VMxxx37 wrote: ↑10/09/2020 07:48
Sanders je tek nedavno prebacio milion.
Sta je tebi desnicar? Rijetko kad neko sa 100 miliona ima motiv da sustinski bilo sta mkjenja. Zasto bi? Zato su bogati filantropi. Daju pare da se raja ne pobuni I da ostane status quo.
Trump je desnicar. Republikanska stranka je desnicarska stranka. Biden i Demokrati su ljevicarska stranka. Lijevo i desno ovisi od referentmog sistema naravno.
To je pojednostavljeno. Naravno, stvari su cesto komplikovanije. Amerikanci imaju problem sto imaju samo dvije stranke pa se siri politicki spektar morfira u samo dva pola, cije se politike nekad sukobljavaju unutar sebe.
No ako neko walks like a duck, talks like a duck, does like a duck - it’s a fucking duck. Ovo vazi kako za politicare, tako i za forumase. Ovaj fenomen “ja sam ljevicar ali glasam za desnicare jer su ovi ljevicari lazni...” je mescini uglavnom specifican samo za nase podneblje. Valjda ostavstina komunizma, a dijelom i situacije u kojoj se nalazi nasa zemlja. Mogao bih elaborirati o tome dalje ali nije tema.
O konkretnim potezima americkih politicara i sta ih cini desnicom ili ljevicom mozemo i u detalje.
Sto se tice toga ko je koliko bogat i kakvu politiku vodi...ne razmisljaju svi iskljucivo dolarima kako ti mislis, nit se politika ljevice/desnice svodi samo na to koliko ko ima para.
No ako cemo konkretno, mozemo i tu o dvije politicke stranke i koja stranka je stranka bogatih.
Meni je fascinantno kako se uopste mozes dohvatati te teme, istovremeno podrzavajuci zlatnu klozetsku solju u Bijeloj kuci.