Freelancing....all about
Moderator: anex
-
nekome
#5251 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Internet prodaja (tj. van drzave) ili ne?
-
pinkman
#5252 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sto ce ti takav zakon? Onda bi bio zakon ko prodaje igre, muziku, onda zakon ko prodaje brasno, zakon ko prodaje sokove, itd. Jedan je zakon i zove se Zakon o porezu na dohodak.beautyfool wrote: ↑09/09/2020 13:07 Jeli imamo mi neki zakon za digitalne proizvode tipa igrice, muzika, neki gotovi graficki proizvodi, fotografije i slicno a da nije ovaj porez za freelancing?
Dali bi se nesto tako trebalo drugacije prijavljivati s obzirom da nije usloga vec gotov digitalni proizvod?
Ima li ko kakvog iskustva vezano za to?
Obveznici su rezidenti (nekad i nerezidenti) Federacije, a to su oni koji su ovdje prijavljeni i/ili borave duze od 183 i vise dana u toku godine.
Isti zakon je regulisao sta jeste dohodak, a sta nije. Nije socijalna pomoc, penzije, nasljedstvo i pokloni (placa se po drugim propisima porez na ovo), itd.
-
Horcrux
#5253 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mislim da ako registrujes to kao autorsko djelo, onda ti porez moze biti manji.beautyfool wrote: ↑09/09/2020 13:07 Jeli imamo mi neki zakon za digitalne proizvode tipa igrice, muzika, neki gotovi graficki proizvodi, fotografije i slicno a da nije ovaj porez za freelancing?
Dali bi se nesto tako trebalo drugacije prijavljivati s obzirom da nije usloga vec gotov digitalni proizvod?
- beautyfool
#5254 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ali taj koji prodaje brasno, sokove ima registrovan obrt ili nesto slicno i na osnovu toga prodaje te stvari, samim tim sve zakonitosti su uvrsteni u tu jednu registraciju i tu su regulisani svi potrebni porezi.pinkman wrote: ↑09/09/2020 14:10Sto ce ti takav zakon? Onda bi bio zakon ko prodaje igre, muziku, onda zakon ko prodaje brasno, zakon ko prodaje sokove, itd. Jedan je zakon i zove se Zakon o porezu na dohodak.beautyfool wrote: ↑09/09/2020 13:07 Jeli imamo mi neki zakon za digitalne proizvode tipa igrice, muzika, neki gotovi graficki proizvodi, fotografije i slicno a da nije ovaj porez za freelancing?
Obveznici su rezidenti (nekad i nerezidenti) Federacije, a to su oni koji su ovdje prijavljeni i/ili borave duze od 183 i vise dana u toku godine.
Isti zakon je regulisao sta jeste dohodak, a sta nije. Nije socijalna pomoc, penzije, nasljedstvo i pokloni (placa se po drugim propisima porez na ovo), itd.
Ali ja pitam za digitalne proizvode, zakon o ovom freelancingu trebalo bi da se odnosi za uslugu, eh sad jedino ako nasi nisu to sve stavili pod jedan kos, pa da i digitalne proizvode prolaze kao freelencing.
- beautyfool
#5255 Re: Porez na dohodak na freelancing?
aha, sjecam se da je bila neka posebna opcija za freelancing i autorsko djelo, morat cu potraziti, hvala.Horcrux wrote: ↑09/09/2020 14:19Mislim da ako registrujes to kao autorsko djelo, onda ti porez moze biti manji.beautyfool wrote: ↑09/09/2020 13:07 Jeli imamo mi neki zakon za digitalne proizvode tipa igrice, muzika, neki gotovi graficki proizvodi, fotografije i slicno a da nije ovaj porez za freelancing?
-
Loki2k9
#5256 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Raiffeisen banka je kontaktirala nekoliko freelancera posljednjih dana i zatrazila da im se dostave izvodi s Paypala i dokaz o uplacenom porezu na dohodak za 2019. godinu. Ta banka do sada nikada nije "ganjala" svoje korisnike, a sad kazu da su dobili zahtjeve iz Agencije za bankarstvo. Da li je drzava konacno pritisla banke da zaprijete svojim klijentima zatvaranjima racuna ukoliko se ne izmiri porez?ferratilis wrote: ↑28/08/2020 10:40 Slobodno primaj uplate bez straha, ne mogu oni to saznati. Osim ako im sam ne kazes, a to je vec do tebe.![]()
P.S. Ovo pitanje je upuceno generalno, ne samo tebi kojeg sam quote-ao.
- ExNihilo
#5257 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pritisla je davno. Jedino pitanje je zašto Raiffeisen dosad to nije radio.
-
Loki2k9
#5258 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako se sve zavrsilo? Poceli su ovako zivkati iz Raiffeisen banke i traze dokaze o placenom porezu i izvode s PP. Odnijeti ili ne?ajrolina wrote: ↑22/05/2020 17:16Ni ja ne planiram nista doatavljati, prosle godine su trazili samo izvode s paypal-a, najpametnije znaci zatvoriti racun dok ga nisu blokirali. Hvala na odgovoru
![]()
-
Loki2k9
-
jahh
#5260 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za autorsko djelo odbitak je 30%, za sve ostalo 20%.
20% odbitak:
Zaradis 1000KM, 20% odbijes 200KM. 4% zdravstvu 32KM, i 10% porez na dobit 76,8KM. Ostane ti 891,2KM (porez 108,8KM).
30% odbitak:
Zaradis 1000KM, 30% odbijes 300KM. 4% zdravstvu 28KM, i 10% porez na dobit 67,2. Ostane ti 904KM (porez 96KM).
20% odbitak:
Zaradis 1000KM, 20% odbijes 200KM. 4% zdravstvu 32KM, i 10% porez na dobit 76,8KM. Ostane ti 891,2KM (porez 108,8KM).
30% odbitak:
Zaradis 1000KM, 30% odbijes 300KM. 4% zdravstvu 28KM, i 10% porez na dobit 67,2. Ostane ti 904KM (porez 96KM).
- ExNihilo
-
Loki2k9
#5262 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To razumijem, ali poceo sam raditi pocetkom 2019. i sad mi traze dokaz za uplaceni porez tu cijelu godinu. Nisam placao i sad pitam, da li platiti ili ne? Ne bih da ispadnem supak, mada u ocima onih koji placaju sigurno hocu, reci ce ako mozemo mi, mozes i ti, ali citajuci objave vidim da su neki kazali da su i oni dobili ove zahtjeve ali da nista banci nisu ustupili, dakle nisu platili porez. Da li je se moguce izvuci da ne platis?jahh wrote: ↑11/09/2020 18:06 Za autorsko djelo odbitak je 30%, za sve ostalo 20%.
20% odbitak:
30% odbitak:
-
Loki2k9
#5263 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To sam pretpostavio. A otvaranje racuna u drugoj banci pije li vode?
P.S. Bojim se da mi ne gine platiti.
- ExNihilo
#5264 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- SanskiBiser
#5265 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo ti moje glupo misljenje...Loki2k9 wrote: ↑11/09/2020 17:45Raiffeisen banka je kontaktirala nekoliko freelancera posljednjih dana i zatrazila da im se dostave izvodi s Paypala i dokaz o uplacenom porezu na dohodak za 2019. godinu. Ta banka do sada nikada nije "ganjala" svoje korisnike, a sad kazu da su dobili zahtjeve iz Agencije za bankarstvo. Da li je drzava konacno pritisla banke da zaprijete svojim klijentima zatvaranjima racuna ukoliko se ne izmiri porez?ferratilis wrote: ↑28/08/2020 10:40 Slobodno primaj uplate bez straha, ne mogu oni to saznati. Osim ako im sam ne kazes, a to je vec do tebe.![]()
P.S. Ovo pitanje je upuceno generalno, ne samo tebi kojeg sam quote-ao.![]()
iz agencije za bankarstvo samo mogu ganjati zbog porijekla novca i radi sprecavanja pranja novca da se vidi ko je uplacivao i kada, i to je ubleha jer PayPal ima ugradjene mehanizme pracenja uplata, automatskog flagovanja accounts i blokiranja ukoliko se posumnja na pranje novca i finansiranje teroristickih aktivnosti... placeni porez lokalno nema veze s tom agencijom to nije koliko znam u domenu te agencije vec to poreska vrsi pritisak na banke i na agenciju koja to prenosi bankama kao informaciju i zahtjev poreske, sto se tice banaka ti ako mozes dokazati porijeklo novca ne smijes imati nikakve probleme u primanju novca, a sto se tice toga da ne placas porez a primas novac tu ne znam gjde je uporiste banke u kojem zakonu da ti moze blokirati racun ili karticu? Poreska moze putem suda to traziti uz zamrzavanje racuna ukoliko smatra da je doslo do utaje poreza a do utaje ti treba mashala nakupiti primanja novca. Zato u RS ne gnjave niti ce gnjaviti ljude koji primaju i do 30000 KM godisnje jer jednostanvo treba godina da takvi nakupe preko 50000 poreskog duga i da se mogu teretiti za utaju poreza i da tuzilastvo vodi takve slucajeve...samo takve pozivaju da sami plate poreze i doprinose i rade na tome da takvi budu skinuti sa biroa i da im se ukine zdravstveno jer gomila ih ima koji se vode kao nezaposleni a ovamo freelancaju i tome pokusavaju stati u kraj.
Nego jedno pitanje za poresku koja cita ove teme, sta cemo sa migrantima i kad ce oni poceti placati poreze, neki dan u posti dodje lik iz Pakistana i na WU podize 1500 Eura...drugi iza njega 500 Eura a na bankomatu dizu karticama KM sve do max 1000 puna korpa papirica njihovih od isplata pored bankomata...da slucajno mozda koji ne planira teroristicki napad, sta po tome radi agencija za bankarstvo kad migranti mogu prakticno anonimno primiti novac preko WU...kad zvekne neka bomba u EU pa se otkrije migranti dizali lovu u BiH preko WU...a ovamo treba handriti nanu Hasniju iz mog komsiluka, maltertirati je i zvati u banku jer je primila preko PayPal od dalje familije 1000 Eura za Bajram da joj se nadje...
- ExNihilo
#5266 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Migranti nisu poreski rezidenti FBiH.
- SanskiBiser
#5267 Re: Porez na dohodak na freelancing?
onda nebitan taj dio ali u domenu su rada Agencije za bankarstvo, sprecavanje terorizma i pranja novca ili je i to u domenu samo poreskih rezidenata FBIH?
PS
Ima slucajeva gdje se salje novac za migrante na nase poreske rezidente pa dizu za njih uz odredjen provizije...cesta praksa u Bihacu...
- ExNihilo
#5268 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jesu, ali banka po službenoj dužnosti stopira transakciju i provjerava porijeklo ukoliko su zadovoljeni određeni kriteriji propisani Zakonom. Između ostalog, jedan od kriterija je visina transakcije, zbog čega iznosi koje spominješ nisu interesantni.SanskiBiser wrote: ↑11/09/2020 18:50onda nebitan taj dio ali u domenu su rada Agencije za bankarstvo, sprecavanje terorizma i pranja novca ili je i to u domenu samo poreskih rezidenata FBIH?
-
nekome
#5269 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ali zato jesu nerezidenti. Mada mislim da se WU drugacije tretira od "leglo na racun".
Za Raiffaisen do sada nije bilo problema... mada se cini da oni svi vise idu taktikom zastrasivanja pa gdje upali.
Za Raiffaisen do sada nije bilo problema... mada se cini da oni svi vise idu taktikom zastrasivanja pa gdje upali.
-
Loki2k9
#5270 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Otici cu u ponedjeljak u banku i ispitati znaju li zasto Agencija za bankarstvo to trazi, odnosno da li slucajno, a cisto sumnjam, znaju je li Poreska pocela ganjati "svoje". Da li freelanceri u RS-u placaju porez, jer znam da se samo pisalo o tome da je Federacija navrla? Neko je pisao da moze doci do toga da Poreska preko suda prinudno naplati, prvenstveno blokiranjem racuna ali i zaplijenom imovine. Ne znam koliko dugo su ce uopce baviti ovim poslom, vrijedi li se ispaliti pocetkom naredne godine vani i cekati 5 godina da porez zastari...SanskiBiser wrote: ↑11/09/2020 18:40
Evo ti moje glupo misljenje...
iz agencije za bankarstvo samo mogu ganjati zbog porijekla novca i radi sprecavanja pranja novca da se vidi ko je uplacivao i kada, i to je ubleha jer PayPal ima ugradjene mehanizme pracenja uplata, automatskog flagovanja accounts i blokiranja ukoliko se posumnja na pranje novca i finansiranje teroristickih aktivnosti... placeni porez lokalno nema veze s tom agencijom to nije koliko znam u domenu te agencije vec to poreska vrsi pritisak na banke i na agenciju koja to prenosi bankama kao informaciju i zahtjev poreske, sto se tice banaka ti ako mozes dokazati porijeklo novca ne smijes imati nikakve probleme u primanju novca, a sto se tice toga da ne placas porez a primas novac tu ne znam gjde je uporiste banke u kojem zakonu da ti moze blokirati racun ili karticu? Poreska moze putem suda to traziti uz zamrzavanje racuna ukoliko smatra da je doslo do utaje poreza a do utaje ti treba mashala nakupiti primanja novca. Zato u RS ne gnjave niti ce gnjaviti ljude koji primaju i do 30000 KM godisnje jer jednostanvo treba godina da takvi nakupe preko 50000 poreskog duga i da se mogu teretiti za utaju poreza i da tuzilastvo vodi takve slucajeve...samo takve pozivaju da sami plate poreze i doprinose i rade na tome da takvi budu skinuti sa biroa i da im se ukine zdravstveno jer gomila ih ima koji se vode kao nezaposleni a ovamo freelancaju i tome pokusavaju stati u kraj.
Nego jedno pitanje za poresku koja cita ove teme, sta cemo sa migrantima i kad ce oni poceti placati poreze, neki dan u posti dodje lik iz Pakistana i na WU podize 1500 Eura...drugi iza njega 500 Eura a na bankomatu dizu karticama KM sve do max 1000 puna korpa papirica njihovih od isplata pored bankomata...da slucajno mozda koji ne planira teroristicki napad, sta po tome radi agencija za bankarstvo kad migranti mogu prakticno anonimno primiti novac preko WU...kad zvekne neka bomba u EU pa se otkrije migranti dizali lovu u BiH preko WU...a ovamo treba handriti nanu Hasniju iz mog komsiluka, maltertirati je i zvati u banku jer je primila preko PayPal od dalje familije 1000 Eura za Bajram da joj se nadje...
Last edited by Loki2k9 on 11/09/2020 19:08, edited 1 time in total.
-
Loki2k9
- SanskiBiser
#5272 Re: Porez na dohodak na freelancing?
hipoteticki 10 Pakistanaca primi 1500 eura u jednom danu od istog posiljaoca to je 15000 Eura ili ti 30000 KM sto je dovoljno za FLAG od nasih banaka i Agencije i da se javi SIPI, i opet imamo problem pravog identiteta primatelja, jer se skoro svaki zove Muhamed Salah i nema dokumente, znaci ima osnove za sumnju za pranje novca ili neki terorizam jer se tako i radi, malim iznosima na sto vise osoba, samo sto su oni naravno pametniji pa ce tih 10 dobiti 1500 eura od potpuno razlicitih posiljatelja a a koji su dio organizacije ili nekog kriminalnog klana i tome niko ne staje u kraj niti pokusava...bitno da se obrce lova, sto bi rekao Selmo Cikotic to su neke seksi ideje o migrantima....ExNihilo wrote: ↑11/09/2020 18:53Jesu, ali banka po službenoj dužnosti stopira transakciju i provjerava porijeklo ukoliko su zadovoljeni određeni kriteriji propisani Zakonom. Između ostalog, jedan od kriterija je visina transakcije, zbog čega iznosi koje spominješ nisu interesantni.SanskiBiser wrote: ↑11/09/2020 18:50onda nebitan taj dio ali u domenu su rada Agencije za bankarstvo, sprecavanje terorizma i pranja novca ili je i to u domenu samo poreskih rezidenata FBIH?
-
nekome
#5273 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne znam, ali sumnjam da bi banke same od sebe uznemiravale klijente.
-
ajrolina
#5274 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Popunila to u banci sto su trazili naknadno poslala izvode, nikakvu povratnu informaciju nisam dobila od njih, racun nije blokiran, uplate redovno lijezu, porez nisam platila, PU jos nista ne salje...Loki2k9 wrote: ↑11/09/2020 18:01Kako se sve zavrsilo? Poceli su ovako zivkati iz Raiffeisen banke i traze dokaze o placenom porezu i izvode s PP. Odnijeti ili ne?
-
Loki2k9
#5275 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvini, molim te, koja je banka u pitanju? Ne mogu se sjetiti jesam li procitao da si spomenula.ajrolina wrote: ↑12/09/2020 09:52Popunila to u banci sto su trazili naknadno poslala izvode, nikakvu povratnu informaciju nisam dobila od njih, racun nije blokiran, uplate redovno lijezu, porez nisam platila, PU jos nista ne salje...