Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

allem_77

#45776 Re: Zeničani

Post by allem_77 »

Poznaje li neko Lemija? I da li je istina da je tokom pljačke banke rekao selam alejk, ovo je pljačka. :D

Mislim da je on srbin? A to selam alejk mu je bila kamuflaža. :D
kamberovica polje

#45777 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Jimmy McNulty wrote: 12/09/2020 17:09
kamberovica polje wrote: 12/09/2020 16:54 Nikad mi nije bilo jasno odakle taj naziv "Bugari" i na koga se odnos. :?
Postoji više verzija odakle: ja sam čuo onu da su Bugari kao nacija bili predmet ismijavanja u Jugoslaviji i da su kotirali kao neobrazovana marva koja se tuče čak i u Skupštini. Eh, pošto su žitelji Gradišća na koje se taj naziv odnosi bili manje-više isti, dobiju taj nadimak koji je ostao do današnjih dana. Ali taj primitivizam tih godina zaista nisi mogao zamislit u tim glavama. I danas ga ima koliko ti volja ali ono dok sam ja odrastao je zaista bila strahota.

Danas imaš sjajnih momaka, žena i ljudi iz Gradišća ali mi u Tetovu ih opet zajebavamo da su Bugari. Teško je skinut lošu reputaciju :D

I dalje ih ima pofin broj koji su da Bog sačuva ali više nisu većina. Vjeruj mi da bih mogao knjigu napisat o tome šta su sve radili i na šta su sve bili spremni. U nekoj mjeri mi old skul Tetovljani i dalje ne volimo imat puno posla sa njima. :D

Edit:
Imali su i oni nadimak za nas: Žabari :D
:thumbup:
Poznavajući narod i narodne umotvorine, ovo je vjerovatno istina. :D

A što se tiče zajebanih dijelova Zeniice, istina je da je Blatuša do neke 2008 ili 2010 bila no go zona. Sjećam se da je svaki haustor imao grupicu koja sjedi ispred zgrade i skenira prolaznike.S obzirom na to da sam imao solidan nos za belaj ( čitaj asocijalan :D ) nisam imao tu čast da dobijem po nosu, ali par jarana je.
Rothmans

#45778 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Kikibombona wrote: 12/09/2020 13:53
skoronikako wrote: 12/09/2020 13:22 Kakve traume :D

Je li neko nekad prolazio Blatusom pred novu godinu oko 11 dok su jos bile barake tamo? Tu je bio lom. :D
Sjetih se one zute kuje, Linde. :D

A sjetih se Dzoneta i Linde. Dzone je umro od dopa, sta je sa Lindom?

...

Jeste li se u ratu vozili na kuglagerima? :D
Eno linda hoda s onim hapinim trogloditom
Nivelacija

#45779 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

sherbett wrote: 12/09/2020 08:21

Fini Zenicani :maca:
Image
N.N.

#45780 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Raja sa Socijalnog dole, Java, Krle, rahmetli Senid, jeste li ta ekipa !?
Ili oni stariji Hans, Zlaja, Gremos i ostali !? :mrgreen:

Poslije rata, Blatusa je bila najretardanija mahala u drzavi.
Masovno tukli svu nepoznatu raju, otimali...
Kosarkasi Kengura fasovase jednom dole ispred sale, samo zato sto su kosarkasi :lol:
Ali sve se to sada rascistilo, razabralo i nema toga vise...
Klosarluka trenutno najvise u Crkvicama.
ExNihilo

#45781 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

@Kikibombona da li je u Blatuši bio izvjestan klošar pod nadimkom Đavo? :D
Kikibombona

#45782 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

ExNihilo wrote: 12/09/2020 20:29 @Kikibombona da li je u Blatuši bio izvjestan klošar pod nadimkom Đavo? :D
Nadimak je upecatljiv, ali nije mi poznat.

Nisam Blatusanin, cesto sam dolazio kod rodbine i prijatelja. A komsijski smo kvartovi, pa znam dosta raje i klosadije. :D Nekada smo sa njima redovno igrali fudbal i uvijek je bilo tenzija, varanja sa njihove strane. Vidi se da su latinosi. :lol:

Sjetih se Maida. Sa njim sam zakuhao pravo, lik je psihopata. :roll: Neko mi rece da je ubiVen.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#45783 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 12/09/2020 11:47 Mislim da su nam takve anegdote većini pratile odrastanje. Prođe dosta vremena prije nego shvatiš da cijela stvar nije normalna i da smo odrasli u jebenom Bronxu. :lol:

Jebote, u školi je bilo posve normalno da se na dnevnoj bazi do krvi makljaš za vlastiti džeparac. Klošari postave punktove na sve prilaze školi i djecu plačkaju. I nikoga nije bolio kurac. Jednom me tako napali, iz čista mira, garant ih iritirao pojavom :lol: , i gazimo se mi na mrtvo ime, po betonu se valjamo, ja njega davim, a on mene udara u bubrege, kad krajičkom oka vidim direktora škole kako stoji 5 metara od nas, gleda i puši cigaru. :lol:

Srećom, danas Zenica više nije taj grad, kako si i rekao.
Kiki, ti i ja smo tu negdje u par godina, tj. rasli smo devedesetih. Tad je grad bio na koljenima, ogroman broj ljudi bez posla, ogroman broj izbjeglica iz istocne Bosne, Jajca i odakle vec sve ne, koji su bili poprilicno sirovi i primitivni, tako da su te stvari poput sitnog kriminala sasvim ocekivane.

Jbt ja kad prevrtim film, sjetim se koliko je raje islo sa mnom u pocetne razrede osnovne skole koji su tako nepravilno pricali, a koji su izbjeglice iz kojekakvih vukojebina. Sad kad izguglam neke cijih se imena i prezimena sjecam, vidim kakve su to cuzne. Grupirali su se i junacki 5 na 1 otimali pare.

Nadobijao sam se poprilicno batina i dosta mi se dzeparaca otelo na stepenicama prema skoli Prvi maj :D
ExNihilo

#45784 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote: 12/09/2020 22:26
ExNihilo wrote: 12/09/2020 11:47 Mislim da su nam takve anegdote većini pratile odrastanje. Prođe dosta vremena prije nego shvatiš da cijela stvar nije normalna i da smo odrasli u jebenom Bronxu. :lol:

Jebote, u školi je bilo posve normalno da se na dnevnoj bazi do krvi makljaš za vlastiti džeparac. Klošari postave punktove na sve prilaze školi i djecu plačkaju. I nikoga nije bolio kurac. Jednom me tako napali, iz čista mira, garant ih iritirao pojavom :lol: , i gazimo se mi na mrtvo ime, po betonu se valjamo, ja njega davim, a on mene udara u bubrege, kad krajičkom oka vidim direktora škole kako stoji 5 metara od nas, gleda i puši cigaru. :lol:

Kiki, ti i ja smo tu negdje u par godina, tj. rasli smo devedesetih. Tad je grad bio na koljenima, ogroman broj ljudi bez posla, ogroman broj izbjeglica iz istocne Bosne, Jajca i odakle vec sve ne, koji su bili poprilicno sirovi i primitivni, tako da su te stvari poput sitnog kriminala sasvim ocekivane.

Jbt ja kad prevrtim film, sjetim se koliko je raje islo sa mnom u pocetne razrede osnovne skole koji su tako nepravilno pricali, a koji su izbjeglice iz kojekakvih vukojebina. Sad kad izguglam neke cijih se imena i prezimena sjecam, vidim kakve su to cuzne. Grupirali su se i junacki 5 na 1 otimali pare.

Nadobijao sam se poprilicno batina i dosta mi se dzeparaca otelo na stepenicama prema skoli Prvi maj :D
To je bio jedan od punktova koje spominjem. :D Ali udarni je bio iza škole, kada se iz pravca Crkvica zemljanom stazom penješ prema školi. Ordinirali su i kod igrališta.

Naselje ispod škole je bilo leglo klošarluka. Onu prečicu kroz naselje koja spaja ostatak Crkvica sa nadvožnjakom smo zvali "aleja smrti". Tuda kad prođeš bilo je manje-više sigurno da će te zaustaviti i reketariti.

P.S. Još su u Crkvicama bila dva doma za nezbrinutu djecu. Pa jebote, trećina škole bila iz doma. :lol: Da mi je vidjeti stručnjaka koji je drugi dom odredio za Crkvice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#45785 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

I opet roditelji djecu slali u skolu sasvim normalno, a danas kad je bar 10 puta mirnije i normalnije prave saobracajni kolaps vozeci djecu u skolu. Pa sva cetiri na po ceste i jos mu ruksak uzme da se ne umaraju buduci Tesle i Ajnstajni :run:

Nada'mnom je vise puta razbojnistvo pocinio jedan cigan imena Evelin. Par puta mi je oteo pare, a jednom i sat sa ruke. Kasnije sam cuo da je poginuo. Je li ikome poznato ime :zjev:
ExNihilo

#45786 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Jednom otišao u kino, a kod Hadžimazića ordinirala neka grupica koja je snajperisala ko izlazi sa filma i onda napadala. I tako se obruše na mene i druga. Njih 4-5, daj pare, ne dam. Pošaketamo se. Došao kući sav krvav. Teče krva iz nosa, iz usta, šljiva na oku. Stara zvala policiju.

Došao milicajac da uzme izjavu, kaže hajd ispričaj šta je bilo. Rekoh vraćao sam se iz kina...Veli on stani, šta si gledao? Rekoh xXx. Pa kaže što nisi na njima upotrijebio neki trik Vin Dizela. :lol:
Nivelacija

#45787 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

_BataZiv_0809 wrote: 12/09/2020 22:56 I opet roditelji djecu slali u skolu sasvim normalno, a danas kad je bar 10 puta mirnije i normalnije prave saobracajni kolaps vozeci djecu u skolu. Pa sva cetiri na po ceste i jos mu ruksak uzme da se ne umaraju buduci Tesle i Ajnstajni :run:

Nada'mnom je vise puta razbojnistvo pocinio jedan cigan imena Evelin. Par puta mi je oteo pare, a jednom i sat sa ruke. Kasnije sam cuo da je poginuo. Je li ikome poznato ime :zjev:
Nije poginuo ziv je.
ExNihilo

#45788 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Nivelacija wrote: 12/09/2020 23:10
_BataZiv_0809 wrote: 12/09/2020 22:56 I opet roditelji djecu slali u skolu sasvim normalno, a danas kad je bar 10 puta mirnije i normalnije prave saobracajni kolaps vozeci djecu u skolu. Pa sva cetiri na po ceste i jos mu ruksak uzme da se ne umaraju buduci Tesle i Ajnstajni :run:

Nije poginuo ziv je.
Već vidim Batu kako izgovara: osveta je jelo koje se servira hladno.
kamberovica polje

#45789 Re: Zeničani

ExNihilo wrote: 12/09/2020 23:05 Jednom otišao u kino, a kod Hadžimazića ordinirala neka grupica koja je snajperisala ko izlazi sa filma i onda napadala. I tako se obruše na mene i druga. Njih 4-5, daj pare, ne dam. Pošaketamo se. Došao kući sav krvav. Teče krva iz nosa, iz usta, šljiva na oku. Stara zvala policiju.

Došao milicajac da uzme izjavu, kaže hajd ispričaj šta je bilo. Rekoh vraćao sam se iz kina...Veli on stani, šta si gledao? Rekoh xXx. Pa kaže što nisi na njima upotrijebio neki trik Vin Dizela. :lol:
Ključna informacija za pronalazak počinitelja. :lol:

Edit: Nego, sjeća li se raja Šećerka i đe je završio?
Last edited by kamberovica polje on 12/09/2020 23:25, edited 1 time in total.
Nivelacija

#45790 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

sherbett wrote: 12/09/2020 23:23

prenizak mi auto pa nisam mogla stat u Zenici
Inace, svidja mi se :-D
Inače se u Zenici poveliki, probaj se popeti iduci put.
Paulaner

#45791 Re: Zeničani

Post by Paulaner »

Kikibombona wrote: 12/09/2020 14:16
Tempo wrote: 12/09/2020 14:11Koji dzone, koja linda?
Bila je zuta kuja Linda, kod kasina. Neprijateljski raspoložena prema neznancima. Jednog mog druga je klepila za nogu. :D

Dzone cigo, mozda je '80 godiste i njegov jaran Linda. :D Dzone se predozirao prije 10-15 godina a Lindu nisam vidio bas dugo.
Kako je Dzone skakao preloma sa petice :shock:
N.N.

#45792 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Ima Evelin iz Crkvica, problematican je bio, ne znam je li to taj @_BataZiv_0809
Nije cigan, ali je lud do jaja...haahahh
Kada je Robi iz Blatuse nekada izboden u Collegiumu, e taj ga Evelin busio.

Elem, u Crkvicama tih godina je ta ekipa radila, braca Fetici, Bracan, Feho i ostali...i dan danas su svi na okupu, sjede u Riu i Prontu :D

A Secerko, Sanel, umro je.
Ali tek nedavno.. prije cc 2 godine...
kamberovica polje

#45793 Re: Zeničani

sherbett wrote: 12/09/2020 23:32
_BataZiv_0809 wrote: 12/09/2020 22:26

Ko ti je kriv sta nisi rastao u Dubravi :mrgreen:

Citam sta pisete, bilo je tog takvog nasilja izgleda svuda, pa i kod nas
Osobito u Dubravi ili elipa iz Dubrave po hradu
I tamo su nakon rata dosli odasvud
Osobito su bili divlji iz jednog djela Dubrave. Bilo je i zenskih bandi.
I napadalo se curice
Janjevci su mirljubljiv narod. :D
convict

#45794 Re: Zeničani

Post by convict »

ja sam nesto stariji izgleda. u moje vrijeme ordinirao je Totoš, ozbiljan razbojnik, za kojeg mislim da sam kasnije cuo da je poginuo. od ostalih, sjecam se da nam je Kec redovno otimao pare za uzinu. jedno vrijeme je radio u autopranioci, ostavim mu marku baksisa, zahvaljuje se kao da je ne znam sta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#45795 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Hm ne bih rekao da je to isti evelin @N.N. ovaj je bio visok, mrsav, zalizana kosa, mozda nije cigan ali je bio bas tamnoput, ordinirao oko Konjske cesme i tamo na Jaliji iza Sipada. Cisto sumnjam da je lik koji je otimao pare od djece imao kohones da izbode Robija, ali sve je moguce.

Ovo je bilo prije 20 godina i vise, jos su bh dinari bili u opticaju (KM je uvedena 1998.ali su dinari jedno vrijeme pičili paralelno, je li tako bilo). Tad je imao 20tak godina po nekoj mojoj procjeni, sto znaci da bi sad mogao biti 40+ ako je prezivio tu pogibiju za koju sam cuo.

Sjecam se prekopava mi dzepove jedne prilike, ja mu rekao da nemam para, a on mi nadje u nekom dzepu 20 bh dinara, crvenkasta novcanica, to je bila protuvrijednost 20 feninga, a velika onako novcanica, tacno se sjecam kako su mu se oci na trenutak ozarile :D
N.N.

#45796 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Hmm, ja sam odrastao u tom dijelu grada, Sipad, Jalija, ali tog ne znam.
U svakom slucaju, jebes mu mater klosarsku :mrgreen:
Kikibombona

#45797 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

N.N. wrote: 12/09/2020 23:33 Ima Evelin iz Crkvica, problematican je bio, ne znam je li to taj @_BataZiv_0809
Nije cigan, ali je lud do jaja...haahahh
Kada je Robi iz Blatuse nekada izboden u Collegiumu, e taj ga Evelin busio.

Elem, u Crkvicama tih godina je ta ekipa radila, braca Fetici, Bracan, Feho i ostali...i dan danas su svi na okupu, sjede u Riu i Prontu :D

A Secerko, Sanel, umro je.
Ali tek nedavno.. prije cc 2 godine...
Igrali fudbal na terenu IGK-a. Ostavio kacket i neke stvari na tribini. Dok sam igrao skuzim Secerka da se mota oko stvari. Nakon završene partije skontam da mi je maznuo kacket koji mi je bio bas drag.

Pokupim se sa rajom i krenemo traziti Secerka. Na kraju odemo kod njega na vrata, zivio iza Vatrostalnog. Pokucam na vrata, mater otvara. Kazem sta je bilo, da je ukrao kacket. Ona ga zovne, bio u sobi. Nakon verbalnog duela, mater je sa komode zgrabila cekic i opalila Secerka po sred glave, dijete rodjeno. Lipti krv iz glave. :shock: :shock: Zena poludila totalno, ja i jaran se umijesali da ga ne ubije. Jebo kacket, u redu je. :roll: :lol:

Sjecam se da je jaran povracao od scene. Meni je trebalo par dana da dodjem sebi. Nikad u zivotu nista ludje nisam vidio.
N.N.

#45798 Re: Zeničani

Post by N.N. »

sherbett wrote: 13/09/2020 00:04:shock:
Nema gore spomenutih desavanja vise...ne kolutaj i sokiraj se.
Sada smo čaršija 8-) :D
Kikibombona

#45799 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Je li neko od vas dosao u kontak sa protestantskim misionarem iz Amerike, Dzefom? :D

Pokupio novozenicku i blatusku jaliju, krstio ih. :lol: Stekao je toliko povjerenje za par dana da im je ostavio kljuc od stana da okrece. Kada se vratio vjernika ni na mapi, kao ni stvari, ostali goli zidovi. :lol:

Jednog jarana i dan danas zajebavamo, najviše od svih njegov brat. Dodje Bajram a on se skocka, da bi mu brat rekao: Pomoz Bog junace, sto si se ti tako sredio. :lol: :lol: Valjanje od smijeha.
N.N.

#45800 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Valter jel !? :mrgreen:
Post Reply