Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#29251 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Do juče niko nije umirao? Koliko će samo sahrana biti zahvaljujući katančenju bolnica mjesecima kad krenu umirati onkološki bolesnici? Šta lupetaš?
Mogy87

#29252 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 09:22 Do juče niko nije umirao? Koliko će samo sahrana biti zahvaljujući katančenju bolnica mjesecima kad krenu umirati onkološki bolesnici? Šta lupetaš?
Onkološki bolesnici redovno primaju terapiju. I ne, nisam čula da se kopaju po 3 člana iste porodice osim u slučaju velike nesreće.
Last edited by Mogy87 on 09/09/2020 09:23, edited 1 time in total.
AmirBaa

#29253 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:08
AmirBaa wrote: 09/09/2020 08:56 Jako zanimljiv dio iz gore clanka: "To je skandal da nisu objavljeni rezultati istraživanja protutijela. No, ako je kako su nam rekli prema uzorcima u travnju 2,4 posto, zaraženost na oko 1. do 10. travnja, bilo je oko 50 do 100 puta više slučajeva nego smo ih našli"

Svuda su radili istrazivanja na antitijela (osim kod nas naravno) ali ne razumijem sto se to ignorise u medijima.
Kako se bolan ignoriše? Evo za najveću, špansku studiju:

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN2471AL

https://edition.cnn.com/2020/07/06/heal ... index.html

https://www.cnbc.com/2020/07/07/herd-im ... study.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-53315983

https://www.businessinsider.com/coronav ... ain-2020-7
Pa evo gore se splinter cudi odakle onom liku brojka da ima 100 puta vise zarazenih. U Hrvatskoj je sa ovim "zvanicnim" brojevima smrtnost oko 2%, a ako se dodaju tim zarazenim i oni sa seroloskog istrazivanja...
Domaci izdajnik

#29254 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:23 Onkološki bolesnici redovno primaju terapiju. I ne, nisam čula da se kopaju po 3 člana iste porodice osim u slučaju velike nesreće.
Kasnile terapije i konsultacije po tri mjeseca i duže na UKC BL. Znaš li šta to onkološkim pacijentima znači? Za nesreću se slažem, ali šta sad pokušavaš time reći? Prije neku godinu u saobraćajnoj nesreći je poginuo par (ona mislim bila i trudna) zbog brze vožnje. Nesreća i tuga samo takva, ne dao Bog nikome ništa slično...i sad bi trebalo da se zabrani vožnja motornih vozila? Apelovati da se zabrani vožnja po mraku? Na bicikle ko Kinezi i riješen problem...Tuga jest, ali šta znaš od čega su tačno umrli i šta je moguć uzrok?
Last edited by Domaci izdajnik on 09/09/2020 09:29, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#29255 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 09:28
Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:23 Onkološki bolesnici redovno primaju terapiju. I ne, nisam čula da se kopaju po 3 člana iste porodice osim u slučaju velike nesreće.
Kasnile terapije i konsultacije po tri mjeseca i duže na UKC BL. Znaš li šta to onkološkim pacijentima znači? Za nesreću se slažem, ali šta sad pokušavaš time reći? Prije neku godinu u saobraćajnoj nesreći je poginuo par (ona mislim bila i trudna) zbog brze vožnje. Nesreća i tuga samo takva, ne dao Bog nikome ništa slično...i sad bi trebalo da se zabrani vožnja motornih vozila? Apelovati da se zabrani vožnja po mraku? Na bicikle ko Kinezi i riješen problem...
:thumbup:
Mogy87

#29256 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 09/09/2020 09:23
Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:08
AmirBaa wrote: 09/09/2020 08:56 Jako zanimljiv dio iz gore clanka: "To je skandal da nisu objavljeni rezultati istraživanja protutijela. No, ako je kako su nam rekli prema uzorcima u travnju 2,4 posto, zaraženost na oko 1. do 10. travnja, bilo je oko 50 do 100 puta više slučajeva nego smo ih našli"

Svuda su radili istrazivanja na antitijela (osim kod nas naravno) ali ne razumijem sto se to ignorise u medijima.
Kako se bolan ignoriše? Evo za najveću, špansku studiju:

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN2471AL

https://edition.cnn.com/2020/07/06/heal ... index.html

https://www.cnbc.com/2020/07/07/herd-im ... study.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-53315983

https://www.businessinsider.com/coronav ... ain-2020-7
Pa evo gore se splinter cudi odakle onom liku brojka da ima 100 puta vise zarazenih. U Hrvatskoj je sa ovim "zvanicnim" brojevima smrtnost oko 2%, a ako se dodaju tim zarazenim i oni sa seroloskog istrazivanja...
Zato što nije puta 100.
Španska studija je dokazala da je 5% populacije Španije imalo koronu. Na populaciju od 47 miliona to znači da je 2.350.000 ljudi u Španiji prebolovalo koronu. Studija je rađena u maju kad je Španija imala 250.000 registrovanih slučajeva. Prostom matematikom dolazimo do zaključka da je oko 10 puta više slučajeva od registrovanih. Ni blizu koliko ovaj "stručnjak" kaže.
U maju je Španija imala 26.000 mrtvih što znači da je smrtnost 26.000/2.350.000=1,1%
Domaci izdajnik

#29257 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

I to nam govori šta?
armin071

#29258 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1730568

Ovo je stvarni belaj a i velika prijetnja za covjecanstvo ali protiv ovoga nema vakcine. Nema cak ni dokaza kako se prenosi ili nastaje. Otkud rak kod novorodjencadi. U ovo se ne ulazu stotine milijardi, niko se ovoga ne boji nego svi se vodi ono boze moj ako me potrefi potrefi. Ovo je stvarna pandemija jer haman da nema dana da me neko ne zovne i saopsti da je jos neko obolio od raka. Bilo bi zanimljivo da se vide ove brojke na godisnjem nivou koliko ljudi umre od raka. Mislim da su brojke fatalne i ovo je nesto cega je mene zaista strah pogotovo kada vidim kojom brzinom ljudi nestaju i u kakvim bolovima...
Domaci izdajnik

#29259 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Sačekaj da afera Piralen iz BL Incela i radijacija iz Energoinvesta počnu uzimati danak.... :oops:
Mogy87

#29260 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Kasnile terapije i konsultacije po tri mjeseca i duže na UKC BL. Znaš li šta to onkološkim pacijentima znači? Za nesreću se slažem, ali šta sad pokušavaš time reći? Prije neku godinu u saobraćajnoj nesreći je poginuo par (ona mislim bila i trudna) zbog brze vožnje. Nesreća i tuga samo takva, ne dao Bog nikome ništa slično...i sad bi trebalo da se zabrani vožnja motornih vozila? Apelovati da se zabrani vožnja po mraku? Na bicikle ko Kinezi i riješen problem...Tuga jest, ali šta znaš od čega su tačno umrli i šta je moguć uzrok?
Žao mi je što je takva situacija u BL, bit će ti drago čuti da u Sarajevu nije tako već onkološki pacijenti terapije redovno primaju.
Pročitaj boldirano.
Ovo je zarazna bolest, ne udes. Ako želiš voziti mimo propisa, ugrožavaš vlastiti život i život drugih učesnika u saobraćaju. Ako skriviš udes i, ne daj Bože, neko pogine ti ideš u zatvor.
Znamo tačno od čega su umrli. Od korone. Momak od 42 godine sportski tip i brat od 41. A ti njihovoj majci lijepo reci da su imali kancer u terminalnoj fazi ili urođenu srčanu manu za koju niko nije znao iako se ovaj čovjek izlagao velikim fizičkim naporima.

Nekad se zapitam kakvi ljudi hodaju ovom planetom. Došao da "brani" onkološke pacijente (u stvari da ih koristi kao argument), a u stvari da umanjuje jučerašnju tragediju.
BadBoy

#29261 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

armin071 wrote: 09/09/2020 09:35 https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1730568

Ovo je stvarni belaj a i velika prijetnja za covjecanstvo ali protiv ovoga nema vakcine. Nema cak ni dokaza kako se prenosi ili nastaje. Otkud rak kod novorodjencadi. U ovo se ne ulazu stotine milijardi, niko se ovoga ne boji nego svi se vodi ono boze moj ako me potrefi potrefi. Ovo je stvarna pandemija jer haman da nema dana da me neko ne zovne i saopsti da je jos neko obolio od raka. Bilo bi zanimljivo da se vide ove brojke na godisnjem nivou koliko ljudi umre od raka. Mislim da su brojke fatalne i ovo je nesto cega je mene zaista strah pogotovo kada vidim kojom brzinom ljudi nestaju i u kakvim bolovima...
Kako se bolan ne priča? Pa milijarde se ulažu u istraživanje raznih terapija i lijekova, samo što kanceri nisu jedna bolest nego skupina bolesti sa velikim brojem uzročnika, simptoma i prognoza.

Sa najmodernijim terapijama i liječenjem, prognoze za preživljavanje određenih vrsta tumora su značajno bolje nego prije 20 ili 30 godina. Nauka i medicina napreduju.
BadBoy

#29262 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:41
Žao mi je što je takva situacija u BL, bit će ti drago čuti da u Sarajevu nije tako već onkološki pacijenti terapije redovno primaju.
Pročitaj boldirano.
Ovo je zarazna bolest, ne udes. Ako želiš voziti mimo propisa, ugrožavaš vlastiti život i život drugih učesnika u saobraćaju. Ako skriviš udes i, ne daj Bože, neko pogine ti ideš u zatvor.
Znamo tačno od čega su umrli. Od korone. Momak od 42 godine sportski tip i brat od 41. A ti njihovoj majci lijepo reci da su imali kancer u terminalnoj fazi ili urođenu srčanu manu za koju niko nije znao iako se ovaj čovjek izlagao velikim fizičkim naporima.

Nekad se zapitam kakvi ljudi hodaju ovom planetom. Došao da "brani" onkološke pacijente (u stvari da ih koristi kao argument), a u stvari da umanjuje jučerašnju tragediju.
Al ko navijeni, samo jedan dan im treba da se vrate na staru matricu.
daddy-kool

#29263 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

splinter wrote: 09/09/2020 07:56 "Poduzetnik" i ekonomista koji nas uči o virusu, antitjelima , RO i imunoglobulinima hladno izjavi da je stvarni broj slučajeva veći do 100 pita, da je u Brazilu smrtnost 0,17% iako je zvanično 2,6%.
Samo nam još treba astrofizičar koji će nas podučavati o terapijskim dozama pojedinih medikamenata i Israfil može početi.
Razlika između pravog stručnjaka matematičara i ovog spadala je nebo i zemlja.
Npr matematičar Adam Kucharski je izradio sistem praćenja zaraznih bolesti DOTS koji se itekako koristi u epidemiologiji.
Ali čovjek se bavio svojom strukom te ponudio svoje znanje svima a ne antitjelima, imunoglobulinima i ostalim o čemu očito da nema blage veze.
:thumbup:
daddy-kool

#29264 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Zato što je ono bila populistička, politička priča za ljetnu turističku sezonu. Realnost je drugačija.
daddy-kool wrote: 08/07/2020 14:39

Meni je bilo zanimljivo sljedeće: spominjali su onu svoju serološku studiju i veli bilo 24 testa sa pozitivnim igG, ali samo 2 su imala neutralizirajuća antitijela. I to meni zvuči puno realističnije. Ugrubo, Hrvatska je imala oko 110 zabilježenih smrtnih slučajeva od Covid-19, odnosno 11.000 zaraženih (smrtnost 1%). To bi bilo 0,26% populacije, i to bi ovoj odgovaralo serološkoj studiji kada se pozitivni uzorci ponovo testiraju na neutralizirajuća antitijela. To se mora raditi jer je prevalenca u populaciji mala, tako da greška usljed lažno pozitivnih previše iskrivljuje sliku.
Domaci izdajnik

#29265 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:41 Nekad se zapitam kakvi ljudi hodaju ovom planetom. Došao da "brani" onkološke pacijente (u stvari da ih koristi kao argument), a u stvari da umanjuje jučerašnju tragediju.
Je li tebi iko u kući na oči umro od raka? Po svemu sudeći nije niko, a meni je dvoje. Pošto nemaš pojma o kakvoj je patnji riječ pametnija si kad šutiš i ne toročeš okolo nabijajući postove! Dodaj na tu patnju raspali zdravstveni sistem ove države u pokušaju!

Ne nego ću ko argument navoditi poginule u skydivingu i bungee jumpingu.... :-)
Domaci izdajnik

#29266 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:41 Znamo tačno od čega su umrli. Od korone. Momak od 42 godine sportski tip i brat od 41.
http://izvor.ba/umrli-prirodnom-smrcu-s ... li-koronu/
Domaci izdajnik

#29267 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 09:54
Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:41 Znamo tačno od čega su umrli. Od korone. Momak od 42 godine sportski tip i brat od 41.
Obdukcije su zabranjene ako si zaboravila...
Mogy87

#29268 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 09:55
Lajavikrelac wrote: 09/09/2020 09:54
Obdukcije su zabranjene ako si zaboravila...
Kazem ti ja: kancer u terminalnoj fazi (nuklearni reaktor u basti) ili urodjena srcana mana koja nije otkrivena kod sportskog radnika.
splinter

#29269 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ja sam od početka svog pisanja na ovoj temi bio "na strani" obične raje i naroda jer i sam pripadam toj skupini.
Cijelo vrijeme pozivam i prozivam struku da više istražuje, da se "spusti" malo među običan svijet.
Ali u nauci ne postoji crno-bijelo, okolnosti se mijenjaju, mikroorganizmi mutiraju što se u konačnici odražava na izbor terapije ili na neke epidemiološke pokazatelje koji mogu da počnu varirati manje ili više.
Pod različitim spoljašnjim faktorima mijenja se i naš imunitet invidualno ili u masovnoj formi..
I sam idem od doktora do doktora, plaćam nalaze u privatnim klinikama za svoje najmilije, a kada sam prije par mjeseci posumnjao na jednu infektivnu bolest i kako sam srećom u struci sam sebi postavim dijagnozu, ali naravno trebala mi je i potvrda ovlaštene laboratorije da bih bio 100% siguran, Onda odem privatno i Dr mi tamo kaže, možeš ti otići i na Infektologiju, ali će ti tu uraditi običnu serološku pretragu i na osnovu iste će ti prepisati mnogo slabiju terapju i onda ćeš meni doći nakon nekog vremena u jedva hodajući ili u invalidskim kolicima da to probamo terapirati.
I šta ću odem privatno u lab i platim solidno za nekoga ko čitav radni vijek uredno uplaćuje zdravstveno ali bar dobijem detaljne nalaze najsavremnijom metodom i ponovo u privatnoj režiji u apoteku i sad sam tu gdje sam. Borim se koliko mogu. Zdravstveni sistem u BiH
S druge strane vidim i poznajem masu medicinskih radnika oko sebe i jadni ljudi stvarno rade, ne odmaraju, neki ne viđaju svoju djecu po 7 dana. Očito da nije problem u običnim smrtnicima, ali stvari ne štimaju na višem nivou, očito.
Korona se ne može ukrotiti nepotrebnom panikom i Lockdown-om, ali pogotovu ne umanjenjem realne opasnosti koju ona predstavlja i zabijanjem glave u pijesak pod mantrom da Korona ne postoji ako ne razmišljamo o njoj .
geralt

#29270 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 09/09/2020 09:08 Pa ignorise se svjesno jer smrtnost od 0,1% opasnu koronu za koju ne postoji vakcina gura na nivo gripe za koju postoji.. Ne bi mogli histerisati, prijetiti i zatvarati na osnovu 0,1% smrtnosti. Znamo koji se brojcanici vrte od pocetka i da su ti brojcanici obicni markentingski trik koji ima svrhu sirenja panike.. I dan danas se ti isti brojcanici vrte.. Nasi nece ni raditi ta istrazivanja jer bi dokazali da su sve ispricane price kojima su nas trpali obicne ublehe i da ni u jednom momentu nisu imali nikakvu kontrolu ni nad cim..
Samo sto prica od 0,1% smrtnosti pada u vodu obicnim poredjenjem sa stvarnim podacima. Kao npr. da je u odredjenim dijelovima USA umrlo preko 0,1% ukupnog stanovnistva (ne zarazenih) - New Jersey 0,18%, New York 0,17%, Massachusetts 0,13%, Connecticut 0,13%, Louisiana 0,11%, Rhode Island 0,1%. A zaraza im jos uvijek traje i jos uvijek ima aktivnih slucajeva.

Takodjer, nijedna gripa novijeg doba (bolest sa stvarnom smrtnoscu od 0,1%) nije pobila preko 900 000 ljudi u sezoni.
banjaluka078
Moderator

#29271 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Mogy87 wrote: 09/09/2020 09:41
Pročitaj boldirano.

Info iz Banjaluke: i tetka i dvije radne kolegice su onkološki pacijenti i ni dana nisu čekali ni na prijem, ni na operacije, ni na terapije. Komšinica je kardiološki pacijent i redovno obavlja svoje kontrole, nedavno sam je vozila na kontrolu pacemakera. Ja sam endokrinološki pacijent i u mojoj ambulanti je smanjen broj pacijenata, pa mi se ne da čekati pola mjeseca duže i otišla sam privatno. Zato i zato što sam mogla dobiti termin popodne, pa nisam morala komplikovati izlazak s posla. Imala sam i neku jaku tahikardiju i bez problema ušla i u porodičnu i u urgentni centar. Znam sigurno da ni na hematologiji nijedan pacijent nije vraćen i da dobiju sve svoje terapije. Dolaze pod temperaturom, leukemija ide s temperaturom, radi im se brzi test, osoblje koristi zaštitnu opremu i u nekoliko zadnjih mjeseci su imali samo jednog pozitivnog pacijenta, niko od osoblja nije pokupio virus u radu s njim. Fizikalne terapije u Zotoviću se rade redovno od juna.

U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage. Vodim računa o dosta starijih ljudi iz porodice, ja sam im pratnja kad idu ljekaru i niko od njih nije u lošijem stanju, niti ne može doći do ljekara.

Liste čekanja? Zar se stvarno pravimo da prije marta nismo imali liste čekanja duge po pola godine i godinu?
Domaci izdajnik

#29272 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

banjaluka078 wrote: 09/09/2020 10:32 U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage.
Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
daddy-kool

#29273 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

geralt wrote: 09/09/2020 10:24
Takodjer, nijedna gripa novijeg doba (bolest sa stvarnom smrtnoscu od 0,1%) nije pobila preko 900 000 ljudi u sezoni.
Ovo nije tačno jer se poredi CFR za gripu sa IFR Covid-19.

Codiv-19 IFR = 1% (0,6 - 1,4%);
Gripa IFR= 0,035% (0,02-0,05%);

viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16494136#p16494136
viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16514644#p16514644
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278149/
BadBoy

#29274 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Jedva čekam da korona prođe pa da nam se zdravstveni sitem i država vrate na perfektno stanje u kojem su bili prije korone...
palermo

#29275 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Liste cekanja? Pa bit ce sve duze i duze, dobrim dijelom zahvaljujuci tebi i takvim kao ti. Ako imas 50 hospitaliziranih COVID bolnici u Mostaru kako mislis da se rade operacije...trebaaju li ti anesteziolozi za operaciju, trebaju....gdje cemo ih naci....u basci ubrati, tesko, ne rastu na grani....Ono malo anesteziologa sto imamo su u COVID bolniici...štjo su tamo,pa dobrim dijelom i zbog toga sto ovaj nas jebeni narod voli zatvarati oci pred stvarnim problemima, sto mu je lakse reci to ne postoji nego se odreci komoditeta.
Zdravstveni sistem je ocajan....ali svi oni koji minimiziraju stvarnu opasnost od Corone nose svoj dio odgovornosti za sve sto se u zdravstvenom sistemu desava...pa i za liste cekanja.
Locked