Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#29376 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/09/2020 19:29 @Naslovnica Naravno da imamo i u nerazvijenim, jer u njima je toliko rupa da je korona "biber po pilavu".
Imas pogresnu percepciju o respiratorima, nije da ljudi zdravi usetaju i doktor im kaze "izvolite na respirator". Respirator je zadnja sansa kad su sve ladje potonule.
Svaka kriza pokaze slabosti svakog sistema. To je ona "na muci se poznaju junaci". Ljudi su radili najbolje sto su znali i umjeli. Neki su imali bas losu srecu (Italija na primjer), a neke su "vile pronosale". Sad puno vise znamo i o lijecenju i o nacinu prevencije tako da uz samo malo razuma se moze zivjeti sa ovim.
Ako vec nisi procitaj onaj Splinterov dokument. Vrlo je realno napisan.
Nemam pogrešnu percepciju o respiratorima, nije valjda da misliš da sam takvog razmišljanja koje si navela? :roll:
Dokazano je da su respiratori korišteni i kada su trebali biti korišteni, i kada nisu. Mnogi bi preživjeli da nisu bili "prikopčani" na respirator.
Sada kada znamo mnogo više o COVID-19, došlo je vrijeme da se polako vraćamo normalnom životu. Mene samo nerviraju oni paničari koji bi da sve stoji dok se ne pronađe efikasna vakcina.
Mogy87

#29377 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Sad to "dokazano" je vrlo upitno. Mislim da ljudi nisu svjesni sta se prakticno desavalo u Italiji u to vrijeme. Kakav kosmar.

Niko ne bi da sve stoji. Ali mjere zastite su neminovne. Vrlo jednostavne, ali obavezne.
biglebovski

#29378 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Apelujem na Biserku i njenog sina da što prije nabave ruske vakcine, šta ima veze te faze, gluposti, Putinova kči je primila i ništa joj. Što prije to bolje, da bar zaštitimo naše heroje, medicinske radnike, radnike u farmaciji koji nam daju lijekove za preživljavanje, naše nastavnike da ih naša djeca ne mogu zaraziti te ostale ključne radnike u administraciji, po šalter salama, policiju, graničare vrijedne, da ne stane država.
Apellujem na Fadila Novalića, ako nema para u budžetu za ruske vakcine, da uzmu na dođem ti ili da otvore sos telefon da dijaspora može uplaćivati da se kupe vakcine da zaštitimo bar ove bez kojih ne možemo.
Naslovnica

#29379 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 10/09/2020 19:32 @Naslovnica odgovor za EDIT.
Znas kako. Drustvo ti je dalo opciju da se zastitis od gripe. Ti ako to nisi iskoristio to postaje tvoj problem. Jer si imao opciju zastite. Kod COVIDa je nemas, a da nije izolacija. Jer se na pocetku mislilo (kad je bio lockdown) da se mnogo lakse prenosi. Ali pisali smo vec o tome.
Pa pisali smo. I još uvijek se nekima treba pisati.
Društvo je dalo opciju za vakcinaciju da bi nas pokušalo zaštititi od gripe, ali samo za određene sojeve i bez garancije da je nećeš dobiti.
Zaštitu od COVID-19 itekako imaš, a da nije izolacija.
Nema izolacije, gotovo, ende, toga više neće biti. Virus neće nestati ako se izolujemo.
Dosta je priče i izolaciji.
Ovdje govorim o zdravim ljudima.
Mogy87

#29380 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 10/09/2020 19:44
Znas kako. Drustvo ti je dalo opciju da se zastitis od gripe. Ti ako to nisi iskoristio to postaje tvoj problem. Jer si imao opciju zastite. Kod COVIDa je nemas, a da nije izolacija. Jer se na pocetku mislilo (kad je bio lockdown) da se mnogo lakse prenosi. Ali pisali smo vec o tome.
Društvo je dalo opciju za vakcinaciju da bi nas pokušalo zaštititi od gripe, ali samo za određene sojeve i bez garancije da je nećeš dobiti.
Nema izolacije, gotovo, ende, toga više neće biti. Virus neće nestati ako se izolujemo.
U momentu kad se radio lockdown mislili smo da je smrtnost 6% i da ostaje na povrsinama 7 dana. Vjeruj mi da je ostalo tako izolacija bi ti bila jedina opcija kao zastita od zaraze (naravno da je to neodrzivo i da se ne bi sprovodilo dugorocno). U tom kontekstu sam spominjala izolaciju.
Vec duze vremena znamo da nije tako. I da su potrebni vrlo mali ustupci da se zastitimo.
Mislim da je za gripu (s obzirom koliko mutira) opcija da smanjuje smrtnost zadovoljavajuca. Pa ko voli nek izvoli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29381 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Mogy87 wrote: 10/09/2020 19:01
Naslovnica wrote: 10/09/2020 18:57
Mogy87 wrote: 10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci ovo je broj smrti iznad prosjecog broja ljudi koji umiru od ostalih bolesti svake godine. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Od cega su ti DODATNI ljudi umrli? Ekspanzija raka? Bas i iskljucivo ove godine?
Masovni dodatni srcani udari koji su zavrsili fatalno u najboljim zdravstvenim sistemima na svijetu?
Eto, i 2018 smo imali 100.000 prosječnih smrti više u odnosu na očekivani broj i šta je bilo, šta se desilo? Smak svijeta?
Pa ljudima koji su izgubili voljene desilo se sve.

Kako je ono Staljin govorio:

"Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona ljudi – statistika"

Ja tako ne razmisljam. Zato nisam Staljin material :D Nikad drzavnika od mene.
Erih Maria Remark a ne Staljin!
zemomak

#29382 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Mogy87 wrote: 10/09/2020 19:49
Naslovnica wrote: 10/09/2020 19:44
U momentu kad se radio lockdown mislili smo da je smrtnost 6% i da ostaje na povrsinama 7 dana. Vjeruj mi da je ostalo tako izolacija bi ti bila jedina opcija kao zastita od zaraze (naravno da je to neodrzivo i da se ne bi sprovodilo dugorocno). U tom kontekstu sam spominjala izolaciju.
Vec duze vremena znamo da nije tako. I da su potrebni vrlo mali ustupci da se zastitimo.
Mislim da je za gripu (s obzirom koliko mutira) opcija da smanjuje smrtnost zadovoljavajuca. Pa ko voli nek izvoli.
cika bili je rekao taman kad malo ohanemo od ovog virusa doce novi, dakle nema vraćanja prijašnjeg života više nikad
Mogy87

#29383 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@_BataZiv_0809 vidim sad da je tako. Hvala za korekciju :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29384 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Mogy87 wrote: 10/09/2020 20:07 @_BataZiv_0809 vidim sad da je tako. Hvala za korekciju :thumbup:
Sto ti je covjek od nauke, ne naljuti se kad ga ispravis :thumbup:

Ma nije neka bitna stvar, ali me kao staljinistu nervira :napoleon:
Mogy87

#29385 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2020 20:09
Mogy87 wrote: 10/09/2020 20:07 @_BataZiv_0809 vidim sad da je tako. Hvala za korekciju :thumbup:
Sto ti je covjek od nauke, ne naljuti se kad ga ispravis :thumbup:

Ma nije neka bitna stvar, ali me kao staljinistu nervira :napoleon:
:lol: :thumbup:
Evelinda

#29386 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Jos 13 plus onih 20 od jutros .Ovo ne spada.
Jos ne vjerujem u ovo sto sam procitala.Nevidjena tuga
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/majci- ... t4iC7Nr4Hc
AmirBaa

#29387 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

biglebovski wrote: 10/09/2020 19:22 22.03.2020 Sljedeće dvije sedmice su ključne

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

"Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravstveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini", kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnj ... /200322151

Image
Gledaj ti strucnjaka... Da li je ikad odgovarao za ove nebuloze? A nažalost nije bio jedini sa ovim prognozama i nikom nista, jebo to...
GAU8

#29388 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Dupli
Last edited by GAU8 on 10/09/2020 21:24, edited 1 time in total.
GAU8

#29389 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 10/09/2020 19:31 Stručnjaci su govorili da ćemo svi pomrijeti zato što nemamo respiratora.
Nađi gdje su to stručnjaci tako rekli.
Hajde što mediji izvrću riječi, ali izgleda da i mnogi na temi to isto rade, a istovremeno seru po medijima.
Naslovnica

#29390 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Evelinda wrote: 10/09/2020 20:16 Jos 13 plus onih 20 od jutros .Ovo ne spada.
Ne kontam kakvih jos 13 plus onih 20 od jutros?!
Sta ne spada?! :-) :-) :-) :? :? :?
zemomak

#29391 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

AmirBaa wrote: 10/09/2020 21:17
biglebovski wrote: 10/09/2020 19:22 22.03.2020 Sljedeće dvije sedmice su ključne

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

"Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravstveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini", kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.

Image
Gledaj ti strucnjaka... Da li je ikad odgovarao za ove nebuloze? A nažalost nije bio jedini sa ovim prognozama i nikom nista, jebo to...
zavuko se u misju rupu.... :D
Evelinda

#29392 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Naslovnica wrote: 10/09/2020 21:39
Jutros su javili zarazeno 2o,predvece su javili jos 13.Znaci svega 33.Kazem da brojke ne spadaju ispod 30
Naslovnica

#29393 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Evelinda wrote: 10/09/2020 22:43
Naslovnica wrote: 10/09/2020 21:39
Jutros su javili zarazeno 2o,predvece su javili jos 13.Znaci svega 33.Kazem da brojke ne spadaju ispod 30
Gdje to?!?!?!
Evelinda

#29394 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

U Sarajevu
Naslovnica

#29395 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Evelinda wrote: 10/09/2020 22:57 U Sarajevu
Pa tako reci ba. :roll:
Me kontam zasto posmatras Sarajevo zasebno? :-)
Pod Sarajevo spadaju samo 4 opstine.
U Sarajevo se dnevno slije hiljade ljudi, i ode. Isto je i u obrnutom smjeru.
Evelinda

#29396 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Pa zivim u Sarajevu pa me to najvise zanima :-D
Naslovnica

#29397 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Evelinda wrote: 10/09/2020 23:03 Pa zivim u Sarajevu pa me to najvise zanima :-D
I ja zivim u Sarajevu, ali mi je jedini relevantan podatak broj zarazenih u drzavi.
A i 33 registrovanih dnevno na grad Sarajevo, ne cini mi se da je neka cifra obzirom na guzve, shopping centre, kafice i uzurbanost glavnog grada.

:thumbup:
Evelinda

#29398 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Dobro ali svaki dan vise od 30 boga mi je previse
biglebovski

#29399 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

AmirBaa wrote: 10/09/2020 21:17

Image
Bar je lijep, na ovoj slici je baš dobro ispao, neki filter zajeban. :D

a evo ga kažu i epidemiološki kalkulator koji je pomogao Nerki--

Image
Last edited by biglebovski on 10/09/2020 23:45, edited 1 time in total.
biglebovski

#29400 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 10/09/2020 21:24
biglebovski wrote: 10/09/2020 19:31 Stručnjaci su govorili da ćemo svi pomrijeti zato što nemamo respiratora.
Nađi gdje su to stručnjaci tako rekli.
Hajde što mediji izvrću riječi, ali izgleda da i mnogi na temi to isto rade, a istovremeno seru po medijima.
Ovo se odnosilo više na forumske stručnjake, ima svega nekih 1000 stranica nazad; a da su i neki drugi veliki stručnjaci izražavali zabrinutost zbog nedostatka respiratora koji život znače, u prilogu:

Stručnjak F.N., doktor za rokenrol, koji je želio ostati anoniman:

Suočeni s kroničnim nedostatkom respiratora, u Bosni i Hercegovini odlučili su sami proizvesti svoj prvi uređaj te vrste.

Najavio je to sam F.N.

- Zabrinutost moramo pretvoriti u akcije. Dogovorili da se da se iz Kliničkog centra u Tuzli respirator prebaci u jednu domaću kompaniju koja će ga pokušati kopirati i proizvesti – izjavio je N., ne navodeći o kojoj se konkretno kompaniji radi.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... tu-1011099
Locked