Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Obrađivali smo to već...
Dom zdravlja 1992.
Dobrinja 5 od današnjeg kružnog toka do drugog kružnog toka.Dva četnička kamiona u dubini prema Domu zdravlja su minirana.
Pogled na ulaz u Dobrinju i barikadu smrti. Naš rov za PAT.
Fotografiju barikade kod Otoka-Mojmilo trolejbuske okretaljke nemam, pojma nemam jesam li je negdje gledao ili bio na licu mjesta u vrijeme kada se na kratko postavila. A bilo je kasnije nekih zaštita postavljenih na raskrsnici do ''Toplana'', jer je bila u dometu VRS iz Nedzarića.
Nekako s proljeća wrote: ↑13/09/2020 21:11
Obrađivali smo to već...
Dom zdravlja 1992.
Dobrinja 5 od današnjeg kružnog toka do drugog kružnog toka.Dva četnička kamiona u dubini prema Domu zdravlja su minirana.
Fotografiju barikade kod Otoka-Mojmilo trolejbuske okretaljke nemam, pojma nemam jesam li je negdje gledao ili bio na licu mjesta u vrijeme kada se na kratko postavila. A bilo je kasnije nekih zaštita postavljenih na raskrsnici do ''Toplana'', jer je bila u dometu VRS iz Nedzarića.
Tražim duži period Yutelov snimak izlaska JNA na vodovodu na Mojmilu brdu 2 Marta 1992....
Obrađivali smo to već...
Dom zdravlja 1992.
Tražim duži period Yutelov snimak izlaska JNA na vodovodu na Mojmilu brdu 2 Marta 1992....
Bivša JNA je na vodovod došla u noći sa 1 na 2 april 1992. godine.
Obrađivali smo to već...
Dom zdravlja 1992.
Obrađivali smo to već...
Dom zdravlja 1992.
U Aprilu su već prve granate počele da padaju,tad su isprobavali teren,gadjali su iz pamova iz Lukavice,naveče uobičajno šenlučenje iz automatskog oružja itd..Sve do 14 Maja napada na Vodovod i njihovog pješadijskog napada na naselje ....
aldinjo wrote: ↑14/09/2020 00:44
Ti si bio na Mojmilu pa znaš kad su izašli
Bio, odmah taj isti dan popeo se gore. Regruti bili tada gore.
Naveče su izašli na Vodovod.Kiša lila ko iz kabla,naselju isključili struju,a iz kasarne je izašao vod vojnika na Bunker (biviši bunker)Ujutru je snijeg osvanuo i bilo je užasno hladno...
Emiremir33 wrote: ↑14/09/2020 15:01
Naveče su izašli na Vodovod.Kiša lila ko iz kabla,naselju isključili struju,a iz kasarne je izašao vod vojnika na Bunker (biviši bunker)Ujutru je snijeg osvanuo i bilo je užasno hladno...
Sjećam se da je bilo hladno i da je bilo snijega ali ne puno. Sjećam se da su oni regruti taj dan dobili pisma od svojih porodica i da su ista čitali dok sam bio gore.
Sjećam se da je bilo hladno i da je bilo snijega ali ne puno. Sjećam se da su oni regruti taj dan dobili pisma od svojih porodica i da su ista čitali dok sam bio gore.
Ubrzo če ih rezervisti zamjeniti ,nisu ostali dugo
karanana wrote: ↑29/07/2020 04:39
evo citam ovog dinu mehmeda mujkica. uspio sam savladati jebenu zagonetku youtube komentara.
realan covjek. podsjeca me na dozerovo pisanje i znanje. mada je frajer mogao i sa ovog kix foruma citati, uzeti sve ove informacije i onda tamo prosipati. jer dosta se slicnih stvari pisalo, ali sigurno je autentican. hvali slavka, sto je donekle i ovdje receno nekoliko puta na temi grbavica.
Bunkera sa sjećam i to vrlo dobro (iz II svjetskog rata-njemački i sad je uništen) ali vojnika iz Lukavice u njemu i snjega se ne sjećam.Mislim,može biti ali nisam čuo za to.Na rezervoar je izašla ”regularna” vojska (regularna al u guzici) i prvi oficir bio je albanac -mislim da se zvao Bislim Zurapi i pregovarao je da preda našoj strani tenkove i transportere (tražio je pasoš i neku simboličnu cifru u DM) ali opštinski bilmezi su tražili ”donaciju”...
Mislim da su o tome doznali u kasarni Lukavica i povukli su ”regularnu” vojsku koju su zamjenili rezervisti iz Vojkovića i Nedžarića koii su nakon par dana počeli otvarati vatru iz tenkova po Alipašinom polju i mitraljeskom i snajperskom vatrom po Olimpijskom naselji i B fazi Alipašinog polja.
Uslijedila je akcija TO BiH u kojoj su stradali svi rezervisti i radnik VIK-a na Mojmilu.Nakon toga su artiljerijom iz Neđarića i Lukavice pokušali uništiti zaostale oklope i MTS u čemu su polovično uspjeli jer je izvučen dio oklopa i MTS-a na našu stranu...
aldinjo wrote: ↑15/09/2020 01:06
Bunkera sa sjećam i to vrlo dobro (iz II svjetskog rata-njemački i sad je uništen) ali vojnika iz Lukavice u njemu i snjega se ne sjećam.Mislim,može biti ali nisam čuo za to.Na rezervoar je izašla ”regularna” vojska (regularna al u guzici) i prvi oficir bio je albanac -mislim da se zvao Bislim Zurapi i pregovarao je da preda našoj strani tenkove i transportere (tražio je pasoš i neku simboličnu cifru u DM) ali opštinski bilmezi su tražili ”donaciju”...
Mislim da su o tome doznali u kasarni Lukavica i povukli su ”regularnu” vojsku koju su zamjenili rezervisti iz Vojkovića i Nedžarića koii su nakon par dana počeli otvarati vatru iz tenkova po Alipašinom polju i mitraljeskom i snajperskom vatrom po Olimpijskom naselji i B fazi Alipašinog polja.
Uslijedila je akcija TO BiH u kojoj su stradali svi rezervisti i radnik VIK-a na Mojmilu.Nakon toga su artiljerijom iz Neđarića i Lukavice pokušali uništiti zaostale oklope i MTS u čemu su polovično uspjeli jer je izvučen dio oklopa i MTS-a na našu stranu...
Jašta je nego su izašli uporedo kad i transporteri na Vodovodu.Zurapi je kasnije presao sa još jednim vojnikom,i učestvovao je u prvom napadu sa Vikićevim specijalcima.To sam ti pričao od snajpera ili mitraljeske vatre sa vodovoda,poginuo je Eniz Čamdžić u C fazi A.Polja.Čuli smo kasnije pobili su oni još civila u Olimpijskom i B Fazi A.Polja,gadjajuči sa Vodovoda...
Rahmetli Eniza se sjećam ali se ne sjećam kako je i od čega stradao kao što se ne sjećam vojnika tzv. JNA u i oko bunkera.Ne tvrdim da nisu bili ali prvi put čujem za to.
PM72 wrote: ↑15/09/2020 20:10
Rahmetli Eniza se sjećam ali se ne sjećam kako je i od čega stradao kao što se ne sjećam vojnika tzv. JNA u i oko bunkera.Ne tvrdim da nisu bili ali prvi put čujem za to.
Eto sad da znaš.Bila je to burna noč,dva vojnika lakše su ranjena,zarobljeno 3 automata,ostatak vojnika milicija odvezla u milicijsku stanicu Novi Grad
PM72 wrote: ↑15/09/2020 20:33
Mislim da to nije tačno...jedini vojnici koji su privedeni u stanicu policije u Novom gradu su rezervisti iz oklopnog transportera kome je spala gusjenica u Dobrinji i koji su kasnije pobijeni u Velikom parku.
Jarane ima 30 svjedoka ,upitaj Dinu Dizdara on ih je vozio to veče
PM72 wrote: ↑15/09/2020 20:33
Mislim da to nije tačno...jedini vojnici koji su privedeni u stanicu policije u Novom gradu su rezervisti iz oklopnog transportera kome je spala gusjenica u Dobrinji i koji su kasnije pobijeni u Velikom parku.
Jarane ima 30 svjedoka ,upitaj Dinu Dizdara on ih je vozio to veče
Neka NSP@malo pretraži arhivu Oslobodjenja oni su o tom slučaju pisali,o ranjavanju dvojice mladih vojnika na Bunkeru
PM72 wrote: ↑15/09/2020 20:41
Nema potrebe...pazi na jednu stvar...ovo čitaju i ”oni” ...napravili su žrtve od rezervista kojima je pukla gusjenica a danima pucali po Dobrinji.Davno sam rekao da ih nije ni trebalo zarobljavati nego ih pobiti na licu mjesta.Ne bi me čudilo da sutra provale da je još desetak ”nevinih” vojnika JNA stradalo -zarobljenika iz bunkera na Mojmilu.Izroviće im i imena ako treba.Stoga ne piši ovakve stvari jer nisu tačne a Dino bi za dvije pive u onoj svojoj kafani u Dobrinji posvjedočio da je priveo Supermena...
Grupa ljudi iz Dobrinje se bavila uslovno rečeno logističkim poslovima od aprila pa do jula mjeseca 1992. ,kada je i cestovna blokada ulaza u Dobrinju razbijena.Po mojim saznanjima su koristili komunikaciju preko brda Mojmilo i sasvim mi je logično da su snage branilaca bile jako zainteresovane da taj ''koridor'' zadrže pod kontrolom. Tako da mi je sprječavanje snaga JNA tj obrijanih četnika da se zadrže na području ''Bunker''-a sasvim logično. Na tom potezu je jedno vrijeme bila održavana jedina komunikacija Dobrinje sa gradom, koju su koristili branioci za logistiku, civili za bijeg iz Dobrinje a na kraju i branioci iz grada da priteknu u pomoć odbrane Dobrinje sredinom juna 1992.
Tako da, respekt za sve one koji su taj ''koridor'' sačuvali.
Nekako s proljeća wrote: ↑17/09/2020 07:25
Grupa ljudi iz Dobrinje se bavila uslovno rečeno logističkim poslovima od aprila pa do jula mjeseca 1992. ,kada je i cestovna blokada ulaza u Dobrinju razbijena.Po mojim saznanjima su koristili komunikaciju preko brda Mojmilo i sasvim mi je logično da su snage branilaca bile jako zainteresovane da taj ''koridor'' zadrže pod kontrolom. Tako da mi je sprječavanje snaga JNA tj obrijanih četnika da se zadrže na području ''Bunker''-a sasvim logično. Na tom potezu je jedno vrijeme bila održavana jedina komunikacija Dobrinje sa gradom, koju su koristili branioci za logistiku, civili za bijeg iz Dobrinje a na kraju i branioci iz grada da priteknu u pomoć odbrane Dobrinje sredinom juna 1992.
Išao je Grad,C-faza,Mladjeni ,Mojmilo ,Dobrinja borci,naouružanje,mts i hrana u periodu totalne blokade Dobrinje
Nekako s proljeća wrote: ↑17/09/2020 07:25
NSP,
I ti dobro znaš gdje je bio pomenuti bunker jer smo kao djeca izlazili oko bunkera kroz gustu ljeskovu i grabovu šumu...bunker je bio skroz prema Lukavici i nije bio na "koridoru" za Dobrinju.
@Nekako s proljeća, iz koje je godine ova karta na kojoj su ucrtane linije do juna 1992-e?
Vidim na njoj zgradu u kojoj sam živio u Švrakinom, a koja je izgrađena 1965-e godine, a vidim i da nema na karti nove zgrade O.Š. Aleksa Šantić koja je izgrađena 1975-e godine.