Čipiranje/remapiranje auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
phil manzanera

#101 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by phil manzanera »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/09/2020 20:16 za svako ozbiljno povecanje snage potrebno je svasta izmijeniti od unutrasnjih dijelova ,za pocetak siri usisni kanali,veci ventili,vece dizne ,naravno vise zraka(kod turbo motora veci pritisak,veci IC),olaksati neke rotirajuce dijelove,bregaste sa vecom duracijom i liftom.e sad kad se poveca snaga pitanje kako i klipnjace i klipovi podnose tu snagu,pa se stavljaju kovani umjesto livenih,pa kovana radilica ,trimetal lezajevi,jace kvacilo...ode to unedogled...
ova sitna mapiranja od 25-30 ks koja nemaju stetnih posljedica po motor bi trebala biti jeftina,ali po meni to se toliko ni ne osjeti..
Ovo je pravilno razmisljanje, ko hoce da bude dobar domacin, treba podosta elementa da promijeni, za stage 1 rekalibraciju minimum je zamjena zracnog filtera (otvoreniji) i auspusi (otvoreniji), pomalo vozam i motocikle, pa znam podosta i o rekalibracijama (motocikala)...jer sam imao rekalibriran motocikl i podesavao sam ga i u Hrvatskoj i u Njemackoj i u Nizozemskoj i na dyna mašini i nikako nisam bio zadovoljan, tek kada sam ga vratio na fabricke postavke, razrahatio sam se...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#102 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by bitanga_sa_otesa »

phil manzanera wrote: 14/09/2020 23:16 i auspusi (otvoreniji),
to je dobro kod turbo motora,a na N/A ako se previse rasiri gube brzinu izduvni gasovi ,pa moze biti dvostruki mac :thumbup:
avijon

#103 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by avijon »

po obicaju neka jednostavna stvar pretvara se u naucnu fantastiku, jebo je sebe u usta ko dodje ovdje nesta pitat preko postavljene teme.. strasno

onaj govori treba posebna custom mapa za jebeni komercijalni 2.0 tdi motor ko da je v8 sa naknadno ugradjene 2 turbine, onaj govori istopice se sve izgorice auto dsga nece bit nakon 2 kilometra ...

Sta god mu uradis to je relativno novo auto TI neces osjetiti i ako se bude nesta desilo, nego ce neki vlasnik poslije tebe, nece nista eksplodirat odma od 30ks a i ne mora nikad ako ne silujes auto.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#104 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
emko1234

#105 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by emko1234 »

RagibUzoriti wrote: 14/09/2020 18:38
emko1234 wrote: 14/09/2020 16:31
kabal1337 wrote: 14/09/2020 16:22 Vidi prijatelju, 2.0 od 190 ks i onaj od 150 ks dijele isti mjenjac.

Zar ti mislis da bi bilo koji proizvodjac stavio u vozilo mjenjac koji na fabricku propisanu snagu mozes da izdrzi samo 90 Nm vise?
Da li ti znas da se elektronski moze ograniciti koliko ces Nm u 1,2,3,4,5,6,7 brzini?

Ne pisi gluposti, plus ako svaka evropska tuning kuca kaze plus 30%, sta seres koji kurac onda?
Prvo, nisam ti ja prijatelj. Drugo, ne ide isti mjenjač u 150, 190 i 240ks. To samo može izjaviti neko ko pojma nema o osnovnim principima fizike da ne kažem dinamike.

90 nm više je 25% momenta više. Ako uzmeš da lamele na dsgu sa 150ks mogu izdržati 200k km bez ozbiljnog servisa (karikiram) i zamjene potrošnih dijelova, 25% snage bi im skratilo vijek trajanja za 25%. Neki laički rezon, kako bi ti što više približio stvari jer tvoj nivo percepcije je očigledno ograničen.

Obzirom da imaš ljude koji prelaze jako puno kilometara to bi potencijalno značilo da bi dolazilo do kvarova mjenjača koje bi prizvodđač morao pokrivati u garanciji. To se nijednom proizvođaču ne isplati.

Samim tim je logično da ojačaš postojeći mjenjač nego da plaćaš skupe zamjene u garanciji.

Kod passata to postoji? hmm, znam da postoji kod Mclarena, Corvetta, Lexusa i sličnih.

Prvi put čujem da takva stvar postoji 2.0tdi passata.
Ne bih tvrdio da kod konkretnog modela mjenjaci su razliciti, ali imas XY primjera gdje su isti motori upareni sa razlicitim mjenjacima i obrnuto, isti mjenjaci sa razlicitim motorima.
Takodje isti motori, da imaju razlicito definisanu snagu.
To pogotovo vazi za VW, Audi i BMW kao proizvodjace.

Ovo vezano za snagu, to je zbog Euro normi diljem EU...
Ma ne mislim doslovno da ne ide isti mjenjač. Mislim da je mjenjač u jačem modelu defintivno ojačan na neki način kako bi se smanjila šansa da se ošteti ili da mu se smanji dugotrajnost. Nisam mislio da su ljudi doslovno stavili drugi mjenjač.
Audi A6 je imao 3-4 varijante 3.0d motora. Od 205 do 326 ks (346 overboost). Išla 3 mjenjača. Multitronic u ovaj s 205ks, u jače stronic i tiptronic. Ne mislim da je razlika u mjenjaču drastična ali mislim da je razlika u tome što model s 245ks i model s 272ks i model 326 ks dijeli velika razlika u snazi. Samim tim da bi se moglo računati da će auto i sve ostale komponente raditi kako treba, vjerovatno je bilo nužno napraviti određena pobolšanja.

Nešto što ćuner koji stavi novu mapu niti radi, niti ga boli kurac za to. To je moja poenta.
Može li dsg sa 150 ks izdrzat 45+ konja? Naravno da može. Koliko će mu to skratiti vijek trajanja? Nek pita jel fabrika to preporučuje.
I nemojte pričat priču o elektronskoj kontroli količine momenta. To je tako glupa i šuplja priča u autu ovog cjenovnog ranga. Nek mi neko nađe dokaz da to ima ijedan passat.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#106 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by RagibUzoriti »

emko1234 wrote: 15/09/2020 08:26
Ma ne mislim doslovno da ne ide isti mjenjač. Mislim da je mjenjač u jačem modelu defintivno ojačan na neki način kako bi se smanjila šansa da se ošteti ili da mu se smanji dugotrajnost. Nisam mislio da su ljudi doslovno stavili drugi mjenjač.
Audi A6 je imao 3-4 varijante 3.0d motora. Od 205 do 326 ks (346 overboost). Išla 3 mjenjača. Multitronic u ovaj s 205ks, u jače stronic i tiptronic. Ne mislim da je razlika u mjenjaču drastična ali mislim da je razlika u tome što model s 245ks i model s 272ks i model 326 ks dijeli velika razlika u snazi. Samim tim da bi se moglo računati da će auto i sve ostale komponente raditi kako treba, vjerovatno je bilo nužno napraviti određena pobolšanja.

Nešto što ćuner koji stavi novu mapu niti radi, niti ga boli kurac za to. To je moja poenta.
Može li dsg sa 150 ks izdrzat 45+ konja? Naravno da može. Koliko će mu to skratiti vijek trajanja? Nek pita jel fabrika to preporučuje.
I nemojte pričat priču o elektronskoj kontroli količine momenta. To je tako glupa i šuplja priča u autu ovog cjenovnog ranga. Nek mi neko nađe dokaz da to ima ijedan passat.
Ne bih se smio zakleti da je ikada multitronic isao uparen sa 204KS 3.0 TDI.
Tiptronic je isao u neke modele A8 pa manjak konja su nadoknadjivali kroz mjenac da performanse ne bi osjetno pale.Medjutim to je neka druga tema.

Cuner ce ti staviti ono sto narucis od njega a u kojoj mogucnosti on je spreman da te ispostuje.
Neko ce ti prodati muda pod bubrege,neko ce ti prodati neku kinesku mapu sa ebay dvd-ja, neko ce snimiti tvoje obje mape i poslati ih firmi koja ce nazad njemu poslati genericke mape za koje oni smatraju da ce odgovarati tvom motoru i tvom mjenjacu,dok ce neko skinuti tvoje mape,uraditi to na licu mjesta,uraditi par dyno mjerenja i dobit ces proizvod.

Ova zadnja opcija kosta love ali je najsigurnija.Ove ostale,macak u vreci.

Da se ne lazemo,ima raje cunera koji dovuku poluispravne kante i onda kad dobiju buckuris,onda ni oni ne znaju da li bi pisali ili bi kenjali. I tako idu od jednog do drugog cunera i to vise niko ne ispravi i ne popravi.

Ti si nekada imao koliko se sjecam remap na A4. Nisi nesto pisao da si imao ikakvih problema nakon istog?

I da,jos ovo.Koliko ce mjenjac( automatski mjenjaci o njima pisemo) izdrzati nakon remapa,skoro je rizicno isto koliko za turbinu.
U zavisnosti od kvaliteta mapei stila voznje-dolazi vjek trajanja.

Ja nikada,nikada i nikada,nisam niti jedno svoje vozilo dizela npr.sa 1500 obrtaja zakuco pun gas. I trajali su mi svi mjenjaci.
Oni koji hoce visak NM,i takav stil voznje,besmisleno je bilo sta napisati o vijeku trajanja.
UmaX

#107 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by UmaX »

Jest, uz najslabiji 3.0TDI sa 204KS je isao multitronic. Konkretno A6 C7.
emko1234

#108 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by emko1234 »

RagibUzoriti wrote: 15/09/2020 08:43
emko1234 wrote: 15/09/2020 08:26

Ne bih se smio zakleti da je ikada multitronic isao uparen sa 204KS 3.0 TDI.
Tiptronic je isao u neke modele A8 pa manjak konja su nadoknadjivali kroz mjenac da performanse ne bi osjetno pale.Medjutim to je neka druga tema.

Cuner ce ti staviti ono sto narucis od njega a u kojoj mogucnosti on je spreman da te ispostuje.
Neko ce ti prodati muda pod bubrege,neko ce ti prodati neku kinesku mapu sa ebay dvd-ja, neko ce snimiti tvoje obje mape i poslati ih firmi koja ce nazad njemu poslati genericke mape za koje oni smatraju da ce odgovarati tvom motoru i tvom mjenjacu,dok ce neko skinuti tvoje mape,uraditi to na licu mjesta,uraditi par dyno mjerenja i dobit ces proizvod.

Ova zadnja opcija kosta love ali je najsigurnija.Ove ostale,macak u vreci.

Da se ne lazemo,ima raje cunera koji dovuku poluispravne kante i onda kad dobiju buckuris,onda ni oni ne znaju da li bi pisali ili bi kenjali. I tako idu od jednog do drugog cunera i to vise niko ne ispravi i ne popravi.

Ti si nekada imao koliko se sjecam remap na A4. Nisi nesto pisao da si imao ikakvih problema nakon istog?

I da,jos ovo.Koliko ce mjenjac( automatski mjenjaci o njima pisemo) izdrzati nakon remapa,skoro je rizicno isto koliko za turbinu.
U zavisnosti od kvaliteta mapei stila voznje-dolazi vjek trajanja.

Ja nikada,nikada i nikada,nisam niti jedno svoje vozilo dizela npr.sa 1500 obrtaja zakuco pun gas. I trajali su mi svi mjenjaci.
Oni koji hoce visak NM,i takav stil voznje,besmisleno je bilo sta napisati o vijeku trajanja.
https://www.auto-data.net/en/audi-a6-av ... onic-19114

Kod mene na tom a4b7 bio ručni mjenjač. To je bio PD motor, ja sam čip radio u Hrvatskoj tj u Velikog Gorici. Lik koji mi je to tad radio rekao mi je sve šta me čeka i sljeduje. Izmedju ostalog mi je rekao da budem spreman na kraći vijek trajanja seta kvačila i da taj auto tako fabrički razvija snagu da mu je mjenjač najslabija karika. Kod mene je remap bio na gornjoj granici izdržljivosti sklopova koji su fabrički dosli na autu.

Moj savjet svakome ko bi eventualno radio čip je da samom mapom ne opterećuje motor i mjenjač previše. Ako već hoćeš da radiš pravi stage 1, onda uradi kako treba. Samo kod nas niko neće da da lovu a svi bi da imaju konja.
KAd radiš tjuning na pravi način, i kad uradiš stage 1 na pravi način, 45 konja na 150 je puno. To će ti reći svako ko je ozbiljan u tom poslu i kome jedini cilj nije da ti uzme lovu. Ponavljam se ko papagaj, ali 30%+ snage sa remapom je preveliko opterećenje i za motor i za mjenjač dugoročno.
phil manzanera

#109 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by phil manzanera »

emko1234: Fer komentar, thanks. Sa druge strane, ja sam tvrdoglav i ako bih zelio komlpetan remap na nacin kako kazes, ja bih to glatko i uradio, ali postavlja se pitanje: čemu sve to (govorim o sebi, naravno)?.....jer jasno je da drugi ljudi, razni ljudi, imaju drugacije zelje, prohtjeve i potrebe...ne palim se na tjuniranje auta, mislio sam "malo remapa ad hoc i malo dodatne snage ad hoc", ali ako to ne ide tako glatko (zato sam i postavio pitanje i temu, da bih naucio), onda - kako rekoh - čemu sve to?
emko1234

#110 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by emko1234 »

phil manzanera wrote: 15/09/2020 10:59 emko1234: Fer komentar, thanks. Sa druge strane, ja sam tvrdoglav i ako bih zelio komlpetan remap na nacin kako kazes, ja bih to glatko i uradio, ali postavlja se pitanje: čemu sve to (govorim o sebi, naravno)?.....jer jasno je da drugi ljudi, razni ljudi, imaju drugacije zelje, prohtjeve i potrebe...ne palim se na tjuniranje auta, mislio sam "malo remapa ad hoc i malo dodatne snage ad hoc", ali ako to ne ide tako glatko (zato sam i postavio pitanje i temu, da bih naucio), onda - kako rekoh - čemu sve to?
Ako imaš nekoga s iskustvom ko će to pmatno uraditi, onda uradi. 20-25 konja se može izvući bez problema. Dobit ćeš 0.3-0.5 bolje ubrzanje do 100km/h. Dobit ćeš bolja međuubrzanja, dobit ćeš 10-15km/h više na max brzini. Uz istu ili čak manju potrošnju goriva. Postoje sklopovi koji neće baš biti veseli tim povećanjem snage. Ali to je sve u okviru nekih normalnih parametara i predviđenog zamora materijala.
mirsek

#111 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by mirsek »

Ja bih malo generalizirao pa bih otprilike rekao, stage 1, za auta do 5 godina starosti max. 25% povecanje snage, za starija auta max. 20% i to je to da bi se koliko toliko ostalo u sigurnim okvirima za dijelove u autu a da se prodje jeftino, do 500KM. A individualno i kvalitetno da se uradi, to ide blizu 4 cifre, a ponekad i preko.
Meni je Simanic za moj auto ponudio 30KS i 60Nm i mislim da je to OK, naravno ako su mi svi kljucni dijelovi na autu u tom trenutku potpuno ispravni.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#112 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Evolution_IV »

Seawolf wrote: 14/09/2020 18:58
Promisli malo, pa će ti se odgovor nametnuti sam od sebe.

Na putu obrtnog momenta od motora do točkova postoji još jedan sklop iza mjenjača, a on prenosi obrtni moment koji je jednak obrtnom momentu motora, multipliciran za prenosni odnos u mjenjaču.

Taj sklop može podnijeti povećani obrtni moment motora, multipliciran za prenosni odnos treće i viših brzina, ali ne bi mogao podnijeti povećani obrtni moment motora, multipliciran za prenosni odnos prve, ili druge brzine.

Jednostavno, zar ne?
pa bas i nije,bojim se reci da je taj sklop diferencijal ? :shock: :zoka:
Seawolf

#113 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Seawolf »

Evolution_IV wrote: 15/09/2020 19:16
Seawolf wrote: 14/09/2020 18:58
Promisli malo, pa će ti se odgovor nametnuti sam od sebe.

Na putu obrtnog momenta od motora do točkova postoji još jedan sklop iza mjenjača, a on prenosi obrtni moment koji je jednak obrtnom momentu motora, multipliciran za prenosni odnos u mjenjaču.

Taj sklop može podnijeti povećani obrtni moment motora, multipliciran za prenosni odnos treće i viših brzina, ali ne bi mogao podnijeti povećani obrtni moment motora, multipliciran za prenosni odnos prve, ili druge brzine.

Jednostavno, zar ne?
pa bas i nije,bojim se reci da je taj sklop diferencijal ? :shock: :zoka:
U stvari se taj sklop ispravno naziva glavni prenosnik, ili osovinski prenosnik, a diferencijal je samo njegov središnji dio.
Adoxxx

#114 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Adoxxx »

Pozdrav,
Treba li se nakon stage 1 uraditi i remap dsg mjenjaca (DQ500)?
beco

#115 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by beco »

Ja sam dva auta čipiorao i dobra iskustva.

2.0 dci u Megane 3 160 KS-189KS i 380 Nm na 430 Nm Simanic

2.0 hdi u Pug 508 136 KS na 160 KS i 320 Nm na 400 NM Tim chip tuning

Sve su to mape kupljene nema custom mapa ali osjeti se pogotovo mid range

Sad razmišljam o dekarbonizaciji ovog 2.0 hdi nisam pametan.
rida1976

#116 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by rida1976 »

Adoxxx wrote: 30/12/2025 07:42 Pozdrav,
Treba
Qwerty1234

#117 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Qwerty1234 »

Kakvi ublehaski i nerealno glupi postovi sa pocetka teme iz 2020 godine.

HAHA

Tacno da covjek ne povjeruje sta se sve pise ili pisalo barem.
Adoxxx

#118 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Adoxxx »

rida1976 wrote: 30/12/2025 11:06
Adoxxx wrote: 30/12/2025 07:42 Pozdrav,
Treba
Negdje piše da ne treba za stage 1 i stage 2, opet negdje piše da treba, pa nisam sad siguran šta je ispravno.
preludezalude

#119 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by preludezalude »

beco wrote: 30/12/2025 10:36 Ja sam dva auta čipiorao i dobra iskustva.

2.0 dci u Megane 3 160 KS-189KS i 380 Nm na 430 Nm Simanic

2.0 hdi u Pug 508 136 KS na 160 KS i 320 Nm na 400 NM Tim chip tuning

Sve su to mape kupljene nema custom mapa ali osjeti se pogotovo mid range

Sad razmišljam o dekarbonizaciji ovog 2.0 hdi nisam pametan.
Nemoj dzaba. Jedino ako si nedavno radio kompletno fizicko ciscenje pa da ga sad odrzavas cistim. A ako mislis da ces dekarbonizacijom ocistiti ono sta se natalozilo godinama i stotinama hiljada kilometara... mrka kapa.
beco

#120 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by beco »

Otprilike tako su mi rekli
Sakazulu

#121 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Sakazulu »

Gdje se može chip ugraditi u Hyundai Elantru bezinac? Gdje god pogledam izgleda da samo diesel rade!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#122 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by mk ultra »

Divljak
NediM17

#123 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by NediM17 »

Sakazulu wrote: 24/01/2026 21:50 Gdje se može chip ugraditi u Hyundai Elantru bezinac? Gdje god pogledam izgleda da samo diesel rade!
Nema toga za atmo benzince, samo za turbake.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#124 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by Evolution_IV »

ima sve, samo su povecanja mala i neisplativa za radit..

tipa 10ks i 10nm neces osjetit sigurno

ima mapa za fiestu recimo koju bi rado odradio, al nema kod nas (1.2 sa 82ks izadje na oko 100ks, jer se pomjeri blokada sa 6500 na 7500 i tu je skrivena snaga)

a atomsfera generalno, dobar auspuh, bregaste i dobar remap za nesto ozbiljnije, a i to ako ima vvti
beco

#125 Re: Čipiranje/remapiranje auta

Post by beco »

Moze li se išta Fiesti 1.2 60 KS 44 kw uraditi?
Post Reply