Pa tema je podizanje svijestiIronmen wrote: ↑08/09/2020 11:5560% ljudi u drzavi ne vjeruje u coronu i kaze da je sve to namjesteno na koji nacin se boriti protiv vjetrenjaca i mentaliteta ???GAU8 wrote: ↑08/09/2020 11:40ALI i podici svijest o kanalima sirenja virusa. Mozes zivjeti najzdravije moguce, ali ako se lola nakaslje u tramvaju, a inficiran je, a niko ne hebe maske, dzaba ti sto ces poslije ici u prirodu da setas...Ironmen wrote: ↑08/09/2020 11:30
Upravo to testovi i cijeli sistem oko testiranja, pristizanja rezultata, stavljanje u izolaciju zarazenih i najblizih kontakata kao i nadgledanje istih je ziva smijurija i dno dna...
Upravo to podici svijest o imunitetu, zdravijem nacinu zivota, setnji u prirodi i drugo, jer u ovakvoj drzavi i sistemu samo smo sebi prepusteni...
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- GAU8
#31501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Mogy87
#31502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da je moj stav na ovu temu potpuno jasan.zubi wrote: ↑08/09/2020 11:47Ma ko kaze da je imunitet kljuc svega, eno onaj sudija sto je nedavno umro, sportski tip, trcao svako jutro i sve mu dzabe... to se mi samo mozemo NADATI da ce nas dobar imunitet i dobro zdravstveno stanje spasiti, ali dok se ne nadjemo u situaciji borbe sa bolescu, nista se ne zna...Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:35
Upravo to podici svijest o imunitetu, zdravijem nacinu zivota, setnji u prirodi i drugo, jer u ovakvoj drzavi i sistemu samo smo sebi prepusteni...
Boldirano je kljuc svega. Koristiti ovo sunca sto nam je ostalo. Mislim da je @laik1981 neki dan pisao o vaznosti D vitamina. I splinter ima super post za imunitet od prije par mjeseci.
Kombinacija mjera (maska i distanca) i ovoga sto sam navela. Valjda se mjere podrazumijevaju. Ja na ovo gledam kao dodatak uz pridrzavanja mjera i nesto sto nam treba biti stil zivota i s koronom i bez nje.
- zubi
#31503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve ok, ali to da ce nas podizanje imuniteta spasiti od korone - nece.Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 12:05Mislim da je moj stav na ovu temu potpuno jasan.zubi wrote: ↑08/09/2020 11:47Ma ko kaze da je imunitet kljuc svega, eno onaj sudija sto je nedavno umro, sportski tip, trcao svako jutro i sve mu dzabe... to se mi samo mozemo NADATI da ce nas dobar imunitet i dobro zdravstveno stanje spasiti, ali dok se ne nadjemo u situaciji borbe sa bolescu, nista se ne zna...Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:35
Boldirano je kljuc svega. Koristiti ovo sunca sto nam je ostalo. Mislim da je @laik1981 neki dan pisao o vaznosti D vitamina. I splinter ima super post za imunitet od prije par mjeseci.
Kombinacija mjera (maska i distanca) i ovoga sto sam navela. Valjda se mjere podrazumijevaju. Ja na ovo gledam kao dodatak uz pridrzavanja mjera i nesto sto nam treba biti stil zivota i s koronom i bez nje.
-
Mogy87
#31504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Apsolutno. Nekad ti upravo imunitet dodje glave.zubi wrote: ↑08/09/2020 12:15Sve ok, ali to da ce nas podizanje imuniteta spasiti od korone - nece.Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 12:05Mislim da je moj stav na ovu temu potpuno jasan.zubi wrote: ↑08/09/2020 11:47
Ma ko kaze da je imunitet kljuc svega, eno onaj sudija sto je nedavno umro, sportski tip, trcao svako jutro i sve mu dzabe... to se mi samo mozemo NADATI da ce nas dobar imunitet i dobro zdravstveno stanje spasiti, ali dok se ne nadjemo u situaciji borbe sa bolescu, nista se ne zna...
-
biglebovski
#31505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Profesor Heneghan, koji je opazio pogrešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sustav....Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:56Gdje je @lavander napisala da se retestiraju? Forumasica je dala informaciju da se asimptomatski testiraju. A Fadil bi dobio i ECMO da mu zatreba. I let u Njemacku. I na Mars ako bi pomoglo. Da li bi ti dobio nesto tako?biglebovski wrote: ↑08/09/2020 11:47 Pa evo sad čovjek iznad kaže da se rade retestiranja, a i Fadil se retestirao, sama sebe pobijaš. Opet neki forumaši izvrću činjenice i tjeraju vodu na svoj mlin slabašnom argumentacijom. Sad vam ne valjaju ni Oxford ni Dorsten iz Charite Berlin ni privatne labaratorije ni Veterinarski fakultet, niko živ.
Ja kažem, u skladu sa dokazima o kojima priča veliki i priznati stručnjak profesor Carl Heneghan, direktor Centra za Medicinu baziranu na dokazima na prestižnom Univerzitetu Oxford u Engleskoj, da je virus prošao kroz masu ljudi koji se od juna testiraju kao pozitivni, a koji su asimptomatski ili sa blagim simptomima, i koji automatski moraju izbivati 14 dana sa posla, iz škole, ne samo oni nego i njihovi kontakti, bračni drugovi, djeca, pod prijetnjom krivične odgovornosti. Isto tako, u skladu sa Oxford-ovim dokazima, postoji i velika vjerovatnoća da postoje ljudi koji se broje kao umrli od korone a koji su umrli sa ostatcima mrtvog virusa u sebi dugo vremena nakon što su se zarazili i oporavili od zaraze a nakon smrti su testirani i test pokazao pozitivan rezultat.
Ima li kakva peer-reviewed studija koja dokazuje koliko je virusa potrebno da bi se izazvali simptomi, koliko je tačno virusa potrebno za proljev a koliko za upalu pluća?
Ovo boldirano nigdje ne pise u clanku koji si postavio. To je tvoja konstrukcija koja moze proci samo kod osobe koja ne zna razliku izmedju prehlade i gripe.
-
Mogy87
#31506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Usput dok mi ovdje razglabamo o "lazno pozitivnim" testovima na retestiranju koji jedino uticu na duzinu karantina umro je i brat onog trenera. Takodjer u 40tim. E to je relnost. A i to ce pojedini ovdje pokusati da izvrnu.
-
Mogy87
#31507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Taj appeal to authority podmeci nekom drugom. Hoce to kad katastrofalno vodis krizu, uz to si zeznuo sve kroz Brexit, pa hoces malo da poboljsas utisak.biglebovski wrote: ↑08/09/2020 12:24Profesor Heneghan, koji je opazio pogrešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sustav....Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:56Gdje je @lavander napisala da se retestiraju? Forumasica je dala informaciju da se asimptomatski testiraju. A Fadil bi dobio i ECMO da mu zatreba. I let u Njemacku. I na Mars ako bi pomoglo. Da li bi ti dobio nesto tako?biglebovski wrote: ↑08/09/2020 11:47 Pa evo sad čovjek iznad kaže da se rade retestiranja, a i Fadil se retestirao, sama sebe pobijaš. Opet neki forumaši izvrću činjenice i tjeraju vodu na svoj mlin slabašnom argumentacijom. Sad vam ne valjaju ni Oxford ni Dorsten iz Charite Berlin ni privatne labaratorije ni Veterinarski fakultet, niko živ.
Ja kažem, u skladu sa dokazima o kojima priča veliki i priznati stručnjak profesor Carl Heneghan, direktor Centra za Medicinu baziranu na dokazima na prestižnom Univerzitetu Oxford u Engleskoj, da je virus prošao kroz masu ljudi koji se od juna testiraju kao pozitivni, a koji su asimptomatski ili sa blagim simptomima, i koji automatski moraju izbivati 14 dana sa posla, iz škole, ne samo oni nego i njihovi kontakti, bračni drugovi, djeca, pod prijetnjom krivične odgovornosti. Isto tako, u skladu sa Oxford-ovim dokazima, postoji i velika vjerovatnoća da postoje ljudi koji se broje kao umrli od korone a koji su umrli sa ostatcima mrtvog virusa u sebi dugo vremena nakon što su se zarazili i oporavili od zaraze a nakon smrti su testirani i test pokazao pozitivan rezultat.
Ima li kakva peer-reviewed studija koja dokazuje koliko je virusa potrebno da bi se izazvali simptomi, koliko je tačno virusa potrebno za proljev a koliko za upalu pluća?
Ovo boldirano nigdje ne pise u clanku koji si postavio. To je tvoja konstrukcija koja moze proci samo kod osobe koja ne zna razliku izmedju prehlade i gripe.
-
biglebovski
#31508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sad bi ja tebi jedan thank you ostavio al nestade ta opcija, propade mi 34.628 thank you biglebovski.splinter wrote: ↑08/09/2020 11:56 @@biglebovski
Po tebi i tvojim istomišljenicima Corona je trebala biti daleka prošlost još u maju, a vidimo da nije, naprotiv. Nekad treba povući crtu i povući se ili prihvatiti činjenice. Ima ovdje još likova koji mogu imati dijametralno suprotno mišljenje u odnosu na moje, ali su potpuno otvoreni za jednu zdravu diskusiju i ja to jako cijenim i pozdravljam ih ovom prilikom.
Kažem da je eskalacija Covida-19 na globalnom nivou krenula u junu a što vidimo i iz priloženog izvora Worldmeters. Obzirom da se radi o pandemiji, dakle bolest koja se širi i južnom i sjevernom hemisferom. Dok je u nekim dijelovima Evrope došlo da pada slučajeva, istovremeno se desila eskalacija slučajeva u drugim dijelovima svijeta, npr u Brazilu ili na drugom kontinentu u Indiji, što je rezultiralo velikim skokom novozaraženih.
Da si čitao moje postove od početka, vidio bi da sam još poodavno napisao da svaki pozitivan rezultat na testu ne znači nužno da je došlo do razvoja bolesti i da su pozitivni i bolesni, ali da postoji mogućnost da takvi ljudi budu neko vrijeme infektivni za druge ljude.
Testiranja nisu uvijek crno-bijelo ili plus-minus. I kod drugi infektivnih bolesti mnogo duže prisutnih nego Covid-19, moraju se nekad ponavljati testiranja i metode koje se rade, što znam iz ličnog i radnog skustva
Naravno da treba razmišljati da se skrati period izolacije u nekim slučajevima, jer postoje slučajevi negdje su ljudi u 3 navrata u periodu od nekoliko mjeseci bili u 14 dnevnoj izolaciji što je frustrirajuće i nepotrebno
Ne baziram svoje mišljenja na osnovu pročitanih radova ili istraživanja, već primarno na osnovu sopstvenog znanja koje sam godinama sticao i u kojem sam uložio bruku novaca a da mi niko nije platio ni feninga. Svoje znanje mogu po potrebi nadopuniti pomenutim radovima i istraživanjima.
PS
I vrati taj avatar, imaš najbolji Nick na forumu a slike ni za lijeka
Eskalacija kovida je krenula u martu i trajala je cijeli april i maj kada je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva i excess deaths, to se odnosi na Evropu, SAD, J. Ameriku, Indiju... Eskalacija pozitivnih slučajeva je krenula u junu, uz dostupnost testova na tržištu, kada se počinje masovno testirati. Interesantno, kod nas se eskalacija desila nakon dogovora o raspodjeli love od MMF-a. Da nije bilo onako striktnih mjera po cjelokupnu populaciju, i kod nas bi to kao i u Švedskoj već bila skoro završena priča. Sada imamo na djelu političko upravljanje krizom, gdje se rezultati i tok pandemije koriste u dnevno-političkom diskursu na unutrašnjem i vanjsko-političkom planu dok ogroman broj ljudi postaje žrtvama ne kovida kao bolesti nego kovida kao društvene pojave.
-
Mogy87
#31509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@biglebovski sad lijepo u Bugojno pa majci one dvojice nesretnika objasni kako njena djeca u stvari nisu umrla vec se koriste u dnevno-politicke svrhe.
-
biglebovski
#31510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kažeš da je to moja lična konstrukcija i da to nigdje ne piše u tekstu a ja ti kopiram rečenicu iz teksta a ti o nekim podmetanjima, frazama i nekakvom Brexit-uMogy87 wrote: ↑08/09/2020 12:28Taj appeal to authority podmeci nekom drugom. Hoce to kad katastrofalno vodis krizu, uz to si zeznuo sve kroz Brexit, pa hoces malo da poboljsas utisak.biglebovski wrote: ↑08/09/2020 12:24Profesor Heneghan, koji je opazio pogrešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sustav....Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:56
Gdje je @lavander napisala da se retestiraju? Forumasica je dala informaciju da se asimptomatski testiraju. A Fadil bi dobio i ECMO da mu zatreba. I let u Njemacku. I na Mars ako bi pomoglo. Da li bi ti dobio nesto tako?
-
biglebovski
-
daddy-kool
#31512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
biglebovski wrote: ↑08/09/2020 11:47 ...da je virus prošao kroz masu ljudi koji se od juna testiraju kao pozitivni, a koji su asimptomatski ili sa blagim simptomima, i koji automatski moraju izbivati 14 dana sa posla, iz škole, ne samo oni nego i njihovi kontakti, bračni drugovi, djeca, pod prijetnjom krivične odgovornosti.
Kod nas to nije slučaj koliko sam u toku, eno neki dan vaspitačica u obdaništu pozitivna svi nastavili redovne aktivnosti samo je ona otišla na bolovanje? I već dugo se kod nas to provodi, ne testiraju se kontakti, nema ni 5-dnevne izolacije, samo vozi dalje.
-
Mogy87
#31513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@biglebovski Gdje boldirano (sad sam ti i uvećala) stoji u tekstu? Stoji paušalna rečenica da su poboljšali sistem evidencije. Gdje je ta "velika vjerovatnoća"biglebovski wrote: ↑08/09/2020 12:24Profesor Heneghan, koji je opazio pogrešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sustav....Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 11:56Gdje je @lavander napisala da se retestiraju? Forumasica je dala informaciju da se asimptomatski testiraju. A Fadil bi dobio i ECMO da mu zatreba. I let u Njemacku. I na Mars ako bi pomoglo. Da li bi ti dobio nesto tako?biglebovski wrote: ↑08/09/2020 11:47 Pa evo sad čovjek iznad kaže da se rade retestiranja, a i Fadil se retestirao, sama sebe pobijaš. Opet neki forumaši izvrću činjenice i tjeraju vodu na svoj mlin slabašnom argumentacijom. Sad vam ne valjaju ni Oxford ni Dorsten iz Charite Berlin ni privatne labaratorije ni Veterinarski fakultet, niko živ.
Ja kažem, u skladu sa dokazima o kojima priča veliki i priznati stručnjak profesor Carl Heneghan, direktor Centra za Medicinu baziranu na dokazima na prestižnom Univerzitetu Oxford u Engleskoj, da je virus prošao kroz masu ljudi koji se od juna testiraju kao pozitivni, a koji su asimptomatski ili sa blagim simptomima, i koji automatski moraju izbivati 14 dana sa posla, iz škole, ne samo oni nego i njihovi kontakti, bračni drugovi, djeca, pod prijetnjom krivične odgovornosti. Isto tako, u skladu sa Oxford-ovim dokazima, [b]postoji i velika vjerovatnoća da postoje ljudi koji se broje kao umrli od korone a koji su umrli sa ostatcima mrtvog virusa u sebi dugo vremena nakon što su se zarazili i oporavili od zaraze a nakon smrti su testirani i test pokazao pozitivan rezultat. [/b]
Last edited by Mogy87 on 08/09/2020 13:20, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#31514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakva Švedska, kod nas bi bilo kao u Brazilu.biglebovski wrote: ↑08/09/2020 12:47 Da nije bilo onako striktnih mjera po cjelokupnu populaciju, i kod nas bi to kao i u Švedskoj već bila skoro završena priča.
Švedska je nakon početnog propusta da epidemiju uguši u korijenu, dugotrajnim naporima i mjerama dovela sebe na nivo svojih susjeda, ako se mjeri broj novozaraženih po milionu stanovnika. Možda nešto i bolje jer im je Reff pao zbog djelomične prokuženosti populacije.
-
biglebovski
#31515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma znam, bilo bi 120.000 mrtvih kod nas...
-
daddy-kool
#31516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni samo nije jasno po čemu se mi to možemo porediti sa Švedskom?
- Edin H.
- GAU8
#31518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne kontam cemu ti definitivni stavovi. Nije to nesto sto ima samo 2 krajnosti, vec beskonacan broj nijansi. Nekome ce pomoci, a nekome ce biti kontraproduktivno. Koja je vjerovatnoca ove dvije mogucnosti?zubi wrote: ↑08/09/2020 12:15Sve ok, ali to da ce nas podizanje imuniteta spasiti od korone - nece.Mogy87 wrote: ↑08/09/2020 12:05Mislim da je moj stav na ovu temu potpuno jasan.zubi wrote: ↑08/09/2020 11:47
Ma ko kaze da je imunitet kljuc svega, eno onaj sudija sto je nedavno umro, sportski tip, trcao svako jutro i sve mu dzabe... to se mi samo mozemo NADATI da ce nas dobar imunitet i dobro zdravstveno stanje spasiti, ali dok se ne nadjemo u situaciji borbe sa bolescu, nista se ne zna...
Govori li se u globalu, ili pojedinacno. Govorimo li statisticki, i ako da, koji je kriterij kada kazemo "nece nas spasiti podizanje imuniteta" Sta je uopste "podignut imunitet" Ima li neku jedinicu mjere? Sta mislis kada kazes "spasiti od korone"....
Mozemo ovako do sutra
-
daddy-kool
#31519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
New Study: Vitamin D reduces risk of ICU admission 97%
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6020302764
Highlights
The vitamin D endocrine system may have a variety of actions on cells and tissues involved in COVID-19 progression.
Administration of calcifediol or 25-hydroxyvitamin D to hospitalized COVID-19 patients significantly reduced their need for Intensive Care United admission.
Calcifediol seems to be able to reduce severity of the disease.
Jeste da je relativno mala, ograničena studija, ali dodaje dokaze na već postojeće znanje o korelaciji vitamina D i težine bolesti. Svakako treba suplementirati vitamin D tokom zime.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6020302764
Highlights
The vitamin D endocrine system may have a variety of actions on cells and tissues involved in COVID-19 progression.
Administration of calcifediol or 25-hydroxyvitamin D to hospitalized COVID-19 patients significantly reduced their need for Intensive Care United admission.
Calcifediol seems to be able to reduce severity of the disease.
Jeste da je relativno mala, ograničena studija, ali dodaje dokaze na već postojeće znanje o korelaciji vitamina D i težine bolesti. Svakako treba suplementirati vitamin D tokom zime.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#31520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo matična mliječ i propolis 
-
biglebovski
#31521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lauc: Veliku većinu zaraženih koronavirus neće ubiti
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... _tid=47321
ZNANSTVENIK prof. dr. sc. Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta vlade, komentirao je za N1 situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.
"Mislim da je fokus nabrajanja ljudi kojima je PCR testom pokazan virus u nosu pogrešan. Ne možemo usporediti ono što se događa danas s onim što se događalo u rano proljeće. Imali smo situaciju gdje su na sjeveru Italije ljudi masovno umirali, bolnice su bile pretrpane i cijelim virusom se širio val panike. Danas su bolnice širom Europe prazne, umire mali broj ljudi, iako zapravo imamo puno zaraženih. Mi još uvijek nemamo velik broj zaraženih. Moramo paziti da naš bolnički sustav ne postane preopterećen, mi smo još uvijek daleko od toga i testiranja nam više služe kao indikacija kojom brzinom se epidemija širi nego što je to neki broj koji treba uzrokovati paniku", pojasnio je Lauc.
Dodao je da je najbitnije da se virus ne proširi brzo, a kako bi se to spriječilo, bitno je pridržavati se svih mjera.
"Ljudi se ponašaju odgovorno, mislim da nećemo imati velikih problema"
"Moramo paziti da ne dođe do daljnjeg širenja epidemije. Čini se da se sada to na neki način stabiliziralo, broj slučajeva ako ne pada barem stoji, i to znači da neće doći do naglog širenja broja pacijenata. Ne možemo spriječiti da se ponetko ne zarazi jer virus je svuda oko nas. Važno je da ta brzina širenja ne bude prevelika. U Londonu je mjesec dana zaraženo gotovo 20 posto populacije. Ovaj virus ima potencijal da se strašno brzo proširi u kratko vrijeme i zato je važno da se ozbiljnije počnemo ponašati. Ma da, mislim da se ljudi u HR ozbiljno ponašaju i da nećemo imati velikih problema u sjedećih mjesec ili dva", istaknuo je Lauc.
U ponedjeljak je počela nova školska godina pa je Lauc komentirao povećava li to rizik od širenja virusa.
"U ovom trenutku ne postoji nešto što bismo mogli proglasiti znanstvenom istinom o tome da li djeca šire epidemiju ili ne. Znamo da djeca rijetko obolijevaju pa za djecu odlazak u školu nije rizičan. Mogu li oni taj virus prenijeti drugima, to još uvijek zapravo ne znamo. Određena doza opreza je potrebna uvijek", rekao je.
Lauc smatra da su mjere koje se provode u školama (nošenje maske, razmak, dio nastave online) dobre i da će spriječiti širenje virusa.
"U području covida istraživanja traju tek nekoliko mjeseci, postoje biomarkeri koji mogu predvidjeti blaže ili teže oblike bolesti. Mlađi imaju najmanji rizik od teškog obolijevanja. Jedini kriterij koji danas za to imamo je dob, za druge parametre moramo pričekati druga istraživanja", kazao je na početku Lauc.
O cjepivu protiv gripe
Osvrnuo se na cijepljenje protiv gripe te apelirao na građane da se cijepe u što većem broju.
"Mislim da je iznimno važno da se što više ljudi cijepi. Gripa nije bezazlena bolest. Teške gripe će se pojavljivati, ne bi bilo dobro da bolnice imaju velik broj pacijenata s gripom. Ako se netko zarazi s covidom i gripom, situacija će biti puno teža. Cjepiva su sigurna, od toga ne možete dobiti gripu, doista svima preporučujem, ja ću se cijepiti, supruga, djeca...", kazao je Lauc.
Komentirao je i je li moguće da se jedna osoba zarazi istovremeno koronom i gripom.
"Korona i gripa su neovisni virusi i mogu istovremeno napasti čovjeka. To bi moglo biti jako neugodno", kaže.
"Lockdown čini štetu koja je možda veća od broja ljudi koje bi mogao spasiti"
"Još je otvoreno pitanje hoće li se s povratkom zime vratiti teži oblik bolesti. Naša predviđanja u proljeće su bila točna, ljeti su se ljudi lakše izborili s virusom. Treba biti oprezan. Ako gledamo što se događa u Australiji, Čileu... Imaju više smrti nego u prvom valu kada je bilo ljeto. Postoji rizik da će nam se povećati broj teže oboljelih i tada ćemo možda morati ići na strože mjere. Ali to neće biti onako kako je bilo u ožujku. Ovo nije apokaliptički virus, on ne može uništiti civilizaciju. Moramo zaštititi starije. Potpuni lockdowni čine štetu koja je možda veća od broja ljudi koji bi mogli spasiti", kaže Lauc.
Komentirao je i nepovjerenje dijela građana u odluke Stožera, kao i prosvjed protiv mjera koji je održan u Zagrebu.
"Uvijek je bilo i uvijek će biti teoretičara zavjere, ljude koji su protiv nečega, koji će zloupotrebljavati tuđi strah za vlastite interese. Na to ne treba obraćati previše pažnje. Sada zbog medija takve stvari budu vidljivije. Nisam pratio taj event na Trgu, ali Trg je bio poluprazan, tamo je bilo tisuću, dvije ljudi to znači da je jedan na tisuću takav. Neka 1 posto ljudi ima pogrešne stavove, i dalje se 99 posto ljudi ponaša odgovorno", kaže Lauc.
"Nema dokaza o dugotrajnim posljedicama korone"
Kaže kako nema dokaza da korona ostavlja ozbiljne dugoročne posljedice na zdravlje.
"Teško je bilo što reći o dugotrajnim posljedicama. U ovom trenutku ne bi trebalo dizati paniku, dok ne znamo da postoje dugoročne posljedice, možemo ići s pretpostavkom da je ovo ozbiljan virus, da ljudi mogu biti teško bolesti i oporavljati se tjednima. Rano je reći da će velik broj oboljelih imati teške posljedice", kaže te opisuje koje je on simptome imao:
"Ja nisam imao respiratorne simptome, to je uobičajeno u ljeti, imao sam visoku temperaturu, nije bezazlena bolest. Ovo je najgori virus koji sam sreo u životu, nije me ubio. Veliku većinu ljudi koji dobiju ovaj virus, on neće ubiti.
Govoreći o primjerima kada su se ljudi navodno dvaput zarazili koronom, kaže:
"Postoje dva ili tri primjera ljudi za koje postoje takve indicije. Ja bih rekao da su to toliko izuzeci. Istraživanja pokazuju da ljudi koji su preboljeli covid razvijaju imunu memoriju koja ih štiti u određenoj mjeri. Gotovo je sigurno da netko tko preboli covid, kasnije neće imati teške oblike bolesti".
Na upit treba li skratiti vrijeme samoizolacije, odgovara:
"Teško je znati, znamo da testovi koje mi provodimo su strašno osjetljivi. Isto tako u nosu se može naći trag virusa koji su mrtvi danima. Ako netko ima pozitivan test ne znači da on može inficirati drugu osobu. Samoizolacija, ako se ne pojave simptomi unutar pet dana, čovjek bi bio siguran", zaključuje Lauc.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... _tid=47321
ZNANSTVENIK prof. dr. sc. Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta vlade, komentirao je za N1 situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.
"Mislim da je fokus nabrajanja ljudi kojima je PCR testom pokazan virus u nosu pogrešan. Ne možemo usporediti ono što se događa danas s onim što se događalo u rano proljeće. Imali smo situaciju gdje su na sjeveru Italije ljudi masovno umirali, bolnice su bile pretrpane i cijelim virusom se širio val panike. Danas su bolnice širom Europe prazne, umire mali broj ljudi, iako zapravo imamo puno zaraženih. Mi još uvijek nemamo velik broj zaraženih. Moramo paziti da naš bolnički sustav ne postane preopterećen, mi smo još uvijek daleko od toga i testiranja nam više služe kao indikacija kojom brzinom se epidemija širi nego što je to neki broj koji treba uzrokovati paniku", pojasnio je Lauc.
Dodao je da je najbitnije da se virus ne proširi brzo, a kako bi se to spriječilo, bitno je pridržavati se svih mjera.
"Ljudi se ponašaju odgovorno, mislim da nećemo imati velikih problema"
"Moramo paziti da ne dođe do daljnjeg širenja epidemije. Čini se da se sada to na neki način stabiliziralo, broj slučajeva ako ne pada barem stoji, i to znači da neće doći do naglog širenja broja pacijenata. Ne možemo spriječiti da se ponetko ne zarazi jer virus je svuda oko nas. Važno je da ta brzina širenja ne bude prevelika. U Londonu je mjesec dana zaraženo gotovo 20 posto populacije. Ovaj virus ima potencijal da se strašno brzo proširi u kratko vrijeme i zato je važno da se ozbiljnije počnemo ponašati. Ma da, mislim da se ljudi u HR ozbiljno ponašaju i da nećemo imati velikih problema u sjedećih mjesec ili dva", istaknuo je Lauc.
U ponedjeljak je počela nova školska godina pa je Lauc komentirao povećava li to rizik od širenja virusa.
"U ovom trenutku ne postoji nešto što bismo mogli proglasiti znanstvenom istinom o tome da li djeca šire epidemiju ili ne. Znamo da djeca rijetko obolijevaju pa za djecu odlazak u školu nije rizičan. Mogu li oni taj virus prenijeti drugima, to još uvijek zapravo ne znamo. Određena doza opreza je potrebna uvijek", rekao je.
Lauc smatra da su mjere koje se provode u školama (nošenje maske, razmak, dio nastave online) dobre i da će spriječiti širenje virusa.
"U području covida istraživanja traju tek nekoliko mjeseci, postoje biomarkeri koji mogu predvidjeti blaže ili teže oblike bolesti. Mlađi imaju najmanji rizik od teškog obolijevanja. Jedini kriterij koji danas za to imamo je dob, za druge parametre moramo pričekati druga istraživanja", kazao je na početku Lauc.
O cjepivu protiv gripe
Osvrnuo se na cijepljenje protiv gripe te apelirao na građane da se cijepe u što većem broju.
"Mislim da je iznimno važno da se što više ljudi cijepi. Gripa nije bezazlena bolest. Teške gripe će se pojavljivati, ne bi bilo dobro da bolnice imaju velik broj pacijenata s gripom. Ako se netko zarazi s covidom i gripom, situacija će biti puno teža. Cjepiva su sigurna, od toga ne možete dobiti gripu, doista svima preporučujem, ja ću se cijepiti, supruga, djeca...", kazao je Lauc.
Komentirao je i je li moguće da se jedna osoba zarazi istovremeno koronom i gripom.
"Korona i gripa su neovisni virusi i mogu istovremeno napasti čovjeka. To bi moglo biti jako neugodno", kaže.
"Lockdown čini štetu koja je možda veća od broja ljudi koje bi mogao spasiti"
"Još je otvoreno pitanje hoće li se s povratkom zime vratiti teži oblik bolesti. Naša predviđanja u proljeće su bila točna, ljeti su se ljudi lakše izborili s virusom. Treba biti oprezan. Ako gledamo što se događa u Australiji, Čileu... Imaju više smrti nego u prvom valu kada je bilo ljeto. Postoji rizik da će nam se povećati broj teže oboljelih i tada ćemo možda morati ići na strože mjere. Ali to neće biti onako kako je bilo u ožujku. Ovo nije apokaliptički virus, on ne može uništiti civilizaciju. Moramo zaštititi starije. Potpuni lockdowni čine štetu koja je možda veća od broja ljudi koji bi mogli spasiti", kaže Lauc.
Komentirao je i nepovjerenje dijela građana u odluke Stožera, kao i prosvjed protiv mjera koji je održan u Zagrebu.
"Uvijek je bilo i uvijek će biti teoretičara zavjere, ljude koji su protiv nečega, koji će zloupotrebljavati tuđi strah za vlastite interese. Na to ne treba obraćati previše pažnje. Sada zbog medija takve stvari budu vidljivije. Nisam pratio taj event na Trgu, ali Trg je bio poluprazan, tamo je bilo tisuću, dvije ljudi to znači da je jedan na tisuću takav. Neka 1 posto ljudi ima pogrešne stavove, i dalje se 99 posto ljudi ponaša odgovorno", kaže Lauc.
"Nema dokaza o dugotrajnim posljedicama korone"
Kaže kako nema dokaza da korona ostavlja ozbiljne dugoročne posljedice na zdravlje.
"Teško je bilo što reći o dugotrajnim posljedicama. U ovom trenutku ne bi trebalo dizati paniku, dok ne znamo da postoje dugoročne posljedice, možemo ići s pretpostavkom da je ovo ozbiljan virus, da ljudi mogu biti teško bolesti i oporavljati se tjednima. Rano je reći da će velik broj oboljelih imati teške posljedice", kaže te opisuje koje je on simptome imao:
"Ja nisam imao respiratorne simptome, to je uobičajeno u ljeti, imao sam visoku temperaturu, nije bezazlena bolest. Ovo je najgori virus koji sam sreo u životu, nije me ubio. Veliku većinu ljudi koji dobiju ovaj virus, on neće ubiti.
Govoreći o primjerima kada su se ljudi navodno dvaput zarazili koronom, kaže:
"Postoje dva ili tri primjera ljudi za koje postoje takve indicije. Ja bih rekao da su to toliko izuzeci. Istraživanja pokazuju da ljudi koji su preboljeli covid razvijaju imunu memoriju koja ih štiti u određenoj mjeri. Gotovo je sigurno da netko tko preboli covid, kasnije neće imati teške oblike bolesti".
Na upit treba li skratiti vrijeme samoizolacije, odgovara:
"Teško je znati, znamo da testovi koje mi provodimo su strašno osjetljivi. Isto tako u nosu se može naći trag virusa koji su mrtvi danima. Ako netko ima pozitivan test ne znači da on može inficirati drugu osobu. Samoizolacija, ako se ne pojave simptomi unutar pet dana, čovjek bi bio siguran", zaključuje Lauc.
-
biglebovski
#31522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
26.03.2020
Splitska epidemiologinja i bivša šefica Higijenskog zavoda: Imam gripu i koronu! Ni sama ne znam kako je to moguće, a još sam se i cijepila...
https://slobodnadalmacija.hr/split/spli ... NYEqU-IOM8
Vjerovali ili ne, na širem splitskom području postoji osoba koja je - usprkos činjenici da se cijepila protiv influence - pozitivna na gripu, dakle ima gripu, ali je pozitivna i na koronavirus.
Što bi narod rekao “dva u jedan”, ne zamjerite na usporedbi. A ta osoba je, ni više ni manje, dr. Jasna Ninčević, bivša dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije.
No, kako je ova informacija bila neslužbena, jer se službene ne mogu dobiti, nazvali smo samu dr. Ninčević kako bi nam potvrdila ili opovrgnula “kafansku priču”.
POŠTUJTE NAPUTKE
Da nevolja nikada ne dolazi sama i da bi ova priča bila još dramatičnija, valja napomenuti da je dr. Jasna Ninčević čitav prošli tjedan, zajedno sa svojim kolegama i kolegicama epidemiolozima, radila u call centru “Higijenskog zavoda”, u kojemu se primaju pozivi onih koji su zaraženi koronavirusom ili onih koji na to sumnjaju.
- Je, istina je da sam pozitivna na koronavirus i potvrđujem vam tu “kafansku priču”. Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova. Eto, na moju žalost, pozitivna sam i na gripu i na koronavirus.
Uopće ne znam gdje sam se mogla zaraziti tim koronavirusom. Ne izlazim vani, osim na posao, samo se družim sa svojom užom obitelji i nemam apsolutno nikakve “sumnjive” kontakte i nisam bila u doticaju ni sa jednim pacijentom koji mi je mogao “prenijeti” virus.
Začuđujuće mi je da sam istovremeno pozitivna na gripu i na koronavirus, jer za takav slučaj nikada do sada nisam ni čula, a ni pročitala, da je uopće moguće biti pozitivan na dva virusa istovremeno, naglašava dr. Ninčević.
Naša sugovornica ističe da njezin slučaj pokazuje kako svi moraju poštovati naputke koji se daju i kako se moraju izbjegavati socijalni kontakti.
- U nedjelju sam najnormalnije došla na posao u naš call centar. Nisam osjećala nikakvu slabost. No, tijekom radnog vremena počela sam osjećati bockanje u grlu, u vratu, kao da me netko iznutra ubada oštrim predmetom, recimo staklom. Počela me boljeti i glava, tada sam se javila šefici i rekla joj da ne mogu dulje ostati na poslu. Došla sam kući i izmjerila temperaturu koja je bila 37,2 stupnja.
Budući da sam cijepljena protiv gripe, uopće nisam posumnjala da je u pitanju to oboljenje. U nedjelju navečer temperatura mi je bila 37,9, a u ponedjeljak 38,7. Imala sam bolove u mišićima i zglobovima, ali moram napomenuti da uopće nisam kašljala. Svi moji ukućani, suprug, dvije kćeri i zet odmah su otišli u samoizolaciju i nitko od nas ne proviruje “nosom” vani, kazuje dr. Ninčević.
KOLEGE I OBITELJ
U utorak je naša sugovornica testirana na koronavirus.
- Zamolila sam da me testiraju i na gripu i taj je nalaz bio vrlo brzo gotov i - pozitivan. Dakle, peškala sam gripu. Budući da je bris za koronavirus otišao u Zagreb, nalaz je došao u srijedu i on je isto bio pozitivan. O tome da sam pozitivna obaviješteni su odmah svi moji kontakti (posao), tako da ljudi znaju što im je činiti.
Trenutačno više nemam temperaturu, ali se osjećam dosta umorna i iscrpljena. Ipak, dva dana nisam spavala, boljela me svaka kost i svaki mišić u tijelu, jako me boljela i glava. Sve moje kolege i kolegice koji su sa mnom radili u call centru su u samoizolaciji i za njih je organizirano testiranje na koronavirus.
Molim još jednom ljude da slušaju naputke, da stoje u svojim kućama, da se ne druže po balotama ili kavicama jer se borimo protiv neprijatelja o kojemu jako malo znamo, zaključuje dr. Jasna Ninčević.
Splitska epidemiologinja i bivša šefica Higijenskog zavoda: Imam gripu i koronu! Ni sama ne znam kako je to moguće, a još sam se i cijepila...
https://slobodnadalmacija.hr/split/spli ... NYEqU-IOM8
Vjerovali ili ne, na širem splitskom području postoji osoba koja je - usprkos činjenici da se cijepila protiv influence - pozitivna na gripu, dakle ima gripu, ali je pozitivna i na koronavirus.
Što bi narod rekao “dva u jedan”, ne zamjerite na usporedbi. A ta osoba je, ni više ni manje, dr. Jasna Ninčević, bivša dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije.
No, kako je ova informacija bila neslužbena, jer se službene ne mogu dobiti, nazvali smo samu dr. Ninčević kako bi nam potvrdila ili opovrgnula “kafansku priču”.
POŠTUJTE NAPUTKE
Da nevolja nikada ne dolazi sama i da bi ova priča bila još dramatičnija, valja napomenuti da je dr. Jasna Ninčević čitav prošli tjedan, zajedno sa svojim kolegama i kolegicama epidemiolozima, radila u call centru “Higijenskog zavoda”, u kojemu se primaju pozivi onih koji su zaraženi koronavirusom ili onih koji na to sumnjaju.
- Je, istina je da sam pozitivna na koronavirus i potvrđujem vam tu “kafansku priču”. Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova. Eto, na moju žalost, pozitivna sam i na gripu i na koronavirus.
Uopće ne znam gdje sam se mogla zaraziti tim koronavirusom. Ne izlazim vani, osim na posao, samo se družim sa svojom užom obitelji i nemam apsolutno nikakve “sumnjive” kontakte i nisam bila u doticaju ni sa jednim pacijentom koji mi je mogao “prenijeti” virus.
Začuđujuće mi je da sam istovremeno pozitivna na gripu i na koronavirus, jer za takav slučaj nikada do sada nisam ni čula, a ni pročitala, da je uopće moguće biti pozitivan na dva virusa istovremeno, naglašava dr. Ninčević.
Naša sugovornica ističe da njezin slučaj pokazuje kako svi moraju poštovati naputke koji se daju i kako se moraju izbjegavati socijalni kontakti.
- U nedjelju sam najnormalnije došla na posao u naš call centar. Nisam osjećala nikakvu slabost. No, tijekom radnog vremena počela sam osjećati bockanje u grlu, u vratu, kao da me netko iznutra ubada oštrim predmetom, recimo staklom. Počela me boljeti i glava, tada sam se javila šefici i rekla joj da ne mogu dulje ostati na poslu. Došla sam kući i izmjerila temperaturu koja je bila 37,2 stupnja.
Budući da sam cijepljena protiv gripe, uopće nisam posumnjala da je u pitanju to oboljenje. U nedjelju navečer temperatura mi je bila 37,9, a u ponedjeljak 38,7. Imala sam bolove u mišićima i zglobovima, ali moram napomenuti da uopće nisam kašljala. Svi moji ukućani, suprug, dvije kćeri i zet odmah su otišli u samoizolaciju i nitko od nas ne proviruje “nosom” vani, kazuje dr. Ninčević.
KOLEGE I OBITELJ
U utorak je naša sugovornica testirana na koronavirus.
- Zamolila sam da me testiraju i na gripu i taj je nalaz bio vrlo brzo gotov i - pozitivan. Dakle, peškala sam gripu. Budući da je bris za koronavirus otišao u Zagreb, nalaz je došao u srijedu i on je isto bio pozitivan. O tome da sam pozitivna obaviješteni su odmah svi moji kontakti (posao), tako da ljudi znaju što im je činiti.
Trenutačno više nemam temperaturu, ali se osjećam dosta umorna i iscrpljena. Ipak, dva dana nisam spavala, boljela me svaka kost i svaki mišić u tijelu, jako me boljela i glava. Sve moje kolege i kolegice koji su sa mnom radili u call centru su u samoizolaciji i za njih je organizirano testiranje na koronavirus.
Molim još jednom ljude da slušaju naputke, da stoje u svojim kućama, da se ne druže po balotama ili kavicama jer se borimo protiv neprijatelja o kojemu jako malo znamo, zaključuje dr. Jasna Ninčević.
- zemomak
#31523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ako se nastavis dalje testirat bit ces pozitivna jos na stosta...
-
splinter
#31524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@biglebovski
E ovo su dobri članci, da se malo mozga i upregnu moždane vijuge.
Kako sad, sta?
Otkud i grupa i Covid??
Ovo se u medicini zove ko-infekcija, dakle istovremena infekcija sa dva virusa. Ukoliko je pak a sto je moguće jedna infekcija nastupila malo ranije a druga se "nakalemila" na nju onda govorimo o Superinfekciji.
Kako god gadna situacija.
Ali ovakvi su slučajevi bili zabilježeni zimus u Kini i Hong Kongu.
Sa mikrobiološke i imunološke strane govorimo o fenomenu koji se zove Interferencija virusa.
Pogotovu se može javiti kod valcinisanih osoba
Ne bih da se ponavljam al fakat smo o ovome pičali u maju il' junu.
Ipak ovo je prvi takav slučaj na ovim prostorima.
https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php ... ija-virusa
Kako sad, sta?
Otkud i grupa i Covid??
Ovo se u medicini zove ko-infekcija, dakle istovremena infekcija sa dva virusa. Ukoliko je pak a sto je moguće jedna infekcija nastupila malo ranije a druga se "nakalemila" na nju onda govorimo o Superinfekciji.
Sa mikrobiološke i imunološke strane govorimo o fenomenu koji se zove Interferencija virusa.
- zemomak
#31525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kazu da su se talijani masovno cijepili protiv gripe, onda stigla i korona, pa su im onda starci poceli umirat...ne mislis li malo da tu ima kakvih medicinskih propusta ???splinter wrote: ↑08/09/2020 19:37 @biglebovski
![]()
Kako sad, sta?
Otkud i grupa i Covid??