Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Locked
mistek

#351 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by mistek »

MaksprotivMarksa wrote: 05/09/2020 18:33 Oznacite im radnje, stavite traku oko ruke, verbalni delikt je dobra stvar ponekad izgleda 😁
Je li te stid? Pozivaš na metode bliske upravo zločincima na čiji bojkot se ovdje poziva. To je taj mentalno sklop i razmišljanje svakako.

Da Bog da se osušio svako ko negira genocid, a i onaj ko svjesno kupuje kod takvih, pa makar bilo najbolje i najukusnije na svijetu. A, čisto je preseravanje na današnjem vaktu tvrditi da se nema opcija za zadovoljenje potrebe kako god hoćeš, za koje god hoćeš pare. Ovo što se pekara i sličnih sranja tiče - pogotovo.

Prvi preduslov za suživot i normalno privređivanje je da se stvari postave na mjesto na kojem i trebaju biti i da se prihvate činjenice. Bez toga, jedino apsolutni bojkot ima smisla, pa i krivične prijave i šikaniranje rada takvih na područjima gdje je to moguće raditi. To što njih 99,8% u RS misle isto, to je druga stvar.
LBVIEW

#352 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by LBVIEW »

Maraschino wrote: 05/09/2020 19:25 Ja ne znam je li to neka bolest ili sta.
Ponekada sjednem u slasticarnu San Marko u Tuzli. Sluze konobari koji govore ekavski, kiselu samo Vitinka i da ne pricam dalje. Pa je li to moguce?

Moj prijatelj ima porodicnu slasticarnu u Prijedoru. Prije rata je to bila najpoznatija slasticarna. Oca su mu ubili malte ne na kucnom pragu odmah na pocetku rata. On se ohrabrio da otvori ponovo tu slasticarnu. Objekat k'o bombona a musterije nigdje na vidiku. Kuca i objekat su u centru. Pricam sa njim pa mi kaze da nesto malo dijaspore navrati a Srbin ne bi usao nema tih para. Pokusao jednu godinu i ne ide. Izdao nekom Srbinu i sada drzi kafic
...pa se pitam, ko je tu lud u svim ovim situacijama?
Ti Srbi u Prijedoru zacijelo nisu, boli ih kurac, i nakon svega sto su u tom Prijedoru napravili, :oops: ,drze se svojih, a balije su nepozeljni.
Mi smo sa svojom "pamecu" ostali i bez Prijedora, B Novog, cijele istocne Bosne, a pitanje je koliko smo zasluzili i ovo sto imamo, cim se po forumu raspravljamo da li kupovati kod smrada koji negira genocid. :oops:
General War

#353 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by General War »

Maraschino wrote: 05/09/2020 19:25 Ja ne znam je li to neka bolest ili sta.
Ponekada sjednem u slasticarnu San Marko u Tuzli. Sluze konobari koji govore ekavski, kiselu samo Vitinka i da ne pricam dalje. Pa je li to moguce?

Moj prijatelj ima porodicnu slasticarnu u Prijedoru. Prije rata je to bila najpoznatija slasticarna. Oca su mu ubili malte ne na kucnom pragu odmah na pocetku rata. On se ohrabrio da otvori ponovo tu slasticarnu. Objekat k'o bombona a musterije nigdje na vidiku. Kuca i objekat su u centru. Pricam sa njim pa mi kaze da nesto malo dijaspore navrati a Srbin ne bi usao nema tih para. Pokusao jednu godinu i ne ide. Izdao nekom Srbinu i sada drzi kafic
...pa se pitam, ko je tu lud u svim ovim situacijama?
:lol:
Nista Sacir ili Ilijazovic...vec drito gdje je Srbin iz bjeljine i vlasnik...e tebi se bas neda, ni bosnjakovat :lol:
MaksprotivMarksa

#354 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by MaksprotivMarksa »

Pa ti mrzis, vecina ne mrzi, mene interesuje cemu ovakav narativ iz 3. Rajha o spisku nepozeljnih preduzetnika.

I istina je da karikiram, ali u svrhu isticanja poente. Treba jebati mater i Manji, ali i Budnji, Budnjo ne placa ovu drzavu, Manja je ne priznaje, to tako ne moze, tu se slazemo, ja sam za podustrevljenje, mozemo krenuti i od pekara Manja sto se mene tice, ali da dodjemo i do Hife i Budnje 😁
spree

#355 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by spree »

Kad god prodjem pored manje pogledam unutra. Pretežno ima kupaca, a par puta sam vidjao i bule. Ma jebo ti nas.
LBVIEW

#356 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by LBVIEW »

spree wrote: 05/09/2020 20:34 Kad god prodjem pored manje pogledam unutra. Pretežno ima kupaca, a par puta sam vidjao i bule. Ma jebo ti nas.
To je to, ako sam sebe ne postujes, nece te ni drugi.
Kurac bi ovaj Njanja otvarao poganu gubicu u slucaju bojkota.
Loki2k9

#357 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Loki2k9 »

MaksprotivMarksa wrote: 05/09/2020 17:43
LBVIEW wrote: 05/09/2020 17:33
MaksprotivMarksa wrote: 05/09/2020 17:21 A sta je problem sa Manjon, je li vlasnik Manje Ratko Mladic ili je covjek imao misljenje koje ima 95 posto Srba o genocidu u Srebrenici ?
A sta ce bilo koj Srbin s takvim mislljenjem zaradjivati pare kod Bosnjaka? Hajdemo malo obrnuti teze, pa ustanoviti kako su negatori genocida koji je pocinjen u njihovo ime normalni, za razliku od onih kojima to nije normalno. :oops:
Eto zaradjuje, Bosnjaci neka napisu u svoje zakone neke imaginarne bosnjacke drzave da Srbi ne mogu raditi, disati, postojati, neka propisu i kaznu za 95 posto Srba u vidu vjesanja, koncentracionih logora i tako to. Zaradjuju i Bosnjaci na prostorima gdje zive Srbi, ovi pozivi na bojkot su samo ogolili cinjenicu da fasisti i filofasisti cine manjinu u ovom drustvu, ali jako bucnu, koja ce biti, nadam se uskoro, jako glasno utisana na sve tri strane kada za to dodje vrijeme.

Ne jebe te vase price niko, ljudi zive, saradjuju, guraju jedni druge, neko ce jednog dana da tu energiju okupi i onda cete vi istinski manjinci biti u ozbiljnom problemu, aBd inshAllah bice novi Blajburg ❤
Aww, zrtvice nasa, rodila majka <3
Banksy

#358 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Banksy »

MaksprotivMarksa wrote: 05/09/2020 17:21
A sta je problem sa Manjon, je li vlasnik Manje Ratko Mladic
Ili je covjek imao misljenje koje ima 95 posto Srba o genocidu u Srebrenici ?
Nije Ratko Mladič, ali jeste simpatizer Ratka Mladića koji je pobio hiljade onih od kojih simpatizer hoće pare.
To što čovjek ima mišljenje kao 95% nekih nije relevantno u smislu procenata i ispravnosti razmišljanja u skladu s procentima. To je banalno i lako oborivo.
Loki2k9

#359 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Loki2k9 »

Jedini legitiman oblik sovinizma jeste ekonomski prema onome ko podrzava zlocine nad tvojim narodom i razbijanje tvoje drzave. Dakle, mojim novcem ne kupujem proizvode i usluge istih onih koji bi sutra finansirali ovo gore navedeno ili pak sam ucestvovali u novim zlocinima. Imam pravo da prijatelju, sugradjaninu kazem da ni on to ne radi. On kaze trecem, cetvrtom, ovi desetom, dvadesetom i vozdra, nek se war crime supporter kupi i sto se mene tice ekonomski propadne.
MorningStar

#360 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by MorningStar »

Loki2k9 wrote: 06/09/2020 21:27 Jedini legitiman oblik sovinizma jeste ekonomski prema onome ko podrzava zlocine nad tvojim narodom i razbijanje tvoje drzave. Dakle, mojim novcem ne kupujem proizvode i usluge istih onih koji bi sutra finansirali ovo gore navedeno ili pak sam ucestvovali u novim zlocinima. Imam pravo da prijatelju, sugradjaninu kazem da ni on to ne radi. On kaze trecem, cetvrtom, ovi desetom, dvadesetom i vozdra, nek se war crime supporter kupi i sto se mene tice ekonomski propadne.
Dobri ti prijatelji a posebno sugradjani kad tako fino prihvataju da im govoris sta da kupuju a sta ne :D
Loki2k9

#361 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Loki2k9 »

MorningStar wrote: 06/09/2020 21:29
Loki2k9 wrote: 06/09/2020 21:27 Jedini legitiman oblik sovinizma jeste ekonomski prema onome ko podrzava zlocine nad tvojim narodom i razbijanje tvoje drzave. Dakle, mojim novcem ne kupujem proizvode i usluge istih onih koji bi sutra finansirali ovo gore navedeno ili pak sam ucestvovali u novim zlocinima. Imam pravo da prijatelju, sugradjaninu kazem da ni on to ne radi. On kaze trecem, cetvrtom, ovi desetom, dvadesetom i vozdra, nek se war crime supporter kupi i sto se mene tice ekonomski propadne.
Dobri ti prijatelji a posebno sugradjani kad tako fino prihvataju da im govoris sta da kupuju a sta ne :D
A jos bolji neprijatelji kad ti oci lako otvaraju :wink:
super_bayern

#362 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by super_bayern »

Valjda se i Frizerland može ovdje dodati?

https://www.klix.ba/biznis/frizerland-s ... /200623012
spree

#363 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by spree »

sto se mene tice moze i treba, ali ako je tacna informacija. neki izvor nesto? otisao sam na tweet i ima neki clanak, ali nemam pojma koja je to hrvatska, a koja bosnjacka skola? jesu li svim hrvatskim podijelili?
Bloo
Globalna šefica

#364 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Bloo »

spree wrote: 15/09/2020 19:56 sto se mene tice moze i treba, ali ako je tacna informacija. neki izvor nesto? otisao sam na tweet i ima neki clanak, ali nemam pojma koja je to hrvatska, a koja bosnjacka skola? jesu li svim hrvatskim podijelili?

Poduzeće Frizerland odlučilo je nakon osnovne škole “Dubravica”, malim znakom pažnje podržati i osnovce iz Osnovne škole “Vitez” te im tako poželjeti sreću u novoj školskoj godini u vrijeme pandemije Covid-19.

E sad, nije "hrvatska" skola vec je nastava na hrvatskom?
Pretpostavljam da u skolu idu djeca druge nacionalnosti kao u npr. KSC

Objave skole Dubravica su isto pisane na "hrvatskom" jeziku (nije cisti).
spree

#365 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by spree »

ma dobro tehnikalije. mrsko mi bilo pisati fino. nego mene zanima sustina. dakle jesu li podijelili svim školama za jednim planom i programom, a nisu drugim. da li je slucajno? najlakse je zaletiti se i optuziti.
Bloo
Globalna šefica

#366 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Bloo »

spree wrote: 15/09/2020 20:12 ma dobro tehnikalije. mrsko mi bilo pisati fino. nego mene zanima sustina. dakle jesu li podijelili svim školama za jednim planom i programom, a nisu drugim. da li je slucajno? najlakse je zaletiti se i optuziti.
Dunno, net mi nudi da su podijelili u ove dvije skole, da li su jos nekim, nemam info.S tim da mi je bilo mrsko guglati detaljno o jednoj i drugoj skoli :D
mishic

#367 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by mishic »

Uticaj ekonomije danas u svijetu je jedan od najdominantnijih i usko je povezan sa svim drugim.
Ekonomskim mjerama (čitaj bojkotom) može se napraviti neslućeno veliki uticaj na sve segmente društva i života.
Ali za to je potrebna visoka svijest, odlučnost i masovnost. Pojedinačni i izolovani slučajevi ne daju rezultate.

U BiH bi se ekonomskim mjerama i pritiscima moglo napraviti više nego li samim izborima koje nam pokradu.
Kupovinom domaćeg, bojkotom uvoznog i izbjegavanjem stranačkih tajkuna i finansijera, posebno onih koji rovare protiv BiH bi se za par godina situacija iz temelja promijenila. No logika i svijest prosječnog potrošaća nisu na tom nivou a niko se i ne trudi da ukaže na tu vrstu realne moći
koje se sami dobrovoljno (nesvjesno) odričemo.
high_volume

#368 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by high_volume »

mishic wrote: 15/09/2020 21:03 Uticaj ekonomije danas u svijetu je jedan od najdominantnijih i usko je povezan sa svim drugim.
Ekonomskim mjerama (čitaj bojkotom) može se napraviti neslućeno veliki uticaj na sve segmente društva i života.
Ali za to je potrebna visoka svijest, odlučnost i masovnost. Pojedinačni i izolovani slučajevi ne daju rezultate.

U BiH bi se ekonomskim mjerama i pritiscima moglo napraviti više nego li samim izborima koje nam pokradu.
Kupovinom domaćeg, bojkotom uvoznog i izbjegavanjem stranačkih tajkuna i finansijera, posebno onih koji rovare protiv BiH bi se za par godina situacija iz temelja promijenila. No logika i svijest prosječnog potrošaća nisu na tom nivou a niko se i ne trudi da ukaže na tu vrstu realne moći
koje se sami dobrovoljno (nesvjesno) odričemo.
Nisam nigdje pročitao da se domaći proizvodi vraćaju neprodani s polica. I mnogi, jednako manje kvalitetni proizvodi iz uvoza, kao i domaći proizvodi, u našim trgovinama budu prodani.
Klotzina

#369 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Klotzina »

super_bayern wrote: 15/09/2020 19:40

Valjda se i Frizerland može ovdje dodati?

https://www.klix.ba/biznis/frizerland-s ... /200623012

Ovaj link sto si stavio od klix-a je o Frisi koja je sarajevska firma koja je imala isto ime a Frizerland je firma iz Viteza.
spree

#370 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by spree »

Bloo wrote: 15/09/2020 20:36
spree wrote: 15/09/2020 20:12 ma dobro tehnikalije. mrsko mi bilo pisati fino. nego mene zanima sustina. dakle jesu li podijelili svim školama za jednim planom i programom, a nisu drugim. da li je slucajno? najlakse je zaletiti se i optuziti.
Dunno, net mi nudi da su podijelili u ove dvije skole, da li su jos nekim, nemam info.S tim da mi je bilo mrsko guglati detaljno o jednoj i drugoj skoli :D
Ma i meni zato sam pisao ovdje :D . Kontao sam da je forumas sto je postavio ovo malo ozbiljniji, pa da ce nam razjasniti malo situFaciju, a on izgleda samo prenio tweet onako. Sve i da jesu obije "njihove" a recimo postoji i treca, a njoj nisu dali, ove optužbe nemaju smisla. Ma kupio bih nesto kod njih pa zato hocu da znam :mrgreen:
A_A_AKCIJA

#371 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by A_A_AKCIJA »

high_volume wrote: 15/09/2020 22:06 Nisam nigdje pročitao da se domaći proizvodi vraćaju neprodani s polica. I mnogi, jednako manje kvalitetni proizvodi iz uvoza, kao i domaći proizvodi, u našim trgovinama budu prodani.
Oo, da, povrat robe je problem sa kojim se teško nose i najveći igrači, a kamoli domaće male firme. U većini slučajeva ide na teret dobavljača i bukvalno može uništiti firmu, ako ti je partner kome si prodao robu kreten.

To što si prodao deset tona mlijeka Bingu, ne znači da si završio posao. Ako imaš klauzulu o povratu, bukvalno možeš dobiti sve što se ne proda nazad i da ti snosiš cijeli trošak. Vrate ti sve, istekao rok i onda sjedi i plači...
high_volume

#372 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by high_volume »

A_A_AKCIJA wrote: 16/09/2020 11:00
high_volume wrote: 15/09/2020 22:06 Nisam nigdje pročitao da se domaći proizvodi vraćaju neprodani s polica. I mnogi, jednako manje kvalitetni proizvodi iz uvoza, kao i domaći proizvodi, u našim trgovinama budu prodani.
Oo, da, povrat robe je problem sa kojim se teško nose i najveći igrači, a kamoli domaće male firme. U većini slučajeva ide na teret dobavljača i bukvalno može uništiti firmu, ako ti je partner kome si prodao robu kreten.

To što si prodao deset tona mlijeka Bingu, ne znači da si završio posao. Ako imaš klauzulu o povratu, bukvalno možeš dobiti sve što se ne proda nazad i da ti snosiš cijeli trošak. Vrate ti sve, istekao rok i onda sjedi i plači...
To je nepoštena trgovina. Kupio si, plati!

Neprodana roba ne može biti teret proizvođača, ona mora biti prethodno procijenjena u količini koja je dovoljna za određeno tržište. Višak robe u trgovini je rizik trgovca. To svaki ekonomist mora da zna. Nažalost, u našim veletrgovinama sve je improvizacija, uče se na svom poslovanju, umjesto da prihvate već usvojene standarde i norme.
Maraschino

#373 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by Maraschino »

Zato sto su trgovci bezobrazni i koriste tu klauzulu povrata i nema snizenja nekih narocitih po trgovinama.
Na zapadu nesto sto je kostalo 100€ nekada ces kupiti za 10€ ako je ostalo par komada a stizu nove zalihe ili novi modeli.
Kod nas u BiH guraju ulaznu cijeno dok se roba ne pokvari ili ne povrati proizvodjacu.
high_volume

#374 Re: Remove Četnik - Lista za bojkot UPDATED 10.03.2020.

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 16/09/2020 12:47 Zato sto su trgovci bezobrazni i koriste tu klauzulu povrata i nema snizenja nekih narocitih po trgovinama.
Na zapadu nesto sto je kostalo 100€ nekada ces kupiti za 10€ ako je ostalo par komada a stizu nove zalihe ili novi modeli.
Kod nas u BiH guraju ulaznu cijeno dok se roba ne pokvari ili ne povrati proizvodjacu.
Tako je. Rizik neprodane robe preuzimaju na sebe, što je i jedino ispravno.

U nas je sve improvizacija. Ukoliko se pojavila neprodana roba, pišu knjižne obavijesti, a onda ovi drugi, prodavci, moraju usklađivati fiskalne račune i svoje kknjige sa njihovom nespososbnošću.

Veliki trgovci ucjenjuju dobavljače, što je nepošteno. Najprije odgođenim plaćanjem do 60 dana, iako je zakonom ova odgoda snižena, pa onda ucjenjuju ulaznim cijenama, na koje dobavljač jednostavno mora pristati jer nema kome drugom prodati robu. Jer je u BiH svega 10-tak velikih i većih trgovaca s kojima se može pouzdano i racionalno trgovati. I onda ucjenjuju svojom nesposobnošću da procijene količine, odnosno vraćanjem neprodane robe, što je nonsens.
Locked