Salim se ba malo ne uzmi za zlooaza85 wrote: ↑06/09/2020 17:16A vidi, jasno je meni da sam ja za tebe pripadnik nekog turkofilnog plemena i genetski otpad, ne trebas ti mene bas konstatno podsjecati sta mislis o meni.MorningStar wrote: ↑06/09/2020 17:10Jesi to i ti preso na cafirsku stranu - eu not gud , zapad no gud samo nas erdogan evo i iran se digao masala.![]()
Davno si ti meni objasnio i stavio do znanja ko si i sta si.
Sa tim sam ja raskrstio, pomirio se, takav si kakav si.
Šta je bošnjački nacionalizam?
- MorningStar
#126 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
-
VMxxx37
#127 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Svaka tebi cast, ali ja vidim da su Bosnjaci itekako opijeni religijom. Stoga, jedan ateista bi trebao biti lider ljevice kada bi takva uopste postojala u BiH.MaksprotivMarksa wrote: ↑06/09/2020 17:22 Bilo bi dobro da pojmis sta znaci opijum, tu se misli na anestetiziranje vjernika, sve orhanizirane religije upravo to i rade sa svojim sljedbenicima, anestetiziraju ih i onemogucuju realizaciju recolucionarnog potencinala.
Ja sam ljevicar i musliman, to jedno drugo ne iskljucuje, u islamskoj tradiciji postoji citav niz socijalistickih mjera, za sekularnu sam drzavu, antifasista, a minus za bilo koga ne moze biti sto je vjerujuci covjek, ako su tebi svi muslimani desnicari samo zato sto su muslimani onda imas problem, dosta toga si ubo u sridu, ali ovo su ti fule iz kojih izbija islamofobija, strah od drugog i drugacijeg.
@VMxxx37
Ja sam religiofobican, ne samo islamofobican. Mislim da nije moguce nebiti religiofobican kada malo prelistas bibliju i kuran. Ali, biti religiofobican odnosi se na doktrinu vjere a ne na ljude. Ja mogu tvrditi da je heroin opasna droga, sto ne znaci da mrzim sve narkomane. Ista stvar sa religijom, meni neki dragi ljudi su vjernici tj narkomani ali ja ih i dalje volim.
- Lincoln-Burrows
-
The 51st State
#129 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?

Dostignuca religiofoba za par godima cim su se dokopali vlasti.
- Lincoln-Burrows
#130 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Zanimljiva tablica ali ne kazuje baš mnogo, svi su oni yebeni krvoloci samo su djelovali na određenom uzorku populacije,The 51st State wrote: ↑06/09/2020 18:01
recimo PolPot je ubijao na poljima smrti u Kambodži ali da je to radio u cijelom susjedstvu potamanio bi ih puno više,
on je provjereno veliki krvolok a na tablici je veoma nisko jer nema toliko crvenih kmera da počini masovnija zvjerstava.
Ovaj kinez je imao mnogo veći uzorak za eksperimentiranje.
-
The 51st State
#131 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
samo ukazujem kako izgleda ateisticka iluminacija u praksi. Najopasnija diktatura jer je sve dozvoljojeno i nema nikakvih ogranicenja ali eto vidim neki vide spas u tomeLincoln-Burrows wrote: ↑06/09/2020 18:11Zanimljiva tablica ali ne kazuje baš mnogo, svi su oni yebeni krvoloci samo su djelovali na određenom uzorku populacije,The 51st State wrote: ↑06/09/2020 18:01
recimo PolPot je ubijao na poljima smrti u Kambodži ali da je to radio u cijelom susjedstvu potamanio bi ih puno više,
on je provjereno veliki krvolok a na tablici je veoma nisko jer nema toliko crvenih kmera da počini masovnija zvjerstava.
- piupiu
#132 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Dajte, ljudi, zrelost čovjeka (kao i naroda) ogleda se u sposobnosti za samorefleksiju.
Evo, najobičnija definicija s Wikipediae:
Ako ovo nije Bosna, ja ne znam šta jeste.Nacionalizam - 'pojam koji eshatološki postavlja naciju kao temelj svega. A onda se on koristi kao ideološka podloga za praktičku politiku birokratskoga potčinjavanja tog istog naroda, svođenjem njegova bitka na etabliranu tradicionalnost i diskriminaciju svega onoga što se razlikuje od povlaštene društveno-političke koncepcije' definicija je praxisovaca koja možda najbolje ulazi u suštinu nacionalizma u XX. i XXi. stoljeću
-
cimara
#133 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Kad već spomenu Kambodžu bolesnici su ubijali ljude samo zato što nose naočaleLincoln-Burrows wrote: ↑06/09/2020 18:11Zanimljiva tablica ali ne kazuje baš mnogo, svi su oni yebeni krvoloci samo su djelovali na određenom uzorku populacije,The 51st State wrote: ↑06/09/2020 18:01
-
VMxxx37
#134 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Vjerski fanatici izjednacavaju emancipatorsku prosvjetiteljsku ideju komunizma i fasizam, lol
Al nedo bog izjednacit nacionalizme u Bosne. Sta izjednacit, pa bosnjacki I ne postoji
Al nedo bog izjednacit nacionalizme u Bosne. Sta izjednacit, pa bosnjacki I ne postoji
Last edited by VMxxx37 on 06/09/2020 19:35, edited 1 time in total.
- piupiu
-
Loki2k9
#136 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Naciosovinizam je najkorektniji pojam. Termin sovinizam se moze primjeniti na sve sfere zivota. Seksizam je jedan od vidova sovinizma.Lincoln-Burrows wrote: ↑06/09/2020 18:01To je šovinizam, nacionalizam ima drugu definiciju.
Slobodno pogledaj na wikipedia.
- MaksprotivMarksa
#137 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Pa to su filofasisti, njih su mrske komunjare porazile tako sto su im oslobodile zene, otjerale u skole i dale stanove, antikomunizam je jedna od tri odrednice fasizma, ali to su knjiske definicije i lumeni sa ovog foruma ne mogu dobaciti do toga
Sva tri fasizma imaju zajednicku mrznju ka ideji komunizma, identican narativ.
-
adelkam
#138 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Bosnjacki nacionalizam je danas jako dobro upakovan tzv BH patriotizam. Zato ga neki i ne prepoznavaju.
Devedesetih je bio daleko vise javno izrazen nego danas, ali isto je to zlo...
Devedesetih je bio daleko vise javno izrazen nego danas, ali isto je to zlo...
- BHCluster
#139 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
MaksprotivMarksa wrote: ↑06/09/2020 20:13Pa to su filofasisti, njih su mrske komunjare porazile tako sto su im oslobodile zene, otjerale u skole i dale stanove, antikomunizam je jedna od tri odrednice fasizma, ali to su knjiske definicije i lumeni sa ovog foruma ne mogu dobaciti do toga![]()
Sva tri fasizma imaju zajednicku mrznju ka ideji komunizma, identican narativ.

- horkesh
#140 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Zlo, nego šta. Treba to odmah u korijenu sasjeć'
Strah od "bošnjačkog nacionalizma" je isti strah kojeg su četnici '92. osjećali od "zelenih beretki". Mogli su pregaziti Bosnu k'o plitak potok, ali su im ideolozi malo pretjerali u plašenju pa su im ovi stvarno povjerovali da su Bošnjaci naoružani, spremni i žedni srpske krvi
Doći će jednom taj famozni "bošnjački nacionalizam" pa ćemo, nadam se, i o njemu raspravljati.
Dotle, vi brkate SDA-ovski minderaško-džamijski etnokriminal s nacionalizmom. Kad budemo imali bošnjačkog Dodika, onda ćemo pričati.
Ne znam, možda vas straši ovaj silni utjecaj koji ima Sejfudin Tokić ili Reuf Bajramović?

Žudnja za izjednačavanjem, kako bi se pravdao "svoj" nacionalizam, je neminovna nuspojava nikad ugašenih srpskih i hrvatskih nacionalizama.
- BHCluster
#141 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
horkesh wrote: ↑06/09/2020 22:44Zlo, nego šta. Treba to odmah u korijenu sasjeć'![]()
![]()
![]()
Strah od "bošnjačkog nacionalizma" je isti strah kojeg su četnici '92. osjećali od "zelenih beretki". Mogli su pregaziti Bosnu k'o plitak potok, ali su im ideolozi malo pretjerali u plašenju pa su im ovi stvarno povjerovali da su Bošnjaci naoružani, spremni i žedni srpske krvi![]()
Doći će jednom taj famozni "bošnjački nacionalizam" pa ćemo, nadam se, i o njemu raspravljati.
Dotle, vi brkate SDA-ovski minderaško-džamijski etnokriminal s nacionalizmom. Kad budemo imali bošnjačkog Dodika, onda ćemo pričati.
Ne znam, možda vas straši ovaj silni utjecaj koji ima Sejfudin Tokić ili Reuf Bajramović?
Žudnja za izjednačavanjem, kako bi se pravdao "svoj" nacionalizam, je neminovna nuspojava nikad ugašenih srpskih i hrvatskih nacionalizama.
-
adelkam
#142 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
A ja ba, pricaj nam o tome, ne znamo mi. Evo ja se jako dobro sjecam devedesetih i tadasnje retorike koja je dovela do krvoprolica ovdje. Ovdje su vjerske zajednice koje su bile i ostale pod uticajem nacionalista jako dobro suradjivale medjusobno u cilju raspirivanja vjerske i nacionalne mrznje. Taj SDA-ovski etnokriminal kojeg spominjes je dobrim dijelom doveo do sukoba i do uzasnih stradanja na ovim prostorima,i upravo nacionalistickom retorikom kojom se sluzio.horkesh wrote: ↑06/09/2020 22:44Zlo, nego šta. Treba to odmah u korijenu sasjeć'![]()
![]()
![]()
Strah od "bošnjačkog nacionalizma" je isti strah kojeg su četnici '92. osjećali od "zelenih beretki". Mogli su pregaziti Bosnu k'o plitak potok, ali su im ideolozi malo pretjerali u plašenju pa su im ovi stvarno povjerovali da su Bošnjaci naoružani, spremni i žedni srpske krvi![]()
-
Sonac
#143 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
horkesh wrote: ↑06/09/2020 22:44Zlo, nego šta. Treba to odmah u korijenu sasjeć'![]()
![]()
![]()
-
VMxxx37
#144 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Istina je da je Sarajevo tolerantnije od Banjaluke i Z Mostara. Ali to su bas niski standardi.
Sarajevo je takodje sovinisticko I memuslimani u gradu su građani drugog reda. Grad se pravi po mjeri Zahiragica a ostali nek se prilagode ako mogu. Za nemuslimane u Sarajevu je kasno, ali i za same bosnjake koji zele sekularnu drzavu bilo bolje da se fokusuraju na Bakira I Sebiju nego na Covica i Dodika. Umjesto.da je tema lokalnih izbora lokalna politika, na primjer kritican problem zagadjenja zraka, Bakir, Sebija, Zeljko i Kavazovic pricaju o Pljevljima.
Sarajevo je takodje sovinisticko I memuslimani u gradu su građani drugog reda. Grad se pravi po mjeri Zahiragica a ostali nek se prilagode ako mogu. Za nemuslimane u Sarajevu je kasno, ali i za same bosnjake koji zele sekularnu drzavu bilo bolje da se fokusuraju na Bakira I Sebiju nego na Covica i Dodika. Umjesto.da je tema lokalnih izbora lokalna politika, na primjer kritican problem zagadjenja zraka, Bakir, Sebija, Zeljko i Kavazovic pricaju o Pljevljima.
- horkesh
#145 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
De nam ti iz Amerike popuj o sarajevakoj netolerantnostiVMxxx37 wrote: ↑06/09/2020 23:11 Istina je da je Sarajevo tolerantnije od Banjaluke i Z Mostara. Ali to su bas niski standardi.
- horkesh
#146 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
SDA je kriva za puno stvari, ali za izazivanje "sukoba"?adelkam wrote: ↑06/09/2020 23:08A ja ba, pricaj nam o tome, ne znamo mi. Evo ja se jako dobro sjecam devedesetih i tadasnje retorike koja je dovela do krvoprolica ovdje. Ovdje su vjerske zajednice koje su bile i ostale pod uticajem nacionalista jako dobro suradjivale medjusobno u cilju raspirivanja vjerske i nacionalne mrznje. Taj SDA-ovski etnokriminal kojeg spominjes je dobrim dijelom doveo do sukoba i do uzasnih stradanja na ovim prostorima,i upravo nacionalistickom retorikom kojom se sluzio.horkesh wrote: ↑06/09/2020 22:44Zlo, nego šta. Treba to odmah u korijenu sasjeć'![]()
![]()
![]()
De, bolan, odvadi malo.
-
adelkam
#147 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Ma necu da vadim nista ba.
Dobrim dijelom da, i to upravo nacionalistickom retorikom koja se kako vidim ovdje osporava. Sve se ucinilo da se ljudi podijele, ljudi koji su toliko godina zivjeli skupa i u miru. SDA je izmedju ostalih, doprinijela tome
Last edited by adelkam on 06/09/2020 23:32, edited 1 time in total.
- horkesh
#148 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Jah, svi su krivi, sve tri strane su podjednako radile na tome, blah blah.
Znamo, čuli smo sve to. Uvijek naknadno, uvijek da bi se opravdali zločini ovih svojih.
Jedino pitanje je - čije zločine ti pravdaš, tako što izjednačavaš sve podjednako?
Ne volim ja SDA, daleko od toga. Ali iz kojih ste trulih drva ovijeh dana ispuzali vi koji biste da nas ubijedite da su oni koji su izmislili tercijarne grobnice, koji su počinili genocid i tako dalje... Po čemu su oni to bili izazvani "bošnjačkim nacionalizmom"?
Čekaj, znam odgovor na to pitanje, kolega ti ga gura ovdje svakako - nisu poslušali Srbe kad su ih lijepo upozoravali da će ih pobiti
I'll say it again - de, ba, odvadi.
-
adelkam
#149 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Znam da ce me zbog ovog banovati ali ti moram nesto reci... jedes gofna brate puno... postavljas pitanje pa dajes neke besmislene odgovore i to ni manje ni vise nego u moje ime. Ja te ne pokusavam ubijediti nego govorim ono sto znam i ono cemu sam bio svjedok. Svjedok sam bio nekim predizbornim skupovima SDA iz tog vremena i znam jako dobro tadasnju retoriku koja je iz opravdanih razloga izazivala podjele. Svjedok sam bio i nekim vjerskim muslimanskim skupovima na koje je su bili pozvani i katolicki svecenici i tih poruka koje su tada bile upucene, a izazivale su podjele.horkesh wrote: ↑06/09/2020 23:31
Znamo, čuli smo sve to. Uvijek naknadno, uvijek da bi se opravdali zločini ovih svojih.
Jedino pitanje je - čije zločine ti pravdaš, tako što izjednačavaš sve podjednako?
Ne volim ja SDA, daleko od toga. Ali iz kojih ste trulih drva ovijeh dana ispuzali vi koji biste da nas ubijedite da su oni koji su izmislili tercijarne grobnice, koji su počinili genocid i tako dalje... Po čemu su oni to bili izazvani "bošnjačkim nacionalizmom"?
Čekaj, znam odgovor na to pitanje, kolega ti ga gura ovdje svakako - nisu poslušali Srbe kad su ih lijepo upozoravali da će ih pobiti![]()
Ja ne pravdam niti jedan zlocin. Suze i jedne i druge majke su jednako teske. I ne izjednacavam nista...to su tvoji zakljucci a ne moji.
- horkesh
#150 Re: Šta je bošnjački nacionalizam?
Jes, jes. SDA provocirala Srbe, to se nije moglo izdurat' i moralo se zaratit'.adelkam wrote: ↑06/09/2020 23:45Znam da ce me zbog ovog banovati ali ti moram nesto reci... jedes gofna brate puno... postavljas pitanje pa dajes neke besmislene odgovore i to ni manje ni vise nego u moje ime. Ja te ne pokusavam ubijediti nego govorim ono sto znam i ono cemu sam bio svjedok. Svjedok sam bio nekim predizbornim skupovima SDA iz tog vremena i znam jako dobro tadasnju retoriku koja je iz opravdanih razloga izazivala podjele. Svjedok sam bio i nekim vjerskim muslimanskim skupovima na koje je su bili pozvani i katolicki svecenici i tih poruka koje su tada bile upucene, a izazivale su podjele.horkesh wrote: ↑06/09/2020 23:31
Čekaj, znam odgovor na to pitanje, kolega ti ga gura ovdje svakako - nisu poslušali Srbe kad su ih lijepo upozoravali da će ih pobiti![]()
Ja ne pravdam niti jedan zlocin. Suze i jedne i druge majke su jednako teske. I ne izjednacavam nista...to su tvoji zakljucci a ne moji.
I u Sloveniji isto, Slovenci provocirali Srbe. Moralo se zaratit'.
U Hrvatskoj? Hrvati provocirali Srbe. Moralo se zaratit'.
Na Kosovu? Albanci provocirali Srbe. Moralo se zaratit'.
Lahko se daš isprovocirati, moram ti reći. Uči malo od ovih tvojih drugara. Kakvih su oni sve govana spremni pojesti, samo da ih se ne banuje i da nastave propagandisati, ih. No, ti si očito čovjek od karaktera. Ne daš na svoj obraz i ti odmah, preventivno, drugima poručiš da ne jedu govna.
Šta bi tek radio da je opet 1992. godina, a?