Pa da, umrli od smrti a ne od coroneNaslovnica wrote: ↑10/09/2020 17:53Pa eto, ako je sve baš tako kako se prezentuje u medijima i nadležnim institucijama, trebalo bi da imamo hiljade mrtvih od marta, a ne 680, od čega mnogi nisu uopšte umrli od COVID-19 nego od drugih bolesti (ali su to prišili na spisak).ćiribiribela wrote: ↑10/09/2020 16:33 Silom prilika sam trenutno u Bosni, u Krajini, iako ove godine nisam planirala. Maske ne nosi skoro pa niko, narod hoda po svadbama, jos na to sve stotine migranata u grupicama, naravno isto bez maski. Dzaba sve, da ima 2hiljade novozarazenih svaki dan ovdje se nista ne bi promijenilo.![]()
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
palermo
#29351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Banksy
#29352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa što nisu umrli od tih drugih bolesti prije covida, ako su zapravo umrli od njih, jel, što se ček'o covid?Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 17:53
Pa eto, ako je sve baš tako kako se prezentuje u medijima i nadležnim institucijama, trebalo bi da imamo hiljade mrtvih od marta, a ne 680, od čega mnogi nisu uopšte umrli od COVID-19 nego od drugih bolesti (ali su to prišili na spisak).
- zemomak
#29353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jel tebi jasno da mi imamo manji broj umrlih nego u istom periodu prošle godine...ovo sa koronom je žešća muljavina...Banksy wrote: ↑10/09/2020 18:29Pa što nisu umrli od tih drugih bolesti prije covida, ako su zapravo umrli od njih, jel, što se ček'o covid?Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 17:53
Pa eto, ako je sve baš tako kako se prezentuje u medijima i nadležnim institucijama, trebalo bi da imamo hiljade mrtvih od marta, a ne 680, od čega mnogi nisu uopšte umrli od COVID-19 nego od drugih bolesti (ali su to prišili na spisak).
-
Naslovnica
#29354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čuj "što nisu umrli od tih drugih bolesti prije covida"?!Banksy wrote: ↑10/09/2020 18:29Pa što nisu umrli od tih drugih bolesti prije covida, ako su zapravo umrli od njih, jel, što se ček'o covid?Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 17:53
Ne znam, možda je rak metastazirao i bolesnik umro od raka, a bio pozitivan na COVID-19?
Možda je dobio infarkt a bio pozitivan na COVID-19?
How about that?
- Banksy
#29355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A možda su sve to ljudi gušteri koji preuzimaju planetu...
-
Mogy87
#29356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mora da je prije par godina bio neki novi Cernobil za koji nam nisu rekli pa je ovoliko dodatnih smrti u Evropi ove godine od kancera.

-
Naslovnica
-
Naslovnica
-
Mogy87
#29359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo su dodatne smrti. Znaci ovo je broj smrti iznad prosjecog broja ljudi koji umiru od ostalih bolesti svake godine. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Od cega su ti DODATNI ljudi umrli? Ekspanzija raka? Bas i iskljucivo ove godine?
Masovni dodatni srcani udari koji su zavrsili fatalno u najboljim zdravstvenim sistemima na svijetu?
Od cega su ti DODATNI ljudi umrli? Ekspanzija raka? Bas i iskljucivo ove godine?
Masovni dodatni srcani udari koji su zavrsili fatalno u najboljim zdravstvenim sistemima na svijetu?
Last edited by Mogy87 on 10/09/2020 18:52, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#29360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A da razmotrimo opciju da mnogi nisu imali pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i da su i zbog toga umirali?!Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci tu je vec ubrojan prosjecan broj ljudi koji umire od ostalih bolesti. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Krećem od sebe. Prostatitis. Gdje da se liječim i kome da se obratim ako nemam para. KCUS je bio zatvoren.
-
Mogy87
#29361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A ne vidis uzrocno-posljedicnu vezu vas "korona skeptika" i zatvaranja bolnica?
Vi umanjujete ozbiljnost bolesti, ne nosite maske, broj slucajeva raste, bolnice se zatvaraju?
Ovdje naravno pricamo o normalnim sistemima. Nemoj mi vrijedjati inteligenciju tvrdnjom da je nas zdravstveni sistem bio odlican prije korone.
Vi umanjujete ozbiljnost bolesti, ne nosite maske, broj slucajeva raste, bolnice se zatvaraju?
Ovdje naravno pricamo o normalnim sistemima. Nemoj mi vrijedjati inteligenciju tvrdnjom da je nas zdravstveni sistem bio odlican prije korone.
-
Naslovnica
#29362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto, i 2018 smo imali 100.000 prosječnih smrti više u odnosu na očekivani broj i šta je bilo, šta se desilo? Smak svijeta?Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci ovo je broj smrti iznad prosjecog broja ljudi koji umiru od ostalih bolesti svake godine. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
-
umojvakat
#29363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A da jednostavno vidimo ono sto nam je pred ocima umjesto da lupamo teorije zavjere? Mozda ima neki covid-19 koji pogorsava stanje kod ljudi sa ozbiljnim oboljenjima, ko bi se toga sjetio zar ne, logicnije zvuce teorije koje lupate nego ovo?Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 18:51A da razmotrimo opciju da mnogi nisu imali pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i da su i zbog toga umirali?!Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci tu je vec ubrojan prosjecan broj ljudi koji umire od ostalih bolesti. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Krećem od sebe. Prostatitis. Gdje da se liječim i kome da se obratim ako nemam para. KCUS je bio zatvoren.
- He1972
#29364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ne može se vrijeđati nešto što ne postojiMogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:55 A ne vidis uzrocno-posljedicnu vezu vas "korona skeptika" i zatvaranja bolnica?
-
Mogy87
#29365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ljudima koji su izgubili voljene desilo se sve.Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 18:57Eto, i 2018 smo imali 100.000 prosječnih smrti više u odnosu na očekivani broj i šta je bilo, šta se desilo? Smak svijeta?Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci ovo je broj smrti iznad prosjecog broja ljudi koji umiru od ostalih bolesti svake godine. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Kako je ono Staljin govorio:
"Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona ljudi – statistika"
Ja tako ne razmisljam. Zato nisam Staljin material
-
Naslovnica
#29366 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, ja nisam korona skeptik.Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:55 A ne vidis uzrocno-posljedicnu vezu vas "korona skeptika" i zatvaranja bolnica?
Nosim masku svakodnevno, u automobilu sa kolegama i tamo gdje je potrebno.
Dezinfekciju imam na poslu na stolu, u autu, u kući.
Nosio sam i rukavice prva 3 mjeseca, nokti mi se počeli ljuštiti.
Ja sam zadnja osoba kojoj možeš pokušati prišiti atribut korona skeptika.
Ja sam samo realan i govorim da za sve ove brojke (pogotovu umrlih) koje se iznose uopšte nije krivac isključivo COVID-19.
Nikada se neće saznati tačan broj onih koji su umrli isključivo zbog COVID-19, onih kojma je COVID-19 bio "šlag na tortu" i onih koji su umrli pozitivni na COVID-19 ali od nečeg sasvim drugog tipa infarkt, kancer i ostalo.
Kada bi se znali tačni podaci za ovo, stvari bi izgledale sasvim drugačije.
-
Naslovnica
#29367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
O kakvim teorijama zavjere pričamo?umojvakat wrote: ↑10/09/2020 18:58A da jednostavno vidimo ono sto nam je pred ocima umjesto da lupamo teorije zavjere? Mozda ima neki covid-19 koji pogorsava stanje kod ljudi sa ozbiljnim oboljenjima, ko bi se toga sjetio zar ne, logicnije zvuce teorije koje lupate nego ovo?Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 18:51A da razmotrimo opciju da mnogi nisu imali pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i da su i zbog toga umirali?!Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci tu je vec ubrojan prosjecan broj ljudi koji umire od ostalih bolesti. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Po tebi je teorija zavjere to što ljudi nisu imali pristup adekvatnoj zdravstvenoj skrbi?!
Jesam li šta slagao?
Ja mogu pretpostaviti šta je mnogima ovdje pred očima, ali meni nije. Ja nisam ni COVID-19 skeptik niti pobornik nekakvih zavjera. Ja samo nastojim da realno sagledam stvari.
-
Naslovnica
#29368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo to - statistika.Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 19:01Pa ljudima koji su izgubili voljene desilo se sve.Naslovnica wrote: ↑10/09/2020 18:57Eto, i 2018 smo imali 100.000 prosječnih smrti više u odnosu na očekivani broj i šta je bilo, šta se desilo? Smak svijeta?Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 18:45 Ovo su dodatne smrti. Znaci ovo je broj smrti iznad prosjecog broja ljudi koji umiru od ostalih bolesti svake godine. Ovo je strasna anomalija. Treba pronaci uzrok.
Kako je ono Staljin govorio:
"Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona ljudi – statistika"
Ja tako ne razmisljam. Zato nisam Staljin materialNikad drzavnika od mene.
50k ljudi više 2019...
100k ljudi više 2018...
Šta se desilo?
Da li je iko ikada to spomenuo?
Da li se iko počešao???
-
Mogy87
#29369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Super. To je sve sto se trazi od tebe. Jos da ne ides na neka velika okupljanja i to je to.
Ja ti pokusavam objasniti da u najrazvijenijim zdravstvenim sistemima svijeta imamo drasticne skokove u broju ukupno umrlih.
Ruzno je o smrti ljudi govoriti na ovaj nacin, ali to su manje vise konstantni brojevi za ovako velike populacije (grafikon pokriva 36 zemalja). Sad imamo drastican skok. Jos je godina s kojom kompariramo 2018 koja je bila jedna od najtezih sezona gripe.
Jednostavno te dodatne smrti je izazvala neka anomalija koje nije bilo proteklih godina. Da li je u pitanju nesreca u nuklearnom reaktoru, serija neprovjerenih lijekova za srce koji ubijaju korisnike ili ipak nesto trece?
EDIT: Ovdje imas objasnjenje za 2018. Katastrofalna sezona gripe.
Ja ti pokusavam objasniti da u najrazvijenijim zdravstvenim sistemima svijeta imamo drasticne skokove u broju ukupno umrlih.
Ruzno je o smrti ljudi govoriti na ovaj nacin, ali to su manje vise konstantni brojevi za ovako velike populacije (grafikon pokriva 36 zemalja). Sad imamo drastican skok. Jos je godina s kojom kompariramo 2018 koja je bila jedna od najtezih sezona gripe.
Jednostavno te dodatne smrti je izazvala neka anomalija koje nije bilo proteklih godina. Da li je u pitanju nesreca u nuklearnom reaktoru, serija neprovjerenih lijekova za srce koji ubijaju korisnike ili ipak nesto trece?
- zemomak
#29370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ova prva knjiga je postala pravi bestseller iako je napisana prije 60 godina

-
Naslovnica
#29371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Velikih okupljanja i nema, nema koncerata, utakmica...Mogy87 wrote: ↑10/09/2020 19:10 Super. To je sve sto se trazi od tebe. Jos da ne ides na neka velika okupljanja i to je to.
Svadbe, bar ovo moje rodbine i poznanika, ili je odgođeno ili je samo bilo opština i to je to.
Imamo skokove i u najrazvijenijim zemljama jer je i kod njih bio lockdown zdravstvenog sistema. Da ne spominjemo prženje pluća respiratorima zbog pogrešnog liječenja. Sve greške lagano izlaze na svjetlo dana, i kada se (nadam se uskoro) završi ovak hype oko COVID-19 i kada se sve bude objektivno i realno sagledalo, zaključak će biti da COVID-19 i nije bio toliko opasan i smrtonosan, koliko su ga nekompetentni ljudi načinili opasnim i smrtonosnim. O medijima i širenju histerije i panike, to je tek priča za sebe.
EDIT.
I 2018 je bio drastičan skok, pa se apsolutno ništa slično ovome nije dešavalo. Respiratori? Vakcine? Lockdown? Raspad svega po šavovima?
Last edited by Naslovnica on 10/09/2020 19:23, edited 1 time in total.
-
biglebovski
#29372 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
22.03.2020 Sljedeće dvije sedmice su ključne
Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.
Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.
"Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravstveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini", kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.
Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnj ... /200322151

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.
Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.
"Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravstveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini", kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.
Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnj ... /200322151

-
Mogy87
#29373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica Naravno da imamo i u nerazvijenim, jer u njima je toliko rupa da je korona "biber po pilavu".
Imas pogresnu percepciju o respiratorima, nije da ljudi zdravi usetaju i doktor im kaze "izvolite na respirator". Respirator je zadnja sansa kad su sve ladje potonule.
Svaka kriza pokaze slabosti svakog sistema. To je ona "na muci se poznaju junaci". Ljudi su radili najbolje sto su znali i umjeli. Neki su imali bas losu srecu (Italija na primjer), a neke su "vile pronosale". Sad puno vise znamo i o lijecenju i o nacinu prevencije tako da uz samo malo razuma se moze zivjeti sa ovim.
Ako vec nisi procitaj onaj Splinterov dokument. Vrlo je realno napisan.
Imas pogresnu percepciju o respiratorima, nije da ljudi zdravi usetaju i doktor im kaze "izvolite na respirator". Respirator je zadnja sansa kad su sve ladje potonule.
Svaka kriza pokaze slabosti svakog sistema. To je ona "na muci se poznaju junaci". Ljudi su radili najbolje sto su znali i umjeli. Neki su imali bas losu srecu (Italija na primjer), a neke su "vile pronosale". Sad puno vise znamo i o lijecenju i o nacinu prevencije tako da uz samo malo razuma se moze zivjeti sa ovim.
Ako vec nisi procitaj onaj Splinterov dokument. Vrlo je realno napisan.
-
biglebovski
#29374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stručnjaci su govorili da ćemo svi pomrijeti zato što nemamo respiratora.
-
Mogy87
#29375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica odgovor za EDIT.
Znas kako. Drustvo ti je dalo opciju da se zastitis od gripe. Ti ako to nisi iskoristio to postaje tvoj problem. Jer si imao opciju zastite. Kod COVIDa je nemas, a da nije izolacija. Jer se na pocetku mislilo (kad je bio lockdown) da se mnogo lakse prenosi. Ali pisali smo vec o tome.
Znas kako. Drustvo ti je dalo opciju da se zastitis od gripe. Ti ako to nisi iskoristio to postaje tvoj problem. Jer si imao opciju zastite. Kod COVIDa je nemas, a da nije izolacija. Jer se na pocetku mislilo (kad je bio lockdown) da se mnogo lakse prenosi. Ali pisali smo vec o tome.