Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Mogy87
#29276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Usput u "Svedskoj bez mjera" jos u junu su imali 70.000 otkazanih operacija. Tek sad su se bolnice vratile u normalan rezim jer nakon sto su bili prakticno izolovani cijelo ljeto broj slucajeva je mali.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/70-0 ... Iy-ZduvErM
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/70-0 ... Iy-ZduvErM
- geralt
#29277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U pravu si, prihvatam ispravku.daddy-kool wrote: ↑09/09/2020 10:54Ovo nije tačno jer se poredi CFR za gripu sa IFR Covid-19.
Codiv-19 IFR = 1% (0,6 - 1,4%);
Gripa IFR= 0,035% (0,02-0,05%);
viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16494136#p16494136
viewtopic.php?f=74&t=157346&p=16514644#p16514644
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278149/
-
Mogy87
#29278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si napisao da onkoloski pacijenti umiru, ne da ne mozes doci do specijaliste za reumu. Koristis ljude s kancerom kao argument u raspravi.Lajavikrelac wrote: ↑09/09/2020 10:51Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...banjaluka078 wrote: ↑09/09/2020 10:32 U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage.
Sta mislis sta bi korona uradila takvim ljudima?
- banjaluka078
- Moderator
#29279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I ja sam do nekad u maju ili išla privatniku ili preskočila šta sam mogla. Od juna stvarno nemam problema obaviti bilo koju kontrolu, ni bilo ko od mojih.Lajavikrelac wrote: ↑09/09/2020 10:51 Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
Znam da je sad najviše frka za pratnju djece koja leže u bolnici, jer roditelj ne može biti s njima.
-
laik1981
#29280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virusgeralt wrote: ↑09/09/2020 10:24Samo sto prica od 0,1% smrtnosti pada u vodu obicnim poredjenjem sa stvarnim podacima. Kao npr. da je u odredjenim dijelovima USA umrlo preko 0,1% ukupnog stanovnistva (ne zarazenih) - New Jersey 0,18%, New York 0,17%, Massachusetts 0,13%, Connecticut 0,13%, Louisiana 0,11%, Rhode Island 0,1%. A zaraza im jos uvijek traje i jos uvijek ima aktivnih slucajeva.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 09:08 Pa ignorise se svjesno jer smrtnost od 0,1% opasnu koronu za koju ne postoji vakcina gura na nivo gripe za koju postoji.. Ne bi mogli histerisati, prijetiti i zatvarati na osnovu 0,1% smrtnosti. Znamo koji se brojcanici vrte od pocetka i da su ti brojcanici obicni markentingski trik koji ima svrhu sirenja panike.. I dan danas se ti isti brojcanici vrte.. Nasi nece ni raditi ta istrazivanja jer bi dokazali da su sve ispricane price kojima su nas trpali obicne ublehe i da ni u jednom momentu nisu imali nikakvu kontrolu ni nad cim..
Takodjer, nijedna gripa novijeg doba (bolest sa stvarnom smrtnoscu od 0,1%) nije pobila preko 900 000 ljudi u sezoni.
-
laik1981
#29281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Poznajem onkoloske pacijente u poznim godinama koji su je prebolovali na nogama bez ikakvih problema.. Ali vidimo i slucajeve gdje mladi i zdravi ljudi umiru.. Evo slucaj iz Bugojna. Bilo je slicnih slucajeva i u Sandzaku.. Zasto nauka ne odgovara na ta pitanja?Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:03Ti si napisao da onkoloski pacijenti umiru, ne da ne mozes doci do specijaliste za reumu. Koristis ljude s kancerom kao argument u raspravi.Lajavikrelac wrote: ↑09/09/2020 10:51Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...banjaluka078 wrote: ↑09/09/2020 10:32 U periodu do neke sredine maja jeste bilo svega i bilo je teže doći do ljekara, sada ne čujem bilo koga da ne može obaviti svoje pretrage.
-
Mogy87
#29282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:15Poznajem onkoloske pacijente u poznim godinama koji su je prebolovali na nogama bez ikakvih problema.. Ali vidimo i slucajeve gdje mladi i zdravi ljudi umiru.. Evo slucaj iz Bugojna. Bilo je slicnih slucajeva i u Sandzaku.. Zasto nauka ne odgovara na ta pitanja?Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:03Ti si napisao da onkoloski pacijenti umiru, ne da ne mozes doci do specijaliste za reumu. Koristis ljude s kancerom kao argument u raspravi.Lajavikrelac wrote: ↑09/09/2020 10:51
Od početka marta pa skoro do kraja maja bolnica je bila bukvalno u blokadi. Moja mater je hronični, doduše reumatološki bolesnik, pa smo morali ići privatniku i plaćati preglede jer je do specijalista bilo nemoguće doći zbog korone...
Zato sto nauka nije sveznajuca. Sto kvalitetni naucnici nece izaci kao onaj matematicar jucer, reci nesto "iz glave" vec ce teziti da svoje tvrdnje dokazu. Jako smo mi fokusirani na covjeka. Kad shvatimo da mi zivimo u svijetu mikroorganizama, a ne oni u nasem bicemo svjesni vlastitih ogranicenja.
-
laik1981
#29283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vecina hospitalizovanih su ljudi sa vec postojecim teskim hronicnim oboljenjima i velika vecina ih prezivi. Ima masu slucajeva gdje su teski hronicni bolesnici koji su bili pozitivni prosli kao asimptomatski, a sa druge strane ima zdravih mladih ljudi koje je pojelo kako ih ne bi pojeo ni najtezi kancer.. Zasto, kako? Samo neka nagadjanja.. Ne desava se ovo od juce.. Infektivna oboljenja postoje od kada postoji i covjek..Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:21Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.
Zato sto nauka nije sveznajuca. Sto kvalitetni naucnici nece izaci kao onaj matematicar jucer, reci nesto "iz glave" vec ce teziti da svoje tvrdnje dokazu. Jako smo mi fokusirani na covjeka. Kad shvatimo da mi zivimo u svijetu mikroorganizama, a ne oni u nasem bicemo svjesni vlastitih ogranicenja.
- geralt
#29284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sigurno je i da svi koji su umrli od covida nisu bili testirani na covid i samim tim nisu usli u statistiku. Sto znaci da je stvarna smrtnost mnogo, mnogo gora. To kaze i Fauci u Americi, i statisticari, i strucnjaci za javno zdravstvo.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:11 Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virusNi za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... ll-us.html
Kad kliknes na link, pogledaj Njujork, Floridu, Teksas, i uporedi sa prijavljenim smrtima od korone. I onda mi reci da li je normalno da u jednoj sedmici u NYC umre 7000 ljudi vise nego sto je "ocekivano".Nationwide, 223,900 more people have died than usual from March 15 to Aug. 8, according to C.D.C. estimates, which adjust current death records to account for typical reporting lags. That number is 62,000 higher than the official count of coronavirus deaths for that period. Higher-than-normal death rates are now widespread across the country; only Alaska and Hawaii, states outside the contiguous United States, show numbers that look similar to recent years.
-
Mogy87
#29285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Procitaj nesto o citokinskoj oluji. Splinter je pisao odlicne tekstove, ja sam postavljala linkove. Nije da si tu od jucer...laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:28Vecina hospitalizovanih su ljudi sa vec postojecim teskim hronicnim oboljenjima i velika vecina ih prezivi. Ima masu slucajeva gdje su teski hronicni bolesnici koji su bili pozitivni prosli kao asimptomatski, a sa druge strane ima zdravih mladih ljudi koje je pojelo kako ih ne bi pojeo ni najtezi kancer.. Zasto, kako? Samo neka nagadjanja.. Ne desava se ovo od juce.. Infektivna oboljenja postoje od kada postoji i covjek..Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:21Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.
-
laik1981
#29286 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znaju ni koliko je pozitivnih, ni koliko je umrlih, a o stopama smrtnosti nagadjaju.. Seroloske studije pokazuju da je stopa smrtnosti u mnogim drzavama daleko manja od one koja se prezentira.. To su fakti.. Statisticari i matematicari su najavljivali i kod nas neke eksponencijalne rastove i desetine hiljada mrtvih.. Obicne ublehe kojima je cilj drzanje panike na visokom nivou i dolazak tih vidovitih dzemila u centar paznje..geralt wrote: ↑09/09/2020 11:28Sigurno je i da svi koji su umrli od covida nisu bili testirani na covid i samim tim nisu usli u statistiku. Sto znaci da je stvarna smrtnost mnogo, mnogo gora. To kaze i Fauci u Americi, i statisticari, i strucnjaci za javno zdravstvo.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:11 Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virusNi za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
Kad kliknes na link, pogledaj Njujork, Floridu, Teksas, i uporedi sa prijavljenim smrtima od korone. I onda mi reci da li je normalno da u jednoj sedmici u NYC umre 7000 ljudi vise nego sto je "ocekivano".Nationwide, 223,900 more people have died than usual from March 15 to Aug. 8, according to C.D.C. estimates, which adjust current death records to account for typical reporting lags. That number is 62,000 higher than the official count of coronavirus deaths for that period. Higher-than-normal death rates are now widespread across the country; only Alaska and Hawaii, states outside the contiguous United States, show numbers that look similar to recent years.
-
laik1981
#29287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A zasto kod nekih nastaje citokinska oluja, a kod nekih ne? Koji su preduslovi za citokinsku oluju? Igraju li genetske predispozicije neku ulogu? Znam ja sta je citokinska oluja, ali kako ona bira svoje zrtve? Nista to nije objasnjenjo. 10% polunagadjanja i 90% "nemamo dokaze"..Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:31Procitaj nesto o citokinskoj oluji. Splinter je pisao odlicne tekstove, ja sam postavljala linkove. Nije da si tu od jucer...laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:28Vecina hospitalizovanih su ljudi sa vec postojecim teskim hronicnim oboljenjima i velika vecina ih prezivi. Ima masu slucajeva gdje su teski hronicni bolesnici koji su bili pozitivni prosli kao asimptomatski, a sa druge strane ima zdravih mladih ljudi koje je pojelo kako ih ne bi pojeo ni najtezi kancer.. Zasto, kako? Samo neka nagadjanja.. Ne desava se ovo od juce.. Infektivna oboljenja postoje od kada postoji i covjek..Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 11:21
Meni je taj tvoj slucaj divna prica, znas i sam da sam ti rekla da ga okacis na iskustva jer budi nadu upravo takvim bolesnicima koji sigurno najvise strepe u ovim okolnostima. Jer njima je zivot maska, distanca i izolacija i bez korone. Kacila sam i apel udruzenja Srce za djecu oboljelu od raka gdje bas navode to. Zbog te djece i takvih ljudi smo obavezni biti drustveno odgovorni.
- geralt
#29288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Klikni link, nemoj se bojati informacija koje ti se ne uklapaju u narativ.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:34Ne znaju ni koliko je pozitivnih, ni koliko je umrlih, a o stopama smrtnosti nagadjaju.. Seroloske studije pokazuju da je stopa smrtnosti u mnogim drzavama daleko manja od one koja se prezentira.. To su fakti.. Statisticari i matematicari su najavljivali i kod nas neke eksponencijalne rastove i desetine hiljada mrtvih.. Obicne ublehe kojima je cilj drzanje panike na visokom nivou i dolazak tih vidovitih dzemila u centar paznje..geralt wrote: ↑09/09/2020 11:28Sigurno je i da svi koji su umrli od covida nisu bili testirani na covid i samim tim nisu usli u statistiku. Sto znaci da je stvarna smrtnost mnogo, mnogo gora. To kaze i Fauci u Americi, i statisticari, i strucnjaci za javno zdravstvo.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:11 Umrli, a da su prije toga bili pozitivni na prisustvo virusa, a ne umrli od virusa.. Ogromna razlika.. Davno se prestalo navoditi da je neko umro od virusa nego naglasavaju da je neko umro, a da je prije toga bio pozitivno testiran. Da nebi snimaka i Flojda bi prikacili kao covid slucaj jer je bio pozitivan.. Mozda ne bi umro od onog gusenja da nije imao virusNi za gripu se ne zna tacno smrtnost nego nagadjaju i koriste matematiku, pa godisnje viskove umrlih ubrajaju tamo gdje im odgovara. Mozda je veca, a mozda manja. Sigurno je da svi umrli od gripe nisu bili testirani na gripu, isto kao sto svi pozitivni na covid, koji su umrli, nisu umrli od covida..
-
laik1981
#29289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..
https://www.slobodnaevropa.org/a/velika ... 39561.htmlPoziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti.
-
Mogy87
#29290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@laik1981 ako si vizuelni tip.
Z-score koji prikazuje broj umrlih od 2017

Dodatne smrti brojcano (usporedba sa 2018 i 2019):

Participating countries: Austria, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (Berlin), Germany (Hesse), Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK (England), UK (Northern Ireland), UK (Scotland), UK (Wales).
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

Participating countries: Austria, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany (Berlin), Germany (Hesse), Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, UK (England), UK (Northern Ireland), UK (Scotland), UK (Wales).
- geralt
#29291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otvorio, procitao. Slozicu se s tobom da su u statistiku umrlih od korone uracunati neki koji nisu trebali biti. Ono sto ja tebi govorim je da je broj stvarno umrlih od korone koji nisu usli u statistike puno puno veci.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:43 Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..https://www.slobodnaevropa.org/a/velika ... 39561.htmlPoziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti.
Statistika moze pogrijesiti uzrok smrti, ali ne moze pogrijesiti broj umrlih. A ono sto nam pokazuje (sad je na tebe red da kliknes moj link) je ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Njujorku; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Floridi; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Teksasu, itd. Sta je tvoje objasnjenje? Sve ih pregazili autobusi?
-
Mogy87
#29292 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@geralt evo ako je kolegi lakse gledati samo UK.

-
palermo
#29293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
HNK 70 novozarazenih, 3 umrlo
-
Mogy87
-
Sociolog
#29295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo cujem zaposlenik Bosnalijeka u kasnim 40 tim umro, krije se ko zmija noge.

-
malocvijece
-
malocvijece
#29297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Mogy87
@splinter
Je li istina da oštećenja na plućima, ukoliko dođe do upale, ostaju trajno i nakon izlječenja? Da li to važi za svaku upalu pluća, ako je uopšte istina?
@splinter
Je li istina da oštećenja na plućima, ukoliko dođe do upale, ostaju trajno i nakon izlječenja? Da li to važi za svaku upalu pluća, ako je uopšte istina?
-
laik1981
#29298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Objasnjenje je jako jednostavno, a odnosi se na restrikcije u zdravstvenim sistemima.. Hronicni bolesnici nisu primani u bolnice.. Ista situacija je bila i kod nas.. Gotovo sve bolnice se zabarakadirale..geralt wrote: ↑09/09/2020 12:13Otvorio, procitao. Slozicu se s tobom da su u statistiku umrlih od korone uracunati neki koji nisu trebali biti. Ono sto ja tebi govorim je da je broj stvarno umrlih od korone koji nisu usli u statistike puno puno veci.laik1981 wrote: ↑09/09/2020 11:43 Otvori i ti neki koji se protivi tvojim narativima..https://www.slobodnaevropa.org/a/velika ... 39561.htmlPoziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti.
Statistika moze pogrijesiti uzrok smrti, ali ne moze pogrijesiti broj umrlih. A ono sto nam pokazuje (sad je na tebe red da kliknes moj link) je ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Njujorku; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Floridi; ogroman skok broja umrlih na vrhuncu epidemije u Teksasu, itd. Sta je tvoje objasnjenje? Sve ih pregazili autobusi?
-
laik1981
#29299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Daj ove krivulje za zadnjih 20 godina..Mogy87 wrote: ↑09/09/2020 12:04 @laik1981 ako si vizuelni tip.
-
Mogy87
#29300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo od 2015 otkad se prati na ovakav nacin
Imas na linku svih 36 zemalja koje ucestvuju

Imas na linku svih 36 zemalja koje ucestvuju