Aha, pa dobro slazemo se oko toga.dale cooper wrote: ↑10/09/2020 21:10E jebiga ježu.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 20:44Ne kontam stvarno sta hoces da kazes? Da evropske tzv. welfare states nisu komunisticke zemlje?dale cooper wrote: ↑10/09/2020 20:19
Pa to, da se pod welfare state, kada se radi o evropskim društvima, ne podrazumijeva jednakopravna podjela materijalnih dobara.![]()
Ja ne mislim uopste da se jednakopravnost odnosi na preraspodjelu materijalnih dobara. Za mene se jednakopravnost odnosi na to da ista pravila vaze za sve, na papiru i u praksi.
Naravno, ovo samo po sebi nije dovoljno za pravicno drustvo jer se ono isto tako ne moze zasnivati samo na "ko je jamio jamio", pravila vaze od danas ideji.
Slozicemo se svi da nije pitanje sve ili nista, vec balansa svih ovih stvari. Sva polemika je u tome kako taj balans treba da izgleda.Hoću da kažem ono što sam napisao, da welfare state ne znači u praksi da svi imaju jednako. Nego da država
omogućava pristup svima (što je posebice bitno za one ugroženije kategorije stanovništva) esencijalnim servisima kao što
je zdravstvena skrb, školstvo kao i određena novčana pomoć i razni drugi državni programi pomoći.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- jeza u ledja
#20651 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
-
VMxxx37
#20652 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja sam za:jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 21:19Hvala ti sto nam u svakom postu iznova otkrivas toplu vodu. Da tebe nema mi bi ovdje tapkali u mraku.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 20:48 Jedna je stvar rasna jednakost, a sasvim druga stvar sve zivo svesti na pitanje rase, gendera, lgbtq prava.
Ja tvrdim da je kljucna bitka za alternative u demokratskoj stranci, ti se ne moras sloziti ali samnom se slaze masa ljudi koja je za Bernija I nece glasati za Bidena i nisu desnicari. Identical se stvar desila 2016. Pricas ovde kao da prvi put cujes za to - sto je nemoguce ako se iole druzis za ljevicarima. Clinton nije ljevicar to je neoliberalna opcija u fazonu laissez faire + pravo na abortus.
Za Clintona bi se dalo polemisati, ali za tebe ne bi - jer po ovom sto pises ti definitivno nisi ljevicar.
Univerzalno zdravstvo
Besplatno visoko skolstvo
Universal basic income
Pravo na abortus
Ekoloske politike
Gej brak
Legalization marihuane na federalnom novou
Politiku mira na medjunarodnom planu
Reformu policije
Investicije u infrastrukturu
Mnogo vece oporezivanje milijardera
15$ minimum wage
Ako je ovo politika desnicara, onda ok, ja sam desnicar
- CikCikCikPogodi
#20653 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Onda idi i zivi u socijalistickoj drzavi.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 21:36 Ja sam za:
Univerzalno zdravstvo
Universal basic income
Pravo na abortus
Ekoloske politike
Gej brak
Reformu policije
15$ minimum wage
Ako je ovo politika desnicara, onda ok, ja sam desnicar
- jeza u ledja
#20654 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Interesantno da si preskocio rasnu i polnu diskriminaciju.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 21:368
Ja sam za:jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 21:19Hvala ti sto nam u svakom postu iznova otkrivas toplu vodu. Da tebe nema mi bi ovdje tapkali u mraku.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 20:48 Jedna je stvar rasna jednakost, a sasvim druga stvar sve zivo svesti na pitanje rase, gendera, lgbtq prava.
Ja tvrdim da je kljucna bitka za alternative u demokratskoj stranci, ti se ne moras sloziti ali samnom se slaze masa ljudi koja je za Bernija I nece glasati za Bidena i nisu desnicari. Identical se stvar desila 2016. Pricas ovde kao da prvi put cujes za to - sto je nemoguce ako se iole druzis za ljevicarima. Clinton nije ljevicar to je neoliberalna opcija u fazonu laissez faire + pravo na abortus.
Za Clintona bi se dalo polemisati, ali za tebe ne bi - jer po ovom sto pises ti definitivno nisi ljevicar.
Univerzalno zdravstvo
Universal basic income
Pravo na abortus
Ekoloske politike
Gej brak
Reformu policije
15$ minimum wage
Ako je ovo politika desnicara, onda ok, ja sam desnicar![]()
Nego, ako se vec deklarises da si za to sve de mi reci - na koji nacin izbor Trumpa doprinosi promovisanju ovih stvari? Sta je Trump u zadnje 4 godine uradio na regulaciji u vezi zastite okolisa? Izasao je iz medjunarodnih sporazuma i zaposlio debila na celu EPA. Sta je Trump radio u korist uspostavljanja univerzalnog zdravstvenog osiguranja? Ucinio je sve da unisti i ono malo naznaka istog. Ili mozda oporezivanje bogatih tako sto im je smanjio poreze? Sta je ucinio u vezi besplatnog visokog skolstva? Dao je posao dvojici anti-abortion judges. Itd itd.
Ako se ti stvarno zalazes u to sto si nabrojao, a zelis da Trump pobijedi - onda ti nisi bas puno inteligentan.
No prije ce biti da je posrijedi nesto drugo - da se jednostavno pretvaras da su ti te stvari puno bitne.
-
breba
#20655 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.
https://www.politico.com/2020-election/ ... joe-biden/
- CikCikCikPogodi
#20656 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja kad sam vidio video od one AOC kako ona vec sebe gleda u ogledalo u buducnosti. Pomirio sam da ni jedan Demokrata nije normalan.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
- ultima_palabra
#20657 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa dosta tih stvari je regulisano na state level. I ima sasvim dovoljno drzava na sjeveroistoku i Pacifiku gdje je 80% ovoga implementirano.
- jeza u ledja
#20658 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tacno, al i za Bidena vazi - jedno je deklarativno se zalagati nesto, drugo je stvarno to i zeliti, trece je znati i moci to uraditi.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
Ovo zadnje je najbitnije i vazi i za Sandersa sigurno.
- CikCikCikPogodi
#20659 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A cetvrto hoceli to uopste uraditi. Nesto mi se cini da ce amidza Joe dosta toga zaboraviti poslije dvije sedmice.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 22:18Tacno, al i za Bidena vazi - jedno je deklarativno se zalagati nesto, drugo je stvarno to i zeliti, trece je znati i moci to uraditi.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
-
breba
#20660 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa probati i vidjeti. Ako ne zna i ne valja, mijenjati opet, ha ja.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 22:18Tacno, al i za Bidena vazi - jedno je deklarativno se zalagati nesto, drugo je stvarno to i zeliti, trece je znati i moci to uraditi.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
Mislim da će Ivanka imati dobar balans.
- jeza u ledja
#20661 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tako nekako valjda funkcionira ta demokratija.breba wrote: ↑10/09/2020 22:24Pa probati i vidjeti. Ako ne zna i ne valja, mijenjati opet, ha ja.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 22:18Tacno, al i za Bidena vazi - jedno je deklarativno se zalagati nesto, drugo je stvarno to i zeliti, trece je znati i moci to uraditi.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
Mislim da će Ivanka imati dobar balans.![]()
-
breba
#20662 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja i inače volim izbacivati incumbente na svim nivoima.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 22:30Tako nekako valjda funkcionira ta demokratija.breba wrote: ↑10/09/2020 22:24Pa probati i vidjeti. Ako ne zna i ne valja, mijenjati opet, ha ja.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 22:18
Tacno, al i za Bidena vazi - jedno je deklarativno se zalagati nesto, drugo je stvarno to i zeliti, trece je znati i moci to uraditi.
Mislim da će Ivanka imati dobar balans.![]()
![]()
Ako nisam čuo za nekoga i ne odskace ničim pozitivno urađenim, biram izazivača.
-
VMxxx37
#20663 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 21:59Interesantno da si preskocio rasnu i polnu diskriminaciju.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 21:368
Ja sam za:jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 21:19
Hvala ti sto nam u svakom postu iznova otkrivas toplu vodu. Da tebe nema mi bi ovdje tapkali u mraku.
Univerzalno zdravstvo
Universal basic income
Pravo na abortus
Ekoloske politike
Gej brak
Reformu policije
15$ minimum wage
![]()
![]()
Nego, ako se vec deklarises da si za to sve de mi reci - na koji nacin izbor Trumpa doprinosi promovisanju ovih stvari? Sta je Trump u zadnje 4 godine uradio na regulaciji u vezi zastite okolisa? Izasao je iz medjunarodnih sporazuma i zaposlio debila na celu EPA. Sta je Trump radio u korist uspostavljanja univerzalnog zdravstvenog osiguranja? Ucinio je sve da unisti i ono malo naznaka istog. Ili mozda oporezivanje bogatih tako sto im je smanjio poreze? Sta je ucinio u vezi besplatnog visokog skolstva? Dao je posao dvojici anti-abortion judges. Itd itd.
Ako se ti stvarno zalazes u to sto si nabrojao, a zelis da Trump pobijedi - onda ti nisi bas puno inteligentan.
No prije ce biti da je posrijedi nesto drugo - da se jednostavno pretvaras da su ti te stvari puno bitne.Jedino je jos pitanje, jel se pretvaras drugima, ili se pretvaras i sebi?
Opet ad hominem. Ja glup jer ti ne kontas osnovnu stvar - neoliberalizam DNC je I doveo Trumpa na vlast. Trump je symptom nemoguconsti da se u postojecem sistemu ponude opipljive alternative neoliberalnom kapitalizmu.
Globalizacija je uzdrmala temelje drustva na nacin da je masa ljudi izgubila kupovnu moc I sigurnu egzistenciju tako sto su se poslovi preselili u Kinu, Mexico, itd. I sta je odgovor klintonistickih neoliberala? Odgovor je: ko vas jebe rednecksi upisite kurs za programiranje, razmisljete pozitivnije I taj bullshit.1% ljudi na vrhu ima vise kapitala od 70% obicnih ljudi. Halo. U 60im je jedno domacinstvo moglo da kupi kucu od jedne plate a danas masa ljudi radi dva posla. Realni prihodu u Americi nisu rasli od 70ih. Zato je Trump isplivao na povrsinu. Izbacila ga je poplava neoliberalnog sranja a ne deplorables.
Naravno da sam ja za rodnu I svaku drugu jednakost, ali politika identiteta ima za cilj da probleme rastuce ekonomske nejednakosti prebaci na politiku identiteta. To se isto desilo u ex Yu. Isprobana kapitalisticka podvala.
Sa Trumpom svi ti antagonizmi I kontradiktornosti sistema postaju ocigledniji I ja se nadam da ce ljudima doci iz guzice uglavu da pocnu da mijenjaju nesto fundamentalije I da ce shvatiti da su samo progresivne politike prava alternativa.To se sa Bernijem vec pocelo desavati I mozda nakon jos jedne pobjede Trumpa demokratska stranka konacno promjeni ideologiju kako bi privukla glasove radnicke klasa iz crvenih drzava.
- CikCikCikPogodi
#20664 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ti si ko zena samo bla bla bla blaVMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 22:45jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 21:59Interesantno da si preskocio rasnu i polnu diskriminaciju.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 21:368
Ja sam za:
Univerzalno zdravstvo
Universal basic income
Pravo na abortus
Ekoloske politike
Gej brak
Reformu policije
15$ minimum wage
![]()
![]()
No prije ce biti da je posrijedi nesto drugo - da se jednostavno pretvaras da su ti te stvari puno bitne.Jedino je jos pitanje, jel se pretvaras drugima, ili se pretvaras i sebi?
Opet ad hominem. Ja glup jer ti ne kontas osnovnu stvar - neoliberalizam DNC je I doveo Trumpa na vlast. Trump je symptom nemoguconsti da se u postojecem sistemu ponude opipljive alternative neoliberalnom kapitalizmu.
Globalizacija je uzdrmala temelje drustva na nacin da je masa ljudi izgubila kupovnu moc I sigurnu egzistenciju tako sto su se poslovi preselili u Kinu, Mexico, itd. I sta je odgovor klintonistickih neoliberala? Odgovor je: ko vas jebe rednecksi upisite kurs za programiranje, razmisljete pozitivnije I taj bullshit.1% ljudi na vrhu ima vise kapitala od 70% obicnih ljudi. Halo. U 60im je jedno domacinstvo moglo da kupi kucu od jedne plate a danas masa ljudi radi dva posla. Realni prihodu u Americi nisu rasli od 70ih. Zato je Trump isplivao na povrsinu. Izbacila ga je poplava neoliberalnog sranja a ne deplorables.
Naravno da sam ja za rodnu I svaku drugu jednakost, ali politika identiteta ima za cilj da probleme rastuce ekonomske nejednakosti prebaci na politiku identiteta. To se isto desilo u ex Yu. Isprobana kapitalisticka podvala.
Sa Trumpom svi ti antagonizmi I kontradiktornosti sistema postaju ocigledniji I ja se nadam da ce ljudima doci iz guzice uglavu da pocnu da mijenjaju nesto fundamentalije I da ce shvatiti da su samo progresivne politike prava alternativa.To se sa Bernijem vec pocelo desavati I mozda nakon jos jedne pobjede Trumpa demokratska stranka konacno promjeni ideologiju kako bi privukla glasove radnicke klasa iz crvenih drzava.
-
Maxxtro
#20665 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa uzimajuci u obzir sta ti smatras normalnim, ovo je potpuno bezvrijedna konstatacija.CikCikCikPogodi wrote: ↑10/09/2020 22:11Ja kad sam vidio video od one AOC kako ona vec sebe gleda u ogledalo u buducnosti. Pomirio sam da ni jedan Demokrata nije normalan.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
- CikCikCikPogodi
#20666 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ti si osoba puna mrznje.Maxxtro wrote: ↑10/09/2020 23:02Pa uzimajuci u obzir sta ti smatras normalnim, ovo je potpuno bezvrijedna konstatacija.CikCikCikPogodi wrote: ↑10/09/2020 22:11Ja kad sam vidio video od one AOC kako ona vec sebe gleda u ogledalo u buducnosti. Pomirio sam da ni jedan Demokrata nije normalan.breba wrote: ↑10/09/2020 22:07 Pa ti se onda super slažeš sa Bidenom na većini pitanja.![]()
- jeza u ledja
#20667 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kako drukcije nazvati ovo sto pises? Hajmo 8 godina lajt-fasizma da bi ljudima doslo iz guzice u glavu pa izabrali lajt-socijalizam.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 22:45 Opet ad hominem. Ja glup jer ti ne kontas osnovnu stvar - neoliberalizam DNC je I doveo Trumpa na vlast. Trump je symptom nemoguconsti da se u postojecem sistemu ponude opipljive alternative neoliberalnom kapitalizmu.
Sam kazes da je zemlja pred gradjanskim ratom (bas
Ili si glup ili nas zajebavas. Trece nema.
Ako ti je za utjehu, ne vjerujem da si glup.
- ultima_palabra
#20668 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nakon 4 godine lajt fasizma ide 4 godine malo jaceg. Poslije toga ga vise neces moci skinuti bez oruzja. Istorija je uciteljica zivota.
- saint_mirad
#20669 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma jasta, u sledecem mandatu Trump postaje literally Hitler. 
-
VMxxx37
#20670 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trump nije fasista. Najlakse je nekoga nazvati fasitom I nebavit se tim fenomenom. Treba shvatiti uzroke Trumpa.jeza u ledja wrote: ↑10/09/2020 23:29Kako drukcije nazvati ovo sto pises? Hajmo 8 godina lajt-fasizma da bi ljudima doslo iz guzice u glavu pa izabrali lajt-socijalizam.VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 22:45 Opet ad hominem. Ja glup jer ti ne kontas osnovnu stvar - neoliberalizam DNC je I doveo Trumpa na vlast. Trump je symptom nemoguconsti da se u postojecem sistemu ponude opipljive alternative neoliberalnom kapitalizmu.
Sa Trumpom svi ti antagonizmi I kontradiktornosti sistema postaju ocigledniji I ja se nadam da ce ljudima doci iz guzice uglavu da pocnu da mijenjaju nesto fundamentalije I da ce shvatiti da su samo progresivne politike prava alternativa.To se sa Bernijem vec pocelo desavati I mozda nakon jos jedne pobjede Trumpa demokratska stranka konacno promjeni ideologiju kako bi privukla glasove radnicke klasa iz crvenih drzava.I to ono, iako je nakon prve 4 godine lajt-socijalizam postao jos manje popularan - sto vidimo po rezultatima primaries. Za 8 godina, imaces konzervativni sud koji ce decenijama donositi odluke od krucijalne vaznosti za buducnost ove zemlje. Imaces 8 godina potpunog nazatka bilo kakvog progresa regulacija green house gasses, potpuno unisten javni zdravstveni sistem osiguranja (ukljucujuci i social security), jos veci razdor izmedju bogatih i siromasnig. Justice department koji radi kao licna advokatska sluzba predsjednika. Itd itd.,
Sam kazes da je zemlja pred gradjanskim ratom (bas), nakon samo 4 godine ove budale, a ti hoces jos, jer doci ce ljudima u glavu. Hoces ti uzimat pusku u ruke i borit se za tu svoju fiktivnu revoluciju, ili ce pak i to izdurati isti ti potlaceni i ugrozeni za cija prava se kao zalazes, istovremeno ne izlazeci uopste na izbore ako nema tvog omiljenog kandidata?
Ili si glup ili nas zajebavas. Trece nema.
Ako ti je za utjehu, ne vjerujem da si glup.
S tobom je nemoguce diskutovati ako ti samo kopiras sta Anderson Cooper govori.
- jeza u ledja
#20671 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kakav bolan Anderson Cooper
To ti je odgovor na to kako ce izbor Trumpa promovisati stvari za koje se deklarativno zalazes?
Mani se suplje. Ti si Trumpovac jedan kroz jedan.
To ti je odgovor na to kako ce izbor Trumpa promovisati stvari za koje se deklarativno zalazes?
Mani se suplje. Ti si Trumpovac jedan kroz jedan.
- Point.
#20672 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ode Domi, dođe VMxxx37.
- CikCikCikPogodi
#20673 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kojeg fasizma?ultima_palabra wrote: ↑11/09/2020 01:00 Nakon 4 godine lajt fasizma ide 4 godine malo jaceg. Poslije toga ga vise neces moci skinuti bez oruzja. Istorija je uciteljica zivota.
-
The 51st State
#20674 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
njujork radi montana se gradi 
- CikCikCikPogodi
#20675 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Prije bi zivio u Montani, nego u New Yorku.