COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#1201 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

last mohicans wrote: 10/09/2020 22:09 Vjerovatno je mislio da grupe roditelja iz razredw, a nerijetko učiteljice i razrednici imaju s roditeljima sto je nonsens. Ima mail, sluzbeniji je i bolji.
A kako ces drzati online roditeljski?
Preko emaila?
Mi imamo Viber grupu za roditelje, koju su napravile razredne, i to odlicno funkcionise, bas odlicno.
:thumbup:
splinter

#1202 Re: COVID i škola?

Post by splinter »

mali_balon wrote: 10/09/2020 22:23
last mohicans wrote: 10/09/2020 22:09 Vjerovatno je mislio da grupe roditelja iz razredw, a nerijetko učiteljice i razrednici imaju s roditeljima sto je nonsens. Ima mail, sluzbeniji je i bolji.
Ima mail i teams, ali ja lakse jednoj mami mahalusi pustit informaciju, koja ce da bi se dodvorila uciteljici, izganjat sve brojeve, napravit grupu i tamo prenijeti info....sta je za zadacu itd itd...ko ce se jos zamarat slati mailove ili slati poruke preko teamsa.......nasa posla.....a takodje nekim roditeljima je vrhunac informaticke pismensoti, zadruga, kladionica, instagram, fb itd itd.....djeca pismenija od njih....ali et.....suti i vici yeeessss
Za internu komunikaciju roditelja između sebe i roditelja sa razrednikom , razrednicom, učiteljicom u nekoj neslužbenoj varijanti koriste se Viber grupe, za službenu se koriste mailovi, a roditeljski sastanci se održavaju preko Teams-a.
mali_balon

#1203 Re: COVID i škola?

Post by mali_balon »

splinter wrote: 10/09/2020 22:40
mali_balon wrote: 10/09/2020 22:23
Ima mail i teams, ali ja lakse jednoj mami mahalusi pustit informaciju, koja ce da bi se dodvorila uciteljici, izganjat sve brojeve, napravit grupu i tamo prenijeti info....sta je za zadacu itd itd...ko ce se jos zamarat slati mailove ili slati poruke preko teamsa.......nasa posla.....a takodje nekim roditeljima je vrhunac informaticke pismensoti, zadruga, kladionica, instagram, fb itd itd.....djeca pismenija od njih....ali et.....suti i vici yeeessss
Za internu komunikaciju roditelja između sebe i roditelja sa razrednikom , razrednicom, učiteljicom u nekoj neslužbenoj varijanti koriste se Viber grupe, za službenu se koriste mailovi, a roditeljski sastanci se održavaju preko Teams-a.
Da tako bi trebalo i ja te grupe plaho ne bendam. Ima mail, ima teams, ima moj mob, a ima i teka pa nek se napise ako treba, viber grupe izbjegavam jer svak svoje iznosi, dodje lako do zabune
last mohicans

#1204 Re: COVID i škola?

Post by last mohicans »

Naslovnica wrote: 10/09/2020 22:39
Preko emaila?
Mi imamo Viber grupu za roditelje, koju su napravile razredne, i to odlicno funkcionise, bas odlicno.
Zašto viber ako ima teams koji nudi pozive, Google platforma isto tako? Kod moje mlađe učiteljica drži putem maila,recimo. Iznese dnevni red i materijale, ko želi nešto napiše i ide reply to all. Žena je starija i jedva je i ovo pofatala. Viber grupe su mi tako neformalne, bezvezne. Jesu konstruktivne kad se nešto treba dogovoriti nabrzinu. Dalje, nisam za to ni da se telefonski roditelji čuju sa nastavnikom/profesorom, osim u hitnim situacijama i budala je svaki nastavnik koji da svoj broj. Jer će nekoj snaši u pola 12 naveče naumpasti da nešto pita, a bit će tipa treba li sutra ponijeti opremu za sport, jaknu ako idu na izlet itd. Nevjerovatno koliko su pojedini roditelji slobodni da sve pitaju i u sve se petljaju. Valjda je omasovljavanje ovih društvenih kanala doprinijelo tolikoj slobodi da svaki roditelj treba imati broj učiteljice.
sumirprimus

#1205 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

bogme mi smo roditeljski odrzali fejs tu fejs on d plejs :D
Naslovnica

#1206 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

last mohicans wrote: 10/09/2020 23:54
Naslovnica wrote: 10/09/2020 22:39
Preko emaila?
Zašto viber ako ima teams koji nudi pozive, Google platforma isto tako? Kod moje mlađe učiteljica drži putem maila,recimo. Iznese dnevni red i materijale, ko želi nešto napiše i ide reply to all. Žena je starija i jedva je i ovo pofatala. Viber grupe su mi tako neformalne, bezvezne. Jesu konstruktivne kad se nešto treba dogovoriti nabrzinu. Dalje, nisam za to ni da se telefonski roditelji čuju sa nastavnikom/profesorom, osim u hitnim situacijama i budala je svaki nastavnik koji da svoj broj. Jer će nekoj snaši u pola 12 naveče naumpasti da nešto pita, a bit će tipa treba li sutra ponijeti opremu za sport, jaknu ako idu na izlet itd. Nevjerovatno koliko su pojedini roditelji slobodni da sve pitaju i u sve se petljaju. Valjda je omasovljavanje ovih društvenih kanala doprinijelo tolikoj slobodi da svaki roditelj treba imati broj učiteljice.
Vjerovatno zato što je većina roditelja upoznata na koji način radi Viber i kako se koristi, dok su Teams i "Google platforma" za većinu velika nepoznanica, i veoma su nepraktični za korištenje. Počevši od registracije pa na dalje.
Viber je lako koristiti, ne zahtijeva neke velike resurse, poruke se dobiju instantno i nije potrebno "maxuz" otvarati aplikaciju da bi se provjerilo da li ima nekih poruka.
Evo, jedno hipotetičko pitanje/situacija...sutra neće biti nastave iz nekog razloga. Koji je najlakši, najbrži i najjednostavniji način da nastavnica to iskomunicira sa roditeljima? Email, Teams, Google platforma ili Viber grupa? :-) :-) :-)
To sa držanjem roditeljskog preko email-a je, u najmanju ruku, nebuloza. Email nikako nije tome namijenjen, niti je praktičan, dapače.
Mi nemamo nikakvih problema sa dvije roditeljske viber grupe, za svako dijete po jedna.
Niti jednoj "snaši" do sada se nije desilo da šalje poruke u pola 12.
Ne znam čemu dodatno komplikovati nešto što savršeno dobro radi?
Naslovnica

#1207 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 11/09/2020 09:38 bogme mi smo roditeljski odrzali fejs tu fejs on d plejs :D
I mi ćemo uskoro, nadam se. Iduće sedmice klinci kreću na redovnu nastavu, doduše skraćenu ali i to je nešto, i bolje od ovog on-line zamajavanja. :thumbup:
Nadam se da će i roditeljski konačno da se održi kako treba.
sumirprimus

#1208 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

jedno pitanje ako se utvrdi pozitivan slucaj u razredu, kakve su preporuke sta se radi u tom slucaju?
jel samo taj ucenik ide u izolaicju ili citav razred? kako su to odlucili postupat? ovo mi je skroz nejasno
mali_balon

#1209 Re: COVID i škola?

Post by mali_balon »

sumirprimus wrote: 11/09/2020 09:45 jedno pitanje ako se utvrdi pozitivan slucaj u razredu, kakve su preporuke sta se radi u tom slucaju?
jel samo taj ucenik ide u izolaicju ili citav razred? kako su to odlucili postupat? ovo mi je skroz nejasno
To ni ovi iz staba ne znaju.....kako rekoh njima svima je parola "nece ako Bog da"
Ako se ustanovi temperatura u skoli ucenika izoluju a ako je kuci onda je na roditeljima da jave skoli......
A kako dalje......kako vec rekoh
basicm

#1210 Re: COVID i škola?

Post by basicm »

Korona je bila u skoli u februaru i martu, sta je ono bilo sa djecom taj peroid?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1211 Re: COVID i škola?

Post by Domaci izdajnik »

Čuj šta je bilo? Pa poslije škole na igralište osnovci, srednjoškolci u kafice i izlaske vikendom....I šta je bilo :? Pomor? Apokalipsa? Jašta... :skoljka:
malocvijece

#1212 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

sumirprimus wrote: 11/09/2020 09:45 jedno pitanje ako se utvrdi pozitivan slucaj u razredu, kakve su preporuke sta se radi u tom slucaju?
Koji kanton?
daddy-kool

#1213 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

U Hrvatskoj ide čitav razred u izolaciju, u Srbiji ide ako se ustanove 2 slučaja u istom razredu/grupi. :D
Kod nas ako se nastavi dosadašnja praksa, zaraženi idu u izolaciju ostali nastavljaju sa učenjem.
Pa koliko ko izdrži. :lol:
Naslovnica

#1214 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 11/09/2020 15:39
U Hrvatskoj ide čitav razred u izolaciju, u Srbiji ide ako se ustanove 2 slučaja u istom razredu/grupi. :D
Kod nas ako se nastavi dosadašnja praksa, zaraženi idu u izolaciju ostali nastavljaju sa učenjem.
Pa koliko ko izdrži. :lol:
Nama je rečeno da čitav razred ide u izolaciju i na on-line.
Evo, nastava za 1-4 osnovne i prvi srednje traje vec 10 dana. Za sada se ne dešava ništa ni približno onome što su neki predviđali. Od ponedjeljka kreću i ostali. Prema prognozama pojedinaca, očekuje nas genocid i masakr po vertikali i horizontali.
Bumo vidjeli.
mali_balon

#1215 Re: COVID i škola?

Post by mali_balon »

Krece su u skolu nestat ce korone.....vracamo se u normlau gotovoje sve.....korone nema vakcina je cipovnaje da bi nas gejts mogo kontrolisati preko g5 merze....i zemlja je ravna......
Naslovnica

#1216 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 11/09/2020 19:09 Krece su u skolu nestat ce korone.....vracamo se u normlau gotovoje sve.....korone nema vakcina je cipovnaje da bi nas gejts mogo kontrolisati preko g5 merze....i zemlja je ravna......
Ma jok, ne treba kretati u školu.
Treba čekati vakcinu, a do tada se najbolje zaključati i ne izazivati sudbinu.
MahalacIpo

#1217 polazak u školske klupe tokom COVID-a

Post by MahalacIpo »

Ovdje repostujem pošto sam shvatio da ovaj moj post je trebao ovdje da ide a ne tamo, tako da dobije i odgovora a ne samo preglede.. Nadam se boljem.
EVO PROŠLOG POSTA
Eh ovako.. vidio sam ovaj post na https://www.klix.ba/vijesti/bih/nova-up ... /200909176 kako su "nove smjernice" tu da nam pomognu.. ehh , da vidimo sad i ovo

Četvrti sam, i jeste.. Vjeruj mi, nije lagano prisustvovati online nastavi.. što više i komplikovanije je jer nemaš vremena da stigneš išta uraditi, i moraš biti veoma brz.. također imaju i kamere, gdje moramo biti sa profesorima face to face kako bi rekli.. eh, u tome je caka.

Ovaj novi sistem..smjernice ili kako god već, nisu pametne nit bliže ka poboljšanju stanja. Ovo će dozvoliti profesorima iskorištavanje da bude ispitivanja i ubijanja samo dok ste u školi, i hajte molim vas.. ko će pratiti "smjernice" koje naše ministarstvo traži.. mislim, bruh to niko neće poštovati, ono budimo iskreni, šta će djeca od 15-18 godina to pratiti, pola njih će samo doći jer moraju i tako se fuljaju cijelo školovanje..

Ja, koliko znam imamo pravo da apelujemo i predamo molbu školi da budemo samo online (pojedini učenici) ko ima nekoga / ili posjeduje neku bolest ili nešto što može da dodatno pogorša njegovo stanje ako dobiju COVID-19..

Lično, moja mama je onkološki pacijent i sigurno neću dozvoliti da je ugrozim, ne brini se, ne idem po kafama, nit se fuljam po vani, ako odem, jest do drugog stana gdje boravim i to je to a i kad izađem tu je sva oprema protiv COVID-a na meni.. Ne znam, ovdje sam lično postavio ovu temu jer se čudim čudu koje naše ministarstvo nadlaže svim školama da rade.. podijelite vaše mišljenje pa da se malo svađamo i diskutujemo o ovome :-D

Edit1: komentar koji je veoma korektan i tačan: Image
daddy-kool

#1218 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 11/09/2020 17:39
Vidjećemo, nisam siguran da će baš tako biti. Zato sam i napisao na osnovu dosadašnje prakse: u jednom istom vrtiću zarazila prvo jedna vaspitačica, pa kroz pet dana druga i sve je nastavljeno normalno. Niko nije otišao u izolaciju, da li je rađeno testiranje djece, očito nema traženja kontakata - malo se poprskaju šteke domestosom i vozi miško. Trenutna strategija je ko se razboli (temperatura) ide ljekaru, ostali nastavljaju normalno u nadi da niko drugi nije zaražen.

Mislim da se išlo na foru da krenu škole (samo da malo uđe), pa se ohrabrivalo pozorišnom predstavom čišćenja zgrada (kao da su zgrade zarazne a ne ljudi :-) ), distancom koja ne važi u danima kada će prostorije biti zatvorene zbog sezone grijanja i bespotrebnim prebacivanjem odgovornosti na roditelje.
Naslovnica

#1219 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 12/09/2020 00:25
Naslovnica wrote: 11/09/2020 17:39
Vidjećemo, nisam siguran da će baš tako biti. Zato sam i napisao na osnovu dosadašnje prakse: u jednom istom vrtiću zarazila prvo jedna vaspitačica, pa kroz pet dana druga i sve je nastavljeno normalno. Niko nije otišao u izolaciju, da li je rađeno testiranje djece, očito nema traženja kontakata - malo se poprskaju šteke domestosom i vozi miško. Trenutna strategija je ko se razboli (temperatura) ide ljekaru, ostali nastavljaju normalno u nadi da niko drugi nije zaražen.

Mislim da se išlo na foru da krenu škole (samo da malo uđe), pa se ohrabrivalo pozorišnom predstavom čišćenja zgrada (kao da su zgrade zarazne a ne ljudi :-) ), distancom koja ne važi u danima kada će prostorije biti zatvorene zbog sezone grijanja i bespotrebnim prebacivanjem odgovornosti na roditelje.
Nama je tako zvanično rečeno od strane škole.
Vidjećemo, mada se nadam se da nećemo doći u situaciju da to zaista i provjeravamo.
Trenutna strategija je očito OK jer krivulja je odavno prestala da se penje i ne vide se neke posljedice toga što djeca (odavno) idu u obdaništa, a i što su đaci krenuli sa nastavom. Roditelji mogu birati model tako da je i to OK za one koji ne žele slati djecu u školu.
Naslovnica

#1220 Re: polazak u školske klupe tokom COVID-a

Post by Naslovnica »

Postoji već tema.
biglebovski

#1221 Re: COVID i škola?

Post by biglebovski »

Splitski profesor: Mjere za učenike moraju se ili ukinuti ili ozbiljno ublažiti

https://www.index.hr/vijesti/clanak/spl ... _tid=48721

SPLITSKI profesor sa Kineziološkog fakulteta, Zoran Grgantov, napisao je otvoreno pismo koje je objavljeno na stranicama Fakulteta jučer, a čija je tema ukidanje ili ublažavanje epidemioloških mjera koja se odnose na djecu. Navodi kako je i sam roditelj, ali i sveučilišni profesor i odbojkaški trener te da je ozbiljno zabrinut za zdravlje djece.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem kao roditelj ali i sveučilišni profesor i odbojkaški trener, koji svakodnevno podučava velik broj mladih sportaša i studenata kineziologije, izražavam svoju ozbiljnu zabrinutost za zdravlje naše djece i molim nadležne, ali i sve roditelje i sve koji rade s djecom i mladima, da promisle o učincima primjene epidemioloških mjera u školama.

Naime, prilikom donošenja bilo kakvih mjera trebamo biti sigurni da štetni učinci tih mjera na zdravlje djece i mladih nisu veći od njihovih pozitivnih učinaka. Zato mi dozvolite da pokušam napraviti tu usporedbu utemeljeno na dostupnim znanstvenim dokazima. Također sam mišljenja da na našoj djeci ne bismo smjeli primjenjivati nikakve mjere čiji potencijalni negativni učinci nisu istraženi, pa ću ukazati i na te mjere. Da ne bi ostalo samo na analizi dostupnih dokaza predložit ću i konkretne mjere koje bi trebalo donijeti s ciljem isključivanja ili smanjenja svih čimbenika rizika koji dugoročno mogu ugroziti zdravlje djece a da se pritom ne poveća značajno mogućnost zaraze virusom COVID-19.

Analizom dokumenta „Usporedba pokazatelja o vodećim javnozdravstvenim problemima u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji“ (glavni urednik doc. dr. sc. Krunoslav Capag), može se zaključiti da prema pokazateljima smrtnosti i pobola u Hrvatskoj dominiraju kronične nezarazne bolesti, na prvom mjestu kardiovaskularne, zatim maligne bolesti, dijabetes, mentalni poremećaji, kronične respiratorne bolesti, te ozljede i njihove posljedice. Procjenjuje se da je čak do 93% smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano nezaraznim bolestima. Prema podacima iz tog dokumenta u 2014. je u Hrvatskoj oko 39.000 ljudi umrlo samo od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Autori dokumenta ukazuju da se većina tih smrtnih slučajeva mogla prevenirati promjenom stila života što uključuje prestanak pušenja, smanjenje ekscesivne konzumacije alkohola, postojanje pravilne i uravnotežene prehrane uz odgovarajuću tjelesnu aktivnost i održavanje primjerene tjelesne mase.

Prema podacima SZO samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice 2002. godine 33,5% hrvatskih petnaestogodišnjaka je bilo u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4%. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8% u 2002. na samo 11,7% u 2014. godini. U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37%). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Image
Mogy87

#1222 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 12/09/2020 15:04 Splitski profesor: Mjere za učenike moraju se ili ukinuti ili ozbiljno ublažiti

SPLITSKI profesor sa Kineziološkog fakulteta, Zoran Grgantov, napisao je otvoreno pismo koje je objavljeno na stranicama Fakulteta jučer, a čija je tema ukidanje ili ublažavanje epidemioloških mjera koja se odnose na djecu. Navodi kako je i sam roditelj, ali i sveučilišni profesor i odbojkaški trener te da je ozbiljno zabrinut za zdravlje djece.

"Ovim putem kao roditelj ali i sveučilišni profesor i odbojkaški trener, koji svakodnevno podučava velik broj mladih sportaša i studenata kineziologije, izražavam svoju ozbiljnu zabrinutost za zdravlje naše djece i molim nadležne, ali i sve roditelje i sve koji rade s djecom i mladima, da promisle o učincima primjene epidemioloških mjera u školama.

Naime, prilikom donošenja bilo kakvih mjera trebamo biti sigurni da štetni učinci tih mjera na zdravlje djece i mladih nisu veći od njihovih pozitivnih učinaka. Zato mi dozvolite da pokušam napraviti tu usporedbu utemeljeno na dostupnim znanstvenim dokazima. Također sam mišljenja da na našoj djeci ne bismo smjeli primjenjivati nikakve mjere čiji potencijalni negativni učinci nisu istraženi, pa ću ukazati i na te mjere. Da ne bi ostalo samo na analizi dostupnih dokaza predložit ću i konkretne mjere koje bi trebalo donijeti s ciljem isključivanja ili smanjenja svih čimbenika rizika koji dugoročno mogu ugroziti zdravlje djece a da se pritom ne poveća značajno mogućnost zaraze virusom COVID-19.

Analizom dokumenta „Usporedba pokazatelja o vodećim javnozdravstvenim problemima u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji“ (glavni urednik doc. dr. sc. Krunoslav Capag), može se zaključiti da prema pokazateljima smrtnosti i pobola u Hrvatskoj dominiraju kronične nezarazne bolesti, na prvom mjestu kardiovaskularne, zatim maligne bolesti, dijabetes, mentalni poremećaji, kronične respiratorne bolesti, te ozljede i njihove posljedice. Procjenjuje se da je čak do 93% smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano nezaraznim bolestima. Prema podacima iz tog dokumenta u 2014. je u Hrvatskoj oko 39.000 ljudi umrlo samo od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Autori dokumenta ukazuju da se većina tih smrtnih slučajeva mogla prevenirati promjenom stila života što uključuje prestanak pušenja, smanjenje ekscesivne konzumacije alkohola, postojanje pravilne i uravnotežene prehrane uz odgovarajuću tjelesnu aktivnost i održavanje primjerene tjelesne mase.

Prema podacima SZO samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice 2002. godine 33,5% hrvatskih petnaestogodišnjaka je bilo u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4%. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8% u 2002. na samo 11,7% u 2014. godini. U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37%). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Image
Cijenjeni autor je mogao zapamtiti ime covjeka koji se svaki dan od marta pojavljuje na svim vijestima ili barem izguglati ako vec nema kapacitet da zapamti
biglebovski

#1223 Re: COVID i škola?

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 12/09/2020 19:56
biglebovski wrote: 12/09/2020 15:04 Splitski profesor: Mjere za učenike moraju se ili ukinuti ili ozbiljno ublažiti

Image
Cijenjeni autor je mogao zapamtiti ime covjeka koji se svaki dan od marta pojavljuje na svim vijestima ili barem izguglati ako vec nema kapacitet da zapamti
Znam. Meni je Capaq iskočio neki dan iz Eva sardine iz dubine mora u pikantnom umaku. Prepade me budaletina.
DEMONIKA

#1224 Re: COVID i škola?

Post by DEMONIKA »

:lol:
Sanjarko

#1225 Re: COVID i škola?

Post by Sanjarko »

Zar nije lakse Fejsbuk grupe naptaviti i tako s roditeljima komunicirati itd. Usporedbom s Viberom. Znam Viber stabilniji vjerovatno u odnosu na Fejsbuk kad se video razgovara, pa cak i obicnim pozivom kad se razgovara. Ali kontam vecina ljudi u Bosni ima i koristi Fejsbuk.
Locked