Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#29276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Usput u "Svedskoj bez mjera" jos u junu su imali 70.000 otkazanih operacija. Tek sad su se bolnice vratile u normalan rezim jer nakon sto su bili prakticno izolovani cijelo ljeto broj slucajeva je mali.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/70-0 ... Iy-ZduvErM
geralt

#29277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

daddy-kool wrote: 09/09/2020 10:54
geralt wrote: 09/09/2020 10:24
Takodjer, nijedna gripa novijeg doba (bolest sa stvarnom smrtnoscu od 0,1%) nije pobila preko 900 000 ljudi u sezoni.
Ovo nije tačno jer se poredi CFR za gripu sa IFR Covid-19.

Codiv-19 IFR = 1% (0,6 - 1,4%);
Gripa IFR= 0,035% (0,02-0,05%);

viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16494136#p16494136
viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16514644#p16514644
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278149/
U pravu si, prihvatam ispravku.
Mogy87

#29278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 10:51
banjaluka078 wrote: 09/09/2020 10:32 U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage.
Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
Ti si napisao da onkoloski pacijenti umiru, ne da ne mozes doci do specijaliste za reumu. Koristis ljude s kancerom kao argument u raspravi.
Sta mislis sta bi korona uradila takvim ljudima?
banjaluka078
Moderator

#29279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 10:51 Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
I ja sam do nekad u maju ili išla privatniku ili preskočila šta sam mogla. Od juna stvarno nemam problema obaviti bilo koju kontrolu, ni bilo ko od mojih.

Znam da je sad najviše frka za pratnju djece koja leže u bolnici, jer roditelj ne može biti s njima.
laik1981

#29280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

geralt wrote: 09/09/2020 10:24
laik1981 wrote: 09/09/2020 09:08 Pa ignorise se svjesno jer smrtnost od 0,1% opasnu koronu za koju ne postoji vakcina gura na nivo gripe za koju postoji.. Ne bi mogli histerisati, prijetiti i zatvarati na osnovu 0,1% smrtnosti. Znamo koji se brojcanici vrte od pocetka i da su ti brojcanici obicni markentingski trik koji ima svrhu sirenja panike.. I dan danas se ti isti brojcanici vrte.. Nasi nece ni raditi ta istrazivanja jer bi dokazali da su sve ispricane price kojima su nas trpali obicne ublehe i da ni u jednom momentu nisu imali nikakvu kontrolu ni nad cim..
Samo sto prica od 0,1% smrtnosti pada u vodu obicnim poredjenjem sa stvarnim podacima. Kao npr. da je u odredjenim dijelovima USA umrlo preko 0,1% ukupnog stanovnistva (ne zarazenih) - New Jersey 0,18%, New York 0,17%, Massachusetts 0,13%, Connecticut 0,13%, Louisiana 0,11%, Rhode Island 0,1%. A zaraza im jos uvijek traje i jos uvijek ima aktivnih slucajeva.

Takodjer, nijedna gripa novijeg doba (bolest sa stvarnom smrtnoscu od 0,1%) nije pobila preko 900 000 ljudi u sezoni.
Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virus :-) Ni za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
laik1981

#29281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 11:03
banjaluka078 wrote: 09/09/2020 10:32 U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage.
Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
Ti si napisao da onkoloski pacijenti umiru, ne da ne mozes doci do specijaliste za reumu. Koristis ljude s kancerom kao argument u raspravi.
Poznajem onkoloske pacijente u poznim godinama koji su je prebolovali na nogama bez ikakvih problema.. Ali vidimo i slucajeve gdje mladi i zdravi ljudi umiru.. Evo slucaj iz Bugojna. Bilo je slicnih slucajeva i u Sandzaku.. Zasto nauka ne odgovara na ta pitanja?
Mogy87

#29282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 09/09/2020 11:15
Poznajem onkoloske pacijente u poznim godinama koji su je prebolovali na nogama bez ikakvih problema.. Ali vidimo i slucajeve gdje mladi i zdravi ljudi umiru.. Evo slucaj iz Bugojna. Bilo je slicnih slucajeva i u Sandzaku.. Zasto nauka ne odgovara na ta pitanja?
Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.

Zato sto nauka nije sveznajuca. Sto kvalitetni naucnici nece izaci kao onaj matematicar jucer, reci nesto "iz glave" vec ce teziti da svoje tvrdnje dokazu. Jako smo mi fokusirani na covjeka. Kad shvatimo da mi zivimo u svijetu mikroorganizama, a ne oni u nasem bicemo svjesni vlastitih ogranicenja.
laik1981

#29283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 11:21

Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.

Zato sto nauka nije sveznajuca. Sto kvalitetni naucnici nece izaci kao onaj matematicar jucer, reci nesto "iz glave" vec ce teziti da svoje tvrdnje dokazu. Jako smo mi fokusirani na covjeka. Kad shvatimo da mi zivimo u svijetu mikroorganizama, a ne oni u nasem bicemo svjesni vlastitih ogranicenja.
Vecina hospitalizovanih su ljudi sa vec postojecim teskim hronicnim oboljenjima i velika vecina ih prezivi. Ima masu slucajeva gdje su teski hronicni bolesnici koji su bili pozitivni prosli kao asimptomatski, a sa druge strane ima zdravih mladih ljudi koje je pojelo kako ih ne bi pojeo ni najtezi kancer.. Zasto, kako? Samo neka nagadjanja.. Ne desava se ovo od juce.. Infektivna oboljenja postoje od kada postoji i covjek..
geralt

#29284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 09/09/2020 11:11 Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virus :-) Ni za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
Sigurno je i da svi koji su umrli od covida nisu bili testirani na covid i samim tim nisu usli u statistiku. Sto znaci da je stvarna smrtnost mnogo, mnogo gora. To kaze i Fauci u Americi, i statisticari, i strucnjaci za javno zdravstvo.

https://www.nytimes.com/interactive/202 ... ll-us.html
Nationwide, 223,900 more people have died than usual from March 15 to Aug. 8, according to C.D.C. estimates, which adjust current death records to account for typical reporting lags. That number is 62,000 higher than the official count of coronavirus deaths for that period. Higher-than-normal death rates are now widespread across the country; only Alaska and Hawaii, states outside the contiguous United States, show numbers that look similar to recent years.
Kad kliknes na link, pogledaj Njujork, Floridu, Teksas, i uporedi sa prijavljenim smrtima od korone. I onda mi reci da li je normalno da u jednoj sedmici u NYC umre 7000 ljudi vise nego sto je "ocekivano".
Mogy87

#29285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 09/09/2020 11:28

Vecina hospitalizovanih su ljudi sa vec postojecim teskim hronicnim oboljenjima i velika vecina ih prezivi. Ima masu slucajeva gdje su teski hronicni bolesnici koji su bili pozitivni prosli kao asimptomatski, a sa druge strane ima zdravih mladih ljudi koje je pojelo kako ih ne bi pojeo ni najtezi kancer.. Zasto, kako? Samo neka nagadjanja.. Ne desava se ovo od juce.. Infektivna oboljenja postoje od kada postoji i covjek..
Procitaj nesto o citokinskoj oluji. Splinter je pisao odlicne tekstove, ja sam postavljala linkove. Nije da si tu od jucer...
laik1981

#29286 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

geralt wrote: 09/09/2020 11:28
laik1981 wrote: 09/09/2020 11:11 Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virus :-) Ni za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
Sigurno je i da svi koji su umrli od covida nisu bili testirani na covid i samim tim nisu usli u statistiku. Sto znaci da je stvarna smrtnost mnogo, mnogo gora. To kaze i Fauci u Americi, i statisticari, i strucnjaci za javno zdravstvo.

Nationwide, 223,900 more people have died than usual from March 15 to Aug. 8, according to C.D.C. estimates, which adjust current death records to account for typical reporting lags. That number is 62,000 higher than the official count of coronavirus deaths for that period. Higher-than-normal death rates are now widespread across the country; only Alaska and Hawaii, states outside the contiguous United States, show numbers that look similar to recent years.
Kad kliknes na link, pogledaj Njujork, Floridu, Teksas, i uporedi sa prijavljenim smrtima od korone. I onda mi reci da li je normalno da u jednoj sedmici u NYC umre 7000 ljudi vise nego sto je "ocekivano".
Ne znaju ni koliko je pozitivnih, ni koliko je umrlih, a o stopama smrtnosti nagadjaju.. Seroloske studije pokazuju da je stopa smrtnosti u mnogim drzavama daleko manja od one koja se prezentira.. To su fakti.. Statisticari i matematicari su najavljivali i kod nas neke eksponencijalne rastove i desetine hiljada mrtvih.. Obicne ublehe kojima je cilj drzanje panike na visokom nivou i dolazak tih vidovitih dzemila u centar paznje..
laik1981

#29287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 11:31
laik1981 wrote: 09/09/2020 11:28

Procitaj nesto o citokinskoj oluji. Splinter je pisao odlicne tekstove, ja sam postavljala linkove. Nije da si tu od jucer...
A zasto kod nekih nastaje citokinska oluja, a kod nekih ne? Koji su preduslovi za citokinsku oluju? Igraju li genetske predispozicije neku ulogu? Znam ja sta je citokinska oluja, ali kako ona bira svoje zrtve? Nista to nije objasnjenjo. 10% polunagadjanja i 90% "nemamo dokaze"..
geralt

#29288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 09/09/2020 11:34
geralt wrote: 09/09/2020 11:28

Ne znaju ni koliko je pozitivnih, ni koliko je umrlih, a o stopama smrtnosti nagadjaju.. Seroloske studije pokazuju da je stopa smrtnosti u mnogim drzavama daleko manja od one koja se prezentira.. To su fakti.. Statisticari i matematicari su najavljivali i kod nas neke eksponencijalne rastove i desetine hiljada mrtvih.. Obicne ublehe kojima je cilj drzanje panike na visokom nivou i dolazak tih vidovitih dzemila u centar paznje..
Klikni link, nemoj se bojati informacija koje ti se ne uklapaju u narativ.
laik1981

#29289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..
Poziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti.
https://www.slobodnaevropa.org/a/velika ... 39561.html
Mogy87

#29290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@laik1981 ako si vizuelni tip.

Z-score koji prikazuje broj umrlih od 2017

Image

Dodatne smrti brojcano (usporedba sa 2018 i 2019):
Image

Participating countries: Austria, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (Berlin), Germany (Hesse), Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK (England), UK (Northern Ireland), UK (Scotland), UK (Wales).

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
geralt

#29291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 09/09/2020 11:43 Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..
Poziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti.
Otvorio, procitao. Slozicu se s tobom da su u statistiku umrlih od korone uracunati neki koji nisu trebali biti. Ono sto ja tebi govorim je da je broj stvarno umrlih od korone koji nisu usli u statistike puno puno veci.

Statistika moze pogrijesiti uzrok smrti, ali ne moze pogrijesiti broj umrlih. A ono sto nam pokazuje (sad je na tebe red da kliknes moj link) je ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Njujorku; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Floridi; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Teksasu, itd. Sta je tvoje objasnjenje? Sve ih pregazili autobusi?
Mogy87

#29292 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@geralt evo ako je kolegi lakse gledati samo UK.

Image
palermo

#29293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

HNK 70 novozarazenih, 3 umrlo
Mogy87

#29294 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

palermo wrote: 09/09/2020 12:34 HNK 70 novozarazenih, 3 umrlo
Kad bi te svadbe trebale stati? Ja se nadam da mlade ne zele jesenje vjencanje :lol:
Sociolog

#29295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Evo cujem zaposlenik Bosnalijeka u kasnim 40 tim umro, krije se ko zmija noge. :( :roll:
malocvijece

#29296 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 12:35
palermo wrote: 09/09/2020 12:34 HNK 70 novozarazenih, 3 umrlo
Kad bi te svadbe trebale stati? Ja se nadam da mlade ne zele jesenje vjencanje :lol:
Valjda su se do sad sve udale. Nijedna cura za udaje u Hercegovini haman nije ostala neudata :lol:
malocvijece

#29297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

@Mogy87
@splinter

Je li istina da oštećenja na plućima, ukoliko dođe do upale, ostaju trajno i nakon izlječenja? Da li to važi za svaku upalu pluća, ako je uopšte istina?
laik1981

#29298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

geralt wrote: 09/09/2020 12:13
laik1981 wrote: 09/09/2020 11:43 Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..
Otvorio, procitao. Slozicu se s tobom da su u statistiku umrlih od korone uracunati neki koji nisu trebali biti. Ono sto ja tebi govorim je da je broj stvarno umrlih od korone koji nisu usli u statistike puno puno veci.

Statistika moze pogrijesiti uzrok smrti, ali ne moze pogrijesiti broj umrlih. A ono sto nam pokazuje (sad je na tebe red da kliknes moj link) je ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Njujorku; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Floridi; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Teksasu, itd. Sta je tvoje objasnjenje? Sve ih pregazili autobusi?
Objasnjenje je jako jednostavno, a odnosi se na restrikcije u zdravstvenim sistemima.. Hronicni bolesnici nisu primani u bolnice.. Ista situacija je bila i kod nas.. Gotovo sve bolnice se zabarakadirale..
laik1981

#29299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 12:04 @laik1981 ako si vizuelni tip.

Z-score koji prikazuje broj umrlih od 2017

Image

Dodatne smrti brojcano (usporedba sa 2018 i 2019):
Image

Participating countries: Austria, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (Berlin), Germany (Hesse), Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK (England), UK (Northern Ireland), UK (Scotland), UK (Wales).

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
Daj ove krivulje za zadnjih 20 godina..
Mogy87

#29300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Evo od 2015 otkad se prati na ovakav nacin

Imas na linku svih 36 zemalja koje ucestvuju

Image
Locked