BiH politicki "Think tank"?
-
belfy
#1 BiH politicki "Think tank"?
kada sagledamo BiH politicku scenu koja se vrti u krug, pa se po nekima pljuje dok ne odu sa iste da bi poslije bili hvaljeni kako su bolji od nasljednika zapitah se koji bi to politicari (ali da se ne ogranicimo samo sa njima, nego i onih koji su imali jake uticaje na politiku) mogli biti kvalitetan politicki "Think tank".
po mom misljenju, najbitniji, ali ne i presudan faktor bi bio prevashodno veze prema vani i uticaj i tezina onoga sto bi pojedini mogli napraviti. naravno, sekundarni bi morao biti onaj unutrasnji faktor.
ako bi kao primarno birali ljude koji mogu dati dobre ideje na vanjskopolitickom spektru, te njihovu uvezanost sa nasim vanjskim partnerima ili onima koji bi to mogli postati koji bi to bili? prvo sto meni pada na pamet su Lagumdzija i Silajdzic koji su imali te vanjske veze. od novijih mi naumpada samo Falatar i Hadzikadic...
ko bi po vasem misljenju trebao biti u jednom takvom Think tanku i zasto?
po mom misljenju, najbitniji, ali ne i presudan faktor bi bio prevashodno veze prema vani i uticaj i tezina onoga sto bi pojedini mogli napraviti. naravno, sekundarni bi morao biti onaj unutrasnji faktor.
ako bi kao primarno birali ljude koji mogu dati dobre ideje na vanjskopolitickom spektru, te njihovu uvezanost sa nasim vanjskim partnerima ili onima koji bi to mogli postati koji bi to bili? prvo sto meni pada na pamet su Lagumdzija i Silajdzic koji su imali te vanjske veze. od novijih mi naumpada samo Falatar i Hadzikadic...
ko bi po vasem misljenju trebao biti u jednom takvom Think tanku i zasto?
- MaksprotivMarksa
#2 Re: BiH politicki "Think tank"?
- Gorka Dinja
#3 Re: BiH politicki "Think tank"?
Izeti vladaju bosnom još od mletačke republike
kalif umjesto kalifa i tako već 30 godina

kalif umjesto kalifa i tako već 30 godina
-
VMxxx37
#4 Re: BiH politicki "Think tank"?
Hadzije Lagumdzija I Silajdzic su bosnjacki nacionalisti. Nije to pro-BiH.
Treba da se formira stranka koja ce traziti glasove svuda u BiH a ne huskati na etnicke sukobe. U biti to je jednostavno - focus treba biti na probleme.koji su zajednicki svim gradjanima bez obzira ko su I sta I gdje u BiH zive: ekonomija, zaposljavanje, antikorupcoja, pravda, zdravstvo, infrastruktura, obrazovanje, ekologija...
Ima tu posla koliko ti bog hoce. Kada bi ista stranka, ili koalicija tih stranaka dosla na vlast u cijeloj BiH, onda ne bilo nikakvih blokada.
Najveci problem u BiH je trenutno bosnjacki nacionalizam olicen u islamistickoj SDA koji je opsesivno fokusuran na osvetu, revansizam, cackanju po ranama iz proslosti, rasistickom stigmatizacijom nemuslimana kao genocidnih I zlih ljudi, uvodjenju vjere u zakone, itd. Naravmo I korumpirani su te unistavaju ekonomiju.
Vjesto manipulisu sjecanjem na rat i sire mrznju I podapinju svakome ko zeli da se okrene ka buducnosti I rjesavanju pravih problema svih gradjana u drzavi bez obzira na nacionalnost.
Najveci neprijatelji drzave BiH.
Treba da se formira stranka koja ce traziti glasove svuda u BiH a ne huskati na etnicke sukobe. U biti to je jednostavno - focus treba biti na probleme.koji su zajednicki svim gradjanima bez obzira ko su I sta I gdje u BiH zive: ekonomija, zaposljavanje, antikorupcoja, pravda, zdravstvo, infrastruktura, obrazovanje, ekologija...
Ima tu posla koliko ti bog hoce. Kada bi ista stranka, ili koalicija tih stranaka dosla na vlast u cijeloj BiH, onda ne bilo nikakvih blokada.
Najveci problem u BiH je trenutno bosnjacki nacionalizam olicen u islamistickoj SDA koji je opsesivno fokusuran na osvetu, revansizam, cackanju po ranama iz proslosti, rasistickom stigmatizacijom nemuslimana kao genocidnih I zlih ljudi, uvodjenju vjere u zakone, itd. Naravmo I korumpirani su te unistavaju ekonomiju.
Vjesto manipulisu sjecanjem na rat i sire mrznju I podapinju svakome ko zeli da se okrene ka buducnosti I rjesavanju pravih problema svih gradjana u drzavi bez obzira na nacionalnost.
- muha_sa
#5 Re: BiH politicki "Think tank"?
VMxxx37 wrote: ↑12/09/2020 17:04 Hadzije Lagumdzija I Silajdzic su bosnjacki nacionalisti. Nije to pro-BiH.
- BHCluster
-
belfy
#7 Re: BiH politicki "Think tank"?
ovdje izgleda ili niko ne zna sta je Think tank ili ne cita... nisam ja govorio ni o kakvoj hebenoj stranci, nego o skupu ljudi koji mogu da pruze pomoc drzavnoj vlasti u smislu savjeta, lobiranja i veza sa svijetom. dakle neki krug ljudi koji ima dobre veze vani i koji drzavi mogu pomoci u tom smislu. Think tank cak ne moraju da cine iskljucivo ljudi iz BiH.
i jos sam postavio pitanje na kraju da se sami izjasnite koji bi to ljudi mogli biti, a niko nije dao niti jedan prijedlog...
i jos sam postavio pitanje na kraju da se sami izjasnite koji bi to ljudi mogli biti, a niko nije dao niti jedan prijedlog...
- MaksprotivMarksa
#8 Re: BiH politicki "Think tank"?
Pa niko me bi mogao biti, to je poenta 
Ovi sto bi mogli biti nema ih ko platiti jer je primarno da se pokrade
Ovi sto bi mogli biti nema ih ko platiti jer je primarno da se pokrade
- JohnnyS
#9 Re: BiH politicki "Think tank"?
Pored mislioca iz Kruga 99 vi tražite nove think tankove... Kruha pored pogače...
-
VMxxx37
#10 Re: BiH politicki "Think tank"?
Cim si ti spomenuo Lagumdzija i Silajdzica onda si sam sebi dao odgovor - Krug 99.belfy wrote: ↑13/09/2020 12:08 ovdje izgleda ili niko ne zna sta je Think tank ili ne cita... nisam ja govorio ni o kakvoj hebenoj stranci, nego o skupu ljudi koji mogu da pruze pomoc drzavnoj vlasti u smislu savjeta, lobiranja i veza sa svijetom. dakle neki krug ljudi koji ima dobre veze vani i koji drzavi mogu pomoci u tom smislu. Think tank cak ne moraju da cine iskljucivo ljudi iz BiH.
Think tank znaci prvo skontati sta je problem pa tek onda ponuditi rjesenja. A ti nudis problem u startu.
-
belfy
#11 Re: BiH politicki "Think tank"?
interesantno, da ti, koji se bavis politikom vec drugi put fulas poentu.MaksprotivMarksa wrote: ↑13/09/2020 13:53 Pa niko me bi mogao biti, to je poenta
Ovi sto bi mogli biti nema ih ko platiti jer je primarno da se pokrade![]()
ja sam ih pomenuo kao primjer, kao i drugu dvojicu. i od kada su ta dvojica u Krugu 99? sto lupas? ja upravo govorim o necemu sto bi trebao biti jedan takav kruzook. koji ja to problem nudim?VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 17:19Cim si ti spomenuo Lagumdzija i Silajdzica onda si sam sebi dao odgovor - Krug 99.belfy wrote: ↑13/09/2020 12:08 ovdje izgleda ili niko ne zna sta je Think tank ili ne cita... nisam ja govorio ni o kakvoj hebenoj stranci, nego o skupu ljudi koji mogu da pruze pomoc drzavnoj vlasti u smislu savjeta, lobiranja i veza sa svijetom. dakle neki krug ljudi koji ima dobre veze vani i koji drzavi mogu pomoci u tom smislu. Think tank cak ne moraju da cine iskljucivo ljudi iz BiH.
Think tank znaci prvo skontati sta je problem pa tek onda ponuditi rjesenja. A ti nudis problem u startu.
napisah odgovor ovom iznad, pa da se ne ponavljam... (dodatno, ko iz Kruga 99 ima te vanjske veze?)
-
VMxxx37
#12 Re: BiH politicki "Think tank"?
Krug 99 ima isto vidjenje stvari kao Haris Silajdzic. Cemu onda novi think tank, ako su ideje stare 30 godina?belfy wrote: ↑13/09/2020 19:05interesantno, da ti, koji se bavis politikom vec drugi put fulas poentu.MaksprotivMarksa wrote: ↑13/09/2020 13:53 Pa niko me bi mogao biti, to je poenta
Ovi sto bi mogli biti nema ih ko platiti jer je primarno da se pokrade![]()
ja sam ih pomenuo kao primjer, kao i drugu dvojicu. i od kada su ta dvojica u Krugu 99? sto lupas? ja upravo govorim o necemu sto bi trebao biti jedan takav kruzook. koji ja to problem nudim?VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 17:19Cim si ti spomenuo Lagumdzija i Silajdzica onda si sam sebi dao odgovor - Krug 99.belfy wrote: ↑13/09/2020 12:08 ovdje izgleda ili niko ne zna sta je Think tank ili ne cita... nisam ja govorio ni o kakvoj hebenoj stranci, nego o skupu ljudi koji mogu da pruze pomoc drzavnoj vlasti u smislu savjeta, lobiranja i veza sa svijetom. dakle neki krug ljudi koji ima dobre veze vani i koji drzavi mogu pomoci u tom smislu. Think tank cak ne moraju da cine iskljucivo ljudi iz BiH.
Think tank znaci prvo skontati sta je problem pa tek onda ponuditi rjesenja. A ti nudis problem u startu.napisah odgovor ovom iznad, pa da se ne ponavljam... (dodatno, ko iz Kruga 99 ima te vanjske veze?)
-
belfy
#13 Re: BiH politicki "Think tank"?
cuj, mudrac, onim prvim postom si poceo pricati o nekim strankama, tako da je jasno da nista nisi shvatio. nakon toga si u drugom postu rekao da su oni clanovi Kruga 99, sto vidimo da nisu. sada iznosis neku trecu tvrdnju bez da si se dotakao onoga o cemu pricam.
ako ne mozes razumjeti o cemu se prica onda pitaj. osim ako ne zelis biti glup, a to ne zelimo da se vidi. jel tako?
-
VMxxx37
#14 Re: BiH politicki "Think tank"?
Kome think tank, bilo koji, pise preporuke? Thin tak je policy organizacija po definiciji a policy se provodi ako iamaju neke stranke da ga provedu. Za neki novi think tank logicno bi bilo stvoriti atmosferu novih stranaka I nove misli. Ili nije novi.belfy wrote: ↑13/09/2020 19:24cuj, mudrac, onim prvim postom si poceo pricati o nekim strankama, tako da je jasno da nista nisi shvatio. nakon toga si u drugom postu rekao da su oni clanovi Kruga 99, sto vidimo da nisu. sada iznosis neku trecu tvrdnju bez da si se dotakao onoga o cemu pricam.
ako ne mozes razumjeti o cemu se prica onda pitaj. osim ako ne zelis biti glup, a to ne zelimo da se vidi. jel tako?
Nema veze ko su nominalni clanovi kruga 99 kad Zlaja, Silajdzic, onaj majmun Lavic, Krug 99 i slicni, svi redom dijele iste nacionalisticke ideje stare 30 i kusur godina.
- bunk
#15 Re: BiH politicki "Think tank"?
I sto je najgore te ideje zazivjese i ostase zauvijek cementirane..VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 19:31Kome think tank, bilo koji, pise preporuke? Thin tak je policy organizacija po definiciji a policy se provodi ako iamaju neke stranke da ga provedu. Za neki novi think tank logicno bi bilo stvoriti atmosferu novih stranaka I nove misli. Ili nije novi.belfy wrote: ↑13/09/2020 19:24cuj, mudrac, onim prvim postom si poceo pricati o nekim strankama, tako da je jasno da nista nisi shvatio. nakon toga si u drugom postu rekao da su oni clanovi Kruga 99, sto vidimo da nisu. sada iznosis neku trecu tvrdnju bez da si se dotakao onoga o cemu pricam.
Nema veze ko su nominalni clanovi kruga 99 kad Zlaja, Silajdzic, onaj majmun Lavic, Krug 99 i slicni, svi redom dijele iste nacionalisticke ideje stare 30 i kusur godina.
Dr.Lavic je gigant i da bi takve gromade nazivao imenima moras imati zaledjinu..koja bi ti omogucila da u 1/1 dijalogu osporis argumentima dr Lavica ili nekog od nabrojanih.
Tvoj vrhunac je napuhivanje velikosrpskog balona po pdfovima foruma koii se svako vece kad se odlogujes raspline kao prdac nakon sto bude grah za rucak...
-
VMxxx37
#16 Re: BiH politicki "Think tank"?
Da, vidim da je Herceg Novi danas u BiH.bunk wrote: ↑13/09/2020 19:44I sto je najgore te ideje zazivjese i ostase zauvijek cementirane..VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 19:31Kome think tank, bilo koji, pise preporuke? Thin tak je policy organizacija po definiciji a policy se provodi ako iamaju neke stranke da ga provedu. Za neki novi think tank logicno bi bilo stvoriti atmosferu novih stranaka I nove misli. Ili nije novi.belfy wrote: ↑13/09/2020 19:24
cuj, mudrac, onim prvim postom si poceo pricati o nekim strankama, tako da je jasno da nista nisi shvatio. nakon toga si u drugom postu rekao da su oni clanovi Kruga 99, sto vidimo da nisu. sada iznosis neku trecu tvrdnju bez da si se dotakao onoga o cemu pricam.
Dr.Lavic je gigant i da bi takve gromade nazivao imenima moras imati zaledjinu..koja bi ti omogucila da u 1/1 dijalogu osporis argumentima dr Lavica ili nekog od nabrojanih.
Tvoj vrhunac je napuhivanje velikosrpskog balona po pdfovima foruma koii se svako vece kad se odlogujes raspline kao prdac nakon sto bude grah za rucak...
- bunk
#17 Re: BiH politicki "Think tank"?
waiiit for itVMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 20:10Da, vidim da je Herceg Novi danas u BiH.bunk wrote: ↑13/09/2020 19:44I sto je najgore te ideje zazivjese i ostase zauvijek cementirane..VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 19:31
Kome think tank, bilo koji, pise preporuke? Thin tak je policy organizacija po definiciji a policy se provodi ako iamaju neke stranke da ga provedu. Za neki novi think tank logicno bi bilo stvoriti atmosferu novih stranaka I nove misli. Ili nije novi.
- Bascarsija1
#18 Re: BiH politicki "Think tank"?
Jeli ima neko da predstavlja Srbski narod u BiH a da ne gura nacionalisticke ideje?VMxxx37 wrote: ↑13/09/2020 19:31Kome think tank, bilo koji, pise preporuke? Thin tak je policy organizacija po definiciji a policy se provodi ako iamaju neke stranke da ga provedu. Za neki novi think tank logicno bi bilo stvoriti atmosferu novih stranaka I nove misli. Ili nije novi.belfy wrote: ↑13/09/2020 19:24cuj, mudrac, onim prvim postom si poceo pricati o nekim strankama, tako da je jasno da nista nisi shvatio. nakon toga si u drugom postu rekao da su oni clanovi Kruga 99, sto vidimo da nisu. sada iznosis neku trecu tvrdnju bez da si se dotakao onoga o cemu pricam.
Jeli ima neko da predstavlja Hrvatski narod u BiH a da ne gura nacionalisticke ideje?
-
VMxxx37
#19 Re: BiH politicki "Think tank"?
Ima Kojovic, al on je cetnik za SDA.
A Falatar im je bio ustasa.
A Falatar im je bio ustasa.
- Bascarsija1
#20 Re: BiH politicki "Think tank"?
Dorbro ti smatras da su srbi prihvatili Kojevica kao vodju Srba koji ne idu putem nacionalizma. Nisam siguran da je to tacno, imali iko u RS-u da nije nacionalista?
Dobro evo guglao sam tog Boriša Falatar. Ako je ustasa onda je nacionalista. Nemoze biti protiv nacionalizma.
Poenta je da svi ocekuju od Bosnjaka da krenu putem koji nije nacionalisticki. Je nevjerujem da ima dovolno Hrvata I Srba da bi se
zajedno as Bosnjacima zajedno oborile nacionalisticke partije u BiH. Uglavnom citam po forumu kako su svi graknuli na SDA. Ali u BiH su 3 naroda.
Mi trebamo snazne I legitimne podrzane predstavnike iz Hrvatskog I Srbskog naroda koji nezele da idu nacionalistickim putem. Samo zajedno je moguce izaci iz nacionalizma. Takvi predstavnici zasada ne postoje koliko se meni cini.
- sinuhe
#21 Re: BiH politicki "Think tank"?
Nema tih biznismena finansijera i uslovno receno intelektualaca koji bi cinili taj nezavisni prozapadni Think tank i bili na neki nacin prisutni u javnosti.
U Bosni i Srbiji je vise rijec o tome da se nekome prikloni uz neke privilegije nego da se bude dijelom necega.
Moze dzamija Kralja Fahda ali daj da budemo evropski muslimani, moze Rusija ali daj da budemo i EU na sta ga onda Zaharova otrese.
U Bosni i Srbiji je vise rijec o tome da se nekome prikloni uz neke privilegije nego da se bude dijelom necega.
Moze dzamija Kralja Fahda ali daj da budemo evropski muslimani, moze Rusija ali daj da budemo i EU na sta ga onda Zaharova otrese.
- Sanjarko
#22 Re: BiH politicki "Think tank"?
Krug 99?
- Bascarsija1
#23 Re: BiH politicki "Think tank"?
...
Last edited by Bascarsija1 on 14/09/2020 08:12, edited 1 time in total.
- cyprus
#24 Re: BiH politicki "Think tank"?
Naravno, Silajdžić ime koje se najviše spominje
Sa ovakvom opštom percepcijom političke stvarnosti, ne može nama svemirski brod pomoć, a ne tenk

Sa ovakvom opštom percepcijom političke stvarnosti, ne može nama svemirski brod pomoć, a ne tenk
-
belfy
#25 Re: BiH politicki "Think tank"?
svi najpametniji, a niko ne zna procitati ni uvodni post niti ono sto sam napisao poslije. moja ocekivanja od otvaranja teme su bila niska i opet sam razocaran.
moze li iko od vas koji se javljate predloziti neko ime? jednu ili vise osoba koje bi mogle i bile u stanju pomoci BiH prvobitno na vanjskom nivou?
hebemu svi komentarisu primjer koji je dat samo kao uvodni post kao da je izreceno ko bi trebao biti. koristi li iko mozak? dajte koji prijedlog sa kojim ljudima mislite da bi jedan Think Tank trebao biti popunjen. i ovo je hebena hipoteticka rasprava, a ne jos jedna predizborna tema! evo podebljao sam pitanje koje postavljam po cetvrti put. valjda sada bude jasnije.
moze li iko od vas koji se javljate predloziti neko ime? jednu ili vise osoba koje bi mogle i bile u stanju pomoci BiH prvobitno na vanjskom nivou?
hebemu svi komentarisu primjer koji je dat samo kao uvodni post kao da je izreceno ko bi trebao biti. koristi li iko mozak? dajte koji prijedlog sa kojim ljudima mislite da bi jedan Think Tank trebao biti popunjen. i ovo je hebena hipoteticka rasprava, a ne jos jedna predizborna tema! evo podebljao sam pitanje koje postavljam po cetvrti put. valjda sada bude jasnije.