Nahrani bagru

Nemoguć suživot u okupiranom gradu: ‘Strah je ušao u ljude. Pa ima ih 30.000 u krajini!‘
Migranti su dolje, kažu nam ljudi, jednostavno preuzeli grad. Domaćini moraju šutjeti jer se neželjeni gosti lako late noža, ali neće, tvrde, dugo trpjeti. Među nevoljnicima s Istoka sve je više kriminalaca, što rođenih, a što onih koje na to tjeraju prilike, ponajprije glad. Sukob civilizacija kipti i zove upomoć, ali tko tamo više može napraviti red?
Priljev novih ljudi je enorman. A s druge strane, hrvatska je granica sve nepropusnija. Oni koji se probiju, padnu na drugoj prepreci - Schengenu, pa se može govoriti o priljevu migranata i sa Zapada. Pokušali su mještani živim zidom odvraćati autobuse iz Republike Srpske i Sarajeva, nisu prezali ni pred kamenovanjem vozila, ali čak i prosvjed koji su organizirali protiv ovakve situacije gotovo je prerastao u sukob nekadašnjih autonomaša i pristaša federacije.
Nitko živ ne može izbrojiti koliko s njima danas živi migranata, u cijeloj Krajini, ako pridodamo Bihać, ima ih možda rekordnih 30.000. Kladušani nam kažu kako nije pretjerano reći da na dva domaća stanovnika dolazi jedan iz Afganistana, Pakistana, Maroka ili Alžira. Oko 1300 ih je u Miralu, jedinom legalnom kampu na području općine.
Ostali su po napuštenim objektima, unajmljenim kućama, improviziranim šatorskim naseljima, poljima, u šumama, gradskom parku, kamo god se čovjek okrene. Okupirali su im trgovine, pošte, banke, opustošili vrtove, povrtnjake i konobe. Kladušani više vani ne drže cipele i ne suše odjeću jer im i to pokradu, ne ručaju u sjenicama ispred kuća jer će gladni migrant najlakše doći do hrane ako im se zatrči u dvorište, zgrabi komad mesa iz tanjura i otrči.
Evo, prolazimo Miral, ovo je Žalić, to je mjesto na udaru migranata. Problem je i u našim ljudima koji im iznajmljuju kuće pa ih u jednoj zna biti i stotinu. Naplaćuju noćenje pet ili deset maraka pa za jednu noć uzmu mjesečnu plaću. Evo bivše farme, kakve ovce i krave sada, izbaciš životinje, ubaciš migrante. Briga njega što će taj migrant napraviti ostalima. To je sada glavna privredna grana - priča nam usput Ramo i dadeje kako su migranata pune šume, njive, polja.
- Oni bi me napali. Jednostavno osjećaju da su sada nadmoćniji i ne moraju se bojati, stidjeti i ne možeš im ništa. Znači, ja shvaćam da su i oni ljudi. Pomagao sam im i opet bih, ali to je toliko prešlo sve granice, takav bezobrazluk je zavladao da tu nema kraja. A nitko nema hrabrosti reći ‘imamo problem i idemo ga riješiti’ - zaključuje Ramo.
Aldijana Munjaković je mlada profesorica engleskog jezika. Društveno je aktivna, migrantima je bila od pomoći. Sjedimo u sjenici u dvorištu obiteljske kuće. Na teglu cvijeća je naslonjena batina koja sliči na bejzbolsku palicu. Tu je otkako im se jedan migrant zaletio za stol i odnio im bocu Coca-Cole dok su bili na obiteljskom ručku.
S ljudima na takvoj civilizacijskoj razini nemoguće je živjeti jer oni se ne mogu ili ne žele integrirati ni na koji način. Uvijek sam na strani slabijih i svađala sam se s ocem pokušavajući ih opravdati, ali sada sam shvatila da stvarno prave štetu. Na stranu žene, djeca ili ljudi koji traže kruh, ima tu finih ljudi i sada, ali međunarodne organizacije ih sve tretiraju kao fine ljude, a to naprosto nije tako. Oni brane ljude koji nama rade kriminal, predstavljaju ih kao žrtve. Postoje problematični među njima, ali ne možemo mi mještani sami riješiti taj prpblem - smatra Aldijana navodeći da se migranti prijetećim riječima obraćaju mještanima i na bosanskom jeziku.
Svi koji nemaju dokumente, za mene su potencijalni teroristi. Od djeteta, do nekog djeda (iako takvih nema).
Banujte ovog teroristickog agitatora.
Zadnji krik prethodnog vlasnika
cccc doduse nista sto nismo znali, mordor udruzenim snagama prebacuje ovaj bjelosvjetski hostapleraj nama
Niko nikoga ne zastrašuje, samo su činjenice - činjenice.
Termin ljudi u pokretu ne postoji. Postoje legalni i ilegalni migranti. Ova skupina kozojeba je u drugoj skupini, ma sta i koliko ovi NVO klošari ponavljali, samo postizu kontraefekt.Naslovnica wrote: ↑07/09/2020 14:03Niko nikoga ne zastrašuje, samo su činjenice - činjenice.
Dokumentovan je veliki broj terorista koji je našao utočište u Evropi.
Da ne spominjemo teroriste koji su iz Evrope otišli na raznorazna ratišta da kolju i ubijaju, a sada se vraćaju zajedno sa ovim "ljudima u pokretu".
Ne znam zašto bi nekoga smetalo da se kaže istina?!
![]()
Počeli su polako koristiti termin djeca u pokretu.howdy wrote: ↑07/09/2020 14:35Termin ljudi u pokretu ne postoji. Postoje legalni i ilegalni migranti. Ova skupina kozojeba je u drugoj skupini, ma sta i koliko ovi NVO klošari ponavljali, samo postizu kontraefekt.Naslovnica wrote: ↑07/09/2020 14:03Niko nikoga ne zastrašuje, samo su činjenice - činjenice.
Da ne spominjemo teroriste koji su iz Evrope otišli na raznorazna ratišta da kolju i ubijaju, a sada se vraćaju zajedno sa ovim "ljudima u pokretu".
![]()
Sad si dijete do 25 godina izgledacimara wrote: ↑07/09/2020 14:38Počeli su polako koristiti termin djeca u pokretu.howdy wrote: ↑07/09/2020 14:35Termin ljudi u pokretu ne postoji. Postoje legalni i ilegalni migranti. Ova skupina kozojeba je u drugoj skupini, ma sta i koliko ovi NVO klošari ponavljali, samo postizu kontraefekt.Naslovnica wrote: ↑07/09/2020 14:03
Niko nikoga ne zastrašuje, samo su činjenice - činjenice.
![]()
![]()
U čemu je problem jer su ljudi prepoznali teroristu
Cekamo tebe generale da nas povedes
Kazem ja da cirkulacija radi.RIJEKA - Policajci u Vrbovskom je na auto-putu Rijeka-Zagreb zaustavili autobus dupke pun ilegalnih migranata, njih gotovo 100, piše danas riječki Novi list.
Za upravljačem se nalazio 65-godišnji Đakovčanin, koji nema ni vozačku dozvolu za upravljanje autobusom.
Vozač je uhapšen, a tokom krim-obrade utvrdeno je da je 3. septembra oko 20 sati u blizini Donjeg Lapca pokupio migrante. Za svoje "prevozničke" usluge trebao je dobiti 5.000 evra, dok je unapred dobio 4.000 kuna za troškove puta.
Ilegalne migrante je trebao da preveze do blizine Rijeke i to odmorišta Vrata Jadrana. Pritom je očekivao kako će migranata biti pedesetak, ali ih je "dobio" čak 93.
Njih osmoricu ubacio je u prtljažni prostor, dok su drugi "glumili" putnike.
Radilo se o ilegalcima iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša koji su prethodno nezakonito ušli u Hrvatsku.
I pored mraka, policija ih je zaustavila malo iza ponoći.
Kako saznaje Novi list, Đakovčanin, koji do sada nije imao "mrlje" u biografiji, upustio se u kriminalne radnje jer mu je bio potreban novac za život i za kupovinu grobnice.
S obzirom da je prevozio toliko veliki broj migranata, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor