Par puta mi se desilo da na odredjenim mjestima mi se trazi kopija licne karte. Ja koliko znam to je protuzakonito.
ZAKON
O LIČNOJ KARTI DRŽAVLjANA BOSNE I HERCEGOVINE
Član 3
Od državljanina BiH može se tražiti kopija lične karte, samo u postupku revizije ili prestanka državljanstva BiH i kada je to zakonom propisano.
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovine.html
Pa me interesuje ako neko ima vise informacija da li je ovaj zakon jos uvijek vazeci, kako se ponasati u toj situaciji, kome se obratiti da li ima neka inspekcija kojoj se moze obratiti po ovom pitanju i sl.
Kopija Licne Karte
Moderator: _BataZiv_0809
-
high_volume
#2 Re: Kopija Licne Karte
Ni formiranje države nam, nije proteklo zakonito, a ne kopije ličnih karata... U nas radi kako kome padne na pamet.sale07 wrote: ↑11/09/2020 12:10 Par puta mi se desilo da na odredjenim mjestima mi se trazi kopija licne karte. Ja koliko znam to je protuzakonito.
ZAKON
O LIČNOJ KARTI DRŽAVLjANA BOSNE I HERCEGOVINE
Član 3
Od državljanina BiH može se tražiti kopija lične karte, samo u postupku revizije ili prestanka državljanstva BiH i kada je to zakonom propisano.
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovine.html
Pa me interesuje ako neko ima vise informacija da li je ovaj zakon jos uvijek vazeci, kako se ponasati u toj situaciji, kome se obratiti da li ima neka inspekcija kojoj se moze obratiti po ovom pitanju i sl.
Nadzor nad pravnim sistemom BiH je korumpiran.
- mayab
#3 Re: Kopija Licne Karte
Koliko znam LK ti ne smiju kopirati, mogu samo prepisati potrebne podatke sa iste i vratiti je odmah
- Edin H.
- Gorka Dinja
#5 Re: Kopija Licne Karte
Ličnu kartu ti traži i portir u komunalnom a ne neko drugi
- Edin H.
#6 Re: Kopija Licne Karte
Zato i jeste bolje da nas cipuju da ne moramo roviti po dzepovima
Das portiru NFC masinu da ocita i vozdra.
- Nekako s proljeća
#7 Re: Kopija Licne Karte
Sasvim legitimno i demokratski se putem referenduma bosanskohercegovački narod odredio da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država. Prijemom naše države u Ujedinjene nacije je to zvanično i potvrđeno. Tako da je tvoje of naprđivanje irelevantno.high_volume wrote: ↑11/09/2020 12:35
Ni formiranje države nam, nije proteklo zakonito, a ne kopije ličnih karata... U nas radi kako kome padne na pamet.
-
high_volume
#8 Re: Kopija Licne Karte
Vidi, kolega iz Hadžića, takav vokabular koristi u komunikaciji s onim od koga si naučio.Nekako s proljeća wrote: ↑13/09/2020 08:55Sasvim legitimno i demokratski se putem referenduma bosanskohercegovački narod odredio da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država. Prijemom naše države u Ujedinjene nacije je to zvanično i potvrđeno. Tako da je tvoje of naprđivanje irelevantno.high_volume wrote: ↑11/09/2020 12:35
Ni formiranje države nam, nije proteklo zakonito, a ne kopije ličnih karata... U nas radi kako kome padne na pamet.
Drugo, formiranje države BiH, na koju sam mislio, nije bilo referendumom, 1992. godine, nego Daytonskim ugovorom, 1995. godine.
Ne izlijeći pred divljač prije nego stane, poput glupog lovca.
Last edited by high_volume on 13/09/2020 21:49, edited 1 time in total.
- Dioklecijan
#9 Re: Kopija Licne Karte
Nešto što nije zakonom izričito zabranjeno, to je i dozvoljeno. Žalbe na postupanje upravnih organa vezano za tvoja prava možeš uputiti Ombudsmenu BiH i on na osnovu tvoje žalbe daje tom upravnom organu preporuku kako treba da postupa sa tvojim pravima.