Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
DonieBrasco wrote: ↑07/09/2020 14:06
Vidjet cete da ce izabaciti i novu GTX seriju iako su rekli da nece, samo faozn na Amper arhitekturi.
Bilo bi lijepo da je izbace kao neku ultra budget verziju za nas 1080p non ray-tracing non dlss sirotinju
Mada ne znam koliko bi to imalo smisla jer i neka 1660 SUPER za 400tinjak marki radi posao tako da bi morali staviti baš konkurentnu cijenu ili se nadat' da će se narod zaletit' na "novu" seriju.
Ovo mi je dosta interesantna tema, s obzirom na cijene ovih procesora kod nas.
Naime, Intel i3-9100F se na OLX-u može naći za 150KM, dok najjeftiniji Ryzen 3 3100 košta 230KM, a najjeftiniji Ryzen 3 3300X 280KM, što u prvom slučaju znači razliku u cijeni od čak 53,33 %, dok u drugom slučaju skoro 90%.
Eh sad stvari postaju zanimljive kad se samo fokusiramo na gaming, gdje i3-9100F ni u kojem pogledu, ili u rijetkim slučajevima zaostaje za gore navedenim Ryzen procesorima.
Kad još uzmemo u obzir da su kod nas i matične ploče nešto jeftinije za 1151 socket, nego li za AM4, dođem već do neke cifre da se za cca. 400KM može kupiti i3-9100F, matična ploča i RAM, što mi djeluje impresivno.
Zanimaju me vaša mišljenja o svemu ovome, i s obzirom na gore navedene cijene, da li je bolje ići na Ryzen opcije, ili je ipak Intel ovdje pobjednik s obzirom na razliku u cijeni?
Naime, Intel i3-9100F se na OLX-u može naći za 150KM, dok najjeftiniji Ryzen 3 3100 košta 230KM, a najjeftiniji Ryzen 3 3300X 280KM, što u prvom slučaju znači razliku u cijeni od čak 53,33 %, dok u drugom slučaju skoro 90%.
Eh sad stvari postaju zanimljive kad se samo fokusiramo na gaming, gdje i3-9100F ni u kojem pogledu, ili u rijetkim slučajevima zaostaje za gore navedenim Ryzen procesorima.
Kad još uzmemo u obzir da su kod nas i matične ploče nešto jeftinije za 1151 socket, nego li za AM4, dođem već do neke cifre da se za cca. 400KM može kupiti i3-9100F, matična ploča i RAM, što mi djeluje impresivno.
Zanimaju me vaša mišljenja o svemu ovome, i s obzirom na gore navedene cijene, da li je bolje ići na Ryzen opcije, ili je ipak Intel ovdje pobjednik s obzirom na razliku u cijeni?
adsubzero wrote: ↑07/09/2020 18:17
Na Computeruniverse Ryzen 3100 je 105 eura sa dostavom
Da, gledam malo cijene i općenito kad bi kupovao sve(cpu,matična i ram) dosta povoljno bi to ispalo, doduše nikad nisam naručivao van BiH ništa vrijedno više od 50KM+, a computeruniverse ima dosta loše ocjene na internetu, no koliko se sjećam par ljudi sa foruma je naručivalo i bila su pozitivna iskustva.
adsubzero wrote: ↑07/09/2020 18:17
Na Computeruniverse Ryzen 3100 je 105 eura sa dostavom
Da, gledam malo cijene i općenito kad bi kupovao sve(cpu,matična i ram) dosta povoljno bi to ispalo, doduše nikad nisam naručivao van BiH ništa vrijedno više od 50KM+, a computeruniverse ima dosta loše ocjene na internetu, no koliko se sjećam par ljudi sa foruma je naručivalo i bila su pozitivna iskustva.
Narucivao sam ja, uzimao brat novu konfiguraciju, uzeli pola on pola ja, da se izbjegne carina. Malo su spori i slaba im je komunikacija, to je jedina zamjerka. Bratov dio su vrlo brzo poslali, a ja sam cekao 15-20 dana da posalju jer nisu nesto imali na stanju, ali obojici nam je stiglo 7-8 dana od dana slanja.
adsubzero wrote: ↑07/09/2020 18:58
Narucivao sam ja, uzimao brat novu konfiguraciju, uzeli pola on pola ja, da se izbjegne carina. Malo su spori i slaba im je komunikacija, to je jedina zamjerka. Bratov dio su vrlo brzo poslali, a ja sam cekao 15-20 dana da posalju jer nisu nesto imali na stanju, ali obojici nam je stiglo 7-8 dana od dana slanja.
adsubzero wrote: ↑07/09/2020 18:58
_coRey_ wrote: ↑07/09/2020 23:56
ROG Strix 3080 i do 200 eura skuplja od MSRP
sta ovi ljudi puse
Od tih 200 ojra možda 20% je zbog malo boljeg hladnjaka + ventilatora (mada i ovo više nije sigurno jer se i nvidia potrudila da naprave dobar hladnjak na referentnom modelu čini se, ugl. moramo sačekati recenzije da vidimo realnu razliku), a ostalih 80% zbog "kul gejmerskog" imena i RGB dioda od par feninga.
Ma nista novo isti scenario je bio i sa Pascal i Turing po izlasku po 200-250 eura vise od MSRP prvih 6 do 8 mjeseci .. izmisljene nestasice i rezervacije
Al' ovaj Mostarac lupa cijene i navlaci raju na rezervacije,a ova grafa u Britaniji oko 1800km.
Tačno da znam, napravio bih neki "mining bios" lažni koji bi radio tri dana i onda bi im toliko preopteretio te grafičke da bi im se zapalio kompletan setup
Averus wrote: ↑08/09/2020 21:27
Tačno da znam, napravio bih neki "mining bios" lažni koji bi radio tri dana i onda bi im toliko preopteretio te grafičke da bi im se zapalio kompletan setup
Ma ne vade se duše tako lako
Ako je u dobrim uslovima, a 90% njih jeste, samo fino očistiti ventilatore (eventualno zamijeniti za 50ak KM) i može ona još godinama za gaming