prodamo". Pa pogledaj izvještaje vanjskotrgovinske komore. Pa i sa Albanijom, i sa Kosovom, i sa Crnom Gorom, BiH ima debeli suficit u robnoj razmjeni. I to ne mali. Izvoz u odnosu na uvoz je prema Albaniji veći za 70-80%, prema Crnoj Gori i do 10 puta, prema Kosovu 7-8 puta (prije onih mjera). S Makedonijom je uvoz veći, ali opet u nekom normalnom omjeru i baš bi ovakva inicijativa pomogla jačanje naše pozicije tu. Sa Srbijom imamo gotovo duplo manji izvoz u odnosu na uvoz, ali opet ponavljam, tu se stvari svakako neće mnogo promijeniti, jer je već sad tako kako je.
Dakle, ovo bi samo bilo jačanje CEFTA-e koje bi nama najviše godilo, zbog jačeg otvaranja tržišta prema Kosovu, jer mi imamo strašne gubitke zbog onih njihovih mjera tu. Također, promet ljudi mnogo znači u ovom kontekstu.
- Bascarsija1
#79 Re: Mali Šengen
Zasto je tacno kosovo uvelo mijere protiv BiH? Ko je tacno tome uzrok?mistek wrote: ↑19/09/2020 01:53 Šta god hoćeš. Od ruda nekakvih, struje, žica, drveta, pa tek onda voća i raznih proizvoda široke potrošnje. Bolje pitanje je kako bi mi izgubili? Je li fakat neko misli da bi albanski proizvodi široke potrošnje prošli ovdje, ili makedonski? BiH proizvodi tamo itekako hoće bolje nego kontra.
Sve sto si napiso u uvosu I izvozu nije tacno. Pokazi mi gdije si nasao te podatke?
BiH izvozi u Srbiju $836M
BiH uvozi iz Srbije $1.51B
Razlika je 674 Miliona kojih vise nikad necemo vidjeti (osim u vidu naoruzanja u slucaju da nas opet napadnu)
Makedonija:
Bih izvozi: $74.9M
BiH uvozi: $96.2M
Crna Gora:
Bih izvozi: $242M
BiH uvozi: $37.7M
Albanija:
Bih izvozi: $20.6M
BiH uvozi: $16M
Kosovo informaciju nisam nasao. Uglavnom kad se sve sabere I oduzme na gubitku smo jer Srbija ne uvozi nista od nas. Ostale zemlje su suvise male uvoznice. Ja idalje mislim da je lova na zapadu. Gledati prema EU a ne prema Senluku.
Savez nije ekonomski pametan. Sto se tice politicki bilo bi samoubistvo za Bosnjake. Opet cemo cekat da nas spasava holandski bataljon.
- Bascarsija1
#80 Re: Mali Šengen
Bascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 01:59Zasto je tacno kosovo uvelo mijere protiv BiH? Ko je tacno tome uzrok?mistek wrote: ↑19/09/2020 01:53 Šta god hoćeš. Od ruda nekakvih, struje, žica, drveta, pa tek onda voća i raznih proizvoda široke potrošnje. Bolje pitanje je kako bi mi izgubili? Je li fakat neko misli da bi albanski proizvodi široke potrošnje prošli ovdje, ili makedonski? BiH proizvodi tamo itekako hoće bolje nego kontra.
Sve sto si napiso u uvosu I izvozu nije tacno. Pokazi mi gdije si nasao te podatke?
Razlika je 674 Miliona kojih vise nikad necemo vidjeti (osim u vidu naoruzanja u slucaju da nas opet napadnu)
Makedonija:
Crna Gora:
Albanija:
Kosovo informaciju nisam nasao. Uglavnom kad se sve sabere I oduzme na gubitku smo jer Srbija ne uvozi nista od nas. Ostale zemlje su suvise male uvoznice. Ja idalje mislim da je lova na zapadu. Gledati prema EU a ne prema Senluku.
Da imamo vladu koja se stvarno brine za dobrobit BiH gradjana realno bez nacionalizma ovaj uvoz iz Srbije bi bio sankcionisan. Ali nasa vlada nemoze da nas zastiti jer imamo DoDicka koji nas obstruira.
Savez nije ekonomski pametan. Sto se tice politicki bilo bi samoubistvo za Bosnjake. Opet cemo cekat da nas spasava holandski bataljon.
-
Duka Dizel II
#81 Re: Mali Šengen
A ne...stvarno si smešan lik.Bascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 01:59
Zasto je tacno kosovo uvelo mijere protiv BiH? Ko je tacno tome uzrok?
Makedonija:
Crna Gora:
Albanija:
Daš podatak da BIH u Srbiju izvozi blizu milijardu KM, a onda napišeš da se u Srbiju ništa ne izvozi.
Taj podatak je zastareo. Izvoz je premašio milijardu KM.
Dakle, izvozi se.
Po podacima statističkog zavoda BiH, Srbija je najveći spoljno-trgovinski partner BiH posle Nemačke i Italije.
Niko tebi ne brani da i dalje izvoziš na zapad kao i do sad.
Ali sam si bacio link, koji govori da tu postoje izvesna ograničenja. Da ne možeš govedinu recimo da izvoziš tamo, a prinudjen si uvoziti odande trećerazredni kvalitet govedine.
A svoju prvoklasnu izvoziš u Tursku pretežno.
Mali šengen bi u suštini samo maksimalno skratio čekanje robe na granicama, koje košta mnogo prevoznike. Zbog toga nećeš naći nijednog privrednika koji je protiv malog šengena.
To samo političari koji pare jedne nisu zaradili na tržištu mogu da zakoče, a protiv ćete biti i vi lelemudi sa foruma, koji blage veze sa privredom nemate...a mnogi i ne žive uopšte u regionu.
Mali šengen nije nikakva politička unija, već isključivo ekonomska.
Ako bi BiH ostala van ove organizacije, to bi bilo samo na njenu štetu, jer bi sve oko nje slobodno kružilo...a BiH privrednici bi i dalje se smarali sa granicama. Izgubiće konkurentnost na tržištima u regionu, a nije isključeno ni da se neka proizvodnja iseli iz BiH na slobodnija tržišta.
Pa će ti spoljno-trgovinski bilans biti u još većem deficitu.
A Srbija će ti i dalje izvoziti to što je i do sad izvozila. Kupovaće obveznice RS-a, firme po RS-u...
Ako je država već u CEFTA, onda treba jačati prisustvo na tom tržištu.
Ako si pak protiv te organizacije i hoćeš zaštiti svoje tržište, onda izadji iz nje i uvedi carine.
Ovako...hoću kakim-neću kakim ne znači ništa.
-
Lug
#82 Re: Mali Šengen
Taj podvuceni dio mi je najbolji.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 08:02A ne...stvarno si smešan lik.Bascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 01:59
Makedonija:
Crna Gora:
Albanija:
Daš podatak da BIH u Srbiju izvozi blizu milijardu KM, a onda napišeš da se u Srbiju ništa ne izvozi.
Dakle, izvozi se.
Po podacima statističkog zavoda BiH, Srbija je najveći spoljno-trgovinski partner BiH posle Nemačke i Italije.
Ali sam si bacio link, koji govori da tu postoje izvesna ograničenja. Da ne možeš govedinu recimo da izvoziš tamo, a prinudjen si uvoziti odande trećerazredni kvalitet govedine.
Mali šengen bi u suštini samo maksimalno skratio čekanje robe na granicama, koje košta mnogo prevoznike. Zbog toga nećeš naći nijednog privrednika koji je protiv malog šengena.
To samo političari koji pare jedne nisu zaradili na tržištu mogu da zakoče, a protiv ćete biti i vi lelemudi sa foruma, koji blage veze sa privredom nemate...a mnogi i ne žive uopšte u regionu.
Ako bi BiH ostala van ove organizacije, to bi bilo samo na njenu štetu, jer bi sve oko nje slobodno kružilo...a BiH privrednici bi i dalje se smarali sa granicama. Izgubiće konkurentnost na tržištima u regionu, a nije isključeno ni da se neka proizvodnja iseli iz BiH na slobodnija tržišta.
A Srbija će ti i dalje izvoziti to što je i do sad izvozila. Kupovaće obveznice RS-a, firme po RS-u...
Ako si pak protiv te organizacije i hoćeš zaštiti svoje tržište, onda izadji iz nje i uvedi carine.
Ovako...hoću kakim-neću kakim ne znači ništa.
-
mistek
#83 Re: Mali Šengen
Pa majke ti šta sam ja od podataka pogrešno napisao? Ušao kao i ti i iste podatke ispisao, možda drugu godinu gledao u vrh glaveBascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 01:59Zasto je tacno kosovo uvelo mijere protiv BiH? Ko je tacno tome uzrok?mistek wrote: ↑19/09/2020 01:53 Šta god hoćeš. Od ruda nekakvih, struje, žica, drveta, pa tek onda voća i raznih proizvoda široke potrošnje. Bolje pitanje je kako bi mi izgubili? Je li fakat neko misli da bi albanski proizvodi široke potrošnje prošli ovdje, ili makedonski? BiH proizvodi tamo itekako hoće bolje nego kontra.
Makedonija:
Crna Gora:
Albanija:
I opet ti kažem, sa jačim savezom, sigurno ćeš više dobiti iz odnosa sa Kosovom, CG, Albanijom, Makedonijom, nego što ćeš izgubiti. Srbija je kao nužno zlo, ali s njima će situacija ostati ista. Politički, apsolutno ne shvatam strah. Šta se može desiti? Kakve su implikacije? Totalno nejasno
-
Duka Dizel II
#84 Re: Mali Šengen
Ti ko u ratu da si još uvek, pa ti postoje linije fronta, iza kojih je neprijateljska teritorija na koju ne smeš po cenu glave.Lug wrote: ↑19/09/2020 10:05Taj podvuceni dio mi je najbolji.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 08:02A ne...stvarno si smešan lik.Bascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 01:59
Makedonija:
Crna Gora:
Albanija:
Dakle, izvozi se.
Ovako...hoću kakim-neću kakim ne znači ništa.Srbija sve sto radi, radi politicki. Znaci, sad i ZVANICNO ne bi postojala granica izmedju Srbije i RS, a takodjer i Srbije i sjevernog dijela Kosova. Mi sa Sandjakom ne bi bili povezani jer je istocni dio BiH pod kontrolom te iste Srbije preko RS. Muda pod bubrege.
-
boshniak
#85 Re: Mali Šengen
Ovo je odlična prilika da se uslovi RS da se jasno i nedvosmisleno opredijele za ulazak BiH u NATO, jer su već tri članice NATO saveza planirane u tom savezu (Makedonija, CG, Albanija). Ako neće oni u NATO onda ni Bošnjaci ne bi trebali ulaziti u ovaj projekat koji Bošnjacima ne donosi nikakvu naročitu koristu, a uz ogroman rizik i opasnost tog saveza u budućnosti.
-
Duka Dizel II
#86 Re: Mali Šengen
boshniak wrote: ↑19/09/2020 12:58 Ovo je odlična prilika da se uslovi RS da se jasno i nedvosmisleno opredijele za ulazak BiH u NATO, jer su već tri članice NATO saveza planirane u tom savezu (Makedonija, CG, Albanija). Ako neće oni u NATO onda ni Bošnjaci ne bi trebali ulaziti u ovaj projekat koji Bošnjacima ne donosi nikakvu naročitu koristu, a uz ogroman rizik i opasnost tog saveza u budućnosti.
A sve članice NATO, Albanija, CG i Makedonija hoće u Mali Šengen , jer tako hoće Ameri i EU.
Hoće i Srbija, hoće i RS.
Eto, Komšić i Dzaferović neće.
Neće ni ambasadu u Jerusalim da premeste.
-
Duka Dizel II
#87 Re: Mali Šengen
BiH će biti deo Velike Srbije koja nije u NATO, ali tesno saradjuje. 
-
sandzokan
#88 Re: Mali Šengen
Srbija će biti dio Velika Albanije iako nije većinski albanska ali tijesno sarađuje s istom.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 13:56 BiH će biti deo Velike Srbije koja nije u NATO, ali tesno saradjuje.![]()
Nego kako komentarišeš što će, prilikom formiranja balkanskog šengena, Srbija priznati dokumente tzv. Kosova?
-
boshniak
#89 Re: Mali Šengen
Hoće i Komšić i Džaferović samo treba izvući maksimalno iz ovoga, NATO i mali Šengen u paketu, barem NATO opredjeljenje.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 13:16 A sve članice NATO, Albanija, CG i Makedonija hoće u Mali Šengen , jer tako hoće Ameri i EU.
-
belfy
#90 Re: Mali Šengen
mi uvozimo svega vise nego sto izvozimo (uz nekoliko izuzetaka) i linkovi koje postavljas nisu nikakva nova vijest. ja sam ti samo pokusao ukazati koliko si u krivu sa svojom tackom 5. a sa "opredijelio" i "vrijedzas" samo nastavljas ono sto sam pominjao u prethodnom javljanju. budi gospodin pa posveti paznju onome sto kucas. nije tesko provjeriti kako pravilno napisati rijec. dakle - vrsi samoedukaciju. kao drugo - ako Hercegovinu zamisljas samo kao krs onda provjeri ono sto sam napisao prethodno. a Posavina i Hercegovina, zajedno sa jos par dijelova BiH moze proizvoditi i vise nego su nase potrebe. tvoje je da se zapitas zasto nije tako. isto kao sto pominjes brdske predjele za koje i ne znas za sto su sve dobri. mislim, mogu i to napisati, ali idemo korak po korak.Bascarsija1 wrote: ↑18/09/2020 20:04Mi u BiH uvozimo i krompir I govedinu.belfy wrote: ↑18/09/2020 19:14ti si gospodin taman koliko si i pismen. aBsolutno ne moze, ali apsolutno moze. isto zasto ti i poredZenje ne valja. mi zivimo u zemlji koja ima Posavinu. ona je nasa Vojvodina i sasvim dovoljna. sasvim druga stvar je sto na drzavnom nivou ista nema vecu podrsku. a sto se tice hercegovackog kamenjara "gospodine" kada bi samo znao sta je glamocki krompir, livanjski sir i govedina sa tih prostora usrao bi se..."gospodine". necemo o vinu, jer ti je mozda haram "gospodine"...Bascarsija1 wrote: ↑18/09/2020 15:45
1. Ja zatebe nisam drug nego gospodin.
2. Dosta su nas srbi samarali. Nemamo potrebe da to ponavljamo.
3. Nama absolutno moze biti gore nego sto jeste. Bilo nam je daleko gore. Za Bosnjacki narod ovaj period je blagostanje u poredzenju kako nam je bilo prije 20-25 godina.
4. Nije zdravo razmisljane da treba da se zestoko porezem po rukama i nogama da bi bili produktivniji. To te moze samo poslati u bolnicu.
5. Mi zivimo na zemlji koja je brdovita, nemomo infrastrukturu, u poredzenju recomo sa vojvodinom nasa zemlja je neuporedivo neplodnija (idi pa vidi hercegovacki kamenjar), Ko hoce da ide neka ide. Ako neko misli da mu je u africi bolje. Bujrum.
ovo samo pisem da pokusam tebi prosiriti vidike. upoznaj svoju zemlju da bi je vise volio "gospodine".
a Mali Sengen pomaze samo Srbiji. ako iko ima neki argument gdje BiH profitira dobije bombonu.
Krompir:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bih ... /190729059
Govedina:
https://www.blic.rs/vesti/republika-srp ... ta/cz3zd3z
Stvarmo mi je zao sto si se opredijelio da me vrijedzas. Druze ja ti necu uzvratiti.
i, ja tebe nigdje ne "vrijedZam". samo ukazujem na cinjenicno stanje. ako sam sta pogresio slobodno me ispravi.
-
archi_a
#91 Re: Mali Šengen
Prvo rješavanje otvorenih pitanja i problema oko granice sa susjedima,potpisivanje konačnog sporazuma, pa tek onda priča oko nekakvih "mini šengena". 
-
megaribi1
#92 Re: Mali Šengen
Teško da je mogla biti gora godina za ovu inicijativu. Pravi Šengen (kome je trebalo 10 godina od potpisivanja do implementacije) se, zbog ove virusne upale pluća, praktično resetovao. Do februara moglo se putovati od Lisabona do Helsinkija bez granične kontrole. A od marta, ne samo da su vraćene granične kontrole, nego je mnogim stanovnicima šengenskih zemalja zatvoreno putovanje. Plus Brexit, koji je isključio mogućnost da Velika Britanija i Irska uđu u Šengenski prostor, a i migrantska kriza koja je dovela do žica između nekih EU članica (Mađarska-Hrvatska). Na stranu prošlost i poređenje sa Velikom Srbijom (jer bi se i Šengen prostor mogao smatrati Velikom Njemačkom, pa što je onda ginulo 75 miliona ljudi), u ovo doba korona virusa ukidanje graničnih prelaza je mrtvo slovo na papiru.
-
Duka Dizel II
#93 Re: Mali Šengen
Šta je maksimalno u ovom slučaju?boshniak wrote: ↑19/09/2020 14:49Hoće i Komšić i Džaferović samo treba izvući maksimalno iz ovoga, NATO i mali Šengen u paketu, barem NATO opredjeljenje.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 13:16 A sve članice NATO, Albanija, CG i Makedonija hoće u Mali Šengen , jer tako hoće Ameri i EU.
- Novi_Nick
#94 Re: Mali Šengen
Odakle ti da ce Hrvatska u mali Sengen? oni su vec u EU i netreba im mali Sengen.Bascarsija1 wrote: ↑18/09/2020 02:22Pa mi moramo da smanjimo tu razdaljinu. Ako ne pariramo situacija bi cak i u EU bila losa za nas (mi bi bilo jos gori od Grcke). EU nam je dala sta ocekuje od nas ... kad bi mi to ispunili onda bi bili u puno boljoj situaciji da odlucimo stacemo. U svakom slucaju ja bi radije u EU ako vec omladina ide bilo bi im lakse. U malom sengenu nista mi nije lakse osim sto ulazim u jaci savez sa onim ko me do danasnjeg dana osporava.Kikibombona wrote: ↑17/09/2020 20:30Znaci, tvoj je prijedlog da nikad ne udjemo u EU jer nasa privreda ne moze parirati Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemackoj itd.Bascarsija1 wrote: ↑17/09/2020 20:05U EU Njemacka je velika dobitnica dok je Grcka velika gibitnica. Mi smo u ovom slucaju Grcka.
Kako ce recimo Bosnjacima I Hrvatima bili bolje u Malom Sengenu? Kad pogledam ponasanje Dodika ne osjecam se komforno u toj zajednici.
- Bascarsija1
#95 Re: Mali Šengen
U BiH zive I hrvati.Novi_Nick wrote: ↑19/09/2020 15:27Odakle ti da ce Hrvatska u mali Sengen? oni su vec u EU i netreba im mali Sengen.Bascarsija1 wrote: ↑18/09/2020 02:22Pa mi moramo da smanjimo tu razdaljinu. Ako ne pariramo situacija bi cak i u EU bila losa za nas (mi bi bilo jos gori od Grcke). EU nam je dala sta ocekuje od nas ... kad bi mi to ispunili onda bi bili u puno boljoj situaciji da odlucimo stacemo. U svakom slucaju ja bi radije u EU ako vec omladina ide bilo bi im lakse. U malom sengenu nista mi nije lakse osim sto ulazim u jaci savez sa onim ko me do danasnjeg dana osporava.Kikibombona wrote: ↑17/09/2020 20:30
Znaci, tvoj je prijedlog da nikad ne udjemo u EU jer nasa privreda ne moze parirati Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemackoj itd.
Kako ce recimo Bosnjacima I Hrvatima bili bolje u Malom Sengenu? Kad pogledam ponasanje Dodika ne osjecam se komforno u toj zajednici.
- Bascarsija1
#96 Re: Mali Šengen
Vucic je premijestio ambasadu jer je dobio onu podeblju vibrirajucu olovkuDuka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 13:16boshniak wrote: ↑19/09/2020 12:58 Ovo je odlična prilika da se uslovi RS da se jasno i nedvosmisleno opredijele za ulazak BiH u NATO, jer su već tri članice NATO saveza planirane u tom savezu (Makedonija, CG, Albanija). Ako neće oni u NATO onda ni Bošnjaci ne bi trebali ulaziti u ovaj projekat koji Bošnjacima ne donosi nikakvu naročitu koristu, a uz ogroman rizik i opasnost tog saveza u budućnosti.![]()
A sve članice NATO, Albanija, CG i Makedonija hoće u Mali Šengen , jer tako hoće Ameri i EU.
-
boshniak
#97 Re: Mali Šengen
Bezrezervna podrška oba eniteta članstvu BiH u NATO savezu, da članstvo u mini šengenu ne može biti vitalni nacionalni interes nijednog naroda te da država može istupiti iz malog šengena jednostrano dvotrećinskom većinom u predstavničkom domu parlamenta BiH. Dalo bi se doraditi još nekih detalja.
-
Duka Dizel II
#98 Re: Mali Šengen
To je smešno.megaribi1 wrote: ↑19/09/2020 15:14 Teško da je mogla biti gora godina za ovu inicijativu. Pravi Šengen (kome je trebalo 10 godina od potpisivanja do implementacije) se, zbog ove virusne upale pluća, praktično resetovao. Do februara moglo se putovati od Lisabona do Helsinkija bez granične kontrole. A od marta, ne samo da su vraćene granične kontrole, nego je mnogim stanovnicima šengenskih zemalja zatvoreno putovanje. Plus Brexit, koji je isključio mogućnost da Velika Britanija i Irska uđu u Šengenski prostor, a i migrantska kriza koja je dovela do žica između nekih EU članica (Mađarska-Hrvatska). Na stranu prošlost i poređenje sa Velikom Srbijom (jer bi se i Šengen prostor mogao smatrati Velikom Njemačkom, pa što je onda ginulo 75 miliona ljudi), u ovo doba korona virusa ukidanje graničnih prelaza je mrtvo slovo na papiru.
EU tokom korone, "zatvorila se" u 500 miliona ljudi, a na Balkanu bi se zatvarali strogo u svoje kokoš
A njce.
Milo Djukanović je jedna od prvih političkih žrtava korone.
Čovek zatvorio granice, turizam pao za 92 posto...a javni dug narastao kao Grčkoj.
A Hrvatska se koliko-toliko spasla.
Neum profitirao od mudre politike Vučića i Dodika i otvorenih granica.
Da su mogli, Komšić i Džaferović bi se zatvorili i u vreme korone
- Bascarsija1
#99 Re: Mali Šengen
Te otvorene granice nas ubise u Bihaću. To je stvarno postalo nepodnosljivo. Neznam sto mislis sto je to mudro osim da se osteti BiH ekonomski.Duka Dizel II wrote: ↑19/09/2020 16:33To je smešno.megaribi1 wrote: ↑19/09/2020 15:14 Teško da je mogla biti gora godina za ovu inicijativu. Pravi Šengen (kome je trebalo 10 godina od potpisivanja do implementacije) se, zbog ove virusne upale pluća, praktično resetovao. Do februara moglo se putovati od Lisabona do Helsinkija bez granične kontrole. A od marta, ne samo da su vraćene granične kontrole, nego je mnogim stanovnicima šengenskih zemalja zatvoreno putovanje. Plus Brexit, koji je isključio mogućnost da Velika Britanija i Irska uđu u Šengenski prostor, a i migrantska kriza koja je dovela do žica između nekih EU članica (Mađarska-Hrvatska). Na stranu prošlost i poređenje sa Velikom Srbijom (jer bi se i Šengen prostor mogao smatrati Velikom Njemačkom, pa što je onda ginulo 75 miliona ljudi), u ovo doba korona virusa ukidanje graničnih prelaza je mrtvo slovo na papiru.
EU tokom korone, "zatvorila se" u 500 miliona ljudi, a na Balkanu bi se zatvarali strogo u svoje kokoš
A njce.
Milo Djukanović je jedna od prvih političkih žrtava korone.
Čovek zatvorio granice, turizam pao za 92 posto...a javni dug narastao kao Grčkoj.
A Hrvatska se koliko-toliko spasla.
Neum profitirao od mudre politike Vučića i Dodika i otvorenih granica.
Da su mogli, Komšić i Džaferović bi se zatvorili i u vreme korone
Naduracemo mi I to. Doce tome kraj.
-
Duka Dizel II
#100 Re: Mali Šengen
Bascarsija1 wrote: ↑19/09/2020 17:03
Te otvorene granice nas ubise u Bihaću. To je stvarno postalo nepodnosljivo. Neznam sto mislis sto je to mudro osim da se osteti BiH ekonomski.
Naduracemo mi I to. Doce tome kraj.
To baš zvuči kao hard rahat-patnja.
Čemu će to doći kraj?