Desavanja u Crnoj Gori
-
Capljina74
#8926 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Čovječe,
dio tebe je prestao da postoji jer ne pišeš ćirilicom!
Jer ste latinizovani.
Jer ste latinizovani.
-
Škobo Habu
#8927 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:40 Čovječe,
Jer ste latinizovani.
-
Capljina74
#8928 Re: Desavanja u Crnoj Gori
E pameti...Škobo Habu wrote: ↑15/09/2020 09:49Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:40 Čovječe,
Jer ste latinizovani.![]()
![]()
![]()
Tvoje pismo je ćirilica, a to što si ovako reagovao jasno govori da veze s vezom nemaš, na žalost.
- dr_Evil
#8929 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Skobo odakle si ti to?Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:51E pameti...Škobo Habu wrote: ↑15/09/2020 09:49Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:40 Čovječe,
Jer ste latinizovani.![]()
![]()
![]()
Tvoje pismo je ćirilica, a to što si ovako reagovao jasno govori da veze s vezom nemaš, na žalost.
-
Capljina74
#8930 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Čim se ruga na ovo ni sam ne zna odakle je...
- dr_Evil
#8931 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Pa nista sada meni nije jasno ovde
-
Škobo Habu
#8932 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Pobogu, zar ti smatraš da sam toliki idiot pa da se identifikujem po pismu?Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:51
E pameti...
Znam i ćirilicu i latinicu, učio sam je. Posjedujem knjige na ćirlici, al' da se identfikujem sa pismom na osobnoj razini - van svake mi je pameti.
Nije lako vama serpskim nacionalistima - valja izdržati tu presiju historije koju ste nametnuli sami sebi.
Nije ni čudo što gledate sve u svom okruženju kao odrođene od onoga što jesu. Insistiranje na nacionalnoj čistoći vam je opsesija.
Čist primjer Dodik - on je lingvistički stručnjak kada je u pitanju određivanje naziva jezika drugog.
U tom kontekstu današnji Španci i Portugalci taman ten "duguju" Maurima koji su vladali stoljećima Iberijskim poluostrvom.
U kontekstu dominantnog srpskog tumačenja identiteta - svi bi oni kolektivno trebali na izbjeljivanje kože da bi dostigli boju tena kraljice Izabele i kralja Ferdinanda.
-
Škobo Habu
- dr_Evil
#8934 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Crna Gora je ravnopravno postavila latinicu i cirilicu, kako i treba. Dobar dio danasnje CG je stara Hercegovina i Dalmacija. Latinica je moderno pismo i treba biti osnovno pismo. Cirilicu mislim da trebaju svi znati, steta sto nismo uspjeli zadrzati i arebicu, visa sila
- dr_Evil
#8935 Re: Desavanja u Crnoj Gori
A nisu valjali komunisti, evo danas kad vladaju fratri, popovi i hodze. Jucer onaj video, danas ovo citamU nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo predata je 19-godišnjakinja inicijala A. A. koja se sumnjiči za krivična djela teške tjelesne povrede, protupravnog lišavanja slobode i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.
Ona će biti zadržana 24 sata, a nakon što je u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica će odlučiti o daljnjim mjerama.
"Osumnjičena je u maju ove godine u svom stanu na Alipašinom Polju protuzakonito postupala, tačnije, ograničila slobodu kretanja dvojici muškaraca. Potom ih je udarala šakama i nogama i nanosila im povrede nožem", rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.
Osobe inicijala D. K. i A. LJ. je držala zaključane u svom stanu, nožem i fizički je nanosila tjelesne povrede D. K. dok je A. LJ. prisilila da joj pomogne u namjeri.
-
Capljina74
#8936 Re: Desavanja u Crnoj Gori
- dr_Evil
#8937 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Pa sta ga onda optuzujes da je latinizovan. :S Cirilica nikad nije u Bosni bila pismo broj 1Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 10:20I ja sam mislio.
-
Capljina74
#8938 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Pricam o istorijskom momentu, ne da li ti znaš oba pisma. U to nisam sumnjao.Škobo Habu wrote: ↑15/09/2020 10:07Pobogu, zar ti smatraš da sam toliki idiot pa da se identifikujem po pismu?Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 09:51
E pameti...
Znam i ćirilicu i latinicu, učio sam je. Posjedujem knjige na ćirlici, al' da se identfikujem sa pismom na osobnoj razini - van svake mi je pameti.
Nije lako vama serpskim nacionalistima - valja izdržati tu presiju historije koju ste nametnuli sami sebi.
Nije ni čudo što gledate sve u svom okruženju kao odrođene od onoga što jesu. Insistiranje na nacionalnoj čistoći vam je opsesija.
Čist primjer Dodik - on je lingvistički stručnjak kada je u pitanju određivanje naziva jezika drugog.
U tom kontekstu današnji Španci i Portugalci taman ten "duguju" Maurima koji su vladali stoljećima Iberijskim poluostrvom.
U kontekstu dominantnog srpskog tumačenja identiteta - svi bi oni kolektivno trebali na izbjeljivanje kože da bi dostigli boju tena kraljice Izabele i kralja Ferdinanda.
Hercegovina i Bosna je pisala ćirilicom. Svi spomenici su na ćirilici.
Latinizacija počinje od Vuka. Do Vuka je bila ćirilica, a okupacijom i arabika.
- dr_Evil
#8939 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Nije istina, nego je pisano bosancicom, za odnose sa srbijom bilo je i cirlice ali tada se osjeti i ekavica, pa se pretpostavlja da je bio srpski pisar.Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 10:24
Pricam o istorijskom momentu, ne da li ti znaš oba pisma. U to nisam sumnjao.
Da li su bosancica, cirilica i glagoljica razlicite verzije istog pisma, to ostavljam za pametnije. Nakon dolaska turaka, muslimani furaju arebicu, katolici latinicu i bosancicu, a pravoslavci u nekim dijelovima cirilicu. I zato kazem treba da budu ravnopravna pisma, ali reci da je cirilica glavna u bosni bila, ni pod razno
EDIT:
I da dodam da su meni ovakve rasprave idiotarija. Za mene su Srpski, Bosanski, Hrvatski i Crnogorski, a mozda i Makedonski, jedan jezik, ali cu hraknuti svakoga ko tvrdi da je to sve srpski ili hrvatski. Kad vec nismo ljudi da dogovorimo zajednicki naziv jezika, neka ga svako zove kako zeli. Isto tako i za pismo, cirilica i bosancica i sve ostale varijacije koje smo zapravo preuzeli od pametnijih naroda od nas, su zajednicke, i zasto bi neko zelio da kaze da je cirilica srpska, ili jos ova druga budala koja ne zeli da je uci jer misli da je srpska
-
Capljina74
#8940 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Malo si fulio.
Ekavica se nije mogla osjetiti. Gdje si to pročitao taj te slagao.
Ekavica nastaje od Vuka kada izbacuje slovo ja...
Do tada su svi isto pisali. Izgovor je mozda bio različit, ni oko toga se istoricari nisu slagali.
Ali ije/je, e, i nastaju Vukovom reformom.
Pa o tome pricam, da se džaba ruga kada je ćirilica njegova.
I drugo,
Kada kažem ćirilica to je skup pisama. Bosancica je ćirilično pismo.
Do tada su svi isto pisali. Izgovor je mozda bio različit, ni oko toga se istoricari nisu slagali.
I drugo,
Kada kažem ćirilica to je skup pisama. Bosancica je ćirilično pismo.
Last edited by Capljina74 on 15/09/2020 10:46, edited 2 times in total.
- dr_Evil
#8941 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Posteno. Mislim da nisu imali neku jezicku normu u taj vakat, pa je svako pisao kako ga je matera naucila. Procitao sam da su ubacivali ekavicu u povelje bosanskih banova i kraljeva kada su pisali dokumenteCapljina74 wrote: ↑15/09/2020 10:37 Malo si fulio.
Do tada su svi isto pisali. Izgovor je mozda bio različit, ni oko toga se nisu slagali.
I drugo,
Kada kažem ćirilica to je skup pisama.
Sto bi rekli "Dubrovnik, stara srpska zemlja i najuspjesni srbalji"Dakle, pravno-administrativni tekstovi su dobra slika jezika u Bosni i Humu u to doba: radi se o zapadnoj štokavštini pretežno ikavskoj, protkanoj čakavizmima i crkvenoslavizmima (udio prvih je daleko veći). Uz ovo valja napomenuti dvije-tri stvari: dio je povelja obilježen srpskim jezičkim značajkama, prije svega zato što su neki od Kotromanića uzeli na dvor srpske pisare, što je uticalo na oblik jezika u manjem broju pravno-trgovinskih dokumenata. Tako čitamo u prepisu srpskog pisara u povelji Stjepana II Kotromanića, dana 15. augusta 1332.: "...ban Stepan....veke...veru...verovana". U kupoprodajnom ugovoru istog bana s Dubrovčanima, 15. februara 1333., te povelje isti pisar zove "sr'pscie". Stoga se za oblik jezika dio dokumenata koji je prošao kroz ruke srpskih pisara koje je katkad zapošljavala bilo bosansko-humska, bilo dubrovačka kancelarija za prepisku sa Srbijom, a i među sobom, može reći da ne predstavlja vjerno oblik jezika kakav bijaše u upotrebi u Bosni i Humu u to doba, prije svega jer u svojim jezičkim karakteristikama (fonološkim, morfološkim, pravopisnim) odstupa od jezika kakvog nalazimo u golemoj većini dokumenata, pisari kojih su bili domaći ljudi.
-
sumirprimus
#8942 Re: Desavanja u Crnoj Gori
sto je danas lijep i suncan dan 
-
Capljina74
#8943 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Jat je pisan svuda.
Samo je različito čitan.
Nije moglo pri pisanju da se izostavlja... niti da se provali ko je, sa kog podneblja pisao...
Oni su pisali:
pJATesma... a čitali pjesma, pesma, pisma... za razliku od podneblja.
Podjela na ije/je, e, i je bas od Vuka.
Samo je različito čitan.
Nije moglo pri pisanju da se izostavlja... niti da se provali ko je, sa kog podneblja pisao...
Oni su pisali:
pJATesma... a čitali pjesma, pesma, pisma... za razliku od podneblja.
Podjela na ije/je, e, i je bas od Vuka.
-
Capljina74
#8944 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ovo iskace iz svakog sablona.dr_Evil wrote: ↑15/09/2020 10:17A nisu valjali komunisti, evo danas kad vladaju fratri, popovi i hodze. Jucer onaj video, danas ovo citamU nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo predata je 19-godišnjakinja inicijala A. A. koja se sumnjiči za krivična djela teške tjelesne povrede, protupravnog lišavanja slobode i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.
Ona će biti zadržana 24 sata, a nakon što je u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica će odlučiti o daljnjim mjerama.
"Osumnjičena je u maju ove godine u svom stanu na Alipašinom Polju protuzakonito postupala, tačnije, ograničila slobodu kretanja dvojici muškaraca. Potom ih je udarala šakama i nogama i nanosila im povrede nožem", rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.
Osobe inicijala D. K. i A. LJ. je držala zaključane u svom stanu, nožem i fizički je nanosila tjelesne povrede D. K. dok je A. LJ. prisilila da joj pomogne u namjeri.
-
Škobo Habu
#8945 Re: Desavanja u Crnoj Gori
U Bosanskom kraljevstvu se pisalo jednom od varijanti ćirilice.Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 10:24
Sa druge strane, ćirilica nije ništa autohtono nastalo na ovim prostorima. Nastala je u Bugarskoj a odatle se širi na ostale slavenske prostore.
Na koncu, tzv. bosančica je različita od današnje ćirilice, pa je riječ samo o jednoj od varijacija.
Ne znam zašto uopšte idemo tako daleko u razumjevanju aktuelnog trenutka?
Link koji sa postao se tiče sadašnjeg stanja i produkt je nadanja svih onih koji u prosrpskoj opoziciji vide dobru priliku ne samo da se obračunaju sa političkom ostavštinom Đukanovića, već i da demontiraju sve ono što predstavlja moderni crnogorski identitet u ovome trenutku.
Takvi smatraju da se C.Gora odrodila od srpstva, te da se srpstvu treba vratiti.
Last edited by Škobo Habu on 15/09/2020 11:03, edited 1 time in total.
-
Capljina74
#8946 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Poslijednji upis o ovome.
Hrvati Bosancicu zovu hrvatskom cirilicom. Tvrde da nema nikakvih razlika sa ostalim cirilicnim pismima sa ovih prostora, nego u stilu pisanja slova.
Kao sto je i Počitelj stoljetni rvatski grad.
Hrvati Bosancicu zovu hrvatskom cirilicom. Tvrde da nema nikakvih razlika sa ostalim cirilicnim pismima sa ovih prostora, nego u stilu pisanja slova.
- dr_Evil
#8947 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Dok Dritan gonja Milu (mada on gonja samo lovu, a narodu maze oci), ovi ce ukinuti sve crnogorsko. Tako to ide
-
Capljina74
#8948 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Da bi shvatili koliko su male razlike medju nama.Škobo Habu wrote: ↑15/09/2020 11:00U Bosanskom kraljevstvu se pisalo jednom od varijanti ćirilice.Capljina74 wrote: ↑15/09/2020 10:24
Sa druge strane, ćirilica nije ništa autohtono nastalo na ovim prostorima. Nastala je u Bugarskoj a odatle se širi na ostale slavenske prostore.
Na koncu, tzv. bosančica je različita od današnje ćirilice, pa je riječ samo o jednoj od varijacija.
Ne znam zašto uopšte idemo tako daleko u razumjevanju aktuelnog trenutka?
Link koji sa postao se tiče sadašnjeg stanja i produkt je nadanja svih onih koji u prosrpskoj opoziciji vide dobru priliku ne samo da se obračunaju sa političkom ostavštinom Đukanovića, već i da demontiraju sve ono što predstavlja moderni crnogorski identitet u ovome trenutku.
Takvi smatraju da se C.Gora odrodila od srpstva, te da se srpstvu treba vratiti.
- dr_Evil
#8949 Re: Desavanja u Crnoj Gori
A tek StolacCapljina74 wrote: ↑15/09/2020 11:03 Poslijednji upis o ovome.
Sto bi rekao Balasevic:: "Derane drz se svoga babe, nisi ti za taj jad i pokor, bre"
-
Škobo Habu
#8950 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Među nama svima su male razlike. Savim je druga stvar što ih na polju identitarnih politika jedni potenciraju, dok bi drugi da ih eliminišu.
U zadnjih sto godina svi problemi ovog podneblja rađaju se iz nepriznavanja posebnosti ovih ili onih.
Crna Gora, kao građanska država, mora pomiriti sve svoje identitete da bi mogla opstati kao zajednica. Favorizovati jedan na uštrb svih ostalih je pogubno za samu opstojnost države. Ako je dosadašnja politika Đukanovića Srbe gurala u izolaciju i činila da se osjećaju manje komfornim od ostalih, onda nema ništa dobro ni u svoj toj predstavi od "demokratije" kojom dominira srpski nacionalni osjećaj i insignije.
Crna Gora će vrlo brzo postati nalik na BiH.