Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
dr_Evil

#8001 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:33
dr_Evil wrote: 08/09/2020 10:27
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:25

Znači, URA je nacionalistička stranka?
Svaka stranka na balkanu koja odluci uci u koaliciju sa ultranacionalistima je nacionalisticka stranka i vjerovatno osnovana sa namjerom uzimanja glasova. Citaj DF i kofer para iz turske, GS i isprdak reuf, citaj URA i tajkunski isprdak Dritan(nije dzaba u skanda dritt govno u prevodu;)
To su samo paušalne optužbe iz Ostersunda u dalekoj Švedskoj. :oops:
Samo ti pausalno ili ne, zna se sta je. Mozes govno upakovat u omot od bronhija, ali opet se zna sta je, smrdi na 10 metara. Mozes ti uvjeravat narod da je "opozicija" u CG gradjanska, miroljubljiva, za EU i sve ostale epitete dati, ali mi koji se sjecamo rezervista po Mostaru, i nosanja Mostiju, i koji smo vidjeli "sve su straze dzenerala draze" na litijama i da se Popu ide prvo poslije "pobjede" znamo sta je posljedica tog europejstva. Sjecam se i kad su "europejci" iz UZP-a vodili "islamske teroriste" zajedno sa "cetnicima" na Helijedrom, pa kako ono rekose oni su "sampioni europskih integracija".

Dosta mi vise i balija i ustasa i cetnika, a od njih su mi samo gori ovi sta se umotaju pod "gradjansko" a furaju istu politiku, citaj DF, URA, GS
Duka Dizel II

#8002 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 08/09/2020 10:37
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:12
No šta je URA, nego gradjanska stranka?
Kako bi je to okarakterisao?

Njihov uticaj će biti veliki. Daleko veći od broja glasova koji su dobili.
Zato što su tas na vagi i zato što je na njih najveći pritisak.

Nema nijednog razloga da im se ne povladjuje. Sve je to već rešeno u četiri tačke sporazuma, koji su objavili dan posle izbora.

Njihovi većinski koalicioni partneri nemaju nijedan razlog da opstruišu ono za čega se URA najviše zalaže i što je njihov dominantan narativ.
A to je raskrinkavanje i rasturanje višedecenijskog režima i donošenje Zakona o porijeklu imovine i lustraciji.
To će pored ekonomskih pitanja biti prioritet nove vlasti.
Sve ostalo će biti po strani, sem što će biti povučen Zakon o vjeroispovesti i to će biti jedina usluga crkvi i klerikalcima kako ih ti nazivaš.
Pa opozicija i jeste klerikalnog tipa, jer je sam Krivokapić agens SPC-a. Nije Krivokapić proizašao iz nikakvog građanskog političkog miljea, već iz čisto religioznog.

Čak i toj opoziciju su sporedne stvari tipa evropskih integracija ili poštivanja ljudskih prava, već se fokusirane na ono što je glavni problem po pitanju srpske zajednice. Po tvom rezonu ispade da će se Abazović baviti samo pro-evropskom politikom, dok će se srpska opozicija baviti samo boldanim.

Baš me interesuje kako će Amfilohije gledati na ovogodišnju LGBT povorku u Podgorici i da li će Dritam biti na njenom čelu kao "zeleni"?
Znaš koliko ljude u CG zaboli za LGBT povorku?

Videli smo kako bivši imam Samir Kadribašić gleda na pripadnike LGBT populacije, sa onim svojim tvitovima o Ani Brnabić.

Proevropski put Crne Gore je uslovljen pre svega poglavljima 23. i 24...a to je vladavina prava i borba protiv korpucije.
E na tom planu očekuj da će se Dritan najviše eksponirati.
Već je najavio svakodnevne konferencije za štampu na kojim će objavljivati zatečeno stanje i presek crnogorske ekonomije, kao i sve prljavštine što su ostale za bivšim režimom.
To gradjani u CG žele da čuju.
I to će mu opozicija sa zadovljstvom prepustiti.
Kud ćeš gradjanskije od toga?
sumirprimus

#8003 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sumirprimus »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:30

Jesi li ti jedan od tih salonaca?
Eno ti glave već na prvoj stranici. :D
crna-gora-t156403.html
mozes razlucit sarkazam?
boze sacuvaj prije bi se u dunav bacio.
podrzavam crnogrosku zelju za neovisnoscu od velikosrpskog nacionalizma. znamo na svojoj kozi najbolje kako im je... :wink:
i dalje mi je enigma zasto ti iz novog sada treba nama u bosni da razlucujes sta se desava u crnoj gori :?
dr_Evil

#8004 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:50
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:12
No šta je URA, nego gradjanska stranka?
Kako bi je to okarakterisao?

Njihov uticaj će biti veliki. Daleko veći od broja glasova koji su dobili.
Zato što su tas na vagi i zato što je na njih najveći pritisak.

Nema nijednog razloga da im se ne povladjuje. Sve je to već rešeno u četiri tačke sporazuma, koji su objavili dan posle izbora.

Njihovi većinski koalicioni partneri nemaju nijedan razlog da opstruišu ono za čega se URA najviše zalaže i što je njihov dominantan narativ.
A to je raskrinkavanje i rasturanje višedecenijskog režima i donošenje Zakona o porijeklu imovine i lustraciji.
To će pored ekonomskih pitanja biti prioritet nove vlasti.
Sve ostalo će biti po strani, sem što će biti povučen Zakon o vjeroispovesti i to će biti jedina usluga crkvi i klerikalcima kako ih ti nazivaš.
Pa opozicija i jeste klerikalnog tipa, jer je sam Krivokapić agens SPC-a. Nije Krivokapić proizašao iz nikakvog građanskog političkog miljea, već iz čisto religioznog.

Čak i toj opoziciju su sporedne stvari tipa evropskih integracija ili poštivanja ljudskih prava, već se fokusirane na ono što je glavni problem po pitanju srpske zajednice. Po tvom rezonu ispade da će se Abazović baviti samo pro-evropskom politikom, dok će se srpska opozicija baviti samo boldanim.

Baš me interesuje kako će Amfilohije gledati na ovogodišnju LGBT povorku u Podgorici i da li će Dritam biti na njenom čelu kao "zeleni"?

Videli smo kako bivši imam Samir Kadribašić gleda na pripadnike LGBT populacije, sa onim svojim tvitovima o Ani Brnabić.

Proevropski put Crne Gore je uslovljen pre svega poglavljima 23. i 24...a to je vladavina prava i borba protiv korpucije.
Već je najavio svakodnevne konferencije za štampu na kojim će objavljivati zatečeno stanje i presek crnogorske ekonomije, kao i sve prljavštine što su ostale za bivšim režimom.
Pa ja, nek se dritan bavi sa LGBT i nek gonja milin kriminal, dok mi integrisemo CG sa Srbijom, pobijemo ili makar zagorcamo zivot manjinama, napravimo autoput im preko kuca. Dok Dritan dodje sebi, niko mu od familije nije ostao u cg
Duka Dizel II

#8005 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 08/09/2020 10:38
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:33
dr_Evil wrote: 08/09/2020 10:27

Svaka stranka na balkanu koja odluci uci u koaliciju sa ultranacionalistima je nacionalisticka stranka i vjerovatno osnovana sa namjerom uzimanja glasova. Citaj DF i kofer para iz turske, GS i isprdak reuf, citaj URA i tajkunski isprdak Dritan(nije dzaba u skanda dritt govno u prevodu;)
To su samo paušalne optužbe iz Ostersunda u dalekoj Švedskoj. :oops:
Samo ti pausalno ili ne, zna se sta je. Mozes govno upakovat u omot od bronhija, ali opet se zna sta je, smrdi na 10 metara. Mozes ti uvjeravat narod da je "opozicija" u CG gradjanska, miroljubljiva, za EU i sve ostale epitete dati, ali mi koji se sjecamo rezervista po Mostaru, i nosanja Mostiju, i koji smo vidjeli "sve su straze dzenerala draze" na litijama i da se Popu ide prvo poslije "pobjede" znamo sta je posljedica tog europejstva. Sjecam se i kad su "europejci" iz UZP-a vodili "islamske teroriste" zajedno sa "cetnicima" na Helijedrom, pa kako ono rekose oni su "sampioni europskih integracija".

Dosta mi vise i balija i ustasa i cetnika, a od njih su mi samo gori ovi sta se umotaju pod "gradjansko" a furaju istu politiku, citaj DF, URA, GS
BiH ne treba porediti sa Crnom Gorom.
U BiH nije moguće da se afirmiše bilo kakva gradjanska opcija, jer tamo je narod duboko podeljen po nacionalnim šavovima. Baš iz tih razloga o kojim pišeš. Sveža su sećanja na rat.

U Crnoj Gori to nije slučaj. Tamo rata nije bilo , a bivša vlast je godinama indukovala podele koje se u narodu nisu toliko osećale. Nametali su neke nebulozne istorijske teme, kako bi prikrili svoj lopovluk i kriminal.

Što se više iz svakodnevnice bude uklonila istorija, to će gradjanska opcija u CG rasti.
Duka Dizel II

#8006 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 08/09/2020 10:55

Pa ja, nek se dritan bavi sa LGBT i nek gonja milin kriminal, dok mi integrisemo CG sa Srbijom, pobijemo ili makar zagorcamo zivot manjinama, napravimo autoput im preko kuca. Dok Dritan dodje sebi, niko mu od familije nije ostao u cg
Ne znam šta ti imaš protiv autoputa i integracija.

Kako misliš da će se zagorčavati život manjinama u CG?

Što se Dritanove familije tiče, pa ona je već najvećim delom u Beogradu i Sarajevu. :D
Škobo Habu

#8007 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

O čemu ti pričaš? Kakve veze ima jedan Kadribašić, vjersko lice, nestranačka osoba, sa svojim privatnim stavovima u kontekstu svega onoga što prezentuje pro-srpska opozicija na čelu sa Amfilohijem?

Tebi je baš teško progutati da je duhovni vođa te opozicije Amfilohije, a ne jedan Kadribašić, koji su u C.Gori pita koliko i ja.

Možda tebi I takvima LGBT povorka i ne znači mnogo, ali sa aspekta evro-integracija to je bitna stavka po pitanju tolerancije.
dr_Evil

#8008 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 10:58
BiH ne treba porediti sa Crnom Gorom.
U BiH nije moguće da se afirmiše bilo kakva gradjanska opcija, jer tamo je narod duboko podeljen po nacionalnim šavovima. Baš iz tih razloga o kojim pišeš. Sveža su sećanja na rat.

U Crnoj Gori to nije slučaj. Tamo rata nije bilo , a bivša vlast je godinama indukovala podele koje se u narodu nisu toliko osećale. Nametali su neke nebulozne istorijske teme, kako bi prikrili svoj lopovluk i kriminal.

Što se više iz svakodnevnice bude uklonila istorija, to će gradjanska opcija u CG rasti.
Iz tvoje perspektive rata u CG nije bilo, medjutim CG je ratovala u BiH kao i u Hrvatskoj. Prije nego je metak opalio u Bosni, prvo je sandzak sa obe strane stavljen pod kontrolu, pobijeni civili kao poruka sta ce biti ako dignu glas. Ako si pratio, a vjerovatno jesi presude suda bih za zlocine u foci, vidjet ces da je Crna Gora de facto bila dio SAO Hercegovine. Dakle rata u CG nije bilo, ali su ga manjine i te kako osjetile. Kako rece ona djevojka sta su je prodavali po Foci kao da je krava, kada je ostala trudna dovezli je u Niksic i izbacili na autobuskoj stanici, pa kako u ratu prodjose u drugu drzavu onda?

Naravno da je MIlo lopov i da ga treba skloniti, mozda i streljati, ali Milo je osigurao najveca prava manjima od svih drzava balkana. Sve manjine u bivsoj jugi su samo kusur za politicke igre, a u CG je to rijeseno europski i kako treba. Ako je alternativa iza Mila, nosanje moshti opet, neka hvala vrati lopova dok ne bude bolje alternative, ravnogorski pokret nije alternativa
dr_Evil

#8009 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 11:01

Što se Dritanove familije tiče, pa ona je već najvećim delom u Beogradu i Sarajevu. :D

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... uta-587291

to protiv autoputa, koji se moze desiti i u novoj CG,

a integracija sa Srbijom, nista efikasno uglavnom nemam.
sumirprimus

#8010 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sumirprimus »

a sto smo podijeljeni i ko je glavni faktor razdora? dodjete do posljedice bez osvrta na uzroke.i kakva su to svjeza sjecanja na rat, mozes nam ti to malo blize pojasnit? o cemu pricas ba?
kako vi znate sta je u bosni moguce? upravo je to razlog i sranja u cg, sto vi mislite da imate pravo drugima odredjivat sta ce radit, govorit, i kako zivit. wtf? nije vise srednji vijek, dajte se civilizirati.
kad se civilizira velikosrpski nacionalizam i kad se uklone temelji rata i rs naravno da ce i bosna kao drzava prodisati ,ovako nas taj velikorspski nacionalizam gusi u svim porama drustva i zivota. odrzava nacionalizam i kod drugih, zahvaljujuci strahu od velikisrpskog nacoinalizma.
dakle glavna prepreka trajnom miru na ovim prostorima je velikosrpski nacionalizam. tu se pitanja crne gore bosne kosova i regije preprlicu, zato nas i interesuje stanje u crnoj gori,jer znamo da kod velikosrpskih aspiracija nema razlike izmedju grdjanskog i nacionalnog, liberalnog i radikalnog, svi isto misle ili bar slicno o ovim temeljnim pitanjima.
RunnerX

#8011 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

dr_Evil wrote: 08/09/2020 10:38 Samo ti pausalno ili ne, zna se sta je. Mozes govno upakovat u omot od bronhija, ali opet se zna sta je, smrdi na 10 metara. Mozes ti uvjeravat narod da je "opozicija" u CG gradjanska, miroljubljiva, za EU i sve ostale epitete dati, ali mi koji se sjecamo rezervista po Mostaru, i nosanja Mostiju, i koji smo vidjeli "sve su straze dzenerala draze" na litijama i da se Popu ide prvo poslije "pobjede" znamo sta je posljedica tog europejstva. Sjecam se i kad su "europejci" iz UZP-a vodili "islamske teroriste" zajedno sa "cetnicima" na Helijedrom, pa kako ono rekose oni su "sampioni europskih integracija".
To je bilo sasvim jasno od prvog dana, a ono što je mene zanimalo je reakcija građanske Crne Gore, koju smo vidjeli u nedjelju i bila je veoma snažna.

Nije Bosna bez razloga ovako reagovala na dešavanja u Crnoj Gori, nema to veze sa Milom, jer ako iko zna šta se u stvari ovdje dešava - zna Bosna, odnosno onaj normalniji dio BiH.

Još u nedjelju veče nakon izbora je sve bilo poprilično jasno, jedan dio naroda je nasjeo na hajku koju su vodili popovi i SPC, a DPS ih je podcijenio, pa je par hiljada glasača odlučilo izbore. Ja sam ovdje često pisao da će DPS-u biti dovoljno 38%, na kraju se ispostavilo da bi i 36% uradilo posao, jer su Bošnjaci, Albanci i SD bili odlični.

Dritan je tu samo kolateral, ili kako neko reče 'korisna budala'.

Ono što njima sad treba je ubrzano formiranje te ekspertske vlade, kakva god da je, samo da preuzmu vlast i tu će se pristati na sve. Naredni cilj je popis 2021. godine i tu će se raditi slična kampanja kao pred izbore, da se što više ljudi izjasni kao Srbi.
Škobo Habu

#8012 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Mu'arem...

Sedam dana poslije izbora u Crnoj Gori se već može reći da je ponašanje (doskorašnje) opozicije i njenih lidera u postizbornim danima skoro pa impresivnije od samog čina izbornog trijumfa.

Ti ljudi, evo, dosad nisu napravili ni jedan pogrešan korak, a nije da nije bilo izazova i nije da nije bilo sistematskih provokacija na koje bi neki drugi drage volje nasjeli.

Prava strana istorije

Ovo posebno važi za čelnika koalicije „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, koji je izložen neviđenom medijskom pritisku, valjda i nezabilježenom na našim prostorima u posljednjih dvadesetak godina. Nije teško zamisliti da pored ovog javnog, svima vidljivog, pritiska, postoji i onaj privatni, koga je svjestan samo Abazović i njegovi bližnji, ali sudeći po njegovim reakcijama, sve će im biti uzalud.

Od analize te gomile tekstualnog materijala u kojem se Abazović poziva da pruži ruku DPS-u jer će time, tobože, da spasi evropski put Crne Gore, vesternizaciju zemlje, „ljudska prava sva“, „pravu stranu istoriju“ i tako dalje, i tome slično, mogao bi se odbraniti solidan doktorat na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, alma mater Dritana Abazovića, čiji profesori se ovih dana takođe uključuju u bizarnu prozivku svog bivšeg studenta pokušavajući mu iz druge države i drugog konteksta pojasniti kako oni bolje od njega znaju šta je za njegovu zemlju i njegove zemljake bolje.

Ipak, iz jednog dijela prvenstveno srpske javnosti, ovih se dana na naoko vrlo sitnom detalju iščitava jako interesantan fenomen. Javna scena u Srbiji, mnogo više nego u susjednim zemljama, obilježena je fenomenom takozvanih „uticajnih tviteraša“, labave skupine osoba sa jakom potrebom da im se glas čuje i da zauzmu pozu „boraca za društvenu pravdu“.

Faraon Amfilohije i Đukanović Mojsije

Najveći dio njih o unutrašnjoj politici u Crnoj Gori ne zna ništa izuzev najordinarnijih simplifikacija prema kojima je Milo Đukanović “Mojsije“ (doslovno tako ga je opisao jedan ugledni novinar, publicista i diplomata), dok je opozicija gomila polupismenih seljaka i nacionalista koju predvodi “faraon“ Amfilohije, zli “ratni huškač“ i “prolivač krokodilskih suza na Đinđićevom grobu“.

Do negdje ponoći između pretposljednjeg i posljednjeg avgustovskog dana ove godine, oni nisu razlikovali Aleksu Bečića od Alekse Šantića kao ni Dritana Abazovića od Abasa Arslanagića.

Kad su, međutim, čuli da tridesetpetogodišnji etnički Albanac sa „srpskim frontom“ ruši njihovog „obožavanog Mila“, upali su u amok. Pa su se pridružili onim već pominjanim patetičnim pozivima Abazoviću da se „vrati na pravu stranu istorije“ koji se šire internetskim prostorima brže od radioaktivnosti, a sastavljaju ih Đukanovićevi abonenti od Sarajeva do Podgorice i od Zagreba do Prištine.

U tim njihovim tviteraškim pozivima ukazao se, međutim, jedan interesantan simptom. Tako Slaviša Lekić, donedavni predsjednik Nezavisnog društva novinara Srbije i prekaljeni online gerilac, Dritana Abazovića u neobično popularnom tvitu naziva – Driton! Nije lapsus, rade to i mnogi među njegovim „saborcima“. Meni je, međutim, još draže kako u nekoliko svojih tvitova, da bi i najtupljim skepticima bilo jasno da nije riječ o bilo kakvoj greški u tipkanju, Vesna Pešić, „političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja”, Abazovića zove – Abrazović.

Driton i Denis, mitska bića srpskohrvatskog kosmopolitizma

Driton Abrazović, to mitsko biće iz imaginarijuma srpskog tobože kosmopolitskog opozicionog serkla, podsjetio me na skoro zaboravljeni slučaj od prije blizu dvadeset godina. Kad je Danis Tanović za film „Ničija zemlja“ dobio Oskara, u hrvatskim medijima to je propraćeno uz mješavinu glamurozne estrade i političke zavisti. Pa je većina hrvatskih medija, čak i onih najozbiljnijih, Danisa Tanovića po pravilu zvala – Denis. Kao, neobično im je ime, pa se omaklo.

U jednom neobično preciznom tekstu od prije sedamnaest-osamnaest godina, Ozren Kebo je ubjedljivo sugerisao da tu nema nikakve greške ni slučajnosti, nego da je to simptom osjećanja više vrijednosti i potrebe da se uspjeh susjeda koga smatraš parijom obezvrijedi, tako što ćeš pokazati da tom njihovom umjetniku ni ime ne možeš da upamtiš. Možda se i ne bih sjećao teksta da nije imao brutalan punchline na kraju.

Kaže Kebo, kao, komšije ne mora to tako, mi smo se baš iskreno radovali uspjesima Janje Kostelić i Gordana Ivaniševića. Pa jel, brate, ako je vama čudno ime Danis, i nama su Janja i Gordan normalniji od Janice i Gorana?!

Navodni lapsus koji je stvorio „Dritona Abrazovića“ potiče iz iste podsvijesti koja je kreirala ideju da je duhovito stvoriti imaginarni lik „tipično“ albanske zvučnosti koji bi se zvao „Ajdemi Popuši“. To su oni navodni antinacionalisti koji bi se riješili Kosova zato da u Narodnoj skupštini Republike Srbije ne bi bilo dvadeset ili dvadeset pet posto Albanaca, odnosno da Albanci ne dođu do Niša ili Kraljeva.

Srbin??? Užas!!!

Nacionalistički mentalni sklop koji tako uokviruje Albance, naravno da će i druge narode uokvirivati u obrasce svoje ograničenosti. Pa su za njih Srbi urođeno islamofobi, te će, eto, samo ako im se pruži prilika protjerati sve muslimansko iz Pljevalja, Berana i odakle god im se pruži prilika.

Kad lideri opozicije lično dođu da pruže podršku pljevaljskom muslimanskom stanovništvu (da za dušebrižnike potcrtam da insistiram na religijskoj oznaci zato jer je na posljednjem popisu stanovništva u Pljevljima bilo u procentima skoro isto ljudi koji su se etnički izjasnili kao Bošnjaci i kao Muslimani), nakon zaista odvratnih napada i provokacija, koje su slučaj za organe gonjenja i sudstvo i zaslužuju visoke kazne, to se tumači kao cinizam, kao da Srbi ili čak nesrpski koalicioni partneri srpskih političkih partija ne mogu biti iskreni.

Na prvi pogled, ima neke logike da od Crne Gore, kao najmanje zemlje nastale raspadom Jugoslavije, krene promjena političke paradigme. Naravno, takve matematičko-političke analogije nemaju nužno smisla. Ali, kako negdje reče Borhes, ako i nije istinito, dabogda bilo proročansko.

Piše: Muharem Bazdulj za Preokret
https://preokret.info/index.php/2020/09 ... mi-popusi/
Duka Dizel II

#8013 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 08/09/2020 11:03

O čemu ti pričaš? Kakve veze ima jedan Kadribašić, vjersko lice, nestranačka osoba, sa svojim privatnim stavovima u kontekstu svega onoga što prezentuje pro-srpska opozicija na čelu sa Amfilohijem?

Tebi je baš teško progutati da je duhovni vođa te opozicije Amfilohije, a ne jedan Kadribašić, koji su u C.Gori pita koliko i ja.

Možda tebi I takvima LGBT povorka i ne znači mnogo, ali sa aspekta evro-integracija to je bitna stavka po pitanju tolerancije.
Nemoj meni o tome, kad mi u Srbiji imamo gej premijerku, a LGBT povorke se odvijaju normalno poslednjih 7-8 godina, od kada je Aca Vučić na vlasti.
Niko više ne obraća pažnju na njih.

Tako će biti i u Crnoj Gori, bez obzira što će se verske vodje svih konfesija mrštiti na to.
dr_Evil

#8014 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

I pored uloženog truda nisam mogao da sagledam u čemu se razlikuju politički programi Đukanovićevog DPS-a i Abazovićeve URA-e. (Ovo se djelimično odnosi i na "Mir je naša nacija"), a programi URA-e i DF su dijametralno suprotstavljeni. Očevidno, ovde se mnogo toga svodi na lični sukob Đukanovća i Abazovića. Otužno je pratiti kako je u Srbiji odjednom hvaljen Abazović. Od "Šiptara" kako pogrdno zovu Albance, postao je "pošteni Albanac", a sa simpatijama se citira nadimak "albanski četnik". Mladi Dritan djeluje otresito i simpatično, ali mi se čini da potcjenjuje posljedice podrške nacionalističkom Demokratskom frontu.

Citiraću dijelove jednog teksta pisca Miljenka Jergovića o "feleru u ideji o združivanju građanskog s nacionalnim blokom. Dakle, Jergović piše, kada se to dogodi, "ne dobiva se miješano opozicijsko meso, nego novi nacionalni blok koji nije ništa manje homogen od onoga koji je ušao u združivanje, dok sa građanskim i demokratskim više nema nikakve veze. Naprosto, čovjek koji s nacionalistima "uđe u deal", nužno gubi svoja prethodna svojstva, za razliku od nacionaliste koji ostaje isti".

Potpisujem svaku od ovih riječi. Mladome Abazoviću ostaje kao opomena i srbijanska situacija i krah srbijanske opozicije koja je "ušla u deal" s nacionalistima da bi rušila Vučića. Demokratska partija, nekada stožerna partija srpske građanske demokratije, po posljednjim mjerenjima rejtinga sada je na nuli! Ojačala je samo ekstremna desnica. Bojim se opasnosti, a volio bih da nisam u pravu, da neka buduća zbivanja ne uruše temelje multietničke Crne Gore.
Sve je to tako
sumirprimus

#8015 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sumirprimus »

tacno tako, jer kancer preuzima zdrave celije, nema slucaja da se desi kontra
Škobo Habu

#8016 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 11:11
Nemoj meni o tome, kad mi u Srbiji imamo gej premijerku, a LGBT povorke se odvijaju normalno poslednjih 7-8 godina, od kada je Aca Vučić na vlasti.
Niko više ne obraća pažnju na njih.

Tako će biti i u Crnoj Gori, bez obzira što će se verske vodje svih konfesija mrštiti na to.
Ako se iko mrštio na takve "satanističke svetkovine" upravo je SPC na čelu sa Amfilohijem.

Đukanovićeva Crna Gora, bez obzira na njene tajkunsko-ratnoprofiterske temelje po kojima nije ništa drugačija od ostatka ex -Yu, je, u suštini, arhitip svega onoga što "opozicijska" duhovnost i politika vidi u onoj mitomanskoj predstavi o C.G kao Srpskoj Sparti.

Zanimljiv je taj pogled iz Srbije - on smatra kako pro-srbijanska opozicija dejluje samo iz jednog aspekta - zaštita vjerskih i nacionalnih prava, dok ih ostatak političkih zbivanja uopšte ne interesuje. Moraš biti naivan da bi povjerovao u tako nešto.

U suštini, riječ je o borbi koja traje već desetljećima - o pravim i lažnim Crnogorcima. A bez srpstva - svako crnogorstvo je lažno.
Duka Dizel II

#8017 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

RunnerX wrote: 08/09/2020 11:09
To je bilo sasvim jasno od prvog dana, a ono što je mene zanimalo je reakcija građanske Crne Gore, koju smo vidjeli u nedjelju i bila je veoma snažna.
:D :D :D

Naročito su gradjani Crne Gore bili impresionirani slikama Blaža Djukanovića i Verice Maraš, kako "brane državu".

A tek sendvičarima i onim što toče do čepa i mašu zastavama za 5 evra.

Tih "snažnih" DPS skupova, gradjani CG su se nagledali svih ovih godina.

Ovo im je valjda poslednji bio, jer nema više love za gorivo, sendviče i zastave.
RunnerX

#8018 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Nemojte zaboraviti da je Dizelaš veliki poštovaoc lika i djela Amfilohija Radovića.
Duka Dizel II

#8019 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 08/09/2020 11:23
U suštini, riječ je o borbi koja traje već desetljećima - o pravim i lažnim Crnogorcima. A bez srpstva - svako crnogorstvo je lažno.
Da se zadržimo samo na suštini.

O kakvim desetljećima i kakvoj borbi pišeš?

Postovali su ovde neki likovi popise iz CG, poslednjih 50 godina.

Svakom ko nije nepismen, lako je uočljivo kad je crnogorsko nacionalno biće pocepano i kad je ta borba o kojoj pišeš počela.
The 51st State

#8020 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by The 51st State »

kad cete maknuti limenu crkvu sa rumije, ha litijasi? da vam iko povjeruje u dobre namjere.
dr_Evil

#8021 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by dr_Evil »

Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 11:31

Svakom ko nije nepismen, lako je uočljivo kad je crnogorsko nacionalno biće pocepano i kad je ta borba o kojoj pišeš počela.
Ja i Kiki smo ih postovali, i vidjeli smo da je crna gora imala jedno nacionalno bice, sve do dolaska Slobe na vlast, a onda odjednom sa 3 na 30% srba, sta ti je strah i zelja za pozicijama. Takodjer smo postovali da je od jel ono bi 160.000 Crnogoraca 91 u Srbiji sada 30.000. Toliko o toleranciji i multi-multi. Valjda tih 130.000 preko noci skontali da ipak nisu crnogorci. Sve vec vidio to u Bosni, rekao bih da CG malo i kasni :D
Duka Dizel II

#8022 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 08/09/2020 11:06
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 11:01

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... uta-587291

to protiv autoputa, koji se moze desiti i u novoj CG,

a integracija sa Srbijom, nista efikasno uglavnom nemam.
Svaki autoput mora preći preko nečije zemlje.
Autoputevi su po pravilu, projekti od državnog značaja.

A kad se rade projekti od državnog interesa, onda mora da se izvrši eksproprijacija zemljišta. To je faktički jedini slučaj gde država ima pravo da atakuje na privatnu imovinu, uz pravičnu nadoknadu.

Autoput prema Srbiji je od kapitalnog značaja za Crnu Goru.
I započela ga je Milova vlast, sklopivši nepovoljan finansijki aranžman sa Kinezima.

Geografski položaj Crne Gore, kao i njene ekonomske karakteristike, Crnu Goru čine državom koja nije samoodrživa i koja ne može opstati izolovana.
To je najbolje pokazala ova korona kriza i politika zatvorenih granica.

A s obzirom da se sve države u regionu deklarativno kreću ka EU, strah od bilo kakvih integracija je nebulozan.
RunnerX

#8023 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Oni tradicionalno moraju imati neko žarište, to je SPC i SANU doktrina koja se prenosi generacijama.

Kosovo je već izgubljeno, to će se formalizovati kako stvari stoje vrlo brzo, tako da će se dio tog težišta prenijeti na Crnu Goru, ali tu bi se zubi itekako mogli polomiti.

BiH je uvijek bila posljednja faza svakog ciklusa.
Duka Dizel II

#8024 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

dr_Evil wrote: 08/09/2020 11:35
Duka Dizel II wrote: 08/09/2020 11:31

Ja i Kiki smo ih postovali, i vidjeli smo da je crna gora imala jedno nacionalno bice, sve do dolaska Slobe na vlast, a onda odjednom sa 3 na 30% srba, sta ti je strah i zelja za pozicijama. Takodjer smo postovali da je od jel ono bi 160.000 Crnogoraca 91 u Srbiji sada 30.000. Toliko o toleranciji i multi-multi. Valjda tih 130.000 preko noci skontali da ipak nisu crnogorci. Sve vec vidio to u Bosni, rekao bih da CG malo i kasni :D
Pa nije baš tako.
Pogledaj malo bolje rezultate popisa iz 1991 godine, kad je Slobo bio najjači.
RunnerX

#8025 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Hoće li Žarko Rakčević poništiti referendum?

Piše

prof. dr Milorad Nikčević

U euforiji izborne pobjede ostvarene s nešto više od pet odsto biračkoga tijela, medijska zvijezda postizbornih dana Dritan Abazović poručio je da je srušen „evropski Lukašenko“.(Valjda dr politikologije Abazović misli da je Bjelorusija na nekom drugom kontinentu!?). Moram priznati da za dugoga vijeka nijesam čuo veću besmislicu. U ime političkoga bloka koji u Skupštini Crne Gore ima jedan mandat više u odnosu na političku konkurenciju i koji je sastavljen od 65 odsto ljubitelja lika i djela Radovana Karadžića, 25 odsto rukoljuba Amfilohija Radovića i 10 odsto bivših suverenista, mrzitelja Mila Đukanovića, Abazović poručuje da se Crna Gora oslobodila diktatora i osvojila slobodu.

Kakav je diktator bio posrijedi svjedoči i to što prvi put valjda od uvođenja višestranačja, poraženi, a to je gore spomenuti „diktator“, nije osporio rezultate izbora, već je konstatovao svoj poraz. Nije na ulicama crnogorskih gradova bilo ni tenkova, ni specijalnih jedinica, niti bilo čega što bi ukazivalo da je „diktator“ spreman da po svaku cijenu brani za jedan mandat izgubljenu vlast. Ne smijem ni da pomislim što se u Crnoj Gori moglo dogoditi da je omjer na izborima bio drugačiji te da je „diktator“ za jedan mandat osvojio vlast.

Strašne slike pretučenih građana čiji je krimen što nijesu pravovjerni, potom polomljenih prozora na vjerskim objektima, jezive prijetnje manjinama, pucnji u ljude zbog majice s državnim simbolima… sva histerija kojom su slavili pobjedu, pokazali su kako bi izgledale crnogorske ulice da je taj pokret čije je vezivno tkivo novofašizam, poražen na izborima.

Razmotrimo, načas, kakvu je to diktaturu donio Crnoj Gori Milo Đukanović. Ključni medijski koncern koji je stao iza Abazovićeve partije bile su Vijesti. Ako podśetimo da je prvi broj toga dnevnoga lista izašao 1. septembra 1997, uoči sudbonosnih predśedničkih izbora u Crnoj Gori, i da je već na naslovnoj strani objavom o Đukanovićevu dogovoru s predstavnicima manjina i opozicije promovisao svoju izdavačku politiku, mnogo toga postaće jasnije. Danas bi vlasnici Vijesti zasigurno Koraksovu ilustraciju s naslovnice prvoga broja da im kako može biti odnijeli na reciklažu. Mnogo je puta rečeno, a nikad demantovano, da je pokretanje Vijesti milionskim iznosom pomogla upravo Đukanovićeva vlada, kojoj su Vijesti služile kao svojevrstni bilten sve do iza referenduma.

Kako to izgleda kad diktator preuzme vlast Đukanović je demonstrirao i u godinama koje slijede, usvojivši evropsku agendu, napravivši kopernikanski obrt u spoljnopolitičkoj orijentaciji koja se, valjda prvi put od pogibije knjaza Danila, okrenula Zapadu i njegovim vrijednostima, odbivši da ratuje s NATO alijansom, prihvatajući desetine hiljada izbjeglica s Kosova u vrijeme kad su Crnom Gorom kalastarili bataljoni Vojske Jugoslavije provocirajući incidente, spašavajući glave srpskih opozicionara, ali i vlasnika „nezavisnih medija“, pa redom – donijevši nezavisnost Crnoj Gori, stvarajući ambijent za formiranje civilnoga sektora, uvođenjem Crne Gore u NATO pakt, izgradnjom pozicije prvoga kandidata za EU i sl.

Za sve to vrijeme uz Đukanovićevo ime vezivalo se i podosta negativnih kvalifikacija, sumnji da je omogućio cvjetanje korupcije i kriminala, što je uostalom i potvrđeno u akciji koju je sproveo aktuelni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kad su za kratko vrijeme pred lice pravde zbog višemilionskih pronevjera izvedeni brojni funkcioneri DPS-a, njegov dugogodišnji drugi čovjek i sedam gradonačelnika crnogorskih gradova…

Neobična diktatura Mila Đukanovića omogućila je tako da sve vrijeme njegove vladavine u Crnoj Gori niču mediji i institucije, NVO-i i svakovrsna druga udruženja koja su se odupirala njegovoj vlasti, da funkcionišu nesmetano, ubirajući sredstva što iz crnogorskoga budžeta što iz evropskih fondova i tako redom sve dok nije izgubio prve izbore i priznao poraz!? Da je kojim slučajem Abazović rođen u Bjelorusiji, može biti sasvim uvjeren da ne bi nikad dobio priliku da sa svojih pet odsto birača odlučuje o vlasti, a kamoli da barjači s evroatlantskom agendom, koju mu je u prethodne 23 godine pripremio upravo onaj kojega danas naziva diktatorom. Bez zaokreta 1997. godine koji nije samo bio politički obrt, već uvođenje zemlje u postupnu demokratizaciju (sa svim manama toga procesa), ni partija koju danas reprezentuje Abazović danas ne bi imala svoj program. Uostalom, brojni Abazovićevi „eksperti“ s njegove izborne liste bivši su ministri, direktori, prorektori, prodekani, rukovodioci i sl. koje je promovisala upravo partija odlazećega „diktatora“ ili njeni koalicioni partneri.

No, ponašanje ovoga mladog čovjeka u danima nakon izbora, adrenalinski naboj koji iz njega pršti, vidno pokazuje da on niti je dorastao političkom trenutku, niti razumije što njegovo paktiranje s naglo umivenim novofašistima može da donese Crnoj Gori. Ignorišući iskustva iz
1989. godine kad je isto tako jedna grupa mladih, lijepih i pametnih, na talasu populizma, pustila duha iz boce i Crnu Goru uvela u ideološki mrak, ratna razaranja, degradaciju i materijalnu i duhovnu, Abazović kao tipični ambiciozni tehnokrata, rizikuje da baš kao i jedna grupa crnogorskih političara 1989. godine, posluži kao „korisni idiot“, da upotrijebim sintagmu Faruka Šefića, koji će poslužiti za jednokratnu upotrebu da Crnu Goru podvede srpskim i ruskim uticajima na Balkanu.

Kad im jednom više ne bude trebao, srpski nacionalšovinisti, koji su do juče u Skupštini kao „Hristovi vojnici“ poručivali da ne baštine Crnu Goru „kojom će upravljati Bošnjaci, Muslimani i Albanci“, Abazovića i njegovo društvo prepustiće istorijskome zaboravu, naredni da sprovedu agendu koja je zacrtana u novome Memorandumu, o strateškom trouglu „srpskoga sveta“ Beograd – Banja Luka – Podgorica. Slijedi već najavljeno kastriranje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, potom popis, pa izmjena Zakona o državljanstvu i tako redom, sve do ustavnih izmjena. Dovoljno je bilo viđeti kako se u Beogradu i Banja Luci proslavljala „Abazovićeva pobjeda“, dovoljno je bilo viđeti pod čijim se simbolima proslavila u Crnoj Gori, pa da avizanome čeljadetu bude jasno o čemu je tu riječ.

To što ovih dana po srpskim medijima Abazovića u zvijezde kuju notorni fašisti, za koje on više nije omraženi „Šiptar“, kako inače nazivaju pripadnike njegova naroda, već poželjni „Albanac“, samo je detalj koji upotpunjuje sliku. Stoga je neumjesno više podśećati i upozoravati Abazovića na to ko je, đe i s kakvom ikonografijom najglasnije proslavio „njegovu“ pirovu pobjedu. Kao humanisti svijet politike i krupnoga kapitala nikad mi nije bio blizak niti posve razumljiv. No vjerujem da u čovjeku, ma čime se bavio i ma kakve da ga nezajažljive ambicije vuku, postoji stanovito zrnce ljudskosti.

Zato mislim da prava adresa na koju ovih dana trebamo uprijeti nije mlađani provincijski tehnokrata koji je isturen u prvi plan, već finansijeri i mecene njegova vrtoglavoga političkog uspona, ako se o tako čemu može govoriti s obzirom na postotke koje su donijeli potonji izbori. Na Miodraga Perovića, vlasnika koncerna Vijesti i glavu Druge familije, u čijim grudima kuca hjustonsko srce, tu i ne mislim. Odavno je Perović iznevjerio principe za koje smo se borili 90-ih godina XX vijeka, ozlojeđen i zaslijepljen željom za moći i mržnjom prema Đukanoviću, spreman i na pakt sa crnim đavolom, to je čovjek do kojega sigurno neće doprijeti bilo kakvi apeli upozorenja za sudbinu Crne Gore koju je namjeran da prepusti klerofašistima.

Stoga se obraćam Žarku Rakčeviću, osnivaču i glavnome finansijeru URE, čovjeku u čije iskrene suverenističke, građanske i proevropske stavove još uvijek ne sumnjam. Rakčević je, naime, voljno ili nevoljno, ušao u istoriju kao neko ko je dva puta u životu rušio Crnu Goru. Prvi put u AB revoluciji 1989. godine, a drugi put evo prije samo neđelju dana. Ako je prvi put bio nesvjestan da je dio šire obavještajne igre da se Crna Gora poništi i potčini Beogradu, danas nema nikakvoga opravdanja za njegovu kolaboraciju. Nakon 30 godina ne može više reći ni da je mlad ni da je naivan, da ne vidi đe se njegovo političko čedo uputilo i za čije interese. Ne može reći ni to da ne vidi da je za 90 odsto poslanika najavljene vladajuće koalicije vrhovni vrijednosni autoritet neskriveni klerofašist Amfilohije Radović, uprkos umivenim tonovima kojima ovih dana nastoje da se prikažu kao jagnjad Gospodnja.

Rakčeviću je, baš kao i Đukanoviću, istorija jednom pružila novu šansu. Naime, nakon što je njegovu stranku, SDP, Đukanović 1997. godine
vratio u politički život, iako 1996. godine nije prešla cenzus za ulazak u Skupštinu CG zahvaljujući matematici Predraga Bulatovića, Rakčević je bio jedan od korifeja demokratizacije i emancipacije Crne Gore krajem XX i početkom XXI vijeka. Ako ne smogne pameti i hrabrosti da još jednom poništi svoju nesmotrenu izdaju Crne Gore, plašim se da ni za Rakčevića ni za Crnu Goru neće više biti druge šanse!
Post Reply