Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
drug_profi

#8501 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Ma da. Vrlo jasno, dobro i kratko sročeno.
Bez palamuđenja. U čelo.

I vrlo prihvatljivo stajalište, i za nas s lijevog krila.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#8503 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

jubilarni treci put da najavljuje smjenu vlade u posljednjih mjesec dana.

u medjuvremenu sam saznao da mu je potrebno samo 12 potpisa da pokrene proceduru izglasavanja nepovjerenja vladi.

sta ceka, gdje je zapelo?

nemojte mi samo reci da dino podize cijenu campari u sda ili da preko campare pokusava uvuci sbb i df u igru... :lol:
MUNAFIK

#8504 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MUNAFIK »

malakh wrote: 08/09/2020 15:47 jubilarni treci put da najavljuje smjenu vlade u posljednjih mjesec dana.

u medjuvremenu sam saznao da mu je potrebno samo 12 potpisa da pokrene proceduru izglasavanja nepovjerenja vladi.

nemojte mi samo reci da dino podize cijenu campari u sda ili da preko campare pokusava uvuci sbb i df u igru... :lol:

Ovu vladu cuvaju samo ucjene i sila... Cak ni pare ne mogu natjerat ljude da pristaju na ovakva blamiranja...

Tako da je sas im logicno da ce se ova.vlada kad tad smjeniti... Kako pratim politiku, tesko da je u KS bilo slabije i gore vlade od ove sad...
bumerangss

#8505 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by bumerangss »

Banksy wrote: 03/09/2020 08:32 Kad usplahireni botovi raskrinkavaju "botove".
Nažalost, i takav kakav je, kakvih god da je dometa i kapaciteta, jedini je koji može (s)rušiti SDA.
Zato ga sad treba podržati.
:thumbup:

Evo najavio je rušenje Vlade KS :bih:

Jedva cekam taj dan, evo kokice stoje spremne da gledam prenos te skupštine ti 18 ruku :D
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#8506 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

MUNAFIK wrote: 08/09/2020 16:00
malakh wrote: 08/09/2020 15:47 jubilarni treci put da najavljuje smjenu vlade u posljednjih mjesec dana.

Ovu vladu cuvaju samo ucjene i sila... Cak ni pare ne mogu natjerat ljude da pristaju na ovakva blamiranja...

Tako da je sas im logicno da ce se ova.vlada kad tad smjeniti... Kako pratim politiku, tesko da je u KS bilo slabije i gore vlade od ove sad...
živi bili pa vidjeli. ja mislim da je neće smijeniti ovako kako konakovic najavljuje, niti mislim da ima 18 ruku za imenovanje nove vlade. napominjem, ne za smjenu ove, već za imenovanje nove.

vlada može pasti, campara može pomoći da bude 18ti koji će izglasati nepovjerenje vladi, ali hoće li campara biti 18ti koji će podržati novu vladu?

kako jedan moj drugar kaže, najteže je skupiti 18, a bojim se da je dinina priča samo jedna šuplja, a volio bih da nije.

dakle 12 potpisa mu treba da se pokrene smjena i da to ide na sjednicu skupštine. ako ima ruke, evo sada može prijedlog uputiti u proceduru da ne gubi vrijeme.

ovo je samo dinina kampanja i ništa više i ostajem pri tom stavu, jer sam ga pročitao u prije mjesec dana, kada je spomenuo isto ovo što danas spominje, a mislim da će mnoge prevariti ovom pričom i poslije izbora se baciti na gradonačelničku poziciju i ljudi će zaboraviti sve ovo.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8507 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by un1ted »

malakh wrote: 08/09/2020 15:47 sta ceka, gdje je zapelo?
Pa evo ja bih volio da imaju stabilnu vecinu, nekih 20 ruku. Ako ce ubacivati tu SBB, neka im naprave neki ugovor gdje nece moci tek tako ospruirati rad.
MUNAFIK

#8508 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MUNAFIK »

Gradonacelnicka pozicija za cetvorku je NAJSIGURNIJA opcija od svih ostalih pozicija.

SDA moze zadrzat gradonacelnika samo velikom izbornom prevarom i nevidjenim kriminalom kupovine delegata...

Jel se to slazemo da je ovo NAJGORA Vlada KS?? :P
malakh

#8509 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

un1ted wrote: 08/09/2020 16:26
malakh wrote: 08/09/2020 15:47 sta ceka, gdje je zapelo?
Pa evo ja bih volio da imaju stabilnu vecinu, nekih 20 ruku. Ako ce ubacivati tu SBB, neka im naprave neki ugovor gdje nece moci tek tako ospruirati rad.
:lol: :lol: :lol: :lol: notarski je najrelevantniji i da se fahro obaveže da četvorki isplati 100 miliona u kešu ako zajebe. sve ostalo je prazna slama.

živo me interesira čega bi se fahro odrekao za ustupak mrskom dini koji mu je razvalio stranku u usk. tvrdim da se svoja tri ministarska mjesta i premijerskog ne bi odrekao i da bi zahtjevi bili megalomanski.

opet kažem, šuplja priča i davanje na značaju aljoši čampari.

i uspio je, nedugo nakon njegovog intervjua i asociranja da bi čampara mogao biti 18ti, uslijedilo je:
Bakir Izetbegović gost Pressinga u srijedu na N1

http://ba.n1info.com/Vijesti/a460214/Ba ... na-N1.html
malakh

#8510 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

MUNAFIK wrote: 08/09/2020 16:29 Gradonacelnicka pozicija za cetvorku je NAJSIGURNIJA opcija od svih ostalih pozicija.

SDA moze zadrzat gradonacelnika samo velikom izbornom prevarom i nevidjenim kriminalom kupovine delegata...

Jel se to slazemo da je ovo NAJGORA Vlada KS?? :P
da uprostim, slažem sa cjelokupnim ovim postom. :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8511 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by un1ted »

malakh wrote: 08/09/2020 16:35 živo me interesira čega bi se fahro odrekao za ustupak mrskom dini
Ne zelim da mu daju i jedan ustupak. Moze dobiti ministarstvo kao npr Jusko, a da se trguje nekim upravnim odborima i slicno, niko nema podršku za to.

Sto se tice SBB-a, sami ce oni izaci iz vlasti, jer im drugacije ne odgovara.
malakh

#8512 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

un1ted wrote: 08/09/2020 16:36
malakh wrote: 08/09/2020 16:35 živo me interesira čega bi se fahro odrekao za ustupak mrskom dini
Ne zelim da mu daju i jedan ustupak. Moze dobiti ministarstvo kao npr Jusko, a da se trguje nekim upravnim odborima i slicno, niko nema podršku za to.

Sto se tice SBB-a, sami ce oni izaci iz vlasti, jer im drugacije ne odgovara.
izašao ili ostao u vlasti, izborni epilog za sbb je jasan. uzet će mu kifla još 50% glasača. to je valjda svima jasno.

malo objektivnije sagledaj stvari i činjenice. nije to kako se prezentira javnosti. možda i sbb i df, zajedno sa četvorkom i čamparom izglasaju nepovjerenje ovoj vladi, ali i sbb i df i čampara budu protiv nove vlade i tu ostane 17 četvorkinih glasova za novu vladu. u tom slučaju, ova trenutna vlada ostaje u tehničkom mandatu dok se ne skupi 18 ruku. politički, to najviše odgovara sbbu, dfu i čampari koji će pričati priče kako su oni protiv ove vlade, ali četvorka servira ministre koji nisu dorasli ministarske pozicije. :lol: :lol:

reče malakh, šuplja priča prije izbora.
un1ted

#8513 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by un1ted »

Gledaj, ja ne mogu kriviti opoziciju koliko mogu poziciju. Ti izgleda uzivas u tome što će ova vlada o(p)stati, a mene itekako košta.

Reci mi, ukoliko imaju "strašljive" ručice koje još uvijek ne mogu da garantuju da neće izdati u nekom procesu, šta opozicija može? Izgleda da je veći problem ako opozicija ne smijeni ovu vladu, nebitno na koji način :)

Kako god, ja mislim da hoce i da trebaju, a sada da li ce se naci neko odgovoran prema ovom društvu, ostaje da se vidi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8514 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by izvrsni direktor »

malakh wrote: 08/09/2020 16:21 [

kako jedan moj drugar kaže, najteže je skupiti 18
Sanko ili komso?
malakh

#8515 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

izvrsni direktor wrote: 08/09/2020 17:07
malakh wrote: 08/09/2020 16:21 [

kako jedan moj drugar kaže, najteže je skupiti 18
Sanko ili komso?
:lol: :lol: bježi vedade/zaime.
malakh

#8516 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

un1ted wrote: 08/09/2020 16:59 Gledaj, ja ne mogu kriviti opoziciju koliko mogu poziciju. Ti izgleda uzivas u tome što će ova vlada o(p)stati, a mene itekako košta.

Reci mi, ukoliko imaju "strašljive" ručice koje još uvijek ne mogu da garantuju da neće izdati u nekom procesu, šta opozicija može? Izgleda da je veći problem ako opozicija ne smijeni ovu vladu, nebitno na koji način :)

Kako god, ja mislim da hoce i da trebaju, a sada da li ce se naci neko odgovoran prema ovom društvu, ostaje da se vidi.
kako tebe košta? što se to suštinski, bitnije promijenilo sa šestorkom? u redovima ispred ambulante sam čekao isto i sa i bez šestorke, med sestre su me maltretirale i svi su vječito nenadležni i sa i bez šestorke.

korjenite promjene ne idu od kantona, već od ustava države i samog njenog uređenje.

ono što mogu priznati za šestorku je da se osjetilo da više nema sda seljadije i bahatluka, a sve ostalo je isto bilo. apsolutno sve. sistem rada, uhljebljavanja, štela, borbe za fotelje i tako dalje.

ja volim konkretne poteze, a ne ublehe. ublehe lako prepoznajem i detektiram, a od ubleha nas najviše glava može zaboljeti.

ovaj dinin potez je obična ubleha. posljedice su sljedece:
1. pristalice četvorke će se nadati da će biti smjena vlade i poslije se razočarati i ispasti ovce jer su vjerovali dini, a dino će na tome uzeti glasove;
2. pristalice koalicije petak 13i će strahovati od smjene vlade i poslije će se radovati, ali će i oni ispasti ovce jer su vjerovali dini.

suština, da imaju ruke, već bi to bilo gotovo. sda je 9 mjeseci najavljivala smjenu vlade i sto je bilo... :lol:

ovo jedini treći put u posljednjih mjesec dana.

a prvi put kada vidim da su dinine najave ozbiljne i konkretne, ka ću to i napisati.
un1ted

#8517 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by un1ted »

Pa ako ne vidiš ništa dobro, onda ni ne zaslužuješ bolje. Jednostavno, nastavi glasati za iste i svi zadovoljni. Ja znam da necu glasati za sda i satelite, ali ako osvoje najviše glasova i uspostave vlast, onda to ovaj narod želi i treba im to i dati.
drug_profi

#8518 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Pa si htio da ti šestorka sve popravi za 12 mjeseci? A komši svom se obrati za tu zdravstvenu zaštitu. On je insistirao da dobiej taj resor iako je program predlozenog NS minsitra bio takav da bi danas u sistemu osiguranja bili izjednaceni JZU i PZU.
Ali jok, ljiljan je to zgrabio po nalogu Šefice. Blokiraj sve.
Prpa.ba

#8519 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

malakh wrote: 08/09/2020 17:50 kako tebe košta? što se to suštinski, bitnije promijenilo sa šestorkom? u redovima ispred ambulante sam čekao isto i sa i bez šestorke, med sestre su me maltretirale i svi su vječito nenadležni i sa i bez šestorke.

korjenite promjene ne idu od kantona, već od ustava države i samog njenog uređenje.

ono što mogu priznati za šestorku je da se osjetilo da više nema sda seljadije i bahatluka, a sve ostalo je isto bilo. apsolutno sve. sistem rada, uhljebljavanja, štela, borbe za fotelje i tako dalje.

ja volim konkretne poteze, a ne ublehe. ublehe lako prepoznajem i detektiram, a od ubleha nas najviše glava može zaboljeti.
Dozvoliti ces da ne smatram da se problem neefikasnog i nekvalitetnog zdravstvenog sistema primarnog i sekundarnog nivoa na teritoriji Kantona Sarajevo rjesava korjenitim ustavnim promjenama i ukidanjem entiteta, ili cime se vec danas zabavlja siroke narodne mase. Iskljucivo je odgovornost na Kantonu Sarajevo, njegovoj Skupstini i Vladi. A onda tek na nasim finansijskim mogucnostima, troskovima, prethodno zakljucenim kolektivnim ugovorima i sl.

Fundamentalna razlika izmedju Cetvorke i SDA-DF-SBB koalicije je u tome sto je Cetvorka samim svojim postojanjem, a SDA svojom protu-kampanjom, educirala siroke narodne mase o tome sta je Kanton, koje su njegove nadleznosti i "sta je gdje". I u tome sto se Cetvorka nece sakriti iza "korjenitih promjena", nego su koliko-toliko (a bitno je da su uopce) krenuli u provedbu ideja i mjera koje makar priznaju da problemi postoje i da su oni odgovorni za njihovo rjesavanje.

A to je rezultat ovog dijela koji si tacno identifikovao, ali olako presao preko njega - "da nije bilo SDA bahatluka".A to je vazna, prevazna stavka. Vodi priznaju problema i potencijalno bavljenju njime. A sta je to, nego korak blize tome da red ispred ambulante bude makar malo kraci. Za par godina.

Sto se tice konkretnih poteza, sam sam sebi dosadan sa listom koju kopiram iz teme u temu:
Prpa.ba wrote: 14/12/2019 16:59 Sto se tice obecanja i realizacije, vrijeme je da osvjezim brojac.

Skupstina KS, rad Vlade i Ministarstava
  • Nadleznosti Grada Sarajeva ce se nastojati prenijeti na Kanton Sarajevo cime ce se ovaj dodatni nivo vlasti prakticno ukinuti.
  • Sveukupni troskovi kantonalne administracije (biranih i imenovanih lica kao i strucnog osoblja i saradnika) bi trebali ostati isti ili biti smanjeni kroz 4 godine, sto uz zdravu dozu inflacije moze dati lijep efekat.
  • Plate zastupnika ce se nastojati vezati za njihovo prisustvo i aktivnost na sjednicama - ocekujmo dosta poslanickih intervencija pro-forme i boravaka na sjednicama "do dzume".
  • Ukinuti ce se pausali za profesionalne zastupnike. (usvojeno)
  • Javno ce biti objavljen historijat glasanja svakog zastupnika u Skupstini KS po svakoj tacki po kojoj se izjasnjavao.
  • Relaksirati ce se propisi o tome ko i kada moze prisustvovati sjednicama Skupstine KS.
  • Sjednice ce biti redovno prenosene minimalno putem internet stranice Vlade i Skupstine KS i TVSA
  • Svi zakonski akti automatski ce dobijati svoje preciscene tekstove.
  • Svi akti i pravilnici svih pravnih lica kojima je osnivac Kanton Sarajevo ce biti objavljivani u Sluzbenim novinama KS. Sluzbene novine KS ce biti besplatno pristupacne gradjanima putem interneta. (u proceduri)
  • Sve institucije i organizacije ciji je osnivac KS ce objaviti, kroz jedinstveni registar, sve zaposlene ukljucujuci i plate i pozicije. Ostaje nejasno kako ce to proci uz postojeci zakon o zastiti licnih podataka.
  • Predvidja se povecanje odgovornosti upravljackih ,rukovodnih i nadzornih struktura javnih preduzeca kada se utvrdi nepostivanje odluka Vlade i Skupstine KS (postojeci sistem Skupstina ukinut, Skupstine sada cine opunomocenici Vlade KS direktno odgovorni Vladi KS)
  • Javne nabavke biti ce nadzirane u dva stepena tj. kroz elemente vlasti i elemente NVO sektora i zainteresovanih gradjana (primjena od 01.01.2020.)
  • Procedura smjene Vlade KS ce biti postrozena - sjednica ce biti moguca samo nakon podnošenja 18 potpisa zastupnika nove vecine, novog premijera i svih resornih ministara
Privreda i porezi
  • Sveukupni obim parafiskalnih nameta ce se nastojati smanjiti. Nameti za turizam i sumske naknade ce biti ukinuti. (ukidanje parafiskalnog nameta sumske naknade u proceduri, sljedeca na redu Turisticka naknada)
  • Pragovi oporezovanja za poklone i nasljedje ce biti povecani u odnosu na postojeca rjesenja.
  • Ukinuti ce se ili umanjiti porezi i takse na prvu nekretninu
  • Nekoristene privatne i poslovne nekretnine bit ce dodatno oporezovane.
  • Porezne olakšice za samouposlene radnike
  • Porezne olakšice pri registraciji hibridnih i plinskih vozila
  • Propisi za otvaranje i funkcionisanje obrta ce biti pojednostavljeni
  • Jedinstveni sistem naplate taksi za izdavanje smještaja putem interneta
  • Oštrije kazne za ekološke prekršaje
Infrastruktura
  • Nabava visenamjenskog helikoptera za MUP KS (projekat razradjen i uvrsten u prijedlog Budzeta KS 2020.)
  • Implementirati ce se projekat gradnje muzeja Ars Aevi
  • Završetak objekta ASU (obezbjedjena finansijska konstrukcija, radovi u toku)
  • Implementacija projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo
  • Izgradnja IX transverzale
  • Izgradnja I transverzale (eksproprijacije u uzurbanoj proceduri)
  • Izgradnja kružnih tokova od Jošanice do centra Sarajeva (zavrsen kruzni tok kod spoja Vogosce na A1)
  • Potpuna Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže
  • Uvesti ce se video nadzor na turistički atraktivnim lokacijama (projekat pokrivanja ulaza, izlaza i znacajnih lokacija videonadzorom u toku)
  • Spajanje Fonda KS za izgradnju sa Kantonalnim Stambenim Fondom (u toku restruktuiranje fondova kako bi se pravno mogli spojiti)
  • Osiguravanje zaštitnog zelenog pojasa, povećanje broja parking mjesta, obavezne zelene površine za rekreaciju kao standard u gradnji
  • Implementacija registra ratnih šteta i prioritizacija rekonstrukcije (registar zavrsen)
  • Uređenje Darive
  • Implementacija projekta Čista MIljacka
  • Uredjenje i unapredjenje izletista Skakavac, Trebevic i Bijambare
  • Utopljavanje i rekonstrukcija fasada javnih ustanova sa vlastitim kotlovnicama (radovi u toku na nizu javnih objekata)
Javni saobracaj
  • Restruktuiranje GRAS-a s ciljem formiranja "zdravog" subjekta - zazelimo dobrodoslicu kompaniji Sarajevski Elektricni Transport :mrgreen:
  • Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (glavni projekat uradjen, iznos 46 miliona KM, slijedi eksterna revizija, eksterna revizija gotova, projekat spreman za implementaciju u 2020.)
  • Uvodjenje jedne karte za gradski saobracaj, sve vidove transporta, praceno elektronskom prodajom i validacijom karata (od maja penzionerski kuponi vrijede kod oba prevoznika, od septembra ucenicki i studentski kuponi vrijede kod oba prevoznika, elektronska prodaja i validacija na cekanju do 2020.)
  • Implementacija sistema za praćenje i najavu javnog prevoza
  • Sigurnosne kamere u vozilima gradskog prevoza (projekat isplaniran, probna implementacija u par tramvaja, puna implementacija od slejdece godine)
  • Prigradski željeznički saobraćaj u saradnji sa ŽFBiH: Sarajevo-Ilijaš, Sarajevo-Hadžići i osiguravanje pružnih prelaza
  • Javno-privatno partnerstvo za gradska bicikla
  • Zakonski ce se regulisati i pokrenuti uklanjanje neregistrovanih vozila sa javnih parking povrsina (u proceduri)
Komunalna privreda
  • Provesti ce se revizija kantonalnih preduzeca komunalne privrede - profitabilna i preduzeca sa minimalnim gubicima ce se objediniti u Sarajevski Holding.
  • Rješavanje deponije Smiljevići (mjere rada odredjene na tematskoj sjednici Skupstine KS, sredstva planirana u budzetu za 2020.)
  • Individualni vodomjeri u domacinstvima
  • Elektronska naplata komunalnih usluga
  • Jedinstveni račun za komunalne usluge
  • Promjena obračunavanja plaćanja naknada za odvoz smeća za pravna lica (uvrsteno kao prioritet u radu Ministarstva komunalne privrede, potvrdjeno na sastanku sa udrugom poslodavaca)
Zdravstvo, kultura i obrazovanje
  • Uvesti ce se jedinstveni kupon za pristup svim institucijama kulture
  • Besplatni udžbenici u osnovnim školama
  • Jedan udzbenik po predmetu za cijeli Kanton
  • Eksterna matura u srednjim školama
  • Reevaluacija devetogodisnjeg osnovnog obrazovanja
  • Zdrava uzina u odgojnim i obrazovnim ustanovama
  • Obavezni drutvenokorisni vannastavni rad u srednjim skolama
  • Besplatno obrazovanje za redovne studente
  • Definisanje "osnovnog paketa zdravstvenih usluga" - nedefinisano, moguce da se radi o univerzalnom zdravstvenom paketu bez obzira na placanje doprinosa
  • Elektronske uputnice
  • Online zakazivanje termina u domovima zdravlja
  • Dostupnost ličnog zdravstvenog kartona putem interneta
  • Povećanje broja timova porodične medicine (timovi u procesu sirenja)
Za prvu godinu mandata i uz sve opstrukcije, ovo je na zavidnom nivou. :thumbup:
S obzirom na zaista, za nase uslove, kulturno nizak i broj i obim afera, mogu reci da je u pitanju pristojno uspjesan eksperiment za koji zelim da se nastavi.

Sto se tice price o rusenju Vlade KS, odgovorno tvrdim da ako mogu, da nema oportunijeg trenutka od kraja septembra da se krene u to. Formalno rusenje trenutne Vlade KS moze izborne rezultate Cetvorke pogurati dodatnim entuzijazmom i referendumskom atmosferom na dan izbora, a to bi cak moglo biti dovoljno za pristojnu pobjedu. U doba pandemije to nije mala stvar. Ako se rusenje otegne a kampanja vec krece, nista od toga.

EDIT: da ne ostanem nedorecen po pitanju zdravstva, u vladi sestorke to je bio ubjedljivo najzapostavljeniji resor i to je fakt. Politicko obrazlozenje je da je to zavaljen resor koji je otisao SDA satelitima unutar Sestorke kao kalkulisani rizik dok se kupuje vrijeme da se odradi stagod u drugim resorima. Meni se svidjelo da nisu popustili sindikatu jer je trebao konsenzus Vlade, pa SDA sateliti nisu mogli sami reagovati.
MaksprotivMarksa

#8520 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MaksprotivMarksa »

drug_profi wrote: 08/09/2020 19:40 Pa si htio da ti šestorka sve popravi za 12 mjeseci? A komši svom se obrati za tu zdravstvenu zaštitu. On je insistirao da dobiej taj resor iako je program predlozenog NS minsitra bio takav da bi danas u sistemu osiguranja bili izjednaceni JZU i PZU.
Ko je to bio kandidat iz NS i sto je izjednacavabje JZU i PZU dobro, vidim da si verziran za ova pitanja pa me zanima 😁
drug_profi

#8521 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

MaksprotivMarksa wrote: 08/09/2020 21:57
drug_profi wrote: 08/09/2020 19:40 Pa si htio da ti šestorka sve popravi za 12 mjeseci? A komši svom se obrati za tu zdravstvenu zaštitu. On je insistirao da dobiej taj resor iako je program predlozenog NS minsitra bio takav da bi danas u sistemu osiguranja bili izjednaceni JZU i PZU.
Ko je to bio kandidat iz NS i sto je izjednacavabje JZU i PZU dobro, vidim da si verziran za ova pitanja pa me zanima 😁
Nisam uopste verziran, ali mi je prosto dodijalo da bacam pare u bezdan ZZO a da ne dobijam nista za to, a svakih par mjeseci idem specijalisiti na kontrolu privatno i placam sve to. cca. 200-250 maraka godisnje. Isto toliko dajem za kcerku koja je student i koja ima srcanu manu. Isto toliko supruga za ginekologa...
I Prostom logikom, JZU i PZU trebaju da budu na istom tasu, gdje ce ZZO imati svoj cjenovnik i po njemu subvencionirati cijenu usluga. Ako subvencija ne pokriva trosak, doplaticu iz svog dzepa, ali makar cu nesto iskoristiti od onih 3600 maraka koje godisnje uplatim u fond ZZO.

A ko je bio predlozeni ministar ne sjecam se. Iz NS uglavnom bio i imao je u planu sirenje kapaciteta primarne i skundarne ZZ resursima PZU.

Prosto jer to vise nema smisla. 3600 maraka HEJ!? Za NIŠTA! I nikad nece ni biti JZU sposobne da odgovore zahtjevima pacijenata.
Svi mi dajemo PARETINE onoj vjestici da se zajebava sa nama.
MaksprotivMarksa

#8522 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MaksprotivMarksa »

Nisam mislio nista lose, zanimalo me sto smatras to dobrim rjesenjem, po meni ce to biti konacna propast javnog zdravstva, razlog vise za doktore koji rade u obja dijela sistema da vise stvari upucuju privatno, a da i pacijenti pristaju na to, sto se tice aparature i usluga snimanja guzve bi bile opet svuda jednake jer bi svi nahrlili na snimanja u privatne ustanove.

Ja sam hronicni bolesnik takodjer i godisnje izdvojim 3000 KM na redovne preglede u privatnim ustanovama, nista zadovoljniji nisam yslugom u privatnom sektoru, o sigurnosti i da ne pricam.

Tebe narocito postujem i zelio sam da cujem tvoje obrazlozenje, sve ok, razumijem.
malakh

#8523 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

Prpa.ba wrote: 08/09/2020 21:54
malakh wrote: 08/09/2020 17:50 kako tebe košta? što se to suštinski, bitnije promijenilo sa šestorkom? u redovima ispred ambulante sam čekao isto i sa i bez šestorke, med sestre su me maltretirale i svi su vječito nenadležni i sa i bez šestorke.

Dozvoliti ces da ne smatram da se problem neefikasnog i nekvalitetnog zdravstvenog sistema primarnog i sekundarnog nivoa na teritoriji Kantona Sarajevo rjesava korjenitim ustavnim promjenama i ukidanjem entiteta, ili cime se vec danas zabavlja siroke narodne mase. Iskljucivo je odgovornost na Kantonu Sarajevo, njegovoj Skupstini i Vladi. A onda tek na nasim finansijskim mogucnostima, troskovima, prethodno zakljucenim kolektivnim ugovorima i sl.
dug post i dosta dobar, ali ću pokušati da obrazložim svoje teze. odeš kod doktora obiteljske medicine i požališ se na probleme sa srcem, na primjer. neki će te poslati na kardiologiju na kličniki, a neki će te poslati u vojnu bolnicu, sa istim dijagnozama. prvi je na federalnom nivou uz učešće kantona, dok je drugi isključivo na kantonalnom nivou. po mom mišljenju, klinički ima za klasu bolje uslove od opće bolnice, dakle suštinski, klinički ima klinike, dok opća bolnica ima odjele. automatski se radi diskriminacija prema pacijentu i to nikada nitko nije primijetio, detektirao i problematizirao. zašto? pa zbog nadležnosti i količine para koju primaju jedni i drugi, a svoje nadležnosti crpe iz nakaradnog ustavnog ustrojstva države.

da ne ulazim u najsitnije detaljčiće, jer mislim da sam dovoljno dobro obrazložio.
Fundamentalna razlika izmedju Cetvorke i SDA-DF-SBB koalicije je u tome sto je Cetvorka samim svojim postojanjem, a SDA svojom protu-kampanjom, educirala siroke narodne mase o tome sta je Kanton, koje su njegove nadleznosti i "sta je gdje". I u tome sto se Cetvorka nece sakriti iza "korjenitih promjena", nego su koliko-toliko (a bitno je da su uopce) krenuli u provedbu ideja i mjera koje makar priznaju da problemi postoje i da su oni odgovorni za njihovo rjesavanje.
da, ne sporim.
A to je rezultat ovog dijela koji si tacno identifikovao, ali olako presao preko njega - "da nije bilo SDA bahatluka".A to je vazna, prevazna stavka. Vodi priznaju problema i potencijalno bavljenju njime. A sta je to, nego korak blize tome da red ispred ambulante bude makar malo kraci. Za par godina.
nisam olako prešao preko, već sam se razočarao. moj prag tolerancije prema četvorki je nizak, jer od njih nisam očekivao da će činiti neke stvari koje su činili, a zbog čega je sda to što jeste. razočaran do te mjere da ni ne planiram izaći na predstojeće izbore, a ako budem, samo ću glasati za načelnika koji je kontra ajnadžića i to je maksimum. u ovom slučaju, najvjerojatnije mandić, ali ne vjerujem da može pobijediti.
Sto se tice konkretnih poteza, sam sam sebi dosadan sa listom koju kopiram iz teme u temu:
Prpa.ba wrote: 14/12/2019 16:59 Sto se tice obecanja i realizacije, vrijeme je da osvjezim brojac.

Skupstina KS, rad Vlade i Ministarstava
  • Nadleznosti Grada Sarajeva ce se nastojati prenijeti na Kanton Sarajevo cime ce se ovaj dodatni nivo vlasti prakticno ukinuti.
  • Sveukupni troskovi kantonalne administracije (biranih i imenovanih lica kao i strucnog osoblja i saradnika) bi trebali ostati isti ili biti smanjeni kroz 4 godine, sto uz zdravu dozu inflacije moze dati lijep efekat.
  • Plate zastupnika ce se nastojati vezati za njihovo prisustvo i aktivnost na sjednicama - ocekujmo dosta poslanickih intervencija pro-forme i boravaka na sjednicama "do dzume".
  • Ukinuti ce se pausali za profesionalne zastupnike. (usvojeno)
  • Javno ce biti objavljen historijat glasanja svakog zastupnika u Skupstini KS po svakoj tacki po kojoj se izjasnjavao.
  • Relaksirati ce se propisi o tome ko i kada moze prisustvovati sjednicama Skupstine KS.
  • Sjednice ce biti redovno prenosene minimalno putem internet stranice Vlade i Skupstine KS i TVSA
  • Svi zakonski akti automatski ce dobijati svoje preciscene tekstove.
  • Svi akti i pravilnici svih pravnih lica kojima je osnivac Kanton Sarajevo ce biti objavljivani u Sluzbenim novinama KS. Sluzbene novine KS ce biti besplatno pristupacne gradjanima putem interneta. (u proceduri)
  • Sve institucije i organizacije ciji je osnivac KS ce objaviti, kroz jedinstveni registar, sve zaposlene ukljucujuci i plate i pozicije. Ostaje nejasno kako ce to proci uz postojeci zakon o zastiti licnih podataka.
  • Predvidja se povecanje odgovornosti upravljackih ,rukovodnih i nadzornih struktura javnih preduzeca kada se utvrdi nepostivanje odluka Vlade i Skupstine KS (postojeci sistem Skupstina ukinut, Skupstine sada cine opunomocenici Vlade KS direktno odgovorni Vladi KS)
  • Javne nabavke biti ce nadzirane u dva stepena tj. kroz elemente vlasti i elemente NVO sektora i zainteresovanih gradjana (primjena od 01.01.2020.)
  • Procedura smjene Vlade KS ce biti postrozena - sjednica ce biti moguca samo nakon podnošenja 18 potpisa zastupnika nove vecine, novog premijera i svih resornih ministara
Privreda i porezi
  • Sveukupni obim parafiskalnih nameta ce se nastojati smanjiti. Nameti za turizam i sumske naknade ce biti ukinuti. (ukidanje parafiskalnog nameta sumske naknade u proceduri, sljedeca na redu Turisticka naknada)
  • Pragovi oporezovanja za poklone i nasljedje ce biti povecani u odnosu na postojeca rjesenja.
  • Ukinuti ce se ili umanjiti porezi i takse na prvu nekretninu
  • Nekoristene privatne i poslovne nekretnine bit ce dodatno oporezovane.
  • Porezne olakšice za samouposlene radnike
  • Porezne olakšice pri registraciji hibridnih i plinskih vozila
  • Propisi za otvaranje i funkcionisanje obrta ce biti pojednostavljeni
  • Jedinstveni sistem naplate taksi za izdavanje smještaja putem interneta
  • Oštrije kazne za ekološke prekršaje
Infrastruktura
  • Nabava visenamjenskog helikoptera za MUP KS (projekat razradjen i uvrsten u prijedlog Budzeta KS 2020.)
  • Implementirati ce se projekat gradnje muzeja Ars Aevi
  • Završetak objekta ASU (obezbjedjena finansijska konstrukcija, radovi u toku)
  • Implementacija projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo
  • Izgradnja IX transverzale
  • Izgradnja I transverzale (eksproprijacije u uzurbanoj proceduri)
  • Izgradnja kružnih tokova od Jošanice do centra Sarajeva (zavrsen kruzni tok kod spoja Vogosce na A1)
  • Potpuna Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže
  • Uvesti ce se video nadzor na turistički atraktivnim lokacijama (projekat pokrivanja ulaza, izlaza i znacajnih lokacija videonadzorom u toku)
  • Spajanje Fonda KS za izgradnju sa Kantonalnim Stambenim Fondom (u toku restruktuiranje fondova kako bi se pravno mogli spojiti)
  • Osiguravanje zaštitnog zelenog pojasa, povećanje broja parking mjesta, obavezne zelene površine za rekreaciju kao standard u gradnji
  • Implementacija registra ratnih šteta i prioritizacija rekonstrukcije (registar zavrsen)
  • Uređenje Darive
  • Implementacija projekta Čista MIljacka
  • Uredjenje i unapredjenje izletista Skakavac, Trebevic i Bijambare
  • Utopljavanje i rekonstrukcija fasada javnih ustanova sa vlastitim kotlovnicama (radovi u toku na nizu javnih objekata)
Javni saobracaj
  • Restruktuiranje GRAS-a s ciljem formiranja "zdravog" subjekta - zazelimo dobrodoslicu kompaniji Sarajevski Elektricni Transport :mrgreen:
  • Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (glavni projekat uradjen, iznos 46 miliona KM, slijedi eksterna revizija, eksterna revizija gotova, projekat spreman za implementaciju u 2020.)
  • Uvodjenje jedne karte za gradski saobracaj, sve vidove transporta, praceno elektronskom prodajom i validacijom karata (od maja penzionerski kuponi vrijede kod oba prevoznika, od septembra ucenicki i studentski kuponi vrijede kod oba prevoznika, elektronska prodaja i validacija na cekanju do 2020.)
  • Implementacija sistema za praćenje i najavu javnog prevoza
  • Sigurnosne kamere u vozilima gradskog prevoza (projekat isplaniran, probna implementacija u par tramvaja, puna implementacija od slejdece godine)
  • Prigradski željeznički saobraćaj u saradnji sa ŽFBiH: Sarajevo-Ilijaš, Sarajevo-Hadžići i osiguravanje pružnih prelaza
  • Javno-privatno partnerstvo za gradska bicikla
  • Zakonski ce se regulisati i pokrenuti uklanjanje neregistrovanih vozila sa javnih parking povrsina (u proceduri)
Komunalna privreda
  • Provesti ce se revizija kantonalnih preduzeca komunalne privrede - profitabilna i preduzeca sa minimalnim gubicima ce se objediniti u Sarajevski Holding.
  • Rješavanje deponije Smiljevići (mjere rada odredjene na tematskoj sjednici Skupstine KS, sredstva planirana u budzetu za 2020.)
  • Individualni vodomjeri u domacinstvima
  • Elektronska naplata komunalnih usluga
  • Jedinstveni račun za komunalne usluge
  • Promjena obračunavanja plaćanja naknada za odvoz smeća za pravna lica (uvrsteno kao prioritet u radu Ministarstva komunalne privrede, potvrdjeno na sastanku sa udrugom poslodavaca)
Zdravstvo, kultura i obrazovanje
  • Uvesti ce se jedinstveni kupon za pristup svim institucijama kulture
  • Besplatni udžbenici u osnovnim školama
  • Jedan udzbenik po predmetu za cijeli Kanton
  • Eksterna matura u srednjim školama
  • Reevaluacija devetogodisnjeg osnovnog obrazovanja
  • Zdrava uzina u odgojnim i obrazovnim ustanovama
  • Obavezni drutvenokorisni vannastavni rad u srednjim skolama
  • Besplatno obrazovanje za redovne studente
  • Definisanje "osnovnog paketa zdravstvenih usluga" - nedefinisano, moguce da se radi o univerzalnom zdravstvenom paketu bez obzira na placanje doprinosa
  • Elektronske uputnice
  • Online zakazivanje termina u domovima zdravlja
  • Dostupnost ličnog zdravstvenog kartona putem interneta
  • Povećanje broja timova porodične medicine (timovi u procesu sirenja)
Za prvu godinu mandata i uz sve opstrukcije, ovo je na zavidnom nivou. :thumbup:
od svega pobrojanog, sve je u nekoj proceduri. ti si to lijepo napisao, a ja ću prevesti. kod nas, "u proceduri" znači da može, a i ne mora biti, jer uvijek može negdje zapeti. deponija smiljevići, osim tematskih sjednica, niti jedan kvalitetan dokument nije napravljen kako bi se riješio problem. spominjalo se da ide putem sagorjevanja smeća, ali je na tome stalo. informacije radi, istu stvar je radila i vlada na čijem čelu je bio konaković, elaborat postoji, ali je sve ostalo na papiru. slično kao što je bilo sa brojnim elaboratima o smanjenju emisije štetnih materija koje proizvode smog, autora martina taisa, a koja su negdje u fiokama.

dalje, koliko znam i ranije su bile sjednice skupštine na tv sa. redovito ih pratio, uz neke male prekide. znači ništa novo.

eh ovo je najzanimljivije sa skupštinama preduzeća. to je došlo na prijedlog lejle brčić, kao i uredba o postupku prijema u radni odnos u javnim preduzećim i ustanovama u ks. sada, već bivši članovi nadzornog odbora se žale da su skupštine (pogledaj večerašnje gostovanje direktora vika na tvsa), a koje su ih smijenile, izabrane na nezakonit način i da se iste moraju birati putem javnog konkursa. dakle kadrovi bivše šetorke, ili ti ga četvorke se žale na način izbora skupština preduzeća, a to su donijeli njihovi ministri i oni su defakto izabrani pomoću tih opunomoćnika.

što se tiče uredbe. jedna od glavnih stavki iste jeste član 3, koji kaže da se postupak prijema u radni odnos na upražnjena radna mjesta vrši putem obaveznog javnog oglašavanja. četvorka je svim svojim direktorima stavila klauzulu ugovora koja glasi da se isti nakon isteka mandata ili razrješenja moraju rasporediti na neka radna mjesta u firmi - pogledati na ovom slučaju (https://www.klix.ba/vijesti/bih/zasto-j ... /200825051). već su pojedini portali o tome i pisali. kako ih rasporediti bez prethodno raspisanog javnog konkursa i da se ne prekrši uredba? nemoguće. dakle i tu su sami sebe pobili i svoj rad.

javne nabavke se ne kontroliraju dva puta. sistem kontrole javnih nabavki je takav da uprava preduzeća kreira plan javnih nabavki, šalje ga nadzornom odboru na uvid i nadzorni odbor to proslijeđuje skupštini preduzeća na usvajanje. budući da je skupština preduzeća punomoćnik, vlada daje konačnu, odnosno obavezujuću uputu kako će glasati punomoćnici i na tome se sve završava.

nameti za turizam nisu ukinuti i boravišna taksa je ostala 2 km za turiste i 50 km paušalno za pravna lica koja pružaju usluge smještaja na ruralnim područjima i nikada to nije bilo u proceduri. za šumsku naknadu nisam upućen.

ovo je letimično što sam pročitao da si boldirao. kada bih se detaljno udubio u sve, možda bih se baš i razočarao, tako da ne želim to da radim.

što se tiče smjene vlade. mislim da bi eventualna smjena ove vlade, u ovom trenutku bio šah mat za sda, df i sbb u kantonu sarajevo i da bi ih četvorka uništila na lokalnim izborima. mislim da je to činjenica. ali nažalost ovo mi liči na dininu ublehu i to iz nekoliko razloga:

1. za pokretanje procedure izglasavanja nepovjerenja vladi ks je potrebno 12 potpisa, što četvorka u ovom trenutku ima i to mogu već sutra pokrenuti. zašto ne idu u tom pravcu?
2. kako misle podijeliti resore i kako misle zadovoljiti dvojicu damira, koji nisu članovi četvorke i koji su bukvalno slijepo crijevo iste, ali ju deklarativno podržavaju?
3. konstalacija snaga unutar šestorke je drastično drukčija, nego kada su prethodno formirali vlast i pregovori će biti dosta drukčiji.
4. ogroman problem sa gladnim sdpom, zbog kojeg se šestorka mogla nekoliko puta raspasti. konstante svađe na relaciji sdp sa jedne, te svi ostali sa druge strane, zbog sdpovih megalomanskih zahtjeva za foteljama (napomene radi, sa tri mandata su dobili: tri ministarstva, gras, zoi, sarajevošume, toplane, sarajevogas, upravni odbor domova zdravlja i mnoštvo manjih firmica)
5. sbb nikada neće pristati da im se oduzme nešto što sada imaju, a imaju jako puno. u tom slučaju ostaje nedovoljno pozicija za četvorku i dvojicu damira.
6. i tri točke.
drug_profi

#8524 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

MaksprotivMarksa wrote: 08/09/2020 22:58 Nisam mislio nista lose, zanimalo me sto smatras to dobrim rjesenjem, po meni ce to biti konacna propast javnog zdravstva, razlog vise za doktore koji rade u obja dijela sistema da vise stvari upucuju privatno, a da i pacijenti pristaju na to, sto se tice aparature i usluga snimanja guzve bi bile opet svuda jednake jer bi svi nahrlili na snimanja u privatne ustanove.

Ja sam hronicni bolesnik takodjer i godisnje izdvojim 3000 KM na redovne preglede u privatnim ustanovama, nista zadovoljniji nisam yslugom u privatnom sektoru, o sigurnosti i da ne pricam.

Tebe narocito postujem i zelio sam da cujem tvoje obrazlozenje, sve ok, razumijem.
JZ je propalo, samo mi to necemo da shvatimo. Ovako gubimo jos i zivote.
Zdravlje je roba, i za njega postoji trziste. Nas sistem ZO je neodrziv. Sumanute pare dajemo mi koji radimo, a nemamo nista, nista, nista... Neka iz budzeta i od love iz akciza na duhan ide novac za fond solidarnosti ZO za ugrozene. Neka ide i od mene 20-30% onoga sto uplatim, ali daj da ostalih 3 milje maraka imam na raspolaganju, pa ce se onda naci interes i da se dovode strucni ljekari i da se grade opremljene PZU.
Prpa.ba

#8525 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

malakh wrote: 08/09/2020 23:21 dug post i dosta dobar, ali ću pokušati da obrazložim svoje teze. odeš kod doktora obiteljske medicine i požališ se na probleme sa srcem, na primjer. neki će te poslati na kardiologiju na kličniki, a neki će te poslati u vojnu bolnicu, sa istim dijagnozama. prvi je na federalnom nivou uz učešće kantona, dok je drugi isključivo na kantonalnom nivou. po mom mišljenju, klinički ima za klasu bolje uslove od opće bolnice, dakle suštinski, klinički ima klinike, dok opća bolnica ima odjele. automatski se radi diskriminacija prema pacijentu i to nikada nitko nije primijetio, detektirao i problematizirao. zašto? pa zbog nadležnosti i količine para koju primaju jedni i drugi, a svoje nadležnosti crpe iz nakaradnog ustavnog ustrojstva države.

da ne ulazim u najsitnije detaljčiće, jer mislim da sam dovoljno dobro obrazložio.
Cinjenicno tacno, mada i dalje stojim pri svom zakljucku: ustavno ustrojstvo moze biti odakle izviru nejasnoce i nepreciznosti, pa cak i otezavajuce okolnosti na osnovu kojih se razvije citav ekosistem problema (i prostora za lov u mutnom) sa kojima danas zivimo - ali nije formalno-pravna prepreka da se stvari i rjesavaju. Nasi najveci problemi su u primarnoj zdravstvenoj zastiti koja je uzasno potkapacitirana i u derutnom stanju, ali i u cinjenici da smo glavni finansijeri ustanove koju nemamo nacina kontrolisati. Oba problema imaju svoja odvojena rjesenja. Domove zdravlja mozemo rjesavati bez ustavno-zakonskih peripetija, a oko KCUS-a se mora istrcati na teren kreativnog tumacenja zakona i zavrtanja ruku drugim kantonima i Federaciji kako bi se Federaciju izbacilo iz procesa operativnog upravljanja ustanovom, a druge kantone svelo na realnu mjeru.
malakh wrote: 08/09/2020 23:21 nisam olako prešao preko, već sam se razočarao. moj prag tolerancije prema četvorki je nizak, jer od njih nisam očekivao da će činiti neke stvari koje su činili, a zbog čega je sda to što jeste. razočaran do te mjere da ni ne planiram izaći na predstojeće izbore, a ako budem, samo ću glasati za načelnika koji je kontra ajnadžića i to je maksimum. u ovom slučaju, najvjerojatnije mandić, ali ne vjerujem da može pobijediti.
Posteno, politicki pristup nam se razlikuje. Moj prag tolerancije je sekundu bolje od bahate SDA, pa su svi redom padali osnovni test, od SBiH, preko SDP-a, do DF-a i SBB-a. Cetvorka je prva nakupina lokalnih politicara koja je prosla taj najmizerniji test, pa sada neka SDA sa ekipom pokusa preskociti malo vise postavljenu ljestvicu i imaju moj glas. :mrgreen:
malakh wrote: 08/09/2020 23:21 ...ovo je letimično što sam pročitao da si boldirao. kada bih se detaljno udubio u sve, možda bih se baš i razočarao, tako da ne želim to da radim.
Ja ipak preporucujem da se udubis, pa makar se i dodatno razocarao jer ipak na dva razlicita nacina posmatramo rad te vlade.

Ja sam iskreno najzadovoljniji stavkom oko skupstina javnih preduzeca. Klasicno bosansko rjesavanje problema otudjenih centara moci i spore birokratije, horuk, na granici legalnsoti, ali sustina je ispravna: za javna preduzeca odgovorni su Skupstina KS i Vlada KS, i ne trebaju postojati peripetije koje od svake kadrovske promjene prave trakavicu i novo skupljanje 18. ruke u Skupstini KS.

Zadovoljan sam i metodologijom kojom se krenulo na obimnije ukidanje parafiskalnog nameta, odradjena analiza i zakonska podloga, spremljena zamjenska sredstva u budzetu za 2020, preostala samo realizacija tj. ne uzeti 7 do 8 miliona KM od privrede u 2020. Dokle se doslo nemam pojma, prestao sam pratiti nakon petka 13. Turisticke naknade su trebale biti sljedeca stavka, za budzet u 2021. Odradjen dio pripreme slican kao i za sumsku naknadu.

Uredba o javnim nabavkama je ja mislim bila ona o dvostepenoj kontroli i objedinjavanju javnih nabavki. Meni je tu interesantniji bio ovaj dio oko objedinjenih nabavki. Umjesto 50 JU-ova koje sve rade svojih 50 nabavki, radila bi se jedna za sve pod okriljem ministarstva ili vlade. Ideja je da bi bile vece nabavke i atraktivnije cijene, uz veci interes javnosti za kontrolom jer su u pitanju znacajniji iznosi. :mrgreen: Nenadic je tu uredbu promptno prolongirao na 2021, medju prvim aktima petka 13. :mrgreen:

Slobodan pristup Sluzbenim novinama KS je jedna od tih "u proceduri" stavki koja je zapela u administrativnim blokadama iako je odradjena finansijska i zakonska priprema. I to nisu blokade po pitanju zakonitosti, vec doslovno nestane pecat, pa nije poslan dopis, pa neko na bolovanju i ceka se referent... :mrgreen:

Ukidanje pausala je bio simbolican potez sa pristojnom ustedom (oko 150.000 KM, ako se ne varam).

Registri zaposlenih i imovine su vec ogolili dosta nepotizma, ukljucujuci i nepotizam unutar same Sestorke. Vrlo koristan potez, a lijepo je i vidjeti prekrsajne naloge svima koji su "zaboravili" prijaviti promjene u imovini nakon godinu dana. Duse drage, mislili da se to samo preda pocetkom mandata, pa da se do sljedeceg zaboravi sta je pisalo u prethodnom. :lol: Opet, bosansko rjesenje bosanskog problema, ima hrpu svojih nedostataka, ali je korak naprijed.

Radili su i na spajanju dva stambena fonda. To se bas treba zadubiti u skupstinske materijale pa vidjeti birokratski cvor koji su pokusavali raspetljati. Od preregistracije jednog fonda da bi bio kompatibilan sa drugim, pa onda dopune djelatnosti drugog, pa za sve cekaj odluku suda... mislim, sama cinjenica da pricamo o tome da su pokusali spojiti dvije institucije u jednu i pojednostaviti stvar meni govori dovoljno o nekakvoj pozitivnoj namjeri.

Izradjeni su i registri ratnih steta, mapa socijalnih prava, nastao je i nekakav polu-ozbiljan plan modernizacije infrastrukture i opreme GRAS-a...

Opet, ne kazem da nije bilo promasaja (tipa, stanice prije pruge) ili potencijalnog ugradjivanja u tendere, ali sve je to bilo amaterski i na nesto nizem nivou nego kada to radi SDA sa partnerima.

Nekome sa visokim ocekivanjima poput tebe moze ne biti dovoljno, postujem, ali ja jednostavno ne vidim alternativu da realisticno nudi vise od Cetvorke. I ja bih Japanske i Norveske kadrove, ali nema ih u ponudi. :mrgreen:
malakh wrote: 08/09/2020 23:21 što se tiče smjene vlade. mislim da bi eventualna smjena ove vlade, u ovom trenutku bio šah mat za sda, df i sbb u kantonu sarajevo i da bi ih četvorka uništila na lokalnim izborima. mislim da je to činjenica. ali nažalost ovo mi liči na dininu ublehu i to iz nekoliko razloga:
I ja smatram da je malo vjerovatno, ali stoji i to da je NiP usao duboko u SDA glasacku masineriju, vise me nista ne moze iznenaditi. :mrgreen:

Oduzio i ja, vracam se kracim komentarima... :mrgreen:
Post Reply