Klub filma
Moderator: _BataZiv_0809
- Tito_i_Partija
- ExNihilo
#353 Re: Klub filma
viewtopic.php?f=10&t=69661&p=16792552#p16792536Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:02 Hocu mustuluk od kolega @dale cooper i @ExNihilo![]()
https://m.youtube.com/watch?v=n9xhJrPXop4
- Tito_i_Partija
#354 Re: Klub filma
Jebaji ga, nisam vidio na vrijeme.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:06viewtopic.php?f=10&t=69661&p=16792552#p16792536Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:02 Hocu mustuluk od kolega @dale cooper i @ExNihilo![]()
![]()
Mislim da je super kad uzmes u obzir da ljudi u Warner Brothers nemaju blage veze kako da sastave dobar trailer.
- ExNihilo
#355 Re: Klub filma
Da, gledam trailer i kontam: morate završiti sa crvom. Morate.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:12Mislim da je super kad uzmes u obzir da ljudi u Warner Brothers nemaju blage veze kako da sastave dobar trailer.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:06viewtopic.php?f=10&t=69661&p=16792552#p16792536Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:02 Hocu mustuluk od kolega @dale cooper i @ExNihilo![]()
![]()
- Tito_i_Partija
#356 Re: Klub filma
Crv je jedna od glavnih atrakcija bez sumnje, al' licno sam htio da vidim malo vise od Skarsgardovog Barona Harkonnena. Chalamet nije toliko los koliko sam mislio.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:13Da, gledam trailer i kontam: morate završiti sa crvom. Morate.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:12Mislim da je super kad uzmes u obzir da ljudi u Warner Brothers nemaju blage veze kako da sastave dobar trailer.![]()
- ExNihilo
#357 Re: Klub filma
I mene je zanimao. Nadam se da Denis neće ići sa onim glupostima o suspenzorima i morbidnoj pretilosti.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:17Crv je jedna od glavnih atrakcija bez sumnje, al' licno sam htio da vidim malo vise od Skarsgardovog Barona Harkonnena. Chalamet nije toliko los koliko sam mislio.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:13Da, gledam trailer i kontam: morate završiti sa crvom. Morate.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:12
Mislim da je super kad uzmes u obzir da ljudi u Warner Brothers nemaju blage veze kako da sastave dobar trailer.![]()
- johnnykola
#358 Re: Klub filma
All that you touch
And all that you see
All that you taste
All you feel
And all that you love
And all that you hate
All you distrust
All you save
And all that you give
And all that you deal
And all that you buy
Beg, borrow or steal
And all you create
And all you destroy
And all that you do
And all that you say
And all that you eat
And everyone you meet (everyone you meet)
And all that you slight
And everyone you fight
And all that is now
And all that is gone
And all that’s to come
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon
And all that you see
All that you taste
All you feel
And all that you love
And all that you hate
All you distrust
All you save
And all that you give
And all that you deal
And all that you buy
Beg, borrow or steal
And all you create
And all you destroy
And all that you do
And all that you say
And all that you eat
And everyone you meet (everyone you meet)
And all that you slight
And everyone you fight
And all that is now
And all that is gone
And all that’s to come
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon
-
omar little
#359 Re: Klub filma
ja nisam knjiski taliban stavise nisam je uopce ni procitala, ali meni trejler izgleda dobro. nece me privuci u kino zbog pandemije, ali inace bih otisla.
- dale cooper
#360 Re: Klub filma
Pogledao.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:02 Hocu mustuluk od kolega @dale cooper i @ExNihilo![]()
do toga što je poprilično šablonski montiran sa standardno groznom muzikom koju haman koriste u svakom jebenom trejleru.
-
omar little
#361 Re: Klub filma
makar je kako treba trejler normalne duljine. kad se sjetim onih got "trejlera" od 30 sekundi u mrklom mraku, kurca ne vidis, ali buljis ne bi li uvatio detaljic neki, nesto, da te sveze dok ne pocne sezona. 
- dale cooper
#362 Re: Klub filma
To su teaser trejleri.omar little wrote: ↑09/09/2020 23:11 makar je kako treba trejler normalne duljine. kad se sjetim onih got "trejlera" od 30 sekundi u mrklom mraku, kurca ne vidis, ali buljis ne bi li uvatio detaljic neki, nesto, da te sveze dok ne pocne sezona.![]()
- ExNihilo
#363 Re: Klub filma
Zasad je važno da ovo zaista izgleda kao svijet Arrakisa, za razliku od dosadašnjih ekranizacija koje su forsirale efekte napravljene u DOS-u na 486ici, bože-sačuvaj-miscastinge, te koje su Dune vidjele kao vehicle za neke svoje tripove koji nemaju veze sa Dune. Zato se trailer i čekao, zato ga i jesu objavili ovako kasno, odnosno blizu premijeri - vizuelna prezentacije je vrlo osjetljivo pitanje kada govorimo o Dune.
A koliko film valja, to svakako ne možemo suditi sada. Koliko je Denis iskoristio narativni i filozofski potencijal Dune univerzuma, to tek ostaje da se vidi.
A koliko film valja, to svakako ne možemo suditi sada. Koliko je Denis iskoristio narativni i filozofski potencijal Dune univerzuma, to tek ostaje da se vidi.
- johnnykola
#364 Re: Klub filma
Plošan bejaše Povratak. Ovdje imamo predložak. Bit će tk vrhuncki kao i Istrebljivač. Dejl, hej Pinkić, pa bemoj to za glazbu.
- dale cooper
#365 Re: Klub filma
Jebiga jarane masakrirali su Eclipse...realno.johnnykola wrote: ↑10/09/2020 02:12 Plošan bejaše Povratak. Ovdje imamo predložak. Bit će tk vrhuncki kao i Istrebljivač. Dejl, hej Pinkić, pa bemoj to za glazbu.![]()
raditi soundtrack za prvobitno planiranu adaptaciju iz 70-tih.
Odgledah Lynchov Dune.
stvari, primjetni su neki klasični Lynchovi potezi kao steampunk dizajn setova (što je djelomično koristio i u trećoj sezoni Twin Peaksa), kao i
dizajn pojedinih bića kao što je guild navigator. I da, paleta boja je šarolika i topla, što mi se sviđa i što Lynch uvijek pogađa. U ovom traileru
za novi Dune mi je to malo i zasmetalo što je paleta boja hladna i zagasita. To je i generalno problem sa dosta ovih modernih filmova
koji pretenduju kao ozbiljni blockbusteri. Ja to zovem sindromom nolanove betmen trilogije, jer se od tada to počelo masovno koristiti.
- Tito_i_Partija
#366 Re: Klub filma
Babo Villeneuve te cuo, i poslus'o.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:21I mene je zanimao. Nadam se da Denis neće ići sa onim glupostima o suspenzorima i morbidnoj pretilosti.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:17Crv je jedna od glavnih atrakcija bez sumnje, al' licno sam htio da vidim malo vise od Skarsgardovog Barona Harkonnena. Chalamet nije toliko los koliko sam mislio.
https://www.cinemablend.com/news/249446 ... -characterIn the literary world of author Frank Herbert’s Dune, as well as the filmed interpretations of the first couple of novels from the canon, the character of Baron Vladimir Harkonnen has been a pretty outrageous presence to behold. With a larger-than-life stature and an equally outlandish personality, the character has entrenched himself as a shorthand for the ultimate villainy being aimed at the more heroic House Atreides. But director/co-writer Denis Villeneuve has changed the character in a key way, as he’s leaning more on a restrained and intimidating portrayal of the character.
With Marvel Cinematic Universe veteran Stellan Skarsgard cast as Baron Vladimir Harkonnen, Denis Villeneuve had a different approach in mind for this legendary Dune villain. As he told Vanity Fair in a recent interview, his reasons included some pretty key details as to why there was such a switch:
"As much as I deeply love the book, I felt that the baron was flirting very often with caricature. And I tried to bring him a bit more dimension. That’s why I brought in Stellan. Stellan has something in the eyes. You feel that there’s someone thinking, thinking, thinking—that has tension and is calculating inside, deep in the eyes. I can testify, it can be quite frightening."
- Tito_i_Partija
#367 Re: Klub filma
dale cooper wrote: ↑09/09/2020 22:56Pogledao.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:02 Hocu mustuluk od kolega @dale cooper i @ExNihilo![]()
https://m.youtube.com/watch?v=n9xhJrPXop4Ne znam, onako, vizuelno je impresivan, ali da budem iskren nije me nešto pretjerano nahajco. Vjerovatno je i
do toga što je poprilično šablonski montiran sa standardno groznom muzikom koju haman koriste u svakom jebenom trejleru.![]()
I bas zato kazem da WB pojma nema kako da slozi dobar trailer, i to vidim sa svakim vecim filmom kojeg oni finansiraju. Ista stvar u drugom pakovanju vidjena 10 miliona puta, ista formula i odron muzika u svakom jebenom traileru.
Villeneuve je treb'o to odradit' k'o Cameron. Kad je Fox treb'o da napravi trailer za Avatar, napravili su nekoliko raznih verzija od koje se ama bas nijedna nije svidila Cameronu. Isfrustriran cijelim procesom, on odluci da sam napravi trailer koji je isp'o odlican i na kraju krajeva bio djelimicno zasluzan za uspjeh filma.
Al' jebiga, Cameron je jedan od rijetkih rezisera koji ima apsolutnu kontrolu nad svojim filmom i koji se bas za sve zivo pita. Mislim da Villeneuve jos nema taj status, al' treb'o bi. Dokaz'o se vec davno.
- ExNihilo
#368 Re: Klub filma
Zna čovjek posao. Iz ovog što si zalijepio i trailera čini mi se da je adresirao tri velike zamjerke koje sam imao na knjigu: karikaturalnost antagonista, upotreba arabizama, i disonanca univerzuma koji je svojom hijerarhijom srednjovjekovno feudalan, a tehnologijom istovremeno hiperfuturističan.Tito_i_Partija wrote: ↑10/09/2020 04:08Babo Villeneuve te cuo, i poslus'o.ExNihilo wrote: ↑09/09/2020 20:21I mene je zanimao. Nadam se da Denis neće ići sa onim glupostima o suspenzorima i morbidnoj pretilosti.Tito_i_Partija wrote: ↑09/09/2020 20:17Crv je jedna od glavnih atrakcija bez sumnje, al' licno sam htio da vidim malo vise od Skarsgardovog Barona Harkonnena. Chalamet nije toliko los koliko sam mislio.![]()
https://www.cinemablend.com/news/249446 ... -characterIn the literary world of author Frank Herbert’s Dune, as well as the filmed interpretations of the first couple of novels from the canon, the character of Baron Vladimir Harkonnen has been a pretty outrageous presence to behold. With a larger-than-life stature and an equally outlandish personality, the character has entrenched himself as a shorthand for the ultimate villainy being aimed at the more heroic House Atreides. But director/co-writer Denis Villeneuve has changed the character in a key way, as he’s leaning more on a restrained and intimidating portrayal of the character.
With Marvel Cinematic Universe veteran Stellan Skarsgard cast as Baron Vladimir Harkonnen, Denis Villeneuve had a different approach in mind for this legendary Dune villain. As he told Vanity Fair in a recent interview, his reasons included some pretty key details as to why there was such a switch:
"As much as I deeply love the book, I felt that the baron was flirting very often with caricature. And I tried to bring him a bit more dimension. That’s why I brought in Stellan. Stellan has something in the eyes. You feel that there’s someone thinking, thinking, thinking—that has tension and is calculating inside, deep in the eyes. I can testify, it can be quite frightening."
Tama Nolanove trilogija bila je u određenoj mjeri antiteza Schumacherovoj tezi Batmana kao cirkusa. Nije isključeno da je Denis imao isti pristup u odnosu na Lyncha, te da će, samim tim, funkcionirati iz istog razloga: predložak je već stilski mračan, pa zašto od istog praviti Embell Rivu.dale cooper wrote: ↑10/09/2020 03:52Jebiga jarane masakrirali su Eclipse...realno.johnnykola wrote: ↑10/09/2020 02:12 Plošan bejaše Povratak. Ovdje imamo predložak. Bit će tk vrhuncki kao i Istrebljivač. Dejl, hej Pinkić, pa bemoj to za glazbu.![]()
Mogli su komotno koristiti original...bilo bi efektivnije, a i bio bi i nice touch jer su Floyd trebali
raditi soundtrack za prvobitno planiranu adaptaciju iz 70-tih.
Odgledah Lynchov Dune.Tito dragi, zaboravio sam kolika je brljotina i komedija ovaj film.
![]()
Ipak...ima i pozitivnih
stvari, primjetni su neki klasični Lynchovi potezi kao steampunk dizajn setova (što je djelomično koristio i u trećoj sezoni Twin Peaksa), kao i
dizajn pojedinih bića kao što je guild navigator. I da, paleta boja je šarolika i topla, što mi se sviđa i što Lynch uvijek pogađa. U ovom traileru
za novi Dune mi je to malo i zasmetalo što je paleta boja hladna i zagasita. To je i generalno problem sa dosta ovih modernih filmova
koji pretenduju kao ozbiljni blockbusteri. Ja to zovem sindromom nolanove betmen trilogije, jer se od tada to počelo masovno koristiti.![]()
- Tito_i_Partija
#369 Re: Klub filma
I ne samo to, Villeneuve je doktorir'o na polju tenzije i napetosti, sto se stilisticki jednostavno ne podudara sa raznovrsnim bojama koje koriste reziseri recimo tipa Nicolas Winding Refn-a, Panosa Cosmatosa i slicno. Ne bi jednostavno imalo smisla da ovaj film koji je vec podlozno prilicno taman, sto kolega @ExNihilo kaze, upotrebljava neke pretjerane boje.
Mislim, kad pogledas Prisoners, Sicario, i Arrival, sve je jasno. Hladno, ali napeto do bola. Nema bas plaho veze sa Nolanom.
Mislim, kad pogledas Prisoners, Sicario, i Arrival, sve je jasno. Hladno, ali napeto do bola. Nema bas plaho veze sa Nolanom.
- vaučer
#370 Re: Klub filma
Imam osjećaj da cijeli život čekam novi Dune film, bolje reći da skoro cijeli život po glavi premećem vizije Arrakisa. Otkad sam gledao film s 13 godina, pa par godina kasnije prvi put čitao knjigu, to je kao neki kreativni screensaver u mozgu, da se vrati na scene iz knjige i vizualizira ih. Ali film nije dolazio, bila je serija koja je imala premalen budžet da ozbiljno zagrize u viziju Dune-a. Bilo je kasnije nekih najava u kasnim 00 godinama, pa onda duga prepucavanja oko prava i trgovanja istima te na kraju Legendary stupa na scenu i projekt daje u ruke Villeneuveu. Objektivno, Denis je možda i najbolje pozicioniran redatelj danas da uspješno odradi ovaj projekt. No to ni izbliza ne garantira da će film zadovoljiti ljubitelje knjige, kao ni da će biti komercijalni uspijeh.
Mislim da je presudno, kakav god ishod bio nakon izlaska filma, da je ovaj pokušaj ekranizacije hrabar, vođen čvrstom rukom i da je redateljeva vizija koliko je moguće realizirana. Jer Dune se ne može snimiti formulom, za imati ikakve šanse moraš preuzeti kreativne rizike i gonjati viziju beskompromisno. Trailer je pokazao više nego sam očekivao (mislio sam da ćemo samo čuti crva npr) a 'Eclipse' me izuo iz cipela jer je tu kao nositelj glavne metafore filma (provučena kroz dizajn naslova), Paula tj Muad'Diba kao donositelja promjene.
Vizualno je sve impresivno i dovoljno vjerno knjiškom predlošku. Sviđa mi se da su scene Arrakisa kombinacija opresivne, sveproždiruće vrućine i ispranosti u eksterijerima, te dubokih chiaroscuro kontrasta u interijerima. Arrakis je planet pored kojeg Salusa Secundus izgleda kao Disneyland - brutalna zabit u koju nitko nikad ne bi išao da nema spice-a gdje se putuje po noći i živi u dubokim sjenama, pećinama ili građevinama koje imitiraju pećine. Mislim da je ton pogođen savršeno. Mnoge elemente priče gdje bi mogli očekivati iskorak iz ove relativno suzdržane, isprane palete i gdje Dune pokazuje svoju čudniju stranu - još uvijek nismo vidjeli, npr Geidi Prime, dvor Padishah Emperora, navigatore, Sietch život itd.
Mislim da je presudno, kakav god ishod bio nakon izlaska filma, da je ovaj pokušaj ekranizacije hrabar, vođen čvrstom rukom i da je redateljeva vizija koliko je moguće realizirana. Jer Dune se ne može snimiti formulom, za imati ikakve šanse moraš preuzeti kreativne rizike i gonjati viziju beskompromisno. Trailer je pokazao više nego sam očekivao (mislio sam da ćemo samo čuti crva npr) a 'Eclipse' me izuo iz cipela jer je tu kao nositelj glavne metafore filma (provučena kroz dizajn naslova), Paula tj Muad'Diba kao donositelja promjene.
Vizualno je sve impresivno i dovoljno vjerno knjiškom predlošku. Sviđa mi se da su scene Arrakisa kombinacija opresivne, sveproždiruće vrućine i ispranosti u eksterijerima, te dubokih chiaroscuro kontrasta u interijerima. Arrakis je planet pored kojeg Salusa Secundus izgleda kao Disneyland - brutalna zabit u koju nitko nikad ne bi išao da nema spice-a gdje se putuje po noći i živi u dubokim sjenama, pećinama ili građevinama koje imitiraju pećine. Mislim da je ton pogođen savršeno. Mnoge elemente priče gdje bi mogli očekivati iskorak iz ove relativno suzdržane, isprane palete i gdje Dune pokazuje svoju čudniju stranu - još uvijek nismo vidjeli, npr Geidi Prime, dvor Padishah Emperora, navigatore, Sietch život itd.
- ExNihilo
#371 Re: Klub filma
Na šta misliš pod eclipse metaforom?vaučer wrote: ↑10/09/2020 09:33 Imam osjećaj da cijeli život čekam novi Dune film, bolje reći da skoro cijeli život po glavi premećem vizije Arrakisa. Otkad sam gledao film s 13 godina, pa par godina kasnije prvi put čitao knjigu, to je kao neki kreativni screensaver u mozgu, da se vrati na scene iz knjige i vizualizira ih. Ali film nije dolazio, bila je serija koja je imala premalen budžet da ozbiljno zagrize u viziju Dune-a. Bilo je kasnije nekih najava u kasnim 00 godinama, pa onda duga prepucavanja oko prava i trgovanja istima te na kraju Legendary stupa na scenu i projekt daje u ruke Villeneuveu. Objektivno, Denis je možda i najbolje pozicioniran redatelj danas da uspješno odradi ovaj projekt. No to ni izbliza ne garantira da će film zadovoljiti ljubitelje knjige, kao ni da će biti komercijalni uspijeh.
- vaučer
#372 Re: Klub filma
Otkad su se pojavile slike naslovnog logotipa s eklipsom, pitao sam se zašto. Vrlo namjeran i neočekivan izbor ako mene pitaš. Zašto ne pjesak, lice fremena s plavim očima, bilo koja 'standardna' slika Dune lore-a. Izgleda da je eklipsa dubok konceptualni izbor redatelja.
Muad'dib je povezan s drugim mjesecom Arakisa, dok je Arakis planet definiran suncem, neumoljivim suncem koje prži sve pod sobom. Nije velik skok zamisliti cijelu priču prve knjige kao metaforu eklipse, gdje Paul iznenada i neočekivano za većinu, dolazi i razbija status quo. Jedan čovjek blokira tokove poznatog svemira, mali mjesec blokira ogromno sunce. Povrh svega taj trenutak eklipse izgleda kao crna rupa, ogromni skok u nepoznato, što svakako jeste i za Paula a i za ostatak čovječanstva u trenutku velike promjene.
Ne znam, možda iščitavam preduboko, ali mislim da je vrlo namjerno i da će biti dalje potvrđeno u filmu.
Muad'dib je povezan s drugim mjesecom Arakisa, dok je Arakis planet definiran suncem, neumoljivim suncem koje prži sve pod sobom. Nije velik skok zamisliti cijelu priču prve knjige kao metaforu eklipse, gdje Paul iznenada i neočekivano za većinu, dolazi i razbija status quo. Jedan čovjek blokira tokove poznatog svemira, mali mjesec blokira ogromno sunce. Povrh svega taj trenutak eklipse izgleda kao crna rupa, ogromni skok u nepoznato, što svakako jeste i za Paula a i za ostatak čovječanstva u trenutku velike promjene.
Ne znam, možda iščitavam preduboko, ali mislim da je vrlo namjerno i da će biti dalje potvrđeno u filmu.
- ExNihilo
#373 Re: Klub filma
Mene je logo inicijalno asocirao na stilizaciju crva koji se uzdiže i zamračuje sunce Arrakisa. Nekako mi je završni kadar trailera takvo mišljenje učvrstio time što logo mijenja glavu crva.vaučer wrote: ↑10/09/2020 09:59 Otkad su se pojavile slike naslovnog logotipa s eklipsom, pitao sam se zašto. Vrlo namjeran i neočekivan izbor ako mene pitaš. Zašto ne pjesak, lice fremena s plavim očima, bilo koja 'standardna' slika Dune lore-a. Izgleda da je eklipsa dubok konceptualni izbor redatelja.
A zašto baš eklipsa, pa mislim da smo odgovor dobili sa trailerom i pjesmom "Eclipse" Pink Floyda u pozadini. Tekst je moguće zamisliti kao reminiscenciju na iskustvo Paula, a ranije sam na ovoj temi pisao da je Jodorowsky angažirao Floydovce da prave OST za njegov Dune, pa je i to svojevrstan omaž Denisa.
Mimo toga, ne bih previše učitavao u eklipsu, jer poznavajući Denisa, on taj simbolizam namjerno ostavlja fluidnim. Za više informacija pogledati Enemy.
- dale cooper
#374 Re: Klub filma
Vidi, ne kažem da negdje korištenje ove hladnije i isprane palete nije prikladno. Apsolutno je sjajno u betmen trilogiji, kao i u ovimTito_i_Partija wrote: ↑10/09/2020 07:32 I ne samo to, Villeneuve je doktorir'o na polju tenzije i napetosti, sto se stilisticki jednostavno ne podudara sa raznovrsnim bojama koje koriste reziseri recimo tipa Nicolas Winding Refn-a, Panosa Cosmatosa i slicno. Ne bi jednostavno imalo smisla da ovaj film koji je vec podlozno prilicno taman, sto kolega @ExNihilo kaze, upotrebljava neke pretjerane boje.
spomenutim Denisovim filmovima. Ali imam osjećaj da ta paleta postaje lijeni i defaultni označitelj "mračnog i ozbiljnog" filma.
Refn i Cosmatos su dobar primjer režisera koji prave pitch dark filmove koristeći toplu paletu i jarke boje.
- johnnykola
#375 Re: Klub filma
To, to, samo razbiti status quo. Robujemo mu tisućljeće.vaučer wrote: ↑10/09/2020 09:59 Otkad su se pojavile slike naslovnog logotipa s eklipsom, pitao sam se zašto. Vrlo namjeran i neočekivan izbor ako mene pitaš. Zašto ne pjesak, lice fremena s plavim očima, bilo koja 'standardna' slika Dune lore-a. Izgleda da je eklipsa dubok konceptualni izbor redatelja.